香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新紮師妹報到 [打印本頁]

作者: caffeine    時間: 2008-6-9 15:28
標題: 新紮師妹報到
今天跑了工聯會比賽, 以想不到的超慢成績完成, 決心要跑好d, 而且好想加入這個長跑討論區, 覺得這裡的ching & ctse 大家都好真, 而且都真係好熱愛跑步~ 大家請多多指教~
作者: ckleung    時間: 2008-6-9 15:43
歡迎C tse,今早有無見到我地長跑網張 banner 呢?
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-9 15:51
作者: ram    時間: 2008-6-9 15:52
歡迎你caffeine
多d上黎發言丫
有冇興趣興我們628一起衝城 : https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1206&highlight=

作者: 711MF    時間: 2008-6-9 16:20
作者: 龜速行    時間: 2008-6-9 16:25
welcome caffenine c tse

this morning is so...........hot

almost melt
作者: randyip    時間: 2008-6-9 16:48
歡迎C姊....多0的上0黎la
作者: caffeine    時間: 2008-6-9 18:21
標題: 回復 2# 的帖子
唔好意思看不到
作者: caffeine    時間: 2008-6-9 18:23
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-9 15:51 發表
歡迎ctse, 你主要係邊度跑開? 多d上來chat呀!
我多數跑寶云道, 有時會係馬場跑, 你呢?
作者: caffeine    時間: 2008-6-9 18:25
原帖由 ram 於 2008-6-9 15:52 發表
歡迎你caffeine
多d上黎發言丫
有冇興趣興我們628一起衝城 : https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1206&highlight= " />
多謝你既邀請...不過我只係新手 , 跑10km 都要62mins
作者: blurmax    時間: 2008-6-9 18:39

Caffeine,

Welcome to longrun.hk.

My 1st 10K also consumed me 59 mins+ 4 yrs ago.
My PB is now 46 mins.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-6-9 18:47
原帖由 blurmax 於 2008-6-9 18:39 發表

Caffeine,

My 1st 10K also consumed me 59 mins+ 4 yrs ago.

same as me.

Caffeine,

作者: oscar    時間: 2008-6-9 19:40
作者: spmho    時間: 2008-6-9 20:50
Caffeine,
歡迎你來longrun.hk
請多多指教

個個一開始跑都係由慢開始
作者: caffeine    時間: 2008-6-9 21:04
多謝大家鼓勵同支持, 我會比心機, 因為我也喜歡跑步
作者: nc    時間: 2008-6-9 21:55
caffeine 歡迎妳加入長跑網, 我都係新丁一名, 請多多指教. 真係好喇, 又多一位ctse

n年前玩10km我也是過1hr, 大約68mins, 現在也不會好得去邊...現在目標是within 60mins in 10km , 兼且想玩半馬  我地大家努力吧
作者: onon    時間: 2008-6-9 22:06
歡迎Caffeine師姊, 有沒有報6.22歡樂跑(灣仔運動場)?
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-9 23:48
歡迎! 又多一位Ctse!
唔算慢啦!
今日咁熱,一定跑得很辛苦啦!
作者: pirkle    時間: 2008-6-9 23:48
我都是新手  歡迎師姊
作者: Alfred    時間: 2008-6-9 23:50
原帖由 caffeine 於 9/6/2008 15:28 發表
今天跑了工聯會比賽, 以想不到的超慢成績完成, 決心要跑好d, 而且好想加入這個長跑討論區, 覺得這裡的ching & ctse 大家都好真, 而且都真係好熱愛跑步~ 大家請多多指教~

Welcome to join.
作者: Alfred    時間: 2008-6-9 23:53
原帖由 caffeine 於 9/6/2008 18:23 發表
我多數跑寶云道, 有時會係馬場跑, 你呢?

唔知有無見過你呢?我跑過寶雲道好幾次啦!
作者: lvrunner    時間: 2008-6-10 03:53
Hi Caffeine師姐,

歡迎妳加盟長跑網, 何解會叫自己做caffeine ge?
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 10:18
原帖由 叮叮噹 於 2008-6-9 23:48 發表
歡迎! 又多一位Ctse!
唔算慢啦!
今日咁熱,一定跑得很辛苦啦!

從未試過這滋味~
熱!!!
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 10:19
原帖由 Alfred 於 2008-6-9 23:53 發表

唔知有無見過你呢?我跑過寶雲道好幾次啦!

