香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2010.11.7 第33屆香港綠色半馬拉松 [打印本頁]

作者: saki    時間: 2010-7-22 22:37
標題: 2010.11.7 第33屆香港綠色半馬拉松
賽事網頁:
未有提供

主辦機構網頁:
http://www.hkdrc.org/

表格下載:
https://docs.google.com/fileview?id=0B6E5QeVuvCyHMTUwOTY2YjgtOGQxNS00Yzg3LTlkNDktNGYxODI4NWIyOTYw&hl=zh_TW

網上報名:
未有提供

路線地圖:
請參考在報名表上之路線圖

主辦機構: 香港長跑會 (Hong Kong Distance Runners Club)
時間      : 7:30 a.m.
地點      : 大尾督賽馬會白普理青年旅舍對開空地
路線      : 白普理青年旅舍->新浪潭路->烏蛟騰路->烏蛟騰->烏蛟騰路->新浪潭路->鹿頸->新浪潭路->烏蛟騰路->烏蛟騰->烏蛟騰路->新浪潭路->白普理青年旅舍 (詳情請請參考在報名表上之路線圖)
距離      : 21.10公里
時限      : 2小時20分
組別      : 男子 - 元老2組 (50+), 元老1組 (45-49), 高級2組 (40-44), 高級1組 (35-39), 公開組 (20-34), 少年組 (19-)
               女子 - 元老組 (40+), 高級組 (30-39),  公開組 (29-)
               隊際 - 男子/女子 (五人一隊)
費用      : 2010年10月25日或之前       - $180/$170 (香港長跑會會員)/$100 (65歲或以上参賽者)
               2010年10月26日至比賽當日 - $220/$100 (65歲或以上参賽者)
               (註: 不用繳付晶片按金)
名額      : 1,200
截止日期: 比賽當日
查詢      :  [email protected]

作者: saki    時間: 2010-7-22 22:37
reserved
作者: saki    時間: 2010-7-22 22:38
reserved
作者: 得得地    時間: 2010-7-22 23:51
扶輪 $150 10km
哩個 $170 HM

玩哩個囉 !   
哩個係咪即係平時十一月半馬嗰個 ?!   
係幾難跑吓嗰個 ?   
作者: ballhung    時間: 2010-7-24 11:15
Go ! Run with me.
作者: 狗哥    時間: 2010-7-24 12:06
第33屆香港綠色半馬拉松
係咪即係代表佢夠晒環保...循環再用?

不過應該都會報黎
作者: 大力蘇    時間: 2010-7-24 14:13
表格下載:
http://www.hkrunners.com/files/10hkdrchalfmarathon.pdf
作者: LL3578    時間: 2010-7-24 15:08
嘩..11月7號果日搞乜鬼
同日有咁多場比賽搞既
一個係大埔,另一個係數碼港,仲有個係沙田
但我一早就報左沙田果場扶輪10km
話晒沙田係我以前主場黎
作者: TCRunner    時間: 2010-7-24 15:24
半馬 $180 都算平, 幾抵噃! UNICEF個半馬貴兩倍都唔止,本來做善事都唔同佢計較,但係要半夜三四點起身,諗落都係放棄唔玩! 11月疊埋心水玩e個.
作者: 力    時間: 2010-7-24 16:44
第33屆香港綠色半馬拉松?! 係咪即係Fila HM?
作者: 力    時間: 2010-7-24 16:46
原帖由 狗哥 於 2010-7-24 12:06 發表
第33屆香港綠色半馬拉松
係咪即係代表佢夠晒環保...循環再用?

不過應該都會報黎

狗哥你講中啦, 跑得慢就要環保架
作者: chuen3182    時間: 2010-7-25 17:11
呢個是參加以後半馬或全馬的前哨戰好機會,我有九成機會參加。
作者: 齋老味    時間: 2010-7-30 10:42
好似好多 souvenirs 喎
又 tee 又毛巾 又獎牌咁
不過又可以即場買???
作者: leefs    時間: 2010-7-30 11:24
原帖由 chuen3182 於 2010-7-25 17:11 發表
呢個是參加以後半馬或全馬的前哨戰好機會,我有九成機會參加。

以我收到消息,
今年11,12月另有兩个"平地半馬比賽",
到時選擇係唔少嘅!

