香港長跑網 - 長跑長友

標題: 強烈反對渣打馬拉松加價 [打印本頁]

作者: hksis8888    時間: 2010-9-29 09:02
標題: 強烈反對渣打馬拉松加價
加11% 到 $300 , 對我呢類低收入人士係負擔 .

點解唔俾人自由選擇要唔要件衫 ? 唔要就減報名費 .
作者: Oscarynk    時間: 2010-9-29 10:32
其實渣馬是一項賺大錢的項目,大家又反應熱烈,點可以唔加﹝毅行都話有慈善成份,渣馬就純賺錢﹞

如果唔係要投入熱門話題,有大把其他比賽可以參加。
作者: leefs    時間: 2010-9-29 10:51
我都"強烈反對渣打馬拉松加價",
更基於賽事利用到大量社會資源及公眾利益,
要求主辦單位增加透明度公開有關賬目及收入用途!

作者: hychong    時間: 2010-9-29 10:53
從大家唔想要T恤的反應,都知道呢件衫幾不受歡迎。聽跑友說:「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」聽完都覺得好笑又傷心。馬拉松衫,原本係一項身份,正正因為不思進取的田總,結果係搞到人人唔想要...

平心而論,全世界已發展中國家地區,香港的馬拉松收費最平,美國至少過千,歐洲至少五、六百。

當然一分錢、一分貨,外國其實相當好玩,一千元換來一個極難忘的回憶絕對值得,而香港馬拉松也將近是全世界最沉悶、最少節目、最沒有趣味和人情味的馬拉松。

如果今年賽會一改頹風,追近些少國際水平,付多一點報名費也合理,但只怕最後渣打加了價,但賽事仍是如舊一樣沉悶、無人情味,加價便相當不值了...
作者: shogikin    時間: 2010-9-29 11:38
我想先要說說
近2年是有改善的
有不少地方
主辦一收到投訴
下年便作了改善

我要跑全馬,我一定會報名的
但我會考慮不報其他HKAAA的賽事

Kin in Running
作者: loudspeaker    時間: 2010-9-29 12:54
原帖由 hychong 於 2010-9-29 10:53 發表
從大家唔想要T恤的反應,都知道呢件衫幾不受歡迎。聽跑友說:「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」聽完都覺得好笑又傷心。馬拉松衫,原本係一項身份,正正因為不思進取的田總,結果係 ...

完全同意, 講左好多年, 又咁多聲音, HKaaa 都係斗唔過贊助商( 5 要件衫减收費)。
題外話, 件衫 d 料我幾鍾意, 由其 2010 呢件, 好排汗, 去街, 跑步
有時搬貨都會著佢
作者: lvrunner    時間: 2010-9-29 13:16
原帖由 hychong 於 2010-9-28 18:53 發表
從大家唔想要T恤的反應,都知道呢件衫幾不受歡迎。聽跑友說:「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」聽完都覺得好笑又傷心。馬拉松衫,原本係一項身份,正正因為不思進取的田總,結果係 ...

HY, why do people complain about a $38.46 US entry fee marathon ???
作者: slowrunner    時間: 2010-9-29 13:45
原帖由 hychong 於 2010-9-29 10:53 發表

我都係著佢黎倒垃圾咖!
作者: miller    時間: 2010-9-29 14:04
標題: 回復 7# 的帖子
lvrunner,因為佢地根本唔知搞一個比賽o既成本係幾多,只係知佢地要俾幾多出黎報比賽,佢地覺得點解有d 10k比賽可以唔使$50都係有咁多紀念品,有比賽過左$100就係好貴,主辦單位就好好賺…

打個比喻,岩岩星期日荃灣區有個長跑,有一段大約600-700米o既路要落水馬,成本要超過$50,000,你話佢地收$60點cover成個賽事o既使費?咪又係區議會出錢,即係有份交稅o既人津貼d跑手咯…
作者: ~~菲菲~~    時間: 2010-9-29 14:14
攪比賽成本都真係唔少~~~
其實我都唔係介意俾多几十蚊, 但都係想大會攪得好d,
件衫年年同款, 咁真係接受唔到囉
個記念牌我覺得都可以慳返
作者: Parco爸    時間: 2010-9-29 14:30
任何活動要俾錢都會有意見...只因人人出發點不同...
渣打馬拉松有人當係長跑賽事...會認真去操練...沒有任何紀念品都會參與...
亦有人當作嘉年華會去參與...去影下相...拿D紀念品...最好越多紀念品越好....
還記得上年有報不到賽事的跑友們說...不認真跑步既人霸左D名額
咁..不如又倒轉諗...為何有心跑既人不早點去報名呢?
講到底...都係有理說不清...每人心中底線不同

hychong
留意到閣下的回覆...總愛說外國的賽事如何好..如何好...
香港的賽事如可不好...如何差...
坦白講...小弟未有機會參與外國賽事...
但呢刻...我對我曾付出的每場報名費...
曾參與既賽事...在各方面總算滿意...
或許..我只是願意付出幾十蚊至幾百蚊的小跑友...沒什麼特別大要求吧!