我跑平日早上8:30的, 你呢?
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 10:20
原帖由 lvrunner 於 2008-6-10 03:53 發表
Hi Caffeine師姐,

歡迎妳加盟長跑網, 何解會叫自己做caffeine ge?

謝~
因為我係咖啡恩~
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 10:29
原帖由 blurmax 於 2008-6-9 18:39 發表

Caffeine,

how do you train within this 4 yrs?
作者: blurmax    時間: 2008-6-10 11:56

how do you train within this 4 yrs?

I'm not a hard working runners.  I only run 3 times a week, and each session last 45 mins+.

However I followed coach CHUNG Yu Ho for 3 months when my condition reached the peak.
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 15:13
原帖由 blurmax 於 2008-6-10 11:56 發表

I'm not a hard working runners.  I only run 3 times a week, and each session last 45 mins+.

However I followed coach CHUNG Yu Ho for 3 months when my condition reached the peak.

Chung Yu Ho? Are you followed the training course?
作者: HIN    時間: 2008-6-10 15:25
hi c tse,welcome!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-10 15:28
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 17:53
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-10 15:28 發表

我同GILLS CHING一樣, 主要跑開馬鞍山同大埔, 間中跑沙田城門河兩岸." />

我跑寶云道多,不過自工聯會一役,都會跑下呢區
作者: blurmax    時間: 2008-6-10 21:32

Chung Yu Ho? Are you followed the training course?

Yes ah!  I learnt interval training and other technique in the course.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-10 21:35
原帖由 caffeine 於 2008-6-10 10:20 發表

謝~
因為我係咖啡恩~

唔通ctse鐘意飲咖啡?
我就好鐘意飲咖啡
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 22:07
原帖由 blurmax 於 2008-6-10 21:32 發表

Yes ah!  I learnt interval training and other technique in the course.

I'd like to join the training course, do u have any recomendation?
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 22:41
原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 21:35 發表

我就好鐘意飲咖啡hkjhk" />

對~
不過為了健康, 小飲了, 一眼訓, 而家就飲葡萄適~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-10 22:44
原帖由 caffeine 於 2008-6-10 22:41 發表

對~
不過為了健康, 小飲了, 一眼訓, 而家就飲葡萄適~

飲葡萄適會肥啊!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-10 22:49
作者: Alfred    時間: 2008-6-10 22:58
原帖由 caffeine 於 10/6/2008 10:19 發表

我跑平日早上8:30的, 你呢?

Oops, 我夜晚至跑,緣慳一面!
作者: blurmax    時間: 2008-6-10 23:02

I'd like to join the training course, do u have any recomendation?

Caffeine,

U know I will recommend coach CHUNG lah :

http://www.hkrunners.com/?q=node/1784#comment
作者: Alfred    時間: 2008-6-10 23:03
原帖由 叮叮噹 於 10/6/2008 21:35 發表

我就好鐘意飲咖啡

我就鐘意'聞'咖啡嘅香味,飲呢就係如果無其他飲品選擇我先飲,因為試過好多次飲啲咖啡有少少酸味,失咗真。
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 23:04
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-10 22:49 發表

冇錯呀, 幾高卡架! 都.  飲柯打檸水好過.
o.....no!!!
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 23:05
原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 22:44 發表

飲葡萄適會肥啊!
我怕肥呢.....
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 23:07
原帖由 Alfred 於 2008-6-10 22:58 發表

Oops, 我夜晚至跑,緣慳一面!
我都跑過晚上, 不過好黑....
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-10 23:10
原帖由 Alfred 於 2008-6-10 23:03 發表

我就鐘意'聞'咖啡嘅香味,飲呢就係如果無其他飲品選擇我先飲,因為試過好多次飲啲咖啡有少少酸味,失咗真。

係啊!咖啡好香好醒神,早餐一絕,唔靚的咖啡會有酸味,好難飲.
我去茶餐廳絕對唔會叫咖啡,一定有酸味.
作者: nc    時間: 2008-6-10 23:15
原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 23:10 發表

係啊!咖啡好香好醒神,早餐一絕,唔靚的咖啡會有酸味,好難飲.
我去茶餐廳絕對唔會叫咖啡,一定有酸味.

