香港長跑網 - 長跑長友

標題: My never ending story - Gills 長跑故事 [打印本頁]

作者: Gills    時間: 2008-6-17 09:58
標題: My never ending story - Gills 長跑故事
其實小妹係一個惰性好強既人, 有人叫軟皮蛇, 你見我唔寫Blog, 唔做跑步紀錄就知, 不過唔知點解堅持左跑步咁奈, 今次倒下令我有感而發寫吓自己長跑的故事. 一於用倒敍講吓6月9日個比賽, 再與各位分享多年長跑之親身體驗.
作者: Gills    時間: 2008-6-17 10:00
標題: 工聯會60週年暨奧運倒數60天
日期: 2008年6月9日
地點: 馬鞍山運動場.水廠街來回
腳程: 8.8K
天氣: 25-30度 | 濕度85-90

大清早起來,窗外眺望,薄薄殘雲,早個星期大雨連綿不斷,雲也有被摧殘之 感覺,雖然天未全亮,仿佛看見陽光要從夾縫中洗勁地迫出來,反正已無睡意,即跳床著機簡單梳洗,滑進熟識之網上世界,嘩...雖則清晨5 時許,已有C 兄在 線.原來係RAM 兄,即時打個招呼及互報天氣情況,直至C 兄離線出發,就到廚房找些早點,哦...原來太太早已預備早餐留下字條,叫我別忘記享用,點解太 太會知? 因為家中門後掛有福字月曆, 寫上孩子平日考試及活動, 我亦順道記上已報比賽以防遺漏, 食過2 片麥包1 條香蕉, 匆匆跳上列車直奔馬鞍山.列車駛進大學站月台, 忽然車窗外傳來"的得"聲音, 由淺至深, 車外變得白茫茫, 終於都要打場水戰, 列車緩緩駛進大圍站踏上馬鐵線, 剛才場雨虎頭蛇尾, 到達了大水坑後消失得無影無踪, 剛步進月台看見瘋狂兄快步走進扶手電梯, 原來未取號碼布, 即喚他不用等小弟, C 兄亦疾步消失於眼前.時間尚早, 沿路漫步往運動場, 不少參加者已抵達, 亦開始熱身做好準備, 連忙走進更衣室換上戰衣熱身去也. 剛到行李寄存區附近, 又撞見瘋狂兄, 因為C 兄忘記攜帶行李吊牌, 所以放於同一袋中, 跑道上已擠滿跑友, 個個好似閘前馬匹打圈熱身, 自己亦不敢怠慢赤身跑了兩個圈, 陽光開始照射在場內, 兩圈後整個人已汗流浹背, 正想搵水解渴, 各C 兄們已提示跑手們開始排隊起步, 衡量過飲水及排隊之輕重, 最後選擇排隊, 跟住發生咩事有參與的跑手一定知, 項目嘉賓一個接一個長編大論開場白, 換來係喝倒采, 此時跑手們已暴曬了15 分鐘, 身體水份隨汗水已流失了7788, 10 吓倒數聲及風鳴器一響,被困熱鍋之健兒應聲彈出, 今次賽前戰略是postive paging, 於是加速跟著前領跑手, 穿過行人隧道走進聽濤雅苑旁小路, 前領有兩位熟悉身影, 分別是樂華會胡其佳教練與及hkrunner 陳華貴先生, 有點奇怪係胡教練手握蒸餾水樽, 後來先知尼種係最聰明既做法,知道兩位都是頭號人馬, 唔敢提速去追, 一直Keep 係7 至8 位中, 身邊又另一熟悉身影經過, 我與尼位跑手相遇不下數十次,而亦是同組冠軍級人馬,年初同賽8K 擇冠,今次剪了個平頭裝髮型, 感覺非常涼快, 看他的速度沒有前面兩位前輩級的快速, 轉眼間兩位前輩已經以極速消失於人群中, 而平頭跑手和我開始拉開數十米距離, 但剛過了聽濤一段, 到達海旁巴士站附近, 路人開多, 跑手們都要左閃右避, 幸好不遠處有一些工作人員站崗, 