香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2010.10.1 2nd Victoria to Peak Challenge (名額已滿) [打印本頁]

作者: saki    時間: 2010-6-17 16:44
標題: 2010.10.1 2nd Victoria to Peak Challenge (名額已滿)
賽事網頁:
http://regonline.activeglobal.com/builder/site/Default.aspx?eventid=876334

主辦機構網頁:
http://www.clubbalance.org/

表格下載:
稍後提供

網上報名:
http://regonline.activeglobal.com/register/checkin.aspx?eventid=876334

路線地圖:

登錄/註冊後可看大圖

參賽名單:
http://www.clubbalance.org/doc/VTPC_2010_Entry_by_Race_No_0929.pdf

主辦機構: Club Balance
日期      : 2010年10月1日 (星期五)
時間      : 7:30 a.m.
起點      : 中環渡輪碼, 九號碼頭 (天星碼頭側)
路線      : 中環渡輪碼頭. 九號碼頭  (天星碼頭側)->民光街->民耀術->康樂廣場->橫跨干諾道中之行人豫道->遮打道->遮打花園 ->花園道->行人天橋->香港公園->法院道->英國文化協會側->正義道->通往堅尼地道之行人徑 ->堅尼地道->寶雲徑->寶雲道->馬己仙峽道->羅便臣道->花園道->香港基督教女青年會總會所 ->行人隊道->動植物公園->忌連拿利->香雪道->梅道->纜車徑之橋底->漆咸徑->白加道 ->種植道->芬梨道->山頂道/盧吉道/夏力道交界處 (山頂廣場側) (詳情請參考路線地圖或賽事網頁)
距離      : 10.00公里
時限      : 2小時
組別      : 男子: 50+. 40-49, 30-39, 18-29
              女子 :  50+. 40-49, 30-39, 18-29
              家庭 : 2人組, 一名為家長, 另一名為子女 (12-17)               
費用      : $280 (男/女子) / $450 ( 家庭) (每隊)
名額      : 300 (男/女子) / 50 (家庭) (隊)
截止日期: 有待公佈
查詢      : 9632 7456 / [email protected]

作者: saki    時間: 2010-6-17 16:44
預留
預留
作者: colemen    時間: 2010-6-17 17:04
Saki Ching,

是否應該 2010.10.1 呢 ?
作者: saki    時間: 2010-6-17 17:23
原帖由 colemen 於 2010-6-17 17:04 發表
Saki Ching,

是否應該 2010.10.1 呢 ?

是, 已更正

多謝提醒
作者: blurmax    時間: 2010-6-17 17:35

Very interest in this race - hop I could complete the race in 90 mins^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: rhinokan    時間: 2010-6-17 18:19
好想試下......但係上斜太差......分分鐘2個鐘去唔到終點
作者: blurmax    時間: 2010-6-17 22:21

Rhinokan Ctse,

I'm not good at upslope running too^.^ Just do it anyway!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

作者: boyle    時間: 2010-6-17 22:44
->寶雲道->馬己仙峽道->羅便臣道->花園道->>=沖上山>沖落山??
作者: kuk11840    時間: 2010-6-18 10:49
好有挑戰性喎 !
作者: 得得地    時間: 2010-6-18 12:16
哩個幾好喎 !
唔跑大尾篤, 可以嚟哩個.
交通都算方便 !
作者: chisuet    時間: 2010-6-18 13:17
嗯, 可以考慮去影下相
作者: blurmax    時間: 2010-6-18 14:44

Entry form and other details are not available now ^.^

Made a mistake earlier - thanks Saki for the remind!

