香港長跑網 - 長跑長友

標題: 澳門國際馬拉松賽 [打印本頁]

作者: Left3    時間: 2010-7-13 13:40
標題: 澳門國際馬拉松賽
已定12月5日

http://www.macaumarathon.com/zh/index.php
有冇人去呀?

作者: shogikin    時間: 2010-7-13 14:45
今年目標要快過比因
第一個報名
Kin in Running

作者: loudspeaker    時間: 2010-7-13 15:18
今年如果去要揾阿大佬平訂酒店,
馬交 d 消費都唔平, 人又多, 係叫近咋,
咁既價, 不如去首爾
作者: 上水馬王    時間: 2010-7-13 16:16
我去!繼續玩半馬!
作者: kenneth    時間: 2010-7-13 16:18
作者: 力    時間: 2010-7-13 16:33
原帖由 kenneth 於 2010-7-13 16:18 發表
今年玩咗毅行,應該唔玩呢個了...."

咁舊年又毅行又玩呢個?
作者: kenneth    時間: 2010-7-13 16:51
作者: 上水馬王    時間: 2010-7-13 17:20
原帖由 kenneth 於 2010-7-13 16:51 發表

就係舊年玩咗呢兩個,跑完全馬當晚,回家後,先知原來呢兩個是不能共存的。

玩半馬囉咁...
作者: kenneth    時間: 2010-7-13 17:35
作者: checkie    時間: 2010-7-13 20:25
我想去!
作者: 比因    時間: 2010-7-13 20:39
原帖由 shogikin 於 2010-7-13 14:45 發表
今年目標要快過比因
第一個報名

苦海無涯, 回頭是岸呀, 施主!
作者: 馬神    時間: 2010-7-13 21:47
原帖由 loudspeaker 於 13-7-2010 15:18 發表
今年如果去要揾阿大佬平訂酒店,
馬交 d 消費都唔平, 人又多, 係叫近咋,
咁既價, 不如去首爾

要揾阿大佬平訂酒店,  ???
想問下CHING咁樣過去跑一跑, 要幾多洗費呀???
作者: pan-pan    時間: 2010-7-14 09:20
原帖由 馬神 於 2010-7-13 09:47 PM 發表

計唔計埋玩埋Macau 的特式玩意先?
作者: chanlouis911    時間: 2010-7-14 09:37
我去我去我去我去我去我去
作者: 街坊鄭    時間: 2010-7-14 09:39
[quote]原帖由 馬神 於 2010-7-13 21:47 發表

登錄/註冊後可看大圖

馬神兄:舊年我同大大一齊過去,平妹一條龍服務,酒店700元,船飛400元,報跑費300元,買埋手信and兩公婆飲飲食食2000大元冇走雞.

作者: runrun    時間: 2010-7-14 13:35
原帖由 kenneth 於 2010-7-13 17:35 發表

係唔可以離家太耐....

一晚都叫耐?
咁你可以半夜搭船過去囉!
作者: oscar    時間: 2010-7-14 13:51
作者: pan-pan    時間: 2010-7-14 16:25
原帖由 runrun 於 2010-7-14 01:35 PM 發表

一晚都叫耐?
咁你可以半夜搭船過去囉!

我試過半夜搭船過去, 要2點起身, 好L辛苦架
作者: loudspeaker    時間: 2010-7-15 20:45
原帖由 馬神 於 2010-7-13 21:47 發表

揾阿大平,平d 。
我上年 2 大2 小,買套票 + 小童船票 + 吃+車馬(因為有 bb 車,座不到免費 shuttle bus, 要全部 taxi)
好似要約 2.9k
作者: 馬神    時間: 2010-7-18 22:58
唔該晒咁多位CHING 提點,我都係自己或者同老婆兩個人去跑JA , 咁睇黎都要千多元, 希望有機會參與呢個比賽啦
作者: derek_cat    時間: 2010-7-20 12:55
可惜跟上马是同一天。。。。没法去了
作者: watermelon    時間: 2010-8-11 16:17
聽聞去年有部份路段係地盤, 空氣好差。

請問今年會唔會好d?
作者: 比因    時間: 2010-8-11 16:42
This occur in 2004 or 2005 to my memory, when the "Macau Egg" is still under construction, but not in 2009.

