香港長跑網 - 長跑長友

標題: Other GPS watch choice Globalsat GH-625m [打印本頁]

作者: clerkb    時間: 2010-5-11 10:38
標題: Other GPS watch choice Globalsat GH-625m
Globalsat GH-625m
http://www.globalsat.com.tw/tw/products-page.php?menu=2&gs_tw_product_id=5&gs_tw_product_cnt_id=8

http://www.gs-sport.com/tw/products.php?product_id=1&product_cnt_id=8

I watched the spec is okay and seems similar chipset as garmin ( it is due to similar firmware patch upgrade version ) . about 13XX hkd and  no local maintenace concern

With  taiwan people kindly comment
http://blog.xuite.net/shifenghsu/shifeng/33547018

welcome to discussion and share your idea . thx

中文手冊
http://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fwww.globalsat.com.tw%2Fgssport%2Fglobalsat_admin%2Fnew_file_download.php%3FPact%3DFileDownLoad%26Pval%3D1054

And now i send to email to company to ask for hong kong  maintenace

作者: clerkb    時間: 2010-5-11 11:08
other short brief

http://www.mobile01.com/shopping.php?c=702&p=13264
作者: clerkb    時間: 2010-5-11 11:12
more blog talk about
http://tw.myblog.yahoo.com/amigo ... &next=199&l=a&fid=1

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qktPZT-gnMk[/youtube]

Pls Garmin users give some comment on this watch in term of functions  . THX

作者: wong.siufu    時間: 2010-5-12 12:59
clerkb Ching,
我上個星期已買入這只錶,在台灣露天拍賣及yahoo拍賣(同一個賣家)都有賣,NT$3999,可惜他們不收VISA及寄出台灣以外,我只有托上托找朋友的朋友在台灣買了之後寄來香港,運費NT$350
共花了約HK$1100入手.

Review的話,小豐個bolg寫得很詳細.

GPS部份我試過了兩次,一次在跑步另一次是踩單車,基本上來回路程都是重疊的,漂移很少.
附圖是我跑了兩圈,可以看到兩個圈差不多是重疊.
[attach]12479[/attach]

我用過手機的GPS竟然可以漂移到10公里之外!!

反而心跳功能好像有點問題,跳到200bpm!!而跳到了190以上便好像停了下來,我懷疑是軟件部份有些地方overflow,要處理完overflow後才回復正常功能.
不過更新了firmware後,今晚才有空再試.
明天再說結果.

印象中,台灣那邊都有人遇到同樣問題,他好似之後便沒再發現,也可能是心跳帶穿得不正確有關吧.
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-12 13:03
clerkb Ching,
你都玩攀石!!
你張頭像係邊條線?

我?掛靴好耐了
作者: clerkb    時間: 2010-5-12 13:10
標題: 回復 4# 的帖子
我睇過d forum 講 好似話 update 左 patch 會冇事

而你覺得依隻錶 ok 不ok 的呢 ?

作者: clerkb    時間: 2010-5-12 13:12
標題: 回復 5# 的帖子
係東龍, 好耐冇玩了. 依家跑下步 , keep 住d 健康. 偶然就玩下一 , 兩個比賽咁
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-12 14:09
原帖由 clerkb 於 2010-5-12 13:10 發表
而你覺得依隻錶 ok 不ok 的呢 ?

http://tw.page.bid.yahoo.com/tw/auction/1208248993
http://goods.ruten.com.tw/item/show?11081209662499#auc

要睇埋個心跳功能,如果是正常既,我覺得OK
作者: clerkb    時間: 2010-5-12 14:25
標題: 回復 8# 的帖子
吾該, 我早少少搵到條 link . 麻煩晒
作者: clerkb    時間: 2010-5-12 14:28
http://www.usglobalsat.com/forum/index.php?topic=1111.0

你有冇睇 依個forum
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-12 14:32
別客氣嘛

我之前有問過台灣那位朋友amigo(你有提過他的blog)才放心在拍賣網買
作者: clerkb    時間: 2010-5-12 15:08
知道你買左. 我都加強左信心. 等多一陣另一隻, 如果冇聲氣, 都可能買依隻. 因為依隻出左都多耐. 同個口碑吾錯
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-12 15:51
原帖由 clerkb 於 2010-5-12 14:28 發表
你有冇睇 依個forum

都係你講我先知有呢個forum,我之後已更
唔該晒.