作者: GRACE@    時間: 2010-7-30 12:05
請問呢段賽道好跑嗎? 悶唔悶的哦?
作者: blurmax    時間: 2010-7-30 12:59

請問呢段賽道好跑嗎? 悶唔悶的哦?

Very challenging ups and downs race course with beautiful scene - not boring at all!

The only worry is their practice of re-cycling paper cups - better run faster^.^
作者: chisuet    時間: 2010-7-30 13:23
原帖由 blurmax 於 2010-7-30 12:59 發表

Very challenging ups and downs race course with beautiful scene - not boring at all!

The only worry is their practice of re-cycling paper cups - better run faster^.^

舊年好像沒有「綠色」兩個字..........

「本賽道是香港唯一綠色零排放」

哦........明白.
作者: GRACE@    時間: 2010-7-30 14:23
原帖由 blurmax 於 2010-7-30 12:59 發表

thanks!!! then this race is very attractive to me ar...
作者: Ning    時間: 2010-7-31 00:14
The name for last year is "HKDRC 32nd Half Marathon"
作者: chuen3182    時間: 2010-8-1 13:33
Ching以我所知道AlDS病毒是從傷口或性接觸才會中招喎?
作者: blurmax    時間: 2010-8-1 15:50

不過,聽講話AIDS病毒會潛伏好多年喎。

AIDS will not be infected by using recycled paper cup!

http://hk.myblog.yahoo.om/blurmax
作者: sk2k    時間: 2010-8-3 15:58
challenge 12hours 都係 7/11 ...
作者: randyip    時間: 2010-8-9 12:18
聽講去年返用紙杯個水站係比回程用o既,可能d工作人員早o左開放,比去程d跑手用o左,o甘回程o米o吾夠用o羅...今年應該會改善捯。
作者: leefs    時間: 2010-8-9 16:53
原帖由 leefs 於 2010-7-30 11:24 發表

以我收到消息,
到時選擇係唔少嘅!

回覆自己,
19/12會有個半馬比賽。

作者: philipccwong    時間: 2010-8-10 18:12
Enrolled and receive confirmation

Based on the racing number they provide (I assume it is in sequence), this race is almost full (mine is 10xx already).
作者: gc9543    時間: 2010-8-10 21:01
mine is 30xx....
作者: pan-pan    時間: 2010-8-11 11:33
mine is 2018
作者: tn2535055    時間: 2010-8-15 00:41
標題: 回復 16# 的帖子
呢條賽道全程有9成都係上斜同落斜...上年差1公里多d見到個女仔趺到係地下仲正傷左快面...自己又幫唔到手...慘佢真係慘....不過呢場比賽真係跑全馬既好好訓練既比賽...因為上落斜會令到雙腳既壓力多左好多...對對腳既耐力有好大幫助...仲有...嘿嘿...我個人認為上落斜同平地既跑法係唔同...轉腳同用力要睇自己能力先可以做到最快既時間...可惜今年跑渣打出左長青後過左5公里左右唔知係咪比馬路d貓脈石正到隻右腳搞到我傷左跑唔到-.-"過半馬個時只係1小時20分鍾左右-.-搞到我行左成2個鍾返終點=.=今年真係慘痛經歷...好彩最後都有女朋友鍚返=.="不過就養傷養左成個星期先可以再跑得返-.-"平時想練習可以搵下我..我通常係大埔或馬鞍山跑到大圍個頭來回跑....跑幾多轉就睇自己個日既體能啦- -逍常都係大圍起步->耿鞍山->大圍->馬鞍山->返屋企食飯=.="v
facebook:[email protected]    <--搵我啦>"<要多d人練先可以有進步家>"<
作者: ktluk    時間: 2010-8-15 16:24
引用:

原帖由 leefs 於 2010-7-30 11:24 發表

以我收到消息,
    到時選擇係唔少嘅!

