香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2010錦田陸上兩項鐵人賽(加設特別服裝獎!!!) [打印本頁]

作者: gforce    時間: 2010-5-12 08:26
標題: 2010錦田陸上兩項鐵人賽(加設特別服裝獎!!!)
主辦機構 : 毅騰三頂鐵人
比賽日期 : 2010年 7月 18日 (星期日)
補賽日期 : 2010 年8月 15日 (星期日)
比賽地點 : 錦上路西鐵站
比賽時間 : 早上7點
比賽距離 :
賽程A : 跑3公里單車30公里 跑3公里
賽程B : 跑1.2公里 單車9公里 跑1.2公里

獎金 (賽程A)
每組第一名得港元1,000
每組第二名得港元500
每組第三名得港元250

獎品 (賽程B)
每組第一名得Polar心跳表
每組第二名得Plantronics藍牙免提
每組第三名得Technopad鞋

現加設特別服裝獎兩個
歡迎參賽者以奇裝異服比賽!

[/url]報名表格 : [url=http://www.titantriathlon.com/form/2010%20Duathlon%20Entry%20form.doc]http://www.titantriathlon.com/form/2010%20Duathlon%20Entry%20form.doc

登錄/註冊後可看大圖

作者: Parco爸    時間: 2010-5-12 09:23
嘩...好吸引呀...我訓醒...著對拖鞋加睡衣就過到黎呀....踩小輪徑玩會唔會俾人笑嫁...
有冇師兄知條路線點走呀...

作者: kito807    時間: 2010-5-12 09:34
  180 我覺得貴左d, 但都係跟大隊~
有無人報名呀?
作者: key    時間: 2010-5-12 10:10
唔知毅騰會員有冇得平d呢?
作者: 三水豆腐    時間: 2010-5-12 10:36
噶M近,一定要報名啦
作者: RowerBee    時間: 2010-5-12 11:10
兩鐵呀!! Interested!! 岩我玩~~!!
又一個係元朗O既比賽, 好YEAH!!

雖然我無師兄近到著對拖鞋加睡衣就過到黎...
不過我9成9都會玩!!

作者: cfchan    時間: 2010-5-12 23:46
呢庶咁近我屋企,一定過來玩!
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-5-13 00:11
我都有興趣呀, 不過唔見有租單車既安排~
作者: 上水馬王    時間: 2010-5-13 08:28
GOOD!賽完去Parco爸屋企燒野食
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-5-13 09:49
原帖由 上水馬王 於 2010-5-13 08:28 發表

贊成~~
未決定玩唔玩,不過咁近,唔玩都黎湊下熱鬧~~
作者: kopo1128    時間: 2010-5-13 10:15
唉呀!! 果段時間去左旅行, 參加唔到.....
作者: killerlok    時間: 2010-5-20 11:38
請問有無ching ctse知道呢個比賽跑同單車嘅路線呢?喺網頁搵唔到呀我
作者: 711MF    時間: 2010-5-20 12:10
作者: kito807    時間: 2010-5-20 12:33
原帖由 上水馬王 於 2010-5-13 08:28 發表

馬王參加嗎? 參加單聲我, 又要痴車坐
作者: gforce    時間: 2010-5-20 13:05
原帖由 killerlok 於 2010-5-20 11:38 發表
請問有無ching ctse知道呢個比賽跑同單車嘅路線呢?喺網頁搵唔到呀我

路線遲少少會有, 大約都係圍繞錦上路西鐵站一帶
作者: key    時間: 2010-6-8 08:11
唔知出左路線圖未呢?
作者: YaNbAbI`    時間: 2010-6-8 14:14
sup=]=]=]
作者: ginnywong    時間: 2010-6-8 18:16
原帖由 key 於 2010-6-8 08:11 發表
唔知出左路線圖未呢?