In 2009, there are still many hotels construction work in progress, but air quality is not affected since no work on Sunday, and the construction work still has a considerable distance to the runway.
作者: watermelon    時間: 2010-8-11 17:25
剛查了GOOGLE 衛星地圖.   馬場以下有幾個地點均有大型地盤.  
作者: allanccl    時間: 2010-8-11 17:55
原帖由 watermelon 於 2010-8-11 17:25 發表
剛查了GOOGLE 衛星地圖.   馬場以下有幾個地點均有大型地盤.  

澳門響金融風暴之下,好多大型地盤都停晒工架啦! 有空過去睇下就知,空氣唔會差得去邊。
作者: AlexCat    時間: 2010-8-14 09:27
希望可以去!
作者: andyho    時間: 2010-9-3 13:44
我可能明天 9月4日去澳門報名馬拉松.....
作者: awyh    時間: 2010-9-3 18:57
原帖由 andyho 於 2010-9-3 13:44 發表
我可能明天 9月4日去澳門報名馬拉松.....

已經有得報名?

但係個Web site仲係2009年喎。
作者: allanccl    時間: 2010-9-4 08:26
原帖由 awyh 於 2010-9-3 18:57 發表

已經有得報名?

但係個Web site仲係2009年喎。

正常丫! 舊年都係咁既!
作者: awyh    時間: 2010-9-4 13:17
原帖由 allanccl 於 2010-9-4 08:26 發表

正常丫! 舊年都係咁既!

其實往年都無留意親身報名既時間,因為我都唔會特登走去澳門報名。所以真係唔係好知親身報名原來會早過網上報名。

反而根據往年既經驗,應該差唔多時間有得網上報名,不過剛剛望過都做未有。

好心急、好心急!我要連續第三年做001!
作者: shogikin    時間: 2010-9-4 13:44
標題: 回復 30# 的帖子
上年我002
awyh看來今年你有對手了

作者: awyh    時間: 2010-9-5 00:01
原帖由 shogikin 於 2010-9-4 13:44 發表
上年我002
awyh看來今年你有對手了

堅哥,讓埋細佬今次,攞個埋三連冠先丫。跑步攞唔到第一,咪唯有報名攞第一囉。
作者: shogikin    時間: 2010-9-5 11:07
awyh hing,
我就無問題
但你真正的對手應該是比因
他上年A1??1.....

不過我們是不是同組先
我應該是全馬B組

作者: loudspeaker    時間: 2010-9-5 14:41
d 紀念品正過 hk marathon 好多,毛巾 + 袋, 現在還用緊,
可能今年都會再報。
作者: awyh    時間: 2010-9-5 18:27
原帖由 shogikin 於 2010-9-5 11:07 發表
awyh hing,
我就無問題
但你真正的對手應該是比因
他上年A1??1.....

不過我們是不是同組先
我應該是全馬B組

澳門跑左幾年,D number我都仲記得.......

2006年 唔記得──因為個Number無乜代表性,要Check都Check得番既,不過費鬼事lu。
2007年 B1002,去到出結果既時候,都搵唔番B1001,唔知邊個咁早報名又唔跑,所以某程度上我都係第一個。
2008年 A1001,真係好鐘意呢個Number。
2009年 A2001,都係第一個,不過個Number Pattern無咁靚lu。
2010年........當然都希望係A2001啦。

澳門既Number Format其實係咁既

第一個英文字代表比賽既長度,A=全馬、B=半馬、C=5Km。
第二個數目字代表所屬既組別。
第三至五個數目字就係報名既先後。

根據堅堅既資料,可能長跑網有機會做到一條報名既三重彩喎。成員就可能係比因、堅堅同細佬。不過先後次序就要到時先知喇。

照推算,聽日係Working Day,所以都唔排除聽朝開始有得報名。

P.S.: 可能好多人以為我傻架,咁都玩一餐。
作者: awyh    時間: 2010-9-5 18:27
原帖由 loudspeaker 於 2010-9-5 14:41 發表
d 紀念品正過 hk marathon 好多,毛巾 + 袋, 現在還用緊,
可能今年都會再報。

真係好鐘意佢地條浴巾,好正!
作者: arsenal_fans    時間: 2010-9-11 13:47
幾時有得報?
作者: awyh    時間: 2010-9-15 19:06
今年攪乜,點解仲未有得報?
作者: 比因    時間: 2010-9-15 20:02
原帖由 awyh 於 2010-9-5 18:27 發表

澳門跑左幾年,D number我都仲記得.......

