香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2010北京國際馬拉松 [打印本頁]

作者: LIKINWO    時間: 2010-6-27 01:35
標題: 2010北京國際馬拉松
轉載跑吧有關2010北京國際馬拉松的報名最新消息.
雖然賽會網頁仍在建設中 , 但來自跑吧的消息, 報名工程已於6月24日展開 , 見下文 :

接北京马拉松赛组委会通知:6月24日正式开始北京马拉松报名。

同时跑吧也将接受报名。今年跑吧报名与往年报名将有所不同:

1、开通跑吧网在线报名系统,方便有支付宝或网上银行的跑友报名。基本流程是:先登录跑吧论坛(还未注册的先顺便注册一下)》》》填写表单》》》进入在线支付平台》》》支付报名费》》》收到手机短信》》可在线打印个人报名表》》》跑吧网随后公布名单。

2、对于不想编入跑吧团体参赛的跑友,也可以代为报名参赛;

3、也代为其他跑步组织办理团体报名,符合组委会要求(每个项目50人以上)的可单独冠队名。

本文来自: 跑吧论坛(http://bbs.running8.com/) 详细文章参考:http://bbs.running8.com/thread-37631-1-1.html

深圳的深圳奔跑者馬拉松俱樂部的消息 , 也有相同報告 :

2010年北京马拉松最新情况6月24日正式开始北京马拉松报名
1、线路
和去年基本一致,天安门广场到奥体中心,提醒:奥体中心不是鸟巢,但40公里处穿过奥林匹克公园的。
2、比赛日期
10月24日(星期天),因避免与相关赛事安排上的冲突,今年比往年推迟了一周,也许今年是特例吧。
3、起跑时间
一枪发令,8:00
起跑顺序特邀选手、专业选手、业余选手、半程。。。。
以前是业余选手要推迟15分钟的,现在看来实则没必要,高手本来就排在最前面,业余的哪里追的上啊,不用担心影响专业运动员比赛的,个别的专业选手真让我们干掉的话,那也正常。
这样,比赛的时候在中途看到时间钟和到终点冲刺里的计时钟,不要再在心里算算术(减15分钟)了。
4、体育博览会
举办体育博览会,赛前三天在奥体中心举办,比赛用品也在那儿发放。
5、报名费
报名费和去年一样,全程90元RMB,全程的还要交芯片押金100元。
6、设计报名人数
全程1万,半程5千,其他的若干。增加全程马拉松参赛人数,远大理想是把北京马拉松办成真正的马拉松赛。
7、报名开始时间
6月24日正式开始北京马拉松报名了。
以上情况,只是预报,也可能还有微调,请以最后北马官方公布的竞赛规程和报名办法为准。有打算今年跑北马的跑友请跟帖。

本文来自:http://www.szrunners.com/showtopic-861.aspx ,
作者: awyh    時間: 2010-6-27 10:41
以前是业余选手要推迟15分钟的,现在看来实则没必要,高手本来就排在最前面,业余的哪里追的上啊,不用担心影响专业运动员比赛的,个别的专业选手真让我们干掉的话,那也正常。
这样,比赛的时候在中途看到时间钟和到终点冲刺里的计时钟,不要再在心里算算术(减15分钟)了。

呢個改善有進步,以往開槍之後都仲要唔知等乜,同埋大會個鐘一個都無望,因為唔得閒計數,望自己隻錶仲準。

另外,如果大會可以係起點度,加多一塊紅地氈,會更好。

咁就一年了,仍然好掛住34K-38K的世外途源!
作者: LIKINWO    時間: 2010-6-27 17:14
原帖由 awyh 於 2010-6-27 10:41 發表

呢個改善有進步,以往開槍之後都仲要唔知等乜,同埋大會個鐘一個都無望,因為唔得閒計數,望自己隻錶仲準。

另外,如果大會可以係起點度,加多一塊紅地氈,會更好。

咁就一年了,仍然好掛住34K-38K的世外途 ...

甚麼世外桃源 ? 願聞其詳 !! 我今年會去馬北京 .
作者: awyh    時間: 2010-6-27 18:40
原帖由 LIKINWO 於 2010-6-27 17:14 發表

哈哈,世外桃源個名其實只係我自己作的。

嗰個地方正確的名稱叫奧林匹克公園,係賽道既34K-38K出現。即是在鳥巢和水立方再北。
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=40.013022,116.387937&spn=0.011718,0.01929&z=16

以我這些里數不足夠的業餘跑手,去到34K,應該是就死的階段,但係喺呢個公園入面,景色好靚、空氣清新、大會仲會沿途播放任好舒服既音樂,令我當時沉重的步伐也輕鬆起來。所以,我印象好深刻,好鐘意嗰個地方。

