香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2010.7.4 荃灣田徑會主席紀念盃10公里黃昏賽 (網上報名已截止) [打印本頁]

作者: blurmax    時間: 2010-5-18 01:05
標題: 2010.7.4 荃灣田徑會主席紀念盃10公里黃昏賽 (網上報名已截止)

Thanks Keith of hkrunners.com for the race information :

The 2010 TWAC Chairman Memorial Cup 10K Evening Race will be held on July 4 (Sun) at the Catchwater of Shing Mun Reservoir, starting at 5:00pm. Three categories for men and two for women. A Polar running heart rate monitor will be awarded to the overall men and women champions; trophies to the top 5 winners, a pair of Reebok professional running shoes to the top 3 winners, and Reebok sport bag to the 4th and 5th winners of each category. A souvenir T-shirt for each participant. Quota is 700, and application will close on June 20 or when the quota is met. Please see attached files for more details and and entry form. Entry fee is HK$100. Online registration is also available for HK$110; please visit

https://regonline.activeglobal.com/10twaceveningrace

Entry form : http://www.hkrunners.com/files/10twacrace_entryform_cn.pdf

作者: blurmax    時間: 2010-5-18 01:23

Enrolled online already^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

作者: saki    時間: 2010-5-18 12:47
reserved
作者: saki    時間: 2010-5-18 12:47
reserved
作者: vileung    時間: 2010-5-19 10:15
registered
作者: AlexCat    時間: 2010-5-19 15:18
Blurmax Ching,
Thank You very much!

Enrolled online !
作者: blurmax    時間: 2010-5-19 17:53

Alex Ching,

U're welcome^.^

I really like the online enrollment system!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

作者: josam    時間: 2010-5-19 18:34
有得網上報名好好多
作者: Ning    時間: 2010-5-19 20:57
registered too
作者: 狗哥    時間: 2010-5-20 11:41
registered too~
作者: kito807    時間: 2010-5-20 13:28
registered too~
作者: Turalyon    時間: 2010-5-20 23:17
我都報咗
作者: 兆聰    時間: 2010-5-21 17:40
我都報左~到時見
作者: timmywwc    時間: 2010-5-22 10:01
registered too
作者: gc9543    時間: 2010-5-25 17:55
第1次跑10k賽,有什麼要注意?
作者: 得得地    時間: 2010-5-25 20:19
原帖由 gc9543 於 2010-5-25 17:55 發表
第1次跑10k賽,有什麼要注意?

第一次便是黃昏賽, 很特別.   

這是夏天的比賽, 很熱的, 要補充足夠水份.
即使本來有跑過這距離, 也可能要注意當時天氣氣溫身體狀態.

我只是說說而已, 還有很多高手在此.   

還有, 那處是平路多, 不算太難,
不用太爭位, 小心跌入引水道.

恭喜第一次 10km賽 PB (Personal Best).   
作者: gc9543    時間: 2010-5-26 13:23
你們會帶什麼跟身跑,大會有冇儲物設施?第1次跑,乜都唔識。
作者: blurmax    時間: 2010-5-26 16:38

你們會帶什麼跟身跑,大會有冇儲物設施?第1次跑,乜都唔識。

The race organizer provides luggage storage service.

I usually wear my arm pocket and cap during the race.

作者: baki    時間: 2010-5-27 22:58
這次比賽為何沒有收晶片按金?若沒有晶片,怎計時?
作者: 得得地    時間: 2010-5-28 10:45
原帖由 baki 於 2010-5-27 22:58 發表
這次比賽為何沒有收晶片按金?若沒有晶片,怎計時?" />" />

是呀... 沒有晶片計時, 都要一百大元, 有些貴.
不過, 這個賽事, 夏日炎炎, 都是做不到時間, 當逼自己練習, 試試熱跑吧了.
作者: 齋老味    時間: 2010-5-28 14:02
4/4 跑完
4/7 又有得跑
但係有冇 ching/ctse 知道大會點樣計時呢?
同埋天氣咁熱好惡跑
前兩晚連跑兩野 10k 都死死下咁.........  
作者: 叮叮噹    時間: 2010-5-28 14:32
原帖由 齋老味 於 2010-5-28 14:02 發表
4/4 跑完
4/7 又有得跑
但係有冇 ching/ctse 知道大會點樣計時呢?
同埋天氣咁熱好惡跑
前兩晚連跑兩野 10k 都死死下咁.........  

大會人手計時, 折返點有人抄#,
跑手會自己計時.
作者: 齋老味    時間: 2010-5-28 15:23
原帖由 叮叮噹 於 2010-5-28 14:32 發表

大會人手計時, 折返點有人抄#,
跑手會自己計時.