2006年 唔記得──因為個Number無乜代表性,要Check都Check得番既,不過費鬼事lu。
2007年 B1002,去到出結果既時候,都搵唔番B1001,唔知邊個咁早報名又唔跑,所以某程度上我都係第一個。
2008年 A1001,真係好鐘意呢個Number。
2009年 A2001,都係第一個,不過個Number Pattern無咁靚lu。
2010年........當然都希望係A2001啦。

澳門既Number Format其實係咁既

第一個英文字代表比賽既長度,A=全馬、B=半馬、C=5Km。
第二個數目字代表所屬既組別。
第三至五個數目字就係報名既先後。

根據堅堅既資料,可能長跑網有機會做到一條報名既三重彩喎。成員就可能係比因、堅堅同細佬。不過先後次序就要到時先知喇。

照推算,聽日係Working Day,所以都唔排除聽朝開始有得報名。

P.S.: 可能好多人以為我傻架,咁都玩一餐。

呢個堅哥我地先唔夠佢玩, 得閑無事就係度鐸呢條3重彩, 仲勤力過鐸馬會個條 . . . . . . 

不如計算埋一齊夾時間上網報丫 

作者: awyh    時間: 2010-9-15 23:46
原帖由 比因 於 2010-9-15 20:02 發表

呢個堅哥我地先唔夠佢玩, 得閑無事就係度鐸呢條3重彩, 仲勤力過鐸馬會個條 . . . . . .

不過講真,都唔知幾時有得報名,日日上去睇都仲係2009年。
作者: awyh    時間: 2010-9-15 23:46
原帖由 比因 於 2010-9-15 20:02 發表

不過講真,都唔知幾時有得報名,日日上去睇都仲係2009年。
作者: 比因    時間: 2010-9-16 08:25
冇咁早,十月尾十一月頭,遲過scm
作者: shogikin    時間: 2010-9-16 09:39
研究過上年8月27日開始報的....

作者: awyh    時間: 2010-9-16 13:13
做乜今年咁鬼遲?
作者: cc    時間: 2010-9-20 21:27
作者: schnix    時間: 2010-9-20 21:50
原帖由 cc 於 2010-9-20 21:27 發表
Yeah))))))))))))))))報左名喇~~" />" />

咁快手呀, cc! 我都會報, 到時見啦
作者: 比因    時間: 2010-9-20 22:36
Yeah))))))))))))))))報左名喇~~" />" />

好快手!
作者: shogikin    時間: 2010-9-20 23:00
我唔知個證#
明天才報到....

作者: cc    時間: 2010-9-20 23:14
作者: 比因    時間: 2010-9-20 23:39
原帖由 cc 於 2010-9-20 23:14 發表
Schnix,到時見啦~~" />" />
比因,你仲唔報?你要快過KINKIN呀~~

我地唔同組既!   (請參看樓上師兄對號碼編排的解說)..
作者: awyh    時間: 2010-9-21 00:42
好彩無買條三重彩啫。

因為最後細佬決定去珠海,唔跑澳門喇,各位玩得開心D,齊齊PB!
作者: allanccl    時間: 2010-9-21 00:47

cc師妹報左這個賽事,小弟一定來捧場......映相!
到時見!
作者: cc    時間: 2010-9-21 08:59
作者: allanccl    時間: 2010-9-21 10:20
原帖由 cc 於 2010-9-21 08:59 發表

你.................唔報咩?" />" />

行完蟻行,平路都無乜速度,跟住又樂善杯、珠海全馬,節目多多,所以澳馬.....都係映下相算了,唔跑了。
作者: shogikin    時間: 2010-9-21 10:45
我報了名了
比因,awyh, 你們欺騙我的感情,
唔同你們玩
我同cc, schnix 玩
不過最愛錫都是亮哥