若有一天我能出外見識...定必作一比較...看看香港的賽事是否真的差到如此地步...

作者: leefs    時間: 2010-9-29 14:33
原帖由 miller 於 2010-9-29 14:04 發表
lvrunner,因為佢地根本唔知搞一個比賽o既成本係幾多,只係知佢地要俾幾多出黎報比賽,佢地覺得點解有d 10k比賽可以唔使$50都係有咁多紀念品,有比賽過左$100就係好貴,主辦單位就好好賺…

打個比喻,岩岩星期日荃 ...

咁香港馬拉松公司可否,就增加透明度公開過去有關賬目及收入用途,有所回應!
PS,香港長跑網嘅賬目係公開大家需要隨時可以查數!

作者: 228華    時間: 2010-9-29 14:55
渣打呃$呀>_<
作者: Mike_Li    時間: 2010-9-29 15:03
加價是可以接受。加到300元並不是什麼天價,何必大驚小怪。一分錢、一分貨,如果加到過千蚊,味可以按排多的人員、紀念品等等lor,但到時又比人話太貴。總之,香港很多人都是抱有"百彈'心態。
hychong兄,小弟也曾穿馬拉松T shirt 倒垃圾,但我並無覺得有甚麼好笑,它不是T-shirt 嗎?香港馬拉松T shirt和外國馬拉松T shirt有分別嗎?大家都不是T-shirt一件。
作者: leefs    時間: 2010-9-29 15:04
原帖由 228華 於 2010-9-29 14:55 發表
渣打呃$呀>_

渣打銀行係贊助者,唔關佢事,唔好搞錯!

作者: Oscarynk    時間: 2010-9-29 15:42
hychong > 當然一分錢、一分貨,外國其實相當好玩,一千元換來一個極難忘的回憶絕對值得,而香港馬拉松也將近是全世界最沉悶、最少節目、最沒有趣味和人情味的馬拉松。
>>我諗同收費無關,香港立緊法,最低工資都係講緊唔過30元,睇wiki,UK有成80元以上,其實每個地方水準唔同,唔可以比較,香港用目前的水平供貨大家都搶住參加,主辦單位又點有動力改善。

miller > 岩岩星期日荃灣區有個長跑,有一段大約600-700米o既路要落水馬,成本要超過$50,000,你話佢地收$60點cover成個賽事o既使費?咪又係區議會出錢,即係有份交稅o既人津貼d跑手咯
>>區議會有錢要使姐,我住西貢區,區議會又咪係一樣大把錢使在不必要的地方,D錢都一樣係納稅人的錢。其實講真各個賽事的目的不同,有D為左搵錢,有D為左個名,有D有政治目的,有D要籌款,有D為左推廣運動﹝其實是否真係有?﹞好難橫向比較的。

Mike_Li > 加價是可以接受。加到300元並不是什麼天價,何必大驚小怪。
>>最近朋友相繼結婚,太太見到在清水灣酒店結婚朋友的相說好靚,我惟有說那裡好貴.... 收費水平各有各定,只是願者上釣而已,300元不貴,我計返我教書時的時薪﹝只以上課時間計 的話﹞,簡直唔使半小時就可以了,一笑。但認真D想下,田總的比賽,除左要專業外,我認為仲要有推廣作用,將收費高定,未必符合推廣目的。

另外,我估各位計算時,不要把T-shirt計入去,那是贊助商的,派或不派對收費沒有影響的。
作者: 228華    時間: 2010-9-29 15:55
又係喎~~@_@
原帖由 leefs 於 2010-9-29 15:04 發表

渣打銀行係贊助者,唔關佢事,唔好搞錯!

作者: kopo1128    時間: 2010-9-29 16:17
原帖由 loudspeaker 於 2010-9-29 12:54 發表

完全同意, 講左好多年, 又咁多聲音, HKaaa 都係斗唔過贊助商( 5 要件衫减收費)。
題外話, 件衫 d 料我幾鍾意, 由其 2010 呢件, 好排汗, 去街, 跑步
有時搬貨都會著佢

話時話, 我都唔記得2010年件scm跑衫"pat"左去邊, 睇下今晚搵唔搵得番先!!
作者: shogikin    時間: 2010-9-29 17:02
我要跑全馬,無嘜選擇一定會報名
加了價,跑友當然期望個比賽"升呢"
但都知道實際環境所限
加價容易升呢難

不過都想提出下
唔好年年件T都是一個設計…..

強烈要求渣打馬拉松今年<<<大幅改變t-shirt設計>>>

人工智能:
如果今年件t-shirt又是無大改變
會考慮集體捐出件新衣,以示抗議

1. Kin
2.

作者: laputa99    時間: 2010-9-29 17:41
強烈要求渣打馬拉松今年<<<大幅改變t-shirt設計>>>

人工智能:

1. Kin
2. laputa99
3.
4.
5.

作者: 凌志    時間: 2010-9-29 19:41
小弟係新人, 如有講錯, 請多多指教!

