香港長跑網 - 長跑長友

標題: 港島東至正跑道(個人意見) [打印本頁]

作者: bentai    時間: 2010-5-4 20:08
標題: 港島東至正跑道(個人意見)
小弟有一條好正既跑道介紹,起點為則魚涌公園,跑友可沿岸往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走,至街尾左上柴灣道,往上跑200米左右可轉左直上鯉魚門渡假村。(回程,全程大概有5-6k)如果唔夠喉,可沿柴灣道往下走至天悅廣場,然後跑上耀東村,再沿路往下跑至西灣河消防局。。(回程,全程大概有10-11k)如果重唔夠喉,可沿警署旁天橋往則魚涌公園向西跑,經太古城直往嘉諾撒學校。(回程,全程大概有20k)我覺得這跑道比圍住公園跑圈好玩,有上有落,沿途風景有山有海,各位跑友不防一試。
作者: awyh    時間: 2010-5-5 00:17
吸引喎,不過都唔係好識路。
作者: wadee    時間: 2010-5-5 12:47
原帖由 bentai 於 2010-5-4 20:08 發表
小弟有一條好正既跑道介紹,起點為則魚涌公園,跑友可沿岸往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走,至街尾左上柴灣道,往上跑20 ...

呢條路我經常跑ga,真係唔錯
作者: Kc@ruby    時間: 2010-5-5 13:16
北角經渣華道至鰂魚涌公園2期,再經海堤街到鰂魚涌公園1期,沿海旁往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走。這段路我都留下了不少汗水。真係唔錯,亦不時會遇到同道中人。
作者: dicksonyk    時間: 2010-5-5 13:37
原帖由 Kc@ruby 於 2010-5-5 13:16 發表
北角經渣華道至鰂魚涌公園2期,再經海堤街到鰂魚涌公園1期,沿海旁往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走。這段 ...

KC兄, 我都有時一個星期跑2至3次架嚟度, 不過係同你對頭, 但係未撞過你喎, 你咩時間跑嚟度架? 我就係由柴灣公園, 上張振興中學果條樓梯, 經東區醫院轉上柴彎道, 落去明華大廈(即係阿公岩道)經崇真學校條隧道去愛秩序灣公園, 經嘉享灣, 鯉景灣, 鰂魚涌公園, 然後回程, 全程大約9,5k左右.
作者: Kc@ruby    時間: 2010-5-5 14:04
Dickson 兄
我平日跑的時間多數是 17:40左右,近排會遇到 Wadee 大大。或者是 20:00。週六或週日暫時是15:45。
作者: dicksonyk    時間: 2010-5-5 14:18
kc兄, 我平時都冇咁早跑, 係6:30至7:30左右喇, 所以撞唔到你囉, 因為未放工!
作者: longlx    時間: 2010-5-5 14:30
原帖由 Kc@ruby 於 2010-5-5 13:16 發表
北角經渣華道至鰂魚涌公園2期,再經海堤街到鰂魚涌公園1期,沿海旁往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走。這段 ...

x2~
不過可能撞倒各位but唔認得樣~

通常出沒時間, 早上六時or晚上七時半~

作者: Simon So    時間: 2010-5-5 16:10

我每次由愛秩序灣官小跑到去海濱公園尾,始終唔敢上天橋去鰂魚涌公園 ! 我都唔知點解。
作者: disca    時間: 2010-5-9 02:29
標題: Good suggestion
i'm used to running from Sai Wan ho to Quarry Bay~ Hope to see u someday
作者: lewischan    時間: 2010-5-15 20:47
同路呀.........但我有時會跑到小西灣運動場
再跑10幾個圈才回程
作者: odiebing    時間: 2010-10-3 09:48
原帖由 bentai 於 2010-5-4 20:08 發表
小弟有一條好正既跑道介紹,起點為則魚涌公園,跑友可沿岸往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走,至街尾左上柴灣道,往上跑20 ...

我今日跑既路線同你講既差唔多,由北角跑往鰂魚涌公園,再沿海傍跑至愛秩序灣,過隧道后轉入阿公岩道,跟住沿柴灣道落天悅,跑下耀東,再落番西灣河,再經鰂漁通公園跑番北角,總共用左1.5 小時
我上googlemap search,咁跑大約11公里左右,希望下個星期可以跑得好D,因為今年我報左全馬,唔想最后坐車番黎.....
作者: horseman...    時間: 2010-10-4 01:08
我通常由愛東邨停車場開始, 經行人隧道上阿公岩道街尾, 返轉頭去鰂魚涌公園海傍尾, 再返愛東邨停車場搞掂, 呢條路有兩樣唔好~
1. 行人隧道好鬼臭, 尿味強勁
2. 公園好多人釣魚, 驚俾人當魚釣

但係開心就係鰂魚涌公園鯉景灣嗰邊好多人放狗, 有時D狗會跑埋嚟同你玩!
作者: wadee    時間: 2010-10-5 11:27
原帖由 horseman... 於 2010-10-4 01:08 發表
我通常由愛東邨停車場開始, 經行人隧道上阿公岩道街尾, 返轉頭去鰂魚涌公園海傍尾, 再返愛東邨停車場搞掂, 呢條路有兩樣唔好~
1. 行人隧道好鬼臭, 尿味強勁
2. 公園好多人釣魚, 驚俾人當魚釣
但係開心就係鰂魚涌公園鯉景灣嗰邊好多人放狗, 有時D狗會跑埋嚟同你玩!
...

我上年渣打前响呢條路跑咗十幾轉當長課
但我就好驚d狗
要避開佢地

作者: c23    時間: 2010-11-4 11:39

請問kc兄, 由海堤街到鰂魚涌公園1期海旁, 係咪要經兩個天橋?
同埋, 你知唔知鰂魚涌公園2期既locker, 會唔會借比跑步人仕?
謝謝
作者: Kc@ruby    時間: 2010-11-4 12:16
由海堤街到鰂魚涌公園1期海旁, 係咪要經兩個天橋 --- Yes
鰂魚涌公園2期既locker--- 有部分已經改為自備鎖頭
作者: c23    時間: 2010-11-10 15:14
原帖由 Kc@ruby 於 2010-11-4 12:16 發表
由海堤街到鰂魚涌公園1期海旁, 係咪要經兩個天橋 --- Yes
鰂魚涌公園2期既locker--- 有部分已經改為自備鎖頭

唔該晒~

我平時放在鰂魚涌放工都係搭車去VP草地旁既跑道or馬場練跑
雖然我未跑過街, 我會試下呢條路線(在鰂魚涌開始跑夠方便)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2