作者: awyh    時間: 2010-9-21 13:11
原帖由 shogikin 於 2010-9-21 10:45 發表
我報了名了
唔同你們玩
不過最愛錫都是亮哥

無欺騙你感情呀堅哥,不過珠海真係便宜好多嘛。
作者: 比因    時間: 2010-9-21 21:09
原帖由 shogikin 於 2010-9-21 10:45 發表
我報了名了
唔同你們玩
不過最愛錫都是亮哥

你終於明白 "跑場無真愛" 點解啦 
作者: 比因    時間: 2010-9-21 21:10
BTW, 我話唔同組唔代表唔報呀
澳門係我福地, 點會唔捧場呢!
作者: cc    時間: 2010-9-22 09:14
作者: shogikin    時間: 2010-9-22 09:42
標題: 回復 59# 的帖子
比因這跑場騙子
要了A1001都唔會通知大家啦

awyh,就老實多了
可惜我不返大陸
當然知道大陸又平又多人打氣
澳馬要提高競爭力才可以

作者: shogikin    時間: 2010-9-22 09:44
推bug
作者: awyh    時間: 2010-9-22 13:27
原帖由 shogikin 於 2010-9-22 09:42 發表
比因這跑場騙子
要了A1001都唔會通知大家啦

awyh,就老實多了
可惜我不返大陸
當然知道大陸又平又多人打氣
澳馬要提高競爭力才可以

好野,堅哥讚細佬老實!

其實澳門條賽道真係好好玩,我都想玩。不過問題係我無乜可能係一個月入面完成兩場全馬,唯有二擇其一,而珠海的報名費、住宿,甚至吃喝玩樂都平好多,所以先飛起澳門。

事實上,12月真係有好多全馬跑,仲有深圳、新加坡同台灣等.......

所以澳門要諗諗會唔會減下價。
作者: 蕉:)    時間: 2010-9-24 21:22
我想問下上網點報呀?
唔明上載居民身份證�護照副本果到係點...
對住張身份證影相,之後上載上去?
作者: loudspeaker    時間: 2010-9-24 22:04
原帖由 於 2010-9-24 21:22 發表
我想問下上網點報呀?

用 pdf 檔 send 過去,你可以安裝一個
bullzip pdf printer, 是免費的,你可以將
你要的 e.g 照片,檔案,文件,ID copy
轉換成 pdf file 寄出去,好方便的。
作者: 蕉:)    時間: 2010-9-24 22:10
?
原帖由 loudspeaker 於 2010-9-24 22:04 發表

用 pdf 檔 send 過去,你可以安裝一個
bullzip pdf printer, 是免費的,你可以將
你要的 e.g 照片,檔案,文件,ID copy
轉換成 pdf file 寄出去,好方便的。

姐係點?真係用部相機對住張身份證影?
然後再安裝bullzip pdf printer 轉換成 pdf file 寄出去?
作者: loudspeaker    時間: 2010-9-24 22:30
原帖由 於 2010-9-24 22:10 發表
?
姐係點?真係用部相機對住張身份證影?
然後再安裝bullzip pdf printer 轉換成 pdf file 寄出去?

原來他們接受 gif, jpg, png, file <1.5MB, 就可以,如果你沒scanner,
可以試下用相機,轉成上述檔,傳過去,我想他們會接受的。
作者: 蕉:)    時間: 2010-9-24 22:33
標題: 回復 66# 的帖子
太好啦....但係覺得有d怪怪的
唔該晒c hing
作者: 比因    時間: 2010-9-24 22:40
我因為擔心安全問題, 先用黑白影認機影印, 再dup個copy印, 先至scan落去

出來效果矇到底色都睇唔到, 一路用張相到而家啦
作者: allanccl    時間: 2010-9-24 22:48
原帖由 於 2010-9-24 21:22 發表
我想問下上網點報呀?