出左啦
http://maps.google.com.hk/maps/ms?ie=UTF8&hl=zh-TW&brcurrent=3,0x340400e82572c6b7:0x22fe68b2f10791c8,1&oe=UTF8&msa=0&msid=110621888957530262357.0004876c633d78e210ee9
作者: key    時間: 2010-6-9 16:55
原帖由 ginnywong 於 2010-6-8 18:16 發表

出左啦
http://maps.google.com.hk/maps/ms?ie=UTF8&hl=zh-TW&brcurrent=3,0x340400e82572c6b7:0x22fe68b2f10791c8,1&oe=UTF8&msa=0&msid=110621888957530262357.0004876c633d78e210ee9

單車來回3k,即係賽程A踩10圈,賽程B踩3圈
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-9 16:59
哇10圈!轉到頭暈
作者: laputa99    時間: 2010-6-9 17:02
原帖由 大圍新跑手 於 2010-5-13 00:11 發表
我都有興趣呀, 不過唔見有租單車既安排~

火炭世X有車供應 $150
作者: franklcf    時間: 2010-6-9 18:26
如果係sharp turn, late brake 好有著數. 有成十幾個turn.
用alu clincher 可以late brake d wor. 吾知arm吾arm 呢?
作者: killerlok    時間: 2010-6-9 22:46
報了名但未扣數呢...
作者: gforce    時間: 2010-6-11 13:09
原帖由 franklcf 於 2010-6-9 18:26 發表
如果係sharp turn, late brake 好有著數. 有成十幾個turn.
用alu clincher 可以late brake d wor. 吾知arm吾arm 呢?

tabular late brake都無咩問題, 不過起車就要多d力, 搵日都要去試下路先
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-11 14:18
10個圈就20個turn,抬住把大刀都幾high!
作者: franklcf    時間: 2010-6-11 14:54
原帖由 三水豆腐 於 2010-6-11 14:18 發表
10個圈就20個turn,抬住把大刀都幾high!

入灣遲, 出灣慢. 你對shamal 會好好用.
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-11 15:05
要練下飄移

原帖由 franklcf 於 2010-6-11 14:54 發表 入灣遲, 出灣慢. 你對shamal 會好好用.

作者: sunnyyip    時間: 2010-6-13 23:01
今日試過路, 單車賽道有兩個迴旋處, 兩個都比創新路細, 片入彎會比科學園急少少啦...
作者: JC    時間: 2010-6-14 22:33
其實我想問下, 係咪多數人都用自己車多過租車?
我成日感覺會唔會俾人偷車, 或者整花晒D車呢.......
作者: gforce    時間: 2010-6-15 07:51
原帖由 sunnyyip 於 2010-6-13 23:01 發表
今日試過路, 單車賽道有兩個迴旋處, 兩個都比創新路細, 片入彎會比科學園急少少啦...

咁可能用鋁鈴會著數d wor
作者: gforce    時間: 2010-6-15 07:56
原帖由 JC 於 2010-6-14 22:33 發表
其實我想問下, 係咪多數人都用自己車多過租車?
我成日感覺會唔會俾人偷車, 或者整花晒D車呢.......

大部份都係自己車, 未聽過比人偷
整花我自己就無, 不過有時轉項兵荒馬亂, 真係有可能
如果自己有車, 無理由比賽收埋唔用掛?
作者: DannyFung    時間: 2010-6-15 09:52
各位ching, 未參加過鐵人賽, 有冇野要注意.
作者: vivianip    時間: 2010-6-15 10:11
我有少少鐘... ... 情玩喎~~~試下都好喎~~等我post埋去iron ladies問下先~
作者: killerlok    時間: 2010-6-16 22:45
請問有無ching ctse報了名銀行仲未扣數呢?
作者: ginnywong    時間: 2010-6-17 14:27
原帖由 DannyFung 於 2010-6-15 09:52 發表
各位ching, 未參加過鐵人賽, 有冇野要注意.

衣著方面, 衫可以著番單車衫, 褲就著係鐵人褲, 有少少PAD,踩車唔會太辛苦, 又唔會阻住跑, 平時的單車褲個PAD太厚, 跑就唔係好舒服

而轉項時, 如果你會著單車鞋, 得又未可以係單車上面著鞋, 你可以考慮一面推車,一面手拎住對單車鞋, 到上車區先著鞋, 咁樣可能好過你著住對單車鞋推車。同樣,踩完車之後, 係落車之後即除鞋, 拎住對鞋唻推車,直至番到轉項區自己個位先著番對跑鞋

踩完車落地跑唔好太心急, 頭段跑唔好太快, 要比隻腳的肌肉習慣下先, 如果唔係好易抽筋。而呢樣野, 亦可以平時練一練, 教識D肌肉要做呢個轉換,咁比賽時會好好多
作者: ginnywong    時間: 2010-6-17 14:59
原帖由 vivianip 於 2010-6-15 10:11 發表
我有少少鐘... ... 情玩喎~~~試下都好喎~~等我post埋去iron ladies問下先~

Vivan你地有興趣玩都好喎, 不過我諗賽前要練多幾次單車先得, 我又幫你地安排下啦
作者: ginnywong    時間: 2010-6-17 15:00
原帖由 killerlok 於 2010-6-16 22:45 發表
請問有無ching ctse報了名銀行仲未扣數呢?

