香港長跑網 - 長跑長友

標題: 夜晚跑會警D! [打印本頁]

作者: meimei    時間: 2008-6-19 01:26
標題: 夜晚跑會警D!
很高興終於有一個專為女跑手而設的討論區, 讓我們互相分亨跑步心得.我在沙田操多,見到很多女孩子都跑得很快.但夜晚跑會警D!
作者: lvrunner    時間: 2008-6-19 01:44
meimei師姐,

再一次恭喜師姐成為長跑網第500號/名member! 請多D上黎吹水and發言呀! 夜間跑步真係要去D光猛同人多嘅地方跑才安全, 操場最好. Once again, welcome to longrun.hk

作者: =chairman=    時間: 2008-6-19 02:10
我係男仔,不過有時都唔敢去d好靜既地方跑   ~~~ 之不過夜晚跑會覺得好好 feel ~~~
作者: lvrunner    時間: 2008-6-19 06:40
原帖由 =chairman= 於 2008-6-18 10:10 發表
我係男仔,不過有時都唔敢去d好靜既地方跑   ~~~ 之不過夜晚跑會覺得好好 feel ~~~

正所謂"月黑風高XX夜", 唔驚就假囉!

作者: leefs    時間: 2008-6-19 07:39
原帖由 meimei 於 2008-6-19 01:26 發表
很高興終於有一個專為女跑手而設的討論區, 讓我們互相分亨跑步心得.我在沙田操多,見到很多女孩子都跑得很快.但夜晚跑會警D!

歡迎 meimei
相信您一定跑得很快, 請問以前有冇玩過"水陸二項"比賽?

作者: cfchan    時間: 2008-6-19 08:15
我係男仔,夜晚跑無咩燈光地方都驚驚,尤其係有狗狗既地方!
歡迎第500位會員,meimei師姐!

作者: kenneth    時間: 2008-6-19 08:40
作者: redred    時間: 2008-6-19 08:43
meimei ctse, 歡迎曬
我都係喱到其中一係女跑手
作者: ram    時間: 2008-6-19 09:04
歡迎meimei ctse, 小弟間中都會跑下沙田運動場
可能見過面都不出奇
有冇興趣join我們 628 跑城門呀 ?

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1206&extra=page%3D1

作者: oscar    時間: 2008-6-19 09:07
作者: onon    時間: 2008-6-19 09:24
全體起立! 鼓掌! 歡迎第500會員meimei師姊加入! 
作者: 711MF    時間: 2008-6-19 09:44
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-19 10:31
作者: lvrunner    時間: 2008-6-19 10:50
小弟都好耐冇夜間跑步, 最多亦是天蒙光四五點跑, 夜晚跑親都成日要"ling"轉頭check, 睇吓有冇人o係後面. 次次明明冇人都好似覺得比人跟住咁! 但跑得怏過日間, 真係疑心生暗鬼呀! 如果撞到D黑人跑手, 嘩! 仲驚多兩成, 唔跑到埋嚟面前都見唔倒佢個真樣. Scary !!

作者: onon    時間: 2008-6-19 12:17
小弟常隻身夜跑, 域多利道都算黑同靜, 又經墳場, 不過掛住索氣唔識驚. 

最多比路邊草叢隻牛近距離向你大叫! ....原在係牛蛙! 

最初唔知真係比佢嚇一跳.

作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-19 13:26
作者: philomena    時間: 2008-6-19 16:11
我好怕晚上跑,不過細時則喜歡黑夜遠足.其實日光日白跑,我都試過兩次唔同地點比狗追,嚇餐死!
作者: philomena    時間: 2008-6-19 16:13
話時話域多利道魔星領大口環都幾好跑,不過我已經十年無跑過那裡了.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-19 17:18
全體起立! 鼓掌熱烈歡迎!
歡迎第500會員meimei師姊加入!

