香港長跑網 - 長跑長友

標題: 3鐵入門碳車 [打印本頁]

作者: franklcf    時間: 2010-6-17 09:19
標題: 3鐵入門碳車
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12442803&extra=page%3D1
有香港人係台灣買左
作者: drexler    時間: 2010-6-17 09:22
Look good, 大約幾錢?
作者: kito807    時間: 2010-6-17 09:30
原帖由 drexler 於 2010-6-17 09:22 發表
Look good, 大約幾錢?

師兄你唔睇字, 入面有寫價錢

"comp2跟全套sram apex+ 炭纖車架都唔洗10000港幣"

"rts ttr6,巨人composite,馬牌,富士,同買sd src。其中以sd最平,配105好似都系兩萬六台幣。馬牌同富士會7月頭出,所以我去台北既時候未睇倒,定價都不會超過4萬台幣。"
作者: key    時間: 2010-6-17 09:48
原帖由 franklcf 於 2010-6-17 09:19 發表
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12442803&extra=page%3D1
有香港人係台灣買左

都幾靚仔播   
作者: drexler    時間: 2010-6-17 09:53
係喎..咁台幣對港幣幾多?
作者: franklcf    時間: 2010-6-17 10:05
原帖由 key 於 2010-6-17 09:48 發表

都幾靚仔播     

入門真係夠哂. 早d有就吾洗踩鋁架! 碳架再加sram spax, 換個鈴就可以啦. 吾洗攪咁多野.
作者: 魚蛋明    時間: 2010-6-17 10:41
可參考詳細規格
http://www.giant-bicycles.com/zh ... osite.2/7123/43441/

個樣就係幾靚仔,但係我自己唔會選擇呢個級數既碳架
個重量對比D高級少少既鋁架可能仲重D
同埋呢個價錢可以用靚少少既件同軨
個吸引之處係full carbon囉

唔知大家對於投資係單車上既價錢,大家個可接受範圍去到邊呢?
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-17 10:46
標題: 回復 5# 的帖子
HKD1.00=NTD4.10
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-17 10:50
標題: 回復 7# 的帖子
已經投資著2架折車+1架硬架+1架RB+2套輪組
作者: 上水馬王    時間: 2010-6-17 12:44
原帖由 三水豆腐 於 2010-6-17 10:50 發表
已經投資著2架折車+1架硬架+1架RB+2套輪組

下一站.....TT
作者: franklcf    時間: 2010-6-17 12:57
P4 等緊你馬王
plasma 等緊你三水哥
speed concept7.5 等緊我 不過冇隻色buy
作者: 上水馬王    時間: 2010-6-17 13:07
原帖由 franklcf 於 2010-6-17 12:57 發表
P4 等緊你馬王
plasma 等緊你三水哥
speed concept7.5 等緊我 不過冇隻色buy

琴日見到果部P4加埋碟鈴真係好大殺氣,不過如果要買多部TT既話,我都想試下玩其它牌子
CEEPO個款我都幾鍾意,有多餘錢既話可以諗諗
作者: Parco爸    時間: 2010-6-17 13:56
原帖由 上水馬王 於 2010-6-17 13:07 發表

琴日見到果部P4加埋碟鈴真係好大殺氣,不過如果要買多部TT既話,我都想試下玩其它牌子
CEEPO個款我都幾鍾意,有多餘錢既話可以諗諗hgjD115" />" />hj

咪玩野喎...呢D說話....不存在你心底喎......
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-17 14:18
標題: 回復 10# 的帖子
可惜只腳仔軟弱無力,被架F16我都無力駕馭
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-17 14:20
標題: 回復 12# 的帖子
就VIPER啦

登錄/註冊後可看大圖

作者: ginnywong    時間: 2010-6-17 15:35
原帖由 三水豆腐 於 2010-6-17 14:20 發表
就VIPER啦

登錄/註冊後可看大圖

Viper重1450g, 雖然唔係好輕, 不過勝在夠硬。Ceepo的車本身就偏向硬, 而Viper更加係最硬的一架。馬王隻腳咁勁, 啱哂你!
Integraed aero seat post之外, 後break裝係BB後面, 而 前break 則係前义後面,盡量做到每一個細節都咁Aerodynamic

作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-17 16:05
標題: 回復 16# 的帖子
yeh!最重要噶係有埋IRONMAN的o麥頭
作者: franklcf    時間: 2010-6-17 16:45
yeah!
再加呢對就真係殺, 超級破風, 夠腳力既表現.

前擘
HED H3D Tubular
後斬
Lightweight Disc
HED Stinger Disc Flamme Rouge
Zipp 900
作者: eddiebuzz    時間: 2010-6-17 18:12
mobileX1
tcr composite 這個車架 在我昨天去某店家購買滾筒式練習台時
聽老闆口中說 此車架不是G牌自己生產的車架 是跟別人買的 哪一家以及價錢他還知道
但是我沒多問所以不知道是G牌跟誰買的...只知道老闆給我的感覺是這車架好像不是挺好= =
但是我自己沒騎過這輛車 所以不予置評...另外這家店並非G牌的店...