未扣數唔出奇, 因為大會集齊一次過入數, 你唔放心的話, 可以pm你個全名比我, 我幫你睇睇收到你份報名表未
作者: RowerBee    時間: 2010-6-20 17:46
原帖由 ginnywong 於 2010-6-17 14:59 發表

Vivan你地有興趣玩都好喎, 不過我諗賽前要練多幾次單車先得, 我又幫你地安排下啦

我今日報左名喇, VIVAN
你報左未呀? 仲有冇其他女鐵人都一齊玩?, 可以聚一聚喇喂 ^^
作者: prestige    時間: 2010-6-24 01:01
已報名!!!!!希望頂得住..冇practice過
作者: gforce    時間: 2010-6-24 21:44
原帖由 prestige 於 2010-6-24 01:01 發表
已報名!!!!!希望頂得住..冇practice過

師兄, 宜家仲有時間操, 到時租車定踩自己車?
作者: vivianip    時間: 2010-6-25 10:26
Bee,近個星期忙到飛起, 晚上好d, 不過, free都係工作狀態中
weekend就報囉~~
g force~~係就好啦~~我要踩多d車同埋游多d... ... 好鬼驚呀
作者: 711MF    時間: 2010-6-25 10:46
作者: gforce    時間: 2010-6-27 21:52
原帖由 711MF 於 2010-6-25 10:46 發表

g force 請問租車係咪自己搵架???

可自行聯絡世紀單車, 92052367
作者: 馬仔    時間: 2010-6-29 16:17
我都報咗呢個比賽,不過好似仲未過數,唔知報唔報到呢?

登錄/註冊後可看大圖

呢次完全係因為貪玩,其實對單車真係冇麼認識

請問有冇什麼特別事項要注意,同埋比賽前做d咩練習比較好呢?
多謝賜教!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 花子阿DEE    時間: 2010-6-29 16:53
原帖由 馬仔 於 2010-6-29 16:17 發表

登錄/註冊後可看大圖

請問有冇什麼特別事項要注意,同 ...

馬仔都玩,真係越來越多3t 人~~

我應該會去同大家打氣,各位加油呀~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-6-29 16:54
原帖由 馬仔 於 2010-6-29 16:17 發表

登錄/註冊後可看大圖

請問有冇什麼特別事項要注意,同 ...

馬仔自己有無車?
作者: ginnywong    時間: 2010-6-29 20:28
出左Startlist ,睇睇有無錯漏
http://www.titantriathlon.com/
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-29 21:00
好也!可以見到和爺啊
作者: 馬仔    時間: 2010-6-30 06:10
原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-29 16:54 發表

馬仔自己有無車?

冇車啊!到時租車玩咋!
作者: drexler    時間: 2010-6-30 10:22
ee...無我名既?
作者: 711MF    時間: 2010-6-30 17:14
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-6-30 17:37
原帖由 馬仔 於 2010-6-30 06:10 發表

冇車啊!到時租車玩咋!

咁快d 去試車啦,手快有手慢無~~
作者: 711MF    時間: 2010-7-2 10:21
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-7-2 10:40
原帖由 711MF 於 2010-7-2 10:21 發表
原來有我名..死勒要點練架???

唔駛特別練啦7兄,你係快腳,轉玩3T 都唔差得去邊,Rockie 兄就係最好既人辨~~
7兄租車果度有無問題??
作者: 711MF    時間: 2010-7-2 10:43
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-7-2 11:04
原帖由 711MF 於 2010-7-2 10:43 發表

呢次我就真係志在完成到啫..
租車當然係問題啦.都唁知租嘜野車好,,我踩車又唔得仲無時間練添...
Dee 有嘜好意見..