咁即係只有大會時間
而冇個人時間
要自己計囉...........  
作者: 叮叮噹    時間: 2010-5-28 16:11
原帖由 齋老味 於 2010-5-28 15:23 發表

咁即係只有大會時間
而冇個人時間
要自己計囉...........  

全對! 自己計最準確.
有/冇個人時間, 有什麼作用?
作者: althea_suen    時間: 2010-5-29 21:29
報左lu~~
作者: 齋老味    時間: 2010-5-31 00:19
點解網上報名仲貴d既?
仲要去到先有號碼布?
咁我寄去好過囉...........

想問下 ching/ctse 知唔知附近有冇地方換衫沖涼??

作者: blurmax    時間: 2010-6-1 00:03

The additional $10 is probably administration fee for the processing company.
作者: keifchan    時間: 2010-6-1 23:39
Hi Blurmax my friend

Probably I am not in a good position to make any comments on this subject as I am the one who help arranging this. Yes, there is a fee (which also includes fees paid to credit card companies for the payment transaction) for using the software (from Active Network, see www.activenetwork.com , which is the world's largest, if not the best, provider which processes more than US$1 billion transaction a year), but I believe it should deliver better values (in terms of reliability, security, privacy, etc)  than any other lower-cost approaches/alternatives we can get. And this should bring some changes to the ways we have been doing things here for the past years. Both the organizers and the entrants should benefit from such a system, but the question is that who should pay for it, and how much.  And it also depends on the perception of values, which is very individual (no right or wrong answer). And in the case of TWAC Evening Race, we should be glad that we are given the choice to use it or not based on our perception of value.
作者: blurmax    時間: 2010-6-2 12:02

Keith,

Thanks for the detailed explanation.

I really appreciated the new enrollment procedure online!

作者: 力    時間: 2010-6-2 14:26
標題: 回復 28# 的帖子
Exactly, we should be glad that we are given the choice to use it or not based on our perception of value.
作者: 齋老味    時間: 2010-6-2 15:07
Thanks for reply!!!
另外想問下
起點/終點 附近有冇地方換衫沖涼??
我係城門随道口巴士站落車行過去得唔得??
作者: saki    時間: 2010-6-2 15:23
原帖由 齋老味 於 2010-6-2 15:07 發表
另外想問下
我係城門随道口巴士站落車行過去得唔得??

1 無記錯無沖涼地方
2. 唁得, 要在下一站和宜合道可風中學(途經巴士 40X, 46X, 47X, 48X. 73X, 278X)
作者: 叮叮噹    時間: 2010-6-2 17:22
[quote]原帖由 齋老味 於 2010-6-2 15:07 發表

登錄/註冊後可看大圖

另外想問下
我係城門

最近可以落2k斜路到和宜合道運動場/體育館沖涼.

城門轉車站轉巴士46x, 47x,48x,49x唔洗"do"八達通, 一個站好方便

作者: 齋老味    時間: 2010-6-3 00:07
Thanks saki & 叮叮噹
我諗附近有公廁掛?
畀我換衫同抹下身都好............  

原帖由 叮叮噹 於 2010-6-2 17:22 發表
[quote]原帖由 齋老味 於 2010-6-2 15:07 發表

登錄/註冊後可看大圖

另外想問下
我係城門

最近可以落2k斜路到和宜合道 ...

作者: blurmax    時間: 2010-6-3 01:03

There's a toilet next to the public light bus station of Tsuen Wan to Shing Mun Reservoir^.^
作者: shogikin    時間: 2010-6-3 18:24
報名了

Kin in Running
作者: Danielclw    時間: 2010-6-5 19:24
標題: 回復 34# 的帖子
Ching,

荃灣城門水塘小巴總站 近小食亨, 有大厠所. 無問題.
作者: 得得地    時間: 2010-6-6 05:59
報咗名, 收到號碼布添嘞 !
舊年係 1111, 今年係 1014.     
作者: pan-pan    時間: 2010-6-8 09:48
和幾個friends一齊報咗名, 收到號碼布.
我今年號碼布no.係 1024.
作者: kito807    時間: 2010-6-9 13:22
號碼布仲未收到呀.....
作者: AlexCat    時間: 2010-6-9 14:27
標題: 回復 40# 的帖子
網上報名在當日取號碼布
作者: samsambabyliu    時間: 2010-6-10 21:30
參加左喇
作者: Danielclw    時間: 2010-6-10 23:47
報左名la
作者: warren    時間: 2010-6-11 01:07
明天郵寄報名.目標唔好慢過上年最慢時間......
作者: SKY    時間: 2010-6-11 23:03
已收到號碼布..
布號=2009*v*
最衰吾係2010啦...
ching們見到我,又認得既話,,
可以say個hi既^_^

作者: wlau    時間: 2010-6-13 21:45
已經報左名.. 係時候全力收身~~~

AND 好彩係黃昏賽, 如果唔係, 要睇波, 一定去唔到~~~
作者: saki    時間: 2010-6-15 18:54
標題: Latest news @15 Jun 2010
The organizers would like to remind all runners that postal entries for the race will now close this Thu (June 17, based on the postal stamp on the envelop).

