香港長跑網 - 長跑長友

標題: 站長話討論區下週一關閉. [打印本頁]

作者: Gills    時間: 2008-2-20 11:45
標題: 站長話討論區下週一關閉.
好可惜站長係主頁話因工務關係, 停止更新香港長跑網, 更於下星期一關閉本討論區. 有冇人可以挺身而出, 幫幫手, 尼個網得攬唔差.
作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 11:52
有必要的話,我可以做討論區版主或地區版主。
然而我網頁創作功力有限,所以網頁的update未必可以勝任。
但是轉移網站合約的問題,大前提是 網主的選擇和決定。
作者: Gills    時間: 2008-2-20 12:02
網主除私人時間外, 可否一提其他問題如營運經費等, 成立管理委員會可否解決時間問題.

原帖由 michaelyw 於 20-2-2008 11:52 發表
有必要的話,我可以做討論區版主或地區版主。
然而我網頁創作功力有限,所以網頁的update未必可以勝任。
但是轉移網站合約的問題,大前提是 網主的選擇和決定。

作者: kaevin    時間: 2008-2-20 12:14
個forum 都摺埋?
作者: kenneth    時間: 2008-2-20 12:18
作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 12:22
原帖由 Gills 於 2008-2-20 12:02 發表
網主除私人時間外, 可否一提其他問題如營運經費等, 成立管理委員會可否解決時間問題.

如果這個是解決方法之一,我會盡力幫忙。
作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 12:23
原帖由 kaevin 於 2008-2-20 12:14 發表
個forum 都摺埋?

無錯~ 討論區都會關閉
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-20 12:30
你們的提議很好,其實我之前都有這想法,因以什麽”香港長跑網” 名義但其實只一個人話事不大好,可能做任何事情未經大眾人考慮做錯事也不知,如今希望有多些人參與網站就相當好。
作者: Gills    時間: 2008-2-20 12:33
成立管理委員會, 有冇人和以.

原帖由 慢速小子 於 20-2-2008 12:30 發表
你們的提議很好,其實我之前都有這想法,因以什麽”香港長跑網” 名義但其實只一個人話事不大好,可能做任何事情未經大眾人考慮做錯事也不知,如今希望有多些人參與網站就相當好。

作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 12:33
原帖由 慢速小子 於 2008-2-20 12:30 發表

承樓上,我和議,

但是,請問這個提議可行嗎?
作者: blurmax    時間: 2008-2-20 12:35

成立管理委員會, 有冇人和以.

I agree with this suggestion!

作者: kenneth    時間: 2008-2-20 12:36
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-20 12:39
就咁啦,成立有關管理委員會,再有無人有興趣參加嗎?
作者: kenneth    時間: 2008-2-20 12:41
作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 12:41
我有興趣~
雖然我今年大部分時間不在香港,但是我在那麼依舊可以上網~
所以可以幫手。
作者: Gills    時間: 2008-2-20 14:14
我亦希望有機會可以為長跑網盡點綿力. 網主對長跑之熱誠, 令人感動
作者: 瘋瘋    時間: 2008-2-20 14:30
作者: lvrunner    時間: 2008-2-20 14:45
原帖由 慢速小子 於 2008-2-19 20:39 發表
就咁啦,成立有關管理委員會,再有無人有興趣參加嗎?

Count me in!  Even though I am not physically in HK.  

Don't shut this forum down, I will try my best to help to keep this forum going too.

作者: 力    時間: 2008-2-20 15:15
I agree the suggestion from Gills and what things I can help?
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-20 15:26
因食了葯,要常常sleeping。

這樣啦!凡有興趣者就請報名啦!遲啲再講細節。

1.
2.
3.
作者: kenneth    時間: 2008-2-20 15:35
作者: Gills    時間: 2008-2-20 15:39
管理委員會應有下列人員:
1. Web Admin :  He/She will also monitor the web traffic / data growth rate ( e.g. Forum's backend database ) as well as the main contact for Hosting Service Provider ( like domain subscription, hosting package renewal.
2. Web Designer : Response for web page update or some outlook design.
3. Content Provider : 例如賽事資料, Related link ( News from other media,.e.g. newspaper ) or 其他跑友既Blog.
4. Forum Admin : As same as any person who monitor an individual forum or sub-forum.

作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 16:06
我可以做forum admin (sub-forum 可以做沙田區)~
如果冇人做 content provider的話我也會盡力而為 (不過最好俾長駐香港的人擔任此職)

作者: eric    時間: 2008-2-20 17:12
我都有興趣搞呢個WEBSITE,我自己都搞左個社區網站www yuchuicourt com,
我係做IT既,不過WEB DESIGN就唔得啦
作者: leefs    時間: 2008-2-20 19:01
下星期一關閉討論區咁急,又要解決營運,經費及人事等問題…不如盡快約出嚟開會。
作者: ChARsoN    時間: 2008-2-20 20:05
如果唔夠人我都可出一分力~
但我年事唔高...