無錯, 茶餐廳定會飲港色奶茶, coffee shop / hotel 飲咖啡  但兩者都會肥, 千祈唔好比自己上癮, 一星期兩三杯好喇...
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-10 23:18
原帖由 obaanc 於 2008-6-10 23:15 發表

無錯, 茶餐廳定會飲港色奶茶, coffee shop / hotel 飲咖啡  但兩者都會肥, 千祈唔好比自己上癮, 一星期兩三杯好喇...

知道.少甜及少飲為妙.
港色奶茶, 咖啡都係my favorite.
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 23:30
原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 23:18 發表

知道.少甜及少飲為妙.
港色奶茶, 咖啡都係my favorite.
yeah!! me 2~同道中人呢~ 不過我知道都係致肥..所以唔敢多飲.
作者: nc    時間: 2008-6-10 23:36
原帖由 caffeine 於 2008-6-10 23:30 發表
  yeah!! me 2~同道中人呢~ 不過我知道都係致肥..所以唔敢多飲.

又愛又恨,唔飲多, 但著重質 good coffee
作者: nc    時間: 2008-6-10 23:38
話時話, 大家樂和大快活d咖啡都唔差, 幾好
作者: caffeine    時間: 2008-6-10 23:39
原帖由 obaanc 於 2008-6-10 23:36 發表

又愛又恨,唔飲多, 但著重質 good coffee
咖啡對跑步有冇影響?
作者: MJ576    時間: 2008-6-11 00:42
Caffeine ctse, 妳好 !

據我所知, 咖啡含咖咖啡因對人體的 '心和血管' 都有一定影響. 所以有血壓高的人都要小飲為妙.

對於喜歡跑步人士, 應該要少飲.

作者: lvrunner    時間: 2008-6-11 05:40
原帖由 caffeine 於 2008-6-10 07:39 發表
咖啡對跑步有冇影響?

caffeine師姐,

如果跑步之前飲(特別係長跑)對某些跑手是會有一定嘅影響. Caffeine可以使到人的心跳加速亦會增加小解嘅次數. 至於血壓, 是沒有問題的. 小弟亦是愛飲咖啡之人. 但不是日日都飲. 小弟放假喜歡自己在家煲/沖. 而小弟十分之嘴"deal", 只喜歡gourmet coffee, 特別是夏威夷Kona coffee. 但點都係鐘意香港嘅港式奶茶和
鴦.

作者: 711MF    時間: 2008-6-11 08:58
作者: ram    時間: 2008-6-11 09:04
日日都要嘆杯鴛鴦先開工
其實知道是不太健康的
不過一來喜歡飲,二來持住時常跑步便不怕肥 (心理上).......
作者: lvrunner    時間: 2008-6-11 09:59
原帖由 ram 於 2008-6-10 17:04 發表
日日都要嘆杯鴛鴦先開工
其實知道是不太健康的 hjhvbj" />
不過一來喜歡飲,二來持住時常跑步便不怕肥 (心理上)....... " />  

ram兄,
如用代糖和sugar free and fat free唧coffee creamer都係end up大約15 to 20 calories一杯咋.
作者: caffeine    時間: 2008-6-11 10:45
原帖由 lvrunner 於 2008-6-11 05:40 發表

caffeine師姐,

如果跑步之前飲(特別係長跑)對某些跑手是會有一定嘅影響. Caffeine可以使到人的心跳加速亦會增加小解嘅次數. 至於血壓, 是沒有問題的. 小弟亦是愛飲咖啡之人. 但不是日日都飲. 小弟 ...

呢度都有好多coffee mate 呢~haha
我自己就喜歡果仁味 Nuts. 咖啡 同 Cappuccino~
不過我希望可以令自己一星期只飲一杯....
作者: caffeine    時間: 2008-6-11 10:47
原帖由 711MF 於 2008-6-11 08:58 發表

冷,熱,奶茶/O茶一律走糖

咁好難飲呢...
作者: caffeine    時間: 2008-6-11 10:49
原帖由 ram 於 2008-6-11 09:04 發表
日日都要嘆杯鴛鴦先開工
其實知道是不太健康的 hjhvbj" />
不過一來喜歡飲,二來持住時常跑步便不怕肥 (心理上)....... " />  

哈~跑步好處真多!
作者: ram    時間: 2008-6-11 10:57
lvrunner兄:
小弟自製的鴛鴦係落全脂煉奶,夠滑.........但勁肥!
睇黎係時候轉一轉,試下ching的建議
又或者weekdays只飲中國茶,
星期六,日就先可以獎勵下自己~

原帖由 lvrunner 於 2008-6-11 09:59 發表

ram兄,
如用代糖和sugar free and fat free唧coffee creamer都係end up大約15 to 20 calories一杯咋.