Online registration will close as soon as the remaining quota allocated to online entries (now displayed on the event webpage, @15/6/2010 18:54 - 17) is reached;
作者: 新手中坑    時間: 2010-6-16 00:00
Thank you Saki ching, 星期日已網上報左名o岩o岩趕得切
作者: gc9543    時間: 2010-6-19 18:41
今日下午到城門水塘,水道周圍有很多工程,又熱又多塵;星期天比賽應該好D
作者: 天天跑    時間: 2010-6-20 13:35
實在太熱了, 打算九月再戰馬拉松, 各位加油呀
作者: pan-pan    時間: 2010-6-21 08:43
原帖由 天天跑 於 2010-6-20 01:35 PM 發表
實在太熱了, 打算九月再戰馬拉松, 各位加油呀

九月 =>馬拉松?  What 馬拉松 it is?
作者: 零下十度    時間: 2010-6-21 14:26
呢個我都有份跑~~
作者: mill    時間: 2010-6-21 14:53
原帖由 零下十度 於 2010-6-21 14:26 發表
呢個我都有份跑~~" />" />

咁就要去"立"個獎返來啊~~
作者: blurmax    時間: 2010-6-21 17:01

Mill Ctse,

U have to "立"個獎返來 too^.^

作者: AlexCat    時間: 2010-6-23 14:12
原帖由 AlexCat 於 2010-6-9 14:27 發表
網上報名在當日取號碼布

收到電郵通知,Race No:3341
作者: blurmax    時間: 2010-6-23 14:36

收到電郵通知 - Race No:3260

作者: mill    時間: 2010-6-24 16:38
原帖由 blurmax 於 2010-6-21 17:01 發表

Mill Ctse,

U have to "立"個獎返來 too^.^

blurmax C hing, long time no see ar~~~
無機會喇! 我拉一字馬拉傷左patpat肌肉.... 宜家想跑快d都唔得

作者: blurmax    時間: 2010-6-24 21:54

Mill Ctse,

Take good care ah!

作者: mill    時間: 2010-6-25 15:02
原帖由 blurmax 於 2010-6-24 21:54 發表

Mill Ctse,

Take good care ah!

blurmax C hing
作者: kito807    時間: 2010-6-26 01:02
MILL 姐你要保重呀~~
作者: mill    時間: 2010-6-27 09:43
原帖由 kito807 於 2010-6-26 01:02 發表
MILL 姐你要保重呀~~" />" />

謝謝傑仔....我問過d朋友, 仲有個教三項的教練..都話我lee喲唔係大問題,
應該自然會好番ge. 好彩啫! 但宜家成個月都未好..唯有慢慢離啦!  thx !
作者: 新手中坑    時間: 2010-6-27 11:31
收到電郵通知,Race No:3258
作者: kito807    時間: 2010-6-29 10:50
星期日九成玩唔到,  我條腰傷左依家仲好痛,
今日請左半日假去睇醫生, 希望無事啦....

我都唔知咩事, 又無整親, 星期六一早起身就痛, 痛到依家都成3日喇....
作者: 狗哥    時間: 2010-6-29 12:02
原帖由 kito807 於 2010-6-29 10:50 發表

我都唔知咩事, 又無整親, 星期六一早起身就痛, 痛到依家都成3日喇....

阿傑哥仔你無咩大礙麻... 失驚無神咁樣整親... 會唔會你夜遊杜拜自己唔知

希望你今日睇完醫生,俾人執一濟就咩樹都無
作者: mill    時間: 2010-6-29 12:46
原帖由 kito807 於 2010-6-29 10:50 發表

咁奇...保重呀傑仔, 祝早日康復!