$300報名費跑馬拉松其實好平, 我反而怕田總唔再攪, 我就要比更加多錢外出參賽, 近如澳門都唔夠香港平(除非你有澳門身分證)。比較澳馬及渣馬, 其實渣馬真係好好多。

如唔同其它地區比, 拿中國沿途馬拉松來比, 渣馬一樣比較好, 方便, 地方好, 水站多, 唔知大家點睇?
作者: tyler    時間: 2010-9-29 20:04
其實果件衫貴極有數,,唔等洗野可免則免,如2007果塊神主牌,拎得上手其實唔佔幾多錢
作者: jogging_cat    時間: 2010-9-29 20:59
我第一次跑長跑就係2007渣馬10k,記得我攞到件衫既時候都不知幾開心,簡直就當佢係真蔵,雖然我唔覺得佢好靚,但係卻覺得佢好有記念價值。不過跟住果幾年件衫就擺咗喺櫃桶底,都無著過真係好似唔係好環保law。另我無動力著lee件衫既原因,主要係設計真係決乏新意,size又太大 XS 都唔啱著,所一件都己經夠喇,我會好真貴2007年果件,其他年份果d真係可以送比人。
作者: jogging_cat    時間: 2010-9-29 21:01

人工智能:

1. Kin
2. laputa99
3. jogging_cat
4.
5.

作者: 踢出我天地    時間: 2010-9-29 21:44
件T-shirt年年都一樣~~點解唔轉下(奇怪)~~宜定仲要300元
件T-shirt快d同我轉左佢
作者: 踢出我天地    時間: 2010-9-29 21:46
人工智能:

1. Kin
2. laputa99
3. jogging_cat
4. pong
5.
作者: awyh    時間: 2010-9-29 22:34
原帖由 凌志 於 2010-9-29 19:41 發表

$300報名費跑馬拉松其實好平, 我反而怕田總唔再攪, 我就要比更加多錢外出參賽, 近如澳門都唔夠香港平(除非你有澳門身分證)。比較澳馬及渣馬, 其實渣馬真係好好多。

如唔同其 ...

小弟愚見,呢件事發生既可能性極低。
作者: 比因    時間: 2010-9-29 22:47
原帖由 Parco爸 於 2010-9-29 14:30 發表
任何活動要俾錢都會有意見...只因人人出發點不同...
渣打馬拉松有人當係長跑賽事...會認真去操練...沒有任何紀念品都會參與...
亦有人當作嘉年華會去參與...去影下相...拿D紀念品...最好越多紀念品越好....
還記得上年有報不到賽事的跑友們說...不認真跑步既人霸左D名額
咁..不如又倒轉諗...為何有心跑既人不早點去報名呢?
講到底...都係有理說不清...每人心中底線不同

hychong
留意到閣下的回覆...總愛說外國的賽事如何好..如何好...
香港的賽事如可不好...如何差...
坦白講...小弟未有機會參與外國賽事...
但呢刻...我對我曾付出的每場報名費...
曾參與既賽事...在各方面總算滿意...
或許..我只是願意付出幾十蚊至幾百蚊的小跑友...沒什麼特別大要求吧!

若有一天我能出外見識...定必作一比較...看看香港的賽事是否真的差到如此地步...

同一個距離既比賽, 係唔同既地方, 交通環境, 要顧慮既野都唔同, 係香港呢撻小地方更加係難!

主辦當局搞得唔好呀, 紀念品差呀, 政府部門支援唔夠呀, 怕市民投訴, 無承擔呀, 我地要批評要鬧, 一定有野可以鬧.

我地又可唔可以調轉頭諗下, 係香港呢D環境可以搞到馬拉松已經係唔易? 

或者, 係時候改變下諗法, 我地唔係只係得到幾多, 而係我地已經有幾多.

講到尾, 還是一句願者上釣罷了, 是不?
作者: hychong    時間: 2010-9-29 22:49
其實香港跑友都好合理。我跑過要在街邊買水、買食物的比賽;跑過沒有流動紙巾提供,要自己用手敏屎的比賽,我都唔會有乜抱怨,因為至少睇到賽會是有心辦,只是要欠缺經驗,有甩漏在所難免。

田總最大的問題,是搞手的熱誠太少,對他們來說,這賽事可能只是每年賺經費的例行公事。所以我們的T恤設計是年年一樣;跑不完的跑手上車也算了(外地馬拉松,六、七小時時限很普遍),還要在號碼布上打X,在傷口上灑鹽(聽不止一名跑友說),馬拉松不是為了令跑手有自信,讓他們有些成就滿足感嗎?為甚麼要這樣做呢?

其實搞設計有多難,要多少錢?你想慳錢設計,咪搞個T恤設計比賽囉,實有人參加設計!只是搞手在過去多年來,連這些腦筋點子也懶得去做。

希望大家爭取成功,今年有件新T恤!
作者: Parco爸    時間: 2010-9-29 22:55
原帖由 比因 於 2010-9-29 22:47 發表

同一個距離既比賽, 係唔同既地方, 交通環境, 要顧慮既野都唔同, 係香港呢撻小地方更加係難!