我"直覺"認為網站搞落去應該可以有聲有色
作者: awyh    時間: 2008-2-20 20:13
呢個網真係做得唔錯,見到網主係好多唔同的練跑地方都有掛上Banner,好有心,內容亦很充實,難怪今次話想關閉的時候,咁多人肯舉手出來幫忙。

原本我也想幫手的,但因為工作忙碌,恐怕未能抽身,但係我會盡力做好"會員"的責任,即多D留言,其他地方,麻煩各位兄弟頂住,如果有問題傾唔掂的,開個Post出來,一定有高人諗到辦法架。

我好有信心呢個網唔會有事。
作者: lvrunner    時間: 2008-2-20 20:50
原帖由 Gills 於 2008-2-19 23:39 發表
管理委員會應有下列人員:
1. Web Admin :  He/She will also monitor the web traffic / data growth rate ( e.g. Forum's backend database ) as well as the main contact for Hosting Service Provider ( like d ...

I am not a IT person, but I can be a moderator or administrator for any of the sub forums.
作者: blurmax    時間: 2008-2-20 21:43

但係我會盡力做好"會員"的責任,即多D留言

X 2 - and will post races information too
作者: micscso    時間: 2008-2-20 21:51
I am interested to joinlet's have meeting together
作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 22:29
要約就趁早,我24/2 前走。
作者: Gills    時間: 2008-2-20 22:29
而家有唔少人有志參加管理委員會, 唔知網主可否短時間內一敍相談委員會協助事宜.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-20 22:53
原帖由 Gills 於 2008-2-20 22:29 發表
而家有唔少人有志參加管理委員會, 唔知網主可否短時間內一敍相談委員會協助事宜.

就本週六下午啦!邊個可以得就報名。

其實網站我自已都可run一段時間的
作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 22:58
沒有問題,就本週六下午。
確實時間地點是???

我住沙田,出九龍都蠻方便的,但是有部分人住屯門個頭,邊個地點可以就到大家?
作者: leefs    時間: 2008-2-20 22:59
標題: 回復 33# 的帖子
下午未必得,晚間必定到,荃灣&鑽石山均是交通比較方便的地方,重要是找一位聯絡人。

作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-20 23:04
或者週六晚上,或週日早上,大家投票,地點我選沙田
作者: Gills    時間: 2008-2-20 23:10
Good to meet at coming Sat.

日期: 本週六 ( 23/2/2008 )
時間: 中午 ( michaelyw )
         晚上 ( leefs, 慢子, Gills, michaelyw, eric )

地點先統計一下:
沙田 ( michaelyw, 慢子, leefs ) 沙田瀝源KFC proposed by leefs
屯門
荃灣 ( mid of 沙田 n 屯門 Gills, leefs )
石山 ( leefs )
九龍

Anyone else ? kennethwat, eric, 瘋狂跑步機, Ivrunner, blurmax, Alex.

原帖由 慢速小子 於 20-2-2008 22:53 發表

就本週六下午啦!邊個可以得就報名。

其實網站我自已都可run一段時間的

作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 23:15
其實我星期六邊段時間都可以~
至於聯絡電話等東西,由於forum規舉唔准大家係度隨便發放,
請大家透過發短消息來互通大家的聯絡方法。

作者: leefs    時間: 2008-2-20 23:19
我建議…本週六晚上-7:30沙田瀝源KFC(近好運中心會少啲人)!
作者: eric    時間: 2008-2-20 23:27
星期六,晚上,沙田
作者: leefs    時間: 2008-2-20 23:29
原帖由 michaelyw 於 2008-2-20 23:15 發表
其實我星期六邊段時間都可以~
至於聯絡電話等東西,由於forum規舉唔准大家係度隨便發放,
請大家透過發短消息來互通大家的聯絡方法。

網難當頭,唔理得咁多…

作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 23:32
標題: 回復 41# 的帖子
明白 =]

突然記起~ 而家KFC 原址已被吉野家取代了。
而吉野家旁邊仲有間大家樂。
作者: Gills    時間: 2008-2-20 23:36
時間: 中午 ( michaelyw )

晚上 ( leefs, 慢子, Gills, michaelyw, eric )

地點先統計一下:
沙田 ( michaelyw, 慢子, leefs ) 沙田瀝源吉野家 proposed by leefs
屯門
荃灣 ( mid of 沙田 n 屯門 Gills, leefs )
石山 ( leefs )
九龍

Anyone else ? kennethwat, 瘋狂跑步機, Ivrunner, blurmax, Alex.
作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 23:41
已和leefs 通過電~
暫時我已發放短消息予 gills 和 慢子 我的聯絡資料
希望大家可以保持聯絡。
作者: Gills    時間: 2008-2-20 23:46
Noted and 已回覆短消息. 時間唔早, Good night and keep in touch.