一邊提醒途人, 一路指示跑手, 身旁海邊之障礙版經過灣灣開始消失, 原來已經到達德信中學, 迎面而來之陣風, 比冷氣機噴出之冷風還要涼快, 連忙大口大口吸納肺中, 不遠處看見第一個水站, 正值需要, 連忙埋身取水, 正當一手取杯, 嘩…水杯細得可憐, 如水杯盛滿最多只有150ml, 更何況只裝半滿, 大口渴下只比一啖口水多點點, 此時邊走邊喝, 已經走過水站, 唯有回程再補, 唯一安慰是河邊之感覺與剛才起步一段路, 走上來有天淵之別, 樹木與人於陽光中各取所需, 清新的香草味, 除了水廠街及此, 別處難尋, 經一輪回氣, 又再走近平頭跑手, 經過緩緩斜路, 跑進跑友熟識的雙橋, 遠處橋頭看見兩位前輩及一眾高手已經過了橋進入馬場旁紅地路, 而平頭跑手可能已知悉路程到了大半, 開始提速, 而我也亦步亦趨不敢怠慢, 跑至紅地路盡頭, 踏進水廠街, 奇怪的是遠望還未見掉頭Check Point, 可能預算中想見的不見了, 人有點氣餒, 步伐開始慢下來, 迎面而來之腳步聲, 又再煥醒鬥志,原來兩位前輩及高手們開始回程, 見胡教練舉樽大口大口渴, 餘下殘滴亦迎頭而沖, 我只有一個恨字, 幸好死下死下終於也到達Check Point, 踏上紅地毯, BB 一聲表示比賽已到了一半, 痛苦也只剩下一半了, 看看手中時計16"22', 痛苦過程相當折磨, 但時間比上次8K 慢了很多, 可能太悶熱及流失了不少水份, 雙腿也發軟, 左腿不時向右腿投訴,右腿不下數次被左腿踢中, 此時唯有咬緊牙關, 繼續向前奔跑, 再踏上紅色地段, 身旁建築物外牆玻璃鏡, 看見自己滿面通紅全身濕透, 倒有點嚇人, 見平頭跑手呼吸也急速起來, 便知相當辛苦, 終於跑到了雙橋之始, 見到長跑網第一位C 兄, 原來係711 兄, 7 兄的確進步神速, 來不及與C 兄打氣, 已經直奔雙橋, 遠處傳來熟識之聲, 在之前比賽也多次聽過, 一聲"亞嬌加油"令疲倦身軀再充電, 來不及回應對面去程C 兄, 煥醒了鬥志, 直衝林蔭海旁, 良久…終於見到渴望已久之水站, 連忙埋身取水, 誰知前面一些高手C 兄及平頭跑手已經佔據水站, 沒法埋身, 一個愚蠢之決定, 心想:[一杯小小之水倒不如回終點再渴, 返正自己跑10K 都很少飲水], 就沒有排隊取水, 雖然就此帶離了跑手們一點,但跑至巴士站附近, 平頭跑手也追了上來,不愧為前列份子, 平頭跑手一手還有一小杯水, 當迎頭而沖後, 仍然發力向前, 而我與他一路埋身狂衝, 一路上你前我後, 而我亦迎頭再上, 一時間身邊其他跑手都消失於無影無影踪, 好像只有我兩在競賽, 痛苦之邊緣帶領我地返回聽濤之隧道, 此時人也開始沒有明顯知覺, 只是潛意識引領跑回運動場,之後發生之事情, 其他C 兄比我還清楚.

總結: 今次失敗之原因:

1.天氣太悶熱, 一定要帶水降溫.
2.中途水站補給, 一定要排隊取水, 一時之快, 只會悔不當初.
3.與對手競爭, 緊記量力而為, 可以跟隨而作最後衝刺, 爭取勝利

作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-17 10:01
作者: kenneth    時間: 2008-6-17 10:03
作者: 洛虎添    時間: 2008-6-17 10:08
標題: (备用)
我呢實係坐定係第三行la...