睇完個thread, 個HR monitor問題有d人要換過條新belt先改善到
你等我今晚試多次條belt,如果都係冇改善,我要諗下要唔要問廠換過條
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-13 14:15
昨晚沖完圈,雙腳現在仍很酸軟

更新了firmware個HRM有改善,少了爆燈的機會,但依然會爆燈.如下圖
這是HRM+Speed
[attach]12493[/attach]
這是剩HRM
[attach]12494[/attach]
沖圈過程我不斷咁修正條belt既位置,到最後好似,只係好似改善到
但試唔真,要星期六再試下.

唉,點解咁架!!
去forum問下可以點先得.
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-13 14:22
睇下睇下,個速度同心跳既pattern點解會一模一樣?
咁大鑊
作者: clerkb    時間: 2010-5-13 14:27
標題: 回復 14# 的帖子
你有冇另一隻心跳錶同試?

而隻野好似係第三代來, 應該吾會太多bug的

作者: wong.siufu    時間: 2010-5-13 14:58
帶兩套會唔會撞?

昨日你比我條link,有個discussion講HRM,再慢慢研究下.
作者: Mike_Li    時間: 2010-5-13 15:01
標題: 回復 14# 的帖子
師兄,你有冇check whether 條belt is tight enough and in good contact to your chest? 我用開polar,當belt is not in good contact with my chest , heart rate shown abnormal high.
作者: clerkb    時間: 2010-5-13 15:05
標題: 回復 17# 的帖子
係喎, 一般應該會撞. 要搵polar 的試. 因為polar 有code set isolation
另外想問問你之前有冇諗過買 garmin forerunner 305 . 因為貴多少 , 不過就可能穩陣d. 但個樣就差d

作者: wong.siufu    時間: 2010-5-13 15:19
原帖由 Mike_Li 於 2010-5-13 15:01 發表
師兄,你有冇check whether 條belt is tight enough and in good contact to your chest? 我用開polar,當belt is not in good contact with my chest , heart rate shown abnormal high.

Mike兄:
昨晚已經好似女士咁成日咁整條帶,希望冇比人誤會啦
到差唔多跑完,條帶比我較到都幾實下個陣,個reading好似正常d(係隻錶度睇)
但係而家睇返d圖,HRM個pattern好似copy & paste咁一模一樣,都唔知邊度有事.

在台灣那邊d評價係唔錯個喎!
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-13 15:27
原帖由 clerkb 於 2010-5-13 15:05 發表
係喎, 一般應該會撞. 要搵polar 的試. 因為polar 有code set isolation
另外想問問你之前有冇諗過買 garmin forerunner 305 . 因為貴多少 , 不過就可能穩陣d. 但個樣就差d

Clerkb兄:
冇諗過播,因為功能差唔多,又唔想花咁多錢
作者: clerkb    時間: 2010-5-13 15:55
標題: 回復 21# 的帖子
我都同你相似想法

另外, 心跳錶方面, 你可以check 下 心口心率監測器 的 傳輸頻率 是多少  ? 以我所知,通常是 5khz - 5.5 khz. globalsat gh625m 是 5khz來的. 如果你有另一隻不是這個 frequency 的 錶相時用應不會撞的
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-13 16:09
標題: 回復 22# 的帖子
嗯,會找朋友借條來試一下.
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-23 21:04
clerkb兄:

這是最近兩次的心跳圖

16/5,星期日踩去大尾篤,手錶放在龍頭.
不過唔明有一段心跳好慢,另之後一段沒心跳是我走出了範圍;不過都有一次爆錶.
現在每次用後清潔完都羅粒電出黎,等於每次條belt用都從新開機
再縛緊d,之後唔好再搞條belt.
[attach]12650[/attach]

22/5,昨天跑步,再縛緊d;今次是刻意跑慢一點
可以看到沒有爆錶
[attach]12651[/attach]

所以,而家當只錶沒事了
作者: clerkb    時間: 2010-5-23 21:39
標題: 回復 24# 的帖子
多口問問 你坐下 同站立 時多少心率 , 如果你做開運動 70 bpm以下 不難. 而應該可以估計它比較正常. 其實你亦可以小訓時可量一量的

作者: wong.siufu    時間: 2010-5-24 09:16
原帖由 clerkb 於 2010-5-23 21:39 發表
多口問問 你坐下 同站立 時多少心率 , 如果你做開運動 70 bpm以下 不難. 而應該可以估計它比較正常. 其實你亦可以小訓時可量一量的

>其實你亦可以小訓時可量一量的
小訓?唔明

覺得自己心跳比較快,坐低時70~80
企係度就未度過,今晚度下先.
係呢,點解咁問?
作者: clerkb    時間: 2010-5-24 09:47
sorry , 是小睡

企比坐好像差 8-10 下到 . 另外你有冇試過用手度脈搏 10秒跳多少下 乘 6 再同心跳錶比對
作者: wong.siufu    時間: 2010-5-24 10:17
好的,回家試一下.