作者: 天天跑    時間: 2010-6-18 16:11
上年有個示範video, 全程直擊整個上山過程, 好有趣, 我會參加
作者: weegeechai    時間: 2010-6-18 16:39
Blurmax, the entry form was last year's.
作者: saki    時間: 2010-6-18 16:43
原帖由 blurmax 於 2010-6-18 14:44 發表

Entry form and other details are available now :

http://www.clubbalance.org/About_VTP_Challenge.php

http://www.clubbalance.org/doc/VTP%20Form_Final.pdf

張form 是2009年, 今年尚未有表格...............
作者: blurmax    時間: 2010-6-18 16:48

Saki,

Thanks for remind - almost fill in the old form tim^.^
作者: hahawai    時間: 2010-6-19 00:21
咁樣上山頂好有挑戰!!!
作者: DannyFung    時間: 2010-6-19 00:49
好似好甘喎.
不過我喜歡 Blurmax 個句 "Just do it anyway!"
作者: LL3578    時間: 2010-6-19 01:55
我練跑好多時都係跑上落斜多
我想跑D上落斜比較多既長跑比賽既話,呢個有8成機會會報 ~~
作者: 天天跑    時間: 2010-6-20 13:29
不過報名費成250蚊, 好肉痛
作者: lewischan    時間: 2010-6-22 17:44
wow...條路好challenging....
作者: econecon    時間: 2010-6-23 00:44
原帖由 天天跑 於 2010-6-20 13:29 發表

真係好貴
作者: finewong    時間: 2010-6-23 01:53
[attach]12997[/attach]
隨便畫, 唔太準 http://www.gmap-pedometer.com/?r=3827153
水平距離唔足10k, 如果計埋垂直距離(成四百幾米), 就應該夠

原帖由 boyle 於 2010-6-17 22:44 發表
->寶雲道->馬己仙峽道->羅便臣道->花園道->>=沖上山>沖落山??

第5k幾要落一段仔斜
file:///C:/DOCUME%7E1/finewong/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.pngfile:///C:/DOCUME%7E1/finewong/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png

作者: GRACE@    時間: 2010-6-23 11:21
原帖由 hahawai 於 2010-6-19 00:21 發表
咁樣上山頂好有挑戰!!!

hahawai, 你打算參加嗎?
作者: kito807    時間: 2010-6-23 11:49
原帖由 天天跑 於 2010-6-20 13:29 發表

搞乜鬼報名費咁貴架, 成 250,
港島區真係乜都high d, d 樓貴d, 食野貴d, 連報名跑比賽都貴d
作者: hahawai    時間: 2010-6-23 21:44
原帖由 GRACE@ 於 2010-6-23 11:21 發表

hahawai, 你打算參加嗎? " />" />

由中環碼頭至山頂, 可以想像沿途景色應該唔錯, 維港係最大賣點, 好大機會會報名, CTSE 你呢?
作者: GRACE@    時間: 2010-6-24 09:18
原帖由 hahawai 於 2010-6-23 21:44 發表

由中環碼頭至山頂, 可以想像沿途景色應該唔錯, 維港係最大賣點, 好大機會會報名, CTSE 你呢?

我都好有興趣呢...不過想等出晒比賽詳情先最後決定...

如果係, 到時一齊跑啦
作者: saki    時間: 2010-6-24 09:58
原帖由 kito807 於 2010-6-23 11:49 發表

港島區真係乜都high d, d 樓貴d, 食野貴d, 連報名跑比賽都貴d

去年是包埋早餐的, 件T-shirt 是幾令的, 而且佢地話報名費扣除開支會捐俾慈善機構, 你咪當做善事囉  :-)
作者: Piccolo    時間: 2010-6-30 16:53
去年已經想參加,無耐訓練不足,唔敢玩
若以現時狀態參加,肯定行多過跑
不過仍有三個月,希望可加強訓練,和大家一齊跑
作者: raphaelmak    時間: 2010-7-5 00:16
原帖由 finewong 於 2010-6-23 01:53 發表
隨便畫, 唔太準 http://www.gmap-pedometer.com/?r=3827153
水平距離唔足10k, 如果計埋垂直距離(成四百幾米), 就應該夠

我諗用碌單車既方法去計都應該夠...

好想玩
作者: RowerBee    時間: 2010-7-8 00:20
一聽到個山字又想挑戰下自己!!
貴就貴左O的, 不過都係括出去啦 XD!!
作者: purejoey    時間: 2010-7-17 13:16
極大興趣參加,跑慢D完成到賽事已很滿足
作者: purejoey    時間: 2010-7-18 02:11
原帖由 天天跑 於 2010-6-18 16:11 發表
上年有個示範video, 全程直擊整個上山過程, 好有趣, 我會參加

係唔係呢條呀?

http://www.youtube.com/watch?v=d-E_zsNRFQc&feature=related
作者: keifchan    時間: 2010-7-18 10:59
Registration has started:
[url=http://regonline.activeglobal.com/vtpchallenge2010]http://regonline.activeglobal.com/vtpchallenge2010[/url]

作者: purejoey    時間: 2010-7-18 12:02
原帖由 keifchan 於 2010-7-18 10:59 發表
http://regonline.activeglobal.com/vtpchallenge2010

Thks a lot!

