香港長跑網 - 長跑長友

標題: 真痛苦 [打印本頁]

作者: chohin    時間: 2010-7-27 18:41
標題: 真痛苦
之前隻腳跑傷左, 停左3,4個月無跑步, 而家一,兩個星期跑返跑,慢跑半個鐘, 雙腳肌肉已經好痛, 而且無氣, 要幾時先練回之前的速度
唔知趕唔趕得切下次的全馬
作者: miller    時間: 2010-7-27 22:25
原帖由 chohin 於 2010-7-27 18:41 發表
之前隻腳跑傷左, 停左3,4個月無跑步, 而家一,兩個星期跑返跑,慢跑半個鐘, 雙腳肌肉已經好痛, 而且無氣, 要幾時先練回之前的速度

師兄,你一世人唔係2011年2月先可以跑全馬,唔夠時間練就跑半馬咯…

我而家都要休兩個月喇,唯一可以做o既就係做住其他cross training,強化自己core muscle,希望練得比以前更好…
作者: P5C27    時間: 2010-7-28 14:15
唔好唔開心
身體重要o的
好好休息先
現在那麼熱
半年後再跑
到時終點見

作者: Mike_Li    時間: 2010-7-29 10:10
師兄,我在10渣馬前受傷,已停跑至上星期。現在開始試跑,看自已復原進度來訂定練習強度每次都是跑5K左右。師兄,身體比任何比賽都重要,慢慢來啊!
作者: 麥麥    時間: 2010-7-29 10:27
有幾痛苦ar..呢度好多人都試過受傷嫁啦..冇咩大不了喎
況且之前有既野唔代表永遠擁有..

作者: CHOCOLATE_DAVID    時間: 2010-7-29 10:33
親愛的朋友:

受傷,為的是讓身體休息
休息,為的是走更遠的路。
作者: AlexCat    時間: 2010-7-29 11:00
有幾痛苦? 我無受傷, 今年操得好好, 都要停賽,因為要做化療. ,
但終於知道化療比跑全馬辛苦好多好多, 完全無得比較. 以後跑全馬應該無難度.
作者: 麥麥    時間: 2010-7-29 11:24
...
作者: hkyen    時間: 2010-7-29 11:38
原帖由 AlexCat 於 2010-7-29 11:00 發表
有幾痛苦? 我無受傷, 今年操得好好, 都要停賽,因為要做化療. ,
但終於知道化療比跑全馬辛苦好多好多, 完全無得比較. 以後跑全馬應該無難度.

Alex兄 健康是最重要的 你冇事啦ma
作者: 曲奇    時間: 2010-7-29 11:43
原帖由 chohin 於 2010-7-27 18:41 發表

Ching 練跑切忌心急嘛,否則好易傷上加傷~~
我唔知你打算跑的全馬是否11年渣年全馬..
若然練唔切咪改跑半馬囉....
每年都有咁多國內及國外的全馬賽事....
只要雙腳冇傷,總能練番昔日的水平去應付賽事o既~~
加油呀~~
作者: Ning    時間: 2010-7-29 12:15
原帖由 AlexCat 於 29/7/2010 11:00 發表

Ching, take care ar.
作者: 狗哥    時間: 2010-7-29 12:45

傷好左,跑得番,急唔黎,慢慢操,一定得
作者: 狗哥    時間: 2010-7-29 12:47
原帖由 AlexCat 於 2010-7-29 11:00 發表

師兄好堅強 祝化療後再無病痛
作者: feifanchun    時間: 2010-7-29 16:48
原帖由 AlexCat 於 29-7-2010 11:00 發表

師兄:加油....加油....加加油....
作者: lewischan    時間: 2010-7-29 17:07
標題: 回復 1# 的帖子
無問題啦
我現在脛受傷
想跑也跑不到
作者: feifanchun    時間: 2010-7-29 17:39
原帖由 lewischan 於 29-7-2010 17:07 發表
無問題啦
我現在脛受傷
想跑也跑不到

師兄: 祝早日康復....
作者: runrun    時間: 2010-7-29 17:40

我都好明白你的痛苦,我比你更要停得耐,自跑完09年渣馬後,腳傷一直好不起來,跑不到,睇過哂中医針炙同物理治療,
宜家都仲每星期去做治療,傷勢反覆無常,2011年渣打直情唔駛諗!

不過,師兄一定要完全康復才好開始由小距離慢慢跑起,唔好心急,長跑長有呀!
作者: runrun    時間: 2010-7-29 17:47

佩服Alex兄的堅強,祝您早日康復、長跑長有!為你打氣!  
作者: chohin    時間: 2010-7-29 19:19

請加油
作者: Tarry    時間: 2010-7-29 23:03

Alex cat ching, 謝謝你的的分享, 我不知道閣下是否有信仰的, 也不知你是否對我的信仰有所忌諱, 無論如何, 我只想祈求上主親自醫治你並盼望你在醫治的過程中有得著, 能在治療中堅持, 在病榻中並不感孤單, 相信與我一起仰望全能的天父的跑友/其他跑友, 若有感動請在私禱中記念你的需要, 這是我加入香港長跑網的一個原因, 因為當中有主內一家的跑友, 盼望你在不久將來會與我們一起完成第一個全跑無難度

耶利米書三十三章六節
看哪!我要使這城得以痊癒安舒,使城中的人得醫治,
又將豐盛的平安和誠實顯明與他們。

願主祝福你!

作者: chuen3182    時間: 2010-7-30 00:18
雅志兄,我知道你有無比堅強意志,無比信念,我們大家都會祝褔及支持你,加油•••再加油
作者: Simon So    時間: 2010-7-30 10:02
原帖由 chohin 於 2010-7-29 19:19 發表

請加油

chohin,AlexCat是想鼓勵你,希望你能明白他的心意,別要痛苦自找,煩惱自尋呀。
作者: Simon So    時間: 2010-7-30 10:05

AlexCat,你的路不易走,但你不會孤單的,我也知你會努力面對的。

請讓我為你打打氣、加加油。
作者: kito807    時間: 2010-7-30 11:44

ching 在此祝福你早日康復! 加油呀!
作者: dicksonyk    時間: 2010-7-30 12:31
明白alexcat兄做化療的痛苦, 冇咩可以幫到你, 唯有向你勉勵一句"活着就是精彩", 我現在於傷患中恢復過來, 我相信你都一樣可以......
作者: pwong5618    時間: 2010-7-30 12:37
Alex兄:

祝您早日康復、長跑長有!加油!
作者: hogay    時間: 2010-8-3 22:15
Chohin師兄,我因傷咗前十字韌帶,由六月到而家都跑唔到,唯有游水keep住
體能先囉,慢慢操番體能,我信一定可以回復傷前狀態既。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2