CHing,你的錶入手了嗎?
作者: clerkb    時間: 2010-5-24 14:29
標題: 回復 28# 的帖子
未得閒, 依排勁忙 , 攪搬屋d野 ,搬死左
作者: john.smith    時間: 2010-11-12 12:06
Update一下大家,香港已經有代理做呢款GPS手表,大家可以考慮下
作者: 508    時間: 2010-11-12 13:04
Hello John, Could you pm me where can buy it in HK ?
作者: CWRay    時間: 2010-11-12 14:54
原帖由 john.smith 於 2010-11-12 12:06 發表
Update一下大家,香港已經有代理做呢款GPS手表,大家可以考慮下

ching, 請pm資料
作者: allanccl    時間: 2010-11-12 18:16
昨日小弟從香港代理拿了幾隻錶,會作全面測試睇佢防水性能、操作介面等等作一全面評估,遲d會出番個報告給大家參考,請等埋這報告後,會有可能搞團購的。
作者: clerkb    時間: 2010-11-12 23:16
原帖由 allanccl 於 2010-11-12 18:16 發表 昨日小弟從香港代理拿了幾隻錶,會作全面測試睇佢防水性能、操作介面等等作一全面評估,遲d會出番個報告給大家參考,請等埋這報告後,會有可能搞團購的。

記得早排留意過, 當時聽聞會出新一代的
作者: wong.siufu    時間: 2010-11-13 00:23
原帖由 clerkb 於 2010-11-12 23:16 發表

記得早排留意過, 當時聽聞會出新一代的

新既叫625XT
- GPS SirF IV; fast TTFF;
- Higher resolution display (128*96)
- Virtual Trainer; Muti-Sport; Interval Training
- UTM supports
- 5KHz HRM

http://www.usglobalsat.com/forum/index.php?topic=1538.0
聖誕先出
作者: 正宗球迷    時間: 2010-11-13 10:22
香港有代理係好消息呀,個價係唔係garmin既平?

亮哥又再幫手整團購,唔該哂先

唔知版友用過話心跳顯示唔正常個問題搞掂未呢.
作者: allanccl    時間: 2010-11-13 11:14
原帖由 正宗球迷 於 2010-11-13 10:22 發表
香港有代理係好消息呀,個價係唔係garmin既平?

亮哥又再幫手整團購,唔該哂先

唔知版友用過話心跳顯示唔正常個問題搞掂未呢.

前天才拿回來,會有三個人(包括小弟)試戴試用及評估,遲些才告訴你們結果好嗎?
價錢(訂價)會較Garmin便宜數百元。
作者: ktluk    時間: 2010-11-13 17:35
標題: 回復 37# 的帖子
如果功能差不多,我會等下一次團購,因此中較Garmin便宜數百元.現先謝謝亮哥
作者: allanccl    時間: 2010-11-13 22:54
原帖由 ktluk 於 2010-11-13 17:35 發表
如果功能差不多,我會等下一次團購,因此中較Garmin便宜數百元.現先謝謝亮哥

如果閣下打算買Garmin的話,請把握機會啊! 11月17日截止團購了,之後可能會貴很多的。
這錶的size頗巨的,並沒Garmin錶的輕巧。詳細報告希望盡早完成,但可能會遲過17號,因要試清楚及收回各人試後評語再整理後才可刊登出來。
作者: CWRay    時間: 2010-11-25 09:55
原帖由 allanccl 於 2010-11-13 22:54 發表

如果閣下打算買Garmin的話,請把握機會啊! 11月17日截止團購了,之後可能會貴很多的。
這錶的size頗巨的,並沒Garmin錶的輕巧。詳細報告希望盡早完成,但可能會遲過17號,因要試清楚及收回各人試後評語再整理後才 ...

亮哥,請問有報告未啊?
作者: allanccl    時間: 2010-11-25 15:09
原帖由 CWRay 於 2010-11-25 09:55 發表

亮哥,請問有報告未啊?