Enrolled.
作者: lewischan    時間: 2010-7-18 13:00
原帖由 keifchan 於 2010-7-18 10:59 發表
http://regonline.activeglobal.com/vtpchallenge2010

Thanks...我都just 報左了!!!!
作者: baki    時間: 2010-7-18 18:40
我都是放棄。
作者: 天天跑    時間: 2010-7-18 20:45
小弟今天已寄信
作者: purejoey    時間: 2010-7-19 00:52
試左由香港公園步行到終點賽段用左大約個半鐘度。

最甘都係漆咸徑果段。
其中有個位地面鋪滿青苔好「扇」。

初步希望七十分內完成。
作者: RowerBee    時間: 2010-7-19 09:45
原帖由 kito807 於 2010-6-23 11:49 發表

加左價, 今年要$280 tim >.<@
作者: purejoey    時間: 2010-7-23 00:09
小弟為左呢個賽事開左個blog "國慶跑到扯旗(山)特訓開催!!!"

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=12197&extra=page%3D1

得閒參觀下la
作者: 得得地    時間: 2010-8-3 13:13
上網報咗名, $280.     
作者: purejoey    時間: 2010-8-4 22:30
原帖由 得得地 於 2010-8-3 13:13 發表
上網報咗名, $280.     

CHING 加油! 練多d上斜
作者: drexler    時間: 2010-8-5 13:42
想問下上年有冇行理寄存?
作者: blurmax    時間: 2010-8-5 14:00

想問下上年有冇行理寄存?

Yes - the luggage would be collected at The Peak after the race

作者: 得得地    時間: 2010-8-11 10:45
有片睇......

http://www.youtube.com/watch?v=d-E_zsNRFQc&feature=player_embedded#!

沿途都幾複雜吓, 唔知多唔多工作人員帶路呢 ??   
作者: shogikin    時間: 2010-8-13 15:58
想問問
這個比賽上年有幾多人參加
之前好像未聽過

Kin in Running
作者: saki    時間: 2010-8-17 12:23
原帖由 shogikin 於 2010-8-13 15:58 發表
想問問
這個比賽上年有幾多人參加
之前好像未聽過

Kin in Running

234人, 而長跑網的師兄師姐只有一個參加左.................
作者: awyh    時間: 2010-8-17 13:19
原帖由 得得地 於 2010-8-11 10:45 發表
有片睇......

http://www.youtube.com/watch?v=d-E_zsNRFQc&feature=player_embedded#!

沿途都幾複雜吓, 唔知多唔多工作人員帶路呢 ??   

想問片中跑嗰條路,係唔係就係比賽既跑道。

其實真係幾好玩,不過實在太貴!
作者: arnold    時間: 2010-8-18 11:45
已經綱上報名.
作者: RowerBee    時間: 2010-8-28 00:18
岩岩上網報左~~到時見^^
作者: lewischan    時間: 2010-8-28 15:57
我都報左...see u !!
作者: saki    時間: 2010-9-26 15:12
已有參賽名單:
http://www.clubbalance.org/doc/V ... by_Race_No_0924.pdf
作者: saki    時間: 2010-9-26 20:49
已報名之師兄師姐
1. purejoey
2. lewischan
3. 天天跑
4. 得得地
5. arnold
6. RowerBee
7. saki
作者: purejoey    時間: 2010-9-28 19:31
以下是小弟比賽前最後一次賽道練習的心得:

https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=12197&goto=lastpost#lastpost

小弟實力一般,大約係擁有平路10k 僅僅 sub 50 的實力。

小弟的策略可能不太進取,當係俾大家一個參考
作者: eddiebuzz    時間: 2010-9-28 19:45
已報名之師兄師姐
1. purejoey
3. 天天跑
4. 得得地
5. arnold
6. RowerBee
7. saki
8. eddieBuzz
作者: 得得地    時間: 2010-9-28 20:58
原帖由 purejoey 於 2010-9-28 19:31 發表
小弟實力一般,大約係擁有平路10k 僅僅 sub 50 的實力。

小弟的策略可能不太進取,當係俾大家一個參考

Thank you !