小妹都是女子超慢跑手,一起加油!
作者: bee    時間: 2008-6-19 20:04
夜跑真是有些危險, 我通常去人多
作者: meimei    時間: 2008-6-20 00:00
標題: 回復 9# 的帖子
對不起,628我唔得閒跑,希望下次可以join到大家
作者: lvrunner    時間: 2008-6-20 01:40
原帖由 bee 於 2008-6-19 04:04 發表
夜跑真是有些危險, 我通常去人多

哈佬! 蜜蜂師姐

Long time no see! 請多D上黎長跑網留言吹水呀, 依家多咗好多師姐加入.
作者: Alfred    時間: 2008-6-20 20:14
原帖由 meimei 於 19/6/2008 01:26 發表

welcome ctse。
作者: Alfred    時間: 2008-6-20 20:16
原帖由 711MF 於 19/6/2008 09:44 發表
歡迎  500    meimei ctse

我哋以後係唔係叫佢500姐呀?
作者: maoyi    時間: 2008-6-23 04:24
跑步都係放松D比較好,跑幾耐驚幾耐就無謂LA
師姐點解唔換時間,我跑朝早既

作者: kenneth    時間: 2008-6-23 08:22
作者: spmho    時間: 2008-6-23 11:59
原帖由 kennethwat 於 2008-6-23 08:22 發表

maoyi 姐
謎面︰ababbbaabbb abbbabbbbaaaa
歡迎閣下﹗

Ken肯定成日睇獎門人
作者: kenneth    時間: 2008-6-23 12:07
作者: oscar    時間: 2008-6-23 12:15
作者: kenneth    時間: 2008-6-23 12:26
作者: oscar    時間: 2008-6-23 13:09
作者: kenneth    時間: 2008-6-23 13:13
作者: oscar    時間: 2008-6-23 13:22
作者: kenneth    時間: 2008-6-23 13:27
作者: spmho    時間: 2008-6-23 23:31
原帖由 kennethwat 於 2008-6-23 12:07 發表

的確,小弟是經常睇的,不過其實小弟之前在網上都聽過呢一題。

PS.CHING 星期六帶翻部 三星 LCD 電視 給小弟喎﹗

唔好意思啦.....lcd電視、高清、雪櫃、分體冷氣、notebook.....咩都無啦
福娃筆就有.....同兩塊號碼布
作者: caffeine    時間: 2008-7-8 23:51
想同ctse 講, 今晚我去了黃大仙 公園跑, 有個阿叔成日看住我, 有時仲同我揮手, 好可怕.....ctse們小心呀!!!
作者: nc    時間: 2008-7-9 09:19
caffeine ctse 好耐無見喇, 最近咁少上來ge??? 多謝妳話比各位姊妹聽, 等大家小心d  晚上公園一般都比較暗d, 所以小心d呀!!!

所以就係要練跑快do羅

作者: nc    時間: 2008-7-9 13:25
caffeine ctse 有無興趣今個星期五晚7pm去屯門跑??  仲有26.7跑馬鞍山梅子林斜路??
作者: caffeine    時間: 2008-7-9 13:50
標題: 回復 38# 的帖子
多謝obannc 你呀~
我住係kowloon東, 好難同你地跑呀~
作者: nc    時間: 2008-7-9 14:39
原帖由 caffeine 於 2008-7-9 13:50 發表
多謝obannc 你呀~
我住係kowloon東, 好難同你地跑呀~

我都係九龍東人, 搭車去好方便

作者: caffeine    時間: 2008-7-9 16:37
標題: 回復 40# 的帖子
如果係斧山跑就fit曬~
作者: nc    時間: 2008-7-9 17:37
原帖由 caffeine 於 2008-7-9 16:37 發表
如果係斧山跑就fit曬~

好難成日都keep住咁fit
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-9 18:26
原帖由 obaanc 於 2008-7-9 17:37 發表

好難成日都keep住咁fit

語帶相關,勁!
作者: nc    時間: 2008-7-9 20:14
原帖由 叮叮噹 於 2008-7-9 18:26 發表

語帶相關,勁!

ctse, 其實我係語無倫次呀  
作者: kenneth    時間: 2008-7-9 21:55
作者: caffeine    時間: 2008-7-9 23:06
標題: 回復 45# 的帖子
如果係真, 我真的想參加....
作者: spa    時間: 2008-11-27 15:45
my husband doesn't like me jogging alone at night.  We quarrel on this issue many times.  He also complaint my jogging suits.....
作者: pwong5618    時間: 2008-11-27 16:35
Ask him to join with you to jogging,
Sometime bring him to watch the running race
and let him see what are the Ctse wearing.