作者: blurmax    時間: 2010-6-29 13:40

保重呀傑仔!

http://blurmax.shutterfly.com

作者: laputa99    時間: 2010-6-29 18:24
阿傑保重
作者: 新手中坑    時間: 2010-6-29 18:40
傑兄,會唔會因為轉左新鞋??休息下先,長跑長有
作者: AlexCat    時間: 2010-6-30 15:20
大熱天時,跑完要沖涼,去和宜合運動場,還是去城門谷運動場較方便?有沒有其他建議?
作者: shogikin    時間: 2010-7-2 14:54
天 氣 概 況 :
一 道 高 壓 脊 會 在 未 來 數 天 持 續 為 華 南 沿 岸 帶 來 普 遍
晴 朗 及 炎 熱 的 天 氣 。

七 月 四 日 ( 星 期 日 )
風   : 西 南 風 4 至 5 級 。
天 氣 : 天 晴 炎 熱 。
氣 溫 : 28 至 32 度 。
相 對 濕 度 : 百 分 之 65 至 90 。

好緊張呀!!

作者: lewischan    時間: 2010-7-2 15:25
系呀,,,點算呀
我報左呀  要帶d什麼去好?
作者: runrun    時間: 2010-7-2 15:31

傑哥仔,依家好D味呀!條腰同腳係有關聯架,會唔會係腳影响到呀?

好好保重呀!
作者: laputa99    時間: 2010-7-2 17:24
原帖由 AlexCat 於 2010-6-30 15:20 發表
大熱天時,跑完要沖涼,去和宜合運動場,還是去城門谷運動場較方便?有沒有其他建議?

去和宜合運動場入小小的鄧兆堅體育館, 有冷氣和梳化
作者: shogikin    時間: 2010-7-2 18:19
原帖由 lewischan 於 2010-7-2 15:25 發表
系呀,,,點算呀
我報左呀  要帶d什麼去好?

水 and 一個冷靜的心

作者: kito807    時間: 2010-7-3 09:20
多謝各位關心~

食晒醫生d 消炎藥依家好似無乜野, 聽日過黎jog 下我諗ok 掛~

目標60min 內完成
作者: kkl    時間: 2010-7-3 11:43
其實個集合地點難唔難搵? 搭地鐵到荃灣後可以點去?
作者: AlexCat    時間: 2010-7-3 12:36
標題: 回復 73# 的帖子
Thank You!
作者: AlexCat    時間: 2010-7-3 12:40
原帖由 kkl 於 2010-7-3 11:43 發表
其實個集合地點難唔難搵? 搭地鐵到荃灣後可以點去?

出地鐵後,在兆禾街,排隊搭82號小巴往城門水塘,一定會遇到各路ching,ctse
作者: kkl    時間: 2010-7-3 14:21
標題: 回復 78# 的帖子
thank you
作者: MJ576    時間: 2010-7-3 16:33
明日比賽,一定要多飲水,小心中暑

日期4/7
(星期日)
5/7
(星期一)
6/7
(星期二)
7/7
(星期三)
8/7
(星期四)
9/7
(星期五)
10/7
(星期六)
天氣

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
天 晴 酷 熱 , 但 早 上 局 部 地 區 有 驟 雨 。 大 致 天 晴 , 但 局 部 地 區 有 驟 雨 。 大 致 天 晴 , 但 局 部 地 區 有 驟 雨 。 大 致 天 晴 , 但 局 部 地 區 有 驟 雨 。 天 晴 炎 熱 。 天 晴 炎 熱 。 天 晴 炎 熱 。
西 至 西 南 風 4 級西 南 風 4 級西 南 風 4 級西 南 風 3 至 4 級南 至 西 南 風 3 至 4 級南 至 西 南 風 3 至 4 級南 至 西 南 風 3 級
溫度(oC)2833283228322832283228322832
相對濕度(%)65 至 9070 至 9070 至 9070 至 9065 至 8565 至 8565 至 85

作者: leefs    時間: 2010-7-3 21:54
有冇人明天(黃昏賽)想找我"拎嘢"?

作者: chinkw    時間: 2010-7-4 00:02
螞蟻的奔跑, thks!
作者: andyho    時間: 2010-7-4 00:09
原帖由 leefs 於 2010-7-3 21:54 發表
有冇人明天(黃昏賽)想找我"拎嘢"?

明天我都跑 , 可以取書嗎? 如可電聯 , thx .
作者: leefs    時間: 2010-7-4 10:31
原帖由 chinkw 於 2010-7-4 00:02 發表
螞蟻的奔跑, thks!
原帖由 andyho 於 2010-7-4 00:09 發表

明天我都跑 , 可以取書嗎? 如可電聯 , thx .

OK,
你們的書會由"零下十度(怒怒)"代為轉交!