主辦當局搞得唔好呀, 紀念品差呀, 政府部門支援唔夠呀, 怕市民投訴, 無承擔呀, 我地要批評要鬧, 一定有野可以鬧.
...

完全同意...
剩係終點前一段小馬路...有跑手要跑過...有行人要過馬路...
都可以同個交警嘈餐死....有誰有資格話誰是錯呢....

我不敢講香港既賽事是最好...但最少還有機會自由參與.....
作者: hychong    時間: 2010-9-29 22:57
比因君:要搞比賽,其實倫敦、紐約和東京,不會比香港容易的,只是看看政府和主辦單位,有沒有意志去辦,是否明白馬拉松對城市的效益。

若香港只是一個三流城市,不必追求卓越,這樣的確會「無咁谷氣」。既然香港號稱國際都會,發展要追求國際水平,為甚麼我們的馬拉松,跟人家相差這麼遠呢?香港跑手的認真和投入,不輸其他地方,我們絕對應該有一個更好玩的比賽。
作者: 比因    時間: 2010-9-29 23:09
莊兄, 工作關係, 小弟平時受D運輸署, 環保署, 路政署, 交通部.......等等等等既氣真係比得上咁多年跑既全馬呼吸過既氣咁多!

我完全理解到政府人員做野既方法, 就係乜都怕上身, 怕投訴, 有乜事最好人地上檯好過我上檯被人插! 一個十幾二十米長既道路工程尚且如此, 更何況42.195公里既漫漫長路?

呢D官僚情況應該唔會出現係倫敦、紐約和東京嘛? 亦都唔係一朝一夕改變到既事實.

"國際都會"呢D虛名, 我作為一個香港人都無擺係個心度. 相信放下一份執著, 我們心中都會好過一點.
作者: hychong    時間: 2010-9-29 23:22
比因君:我住英國兩年,睇兩年英國報紙,只可以講英國政府同香港政府,唔會有太大分別。

我明白你所講,但如果個個都係咁,香港只會一直退步下去的...我真係好希望,有生之年,會碰到外國人同你講:呢個比賽好正,一定要來香港參賽,感受香港的氣氛...
作者: 比因    時間: 2010-9-29 23:24
原帖由 Parco爸 於 2010-9-29 22:55 發表

完全同意...
剩係終點前一段小馬路...有跑手要跑過...有行人要過馬路...
都可以同個交警嘈餐死....有誰有資格話誰是錯呢....

我不敢講香港既賽事是最好...但最少還有機會自由參與.....

在我能得到既最好環境之內, 跑好我既步, 就係我既目標 !

至少我還可以 "用腳投票" 的 !
作者: 比因    時間: 2010-9-29 23:41
原帖由 hychong 於 2010-9-29 23:22 發表
比因君:我住英國兩年,睇兩年英國報紙,只可以講英國政府同香港政府,唔會有太大分別。

我明白你所講,但如果個個都係咁,香港只會一直退步下去的...我真係好希望,有生之年,會碰到外國人同你講:呢個比賽好 ...

莊兄, 我都是在香港住了>20年, 看過>20年香港報紙, 亦明白到從這些媒介看到的, 跟實情實在相差太遠了!

英國一個掘路工人, 同香港一個返高級寫字樓既打工仔, 大家估下薪金可以相差幾多? 結果可能幾有趣! 呢個就係社會環境唔同既最佳證明.

有咁既大志係好既, 但係我都相信, 每個地方既馬拉松搞得出來, 一定有D野係呢個地方有, 另外一個地方點整都唔會有既, 呢D先係驅使我地周圍去見識唔同賽事既理由. 

點為之好, 點為之唔好, 其實都可以好主觀既; 若向好的方面想, 或許不必等有生之年, 現在已經有外國人在說著這番話了! 是不?
作者: hychong    時間: 2010-9-30 12:21
比因君:咁掘路工人人工,同寫字樓打工仔人工差幾多,又真係睇唔到同搞馬拉松有好直接的關係(況且英國稅率又較香港高,失業率也較高)。其實好多比香港更唔發達的地方,好似東歐、中歐咁咁,佢地的比賽都好靚架。

每個社會都有不同固然,但這些不同也未必是理由,解釋有些地方發展得好、有些地方沒有機會發展。若果這樣正確,那麼窮國是永遠無法追到富國,中國也不可能有經濟奇蹟,因為每個地方不同。

點都好啦,總之希望搞好些啦,受惠的係廣大跑友。
作者: chisuet    時間: 2010-9-30 13:38
原帖由 hychong 於 2010-9-30 12:21 發表
比因君:咁掘路工人人工,同寫字樓打工仔人工差幾多,又真係睇唔到同搞馬拉松有好直接的關係(況且英國稅率又較香港高,失業率也較高)。其實好多比香港更唔發達的地方,好似東歐、中歐咁咁,佢地的比賽都好靚架。
...

