香港長跑網 - 長跑長友

標題: 8月22日東涌操練 [打印本頁]

作者: gforce    時間: 2010-8-17 07:53
標題: 8月22日東涌操練
東涌單車+跑團8月22日(SUN) 07:30AM係東涌橋底開始, 準時出發
請帶備足夠水糧, 因為不會路經便利店
踩多踩少自己調節, 基本上就係2.5-3小時單車, 0.5-1小時跑步
作者: kopo1128    時間: 2010-8-17 08:42
超想join!! 但要出差join唔到.......

你地玩得開心d啦!!!
作者: gforce    時間: 2010-8-17 08:54
原帖由 kopo1128 於 2010-8-17 08:42 發表
超想join!! 但要出差join唔到.......

你地玩得開心d啦!!!

你係地球既另一邊都唔好偷懶呀
作者: franklcf    時間: 2010-8-17 09:53
報住先(天氣好先去), 上星期同今星期有突發事 好多野攪 停左好多課.
星期六又要操山. 所以只踩算.
作者: 三水豆腐    時間: 2010-8-17 10:03
到,預計3圈加跑
作者: wong.siufu    時間: 2010-8-17 10:23
趕得切有新車,報定先
作者: rockiec    時間: 2010-8-17 12:59
又要睇蟻行邊日開操, 就到一定嚟!
作者: wong.siufu    時間: 2010-8-17 22:31
原帖由 wong.siufu 於 2010-8-17 10:23 發表
趕得切有新車,報定先

原來個日係個仔學校家長會,來唔到
冇得試新車
作者: 魚蛋明    時間: 2010-8-17 23:03
小虎終於中毒買左新車喇?
恭喜恭喜
作者: wong.siufu    時間: 2010-8-17 23:18
原帖由 魚蛋明 於 2010-8-17 23:03 發表
小虎終於中毒買左新車喇?
恭喜恭喜

多謝CHing.

上次個8月1日個三項比賽,單車個項時,係咁比人過,幾唔忿氣
冇理由咁弱嘛,話晒冇偷懶有練過吖
咪做左姣婆 law
作者: franklcf    時間: 2010-8-17 23:22
標題: 回復 10# 的帖子
POST出黎大家分享吓啦快d.
作者: wong.siufu    時間: 2010-8-18 00:09
原帖由 franklcf 於 2010-8-17 23:22 發表
POST出黎大家分享吓啦快d.

Post咩?
點比人過?唔好啦哩d不愉快記憶!
當時自己好用力咁踩時,人地d車.......

部車?訂左Giant SCR 1,入門車
作者: loudspeaker    時間: 2010-8-18 10:32
好似今個星期日, 又要去溜冰 ,
睇下說 5 說到大人改溜 6:00 o個場,
上星期日多得 3 水兄義戴我先趕得切下場,
無請到你食 lunch, 5 好意思, 下次補返
作者: raymondng    時間: 2010-8-18 17:28
Hello C Hing

I am a new joiner and eager to try this sport.  Can I join you guys this Sun?  Where is exact location of "東涌橋底開始"?  Thanks a lot
作者: gforce    時間: 2010-8-18 22:38
原帖由 raymondng 於 2010-8-18 17:28 發表
Hello C Hing

I am a new joiner and eager to try this sport.  Can I join you guys this Sun?  Where is exact location of "東涌橋底開始"?  Thanks a lot

Sure Raymond!
Re the address, take a lot on below
http://www.facebook.com/pages/3rdmove-triathlon-shop/144599272075?v=photos&ref=sgm#!/photo.php?pid=4320254&id=144599272075&ref=fbx_album
作者: raymondng    時間: 2010-8-19 16:19
Gforce C Hing

So many thanks.  See you guys then.
作者: 上水馬王    時間: 2010-8-19 21:38
今個星期應該黎到,希望唔好落雨!
作者: cb34    時間: 2010-8-19 22:04
小弟都買咗新的二手車,我都想JOIN ,唔知你地踩幾多。有無得踏少D。
作者: gforce    時間: 2010-8-19 22:23
原帖由 cb34 於 2010-8-19 22:04 發表
小弟都買咗新的二手車,我都想JOIN ,唔知你地踩幾多。有無得踏少D。

無問題既, 我地主要係繞一個25km既圈, 踩幾多個隨你喜歡
作者: loudspeaker    時間: 2010-8-19 22:45
原帖由 上水馬王 於 2010-8-19 21:38 發表
今個星期應該黎到,希望唔好落雨!