(备用)
作者: michaelyw    時間: 2008-6-17 10:30
洗"眼"恭"看"
作者: 龜速行    時間: 2008-6-17 11:42
座定第4行la

作者: kenneth    時間: 2008-6-17 11:44
作者: randyip    時間: 2008-6-17 11:51
queue up for the stroy....
作者: onon    時間: 2008-6-17 11:56
原帖由 kennethwat 於 2008-6-17 11:44 發表 就憑龜速行兄張

登錄/註冊後可看大圖
,相信和ONON 兄一樣,都是設計能手。

哈...龜兄露出馬脚!
作者: Alfred    時間: 2008-6-17 12:05
哎呀!遲咗tim,霸唔到頭位,唯有跟住隊啦!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-6-17 12:19
對不起大家,
嘻嘻!小第想以網主身份打尖插隊!

作者: 龜速行    時間: 2008-6-17 12:21
標題: 回復 8# 的帖子
no la
I'm just like a student of design

on on c hing is master of design
作者: onon    時間: 2008-6-17 14:07
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-17 10:01 發表 擔定櫈仔霸頭位先.

哈哈...瘋狂兄連張櫈仔都霸埋! 打尖都咁有天份!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-17 15:03
作者: 龜速行    時間: 2008-6-17 15:05
100% agree

"打尖都咁有天份"

作者: redred    時間: 2008-6-17 16:00
等我都坐定定
等學野先
作者: thugs32    時間: 2008-6-17 16:52
等我飲杯茶 ,食個包先慢慢等。
作者: ram    時間: 2008-6-17 17:03
嘩!Gills兄既號召力真係犀非利呀
未上映已經全院滿座,萬眾期待中!!!
作者: =chairman=    時間: 2008-6-17 18:07
等埋我呀 ~~~
作者: oscar    時間: 2008-6-17 18:11
作者: redred    時間: 2008-6-17 18:19
GILLS 兄, 好精彩
好似親歷其境咁
快d打落去啦

p.s. gills 兄太太很細心
作者: awyh    時間: 2008-6-17 18:49
精彩,真係好想繼續睇。
作者: ram    時間: 2008-6-17 19:11
小弟有幸成為首映第一位出現既路人甲(非在比賽裡出現)
真係勁興奮,回想當日大清早一上網Gills兄已在線,好早啊
與Gills兄邊吃早餐邊傾下計,果真一樂也!

首回已精彩非常,期待下一回!
作者: randyip    時間: 2008-6-17 19:47
一共有幾多集0架?
作者: blurmax    時間: 2008-6-17 19:57

I like to reserve a seat too
作者: clerkb    時間: 2008-6-17 21:37
下期幾時出 ?
作者: MJ576    時間: 2008-6-17 22:03
嘩! Gill兄長跑故事第一回 已上畫,等小弟攞個望遠鏡出黎睇吓先.

唔知下一回幾時分解呢
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-18 00:06
終於開影拿,等等....

Gills ching太太好細心啊!
食愛心早餐,跑步更醒神.

萬眾期待,繼續講啦!!
作者: spmho    時間: 2008-6-18 00:28
嘩...去完旅行返黎...
我要坐山頂位啦...不過都要坐
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-18 00:35
原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-18 00:28 發表
嘩...去完旅行返黎...
我要坐山頂位啦...不過都要坐

去邊旅行呀?
山頂位好過企位呀!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-18 09:27
作者: onon    時間: 2008-6-18 10:24
回憶提供:

小弟過橋往水廠方向時見對面橋Gills兄已回程, 即時用盡全力大喝一聲: "Gills! 加油!" 
只見Gills兄頭也不抬, 左手一揮, 繼續瀟灑上路.
作者: daniel0415    時間: 2008-6-18 10:58
期待Gills兄的下一part,真係想知到底發生的咩事?
作者: ckleung    時間: 2008-6-18 11:55
好精彩呀!GILLS兄行文流暢,情景交融。好文章!好文章!

期待第二集出版,雖然擔唔到櫈仔霸頭位,順手攞兩個紙箱霸位。

還有,網主唔好打尖,應先讓其他師兄、師姐,網主最好排最後。[attach]861[/attach]。
作者: clerkb    時間: 2008-6-18 12:18
大下氣先 5D, 5D . 樓主寫快d 
作者: spmho    時間: 2008-6-18 22:05
原帖由 叮叮噹 於 2008-6-18 00:35 發表

去邊旅行呀?
山頂位好過企位呀!