莊兄:
關鍵是民眾的心態.
在香港, 馬拉松只是關跑手事, 有份跑的就興高采烈, 但對跑步(甚至是對運動)無興趣的市民來講, 在鬧市中搞馬拉松"與我何干"? 甚至認為封路令他們改道而行是擾民, 阻住佢地做生意或shopping.

不似在外國, 就算沒份跑也走出來支持, 正如你所介紹的外國馬拉松, 有人送水送食物(甚至送香吻), 載歌載舞似嘉年華會.

要改變心態不是一朝一夕的事, 雖然政府, 田總或贊助商可以做得更好, 但一日非跑友的心態仍未改變, 我們的馬拉松難以有突破性發展.
作者: Terence86    時間: 2010-9-30 18:00
政府唔支持,由得個搞手亂黎。我覺得與其比幾百億搞個什麼亞運,
不如投資少少搞好個馬拉松。起碼有數萬香港人得益。年年有得玩,
長遠好過搞亞運。你睇外國搞得好既馬拉松,會成為當地盛事。
作者: hychong    時間: 2010-9-30 18:53
Chisuet君,

反對馬拉松不止香港人。我有朋友住洛杉磯,洛城搞馬拉松,佢形容是disaster,洛杉磯人人駕車,你封一日城,當天不用駕車出街了。但至少主辦單位和政府有意志,今年設計一條from stadium to sea的dream route,每一mile找明星去站台打氣(有高比拜仁等),去令impossible becomes possible。

馬拉松不是沒有商機,倫敦是要出觀戰指南,教大家去邊度有野睇、有乜名人精英運動員跑、附近有乜野食同野買。大家當睇煙花趁墟的心態。

只是香港人,沒有機會見到馬拉松的魔力,大家起身忽然看到有一截封路,覺得不方便可以理解。

若果,政府當馬拉松一場大騷節日舉辦,沿途搞些音樂,搵名星藝人打氣,盡量搞到歡歡樂樂。派名人觀戰指南話,劉心悠著乜衫幾號、方力申著乜衫幾號、梁耀忠又著乜衫幾號,早些宣傳當日乜band、歌星名人在邊度打氣。

令市民覺得,睇馬拉松好似睇煙花咁,咁係可以搞到好好、好正、好有氣氛的...
作者: hychong    時間: 2010-9-30 19:17
講咁多,我都係希望唔好放棄認命,要爭真普選太難了,但搞好馬拉松至少中央唔反對,可能性高好多。

只要有夢想,凡事可成真!

呢兩日講咁多,如果大家覺得煩,小弟向大家抱歉。
作者: 比因    時間: 2010-9-30 20:58
好!講完,報名最實際!

明年賽場見!
作者: LMF    時間: 2010-9-30 23:06
查實大家報渣馬,唔理10K定全馬,唔多唔少都希望肯定自己的努力,
得到人地認同,會唔會全馬,半馬同10KD衫會唔同,
至少俾全馬的人覺得,我係同一般跑不同,付出的努力,汗水,心機.................
比人地多好多好多好多好多.........................................
個心都安慰D
BTW,ching ctse一齊加油LA
作者: joserose    時間: 2010-10-1 19:27
小弟初到貴版,如有得罪請多多指教。

睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你,先問自己為國家付出咗咩!』

睇真D先啦~大家跑咩成績呀?你又要咁又咁,咁你又比咩出黎?比賽D獎金去咗邊呀知唔知?比人帶走晒呀~!成續唔好,咁又想比幾多支持?可能大家會話做得好好、好努力。但結果就係唔夠好、唔夠努力。已經比個本地獎金出黎,開條路比大家"機會"去證明返D野,然後呢?邊個帶得走?冇!放咗响度未郁過。

計你自己個袋度果300蚊,又有冇計過獎金要比幾多?又知唔知"請"個職業跑手要洗幾多錢?醫療支援D人力呢?有冇計過水站要幾多人力物力去"支持"你?果件3D錢,你真係以為你果300蚊入面夠比咩?唔要3比小d?咁唔飲水得唔得呀?飲兩站可以可以又平D?要唔要開個買三送一?

人地國家、人地城市點點點…小弟去過七個國家比賽,唔敢話咩都見過,但該見嘅應該都見過!42公里比4個水站見過未?42公里限時4個半鐘,水站3點之後開始收見過未?依家有成14個水站,個個站都滿水,有晒醫療睇場。比賽收你2萬港幣,完全冇SUPPORT,連水同食都要自己帶,見過未?年年都有開比賽,見過就唔會覺得有咩問題!

信唔信由得各位,但小弟可以肯定!如果你跑倒第一名,帶走晒D獎金,你一定會話300蚊好平!超值!如果係冇想過要贏,只係想參與嘅話,我地係唔係應該要有感謝嘅心情呢?300蚊真係咁大?大到可以足夠我地叫幾萬人陪我地跑步?大到要全港上千萬嘅人停半日比我地响呢個城市度玩半日?我疑惑!