兩點前要返回上水,你會早點走嗎?
作者: eddiebuzz    時間: 2010-8-20 07:55
我... 要睇星期六幾點收工
作者: gforce    時間: 2010-8-20 09:04
原帖由 loudspeaker 於 2010-8-19 22:45 發表

兩點, 大把時間啦
作者: gforce    時間: 2010-8-20 09:06
大家記得帶多d補給, 這是不停站列車
作者: 上水馬王    時間: 2010-8-20 09:28
原帖由 loudspeaker 於 2010-8-19 22:45 發表

你早走咪就你囉
作者: 上水馬王    時間: 2010-8-20 09:29
原帖由 orce 於 2010-8-20 09:06 發表
大家記得帶多d補給, 這是不停站列車

今次點踩法?
作者: loudspeaker    時間: 2010-8-20 09:35
原帖由 上水馬王 於 2010-8-20 09:28 發表

你早走咪就你囉hgjD115" />" />hj

舍舍
作者: 三水豆腐    時間: 2010-8-20 09:58
一樣啦,妖獸級》100KM+10KM
我做半人獸 》75KM+10KM

原帖由 上水馬王 於 2010-8-20 09:29 發表 今次點踩法?

作者: loudspeaker    時間: 2010-8-20 11:26
今次想試下
妖獸級》100KM+10KM
呢排飲食有返 d 節制, 即時瘦了 2lbs (午歺飲 熱 0 水, 5 + 糖),
+ 上游多水, 跑起上來爽好多, 但首要 5 好受傷及操勞過度,
希望 9 月减到 145lbs 時, 再挑戰下 2/3 途程,
100km + 21km,
作者: kopo1128    時間: 2010-8-20 11:38
好吸引呀!!!!!!!!!!!!!!!!! 可惜冇得玩!!
作者: franklcf    時間: 2010-8-20 11:40
我星期六操長課. 星期日只踩車, 吾希望過勞. 你地跑時我踩住影你地先.
最少都100km bike, 尋日操左70km 車都好順, 長東路應該可更順.
作者: loudspeaker    時間: 2010-8-20 11:52
原帖由 kopo1128 於 2010-8-20 11:38 發表
好吸引呀!!!!!!!!!!!!!!!!! 可惜冇得玩!!

又去印度食 curry,
又要gym room 自隊 ?
作者: loudspeaker    時間: 2010-8-20 11:54
原帖由 franklcf 於 2010-8-20 11:40 發表
我星期六操長課. 星期日只踩車, 吾希望過勞. 你地跑時我踩住影你地先.
最少都100km bike, 尋日操左70km 車都好順, 長東路應該可更順.

希望唔好下雨, 呢排一日之內可以又晒, 又雷雨, 又勁晒,
作者: kito807    時間: 2010-8-20 12:06
馬王你係咪去呀?
架車仲有無位?

我暫時未知去唔去到, 本來約左個fd 星期日操山,
但佢今日話有d 唔舒服可能後日cancel, 係咁我就可以黎扮怪獸!!

2.5-3小時單車, 0.5-1小時跑步  <<< 就時間踩先, 3hr 我肯定踩唔到 100k, 最多可能只踩到 75km!

作者: 上水馬王    時間: 2010-8-20 13:28
原帖由 loudspeaker 於 2010-8-20 11:54 發表

落雨應該唔出動勒,怕炒車,有陰影
作者: 上水馬王    時間: 2010-8-20 13:29
原帖由 kito807 於 2010-8-20 12:06 發表
馬王你係咪去呀?
架車仲有無位?