蕉師妹,請妳睇下身份証,夠18歲先好報名呀!(全馬) 如果妳夠年齡,歡迎的,小弟會去替妳們映相! 保証唔靚唔收錢,靚都唔收錢! 認住小弟頭像個嘜頭,笑多d,保証上鏡!
作者: cc    時間: 2010-9-24 22:50
作者: cc    時間: 2010-9-24 22:51
作者: allanccl    時間: 2010-9-24 22:52
講得幾講,可能小弟唔映相,跑埋一份啊! 咪當長課囉!   
不過又好想幫大家映張靚相(可以放大放大放到好大果隻),睇下你地有幾多人報囉,多既,小弟映相,少既,小弟都跑埋一份,唔映了!
作者: cc    時間: 2010-9-24 22:53
作者: allanccl    時間: 2010-9-24 22:55
不如咁啦! 人工智能報名,會跑澳門馬拉松既報一下:

1. kinkin (全馬)
2. 比因 (全馬)
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: 上水馬王    時間: 2010-9-24 22:57
原帖由 allanccl 於 2010-9-24 22:52 發表
講得幾講,可能小弟唔映相,跑埋一份啊! 咪當長課囉!   
不過又好想幫大家映張靚相(可以放大放大放到好大果隻),睇下你地有幾多人報囉,多既,小弟映相,少既,小弟都跑埋一份,唔映了!

亮哥,又想跑又想影既話不如一齊報半馬啦~到時我可能跑完就去影全馬既跑友們。
作者: cc    時間: 2010-9-24 22:58
作者: allanccl    時間: 2010-9-24 23:01
原帖由 cc 於 2010-9-24 22:53 發表

亮哥,你會係邊個位影?
影多幾張喎................話哂都係第一次跑半馬" />" />

cc師妹,一定唔會擺妳舊年個位! 諗緊! 可能在橋頂,好有可能係沖線! 到時會知會妳!
小弟會著網衫,記住笑靚d! Hehe!
作者: allanccl    時間: 2010-9-24 23:06
原帖由 上水馬王 於 2010-9-24 22:57 發表

亮哥,又想跑又想影既話不如一齊報半馬啦~到時我可能跑完就去影全馬既跑友們。

咁樣唔得架! 小弟東營馬拉松試過,跑完半馬才映,映少好多精彩鏡頭的,無論如何,這個賽事一定去! 暫時有70% 想映相,30%想跑全馬,半馬....0%。 Sorry!
作者: 比因    時間: 2010-9-24 23:25
原帖由 cc 於 2010-9-24 22:51 發表

mud.........你咁鬼鼠嘎" />" />hjgh" />ugh

我點知會唔會有日google會search到張證出來架. . . . . . 都係小心D好 !
作者: cc    時間: 2010-9-24 23:26
作者: 比因    時間: 2010-9-24 23:28
bug bug bug
作者: allanccl    時間: 2010-9-24 23:39
原帖由 cc 於 2010-9-24 23:26 發表

亮哥..............你要認得我吖............我到時應該唔係著網衫

知啦知啦! 靚女緊係著靚衫跑啦! 到時早d叫我,費事小弟錯過映靚女呀! 映幾多張呢個問題......盡量映! 每張都可以晒大相為原則,希望唔會失手! 嘻嘻!
作者: 蕉:)    時間: 2010-9-24 23:40
原帖由 allanccl 於 2010-9-24 22:48 發表

蕉師妹,請妳睇下身份証,夠18歲先好報名呀!(全馬) 如果妳夠年齡,歡迎的,小弟會去替妳們映相! 保証唔靚唔收錢,靚都唔收錢! 認住小弟頭像個嘜頭,笑多d,保証上鏡!

呵呵,我報迷你既話岩岩夠歲
同埋呢....有醫生紙應該都報得全馬嫁
作者: allanccl    時間: 2010-9-24 23:46
原帖由 於 2010-9-24 23:40 發表

呵呵,我報迷你既話岩岩夠歲
同埋呢....有醫生紙應該都報得全馬嫁

啊! 快d報啦! 我一定幫妳地映相既! 記住認住小弟會著網衫,如果天氣好凍,會將網衫套在背囊放在相機既前方,睇到記住笑多d,一定會映得靚d!
作者: 蕉:)    時間: 2010-9-25 00:24
原帖由 allanccl 於 2010-9-24 23:46 發表

啊! 快d報啦! 我一定幫妳地映相既! 記住認住小弟會著網衫,如果天氣好凍,會將網衫套在背囊放在相機既前方,睇到記住笑多d,一定會映得靚d!