作者: kito807    時間: 2010-7-4 11:39
今日天氣真係好到不得了, 熱到飛起
正呀~~ 我覺得天氣熱已經係呢個比賽GA 特式, 又會咁好彩次次呢個比彩當日都咁好太陽

又熱又晒, 如果同上年一樣的話佢都係得一個水站, 所以各位CHING CTSE 諗下使唔使自己帶水跑,
作者: lewischan    時間: 2010-7-4 12:04
原帖由 kito807 於 2010-7-4 11:39 發表
今日天氣真係好到不得了, 熱到飛起
正呀~~ 我覺得天氣熱已經係呢個比賽GA 特式, 又會咁好彩次次呢個比彩當日都咁好太陽

又熱又晒, 如果同上年一樣的話佢都係得一個水站, 所以各位 ...

好彩睇左你留言
我會自己帶多支....
作者: wlau    時間: 2010-7-4 15:28
唔得... 有D 高估左自己睇世界盃既後遺症......
個精神真係好差... 今日場比賽.. 我都係放棄...
SORRY 各位..
作者: saki    時間: 2010-7-4 18:50
原帖由 wlau 於 2010-7-4 15:28 發表
唔得... 有D 高估左自己睇世界盃既後遺症......
個精神真係好差... 今日場比賽.. 我都係放棄...
SORRY 各位..

so am i...........

我今日訓到成一點半起身, 但仍然很疲倦, 加埋今日天氣, 所以都係為安全計, 放棄了!!!
作者: baki    時間: 2010-7-4 19:35
在tsuen wan小巴站很多人,等了很久才能上車,時間緊迫;自己又心不在焉,不知行李寄存處在哪裡,有幸遇到longrun師姐,替我看管行季,謝謝!
反思:1.今天賽道初段有d危險,怕跌落引水道…
         2. 紀念T-skirt款式和質地有d失望
         3. 最失望就是跑不出應有的時間,狀態不足
作者: Ning    時間: 2010-7-4 19:45
Thank you "怒怒" 師姐 for book collection.
Good weather and the result is 50:55.

作者: lewischan    時間: 2010-7-4 19:46
今天城門水塘10K比賽天氣比想像的好,無太陽有風。有Monkey陪跑, 49分15秒完成。
分段時間
3K 13:12
6K 27:01
8K 38:28
10K 49:15 多謝 leefs師兄,和零下十度師姐交收跑鞋!!
多謝 YY 蚊怕水。回家飲左罐冰凍 Heineken 正!!!
作者: blurmax    時間: 2010-7-4 20:45

Just completed the TWAC 10K Evening Run 2010 in a moderate slow time of 54 mins.  

I was happy to meet so many runners friends in the race^.^

作者: 狗哥    時間: 2010-7-4 20:47
恭喜完成賽事的師兄姐們~
今日好彩到開賽時間有雲,不過都好翳焗下,無咁晒...唔係真係人都癲呀~
仲見到2,3個跑手係尾果1,2k暈倒左,在場工作人員都立刻救援,希望佢地無咩事

今日創出 PW~ 57'20
作者: chinkw    時間: 2010-7-4 20:54
Book collected, thank You so much to Alan & "怒怒" 師姐
作者: blurmax    時間: 2010-7-4 20:57

Book collected, thank you so much to Alan & "怒怒" 師姐

X 2
作者: 天鬼    時間: 2010-7-4 20:58
今日都算熱...好彩我去到既時候,咁岩步驚雲又到左.....所以唔屎曬住咁跑
今次10k做到PB時間...自己禁錶時間(5k 22'27"67)(10k 45'46"13)
好多謝步驚雲既出現呀~~~~
作者: 零下十度    時間: 2010-7-4 21:29
今日好熱,跑得好辛苦~~
但唔知點解跑完勁開心~~hahaha~~
作者: 天鬼    時間: 2010-7-4 21:48
原帖由 零下十度 於 2010-7-4 21:29 發表
今日好熱,跑得好辛苦~~" />" />
但唔知點解跑完勁開心~~hahaha~~" />" />

係咪因為有我幫你打氣呢~ 呵呵
作者: kito807    時間: 2010-7-4 22:19
好彩今日有雲, 不過都仲好熱好焗

帶傷上陣唔敢跑咁快, 跑晒唔使行已非常滿意,
我同狗哥兩隻傷兵同時衝線 SUB 58!!
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-7-4 22:41
原帖由 狗哥 於 2010-7-4 20:47 發表
恭喜完成賽事的師兄姐們~
今日好彩到開賽時間有雲,不過都好翳焗下,無咁晒...唔係真係人都癲呀~
仲見到2,3個跑手係尾果1,2k暈倒左,在場工作人員都立刻救援,希望佢地無咩事

今日創出 ...

99咁唔聽話, 有傷仲去比賽.....

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2