回覆自己,
19/12會有個半馬比賽。

請問是什麼比賽和在什麼地方進行.
作者: wilson    時間: 2010-8-19 15:49
我有興趣報呢個wo,
但又有黃金海岸15k,
報邊個好呢?
作者: tyler    時間: 2010-9-21 15:05
報左名啦
作者: tn2535055    時間: 2010-9-24 17:50
原帖由 GRACE@ 於 2010-7-30 12:05 發表
請問呢段賽道好跑嗎? 悶唔悶的哦?" />" />

呢個比賽全程都係上落斜...比正常既半馬辛苦好多...但係如果呢個比賽可以係1:30小時內完成到呢...跑全馬一定夠時間..
不過要注意自己既關折...因為上落斜關係好耿會仆到同正傷...
我跑左呢個比賽4年今年第5年....每年都有人係斜路仆到-.-so各位要玩既小心點囉...加吧各位長氣達人=口=
作者: tn2535055    時間: 2010-9-24 17:53
原帖由 hohing 於 2010-8-1 12:46 發表
講明係綠色半馬,緊係要環保啦。既然舊年D紙杯用完再用(或者又再用......),之後又冇人出事要入醫院,就已經證明呢個方法冇問題啦。
紙杯循環再用係環保方法冇乜爭議,是否衛生呢,就見仁見智,純係心理問題。總之冇 ...

師兄....正常如果練習夠既...身體體內水份夠既...跑呢個比賽係唔需要係水站飲水....我近呢3年都無飲...
同跑渣打...我都係過左25公里先開始飲水....其實我見都好多人會自己會水去飲囉=.="
作者: clerkb    時間: 2010-9-24 18:06
原帖由 tn2535055 於 2010-9-24 17:53 發表 師兄....正常如果練習夠既...身體體內水份夠既...跑呢個比賽係唔需要係水站飲水....我近呢3年都無飲...同跑渣打...我都係過左25公里先開始飲水....其實我見都好多人會自己會水去飲囉=.="

需要飲水的, 其實不飲水會影響表現很大的, 有時間你可看看書如何解釋的
作者: fat    時間: 2010-10-1 01:15
綱上報咗啦
作者: tyler    時間: 2010-10-2 11:18
收到得認電郵1075
作者: D文    時間: 2010-10-3 15:54
我仲未收到,睇黎要打電話過去問
作者: hobbywet    時間: 2010-10-18 18:59
收到號碼布LA 4010
作者: 得得地    時間: 2010-10-20 00:14
我都收到好特別嘅號碼布.   [2036]

我好似有報到搭專車巴士, 但係冇巴士票, 定係靠號碼布資料條碼呢 ??   
作者: tyler    時間: 2010-10-20 11:34
點解仲未有號碼布
作者: arsenal_fans    時間: 2010-10-24 13:20
點解仲未有號碼布 x2
作者: philipccwong    時間: 2010-10-26 10:24
Call them la if you didn't receive it yet, I receive mine over 2 weeks ago la
作者: jsmleung02    時間: 2010-10-26 11:50
我上星期才收到. 信封打著'欠資.'    大會把5張碼布放入了我預先只付了1.4郵資的回郵信封內.
作者: tyler    時間: 2010-10-26 17:01
Dear Mr. Chan,
It will be mailed to you within this week.
即日回覆
作者: michaelkclaw    時間: 2010-11-1 07:53
我第一次參加這個比賽, 但好似話D水杯會用完再用, 有D可怕!!
作者: tyler    時間: 2010-11-1 20:35
今日都仲未有號碼布,仲可怕
週未追問過,星期二仲未有要同大會講
作者: tyler    時間: 2010-11-1 20:37
今次水杯應該安全好多
上次畢拿水站D杯係多左好多,完左仲有幾百隻 未用
作者: michaelkclaw    時間: 2010-11-2 09:36
原帖由 tyler 於 2010-11-1 20:37 發表
今次水杯應該安全好多
上次畢拿水站D杯係多左好多,完左仲有幾百隻 未用

師兄,多謝你的資料, 咁都放心D.
收到號碼佈未呀?
作者: tyler    時間: 2010-11-2 16:38
原帖由 michaelkclaw 於 2010-11-2 09:36 AM 發表

師兄,多謝你的資料, 咁都放心D.
收到號碼佈未呀?