去完高雄返黎
作者: lvrunner    時間: 2008-6-19 02:11
嘩! Gills兄,

多謝! 真精采. 雖然我成個monitor都係 full of 閣下嘅大筆, 小弟都一字不漏可以睇哂佢. 閣下都知我返工企慣, 所以唔駛坐, 企o係呢度後面等續集得啦!
作者: desmond    時間: 2008-6-19 13:50
原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-18 22:05 發表

去完高雄返黎
C-hing我都plan緊去高雄,可否簡介一下必到旅遊點及注意事項呢?
作者: desmond    時間: 2008-6-19 13:54
標題: 幾時有第二集?
真係仲心急過以前細個追漫畫,好想快o的有得睇~~
作者: spmho    時間: 2008-6-19 15:27
原帖由 yungwai 於 2008-6-19 13:50 發表
C-hing我都plan緊去高雄,可否簡介一下必到旅遊點及注意事項呢?

好唔好彩地,我去左5日,落雨落左4日,仲要係大雨得好緊要o個種

我自己去左小琉球(1日,自己book民宿,類似九份咁既郊區,可以遠離市區),旗津(1日,好正既海,可以租單車)、鹽呈(食阿婆冰、米糕,有間牛肉面都好正架),其他3日都係高雄(有間"雞伯雞"好正,六合夜市麻麻地,同士林無得比)
另外,極度推介你一間叫"鱘之屋"既地方,d蟹好好食架,我唔係太食蟹都話好食
度小月同周氐蝦餅(個名咁上下)都係高雄好出名食野
愛河呢個高雄地標,其實城門河差唔好,不過去下無妨
其實去高雄都係食食食,唔好諗住好多野玩好多野睇
你睇街出既tour guide都有晒我以上所講既野

不過高雄交通無台北咁方便,我每日都起碼行1至2個鐘路,好多時要坐的士
如果你是自由行,最好有高雄街道圖,因為高雄的街道指示不太清楚
記得離港前兌定少少台幣做台證,因為台禁區內是沒有兌外幣的,要在禁區外先有,而台證處卻在禁區內的
作者: desmond    時間: 2008-6-19 16:16
原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-19 15:27 發表

好唔好彩地,我去左5日,落雨落左4日,仲要係大雨得好緊要o個種

我自己去左小琉球(1日,自己book民宿,類似九份咁既郊區,可以遠離市區),旗津(1日,好正既海,可以租單車)、鹽呈(食阿婆冰、米糕,有間牛肉面 ...
多謝晒師兄指點。其實我到高級雄都係唸住轉機去外島玩,因為個人較享受大自然風光。小琉球是否很漂亮?旗津也是要坐船去的吧?我打算去澎湖,但好似最少都要stay3日2夜先夠..........
對唔住呀Gills c-hing ,借左你呢度問c-hingo野
作者: kenneth    時間: 2008-6-19 16:23
作者: spmho    時間: 2008-6-19 17:26
原帖由 kennethwat 於 2008-6-19 16:23 發表

stanleyhpm HING 你竟然在這裡開高雄旅遊誌....
小弟渡蜜月都是去了台灣玩自由行,租私家車,由開始 台北->花蓮->太老閣->台中->返台北->基隆,玩咗十幾日。不過已是很多年前的事了。gchbdfmyd ...

kenneth兄....我只係回應師兄既提問o者
我為有食左隻死貓啦 .....

台灣其實有好多好玩既地方,不過太多人去台北
就以為台灣只得台北好玩

(gills師兄,唔好怪我地離題,我地只係等你既第n集等得心急,講下其他野 )
作者: kenneth    時間: 2008-6-19 17:29
作者: spmho    時間: 2008-6-19 17:32
原帖由 yungwai 於 2008-6-19 16:16 發表
多謝晒師兄指點。其實我到高級雄都係唸住轉機去外島玩,因為個人較享受大自然風光。小琉球是否很漂亮?旗津也是要坐船去的吧?我打算去澎湖,但好似最少都要stay3日2夜先夠..........
對唔住呀Gills c-hing" />hjk" />" />hjk" />" />hjk" />  ...