不過去呢個世外桃源之前,會經過一條好悶、無人、無車、無野睇既高速公路,那一部份由30K開始,即係全馬既真正比賽開始,舊年好多人都係嗰度開始行,所以要有心理準備,嗰段路心理上係幾辛苦的(雖然實際上係全平路)。

你今年會去馬北京,先預祝你成功,現在還有時間,努力練習吧,其實北京條路唔難跑,不過喺10月舉行,對於香港跑手黎講,要準備呢個比賽通常都係喺夏天,意志力不夠就好容易練習得不足夠。

http://connect.garmin.com/activity/16566307

這是我舊年跑的賽道,給你參考吧!加油!
作者: colemen    時間: 2010-6-27 19:29
原帖由 LIKINWO 於 2010-6-27 17:14 發表

李生

今年有伴一齊去啦...........
作者: allanccl    時間: 2010-6-27 20:09
colemen兄會跑北馬?
作者: LIKINWO    時間: 2010-6-27 23:31
原帖由 colemen 於 2010-6-27 19:29 發表

李生

今年有伴一齊去啦...........

Ho sir,

來得好 ! 我兩兄弟今年會去北馬, 與你同行, 起碼多幾張相睇吓 .

另外, King of City 我出咗隊三人隊際, 三人總歲數165, 同你班小朋友鬥一番 ! 係噃 , King of City 嗰日要幫手 , 請出聲 !

作者: LIKINWO    時間: 2010-6-27 23:38
原帖由 awyh 於 2010-6-27 18:40 發表

哈哈,世外桃源個名其實只係我自己作的。

嗰個地方正確的名稱叫奧林匹克公園,係賽道既34K-38K出現。即是在鳥巢和水立方再北。
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=40.013022,116.387937&spn=0.01171 ...

多謝晒, awyh Ching !
作者: awyh    時間: 2010-6-28 00:34
原帖由 LIKINWO 於 2010-6-27 23:38 發表

多謝晒, awyh Ching !

作者: kito807    時間: 2010-6-28 10:10
thanks ching 報料~~
作者: odinmusashi    時間: 2010-6-28 14:47
有興趣!

各位師兄,
1, 北馬會不會很早便額滿?
2, 北馬與廈門馬難度相此如何?
3, 比賽日會否很泠?
作者: kf    時間: 2010-6-28 14:53
原帖由 odinmusashi 於 2010-6-28 14:47 發表
有興趣!

各位師兄,
3, 比賽日會否很泠?
好似未 Full 過 ,  上年8xxx 人
作者: allanccl    時間: 2010-6-28 16:39
原帖由 odinmusashi 於 2010-6-28 14:47 發表
有興趣!

各位師兄,
3, 比賽日會否很泠?

佢個網今日都未通喎,應該無咁快滿既。

2010北京马拉松网站正在建设中……敬请期待!

作者: awyh    時間: 2010-6-28 18:45
有興趣!

各位師兄,
3, 比賽日會否很泠?

1.舊年8月Offical先開始報名,無留意最後有無爆。反而報名既過程你會好勞氣!
2.未跑過廈門,唔識答。
3.舊年起步嗰陣9度,慢慢太陽伯伯會開工,溫度都係維持十幾度。我記得嗰日全程都係短袖衫。
作者: kito807    時間: 2010-6-28 19:12
其實北馬真係有d 興趣, 我咁大個仔又未去過北京
作者: slack    時間: 2010-6-29 10:08
北馬真係有興趣, 夾夾時間先
作者: odinmusashi    時間: 2010-6-29 14:43
原帖由 awyh 於 2010-6-28 18:45 發表

1.舊年8月Offical先開始報名,無留意最後有無爆。反而報名既過程你會好勞氣!
2.未跑過廈門,唔識答。
3.舊年起步嗰陣9度,慢慢太陽伯伯會開工,溫度都係維持十幾度。我記得嗰日全程都係短袖衫。

再請教師兄。

8月才開始報名,機票酒店會否很難訂?

又報名有什麼勞氣事?
作者: kf    時間: 2010-6-29 14:53
原帖由 odinmusashi 於 2010-6-29 14:43 發表

再請教師兄。

又報名有什麼勞氣事?
飛北京大把機位,係睇時機買特價機票
酒店唔駛訂, 成街都係酒店 , 十月尾大把房
作者: colemen    時間: 2010-6-29 18:35
原帖由 allanccl 於 2010-6-27 20:09 發表
colemen兄會跑北馬?

亮哥,

若果時間許可, 今年會去, 當然要減好 D 個肚腩先........
作者: awyh    時間: 2010-6-29 19:02
原帖由 odinmusashi 於 2010-6-29 14:43 發表

再請教師兄。

又報名有什麼勞氣事?

正如KF所講,機票酒店應該唔難訂。

勞氣係當你俾左錢,永遠都無confirmation letter,要不停send e-mail追佢。而家已經好一點,因為support支付寶,以前未support嗰陣,仲煩!
作者: allanccl    時間: 2010-6-29 19:57
原帖由 colemen 於 2010-6-29 18:35 發表

亮哥,

若果時間許可, 今年會去, 當然要減好 D 個肚腩先........