今日四點check信相仲係空的,我唔怕冇號布,因為佢可以即場比我,但車票就幾煩
作者: arsenal_fans    時間: 2010-11-2 23:22
原帖由 tyler 於 2010-11-1 20:35 發表
今日都仲未有號碼布,仲可怕
週未追問過,星期二仲未有要同大會講

週未追問過,星期二仲未有要同大會講x2

作者: MW_Run    時間: 2010-11-3 12:57
昨晚收到號碼布啦,仲好精美!
作者: tyler    時間: 2010-11-3 18:50
今日到手,質地幾好
作者: rockiec    時間: 2010-11-3 21:15
原帖由 得得地 於 2010-10-20 00:14 發表 我都收到好特別嘅號碼布.   [2036]我好似有報到搭專車巴士, 但係冇巴士票, 定係靠號碼布資料條碼呢 ??   

號碼布背面印咗巴士專車資料,
翻轉號碼布即係車票!
作者: 得得地    時間: 2010-11-3 22:36
原帖由 rockiec 於 2010-11-3 21:15 發表

號碼布背面印咗巴士專車資料,
翻轉號碼布即係車票!

早幾日我再留意, 都睇到......
所以我都冇再問主辦單位......

不過, 都係就咁用筆寫低... 應該冇問題嘅.

Thank you rockiec 哥 !
作者: michaelkclaw    時間: 2010-11-4 08:28
原帖由 tyler 於 2010-11-3 18:50 發表
今日到手,質地幾好

終於到手, 恭喜! 恭喜!
作者: michaelkclaw    時間: 2010-11-4 08:31
號碼佈D絲印好好, D字好清,
作者: philipccwong    時間: 2010-11-5 09:43
星期日系吳系要水戰牙
作者: potsuen    時間: 2010-11-5 14:25
標題: 每公里有顯示嗎?
請問過往有跑過呢個路程既Ching們,呢個比賽每公里有里數顯示嗎?
作者: tyler    時間: 2010-11-5 15:04
參加者需知話第5km,10km,15km和最後1000m & 500m都有牌
作者: philipccwong    時間: 2010-11-5 23:44
有無Ching知, 第一班MTR 6:00由TKO去九龍塘6:30乘free shuttle 趕吳趕到?
作者: gc9543    時間: 2010-11-6 00:07
請問左近有報停車場嗎?
作者: bello    時間: 2010-11-6 00:30
標題: 回復 63# 的帖子
有...
google map

或者大埔墟火車站轉乘
巴士 75K (25-30 mins)
小巴 20C (15-20 mins)
總站落車就是了
作者: tyler    時間: 2010-11-6 10:16
原帖由 philipccwong 於 2010-11-5 11:44 PM 發表
有無Ching知, 第一班MTR 6:00由TKO去九龍塘6:30乘free shuttle 趕吳趕到?

地鐵網頁話最快25分鐘
作者: running-sue    時間: 2010-11-6 21:17
各位出戰既ching/ctse, 加油呀
作者: Ning    時間: 2010-11-7 10:34
Just completed the race at 1:47 and on the way to collect the stuff in CWB. :-)
作者: potsuen    時間: 2010-11-7 11:21
原帖由 Ning 於 2010-11-7 10:34 發表
Just completed the race at 1:47 and on the way to collect the stuff in CWB. :-)

ning ching 好身手, 前半程見你留後一點, 約17-18km被你超越後就追你唔到喇! 最後慢你一分鐘過鐘點.
作者: tyler    時間: 2010-11-7 11:58
第一次升級半馬,1:41完成,跑完仲覺得唔夠喉
今日自己,裝備,天氣,氣氛都好好......
唯一唔好就係跑完冇野食,又話有朱古力,話我就唔帶,攪到冇野落肚
下次大報HKDRC比賽要帶足物資