咩野網衫
作者: allanccl    時間: 2010-9-25 09:15
原帖由 於 2010-9-25 00:24 發表

咩野網衫" />" />

我頭像果件就係長跑網網衫啦。
作者: loudspeaker    時間: 2010-9-27 17:06
原帖由 iloverunning 於 2010-9-27 15:48 發表
想請問香港居民 online 報名時要 attach 既証件 scan 係 HKID 定係 passport?

ID 得啦, 上年都係對 ID, 咁會方便 D
作者: TerrySze    時間: 2010-9-27 17:08

2. 比因 (全馬)
3. cc(半馬)
4.  TerrySze
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: derek_cat    時間: 2010-9-27 23:34
標題: 回復 89# 的帖子
师兄要去澳门, 半马还是全马阿...?
作者: awyh    時間: 2010-9-28 00:17
做乜鬼個Web site報到名,但係俾唔到錢。

唔通真係唔想我跑澳門?做乜今年咁多阻滯?

唔緊要,希望在明天,聽日再試過。
作者: allanccl    時間: 2010-9-28 00:26
原帖由 awyh 於 2010-9-28 00:17 發表
做乜鬼個Web site報到名,但係俾唔到錢。

唔通真係唔想我跑澳門?做乜今年咁多阻滯?

唔緊要,希望在明天,聽日再試過。

Andrew兄,明天再試過吧,再唔得,話比我知,我派人親身去澳門敲門交錢!
作者: allanccl    時間: 2010-9-28 00:29
原帖由 derek_cat 於 2010-9-27 23:34 發表

半馬是跑一圈,全馬是跑兩次半馬的圈,隨便閣下選擇,小弟去年跑全馬,再跑的話,小弟會揀跑半馬,不過小弟今年想替網友們拍照,報名機會不大。
作者: allanccl    時間: 2010-9-28 00:31
原帖由 TerrySze 於 2010-9-27 17:08 發表

2. 比因 (全馬)
3. cc(半馬)
4.  TerrySze
5.
6.
7.
8.
9.
10.

咁Terry兄報全馬定半馬?
作者: derek_cat    時間: 2010-9-28 01:29
原帖由 allanccl 於 2010-9-28 00:29 發表

半馬是跑一圈,全馬是跑兩次半馬的圈,隨便閣下選擇,小弟去年跑全馬,再跑的話,小弟會揀跑半馬,不過小弟今年想替網友們拍照,報名機會不大。

这个同上海马拉松冲突了, 猫咪肯定只能留在上海.....
作者: awyh    時間: 2010-9-28 06:09
原帖由 allanccl 於 2010-9-28 00:26 發表

Andrew兄,明天再試過吧,再唔得,話比我知,我派人親身去澳門敲門交錢!

唔該晒亮哥,你真係好人!

反正都仲有時間,我試多幾日先,攪唔掂搵你。
作者: allanccl    時間: 2010-9-28 09:18
原帖由 derek_cat 於 2010-9-28 01:29 發表

这个同上海马拉松冲突了, 猫咪肯定只能留在上海.....

如果是我,也會揀上海,氣氛好得多呢!
作者: allanccl    時間: 2010-9-28 09:19
原帖由 awyh 於 2010-9-28 06:09 發表

唔該晒亮哥,你真係好人!

反正都仲有時間,我試多幾日先,攪唔掂搵你。

不用客氣! 真的,如果遲d付款仲係唔成功,記住話我知。
作者: TerrySze    時間: 2010-9-28 10:25
原帖由 derek_cat 於 2010-9-27 23:34 發表

全馬......(因為要練毅行,所以沒練長課,志在參與)
作者: allanccl    時間: 2010-9-28 10:28

2. 比因 (全馬)
3. cc(半馬)
4. TerrySze (全馬)
5.
6.
7.
8.
9.
10.
作者: 比因    時間: 2010-9-28 11:09
bug bug bug

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2