香港長跑網 - 長跑長友

標題: CASIO CHR-100 心跳錶 [打印本頁]

作者: benson    時間: 2010-7-30 15:53
標題: CASIO CHR-100 心跳錶
請問有冇師兄試過CASIO CHR-100 心跳錶, 好唔好用呢?
作者: kenneth    時間: 2010-7-30 16:02
作者: econecon    時間: 2010-7-30 17:46
原帖由 kenneth 於 2010-7-30 16:02 發表

隻錶只是初時按鍵有少少難按,習慣咗後,無問題,好好用。但條心跳帶至今都未習慣用....

同版主一樣 d制我都冇問題. 但係條心跳帶都冇用過
作者: clerkb    時間: 2010-7-30 18:08
d 制用多d 就ok , 不過 量心跳不太準的
作者: econecon    時間: 2010-7-30 22:19
原帖由 clerkb 於 2010-7-30 18:08 發表
d 制用多d 就ok , 不過 量心跳不太準的

我早排就買左另一隻錶, 聽完你咁講好似冇係果隻錶度買埋心跳帶係我損失 其實我想知你點判斷個心跳準唔準? 想學下野. thanks
作者: clerkb    時間: 2010-7-30 22:41
簡單, 我問過朋友借 polar 同時用casio 來量, 如果差 20 beats per min , 你相信那隻結果?
作者: econecon    時間: 2010-7-31 00:05
原帖由 clerkb 於 2010-7-30 22:41 發表
簡單, 我問過朋友借 polar 同時用casio 來量, 如果差 20 beats per min , 你相信那隻結果?

梗係信polar啦
作者: lumix    時間: 2010-7-31 17:03
原帖由 benson 於 2010-7-30 15:53 發表
請問有冇師兄試過CASIO CHR-100 心跳錶, 好唔好用呢?

條心跳帶電池蓋會滲汗水入去....
作者: JohnsonC    時間: 2010-7-31 23:13
我尋日入手左隻 Sigma PC15 黎試
貪佢有埋 50 laps count
o係屋企用部 National 腕式量血壓機黎 compare 過
都算 ok 準喎
脈搏 National 出 92, Sigma 出 91
作者: oscar    時間: 2010-7-31 23:22
作者: econecon    時間: 2010-8-1 00:13
原帖由 oscar 於 2010-7-31 23:22 發表

我都用過,用到條錶帶斷先整唔見。
心跳帶一時時,多人用易受干擾。
但記圈有200LAP,好方便。唔使成日清記錄。
用慣都幾好架!

錶帶都斷. 嘩
作者: econecon    時間: 2010-8-1 00:14
原帖由 lumix 於 2010-7-31 17:03 發表

條心跳帶電池蓋會滲汗水入去....

好似好差咁喎咁.
作者: Yan    時間: 2010-8-1 23:08
小弟用左兩年,初用時同血壓計比較過,around 120 時差不多。錶帶斷過一次,返代理買,HK$80。最後開始心率唔準,一下子去到200bpm,所以冇用。依家改用polar。
作者: clerkb    時間: 2010-8-2 00:10
原帖由 jysc 於 2010-7-31 23:13 發表
我尋日入手左隻 Sigma PC15 黎試
貪佢有埋 50 laps count
o係屋企用部 National 腕式量血壓機黎 compare 過
都算 ok 準喎
脈搏 National 出 92, Sigma 出 91

how much ? and where to buy

thx
作者: oscar    時間: 2010-8-2 01:27
作者: JohnsonC    時間: 2010-8-2 03:35
原帖由 clerkb 於 2010-8-2 00:10 發表

how much ? and where to buy

thx

$317 人仔, 淘寶網
作者: oscar    時間: 2010-8-2 12:42
作者: benson    時間: 2010-8-2 15:30
多謝晒大家的意見及討論
作者: 卡娃依    時間: 2010-8-24 01:03
1.  我見casio 網頁有chr-200, 是否最新款?   
2.  how much?
3.  是否在觀塘買最平?
4.  鋪頭叫咩名?  

thx ching

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2