唔知有幾可信
作者: franklcf    時間: 2010-6-17 18:32
標題: 回復 19# 的帖子
4 -5 k 一個carbon comp 車架...吾好奇望太高
吾易破裂就算
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-17 19:53
現在好多大陸carbon架,光身裸體只係約3千幾人仔。批量訂購可定製拉花噴油,所以的不知明牌,不如買俚的啦
作者: 魚蛋明    時間: 2010-6-17 19:59
我都有見過個D裸體既....車架
聲稱係用colnago EPS 同一套模具

夠唔夠膽買黎騎就見仁見智喇
作者: JC    時間: 2010-6-17 22:01
我覺得唔好亂試, 始終不明來歷, 品質無咩保證,
試想下如果落緊斜果陣突然間爆架, 後果可大可小,
雖則有品牌唔等於error-free, 但至少生產品質既監管有一定水準,
出錯既比率都少D.
三思三思
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-17 22:08
我意思係 - 個的不知名的牌子可能用的就是俚的架!
作者: gforce    時間: 2010-6-17 22:15
carbon架不能單看表面, 內裡要做到又輕又夠硬有不少學問
纖維本身有結構, 膠水的多寡, 纖維素材的硬度等都對成品有極大影響, 還有QC呢
就升算而家d大廠, 都唔係間間都輕易做到Cervelo, Scott果d少於8-900 gram既車架, 內裡有咩技術唔係你同我可以分析到

D裸體架咁平, 又點解香港無得賣呢?

呢架Giant都真係抵!

作者: JC    時間: 2010-6-17 22:24
請真, 甚至可能係某大品牌既生產廠, 自行生產既另線產品亦唔出奇,
你都知我地祖國哩方面幾出名架啦 ^^

其實中國現時生產碳纖既技術水平係非常之高,
大部份大品牌既單車碳架都去左大陸造,
所以信心不是因為大陸生產, 只是我們不能確定不知名產品的生產水平,
遇著偷工減料或不依安全標準而發生意外就唔值得喇
作者: franklcf    時間: 2010-6-17 22:35
吾少不出名的carbon架都好易烈油...所以車架真係好重要.
作者: 得得地    時間: 2010-6-18 12:46
原帖由 franklcf 於 2010-6-17 09:19 發表
有香港人係台灣買左

嘩 ! 台灣買(單)車, 勁 !

我擒日第二次入長沙灣飛球單車行.
最平嘅車, 都要八九千......   
上網睇, 有部 Giant, 五六千...

不過, 我都係唔識...
如果買車, 有冇邊度係中肯意見信得過 ?
係咪, 好少會買二手車 ?!

我家住東涌.   (東涌好似有兩間單車行)
我諗我第時都係會租車試踩試練車, 好啲就先試租車玩短程比賽或跟師兄練車...
咁樣試吓試吓先, 對新手嚟講, 係咪適合呢 ?

(我只係報咗個工聯會 暑期 duathlon 課程, 諗住知多啲, 解開心中疑慮先......)   

謝謝各位師兄師姐指點迷津 !
有次我跑完濕地8km, 返到東涌見到有三四名單車手練緊車, 我真係好羨慕呀 !   
(我好想大聲叫佢哋: 東涌鐵人, 加油 !)   

作者: 魚蛋明    時間: 2010-6-18 17:30
得得地老友:

我覺得我一間單車鋪信得過,
就算你同佢熟都係咁話,最緊要行多兩間,自己格下價
二手單車我覺得玩得過,因為香港太多有錢人
成日買左D野返黎先發覺唔岩用,跟住六七折賣返出黎
識得執既話都執到好野
不過新手黎計都係買complete bike完全D,起碼有事有單車幫你跟(有良心既話)
無私家車好難的起心肝去操車,哈哈,快D買部單車玩啦
作者: franklcf    時間: 2010-6-18 18:06
標題: 回復 28# 的帖子
去hkci 睇睇啦. 東涌大鐵人清爺可以幫倒你有關鐵人問題.
作者: 三水豆腐    時間: 2010-6-19 09:31
標題: 回復 28# 的帖子
得兄,可考慮giant、jamis、marida.....個的鋁架入門車,約3-5千有交易。還要留的筆捷買頭盔、手套、服裝等。
最重要的是車架的尺寸要合自己的身材,千萬不能相就,有時的車店為了銷存貨會同客講:“大著小小沒問題,送支短的stem給你,再移前的座椅就一就....”。 唔好祭啊!

俚個網有fit system
http://www.wrenchscience.com/
作者: JC    時間: 2010-6-19 10:01
係呀, size好重要, 由於好多車架既幾何都有出入,
個人覺得先睇上管長度(top tube),
同埋好多ching都話, 寧細莫大,
top tube太長無得搞, 細少少還可以加鵝勁黎調節,
當然太細又唔得.

部份車舖買車可以做埋bike fitting, 又或者可以上網做,
起碼自己有個大概旣尺寸, 唔使俾車舖亂咁點.

除左三水ching果個bike fitting, 可以試埋哩個, 參考一吓 :

http://www.competitivecyclist.co ... IT_CALCULATOR_INTRO
作者: D文    時間: 2010-10-24 21:53
今日試過樓上兩位ching介紹ga fitting網頁,不過出黎兩個d數據都唔同ga?
同埋有d難明,唔知有冇中文書講有關ga野可以介紹下?
thx!!
作者: 得得地    時間: 2010-10-24 22:44
原帖由 franklcf 於 2010-6-18 18:06 發表
去hkci 睇睇啦. 東涌大鐵人清爺可以幫倒你有關鐵人問題.

多謝各位三鐵師兄 !!   

我已經去過請教過清爺同中哥兩位, 有少少交流,
亦都租車試過吓 road bike, 感覺良好 !   

恭喜各位師兄哩兩日完成賽事 !
我自己應該會跑完渣馬之後, 下年會買架入門車試吓, 希望下年賽事跟各位師兄學吓嘢 !   
作者: franklcf    時間: 2010-10-26 14:20
標題: 回復 34# 的帖子
又吾洗等咁耐, 玩住陸上兩項先啦.
2011 1 30 Duathlon Series - Race 1
作者: solarhk    時間: 2011-1-4 17:56
唔知 Cannondale Slice TT 車有乜意見呢?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2