租RB 啦7兄,上年我第一次玩都係去世X租RB,介到D 好令既MTB 架,MTB 真係好蝕~~
如果去世X租,你可以搵日去租車試,試o岩mark 埋果架比賽用,梁兄都要租車喎,搵埋佢一齊去啦~~
作者: Parco爸    時間: 2010-7-2 11:10
陳日十幾廿部RB係錦河路操車....
作者: sleung2002hk    時間: 2010-7-4 00:51
今日操完一課~~~哇真係好爽~~~
同以前D鐵車真係唔同~~岩岩開始操~~自己好唔慣咁快~~好驚
操左十K多~~~操落先知有好多野都唔識~~~死喇~~我唔識轉彎~~比賽要轉成20次TIM架
不過都唔夠時間操架喇~~玩下啦
不過陸上兩項一年好似唔係好多WOO
作者: loudspeaker    時間: 2010-7-4 18:06
原帖由 sleung2002hk 於 2010-7-4 00:51 發表
同以前D鐵車真係唔同~~岩岩開始操~~自己好唔慣咁快~~好驚
操左十K多~~~操落先知有好多野都唔識~~~死喇~~我唔識轉彎~~比賽要轉成20次TIM架
不過陸上兩 ...

leung hing 踩 RB? 可能因為你還未習慣 RB 的騎乘姿勢,踩多幾次會好 d,
6 上2 項真的比較小。希望下次可以見到你。
作者: 711MF    時間: 2010-7-5 09:30
作者: RowerBee    時間: 2010-7-6 00:36
7.1 炒車之後呀媽封殺我!! 無得玩了, 唉...唉...唉 !!!
各位報左名O既師兄姐你O地加油喇!!!
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-7-6 01:02
原帖由 RowerBee 於 2010-7-6 00:36 發表
7.1 炒車之後呀媽封殺我!! 無得玩了, 唉...唉...唉 !!!

咁唔好彩炒車, 冇事丫麻?
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-7-6 01:10
原帖由 sleung2002hk 於 2010-7-4 00:51 發表
不過陸上兩 ...

梁兄去邊操車來呀? 單車果種速度感真係好正....下次搵埋我一齊玩啦~
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-7-6 01:11
咁多人玩...搞到我又心思思添, 唔知而家仲有冇得報名?
作者: gforce    時間: 2010-7-6 08:09
原帖由 RowerBee 於 2010-7-6 00:36 發表

等風聲無咁緊再算啦...
作者: gforce    時間: 2010-7-6 08:10
原帖由 大圍新跑手 於 2010-7-6 01:11 發表
咁多人玩...搞到我又心思思添, 唔知而家仲有冇得報名?

應該仲攪得切, 快d打比Ginny啦
作者: kito807    時間: 2010-7-6 09:54
原帖由 orce 於 2010-7-6 08:10 發表

應該仲攪得切, 快d打比Ginny啦

Ginny 幾號電話? 我又想報呀
作者: franklcf    時間: 2010-7-6 10:11

真係要自己小心亞 kent e 仔.
一定要夜少少係街踩多d. 我第一次出車就係青公...好多車.
只要當自己係馬路揸緊私家車就會自然好多, 氣車友只會嚇你, 吾會撞你的.
作者: gforce    時間: 2010-7-6 10:13
原帖由 kito807 於 2010-7-6 09:54 發表

Ginny 幾號電話? 我又想報呀

12:30後打去鋪頭 34279503
longrun好多ching去玩!
作者: kito807    時間: 2010-7-6 10:26
原帖由 orce 於 2010-7-6 10:13 發表

12:30後打去鋪頭 34279503
longrun好多ching去玩!

THANKS~~ 希望仲有得報
作者: kito807    時間: 2010-7-6 13:53
啱啱入左錢, 填好form, e-mail 埋俾 ginny~~ 該有得玩啦
作者: ginnywong    時間: 2010-7-6 19:23
原帖由 kito807 於 2010-7-6 13:53 發表
啱啱入左錢, 填好form, e-mail 埋俾 ginny~~ 該有得玩啦

放心, 收到, 過兩日會再update個startlist
作者: kito807    時間: 2010-7-6 23:12
原帖由 ginnywong 於 2010-7-6 19:23 發表

放心, 收到, 過兩日會再update個startlist

唔該晒GINNY~~
作者: 711MF    時間: 2010-7-8 00:56
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-7-8 09:34
原帖由 711MF 於 2010-7-8 00:56 發表
今日租車及試車..沙田划艇中心.踩到元洲仔公廁.都要30分鐘..