我見好多長跑網的朋友好勁
作者: gc9543    時間: 2010-11-7 12:31
我也是第1次半馬,感覺良好,見到好幾位"長跑綱"師兄跑在前面,好利害,等我快D入會,到時穿起"網衫"一齊跑。
今次能在2小 時內完成,十分開心
作者: Kkit    時間: 2010-11-7 12:52
個人認為用chips比較好,用條碼無分段時間,要靠自己split,中途亦見有位人兄唔過三次check point折返,但最後小弟都過返嗰位人兄 ,報得比賽但又唔過check point都唔知乜野心態?????
作者: Kkit    時間: 2010-11-7 12:53
又話綠色,點解張號碼布係膠嘅?????
作者: TCRunner    時間: 2010-11-7 12:58
原帖由 tyler 於 2010-11-7 11:58 發表
第一次升級半馬,1:41完成,跑完仲覺得唔夠喉
今日自己,裝備,天氣,氣氛都好好......
唯一唔好就係跑完冇野食,又話有朱古力,話我就唔帶,攪到冇野落肚
下次大報HKDRC比賽要帶足物資

我見好多長跑網的朋友好 ...

係囉,呃人嘅.肚空空坐長途巴士差啲想嘔(雖然跑到一半時已經食咗包自備Power Gel). 返到屋企再check 多次,原來報名表冇話會送朱古力,但係號碼布後面就明明寫話會送.

講番個比賽,今日天氣真係一流,跑得好舒服.只不過自己操練唔夠,跑得好慢,都要兩個鐘頭零幾分先至跑得完.
作者: potsuen    時間: 2010-11-7 13:01
[quote]原帖由 Kkit 於 2010-11-7 12:52 發表

登錄/註冊後可看大圖

個人認為用chips比較好,用條碼無分段時間,要靠自己split,中途亦見有位人兄唔過三次check point折返,但最後小弟都過返

報得比賽但又唔過check point都唔知乜野心態?????  X 2
自欺欺人
作者: 得得地    時間: 2010-11-7 13:06
原帖由 TCRunner 於 2010-11-7 12:58 發表

講番個比賽,今日天氣真係一流,跑得好舒服.只不過自己操練唔夠,跑得好慢,都要兩個鐘頭零幾分先至跑得完.

TCRunnger 師兄,

跑完之後, 好似見到你.   
(我哋東涌網跑見過一次面.)

最近有幾聲咳, 狀態唔好, 諗住 die hard,
點知都 keep 到約 6min/km, 臨尾 6km, 跑返 5min/km,
俾我 PB 咗 ~ sub-2 !   

好高興見到 Daniel 師兄又嚟影相 !   
作者: TCRunner    時間: 2010-11-7 13:13
原帖由 得得地 於 2010-11-7 13:06 發表

TCRunnger 師兄,

跑完之後, 好似見到你.   
(我哋東涌網跑見過一次面.)

最近有幾聲咳, 狀態唔好, 諗住 die hard,
點知都 keep 到約 6min/km, 臨尾 6km, 跑返 5min/km,
俾我 PB ࡵ ...

PB! 恭喜哂! 你都幾好記性噃,上次大澳約跑都過咗半年,我又唔係著住長跑網衫,你都認到我.
作者: saki    時間: 2010-11-7 13:44
請參加賽後投票

https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
作者: philipccwong    時間: 2010-11-7 14:16
Well done guys!

Completed @ 1:49 PB, faster than my last SCB HM for 24 mins Yeah!

作者: MW_Run    時間: 2010-11-7 14:47
  今早從油麻地出發 6:00 到月台,等到 6:10 先有車去九龍塘,出到去剛好上車!今日天氣真正,全程跑得舒服,時間 1:43。
 但今日有兩件事要丙丙佢,寄行李大排長龍,原來係工作人員唔理你號碼,竟從新自編號碼,在你的號碼布再手寫一個新號碼!
搞到好慢,到差不多 7:30 還有很多人未辦理好又突然唔再手寫,神奇!第二件係回程車全無指示,大會又無講解,跑完自己走去停
車場才有個工作人員提示下。還有今次無晶片二次過烏交騰都係人肉報號碼,到終點都要排隊照 Barcode 。
作者: tyler    時間: 2010-11-7 16:32
大會好攪笑咁話我地預備足夠水杯
縮水,畢拿都有對襪比你換下
唔怪得叫綠色
作者: rockiec    時間: 2010-11-7 18:48
原帖由 tyler 於 2010-11-7 11:58 發表 唯一唔好就係跑完冇野食,又話有朱古力,話我就唔帶,攪到冇野落肚 ...
原帖由 TCRunner 於 2010-11-7 12:58 發表
原來報名表冇話會送朱古力,但係號碼布後面就明明寫話會送. ...

x2, 以前好似仲有個梨食下!