收集緊,兩天內會出個報告給大家參考。
作者: piyrag    時間: 2010-11-25 15:48
作者: alexckwhk    時間: 2010-11-26 12:27
標題: 回復 30# 的帖子
Hello John ching, pm me where can buy it in HK ?
作者: allanccl    時間: 2010-11-26 12:47
原帖由 alexckwhk 於 2010-11-26 12:27 發表
Hello John ching, pm me where can buy it in HK ?

John ching 就是代理,閣下不打算團購? 連價錢都唔問,請問你也是代理的人?
作者: alexckwhk    時間: 2010-11-27 00:08
標題: 回復 44# 的帖子
如果有團購的話 梗係團購平d啦
作者: alexckwhk    時間: 2010-11-27 00:18
標題: 回復 44# 的帖子
ps 我不是代理的人
作者: alexckwhk    時間: 2010-11-27 00:27
標題: 回復 41# 的帖子
我都有d心急想知報告?
作者: alexckwhk    時間: 2010-11-27 00:28
原帖由 allanccl 於 2010-11-25 15:09 發表

收集緊,兩天內會出個報告給大家參考。

我都有d心急想知報告?
作者: allanccl    時間: 2010-11-27 15:13
標題: Globalsat GH-625m
會員甲的試用報告(未經刪剪,原文登出)

GPS錶試用後感覺
因我算是一個跑步老手,首先以一個老手角度作出評論:
錶面太大了,有點不方便;如果將錶帶收緊、錶面會傾向手背一面,變了不能置手背中間;如果不收緊、跑步時會啷啷下,如果用作跑步不太合適,我相信一個跑手不會佩戴咁大隻錶去比賽。
以一個GPS錶新手評論:
錶功能很多,但無中文說明,新手操作容易出現問題;我剛買了另外一隻牌子GPS錶,操控簡單得多,一按就明白了,但此錶卻做不到,按了很多次都操控不到。
手錶拿了試戴七天,但實則帶了四天;如果上網有短片介紹史用方法就理想、或加中文說明,防水性能是無問題的;如果有下一代新產品,必須將手錶體積改細少少,以迎合大眾口味
作者: allanccl    時間: 2010-11-27 19:10
標題: Globalsat GH-625m
會員乙的用後報告原文:

Globalsat GH-625m用後報告
當整盒拿到手有點興奮,但當打開拿出來一看,真係大得誇張了一點,點都好,叉滿電試下佢先,佢既錶底有個膠塞,用指甲挑開可插USB線叉電及過料,之後蓋好就可以防水。防水方面合格,包括戴住黎沖涼(花洒---模擬落雨環境) ,洗手,用肥皂及放在水喉下沖洗(模擬忘記除錶洗手);全部都無入水或損壞既跡象。電量用到約10個鐘。
左手戴住Globalsat GH-625M,右手戴住Casio60lap錶,相比之下真係覺得這錶好大隻,錶面都幾大既,有3.5cmX2.5cm,但set兩項顯示還可以看得清楚d字,但一按lap制就打出4行好細既字,睇唔到係乜,就算按著夜燈都睇唔清。怕佢唔夠電,所以set左背光15秒,但只係按light掣先會光,不像Garminlap掣或任何掣,佢會著燈,所以這錶夜晚用有d煩,按完lap掣又要按light掣黎睇。
每次開機,會自動搵衛星(四粒) ,每次都超過三分鐘。準確度方面,麻麻地,尤其是PaceSpeed,明明跑得好平均既速度,顯示出黎有時8kph突然又13kph跟住又10kph有時好唔穩定,都唔知信唔信佢好? 以上情況多數在跑街時出現,跑運動場空曠d就好d,切忌經過大樹下面,會打出Lost satelite及無速度/Pace顯示。按LAP後睇唔到第幾LAP(唔知係字太細定係跟本無)
心跳帶方面,有好大部份係半硬膠造的,圍了前面半身,後半身才是橡根,好唔舒服,勒到一條痕,這方面要改善。
跟一個軟件,唔識自動安裝的,要入去PC UTILITY度裝,插USB線連接電腦亦唔會自動安裝DRIVER,要先裝好DRIVER才好插電腦,軟件行GOOGLE MAP,可行全中文,資料亦KEEP係自己電腦果度,值得一讚!
總括來說,表現尚算合格,但用黎衝圈就差左D,唔可以當日常手錶用(太大隻會俾人笑)
作者: rexleung    時間: 2010-11-27 19:24
辛苦晒亮哥同各測試人員!
作者: rexleung    時間: 2010-11-27 19:30
睇嚟都係等Garmin隻410出...
作者: alexckwhk    時間: 2010-11-28 11:46
thx ching
作者: allanccl    時間: 2010-11-30 01:08
標題: Re: GPS錶報告
會員丙的用後報告原文:

我是一個GPS新手. 以住未用過. 有幸一試當白老鼠.