原帖由 michaelyw 於 20-2-2008 23:41 發表
已和leefs 通過電~
暫時我已發放短消息予 gills 和 慢子 我的聯絡資料
希望大家可以保持聯絡。

作者: michaelyw    時間: 2008-2-20 23:49
覆樓上:
沒問題,已經收到。
大家晚安~ 明天繼續。
作者: blurmax    時間: 2008-2-21 00:04

Anyone else ? kennethwat, 瘋狂跑步機, Ivrunner, blurmax, Alex

I'm not available in thats evening, wishing U guy have a fruitful discussion.

作者: hogay    時間: 2008-2-21 00:30
請勿關閉討論區,求求你們。
作者: kenneth    時間: 2008-2-21 08:39
作者: ckleung    時間: 2008-2-21 09:20
我係新人,又無經驗,不過有心。唔知可唔可以幫手。

星期六要開OT,我在中環返工,住九龍灣。如果星期日應該無問題。

不過要就到所有人有時會比較難,可否部份人傾住先,有初步方案再召開第二次會議,亦可以順便一敘。
作者: michaelyw    時間: 2008-2-21 09:53
原帖由 ckleung 於 2008-2-21 09:20 發表
我係新人,又無經驗,不過有心。唔知可唔可以幫手。

星期六要開OT,我在中環返工,住九龍灣。如果星期日應該無問題。

不過要就到所有人有時會比較難,可否部份人傾住先,有初步方案再召開第二次會議,亦可以順 ...

其實我都覺得應該約唔只一次,礙於大家偏佈於香港各地。
可惜我只能夠在星期六出席 =[
作者: 瘋瘋    時間: 2008-2-21 10:04
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-21 10:11
我本身時間、地點都無所謂。
作者: kaevin    時間: 2008-2-21 10:38
沙田太far 了...
作者: ckleung    時間: 2008-2-21 10:44
原帖由 michaelyw 於 2008-2-21 09:53 發表

其實我都覺得應該約唔只一次,礙於大家偏佈於香港各地。
可惜我只能夠在星期六出席 =[

如果選定在星期六,都請通知我時間地點,睇下開完OT可唔可以趕到
作者: michaelyw    時間: 2008-2-21 10:51
迄今為止暫定時間地點update

時間: 中午 ( michaelyw, 慢子, 瘋狂跑步機)
         晚上 ( leefs, 慢子, Gills, michaelyw, eric, 瘋狂跑步機 )

地點先統計一下:
沙田 ( michaelyw, 慢子, leefs, 瘋狂跑步機 ) 沙田瀝源吉野家 (proposed by leefs)
屯門  (kennethwat)
鑽石山 ( leefs )
九龍

Anyone else ? kennethwat (住屯門, 去荃灣都方便,最好下午), 瘋狂跑步機 (OK), Ivrunner, blurmax (not available), Alex, ckleung (待定), kaevin(沙田太遠)

作者: Gills    時間: 2008-2-21 11:24
先黎一轉第一次會議, 日期: 本週六, 時間:晚上,  地點:沙田, 張會議結果放上黎, 之後再另一轉, 地點:荃灣/屯門. 一次傾唔曬. 請開一個新post寫會議議程. 好等大家有所準備.
作者: ckleung    時間: 2008-2-21 11:38
係唔係先搵一兩位到時能夠出席o既黎主持大局會好o的呢?

有邊位可以捱義氣呢?

作者: michaelyw    時間: 2008-2-21 11:44
第一次(星期六)可以寫會議記錄ge
會議議程我盡量今日內草稿,再登在這裡讓大家修訂。
作者: 瘋瘋    時間: 2008-2-21 11:59
作者: dexpakado    時間: 2008-2-21 13:07
嗯... 咁既情況...
我都有心想幫手 但星期六無法抽身

各位... 記住開完會之後番黎講番開會進度
比較重要係提出 尚欠甚麼角色才成團
到時 再睇下有冇合作空間
作者: michaelyw    時間: 2008-2-21 13:21
標題: 回復 61# 的帖子
沒有問題。
我星期日飛之前會盡力整好份會議記錄。
作者: awyh    時間: 2008-2-21 13:21
原帖由 dexpakado 於 2008-2-21 13:07 發表
嗯... 咁既情況...
我都有心想幫手 但星期六無法抽身

各位... 記住開完會之後番黎講番開會進度
比較重要係提出 尚欠甚麼角色才成團
到時 再睇下有冇合作空間

無錯,貼番個Meeting notes出黎,有意見的話我會出聲的。
作者: lvrunner    時間: 2008-2-21 13:34
I don't think I can attend the meeting.  