我暫時未知去唔去到, 本來約左個fd 星期日操山,
但佢今日話有d 唔舒服可能後日cancel, 係咁我就可以黎扮怪獸!!

2.5-3小時單車, 0.5-1小時跑步   

仲有一位,預埋你~
作者: loudspeaker    時間: 2010-8-20 13:34
原帖由 上水馬王 於 2010-8-20 13:28 發表

無問題到時睇天氣, 落雨地濕自動取消,
當天我會改為 21km run, 2km swim.
作者: franklcf    時間: 2010-8-20 13:51
原帖由 loudspeaker 於 2010-8-20 11:54 發表

尋晚推緊車出青公時有毛毛雨, 即時問女友天氣. 港島落雨. 有d想宿沙. 駁一駁, 好在冇雨. 車又少, 單車又少, 可以自在咁踩.
作者: franklcf    時間: 2010-8-20 13:52
原帖由 上水馬王 於 2010-8-20 13:28 發表

我而家陰影勁強, 所有u turn 牛龜一樣. 炒一炒跑游踩都要停好耐. 怕怕.
作者: kopo1128    時間: 2010-8-21 02:03
原帖由 loudspeaker 於 2010-8-20 11:52 發表

又去印度食 curry,
又要gym room 自隊 ?

下星期又要去印尼食沙爹4日, 時間好緊迫, 更加冇時間練添呀!! 慘...慘....慘.....
作者: kito807    時間: 2010-8-21 10:48
我想扮半人獸 》75KM+10KM

有無人可以提意下點補給, 想學下野
作者: loudspeaker    時間: 2010-8-21 13:46
原帖由 kito807 於 2010-8-21 10:48 發表
我想扮半人獸 》75KM+10KM

有無人可以提意下點補給, 想學下野

我上次帶 :
1。1 公升 水特
2.  2 公升 水 (1 litre, 500ml x 2 bottles)
3.  power bar x 2
4.  power gel x 2

將 1 公升 水特 ,   1 公升 水 放橋底每次即 25km 到加 水,水特一次。
開始時吃 power bar x 1, 15分鐘後飲 150ml water, 15分鐘後又飲 150ml 水特,每 15 分鐘飲 150ml 水 或者 水特 一次,
一圈返回橋底加一次, 40km 後 又吃 power bar x 1。 下車後吃了 power gel x 1.

上次踩 74.5km, avg, 25.7km/hr, 下車後 rest 5-10分鐘, 感覺僅僅有小小累,還可以 keep 5‘45/k, 跑了 10km.
今次 100km, 可能要吃多 power bar x 3.

作者: 上水馬王    時間: 2010-8-21 21:18
Loud兄 & 阿傑:

聽朝6:40am晌七仔門口等
作者: eddiebuzz    時間: 2010-8-21 21:39
唔想咁曬... 我會六點鬆d開始踩
作者: gforce    時間: 2010-8-21 23:06
原帖由 eddiebuzz 於 2010-8-21 21:39 發表
唔想咁曬... 我會六點鬆d開始踩

路上見
作者: 孱鐵    時間: 2010-8-21 23:49
??解今次冇一個約定?地點時間?,不過我起到身我都會到!
作者: 孱鐵    時間: 2010-8-22 00:09
??解今次冇一個約定?地點時間?,不過我起到身我都會到!
作者: rockiec    時間: 2010-8-22 14:24
今日天氣好, 好多車手出嚟操車, 連警車巡邏次數頻密咗,
結果橋底俾阿 sir 趕, 重話要抄牌!!

雖然天氣好, 但都係熱, 好在回程時候好好風,
但係就踩得辛苦咗, 針無兩頭利!!

頭兩圈拍住一位 ching 輪流勾車, 踩得好舒服,
但兩個圈之後, 前後無晒人咁滯, 只可以踩自己,
即刻慢晒! 4個圈結果都係要3個半鐘!!