gills師兄唔會怪我地掛

小琉球有很多乜洞乜洞,係個島既地標,都算漂亮的,不過1日咩都夠
旗津無錯是要坐船,不過好方便,係鹽呈度坐,好快
我今次無去到澎湖,俾唔到意見你啦
如果你只去外島的話,咁四日三夜應該夠,要睇下你會唔會去城市食野
城市食野起碼都一至兩日先至食得開心

作者: desmond    時間: 2008-6-19 17:43
原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-19 17:32 發表

gills師兄唔會怪我地掛

小琉球有很多乜洞乜洞,係個島既地標,都算漂亮的,不過1日咩都夠
旗津無錯是要坐船,不過好方便,係鹽呈度坐,好快
我今次無去到澎湖,俾唔到意見你啦
如果你只去外島的話, ...
多謝師兄意見!累師兄食左隻死貓真係唔好意思 我都想去睇下台灣除大城市的一面,但依家煩緊機票。
Gills c-hing快的出下集啦。
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-19 17:45
唔錯唔錯!

Gills兄的戲未上續集,就有"台灣自助旅遊"攝吓時間,
好想去玩呀!!

Gills兄快快上影啦!
唔係班客被人拉隊去台灣旅遊啊!
作者: vita375    時間: 2008-6-19 19:25
中場休息?
作者: spmho    時間: 2008-6-19 23:25
原帖由 yungwai 於 2008-6-19 17:43 發表
多謝師兄意見!累師兄食左隻死貓真係唔好意思" />hjk" /> 我都想去睇下台灣除大城市的一面,但依家煩緊機票。
Gills c-hing快的出下集啦。

師兄暑假去呀?
作者: desmond    時間: 2008-6-20 09:54
原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-19 23:25 發表

師兄暑假去呀?
我唸住30/6請一日假,連weekend及1/7有4日囉
作者: spmho    時間: 2008-6-20 11:55
原帖由 yungwai 於 2008-6-20 09:54 發表
我唸住30/6請一日假,連weekend及1/7有4日囉

咁機票應該貴同好快無喎...
話晒暑假....祝你好運啦
作者: spmho    時間: 2008-6-24 12:19
Gills師兄,我地等緊你既故事啊
加油啊
作者: 力    時間: 2008-6-24 19:48
Gills C-hing,
Awaiting your story, whats happen on Jun 9th?
作者: blurmax    時間: 2008-6-24 22:06

Gills師兄,我地等緊你既故事啊

X 2
作者: redred    時間: 2008-6-24 22:58
GILLS 兄
唔好釣大家既癮
快d出埋下集啦
作者: 龜速行    時間: 2008-6-25 00:03
GILLS 兄

等等等又再等等等......
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-25 17:37
好心急呀ching!
作者: 何老四    時間: 2008-6-26 17:37
無入o黎一陣,乜熱鬧成o甘,差D錯過Gills Ching好有電影 feel o既 story ,好o野當然係要精雕細琢,千呼萬喚始出來,GiIls ching 我支持您慢慢寫,不過o吾好要我o地等到眉毛都白埋。
作者: tsw01    時間: 2008-6-26 23:54
好心急,快d。
作者: angkso    時間: 2008-6-30 13:27
標題: 回復 60# 的帖子
Me too x 2, Gills Ching, where is part 2?
作者: randyip    時間: 2008-6-30 13:56
it just a LONG LONG time
作者: blurmax    時間: 2008-7-27 14:52
Gills, where is the pt 2 of the story?  (msg from BKK)
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-27 16:08
作者: clerkb    時間: 2008-7-27 23:16
係wor , 脫期咁耐, 係吾係要攪民憤. 開d 交稿出來呀 !!! 交稿 , 交稿
作者: Gills    時間: 2008-7-28 09:06
嘩...有咁多位C兄/C姐追稿, 睇怕都係時後寫埋落去, 期待係永遠令人著迷....
作者: Alfred    時間: 2008-7-28 09:13
原帖由 Gills 於 28/7/2008 09:06 發表
嘩...有咁多位C兄/C姐追稿, 睇怕都係時後寫埋落去, 期待係永遠令人著迷....  