我都係大約僅僅 sub-50.
咁我都係預大約 65-70分完成啦 !

原來有三大斜...... 仲有鬼妹.   
作者: purejoey    時間: 2010-9-28 22:07
原帖由 得得地 於 2010-9-28 20:58 發表

Thank you !

我都係大約僅僅 sub-50.
咁我都係預大約 65-70分完成啦 !

原來有三大斜...... 仲有鬼妹.   

放心,參賽名單度都有
作者: kkl    時間: 2010-9-29 09:39
標題: 回復 60# 的帖子
太吸引了
作者: raphaelmak    時間: 2010-9-29 22:55
已報名之師兄師姐
1. purejoey
3. 天天跑
4. 得得地
5. arnold
6. RowerBee
7. saki
9. Raphaelmak
作者: purejoey    時間: 2010-9-30 00:25
重有野想同各位參賽的Ching Ctse 分享:

小弟行/跑過漆咸徑9次,每次中段都係非常扇的。
唔知到時有冇改善,總之各位留意下小心啲。
作者: RowerBee    時間: 2010-9-30 11:55
Thanks for your sharing, see you tmr^^
作者: TerrySze    時間: 2010-9-30 13:30
已報名之師兄師姐
1. purejoey
3. 天天跑
4. 得得地
5. arnold
6. RowerBee
7. saki
10 Terrysze
作者: TerrySze    時間: 2010-9-30 13:32
原帖由 kkl 於 2010-9-29 09:39 發表
太吸引了

星期一晚試完絛路,跑到嘔電 ! ............. 目標:唔使行...1小時內完成... !
作者: TerrySze    時間: 2010-9-30 13:34
原帖由 purejoey 於 2010-9-30 00:25 發表
重有野想同各位參賽的Ching Ctse 分享:

小弟行/跑過漆咸徑9次,每次中段都係非常扇的。
唔知到時有冇改善,總之各位留意下小心啲。

好多位置好窄! ....小心 ! 小心! 
作者: kanokanok    時間: 2010-9-30 14:10
已報名之師兄師姐
1. purejoey
3. 天天跑
4. 得得地
5. arnold
6. RowerBee
7. saki
10. Terrysze
11. kanokanok
作者: purejoey    時間: 2010-9-30 14:19
原帖由 TerrySze 於 2010-9-30 13:32 發表

星期一晚試完絛路,跑到嘔電 !" />" /> ............. 目標:唔使行...1小時內完成... !

小弟漆咸徑全程行,其它路段放鬆跑都係 67min.

相信經常攞獎的 Terry Ching 可以再 set 高d 目標
作者: steve123    時間: 2010-9-30 14:20
已報名之師兄師姐
1. purejoey
3. 天天跑
4. 得得地
5. arnold
6. RowerBee
7. saki
10. Terrysze
11. kanokanok
12. Steve123
作者: purejoey    時間: 2010-9-30 14:25
原帖由 TerrySze 於 2010-9-30 13:34 發表

好多位置好窄! ....小心 ! 小心! 

係呀,因為唔封馬路,堅尼地道、馬己仙陝道行人路好窄,梅道迴旋處直頭要人車爭路。

小弟第一次跑就係馬己仙陝道行人路某處拗柴。
作者: 得得地    時間: 2010-9-30 18:33
想問, 係咪要記低自己參賽編號就得 ?
駛唔駛要 print 乜嘢 email 資料攞號碼布等等 ?

6:15am 去到, 730am 起跑.

應該有行李寄存呵 ?

師兄師姐加油, 頂硬上 !   
作者: TerrySze    時間: 2010-9-30 20:49
原帖由 purejoey 於 2010-9-30 14:19 發表

小弟漆咸徑全程行,其它路段放鬆跑都係 67min.