作者: blurmax    時間: 2008-6-11 12:04

I drink hot coffee/milk tea without sugar for decades, and feel good.
作者: lvrunner    時間: 2008-6-11 12:07
原帖由 ram 於 2008-6-10 18:57 發表
lvrunner兄:
小弟自製的鴛鴦係落全脂煉奶,夠滑.........但勁肥! " />
睇黎係時候轉一轉,試下ching的建議
又或者weekdays只飲中國茶,
星期六,日就先可以獎勵下自己~

ram兄,

啲煉奶其實唔係好肥, one tablespoon都係3mg嘅fat. 但糖份超高, 成廿幾mg. 一個星期一杯都okay啦.
作者: nc    時間: 2008-6-11 13:38
原帖由 caffeine 於 2008-6-11 10:47 發表

咁好難飲呢...

x 2, 以前後生時要落兩包糖, 現在減為一包, 但絕不能走糖走奶, 好苦
作者: 711MF    時間: 2008-6-11 13:47
作者: caffeine    時間: 2008-6-11 15:22
我現在很眼訓...跑完工聯會到而家腳仲酸....尋晚又看了西班牙場比賽.....現在好想飲咖啡~
作者: kenneth    時間: 2008-6-11 15:31
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-11 16:05
原帖由 obaanc 於 2008-6-11 13:38 發表

x 2, 以前後生時要落兩包糖, 現在減為一包, 但絕不能走糖走奶, 好苦

唔慣全走,不過,減吓減吓減至半包糖�一小匙黃糖.
少甜都好好飲架!
作者: caffeine    時間: 2008-6-11 16:52
原帖由 kennethwat 於 2008-6-11 15:31 發表

嗱﹗小弟請閣下飲咖啡嘞﹗呢隻唔錯,另外送上日本小食,自己下載。

^^ 嘩~多謝^^
剛剛我也在食wasabi 豆!!!

作者: kenneth    時間: 2008-6-11 16:59
作者: caffeine    時間: 2008-6-11 17:34
原帖由 kennethwat 於 2008-6-11 16:59 發表

小弟都很愛吃 wasabi 豆的,得閒就會响百街或為康買一大包慢慢食。

係拿同事的, 他們都買了一大包, 相信都係百街買~
我們一大班女同事, 成office 都係零食...
減肥!減肥!
作者: oscar    時間: 2008-6-11 18:29
作者: caffeine    時間: 2008-6-11 23:26
原帖由 oscar 於 2008-6-11 18:29 發表
嘩!c姊原來都係球迷!
我係看英超多, 因為係曼迷.......
作者: spmho    時間: 2008-6-12 00:13
原帖由 caffeine 於 2008-6-11 23:26 發表

yeah....有同志!!!!
作者: oscar    時間: 2008-6-12 01:56
作者: spmho    時間: 2008-6-12 10:24
原帖由 oscar 於 2008-6-12 01:56 發表
你係睇波定係睇人先!有啲係為咗睇啲靚仔踢波過喎!

你係咪問緊我呀?我係男仔,睇靚仔做咩野?
我睇波好多年啦
作者: caffeine    時間: 2008-6-12 12:05
原帖由 oscar 於 2008-6-12 01:56 發表
你係睇波定係睇人先!有啲係為咗睇啲靚仔踢波過喎!

兩樣都睇~
作者: caffeine    時間: 2008-6-12 12:06
原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-12 00:13 發表

yeah....有同志!!!!

你指你都係曼聯 fans?
作者: spmho    時間: 2008-6-12 16:34
原帖由 caffeine 於 2008-6-12 12:06 發表

你指你都係曼聯 fans?

無錯....曼聯FANS
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-6-12 21:02
原帖由 caffeine 於 2008-6-11 23:26 發表

Hi caffeine C 姐,原來大家都是曼聯超級FANS,

上月曼聯嬴歐冠杯你有無看呀?
睇住 C 朗射失12碼以為就無了!十分擔心!
但世事往往難料!

登錄/註冊後可看大圖