原帖由 Kkit 於 2010-11-7 12:52 發表
個人認為用chips比較好,用條碼無分段時間,要靠自己split,中途亦見有位人兄唔過三次check point折返,但最後小弟都過返嗰位人兄 ,報得比賽但又唔過check point都唔知乜野心態?????
原帖由 MW_Run 於 2010-11-7 14:47 發表
還有今次無晶片二次過烏交騰都係人肉報號碼,到終點都要排隊照 Barcode ...

呢個barcode 系統比晶片平, 都用咗幾年,
佢地應該知道有問題, 唔知點解唔轉!

原帖由 得得地 於 2010-11-7 13:06 發表
好高興見到 Daniel 師兄又嚟影相 !    ...

x2, 辛苦晒 Daniel 兄!
作者: rockiec    時間: 2010-11-7 18:57
今朝天氣唔錯, 雖然有小小熱, 但起碼無落雨!

因為平時少操練, 最長都係10k...
靠食老本, 慢過舊年3、4分鐘...
1:37:xx 返嚟!!

不過都見到好多ching/ctse, 聽講都跑得好滿意!
恭喜晒!
作者: D文    時間: 2010-11-7 20:11
小弟no.1003,兩次u turn工作人員叫ga no.都唔同,好擔心冇左分段時間,都係晶片好
同埋5k先得個指示,仲有果個似是而非ga終點,下次都未必再報喇
作者: randyip    時間: 2010-11-7 21:11
第一次跑呢個賽事,上到頂落鹿頸果段斜有成2k,都幾直及夠斜,落得快,回頭上返嚟就甘甘哋,意想不到可以造到PB, 1:40:56
作者: michaelkclaw    時間: 2010-11-7 22:21
我都完成左la
作者: gc9543    時間: 2010-11-10 17:30
請問边度有成績睇?
作者: pan-pan    時間: 2010-11-10 17:50
I also want to know. 請問边度有成績睇?
作者: blurmax    時間: 2010-11-10 19:45

Not so quick - the result will be released at least one week after the race!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: philipccwong    時間: 2010-11-12 16:58
Race Summary is available la!!!http://www.hkdrc.org/
作者: jsmleung02    時間: 2010-11-12 17:51
你上佢地網頁都係出到2008年成績咋.  仲係無個人成績呢
作者: adur661    時間: 2010-11-12 22:22
呢家得  得獎名單
未有全部人的成績
作者: tyler    時間: 2010-11-14 20:08
仲未有成績睇
作者: pan-pan    時間: 2010-11-14 21:24
原帖由 tyler 於 2010-11-14 08:08 PM 發表 仲未有成績睇

作者: randyip    時間: 2010-11-15 11:49
Provisional Results are available

http://www.hkdrc.org/chi/Downl/82.xls

作者: blurmax    時間: 2010-11-15 11:53

Randy Ching,

Can't open the link wor!

http://www.hkdrc.org/chi/Downl/82.xls

http://www.hkdrc.org/

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

作者: michaelkclaw    時間: 2010-11-15 12:48
原帖由 randyip 於 2010-11-15 11:49 發表
Provisional Results are available

Thank You 師兄!!
作者: gc9543    時間: 2010-11-15 17:56
Thank u c hing.
作者: tyler    時間: 2010-11-16 00:21
thanks
作者: martin25    時間: 2010-11-16 23:18
thank you for post link
作者: 奧澤涼子    時間: 2011-1-6 02:00
隔左兩個月都仲未有大會o既相片
作者: 奧澤涼子    時間: 2011-1-6 02:00
隔左兩個月都仲未有大會o既相片

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2