香港長跑網 - 長跑長友

標題: To10k (30th MAR) [打印本頁]

作者: jaming    時間: 2008-3-25 01:03
標題: To10k (30th MAR)
有冇ching報咗ar~
我applied, 但未收到confirmation~~
到時大家打聲招呼啦~
作者: blurmax    時間: 2008-3-25 01:26
標題: Tolo 10 K

jaming,

I received the acceptance letter already - my bib no. is 3001

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: tsw01    時間: 2008-3-25 10:39
我都未收到信。
作者: saki    時間: 2008-3-25 11:06
上星期3/4 到收到了

我仍然是當練習, 目標 1:04:00
作者: jaming    時間: 2008-3-25 14:32
收到confirmation la~
到時見~~~~
作者: awyh    時間: 2008-3-25 20:17
我都有收到confirmation,祝大家到時有個好成績。
作者: tsw01    時間: 2008-3-25 20:52
今日收到。
作者: 力    時間: 2008-3-25 21:57
原帖由 blurmax 於 2008-3-25 01:26 發表

jaming,

I received the acceptance letter already - my bib no. is 3001

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

Very good number! May be you are the no. 1 for your group?
作者: Gills    時間: 2008-3-25 22:12
標題: 回復 8# 的帖子
blurmax兄上次同會所攪既沙田10k都係同一號碼, 我就排後他幾個Number.
作者: blurmax    時間: 2008-3-25 22:53

Very good number! May be you are the no. 1 for your group?

No.1?  Not a single chance lah.  Just aiming to complete the race within 50 mins.
作者: longing    時間: 2008-3-25 23:18
我都收到了,到時大家努力吧! ^_^
作者: Gills    時間: 2008-3-26 11:08
各位C兄都加油, ,天氣預報唔係幾好天, 希望唔好打水戰啦.
作者: blurmax    時間: 2008-3-26 11:42

希望唔好打水戰啦

Unfortunately the chance of racing in rain stands high.

作者: 力    時間: 2008-3-26 12:03
I don't like 打水戰
作者: blurmax    時間: 2008-3-26 13:07

登錄/註冊後可看大圖

Weather forecast on the coming Sunday

http://www.mpinews.com/htm/Weather/index.htm

作者: 力    時間: 2008-3-26 13:35
Oh my god! Need to prepare 2 sets of cloth and 2 pair of shoes! And bear in mind to prepare a big polybag for your luggage. May be consider to wear a raincoat
作者: longing    時間: 2008-3-27 01:11
C兄好,我都有報名,想問一下最近最方便既泊車位在那裡呢?

唉,我估冇人喜歡打水戰吧!如果真係落雨,應該要預備d咩呢??
大家努力吧!
作者: blurmax    時間: 2008-3-27 08:19

Upstairs,

U can park ur car at Kwong Fuk Estate or Wang Fuk Court, and walk to the starting point in about 10 mins+
作者: Gills    時間: 2008-3-27 09:17
標題: 回復 17# 的帖子
回復 18# 的帖子

冇錯呀longing兄, blurmax兄所提供既廣福村同宏福苑係最近既停車場, 沿吐露港到左大埔, 會見到右邊係宏福苑, 左邊係華潤加氣站, 沿回旋處就可以轉往宏福苑/廣福村, 泊完車沿路行返出黎, 跟單車徑再往吐露港方向行,便可達起點.
作者: longing    時間: 2008-3-27 11:20
唔該晒呀C兄!
好期待有比賽呢!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-28 14:17
恭喜各位 ching ,那天將只會陰天 ,祝各位 ching 跑出自己的 PB!

月29日
星期六
21 - 25
oC
75 - 95
%

登錄/註冊後可看大圖
3月30日
星期日
21 - 24
oC
80 - 95
%

登錄/註冊後可看大圖
3月31日
星期一
20 - 23
oC
85 - 95
%

作者: Gills    時間: 2008-3-28 14:46
標題: 回復 21# 的帖子
係就好啦, 打水戰一定"就"著跑想快都幾難, 不過尼個三折點既賽道, 我怕跑到一半會好混亂.
作者: 力    時間: 2008-3-28 20:09
Agreed, A-B-A-C-A, very easy to confuse Hope there will be have clear instruction during the race
作者: awyh    時間: 2008-3-28 21:49
呢場比賽我舊年都跑過,都唔會好亂。
作者: jaming    時間: 2008-3-28 22:16
原帖由 awyh 於 2008-3-28 21:49 發表
呢場比賽我舊年都跑過,都唔會好亂。

easy or difficult route lei ching?
作者: blurmax    時間: 2008-3-29 00:27

Totally flat race course which is perfect to create PB

http://blog.she.com/blurmax
作者: jaming    時間: 2008-3-29 00:37
努力練習!!!
作者: awyh    時間: 2008-3-29 06:18
原帖由 jaming 於 2008-3-28 22:16 發表

easy or difficult route lei ching?