跑唔跑這個,閣下最好都係減好 D 個肚腩先,哈哈!
今日去跑吧網頁睇過,佢地話北馬係10月17日,之前仲以為係10月24日添。
本來想去上海玩完世博,才去跑這個馬拉松,而家諗下d期先得了。
作者: gchanch    時間: 2010-6-29 21:08
原帖由 allanccl 於 2010-6-29 19:57 發表

跑唔跑這個,閣下最好都係減好 D 個肚腩先,哈哈!
今日去跑吧網頁睇過,佢地話北馬係10月17日,之前仲以為係10月24日添。
本來想去上海玩完世博,才去跑這個馬拉松,而家諗下d期先得了。

北馬應該是10月24日,中國國際旅行社現接受外國人報名,香港人也可報名

Link:
http://www.cits.com.cn/citsonlineWeb/switchdo.do?prefix=/marathon&page=/b2c/Welcome.jsp
作者: allanccl    時間: 2010-6-29 21:53
原帖由 gchanch 於 2010-6-29 21:08 發表

北馬應該是10月24日,中國國際旅行社現接受外國人報名,香港人也可報名

Link:
http://www.cits.com.cn/citsonlineWeb/switchdo.do?prefix=/marathon&page=/b2c/Welcome.jsp

唔該晒Gilbert兄!  都係等官方網頁正式開放才報名。

*A non-refundable registration fee is USD 60 (450 Yuan)                   per person for full marathon or USD 55 (400 Yuan ) per                   person for half, 9km and 4.2km marathon.
*USD 16 (100 Yuan)will be charged for speedchip deposit for full races, please refer to "points of attention" for more information.

作者: odinmusashi    時間: 2010-6-30 16:21
亮哥,請問長鴻會否有北馬跑遊團?
作者: allanccl    時間: 2010-7-1 00:29
原帖由 odinmusashi 於 2010-6-30 16:21 發表

Sorry! 閣下轉數比我高,未問,過左假期才問,相信他們會有北馬團的。不過小弟無打算跟他,因為想去上海世博後,才去跑這個,佢個團一定唔會去兩個地方的。Anyway,假期後會問長鴻的,謝謝提醒!
作者: odinmusashi    時間: 2010-7-6 10:49
原帖由 allanccl 於 2010-7-1 00:29 發表

Sorry! 閣下轉數比我高,未問,過左假期才問,相信他們會有北馬團的。不過小弟無打算跟他,因為想去上海世博後,才去跑這個,佢個團一定唔會去兩個地方的。Anyway,假期後會問長鴻的,謝謝提醒!

謝!亮哥
作者: allanccl    時間: 2010-7-6 11:13
原帖由 odinmusashi 於 2010-6-30 16:21 發表

問過長鴻了,佢主要係幫泰基搞團的,北馬佢地唔搞團,會搞11月跑韓國團,已經開始報名,七月尾或者額滿即止,詳情可以去泰基網頁睇睇。
至於北馬,已經有一個盲人體育會幾十人包團去跑北馬,我地可以搭單,3日2夜或4日3夜連機票,無行程齋跑團(跑完可以自己join本地遊去玩,但係機票日期無得改,因為係團體票,平d)。價錢未有。過幾日佢有價錢就會通知小弟。
作者: odinmusashi    時間: 2010-7-13 10:40
原帖由 allanccl 於 2010-7-6 11:13 發表

問過長鴻了,佢主要係幫泰基搞團的,北馬佢地唔搞團,會搞11月跑韓國團,已經開始報名,七月尾或者額滿即止,詳情可以去泰基網頁睇睇。
至於北馬,已經有一個盲人體育會幾十人包團去跑北馬,我地可以搭單,3日2夜 ...

亮哥,

小弟心急,請問有進一步消息嗎?

另外,其實起步地點附近有什麽酒店呢?
作者: allanccl    時間: 2010-7-13 13:43
原帖由 odinmusashi 於 2010-7-13 10:40 發表

亮哥,

小弟心急,請問有進一步消息嗎?

另外,其實起步地點附近有什麽酒店呢?

odinmusashi 師兄,還未有進一步消息啊!

可以上
攜程網
Motel168
7DaysInn
找找合心的酒店,住起點附近也好,不用太早起床。
作者: odinmusashi    時間: 2010-7-13 14:28
原帖由 allanccl 於 2010-7-13 13:43 發表

odinmusashi 師兄,還未有進一步消息啊!

