香港長跑網 - 長跑長友

標題: 個多月體重由60kg到56.xkg.有冇問題?? [打印本頁]

作者: vmhk    時間: 2010-6-24 21:10
標題: 個多月體重由60kg到56.xkg.有冇問題??
之前都有練開跑. 不過跑得唔密. 一個星期都係0-2次.
4月尾開始有規律咁練. 平均一個星期跑4-6日. 不過兩個月內體重直線下降....我165cm. 60kg都唔算肥. 兩個月內冇左3.x kg..係唔係正唔正常現象. 有冇人知道...thx
作者: allanccl    時間: 2010-6-24 21:18
閣下跑多左咁多,體重緊係會跌啦,小弟呢排行多左山,都輕左幾磅,應該屬於正常。 輕果幾磅唔算直線下降呱!
如果唔放心,做全身檢查吧!
作者: vmhk    時間: 2010-6-24 21:22
好怕跌到 0kg..(講笑)
作者: kylouis2002    時間: 2010-6-24 21:42
我同你身高同体重完全一樣,如果keep住跑之後体重冇乜大變应該冇問題.
作者: monsterjoe    時間: 2010-6-25 10:18
正常飲食加運動應該無問題, 如果發覺運動量增加佐, 而令到身體負荷唔到, 咁應該減小或停止,
體重去到一個水平應該會KEEP 住, 兩三磅上落的.
作者: wadee    時間: 2010-6-25 12:22
ching
我身高同你差唔多,依家138磅,我仲想再減番d
你有keep住做運動,減咗3.xkg應該都正常ge

作者: 花子阿DEE    時間: 2010-6-25 12:31
原帖由 wadee 於 2010-6-25 12:22 發表
ching
我身高同你差唔多,依家138磅,我仲想再減番d
你有keep住做運動,減咗3.xkg應該都正常ge

Wadee 兄,你咁橫都係同我差不多重,睇黎我仲要努力...
作者: wadee    時間: 2010-6-25 12:42
原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-25 12:31 發表

Wadee 兄,你咁橫都係同我差不多重,睇黎我仲要努力...

你fit到漏油la
仲要減

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2