其實係全平路黎的,但可能多左D Turning Point,但個人覺得問題也不大。
作者: blurmax    時間: 2008-3-29 16:21

See you runners tmw morning - add oil ah!
作者: 力    時間: 2008-3-30 11:56
the humidity is high today and I feel hard to breath after 5K, I can only finished at 54" and poor than my expectation

nice to meet with blurmax before the race and hope you have a good result
作者: blurmax    時間: 2008-3-30 12:32

Alex,

Nice to meet U too.  I finished the race in 54 mins too.

Just completed the 10 Km race in the hot and humid weather in a pretty slow time of 54 mins.

Moreover I woke up at 0300 hrs to watch the Netherland soccer making me very sleepy during the race. I fail to speed up even for the 1st Km.

I still manage to overtake a gal runner in the final 100 metres anyway.

It's nice to meet so many friends today including Bhoova and his friend, CHIN, Oldster, Sai Leung, Alex and others.

Another nice race held by Marathon Pro.

作者: jaming    時間: 2008-3-30 13:05
跑完啦...
見到好多高手~
自己跑得麻麻...本來想below 47mins...最後47'51"
1k慢過1k...似乎要加強耐力啦~~

1st km
4'14"
4'31"
4'39"
4'40"
4'50"
4'54"
4'55"
5'05"
5'03"
4'56"
Finished
作者: awyh    時間: 2008-3-30 13:48
買左隻 Forerunner 之後,第一次用黎比賽,距離都算準確。

2nd Tolo Habour 10K Race

作者: longing    時間: 2008-3-30 13:51
今日又熱又濕,好難跑!!頭5K巳經幾吃力,用盡自己既意志先才能完成賽事!
51'10" - 比我自己既PB慢了1.5min~~~~too bad!!
作者: saki    時間: 2008-3-30 15:52
今日時間好慢...... 1:15:41.....-_-

今日好濕同悶熱
作者: Gills    時間: 2008-3-30 17:28
各位C兄, 今日真係好多人玩, 天公造美, 只係陰天有霧, 跑左一陣仲有太陽, 唯一美中不足係濕度高又有D悶熱, 不過往往冇咁Perfect. 唔落雨已經幾好, 跑大埔身為地頭蟲, 條路邊度加速, 邊度回氣, 都一清二楚, 加上主辦單位選擇係正吐露港起步, 路平且闊, 好多跑手都能闊步向前, 起碼唔洗塞人, 聽聞好多跑手今日都PB, 好多C兄都超水準, 睇番成績介乎35'至37'也有13位C兄, 頭2名著名跑手更做34', 可想而之幾多勁人. 自己keep既時間:
第1K: 3'38"
第2K: 3'39"
第3K: 3'53"
第4K: 3'44"
第5K: 4'03"
第6K: 3'57"
第7K: 4'02"
第8K: 4'00"
第9K: 3'55"
第10K: 3'49"
Total: 38'2X"收工.

作者: blurmax    時間: 2008-3-30 17:55

Gills,

Congratulations to ur good run!  
Any prize?
作者: Gills    時間: 2008-3-30 18:00
Yes, C組打入前8強, 有番個安慰獎獎盃.

登錄/註冊後可看大圖

原帖由 blurmax 於 30-3-2008 17:55 發表

Gills,

Congratulations to ur good run!  
Any prize?

作者: blurmax    時間: 2008-3-30 18:17

Gills,

Well done - congratulations!
作者: Gills    時間: 2008-3-30 18:22
標題: 回復 39# 的帖子
多謝哂, 身為鄉下仔兼地頭蟲, 不負鄉紳父老之望.
作者: saki    時間: 2008-3-30 18:51
原帖由 Gills 於 2008-3-30 18:00 發表
Yes, C組打入前8強, 有番個安慰獎獎盃.

登錄/註冊後可看大圖

恭喜

恐怕我要多d LSD 了......