第二個圈回程時候, 好似聽到有人嗌自己個名,
係由公路傳過嚟, 唔知邊位 ching/ctse 搭車入東涌/機場呢??
咁都俾你睇到/認到??
作者: kito807    時間: 2010-8-22 18:10
今日踩左60K, 踩左兩個圈後諗住留返D 力跑步, 第三個圈只踩半個圈就返橋底, 點知一返到橋底阿SIR 就係度抄牌, 無癮!
好彩阿SIR 都係警告先, 無抄到大家牌

休息左陣諗住跑返5K, 點知5K 都頂唔順, 實在太熱喇, 跑左3K 幾開始行下跑下, 最後幾百米仲行返去就算
作者: cb34    時間: 2010-8-22 18:35
rockiec ching ,你係咪帶勞工手套踩車那位呢?

今天第一次跟大家玩,有一個帶勞工手套的師兄幫我帶咗好多車。唔該晒
作者: gforce    時間: 2010-8-22 20:28
原帖由 cb34 於 2010-8-22 18:35 發表
rockiec ching ,你係咪帶勞工手套踩車那位呢?

今天第一次跟大家玩,有一個帶勞工手套的師兄幫我帶咗好多車。唔該晒

cb34兄第一次就勾住Rockie, 雖然後勁不計, 但都表現不錯
Rockie係我地既元老車神!
作者: rockiec    時間: 2010-8-22 21:32
原帖由 cb34 於 2010-8-22 18:35 發表 [size=11.8056px]rockiec ching ,你係咪帶勞工手套踩車那位呢?

無錯呀, 因為著開果對單車手套, 唔知放响邊,
所以求其帶勞工手套頂住!

cb 兄, 第一次見, 無介紹添, 開操前都好似同 ching 傾過下偈,
關於我果件休閒bar (扮aero bar) 啲問題, 唔知係咪 cb ching 呢!

cb 兄都好犀利, 乜野都無, 都可以keep 住30K+,
而且上斜好有力! 依家每星期都會開操, 得閒嚟操下!

若果置番對 lock 鞋+踏, 應該可以keep 到35K+...
作者: cb34    時間: 2010-8-22 22:14
rockie 兄,我對你的休閒bar 非常有興趣(嗰個係我來的),我估玩三鐵應該好有幫助。
比起TT 頭,平民化好多。我要待下次"團X"。
現時銀根短缺,其他野都係遲D先買。

其實都係你幫我頂住姐,我係你後面好舒服。
我見你係中餅走全程,而且仲KEEP到 30K+,而我走完2圈己經無西力。

咁多人一齊踩好好玩,同埋我成功入到地鐵,得閒就會再來。
作者: franklcf    時間: 2010-8-23 11:13
原帖由 cb34 於 2010-8-22 22:14 發表
rockie 兄,我對你的休閒bar 非常有興趣(嗰個係我來的),我估玩三鐵應該好有幫助。

其實都係你幫我頂住姐,我係你後面好舒 ...

你去時有冇拆轆.
走時又有冇阻撓?
星期3我又出青公, 目標都係80k(來回荃灣20k, 操60k...連續10圈), 希望好天.
作者: gforce    時間: 2010-8-23 13:02
原帖由 cb34 於 2010-8-22 22:14 發表

其實都係你幫我頂住姐,我係你後面好舒 ...

可先攪對lock鞋, 如果用TT bar唔用lock發唔到力架!
作者: eddiebuzz    時間: 2010-8-24 13:32
第一次著三鐵褲踩咁耐, pad 好似唔多夠, 平時自己踩三五十還ok...  還是其它牌子會好d?
作者: franklcf    時間: 2010-8-24 13:44
標題: 回復 55# 的帖子
我平時都係著單車褲操. 果日諗住跑先著3鐵褲...都冇問題, 係比單車褲線d.
可能你平時坐姿或saddle 吾arm 你pat pat
作者: gforce    時間: 2010-8-24 14:03
原帖由 eddiebuzz 於 2010-8-24 13:32 發表
第一次著三鐵褲踩咁耐, pad 好似唔多夠, 平時自己踩三五十還ok...  還是其它牌子會好d?