可以上
攜程網
Motel168
7DaysInn
找找合心的酒店,住起點附近也好,不用太早起床。

謝亮哥。

小弟在網上做了點search,發現很多香港跑手對京馬的評價也不太好,例如安排亂、洗手間不足、空氣差等。

師兄又有何評價?
作者: allanccl    時間: 2010-7-13 23:47
原帖由 odinmusashi 於 2010-7-13 14:28 發表

謝亮哥。

小弟在網上做了點search,發現很多香港跑手對京馬的評價也不太好,例如安排亂、洗手間不足、空氣差等。

師兄又有何評價?

他們全部講真話,全是事實! 50年不變,無得改善。
但係在全市最靚風景景點跑,吸引力依然好大,小弟今年好大機會再去跑(約90%)。
作者: pan-pan    時間: 2010-7-14 09:13
原帖由 odinmusashi 於 2010-7-13 02:28 PM 發表

謝亮哥。

師兄又有何評價?

這是有中國特色的群體活動, HK己回歸了13年, HK人的心態早應該與大陸接軌.
作者: LIKINWO    時間: 2010-7-15 16:27
在距離賽事的100天, 北馬賽會網頁正式開通了 !!!!!
http://www.beijing-marathon.com/cn/index.html
作者: colemen    時間: 2010-7-15 17:00
李生, 多謝晒... 要好好準備了..
作者: cc    時間: 2010-7-15 17:18
作者: cc    時間: 2010-7-15 17:26
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-15 17:34
亮哥:我會報北馬...

黎緊大家點安排??是否自已上網報左名先???
作者: allanccl    時間: 2010-7-15 17:49
引用:
原帖由 allanccl 於 2010-7-6 11:13 發表

登錄/註冊後可看大圖

至於北馬,已經有一個盲人體育會幾十人包團去跑北馬,我地可以搭單,3日2夜 ...

原帖由 cc 於 2010-7-15 17:18 發表

亮哥..........呢個你去唔去?" />" />" />" />" />jhk

小弟十一月要蟻痕,韓國....一定唔去跑了!
作者: allanccl    時間: 2010-7-15 17:52
原帖由 cc 於 2010-7-15 17:26 發表

睇左韓國馬拉松.........佢地只有FM同10K咋" />" />  去到咁遠..........我想試吓半馬嘛" />" />

不過,北馬既半馬係無晶片,証書係手寫時間,無乜記念價值喎! 考慮清楚先啦!
作者: allanccl    時間: 2010-7-15 17:54
原帖由 chanlouis911 於 2010-7-15 17:34 發表
亮哥:我會報北馬...

黎緊大家點安排??是否自已上網報左名先???

好的,網上只得個人及多人報名,無得團體報名(要好多人才可),大家各自報名先,如果報唔到再搵小弟吧!
聽講好多人報,要快手d!
作者: LIKINWO    時間: 2010-7-15 21:59
原帖由 colemen 於 2010-7-15 17:00 發表
李生, 多謝晒... 要好好準備了..

有無興趣一起練習 .
作者: cc    時間: 2010-7-15 23:33
作者: allanccl    時間: 2010-7-15 23:55
原帖由 cc 於 2010-7-15 23:33 發表

亮哥................我講緊ge係韓國馬拉松吖.............

我知道呀,cc 師妹,都話左小弟11月要行蟻行(毅行),我d隊長隊友唔會放我去跑架啦! 十月北馬同佢地講完數,佢地放小弟一馬,就係一馬(只可北馬囉)咁多架咋!
作者: odinmusashi    時間: 2010-7-16 08:53
各路師兄,可否推介一些酒店給小弟?上網搜尋,實在花多眼亂。

望曾跑京馬的師兄指點迷津。
作者: LIKINWO    時間: 2010-7-16 13:53
"北京国际马拉松"正式更名为“北京马拉松”赛事标识全新亮相

擁有三十年歷史、代表我國最高水準的馬拉松賽事的“北京國際馬拉松”正式更名為“北京馬拉松(Beijing Marathon)”。與此同時,北京馬拉松的賽事標識全新亮相。北京馬拉松賽事組委會希望通過簡明化的改變,提高北京馬拉松的賽事品質和品牌價值,打造全新賽事形象和嶄新面貌。

作為世界十大馬拉松賽事之一,獲得國際田聯金牌賽事認證的北京馬拉松以三十周年為契機,將賽事名稱縮減為“舉辦城市+馬拉松”的組合方式,積極向世界其他知名馬拉松賽事看齊。目前國際田聯大多數金牌馬拉松賽事的名稱如波士頓馬拉松(Boston Marathon)、倫敦馬拉松(London Marathon)、柏林馬拉松(Berlin Marathon)、巴黎馬拉松(Paris Marathon)等,均採用“舉辦城市名+馬拉松”的命名格式。這種賽事名稱的組合方式,方便記憶,易於聯想賽事舉辦地獨特的風格魅力,是賽事和舉辦城市在宣傳推廣活動中進行良好互動的基礎。