作者: Alfred    時間: 2008-3-30 19:38
標題: 回復 40# 的帖子
哎吔,好在今日要返工,如果唔係就失禮死街坊!!
講笑啫,其實去唔到有D可惜!因為同各位師兄緣慳一面。
Gill兄真係快小弟好多,希望有一日比賽可以跟住閣下嘅脚踭跑就開心矣!
作者: ram    時間: 2008-3-30 19:43
原帖由 Gills 於 2008-3-30 18:22 發表
多謝哂, 身為鄉下仔兼地頭蟲, 不負鄉紳父老之望.   

恭喜ching
真令人羨慕
作者: Alfred    時間: 2008-3-30 20:13
Sorry, post 錯

作者: jaming    時間: 2008-3-30 20:22
原帖由 Gills 於 2008-3-30 17:28 發表
各位C兄, 今日真係好多人玩, 天公造美, 只係陰天有霧, 跑左一陣仲有太陽, 唯一美中不足係濕度高又有D悶熱, 不過往往冇咁Perfect. 唔落雨已經幾好, 跑大埔身為地頭蟲, 條路邊度加速, 邊度回氣, 都一清二楚, 加上主辦單 ...

勁ar ching~~
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-30 21:16
睇到我流晒口水
作者: thugs32    時間: 2008-3-30 21:52
個杯好靚啊!
作者: Gills    時間: 2008-3-30 22:15
多謝各位C兄, 攞尼個獎有D大話"甲"好彩, 同組D C兄好多都係37'及38'頭, 我與後面o個幾位都係相差數十秒.
作者: tsw01    時間: 2008-3-30 22:20
好野!
作者: tsw01    時間: 2008-3-30 22:53
比賽情況。
http://hk.youtube.com/watch?v=4slyyv_xJUs
作者: lvrunner    時間: 2008-3-30 23:47
Gills兄,

Congrats on your performance!  Way to go!!

登錄/註冊後可看大圖

And other runners that finished the race.  Well done!!

作者: lvrunner    時間: 2008-3-30 23:56
原帖由 tsw01 於 2008-3-30 06:53 發表
比賽情況。
http://hk.youtube.com/watch?v=4slyyv_xJUs

And thanks tsw01 for posting it on youtube!  Good job!
作者: tsw01    時間: 2008-3-31 06:12
比賽情況高清版。
http://www.vimeo.com/840417
作者: awyh    時間: 2008-3-31 07:53
原帖由 Gills 於 2008-3-30 22:15 發表
多謝各位C兄, 攞尼個獎有D大話"甲"好彩, 同組D C兄好多都係37'及38'頭, 我與後面o個幾位都係相差數十秒.

勁呀!恭喜晒!
作者: Gills    時間: 2008-3-31 09:43
嘩C兄好快手, 又拍又剪接, 仲upload埋高清版, 你對跑步既熱誠, 不禁令小弟要黎個...

登錄/註冊後可看大圖

90度鞠躬...

原帖由 tsw01 於 30-3-2008 22:53 發表
比賽情況。

作者: 711MF    時間: 2008-3-31 09:56
作者: Gills    時間: 2008-3-31 09:59
多謝各位C兄鼓勵, 雖然大家係唔同既時間與地方努力練習/比賽, 但我地既目標係希望突破昨天的自己, 各位C兄加油, 共勉.
作者: oscar    時間: 2008-3-31 10:08
作者: Gills    時間: 2008-3-31 10:26
oscar兄, 上星期六有機會同你地玩, 真係一個好充實既下午, 可能就係星期六熱吓, 尋日都仲頂得住, 好多跑手熱到好似沖完涼咁, 完成賽事冇幾奈, 見到白車到場, 可能真係太悶熱頂唔住, 黑超係保護眼睛為主, 而家D紫外線好勁, 好傷眼亦因為屋企有人有眼疾, 落order一定要帶黑超先可以出街跑, 所以唯有遵從, 副超都係一般百貨公司買, 佢量度過D UV 比我睇, 我見到100% UV protection, 咪買一副玩吓. 尋日跑101圈跑成點?

原帖由 oscar 於 31-3-2008 10:08 發表
恭喜哂呀gills兄!實力即係實力!真係要你多啲過多兩招比小弟!上次鄧記見你副墨鏡真係好鬼有型,搞到我都想買返副,不過等我啲戰鬧力再提升啲先買,始終高手帶墨鏡先至襯!