踩單車徑梗係啦,我踩番工2/3單車徑15k 都要4x min,下次去科學園踩馬路丫馬~~
7兄揀左車未? 係咪鋁架?
作者: 711MF    時間: 2010-7-8 10:06
作者: running-sue    時間: 2010-7-8 10:08
原帖由 711MF 於 2010-7-8 10:06 發表

原來個師傅踩車跟住我尾睇....

師傅o既安全意識好高

作者: kito807    時間: 2010-7-8 10:34
北區原來無人玩....

我想搵人夾call van, 有無人係住 上水/粉嶺/大埔/沙田/馬鞍山 ......  
作者: 711MF    時間: 2010-7-8 16:53
作者: loudspeaker    時間: 2010-7-9 13:08
原帖由 711MF 於 2010-7-8 10:06 發表

應該係RB  鋁唔鋁就唔知.不過我感覺唔重啦..
笑死個師傅啊..佢叫我識車兜下我一開車就甩錬...
整返再兜轉下波啦..點知識轉上唔識轉落返去問師傅點轉返落..原來係個制到..OK啦.
放底行李正式出車.......點 ...

佢响應阿劉華呼諭
作者: loudspeaker    時間: 2010-7-9 13:09
原帖由 711MF 於 2010-7-8 16:53 發表

718通知錦田街方出街小心啲..

無乜特別, 留在家中.............
7 兄唔好甘狼呀..
作者: killerlok    時間: 2010-7-10 00:28
標題: 回復 74# 的帖子
租車係咪唔包lock踏嫁?
作者: killerlok    時間: 2010-7-10 00:29
標題: 回復 78# 的帖子
租van要幾銀呀ching?
作者: gforce    時間: 2010-7-10 00:30
原帖由 killerlok 於 2010-7-10 00:29 發表
租van要幾銀呀ching?

打去租van公司問...
作者: 711MF    時間: 2010-7-10 09:54
作者: kito807    時間: 2010-7-10 11:12
原帖由 711MF 於 2010-7-10 09:54 發表

應該唔包....就算包都無用啦.都唔識用..

唔包架, 一用就用lock 踏好易炒架, 仲要係比賽就好危險
作者: sputniktong    時間: 2010-7-12 10:16
好快到星期日, 已經有少少緊張

想問呢個比賽准唔准勾車
作者: 三水豆腐    時間: 2010-7-12 10:50
好似沒出schedule喔!
作者: sputniktong    時間: 2010-7-12 11:32
星期五可能打風, 星期日未必好天......
作者: killerlok    時間: 2010-7-12 12:25
標題: 回復 89# 的帖子
星期日天氣預報會多雲有雨,仲有風到,想問下3號波係咪會取消延期嫁?如果延期撞正8月15日中興杯添
我都係第一次參加,心情都有d緊張

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/tc_posc.htm

作者: 花子阿DEE    時間: 2010-7-12 12:29

登錄/註冊後可看大圖

作者: RowerBee    時間: 2010-7-12 16:01
哎! 我仲同呀媽講掂數tim .........但落雨的話就 O.O
作者: rickhlwong    時間: 2010-7-13 09:31
各位ching,
我係新手玩呢類比賽~
我得架20寸既摺車~玩唔玩到呢個比賽??
謝~
作者: 711MF    時間: 2010-7-13 10:40
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-7-13 10:49
原帖由 711MF 於 2010-7-13 10:40 發表
希望唔好改期啦...

如果改期7兄都唔知報唔報926 好~~
作者: 三水豆腐    時間: 2010-7-13 11:00
標題: 回復 93# 的帖子
得公路車組同爬山車組喳,最好打去問問啦
作者: 711MF    時間: 2010-7-13 11:05
作者: gforce    時間: 2010-7-13 12:59
原帖由 711MF 於 2010-7-13 11:05 發表

如果改815咪多成個月要練囉...我就係唔想....

無藉口玩得唔好
作者: 711MF    時間: 2010-7-13 14:18
作者: killerlok    時間: 2010-7-13 17:21
住MOS,個日搭馬鐵轉西鐵去錦田會唔會太遲呢?馬鐵要5:32分頭車

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2