北京馬拉松全新的標識系統,以簡明的風格,表達北京馬拉松賽蓬勃的精神風貌和超越的時代特色。新標識為五名奔向終點線的馬拉松運動員,造型抽象易識別,整體感強,並將馬拉松運動的激情與堅忍、拼搏進取的體育精神融入其中。五個不同顏色的運動員圖形,代表著來自五大洲不同膚色的運動員,他們的積極參與使得北京馬拉松更加國際化。而飄動的彩帶進一步刻畫了運動員衝刺的精彩瞬間,又以中國傳統喜慶場面中彩綢舞動的姿態,為整個標識加入中國風元素。

登錄/註冊後可看大圖

http://www.beijing-marathon.com/cn/news/match/77.html

首屆北京馬拉松於1981年舉行,三十年後,2010年北京馬拉松將於10月24日於天安門廣場開跑。全新的賽事名稱,全新的賽事標識,三十而立的北京馬拉松將舉行一系列紀念活動,以三十周年作為自身的全新起點。

2010北京馬拉松,期待您的關注!

作者: kfc    時間: 2010-7-16 15:49
各ching, 網上報名時有以下問題, 請大家幫幫手.

是否在這網上報名?
http://www.beijing-marathon.com/cn/index.html

证件类别: 填什麼
號碼: 填什麼
项目名称          马拉松(Marathon)        90元/人
技术芯片押金        100元/个

最後是付款問題:
银联电子支付
支付宝帐户支付
應用那一個, (我2個都沒有)

大家報名及付了款? 謝謝
作者: allanccl    時間: 2010-7-16 23:14
原帖由 kfc 於 2010-7-16 15:49 發表

是否在這網上報名?

项目名称          马拉松(Marathon)        90元/人
技术芯片押金        100元/个

最後是付款問題:
银联电子支付
支付宝帐户支付
應用那一個, (我2個都沒有)

个人报名流程图

登錄/註冊後可看大圖

证件类别: 揀 其他
號碼: 填 回鄉咭號碼

最後是付款問題:

支付宝帐户支付

未有支付寶,可以去開一個,唔洗錢。
開通支付寶看右下便。

還有問題,請再問。謝謝!

作者: allanccl    時間: 2010-7-16 23:17
原帖由 odinmusashi 於 2010-7-16 08:53 發表
各路師兄,可否推介一些酒店給小弟?上網搜尋,實在花多眼亂。

望曾跑京馬的師兄指點迷津。

可以上
攜程網
Motel168
7DaysInn
找找合心的酒店,住起點附近也好,不用太早起床,小弟都會揀天安門附近,起跑當日近起點,之後也可以去遊覽,方便d,不過,近天安門的酒店係貴d架!
作者: allanccl    時間: 2010-7-16 23:51

這是私人問題,無人會答的,況且,有些人還未決定啊!

可能只有小弟回答:這個馬拉松,小弟一定會報跑全馬!

閣下的網名和小弟的隊友差一個字母,你很喜歡去這快餐店嗎?
作者: gchanch    時間: 2010-7-16 23:56

是否在這網上報名?

项目名称          马拉松 ...

kfc兄:

小弟已成功登記全馬及用銀聯網上付款。

gchanch
作者: kfc    時間: 2010-7-17 00:22
ching. 國內支付寶看了很耐都唔明點用, 我沒國內銀行戶口唔知點入錢?

http://www.taodot.com/
選之後付款, 用這香港支付寶網付rmb190, 可以嗎? 但北馬沒給銀行帳號, 點比?

gchanch兄, 銀聯網上付款, 是否不能用香港的銀聯雙幣信用咭而都要用回國內的網上銀行.

謝謝
作者: gchanch    時間: 2010-7-17 21:55
原帖由 kfc 於 2010-7-17 00:22 發表
ching. 國內支付寶看了很耐都唔明點用, 我沒國內銀行戶口唔知點入錢?

http://www.taodot.com/
選之後付款, 用這香港支付寶網付rmb190, 可以嗎? 但北馬沒給銀行帳號, 點比?

gchanch兄, 銀聯網上付款, 是否不能 ...

kfc兄, 我是用國内銀行户口轉錢的,雙幣信用咭是否可用,我不知,一般是不能罷,我想要國內銀行發出的才可,支付寶的情況也是罷。
gchanch
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-18 23:48
Tired...but cannot make it wor...
作者: odinmusashi    時間: 2010-7-20 09:06
已報名了。

各位師兄,一起頂著太陽,好好的練習。
作者: allanccl    時間: 2010-7-21 16:45
有三日同四日團可以參考下
作者: allanccl    時間: 2010-7-21 16:49
原帖由 chanlouis911 於 2010-7-18 23:48 發表
Tired...but cannot make it wor...