I like to come but I am not in HK.  I think I am the only oversea member.  I am living in Las Vegas now but I lived in HK the 1st 16 years of my life.  I am willing to help out any which way.  Just let me know what you chings want/need.  Keep us posted please!

作者: ckleung    時間: 2008-2-21 14:21
請問各位星期六預計會傾到幾點鐘,等小弟收工後有個預算。
作者: michaelyw    時間: 2008-2-21 14:38
標題: 回復 65# 的帖子
其實都唔肯定...
可能要一至兩個鐘 (個range 咁大,似乎唔太幫到你預時間 =[ )
作者: ckleung    時間: 2008-2-21 14:45
標題: 回復 66# 的帖子
謝謝。
如果星期六晚7點可以收工的話,預計由中環到沙田要45分鐘(係唔係搭地鐵、尖沙咀站轉東鐵沙田站落車係最快?),我會盡量趕來。
作者: michaelyw    時間: 2008-2-21 14:53
標題: 回復 67# 的帖子
應該這個方法是最快 ~
至於去到火車站之後點去瀝源邨,我稍後會係" 議程" 個邊帖上地圖指示。
作者: 力    時間: 2008-2-21 21:00
Sorry for late reply! I'm not available this weekend. Hope you guys can find out a way to continous run this site.
作者: michaelyw    時間: 2008-2-21 21:13
標題: 回復 69# 的帖子
nevermind ~
we will post the minutes of the meeting afterward
作者: leefs    時間: 2008-2-21 23:43
地址:沙田瀝源邨瀝源商場 2樓 C213A號舖 吉野家

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: michaelyw    時間: 2008-2-21 23:50
標題: 回復 71# 的帖子
thx for the details and map ~
(much better than mine one )
作者: mlmt    時間: 2008-2-22 00:41
個網站真係攪得好好呀!一定要支持落去。
我精神上支持你地呀!各位義結金蘭義薄雲天既朋友
作者: =chairman=    時間: 2008-2-22 01:05
雖然我平時只係睇post多過打post , 但係今次大家對呢個討論區的支持實在令我好感動呀~   其實我都希望可以出番一分力 , 不過宜家我的學業成績差 , 再唔俾心機讀書就入唔到大學了... 所以唯有精神上支持你地 , 希望你地成功保留到呢度啦~ 支持你地 ~~~
作者: ckleung    時間: 2008-2-22 09:07
請問星期六19:30係吉野家外面等,抑或係裏面集合?
作者: oscar    時間: 2008-2-22 11:32
作者: kenneth    時間: 2008-2-22 11:55
作者: michaelyw    時間: 2008-2-22 12:05
原帖由 ckleung 於 2008-2-22 09:07 發表
請問星期六19:30係吉野家外面等,抑或係裏面集合?

由於外頭有鋪地面工程 (唔知星期六竣工否) ,所以暫定在裡面集合吧。
作者: Gills    時間: 2008-2-22 12:25
會唔會攜帶 www.longrun.hk banner 以諮識別呀. 睇落個舖都唔細, 有好多枱.

原帖由 michaelyw 於 22-2-2008 12:05 發表

由於外頭有鋪地面工程 (唔知星期六竣工否) ,所以暫定在裡面集合吧。

作者: michaelyw    時間: 2008-2-22 12:37
這個題意都不錯,不過我們都沒有BANNER
這個大概要由慢子安排。
或者print 張A4字寫 "香港長跑網"吧
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-22 14:44
原帖由 Gills 於 2008-2-22 12:25 發表
會唔會攜帶 www.longrun.hk banner 以諮識別呀. 睇落個舖都唔細, 有好多枱.

好的。

kennethwat ,你明晚去不去?
作者: kenneth    時間: 2008-2-22 14:53
作者: 瘋瘋    時間: 2008-2-22 15:03
作者: kenneth    時間: 2008-2-22 15:08
作者: oscar    時間: 2008-2-22 18:57
作者: blurmax    時間: 2008-2-22 20:23

辛苦大家
作者: kenneth    時間: 2008-2-23 08:57
作者: ckleung    時間: 2008-2-23 09:35
昨晚開工開到好夜,所以今日不用OT,今晚請預埋我。

是否需要PM聯絡電話,請問PM給邊位?

而家繼續睡覺,稍後再看回覆,唔該晒各位!

作者: michaelyw    時間: 2008-2-23 10:00
標題: 回復 88# 的帖子
好的~
謝謝你的來臨,那麼就預埋你吧,我會在議程上作出修正。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2