覺得好笑嘅係,大家話要支持跑馬,但大家所討論嘅正正就係負面嘅動作!
300蚊貴?250好唔好?25夠未?唔使錢都仲得~
你跑倒42KM 2:30比返錢你都仲得
一個國家入面:『唔好問國家比咗咩你,先問自己為國家付出咗咩!』
跑馬世界入面:『唔好問比賽提供咗咩比你,先問下自己比咗個咩成績個比賽!』

無意得罪,如有不悅,煩請息怒
作者: Mike_Li    時間: 2010-10-1 22:07
發人心醒, support
原帖由 joserose 於 2010-10-1 19:27 發表

睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你 ...

作者: piyrag    時間: 2010-10-1 22:11
作者: awyh    時間: 2010-10-1 22:13
原帖由 joserose 於 2010-10-1 19:27 發表

睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你 ...

講得好!
作者: 凌志    時間: 2010-10-1 23:08
跑馬世界入面:『唔好問比賽提供咗咩比你,先問下自己比咗個咩成績個比賽!』

作者: wadee    時間: 2010-10-1 23:44

同意
不過件T-shirt可以改個設計就更加好la
btw 我都成日著住件t-shirt倒垃圾

作者: potsuen    時間: 2010-10-2 12:20

300蚊有幾大??  個個人都有唔同見解! 見人見智吧!

但公道一點講, 香港渣打馬拉松肯定唔算貴.

每年渣馬前後都聽到好多負面聲音, 但以小弟玩比賽3年,玩過香港及國外國內由5km至全馬既比賽.

上兩次參加渣馬既感受絕對係 "好"既.

無人想加價, 但300蚊而言仍是值得的.

成績 ??? 冠軍只有一個. 要贏人先要贏自己, 每一次既目標就係要比之前成績好. 咁先會進步.
作者: awyh    時間: 2010-10-2 13:12
原帖由 potsuen 於 2010-10-2 12:20 發表

300蚊有幾大??  個個人都有唔同見解! 見人見智吧!

但公道一點講, 香港渣打馬拉松肯定唔算貴.

每年渣馬前後都聽到好多負面聲音, 但以小弟玩比賽3年,玩過香港及國外國內由5km至全馬既比賽.

上兩次參加渣 ...

Good! 呢個Post開始有番D正能量喇!

好好享受場比賽既,各位!
作者: potsuen    時間: 2010-10-2 13:34
標題: 有感而發
細心再一看各位的回應, 再有感而發.

hksis8888
“點解唔俾人自由選擇要唔要件衫 ? 唔要就減報名費”
60000件衫既數量計,唔計New Balance個名,每件成本唔使$15.00 ,根本對收費影響不大.

leefs
“要求主辦單位增加透明度公開有關賬目及收入用途”
我都贊成既,不竟動用了大量公眾資源,有須要令大眾了解多點.

Hychong
“「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」”
我未跑步長都幾想有件渣打衫,覺得幾型, 當我玩比賽後就無了呢個感覺,因此件衫太普通了.
跑步無外型睇既, 好多比賽你都會見d唔似跑友既人跑, 以貌取人不是太好.

Miller
“有一段大約600-700米o既路要落水馬,成本要超過$50,000,你話佢地收$60點cover成個賽事o既使費?”
食飯唔知米貴, 謝謝分享資料, 等大家知米貴.

~~菲菲~~
“件衫年年同款, 咁真係接受唔到囉”
贊成! 係時候要改變一吓! 我贊成全馬要有一點分別. 等想擁有呢點 “分別” 既跑友努力進軍全馬.

Mike_Li
“曾穿馬拉松T shirt 倒垃圾,但我並無覺得有甚麼好笑”
我都有著過嚟幫朋友搬屋,又試過著嚟出國旅行, 以質料而言係一件好衫.

Oscarynk
“區議會有錢要使姐”
無錯! 區議會每年有政府撥經費攪活動, 如有特殊項目又有得申請攞錢攪活動 (如慶祝申辦東亞運成功等)
所以會平d, 所以大家千其唔唔參加. 要善用資源.

jogging_cat
“第一次跑長跑就係2007渣馬10k,記得我攞到件衫既時候都不知幾開心,簡直就當佢係真蔵”
我覺得紀念品 & 跑初係必要既, 對好多跑友都有紀錄價值,如第一次比賽,第一次升呢半馬or 全馬.
所以請大會為設計 “上心”一點

比因
“我地又可唔可以調轉頭諗下, 係香港呢D環境可以搞到馬拉松已經係唔易? “
贊成!...我試過參加吉隆坡渣打, 有幾段人有人跑,車有車行 , 相對而言香港全程封路仲想點丫?