Louis師兄可以搵上述旅遊公司代報,搵Joey(周小姐)就得架啦。收少少手續費(約十零廿蚊)而已,由佢地報名也不一定要參加佢地既團的。
作者: allanccl    時間: 2010-7-21 17:26
原帖由 chanlouis911 於 2010-7-18 23:48 發表

要用i.e.上網先得,其他Firefox等等一率唔得,証件要揀護照,號碼是回鄉証號碼,郵編是999077。
祝師兄報名成功!
作者: odinmusashi    時間: 2010-7-21 17:51
亮哥,

跟團會否代取選手包?
又有否自由行package?
作者: kfc    時間: 2010-7-21 18:05
亮哥
証件要揀護照,號碼是回鄉証號碼,郵編是999077 (之前號碼是說選其他, 還有郵編不是00852?)
今晚回去看看個團先, 謝謝.
作者: allanccl    時間: 2010-7-22 00:43
原帖由 odinmusashi 於 2010-7-21 17:51 發表
亮哥,

跟團會否代取選手包?
又有否自由行package?

跟團一定會代取選手包,跑完有專人幫你拿証書、取回晶片按金等等一條龍服務,好正的,小弟廈馬試過這間旅行社,非常掂,才推介給大家。

自由行當然可以,不過就自己頻撲囉。這旅行社無自由行package,由自己搞。
作者: allanccl    時間: 2010-7-22 00:47
原帖由 kfc 於 2010-7-21 18:05 發表
亮哥
証件要揀護照,號碼是回鄉証號碼,郵編是999077 (之前號碼是說選其他, 還有郵編不是00852?)
今晚回去看看個團先, 謝謝.

係! 小弟收到最新資料便post上黎 ,以前收錯料的,請原諒! 郵編是999077,如果唔信,可以去google search 打香港郵編,999077代表全香港。証件只可揀護照,沒有其他給閣下揀。國藉揀中國。

如果唔想煩,可找長鴻代報。

作者: kfc    時間: 2010-7-22 10:15
剛付款, 北馬update了可用香港的visa付rmb190, good.
個團3680, 好像貴左d, 如國內出發, 亮哥,會否有好介紹, 只要平便可, 可否之後post一post你們的行程, 如能join埋你們一起出發便太好了, 再謝.
件衫選了中碼, 會否好大件呢?
作者: allanccl    時間: 2010-7-22 10:38
原帖由 kfc 於 2010-7-22 10:15 發表
剛付款, 北馬update了可用香港的visa付rmb190, good.
個團3680, 好像貴左d, 如國內出發, 亮哥,會否有好介紹, 只要平便可, 可否之後post一post你們的行程, 如能join埋你們一起出發便太好了, 再謝.
件衫選了中碼, 會 ...

小弟會同家人先去上海玩,然後才去北京,所需時間很長,應該不會和大家一起出發了。
按 尺碼表 就可以睇到d 尺碼,小弟要揀XXS先合穿。
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-22 18:12
報左 & 報到.....hahaha
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-22 18:13
KFC師兄...8月中先搵ok麻????
作者: kfc    時間: 2010-7-22 18:46
支付状态    支付失败:拒绝  
我以為今早支付成功, 查過銀行沒有hold數, 剛剛再試了數次都支付失败.
我試左3張visa, louis兄, 你成功付款後有沒有跑手號碼及登記成功証書?
作者: odinmusashi    時間: 2010-7-22 20:50
原帖由 kfc 於 2010-7-22 18:46 發表
我以為今早支付成功, 查過銀行沒有hold數, 剛剛再試了數次都支付失败.
我試左3張visa, louis兄, 你成功付款後有沒有跑手號碼及登記成功証書?

師兄,試下用與銀通有關的銀行visa卡,如渣打、中銀、manhattan等。
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-23 00:12

Yes I got the 登記成功証 ar...

I use HSBC VISA ga...
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-23 00:12
原帖由 odinmusashi 於 2010-7-22 20:50 發表

師兄,試下用與銀通有關的銀行visa卡,如渣打、中銀、manhattan等。

渣打、中銀、manhattan also cannot wor...I tried those cards also...
作者: laputa99    時間: 2010-7-25 00:17
已報

登錄/註冊後可看大圖

作者: kf    時間: 2010-7-25 00:56
原帖由 laputa99 於 2010-7-25 00:17 發表
已報

登錄/註冊後可看大圖
  成成加油呀
作者: LIKINWO    時間: 2010-7-25 01:54

kfc ching,

我用HSBC Master Card 成功支付並即時取得確認信. 用中國銀行Master Card不成功.

作者: kfc    時間: 2010-7-25 16:29
多謝大家, 昨天已用已visa驗証過的中銀咭付款成功.
我的號碼都是108XX, 大家到時行程如何, 跟團 / 結伴?