作者: oscar    時間: 2008-3-31 12:23
作者: Gills    時間: 2008-3-31 12:37
標題: 回復 60# 的帖子
帶緊o個副冇牌子, 買左百幾唔過2舊水, 如果買大牌子就起碼over$300. 所以我都係實際D, 有時D行山用品專門店都有筍野執到.
作者: 711MF    時間: 2008-3-31 12:41
作者: miller    時間: 2008-3-31 15:12
原帖由 Gills 於 2008-3-30 17:28 發表
各位C兄, 今日真係好多人玩, 天公造美, 只係陰天有霧, 跑左一陣仲有太陽, 唯一美中不足係濕度高又有D悶熱, 不過往往冇咁Perfect. 唔落雨已經幾好, 跑大埔身為地頭蟲, 條路邊度加速, 邊度回氣, 都一清二楚, 加上主辦單 ...

你好,我係新入黎呢個網…
星期日個天氣真係好辛苦,濕到完全散唔到熱,本來我target under37分,結果去到5k已經放棄…
10km 分段如下﹕
0-1km: 3:29
1-2km: 3:39
2-3km: 3:45
3-4km: 3:46
4-5km: 3:49
5-6km: 3:51
6-7km: 3:56
7-8km: 3:49
8-9km: 3:46
9-10km: 3:31

同埋條路係好平,不過太多U-turn 位,轉完再加速真係好難…
都係留番下季再戰…
作者: oscar    時間: 2008-3-31 15:40
作者: miller    時間: 2008-3-31 15:44
原帖由 oscar 於 2008-3-31 15:40 發表
711兄︰無錯,唔止頭暈,仲有啲頭痛,由於缺乏睡眠,40個圈出現頭痛,50個圈開始大跌watt,60個圈經頭fing fing,70個圈已經爆哂,真係捱得好淒涼!之後一直好似跑緊上西隧咁ge感覺........
米拿兄︰你邊 ...

我以前跑馬鞍山,而家搬左去荃灣,有時會join跑會o向沙田運動場跑下track咁…
但係我都係覺得馬鞍山係最好跑o既…
作者: Gills    時間: 2008-3-31 15:48
標題: 回復 63# 的帖子
嘩...37'21", C兄係唔係B組, 睇黎你應該係頭2K帶頭o個位, 尋日的確跑得比預期辛苦, 但亦有好多人做到好時間, 大摡高手互相競爭拉快左時間, 尼個網真係愈來愈多臥虎藏龍, 應該有獎攞, right ?
作者: kenneth    時間: 2008-3-31 16:08
作者: miller    時間: 2008-3-31 16:09
原帖由 Gills 於 2008-3-31 15:48 發表
嘩...37'21", C兄係唔係B組, 睇黎你應該係頭2K帶頭o個位, 尋日的確跑得比預期辛苦, 但亦有好多人做到好時間, 大摡高手互相競爭拉快左時間, 尼個網真係愈來愈多臥虎藏龍, 應該有獎攞, right ?

我應該係37'27"…
放頭我就唔敢…其實我頭1k一路離頭一pack有成十幾秒距離,去到1k牌一睇錶就知唔對路收慢,跟住一路都係同幾個跑手一pack咁跑,去到最後一個turning point我就俾佢地甩開少少,然後再靠最後一k盡追…結果都係追唔到…
作者: blurmax    時間: 2008-3-31 16:10

Miller,

37" 21' is already amazing fast lah.
Welcome to visit longrun.hk more to share ur treasure experience with us.
作者: Gills    時間: 2008-3-31 16:15
勁呀... 我排得後, 起步頭2K一路追趕, 只係於第2K/第7K break point, 見過成班C兄(我諗你係混於這集團當中), 之後成班C兄影都唔見.

原帖由 miller 於 31-3-2008 16:09 發表

我應該係37'27"…
放頭我就唔敢…其實我頭1k一路離頭一pack有成十幾秒距離,去到1k牌一睇錶就知唔對路收慢,跟住一路都係同幾個跑手一pack咁跑,去到最後一個turning point我就俾佢地甩開少少,然後再靠最後一k ...

作者: jaming    時間: 2008-3-31 16:48
好快ar miller兄~~
welcome welcome~~
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-31 17:27
原帖由 miller 於 2008-3-31 15:44 發表

但係我都係覺得馬鞍山係最好跑o既…

嘻嘻!我都係咁話!
作者: tsw01    時間: 2008-3-31 19:26
原帖由 Gills 於 2008-3-31 09:43 發表
嘩C兄好快手, 又拍又剪接, 仲upload埋高清版, 你對跑步既熱誠, 不禁令小弟要黎個...