搽多少凡士林會好d, 搽落條褲度
作者: franklcf    時間: 2010-8-25 11:55
上星期日大家有冇log? 因為落一落車到再上車時停左錶, 到最尾一lap係東涌再開錶.
我計番時間同googlemap 距離
7:56-9:44 踩左70km 剛剛好(兩圈+第3圈到停車位). 一開頭落一落車想攞手套但都係冇攞, 即上車再踩.
計一計38.88km/h
係真吾係呢...順風時咪一直over 4xkm/h?
作者: gforce    時間: 2010-8-25 13:14
原帖由 franklcf 於 2010-8-25 11:55 發表
上星期日大家有冇log? 因為落一落車到再上車時停左錶, 到最尾一lap係東涌再開錶.
7:56-9:44 踩左70km 剛剛好(兩圈+第3圈到停車位). 一開頭落一落車想攞手套但都係冇攞, 即 ...

一圈約23-24km, 我就AV約32, 38應該無咩可能....
你都係百幾蚊買個簡單有線咪表啦
作者: franklcf    時間: 2010-8-25 14:11
標題: 回復 59# 的帖子
haha  ...我都係 係google map check 距離,
一圈23.8km total 70km, 踩就由7:56-9:44 1小時48分. 就敢距離除時間計.
av32 你一定冇咁慢啦 . 去時都40幾, 反都30幾
作者: 三水豆腐    時間: 2010-8-25 14:49
現在在上海食上海菜,哩到yahoo同facebook都上唔到

franklcd:我只表就計到73KM(三圈),Avg29.XKM/H
作者: franklcf    時間: 2010-8-25 16:11
標題: 回復 61# 的帖子
上得到ga, 要行吾同route(經海外再route去), 不過吾玩開係有d麻煩.

73km3圈正確, 因為我最尾一圈冇入欣澳. 欣澳turning point 到東涌 11.9km
avg 29.x km/h, 都差吾多. 所以呢...長跑網車神又點只32km/h av.

係上海食上海野...係咪真係變左呢? 前年我去華東 係蘇州食過 松鶴樓(蘇坑菜) 係幾好, 反而係上海食又冇咁好...好似係叫"新光" 之類...有幾間係上海.
香港都係食灣仔"老上海"好d.

作者: gforce    時間: 2010-8-25 20:24
標題: 回復 62# 的帖子
我都好想係38, 不過真係32, 自己都呃唔到自己
作者: cb34    時間: 2010-8-25 20:31
原帖由 franklcf 於 2010-8-23 11:13 發表

你去時有冇拆轆.
走時又有冇阻撓?
星期3我又出青公, 目標都係80k(來回荃灣20k, 操60k...連續10圈), 希望好天.

我自動拆轆入荃灣地鐵下面個入口,上到大堂就用個身擋一擋,加快去對面就無事。其實拆轆後,架RB同架BB 車一樣長,所以我覺得應該比入地鐵。係荔景,直情有個職員係我隔離都無事。

返來時有一個小朋友係欣奧無拆轆入閘,之後職員都要佢拆。

荃灣去到欣奧都係30 分鐘(入閘開始計),廸士尼線都好早開,所以ITU 個日我可能都係搭地鐵過去。
作者: cb34    時間: 2010-8-25 20:34
原帖由 orce 於 2010-8-23 13:02 發表

可先攪對lock鞋, 如果用TT bar唔用lock發唔到力架!

咁大鑊,咁真係要諗諗。謝謝
作者: cb34    時間: 2010-8-25 20:37
原帖由 franklcf 於 2010-8-25 11:55 發表
7:56-9:44 踩左70km 剛剛好(兩圈+第3圈到停車位). 一開頭落一落車想攞手套但都係冇攞, 即 ...

我順風時最快都去到44 喎,不過返轉頭就得返廿幾。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2