現在的天氣咁HOT, 最多都是跑到25km已不想跑
作者: awyh    時間: 2010-7-25 23:08
原帖由 laputa99 於 2010-7-25 00:17 發表
已報

登錄/註冊後可看大圖

正喎,有張咁既Cert,往年填晒Form,俾晒錢,都仲未係好知自己報到名未。有進步!
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-26 12:56
Yeah....wannna more C-Hings go together ar...
作者: laputa99    時間: 2010-7-26 13:40
原帖由 kf 於 2010-7-25 00:56 發表
  成成加油呀

kf 你有無報?
各位ching加油, 北京見
作者: allanccl    時間: 2010-7-26 14:52
不如請已報名的,或打算報名的師兄/姐在此報一報,大家可以相約在北京! 大家加油啊!

已報名:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

打算報名:
1. allanccl 亮
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: gchanch    時間: 2010-7-26 15:00
不如請已報名的,或打算報名的師兄/姐在此報一報,大家可以相約在北京! 大家加油啊!

已報名:
1. gchanch (FM #10570)
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

打算報名:
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: kf    時間: 2010-7-26 15:09
原帖由 laputa99 於 2010-7-26 13:40 發表

kf 你有無報?
各位ching加油, 北京見
可能會報, 冇咁快決定到呀
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-26 15:24

已報名:
2. chanlouis911 (FM )
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

打算報名:
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: LIKINWO    時間: 2010-7-26 23:00

已報名:
2. chanlouis911 (FM )
3. LIKINWO (全馬 10859)
4. 李健文 (全馬 10858)  
5.
6.
7.
8.
9.
10.

打算報名:
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: laputa99    時間: 2010-7-26 23:09

已報名:
2. chanlouis911 (FM    )
5. laputa99 (全馬 10842)
6.
7.
8.
9.
10.

打算報名:
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: LIKINWO    時間: 2010-7-26 23:12
我已透過網上"中國酒店預訂網http://www.chinesehotels.org/big5/Beijing/365Inn_Qianmen_Branch.html,
訂了"安怡之家賓館(前門店), 據網上資料, 賓館鄰近天安門, 方便前往起點及翌早觀看天安門廣場升旗禮. 標準房價錢RMB200/日.

我會坐京港直通車來回, 10月22日出發, 10月25日離京, 火車資料如下 :

北京-九龍直通車
車次

T97 (南行)

T98 (北行)

北京西

13:08 開

翌日14:51 到

紅磡

翌日12:56 到

15:15 開

北京直通車開行日期表
路綫

車次

年九月

年十月

年十一月

年十二月

紅磡往北京西

T98

雙日

雙日(22-10-2010)

單日

單日

北京西返紅磡

T97

單日

單日(25-10-2010)

雙日

雙日

2. 優惠價
車票類別

折扣

成人

小童

高包

軟臥

硬臥

高包

軟臥

硬臥

下舖

中舖

上舖

下舖

中舖

上舖

2010年3月1日至7月14日及9月1日至12月31日適用

單程

10%

$1072

$841

$541

$528

$517

$709

$544

$354

$342

$329

往返
(
平均每程)

20%

備註一

$747

$481

$470

$459

備註一

$483

$314

$304

$293

往返票在改簽及退票時必須同時出示未使用的去程票及回程票,其等級、數量及車票類別必須相同。
推廣優惠:
閣下可以優惠價購買京九或滬九直通車單程或往返車票,詳情請參閱下表或致電 (852) 2947 7888 查詢。

作者: allanccl    時間: 2010-7-27 08:20
多謝LINKINWO師兄詳盡既資料,賓館鄰近天安門RMB200/日好抵呀! 維起每人RMB100/日, 地點很好,方便去遊覽又方便起步,各位師兄可以的話,也請盡早預訂酒店及直通車票,很快滿的。
如果可以,一齊訂,大家同卡車,同酒店,方便互相照應,無咁悶。
作者: kfc    時間: 2010-7-27 09:08

已報名:
6. KFC (全馬 10846)
7.
8.
9.
10.

打算報名:
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: kfc    時間: 2010-7-27 09:15
LINKINWO師兄, 請預埋小弟吧, 坐京港直通車來回, 10月22日出發, 10月25日離京.
及是否可以shares房間:-
訂了"安怡之家賓館(前門店), 據網上資料, 賓館鄰近天安門, 方便前往起點及翌早觀看天安門廣場升旗禮. 標準房價錢RMB200/日. (謝謝)

或者都整個報名表, 如何?
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-27 09:49
Need to take over 24 Hrs ga wor...
作者: allanccl    時間: 2010-7-27 15:21
原帖由 chanlouis911 於 2010-7-27 09:49 發表
Need to take over 24 Hrs ga wor...

坐飛機約三個半鐘,不過最平來回票都$2350(香港航空或香港快遞)
作者: allanccl    時間: 2010-7-27 15:46

已報名:
7. allanccl 亮 (全馬10922)
8.
9.
10.

