香港長跑網 - 長跑長友

標題: 幾十蚊的洗鏈器.... [打印本頁]

作者: Parco爸    時間: 2010-5-4 23:59
標題: 幾十蚊的洗鏈器....
幾十皮...但又幾得意...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: waynekkw    時間: 2010-5-5 01:52
但...典鏈洗?
作者: Parco爸    時間: 2010-5-5 09:38
原帖由 waynekkw 於 2010-5-5 01:52 發表
但...典鏈洗?

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Parco爸    時間: 2010-5-5 10:00
有興趣師兄們...我PM爆到九彩...唔水PM我...自己看看啦...我買左兩個洗鏈機加條止汗帶..運費都是17蚊...
http://item.taobao.com/auction/item_detail-db1-4b21ce55f83ce16db898b06937488b69.jhtml
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db1-684317ae9c186d8948e72659a3935256.htm

作者: franklcf    時間: 2010-5-5 10:04
hahaha. 爸爸梗係要照顧d仔女啦.
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-5-5 10:09
無得彈! 謝謝分享~~

一星期洗一次?
作者: JC    時間: 2010-5-5 12:39
少少分享:
我每次踩完, 用布輕力捉住條鏈,
轉腳踩行晒所有波段, 已經好乾淨,
再加番鏈油, 同樣行晒所有波段就搞掂,
重點係每次踩完都清潔一下,
唔好積埋幾次先洗, 因為鏈油黏住既沙粒,
會磨損組件,
道理等於平時唔刷牙, 有牙石先去洗牙 (誇張小小 )
所以就算唔次次抹車, 都要次次抹鏈 ^^
作者: Parco爸    時間: 2010-5-5 12:45
原帖由 JC 於 2010-5-5 12:39 發表
少少分享:
我每次踩完, 用布輕力捉住條鏈,
轉腳踩行晒所有波段, 已經好乾淨,
再加番鏈油, 同樣行晒所有波段就搞掂,
重點係每次踩完都清潔一下,
唔好積埋幾次先洗, 因為鏈油黏住既沙粒,
會磨損組件,
道理等於 ...

多謝JC提點....完全同意..
不過...我呢個懶人... ...加上我架CheapCheap小摺....都係算啦...
作者: oscar    時間: 2010-5-5 12:51
作者: Parco爸    時間: 2010-5-5 12:56
原帖由 oscar 於 2010-5-5 12:51 發表
p爸,你架cheap cheap小摺幾銀﹖我正在考慮買摺車!
另外,下個星期一會去鄧記嗎﹖我想借你個洗鍊器,洗下條鍊!

星期一...拿俾你用先啦..我都未用過...
CheapCheap小摺...由幾舊水..到..幾千銀都有..當然再貴到有...
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-5-5 12:58
原帖由 oscar 於 2010-5-5 12:51 發表
p爸,你架cheap cheap小摺幾銀﹖我正在考慮買摺車!
另外,下個星期一會去鄧記嗎﹖我想借你個洗鍊器,洗下條鍊!

O 兄,PB 既老摺唔係cheapcheap 啦...

PB,我想反下你個洗鏈器呀~~
作者: JC    時間: 2010-5-5 15:41
原帖由 Parco爸 於 2010-5-5 12:45 發表
多謝JC提點....完全同意..
不過...我呢個懶人... ...加上我架CheapCheap小摺....都係算啦...

大家分享吓經驗姐
作者: JC    時間: 2010-5-5 15:43
原帖由 花子阿DEE 於 2010-5-5 12:58 發表
O 兄,PB 既老摺唔係cheapcheap 啦...

PB,我想反下你個洗鏈器呀~~

小摺分分鐘貴過RB
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-6 11:26
Parco爸:

咁買左個洗鏈器,用d乜清潔液先啱?
唔該先
作者: Parco爸    時間: 2010-5-6 23:06
原帖由 wong.siufu 於 2010-5-6 11:26 發表
Parco爸:

咁買左個洗鏈器,用d乜清潔液先啱?
唔該先

我部Cheap車仔..用松節水算啦
作者: kito807    時間: 2010-5-7 10:59
  我架車買左成兩三個月都無洗過, 今晚返去洗下先, 又未買鏈油, wd40 得唔得呀
作者: franklcf    時間: 2010-5-7 11:21
比賽前吾好洗住, 好多位都要補油. 我用左9個月先頭一次洗鏈, 一洗完好多支支聲, 補雪油補鏈油都係咁.
作者: 三水豆腐    時間: 2010-5-7 11:41
唔好用wd40當潤滑油啊,去買支鏈油啦 - 有分油性(效果好但黏塵、污齟),干性就比較乾淨。
作者: IpYiu-Ki    時間: 2010-5-7 12:55
標題: 回復 4# 的帖子
師兄幾時再買補品呀,
作者: gforce    時間: 2010-5-7 13:01
原帖由 Parco爸 於 2010-5-6 23:06 發表

我部Cheap車仔..用松節水算啦

松節水效果OK, 唯一唔好就係大味
作者: gforce    時間: 2010-5-7 13:03
原帖由 kito807 於 2010-5-7 10:59 發表
" />" />  我架車買左成兩三個月都無洗過, 今晚返去洗下先, 又未買鏈油, wd40 得唔得呀

兩三個月都未有需要洗住, 我就差唔多1000km先一次(唔知會唔會太懶)
作者: kito807    時間: 2010-5-7 13:12
原帖由 orce 於 2010-5-7 13:03 發表

兩三個月都未有需要洗住, 我就差唔多1000km先一次(唔知會唔會太懶)

我 100km 都唔知有無 ....
作者: Parco爸    時間: 2010-5-7 13:51
查實...我見平..貪得意買黎玩下炸...
無諗過原來咁多師兄有咁高深研究...

我諗字500-1000K先洗一次...
松節水洗...
補衣車油...

單車油貴...唔多襯我架車...

IpYiu-Ki...我架車只是閒遊性質...短期內都無野買啦...

作者: kopo1128    時間: 2010-5-7 13:52
阿傑兄,
千祈唔好用WD40來洗呀! WD40有侵蝕性, 用雪油OK GALA!!
作者: Parco爸    時間: 2010-5-7 14:24
原帖由 kopo1128 於 2010-5-7 13:52 發表
阿傑兄,
千祈唔好用WD40來洗呀! WD40有侵蝕性, 用雪油OK GALA!!

所知..WD40 是中性7.0 非導電 屬礦物油類..沒有侵蝕性的...
只是附著力不高..所以保護性亦不高...又或且咁...令好多人誤解他有侵蝕性...
有錯請指正
作者: Parco爸    時間: 2010-5-7 14:31
我自己工作上需要都用左WD40廿年...一般針對清洗是好好的...但作為保護性就有好多比佢更好....

可參考下面...轉載...
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=268&t=375438&p=1
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-5-7 15:06
原帖由 orce 於 2010-5-7 13:03 發表

原來好似C+車換偈油咁計K 數架...
作者: JC    時間: 2010-5-14 22:06
wd40唔會腐蝕, 不過就真係冇乜保護作用.

我用緊乾性鏈油, $6x一支,
其實我每次都抹鏈加鏈油, 一支都最少用兩個月,
計落唔算太貴, 因為平時保養做好D, 組件耐用D都值返.
所以我始終鼓勵大家, 每次踩完車花五分鐘時間,
抹一抹, 滴一滴, 咁每次部車都爽D
作者: 三水豆腐    時間: 2010-5-15 08:57
我就每次踩完用干布抹一抹,主要係怕烏齟駭到四圍係。落雨天時就用洗鍊器加松節水洗完再落鏈油,都沒計里數的。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2