相信經常攞獎的 Terry Ching 可以再 set 高d 目標

白加道前一段, 成1.5K斜..... 好斜......好斜 !
作者: arnold    時間: 2010-9-30 20:54
原帖由 得得地 於 2010-9-30 18:33 發表 想問, 係咪要記低自己參賽編號就得 ?駛唔駛要 print 乜嘢 email 資料攞號碼布等等 ?6:15am 去到, 730am 起跑.應該有行李寄存呵 ?師兄師姐加油, 頂硬上 !   
我是網上報名的, 我諗攞埋email hardcopy去穏陣d.網站說是有行李寄存, 早半小時都ok.大家加油!
作者: saki    時間: 2010-10-1 00:31
原帖由 TerrySze 於 2010-9-30 20:49 發表

白加道前一段, 成1.5K斜..... 好斜......好斜 !" />" /> " />" />

白加道前一段即漆咸徑, 無錯, 呢段好甘的.......

另提一提, 由白加道去終點前是還有一段幾斜的斜路.....
作者: running-sue    時間: 2010-10-1 05:35
出戰嘅ching/ctse, 加油呀
作者: eddiebuzz    時間: 2010-10-1 09:52
標題: 回復 77# 的帖子
冇氣上斜...

作者: eddiebuzz    時間: 2010-10-1 10:53
恭喜Bee又攞獎
作者: lewischan    時間: 2010-10-1 11:09
陸上最強比賽,終於跑完 (1:09:30 0 自己計)
今天認識多幾個師兄,好開心! 跑完有自助餐送,超正! 明年再報....
作者: odinmusashi    時間: 2010-10-1 11:18
The race is very challenging and interesting.
I'm loving it.

Photos taken by my wife
http://picasaweb.google.com/odinmusashi/VPChallenge2010#
作者: lewischan    時間: 2010-10-1 11:25
To OdinMusashi,  Thanks for the effort of your wife.  I also love the race very much.   and your nice pictures.....i saw myself there.
作者: purejoey    時間: 2010-10-1 11:43
跑完,滿意時間,唔滿意表現。

時間: 66'52" PB 左, 但達唔到目標 -> sub 65'

表現: pacing 快過自己練,辛苦左,到寶雲徑竟然全程跑唔晒,最敗筆!!!

其它地段都照賽前部署,漆咸徑全行,白加道追番時間。

到種植道唔想再hea 垂頭跑晒佢。

終於同網上見得多的Ching打過招呼 - 版主saki、Terry、Arnold、Danny 等。

Terry 跑到51' ,應該攞獎la,恭喜!

出年如無意外都會再玩

作者: TerrySze    時間: 2010-10-1 12:22
原帖由 purejoey 於 2010-10-1 11:43 發表

時間: 66'52" PB 左, 但達唔到目標 -> sub 65'

表現: pacing 快過自己練,辛苦左,到寶雲徑竟然全程跑唔晒,最敗筆!!!

...

Hi Purejoey,  Nice to meet you today. 雖然全場10名內回終點,但小組入唔到頭三...沒獎.
ANYWAY,全程沒行,都叫滿意..
跑完有免費自助餐(報名費唔平!),同跑友一面吹水,一面吃早餐,欣賞維港風景,又幾寫意.我
作者: wadee    時間: 2010-10-1 12:27
原帖由 TerrySze 於 2010-10-1 12:22 發表

Hi Purejoey,  Nice to meet you today. 雖然全場10名內回終點,但小組入唔到頭三...沒獎.
跑完有免費自助餐(報名費唔平!),同跑友一面吹水,一面吃早餐,欣賞維港風景,又幾寫意.我

你嗰組別好多勁人
可以全場10名內都超強啦
作者: purejoey    時間: 2010-10-1 12:33
原帖由 TerrySze 於 2010-10-1 12:22 發表

呢個賽事超多外藉高手,雖敗尤榮,而且Ching 係第一次跑...

如果出年再玩再努力過
作者: Simon So    時間: 2010-10-1 12:39

全場頭十名,好叻呀 !

terry 繼續努力 !
作者: saki    時間: 2010-10-1 12:44
請參加賽後投票

https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
作者: 得得地    時間: 2010-10-1 12:44
今日冇著網衫, 抱歉冇同各位師兄打招呼 !
預自己時間 70分鐘內, 算跑得正路, 應行則行,
臨尾仲有啲力衝線, 時間約 71'41".