可以擺埋落年刋
作者: kenneth    時間: 2008-7-28 14:06
作者: kinkinho2008    時間: 2008-7-28 17:55
有點奇怪係胡教練手握蒸餾水樽, 後來先知尼種係最聰明既做法 ?
點解係聰明既做法?
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-28 19:48
作者: =chairman=    時間: 2008-7-28 23:13
原帖由 kennethwat 於 2008-7-28 14:06 發表

x2,可以增加年報的下載次數﹗

x3  我一定會下載來睇 ~~~
作者: ginnywong    時間: 2008-7-31 13:41
原帖由 Gills 於 2008-7-28 09:06 發表

咁即係幾時有得睇呢?
作者: ceci_0626    時間: 2009-4-17 23:45
我都想睇ar...
十分期待
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-18 00:03
作者: 高佬    時間: 2009-4-18 00:10
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-18 00:03 發表
下回已經登在去年的年刊上。

瘋兄請問去年的年刊可在那裏找?
因小弟用搜索功能均未能找上。
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-18 00:35
作者: Gills    時間: 2009-4-20 17:08
體育推廣社舉辦.城門隧道競跑賽
日期: 1990年N月N日
地點: 荃灣城門隧道管道收費廣場至沙田出口來回
腳程: 6K
天氣: 陰天間中有陽光

預告...唔想聽到的, 好多跑友話唔再跑, 無時間, 無左火, 無熱情...分享呢個比賽, 令各位對長跑有另一番體會.....

"體育推廣社"唔知有冇跑友認識, 英文short form係"AP",Office係灣仔近灣仔道, 跟現在的HKMP相似, 90代資訊無現時般發達, 冇話一上網就搵到比賽資料, 通常每次玩完比賽, 就會有唔少人係終點派宣傳單張, 一個接一個咁玩落去, 有時比賽會去完全唔熟悉的路, 或者係冇車去既地方, 好似荃灣城門隧道競跑賽, 就係荃灣城門隧道管道收費廣場跑至沙田來回, 當時城隧尚未通車,  亦係第一次也是唯一一次跑行車隧道, 由荃灣收費亭跑去沙田出口折返,

登錄/註冊後可看大圖

因隧道是貫穿兩座山, 中段會又出隧道再入沙田另一邊山既隧道,

登錄/註冊後可看大圖

相當特別, 當年玩長跑既人相對現在唔係特別多, 細賽都係二三百人, 唔同現在動下都成千人, 此賽有幾位跑友一同報名, 但當日唔知係搵唔到人, 定係比人放飛機, 得番自己跑, 由可風中學行去收費亭, 花了數十分鐘, 嘩...心想好彩唔駛跑該段路, 又長又甘, 到達收費亭, 可以用壯闊黎形容(鄉下妹以前未去過天安門,及後發覺天安門果種先叫做壯闊), 整齊闊大既收費廣場, 相比當年獅隧, 簡直係蚊比同牛比, 此時好多C兄/C姐已經開始熱身, 我亦連忙變身去也, 時間愈來愈近起步時間, 人亦漸漸多, 四處張望也有不少熟悉身影, 通常玩來玩去都見到個幾班人, 有些是一大夥像跑會的, 另外也有像我般單打獨鬥, 起步初段, 其實打算留前鬥後跑法, 但因排得較前, 不自覺地開快左, 但亦有唔少快腳好似一陣風咁係身邊漂過, 此時有位口痕又大聲講:[烏龜唔好係前面阻住], 說話都未講完, 已經擦身而過, 當時聽到D咁挑釁性既說話, 火都離....一直跟隨口痕友,你一步我一步咁, 原來已經走上了第2/3集團, 前面相若不到50米, 就係前領既跑手, 成世人都未跑過咁既速度, 當然咁跑法一定要付代價, 跑跑吓前面管道露出柱光, 好喇...終於到左一半, 一出管道口, 嘩...原來四周還是山草叢林, 不遠還有一個入口, 我的天...

作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-20 17:16
原帖由 Gills 於 2009-4-20 17:08 發表
腳程: 10K

預告...

1990年? 19年前??
作者: Gills    時間: 2009-4-20 17:21
原帖由 叮叮噹 於 20-4-2009 17:16 發表

1990年? 19年前??