總結:
人多既地方意見就會多, 包容唔到別人的意見就會容易產生爭訤, 大家多一點包容吧!
真的包容不了便放棄囉! 呢年我都有一d比賽我 black list咗, 原因係覺得攪手唔係將攪好一個長跑比賽放係第一位, 例如路程唔足呀, 賽道安排差,嚴重樽脛導致跑唔到呀! 比賽完無成績出呀等等… 唔開名影響其他人喇!  渣馬?! 絕對係每年期待既比賽.
作者: dominic.kwok    時間: 2010-10-2 16:37
我一開頭都到渣馬加價有意見的,
但睇完咁多位師兄既POST,先知道原來水馬係咁貴,
又或者原來係有如全馬都係4個水站既比賽。

其實渣馬係氣氛差D,可能同起跑時間同地點有關,
上年我跑10K 的,因為係東廊跟本就冇人可以去睇到,
只有係幾個天橋位有D大學生打氣。

300蚊其實依家物價都尚算合理,但我總覺得成日參加跑步EVENT都好似拎埋一袋垃圾返屋企。。。 除左塊鐵有意義D 之外。
作者: hychong    時間: 2010-10-2 21:51
Joserose君:
「睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你,先問自己為國家付出咗咩!』」

討論一個比賽貴不貴、好不好,拿外國比賽和經驗作對照,應該沒有離題嘛。參與討論的跑手,也是因為對比賽有心,所以才發言。

不是大家不想付出,而是根本沒有途徑,讓大家付出。我去年曾問田總,可否在expo給我一個counter,付租也不緊要,讓我向跑手宣傳外國比賽,盡點綿力豐富一下expo的節目。答案是:「對不起,counter只提供給贊助商。」

布拉格馬拉松賽會主席訪港,想拜會田總。我曾經代問田總有沒有時間見客交流?田總第一個答案是:「對不起,我們的馬拉松是二月底。」我再問田總:「不如forward你個答案到布拉格?」他們改口說,看安排吧,但到他來港一天,田總仍是不置可否。其實沒有時間見,拒絕也可以,但一直不回覆,的確有點奇怪兼難預時間。

如果你有途徑,讓我們出力,請告訴我們。

「人地國家、人地城市點點點…小弟去過七個國家比賽,唔敢話咩都見過,但該見嘅應該都見過!42公里比4個水站見過未?42公里限時4個半鐘,水站3點之後開始收見過未?依家有成14個水站,個個站都滿水,有晒醫療睇場。比賽收你2萬港幣,完全冇SUPPORT,連水同食都要自己帶,見過未?年年都有開比賽,見過就唔會覺得有咩問題!」

我完全同意你的觀點,有些不發達的地方,辦得成比賽是難能可貴。但令人失望是,香港的主辦單位熱誠太少,若賽會多點熱誠,顧及參賽者的感受(上車的跑手號碼布要打X),細節上花點心思(T恤),其實已可以紓解很多人的不滿。這些要求,並不是不合理和苛求。以香港的條件,要求這些也合理吧。

「覺得好笑嘅係,大家話要支持跑馬,但大家所討論嘅正正就係負面嘅動作!
300蚊貴?250好唔好?25夠未?唔使錢都仲得~」

若有不同意見和討論是負面,大概這個討論區不需要存在了。

其實我都有諗過,組織打氣團在西隧出口打氣,不知你有沒有興趣參加?

Potsuen君:
「“「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」”
我未跑步長都幾想有件渣打衫,覺得幾型, 當我玩比賽後就無了呢個感覺,因此件衫太普通了.
跑步無外型睇既, 好多比賽你都會見d唔似跑友既人跑, 以貌取人不是太好.」

對不起,是我表達得不清楚,我的重點不是說倒圾培,不是肚腩,而是想講,馬拉松衫大家都不想要,寧可拿去送給別人,令小孩子有這些感覺。我可以找回該跑手,為我作證,我是於三項鐵人日聽他說的,他說衣服開都未開就送給人了。但我當下沒有寫埋這句。
作者: 比因    時間: 2010-10-2 22:13
講到尾, 一個真正喜歡跑步的人, 焦點都會放在眼前的42.195公里; 比賽沒紀念品, 再沒氣氛也好, 那都是我參加的比賽, 不是別人.

尤記得當年首赴濠江參賽, 沒食物派, 沒有簇擁的打氣人群, 才知兩者(香港與澳門)的分別; 可是到了今日, 我仍會繼續去參賽, 因為對我來說, 澳門馬拉松天氣合適, 每次我都跑得很愜意, 那便夠了, 那是一個好比賽, 不需太多理由.

讓我們用腳去投票, 想參加的跑友, 早點報名吧, 去年只消10數天便告額滿了!
作者: batistuta    時間: 2010-10-2 22:47
睇完咁多位既post,覺得加三蚊都合理既,話哂都要好多人力物力
件衫就真係改吓設計都好,年年都差不多,不過我平時都好少會攞返著,都係比賽時先著
作者: awyh    時間: 2010-10-2 23:07
原帖由 比因 於 2010-10-2 22:13 發表
講到尾, 一個真正喜歡跑步的人, 焦點都會放在眼前的42.195公里; 比賽沒紀念品, 再沒氣氛也好, 那都是我參加的比賽, 不是別人.