外觀上: 每當介紹給其他跑友. 最理想的形容是"這是一只GPS clock." 實在是過大了. 即使跟其他廠牌體積較大的GPS watch去比較.

功能上: user-friendly. 大慨有需要向廠方推介這個字詞.
說明書 - "開始試用"之前. 我花了頗長的時間去了解說明書. 佢都唔係由一個用家角度去介紹. 整張按鍵路線圖. 雖則有用. 不過你都介紹下有咩功能同點開始用先得架. 睇到一頭煙.
預設介面 - 作為一個用家. gps錶最重要顯示既係步速/時間/距離/心跳. 佢竟然唔係囉. 又要我set餐死既.
顯示 - 錶大顯示字體卻很細. 除非選擇只顯示兩樣數據. 及按鍵去查閱共4頁的顯示. 想一頁睇4項資料. 老花者不合用. (本人視力正常. 跑步中都覺細. 睇得好辛苦)
按鍵 - 按鈕好細. 而且要用點力才可按下.
步速 - pace, average pace, pace1k. 有數項可選擇. 不過有咩分別呢? 唔知!!
location mode, map mode - 有此兩項額外的功能. 但實際點用. 唔知!!
Laps - 完成後按停可查看分laps時間
長課 - 完成後按停只有總時間, 總距離, 平均速度等. 未能分k數顯示時間
GPS - 感覺頗易受樓宇影響. 即使於較空曠的屋苑使用. 有時偏差亦頗大
start & stop - 當按制完結時. 停止的只有計時. 但GPS是繼續量度的. 要按鍵共9下把GPS關掉. 否則會有多餘的資料
軟件 - 把數據匯入電腦後. 該應用軟件有點. 如同虛設. 能夠顯示的資料不詳不盡. 數據只有總時間, 總距離. 其他詳細資料只以一幅chart圖顯示. 分K時間無!  其實相關資料係存在於檔案中的. 只是未能顯示.
網上分享 - 得知有網站可以把記錄上傳及顯示. 試用後總算把分k時間顯示了. 但是心跳資料該網站是沒有的
推介軟件 - 產品附隨推介數個軟件. 試用了其中一個看似像樣的. 終於搵到個應有盡有架啦!! 但係. 該軟件並無網上分享. 而且只是trial version. 要full access要$35USD. 否則不能"Track your athlete history for more than 90 days". 係咪即係只用到3個月???

用一只GPS錶. 最重要是跑後報告. 資料顯示吧! 某廠牌最好的地方是一條龍服務. 資料記錄. 顯示. 分析. 上傳分享等一應俱全.
如像這只錶未能盡情查看詳盡資料. 甚至咁煩. 會否有點搵黎搞??

如果看畢此報告. 仍願意購買一用. 想必有一個相當非常吸引的購買價錢吧!!
作者: allanccl    時間: 2010-11-30 01:16
雖然三個會員既測試報告都有少少負面,但係價錢係一個好重要既關鍵,請等候一下,看看代理方面有甚麼補充,另外看看價錢有無吸引力,小弟盡量將他們平衡,務求達至雙贏局面。各位期待團購的網友們請耐心等待! 謝謝!
作者: wong.siufu    時間: 2010-11-30 10:47
我是GH-625M的用家.
看了三篇報告真的有點意外

每人的看法立場都不同,可以理解.
辛苦各位了.
作者: allanccl    時間: 2010-11-30 12:02
原帖由 wong.siufu 於 2010-11-30 10:47 發表
我是GH-625M的用家.
看了三篇報告真的有點意外

每人的看法立場都不同,可以理解.
辛苦各位了.

可能他們只有短時間試用,未發掘出這錶的優點。但小弟相信他們所講的是實話實說。
請閣下以用家角度來講下,可以嗎?
因為有很多網友也有興趣買這錶來用,還希望搞團購添。
作者: wong.siufu    時間: 2010-11-30 14:41
亮哥:
別誤會,完全沒有懷疑什麼.
可能我用了”立場”這個字,令大家誤會了.
其實是指要求而已.

