香港長跑網 - 長跑長友

標題: 攜帶身份証 [打印本頁]

作者: philomena    時間: 2008-4-19 17:49
標題: 攜帶身份証
跑街的朋友,會否攜帶身份証或電話跑?
作者: randyip    時間: 2008-4-19 18:15
我只帶lD CARD
作者: bee    時間: 2008-4-19 18:24
只帶鎖匙
作者: 靜水    時間: 2008-4-19 20:07
我是跑山的,我只帶100元紙幣一張(怕山上有賊,起碼都唔會叫個賊食白果)、紙巾两張(怕意外要大解)及一瓶600ml水。ID Card就唔會帶,我覺得我嗰样唔似賊,每次山上撞到差人,一般都會互相打聲招呼,都唔會查我身份証嘅。
作者: blurmax    時間: 2008-4-19 20:53

I carry ID card, Octopus card several ten dollars and keys in my arm pockets
作者: Gills    時間: 2008-4-20 07:55
D亞sir/madam好少查跑步人士証件, 堂堂正正咁跑, 你唔理佢,佢唔理你,掂行掂過,通常我只攜帶鎖匙及小八達通.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-4-20 10:04
原帖由 Gills 於 2008-4-20 07:55 發表
D亞sir/madam好少查跑步人士証件, 堂堂正正咁跑, 你唔理佢,佢唔理你,掂行掂過,通常我只攜帶鎖匙及小八達通.

在屋企附近跑都不帶啦!
作者: ckleung    時間: 2008-4-20 10:27
平日練跑,就算在屋企附近跑,以下物品都必定會隨身攜帶:
身份證 + 八達通 + 20元、50元、100元紙幣各一。

在此忠告各位 Ching 為免麻煩,出街練跑最好帶同身份證。唔係一個唔好彩被罰款就唔抵。
因為自已以前做過 Aux,所以知道,唔一定係樣衰,先會俾人查身份證。 至於何解,不便在此討論,請見諒!
作者: ckleung    時間: 2008-4-20 10:33
唔好意思,各位Ching,漏o左一樣,如果從好處想,有帶身份證的話,就算大吉利是講句,有乜意外,警方或醫院都可以盡快通知到屋企人,因為世事難料呀!
作者: Alfred    時間: 2008-4-20 11:36
但係跑完身水身汗,袋内身份証嘅金屬晶片會oxidize,容易壞。
作者: ram    時間: 2008-4-20 12:31
係屋企附近跑,只帶張廿蚊買野飲/食~
作者: kenneth    時間: 2008-4-20 15:11
作者: 力    時間: 2008-4-20 16:30
I only carry 1) octopus 2) one hundred dollar note 3) MP3 4) key to run

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2