Right! Not typo mistake. 正正是十九年前的一場比賽. 令我對長跑有別的體會.
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-20 18:37
原帖由 Gills 於 2009-4-20 17:08 發表
腳程: 10K

預告...唔想聽到的, 好多跑友話唔再跑, 無時間, 無左火, 無熱情...分享呢 ...

19年前.....真係難以想像,想問吓Gills兄咁多年裡面有冇試過長跑失去興趣? 如果有....之後又係點樣可以重新著起跑鞋呢?
作者: 曲奇    時間: 2009-4-20 20:15
原帖由 Gills 於 2009-4-20 17:21 發表

Right! Not typo mistake. 正正是十九年前的一場比賽. 令我對長跑有別的體會.

期待你把這另一番的體會作分享...
定會洗耳恭聽呀..
作者: cc    時間: 2009-4-20 20:22
作者: nc    時間: 2009-4-20 22:05
原帖由 Gills 於 2009-4-20 17:21 發表

嘩嘩!! 原本e樹有故仔聽, 差點錯過了

擔櫈仔, 罷頭位先. 矯屎兄, 快d講啦!!!
作者: ram    時間: 2009-4-20 22:24
嬌妹可以與長跑兄拍拖更多年,不離不棄
小弟極之百卦想知道箇中滋味,希望也可以同長跑細水長流
嬌妹快d出稿啦!   
作者: Gills    時間: 2009-4-22 13:58
原帖由 大圍新跑手 於 20-4-2009 18:37 發表

19年前.....真係難以想像,想問吓Gills兄咁多年裡面有冇試過長跑失去興趣? 如果有....之後又係點樣可以重新著起跑鞋呢?

大圍兄, 如C兄視跑步為生活一部份, 咁閣下就會自動自覺走去玩, 如果偶然覺得乏味, 可以轉換路線長短, 或相約友人, 必能重燃.
作者: nc    時間: 2009-4-22 14:53
原帖由 Gills 於 2009-4-22 13:58 發表

大圍兄, 如C兄視跑步為生活一部份, 咁閣下就會自動自覺走去玩, 如果偶然覺得乏味, 可以轉換路線長短, 或相約友人, 必能重燃.

嬌姐, 快d寫埋下半部吧
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-22 15:03
作者: 上水馬王    時間: 2009-4-22 16:13
原帖由 曲奇 於 2009-4-20 20:15 發表

期待你把這另一番的體會作分享...
定會洗耳恭聽呀..

x2

期待嬌兄的續集分享!
作者: 711MF    時間: 2009-4-22 16:36
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-22 16:39
作者: Gills    時間: 2009-4-22 16:43
...唔係釣癮, 要搵番一D野先, N年前係屋企有張証書, 記載了當日比賽的成績, 唔...好快記番係邊架喇.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-22 16:45
作者: Gills    時間: 2009-4-22 16:54
原帖由 711MF 於 22-4-2009 16:36 發表
Gills 兄
睇返你個長跑故事.就諗返當初當初入長跑網好多故事......

7哥, 大家咪又係度創造緊各自的路, 但這條路唔會再孤單, 會有好多人一齊玩架.
作者: Gills    時間: 2009-4-22 16:56
原帖由 瘋狂坦克車 於 22-4-2009 16:45 發表

唔緊要, 慢慢搵, 搵到先至寫落去, 第二期年刊好需要呢d有份量既文章吸引讀者既注意.

吓...仲諗住供獻我的第一次...10K....添. 寫完呢篇再算.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-22 17:01
作者: 力    時間: 2009-4-22 17:44
原帖由 高佬 於 2009-4-18 00:10 發表

瘋兄請問去年的年刊可在那裏找?
因小弟用搜索功能均未能找上。

here
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2279&highlight=%2Bkenneth
作者: 力    時間: 2009-4-22 17:47
標題: 回復 77# 的帖子
Gills,
19 years before.... Is it your 1st match?
作者: 曲奇    時間: 2009-4-22 17:53
原帖由 Alex 於 2009-4-22 17:44 發表

here
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2279&highlight=%2Bkenneth

這個pdf開唔到架~~
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-22 18:00
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-22 19:14
原帖由 Gills 於 2009-4-22 13:58 發表

Gills兄講得冇錯,我一定會記住你呢段說話,只要我身體容許我跑,我就一定會繼續跑落去。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2