打算報名:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-27 16:27
I think I will take flight la....24 hrs...it's so long la...
作者: allanccl    時間: 2010-7-27 16:51
原帖由 chanlouis911 於 2010-7-27 16:27 發表
I think I will take flight la....24 hrs...it's so long la...

係呀,或者想平d,可以去深圳坐飛機,化算d,同埋靈活d,可以買單程。
作者: laputa99    時間: 2010-7-27 17:17
原帖由 LIKINWO 於 2010-7-26 23:12 發表
我已透過網上"中國酒店預訂網http://www.chinesehotels.org/big5/Beijing/365Inn_Qianmen_Branch.html,
訂了"安怡之家賓館(前門店), 據網上資料, 賓館鄰近天安門, 方便前往起點及翌早觀看天安門廣場升旗禮. 標準房價 ...

多謝ching資料, 很有用.
你講個間好似標準房唔包厠所, 要訂中間個兩間先有

登錄/註冊後可看大圖

作者: LIKINWO    時間: 2010-7-27 21:34
原帖由 laputa99 於 2010-7-27 17:17 發表

多謝ching資料, 很有用.
你講個間好似標準房唔包厠所, 要訂中間個兩間先有" />" />

登錄/註冊後可看大圖

咦, 係喎 ! 訂左添 ~~~ 多謝 laputa99 相告.

登錄/註冊後可看大圖

作者: LIKINWO    時間: 2010-7-27 21:53

已報名:
8.
9.
10.

打算報名:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

打算入住安怡之家賓館(前門店)兩晚10月23及24晚:
1. 李建和     標準雙人房(已訂)
2. 李健文     標準雙人房(已訂)
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

打算坐京廣直通火車10月22日上京, 10月25日回港 :
(60天前辦理預售票, 即最早8月24日開售)
1. 李建和    中舖    來回
2. 李健文    下舖    來回
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: LIKINWO    時間: 2010-7-27 21:56
原帖由 kfc 於 2010-7-27 09:15 發表
LINKINWO師兄, 請預埋小弟吧, 坐京港直通車來回, 10月22日出發, 10月25日離京.
及是否可以shares房間:-
訂了"安怡之家賓館(前門店), 據網上資料, 賓館鄰近天安門, 方便前往起點及翌早觀看天安門廣場升旗禮. 標準房 ...

kfc ching :

在上面報名先, 按情況安排.
作者: allanccl    時間: 2010-7-28 00:10
唔該晒LIKINWO師兄!
這酒店在天安門附近(即起點附近),就算到時地鐵站封了,也不受映響,正!
各位師兄請留意,如果住太遠,要依賴地鐵去起步點天安門既話,要小心,比賽當日早上,某些地鐵站(例如天安門站)會封閉,要行餐死架!
作者: LIKINWO    時間: 2010-7-28 00:36
原帖由 allanccl 於 2010-7-28 00:10 發表
唔該晒LIKINWO師兄!
這酒店在天安門附近(即起點附近),就算到時地鐵站封了,也不受映響,正!
各位師兄請留意,如果住太遠,要依賴地鐵去起步點天安門既話,要小心,比賽當日早上,某些地鐵站(例如天安門站)會封閉, ...

亮哥:

多多提點呀, 單靠網上資料好多時真係兩回事, 如你所講地鐵站原來會封閉㗎, 真係玩謝 !!
作者: allanccl    時間: 2010-7-28 07:54
原帖由 LIKINWO 於 2010-7-28 00:36 發表

亮哥:

多多提點呀, 單靠網上資料好多時真係兩回事, 如你所講地鐵站原來會封閉㗎, 真係玩謝 !!

係呀! 響起點附近出口甚至全個站封閉,要響第二個站出閘,行好遠的。所以貴d都要住近起點。
有無睇下閣下所訂既酒店地圖? 小弟有次去鄭開,訂的火車站店,原來個名係火車站店,實則離火車站好遠,行成半個鐘先到,激死人!
作者: odinmusashi    時間: 2010-7-28 09:18
亮哥,
王府井內的酒店近不近起點?
查google map 好像很遠,看酒店資料又好像很近。

已報名:
8. odinmusashi (全馬)
9.
10.

打算報名:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

打算入住安怡之家賓館(前門店)兩晚10月23及24晚:
1. 李建和     標準雙人房(已訂)
2. 李健文     標準雙人房(已訂)
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

打算坐京廣直通火車10月22日上京, 10月25日回港 :
(60天前辦理預售票, 即最早8月24日開售)
1. 李建和    中舖    來回
2. 李健文    下舖    來回
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: allanccl    時間: 2010-7-28 10:22
王府井在搜狗地圖睇,距離一個地鐵站,一個站好遠架啦!
http://map.sogou.com/#c=12957304.687499806,4825171.875,14&lq=%u738B%u5E9C%u4E95%u5927%u8857&where=7384000,2384000,17864000,5712000&sort=0

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2