May be he will buy you a more fashionable running suits.
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-27 16:46
作者: spa    時間: 2008-11-27 17:05
標題: 回復 48# 的帖子
he doesn't like jogging at all.  He said my shorts too short.  The tee too tight and small.......
作者: pwong5618    時間: 2008-11-27 17:20
後生仔D思想都禁 .........

Positive Thinking
可能佢太錫妳,怕妳比人睇得多,舌底!

妳要教佢有感好身段的老婆,佢應該懂得自豪!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-27 17:31
作者: ~~菲菲~~    時間: 2008-11-27 17:41
原帖由 spa 於 2008-11-27 17:05 發表
he doesn't like jogging at all.  He said my shorts too short.  The tee too tight and small.......

學樓上話齋, 你老公都係擔心你者......咁佢唔肯陪你跑就為有叫你唔好跑囉...
我阿媽都唔喜歡我跑步, 話跑步傷膝蓋...
作者: spa    時間: 2008-11-27 17:51
其實好多人都係著BRA TOP LA,唔明佢點會反對
作者: Gills    時間: 2008-11-27 18:07
原帖由 spa 於 27-11-2008 17:51 發表
其實好多人都係著BRA TOP LA,唔明佢點會反對

咁C姐真係點都要要請下閣下之相公去觀摩吓比賽, 睇完除左可感受吓跑步之氣氛, 更了解時下跑步之裝束, 一定有所改觀, 其實專注跑步之C兄, 只顧一心跑好步及奔往終點, 又點會四維望, 除非有心裝人, 得罪得罪...善哉善哉...阿彌陀佛.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-11-28 01:22
原帖由 Gills 於 2008-11-27 18:07 發表

咁C姐真係點都要要請下閣下之相公去觀摩吓比賽, 睇完除左可感受吓跑步之氣氛, 更了解時下跑步之裝束, 一定有所改觀, 其實專注跑步之C兄, 只顧一心跑好步及奔往終點, 又點會四維望, 除非有心裝人, 得 ...

咁又唔係全對啊!小妹跑街經常被男人望,有些不尊重的眼光.
小妹認為參加比賽的跑手,可能比較專心及專業,女跑手也有外籍人仕,穿bra top跑,都可以接受.
平日練跑特別是跑街,不宜只穿bra top,可以考慮加穿一件T-SHIRT或者背心.

道理很簡單,身處不同地區,衣著打扮的文化也不同.
老公關心妳,著緊妳的衣著,也擔心妳晚上跑步有危險,妳很 .
作者: allanccl    時間: 2008-11-28 08:04
原帖由 spa 於 2008-11-27 15:45 發表
my husband doesn't like me jogging alone at night.  We quarrel on this issue many times.  He also complaint my jogging suits.....

我身同感受,我舊年開始學跑步,並且番大陸跑馬拉松添,太太的反應是很大,很緊張,差d唔准小弟去,但最近我上網,看Alfredyu ching 2006 年跑廈門的短片,並且叫佢一齊晒,佢睇到果d啦啦隊熱情納喊的氣氛,佢開始改變對跑步的睇法,仲猛叫我快d報名,帶埋佢去添;所以,你可以試下比佢同你一齊跑步,比賽時叫佢幫你映相,慢慢佢就唔會再反對你跑步架啦。
作者: spa    時間: 2008-11-28 14:37
佢話有次我WARM-UP時,見到有兩個男人係度評頭品足,佢好唔鍾意
作者: 711MF    時間: 2008-11-28 15:17
作者: spa    時間: 2008-11-28 15:50
MA ON SHAN
作者: 711MF    時間: 2008-11-28 15:55
作者: peter2008    時間: 2008-11-29 23:33
這是女子長跑討論區,多了很多男人提出意見。
作者: spa    時間: 2008-12-1 12:31
冇問題呀,一齊傾下討論下姐
作者: Rover媽    時間: 2009-5-29 15:41
我只會係夜晚跑, 我怕黑, 但更怕晒黑.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2