唯有多元化的社會,彼此暢所欲言,大家才會進步嘛

報告自知沒台灣朋友寫的那麼好,大家可以參看頭三帖的 hyperlink

除了不滿意心跳帶外,間唔中仍出現爆錶(高於180),可能要換條新才能解決.
上面會員說pacing顯示時快時慢,我猜是接收訊號不好,pacing便慢了,當接收訊號良好了,要追回之前的時間,pacing顯示便快了.

有個auto lap功能可以說說
auto lap可以以時間或距離來設定.
我便以1K距離lap一次,每跑1K便會”嗶”一次,顯示剛剛既pacing,第幾lap,距離,同時我也可以每K都喝一口水.
作者: wong.siufu    時間: 2010-11-30 15:03
原帖由 烏拉 於 2010-11-30 14:51 發表

點set?? 係邊??

冇錶係手,今晚話你知
作者: wong.siufu    時間: 2010-11-30 23:05
原帖由 烏拉 於 2010-11-30 14:51 發表

點set?? 係邊??

Activity>Activity Setting>Lap  Setting>Auto Lap Trigger
揀Distance,再揀1Km
作者: 正宗球迷    時間: 2010-12-2 09:15
我想知呢隻錶,幾位用後評都話大隻,佢大成點,同310xt比如何.之前都有人提過310xt冇其他同廠系列咁細
作者: wong.siufu    時間: 2010-12-3 22:54
原帖由 正宗球迷 於 2010-12-2 09:15 發表
我想知呢隻錶,幾位用後評都話大隻,佢大成點,同310xt比如何.之前都有人提過310xt冇其他同廠系列咁細

睇下d圖幫唔幫到你!
[attach]14490[/attach]
[attach]14491[/attach]
(Left to right: Garmin Forerunner 110, Garmin Forerunner 405, Garmin Forerunner 305, Garmin Forerunner 310XT, Timex Global Trainer)

作者: tommyleung    時間: 2010-12-7 12:34
咁呢隻錶係唔係唔好呢?
作者: wong.siufu    時間: 2010-12-7 16:53
原帖由 tommyleung 於 2010-12-7 12:34 發表
咁呢隻錶係唔係唔好呢?

當時從台灣買過來都係~HK$1100(連心跳帶)
所以如果不要心跳帶的話,只要GPS錶,我會推薦.

當然也要看香港賣幾錢,貴的話選擇更多.

作者: tommyleung    時間: 2010-12-7 16:59
原帖由 wong.siufu 於 2010-12-7 16:53 發表 當時從台灣買過來都係~HK$1100(連心跳帶)所以如果不要心跳帶的話,只要GPS錶,我會推薦.當然也要看香港賣幾錢,貴的話選擇更多.

我都係因為佢個價錢, 先有機會考慮一隻GPS, 對我來講, Check心跳暫時作用不大, 只係想有佢個GPS, 可以幫我計到跑左幾多公里, 而每公里用左幾多時間.但睇番佢地既comment, 好似好多地方(有高樓時)就接收唔到....
作者: loudspeaker    時間: 2010-12-7 17:09
原帖由 tommyleung 於 2010-12-7 16:59 發表

我都係因為佢個價錢, 先有機會考慮一隻GPS, 對我來講, Check心跳暫時作用不大, 只係想有佢個GPS, 可以幫我計到跑左幾多公里, 而每公里用左幾多時間.但睇番佢地既comment, 好似好多地方(有高樓時)就接收唔到....

郊區會好 d, 市區真係不用考慮, 買隻 50 laps 既 仲好,
我帶過去不同地區測試過,
最好係 東涌, 北區(只要 5入 市中心) 都幾好,
旺角, 深水埗, 经常斷.
作者: wong.siufu    時間: 2010-12-7 17:10
原帖由 tommyleung 於 2010-12-7 16:59 發表

>好似好多地方(有高樓時)就接收唔到..
相信是SiRF Star III 既通病
作者: tommyleung    時間: 2010-12-7 17:20
原帖由 loudspeaker 於 2010-12-7 17:09 發表 郊區會好 d, 市區真係不用考慮, 買隻 50 laps 既 仲好,我帶過去不同地區測試過, 最好係 東涌, 北區(只要 5入 市中心) 都幾好,旺角, 深水埗, 经常斷.

哈哈....laps錶我都有, 不過當你跑街時, 就無得數lap, 唔知跑到邊先係一公里, 無得每一公里按一次...比賽就有里數牌者...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2