搵到一張背影相, thanks odinmusashi ching.   
作者: purejoey    時間: 2010-10-1 12:49
原帖由 得得地 於 2010-10-1 12:44 發表
今日冇著網衫, 抱歉冇同各位師兄打招呼 !
預自己時間 70分鐘內, 算跑得正路, 應行則行,
臨尾仲有啲力衝線, 時間約 71'41".

搵到一張背影相, thanks odinmusashi ching.     

第一次跑71分好好ga la. 小弟尾二一次練習先跑到呢個時間
作者: purejoey    時間: 2010-10-1 12:59
原帖由 odinmusashi 於 2010-10-1 11:18 發表
The race is very challenging and interesting.
I'm loving it.

Photos taken by my wife
http://picasaweb.google.com/odinmusashi/VPChallenge2010#

係鳥瞰圖搵到自己,thks.
作者: arnold    時間: 2010-10-1 15:21
原帖由 lewischan 於 2010-10-1 11:09 發表
陸上最強比賽,終於跑完 (1:09:30 0 自己計)
今天認識多幾個師兄,好開心! 跑完有自助餐送,超正! 明年再報....

Nice to have met you, Danny, Saki today.  Please forive me if I missed any names.
See you next year then!
作者: arnold    時間: 2010-10-1 15:25
原帖由 purejoey 於 2010-10-1 11:43 發表

...

Nice to have met you today!
作者: arnold    時間: 2010-10-1 15:28
標題: 回復 81# 的帖子
Thanks to you and your wife.   
作者: purejoey    時間: 2010-10-1 15:32
原帖由 arnold 於 2010-10-1 15:25 發表

Nice to have met you today!

Nice to meet u.
作者: lewischan    時間: 2010-10-1 17:20

10名內好勁呀!
作者: 得得地    時間: 2010-10-1 17:26
原帖由 purejoey 於 2010-10-1 12:49 發表
第一次跑71分好好ga la. 小弟尾二一次練習先跑到呢個時間

跑斜路不嬲都係弱項,
今日跑到咁高, 算係咁囉.

應行則行, 都行得唔算慢.
要跑嘅就慢慢跑, 留力.

謝謝師兄 !   
作者: RowerBee    時間: 2010-10-1 19:48
原帖由 eddiebuzz 於 2010-10-1 10:53 發表
恭喜Bee又攞獎

今日冇著跑網衫師兄你都認得我, 好開心呀,
恭喜哂各位師兄完成自己O既目標,

小妹最鐘意就係食, 雖然報名費比起其他10KM唔平,
但跑完左條咁有挑戰性O既路, 又有自助餐食真係好開心, 下年再玩!!
作者: DannyFung    時間: 2010-10-1 20:21
原帖由 purejoey 於 2010-10-1 11:43 發表 跑完,滿意時間,唔滿意表現。時間: 66'52" PB 左, 但達唔到目標 -> sub 65'表現: pacing 快過自己練,辛苦左,到寶雲徑竟然全程跑唔晒,最敗筆!!!其它地段都照賽前部署,漆咸徑全行,白加道追番時間。 ...

Nice to meet you, Purejoey

非常 enjoy 今日賽事, 雖然有D貴, 有得跑, 又得食,又有風景睇. 出年應該會再玩
作者: purejoey    時間: 2010-10-1 23:25
原帖由 DannyFung 於 2010-10-1 20:21 發表

Nice to meet you, Purejoey

非常 enjoy 今日賽事, 雖然有D貴, 有得跑, 又得食,又有風景睇. 出年應該會再玩

Danny Ching, nice to meet u.
作者: checkie    時間: 2010-10-2 07:03
高興見到大家,我無著長跑會衫,但我一路見長跑會友都開聱打氣。

Terry,
真勁,51min 加 10 名內,起強!
作者: kanokanok    時間: 2010-10-2 11:02

Terry ching, 你真係好勁, 途中有d斜路都幾"跣",我都頂唔順要行

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2