登錄/註冊後可看大圖

90度鞠躬...

我心中個團火係唔會識架, 我唔師姐喎!
作者: Alfred    時間: 2008-3-31 20:21
高手出完一個又一個,真係希望有機會跟吓你哋。
作者: blurmax    時間: 2008-3-31 20:43

tsw01,

Thanks for the hi-definition video.
I found myself at 07:59 too.
作者: tsw01    時間: 2008-3-31 22:46
原帖由 blurmax 於 2008-3-31 20:43 發表

tsw01,

Thanks for the hi-definition video.
I found myself at 07:59 too.

Blurmax兄,你好好眼力喎!
作者: awyh    時間: 2008-4-1 22:18
小弟出現於6:22
作者: Gills    時間: 2008-4-1 22:24
tsw01, 深深感謝你o個團火, 我都係第一次目到自己既跑姿, 與前領高手比較, 真係有好多改善空間, 冇你又點可以促進大家進步.
作者: jaming    時間: 2008-4-1 22:52
原帖由 Gills 於 2008-4-1 22:24 發表
tsw01, 深深感謝你o個團火, 我都係第一次目到自己既跑姿, 與前領高手比較, 真係有好多改善空間, 冇你又點可以促進大家進步.  

係ar係ar!
見到自己跑姿好唔掂~平時睇相都唔知...
作者: blurmax    時間: 2008-4-2 00:16

Some nice pics taken by Leisureracer :

http://picasaweb.google.com.hk/Leisureracer/10
作者: lvrunner    時間: 2008-4-2 01:44
原帖由 tsw01 於 2008-3-30 14:12 發表
比賽情況高清版。
http://www.vimeo.com/840417

tsw01兄,請問你用軟件編輯高清版架? 唔係Windows Movie Maker呀?
作者: awyh    時間: 2008-4-2 07:40
原帖由 lvrunner 於 2008-4-2 01:44 發表

亞tsw01兄,請問你用乜嘢軟件黎編輯你既高清版架? 係唔係用Windows Movie Maker呀?

我都想知,同埋有無辦法Download番段片架?
作者: tsw01    時間: 2008-4-2 20:23
原帖由 lvrunner 於 2008-4-2 01:44 發表

亞tsw01兄,請問你用乜嘢軟件黎編輯你既高清版架? 係唔係用Windows Movie Maker呀?

lvrunner兄,我用Premiere Pro CS3剪片嫁。
作者: tsw01    時間: 2008-4-2 20:25
原帖由 awyh 於 2008-4-2 07:40 發表

我都想知,同埋有無辦法Download番段片架?

方法如下:
[attach]290[/attach]

[attach]291[/attach]
作者: awyh    時間: 2008-4-3 08:13
原帖由 tsw01 於 2008-4-2 20:25 發表

方法如下:

唔該晒。
作者: Gills    時間: 2008-4-3 09:27
Adobe 既software....好Pro喎C兄, 幾首配樂非常激, 小弟"英門"馬馬地, 不過勁鐘意首歌, 請問C兄有冇歌名, 同埋有冇隻雜錦CD有D咁激既歌. 先行謝過.

原帖由 tsw01 於 2-4-2008 20:23 發表

lvrunner兄,我用Premiere Pro CS3剪片嫁。

作者: tsw01    時間: 2008-4-3 19:16
原帖由 Gills 於 2008-4-3 09:27 發表
Adobe 既software....好Pro喎C兄, 幾首配樂非常激, 小弟"英門"馬馬地, 不過勁鐘意首歌, 請問C兄有冇歌名, 同埋有冇隻雜錦CD有D咁激既歌. 先行謝過.

Gills兄
第一首歌歌名係Designer Music由Lipps Inc.唱
第二首歌歌名係I Ran由Flock of Seagulls唱
你去搵下d80年代Disco歌既什錦碟啦,祝你好運。
作者: blurmax    時間: 2008-4-3 19:37

第二首歌歌名係I Ran由Flock of Seagulls唱

I ran is one of my favourites
作者: lvrunner    時間: 2008-4-4 17:37
原帖由 tsw01 於 2008-4-2 04:23 發表

Thanks tsw01兄,like Gills said, Adobe is good stuff!!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2