尤記得當年首赴濠江參賽, 沒食物派, 沒有簇擁的打氣人群, 才知兩者(香港與澳門)的分別 ...

有 Point !
作者: leefs    時間: 2010-10-2 23:32
原帖由 potsuen 於 2010-10-2 13:34 發表
細心再一看各位的回應, 再有感而發.
“有一段大約600-700米o既路要落水馬,成本要超過$50,000,你話佢地收$60點cover成個賽事o既使費?”
食飯唔知米貴, 謝謝分享資料, 等大家知米貴.
...
原帖由 dominic.kwok 於 2010-10-2 16:37 發表
我一開頭都到渣馬加價有意見的,
但睇完咁多位師兄既POST,先知道原來水馬係咁貴,
又或者原來係有如全馬都係4個水站既比賽。

其實渣馬係氣氛差D,可能同起跑時間同地點有關,
上年我跑10K 的,因為 ...

其實呢个比賽&quot;水馬咁貴&quot;係有完因嘅,
有關比賽今次所擺的水馬費用係由某公司贊助的,
但贊助者事先聲明要使用指定水馬出租提供公司,
所以價格不可作準,基本上正常未必咁貴!

作者: potsuen    時間: 2010-10-3 00:13
"攪比賽" 同跑比賽一樣, 唔係一定要贏第一既, 比之前自己成績有進步已經係贏.

只要個比賽攪到每年都比上年好, 咁已經係一個好既比賽.
作者: joserose    時間: 2010-10-3 00:35
小弟好單純,就係鐘意跑,跑嘅動力來自於個人鐘意跑步嘅熱誠。對手永遠都係得自己,其它跑手都係戰友而唔係敵人。

唔係比支援,唔係比比賽單位做得好唔好,唔係比件杉好唔好睇…係比緊條路、係比緊個人。
講真,我真係從來都冇在意過大會比咩我。水站個又得!四十個都係一樣!大會做得好唔好係大會嘅事,跑得好唔好就跑手嘅事。個個都係跑同一條路,個個都係飲咁多站水,個個都係响同一個條件下做同一件事:跑。

跑步建立信心係來自於自己!係自己做唔做倒,冇人幫倒你!如果打個x會信心盡失,咁打個o會唔會好D?唔打記號又話唔理你,打記號又驚你唔舒服,咁要唔要報名果時開一欄比跑手選咗先?小弟跑過一場100k,跑唔完果d比人收返個號碼牌,之後完全冇記錄,咁果d人咪死都唔得了?

每個距離件杉唔同樣,影響倒個結果咩?諗下,依家打個x响上面都咁難過,如果件杉唔同,咁著咗果件&quot;比10k付出更多努力同汗水&quot;果班跑手又點呢?會唔會更難過呢?又要唔要開三班車黎車三組唔同距離嘅跑手會舒服d呢?花咁多心思想個搞手出件杉好d,不如花更多心思諗下點樣令到自己個時間好d好過啦~仲易d tim~

我地係跑手又唔係搞手。
我地一路話個搞手咁唔好咁唔得,但搞手又有冇返頭話跑手咁跑唔好咁跑唔得?搞手搞得唔好比跑手話,比外國人笑,佢在意嘅話自然會搞好佢,佢唔在意嘅話,點話都冇用。但返轉頭,身為一個跑手,跑唔好,有冇比人話,有冇比人笑,搞手又有冇話過跑手?跑手又有冇在意過?

回複師兄個問題:如果你有途徑,讓我們出力…
我答案好簡單:跑個好成績出黎,乜都有得deal,你信唔信?
(下刪三百字,小弟自己都覺得唔太適合)

師兄好鐘意提外國,又討論下。
真係咁唔得,就唔會有其它國家嘅高手黎跑,佢地儍格?定係佢地未跑過其它比賽?又唔見佢地話有問題?唔通佢地跑果時有開冷氣咩?又唔見佢地話件杉唔得?打x唔舒服?冇!咩都冇!黎跑完之後帶走晒d錢好開心咁走咗,完全冇抱怨過半句,仲好多謝香港tim,點解!?點解!?我都好想知點解!

簡單,唔代表容易
輕鬆,唔代表舒服

如有得罪,還請見諒
作者: leefs    時間: 2010-10-3 00:52
點解有兩位師兄(可能係1位)個IP係一樣嘅!

作者: Oscarynk    時間: 2010-10-3 09:07
真係好難跟晒咁多位師兄的討論,不過,睇完又覺大開眼界,正如參加渣馬有65000人﹝2011﹞,有人想攞獎金,有人要做PB,有人要開心,有人要辛苦,但大部份人都只係想參與,而大部份這裡討論組的人都係後者,就如樓主提出討論,我相信都只不過是因為自己尚未有獨立工作能力,300元是一個大負擔,有『人』問收250好嗎?唔收錢好嗎?相信不用問,對未有經濟能力的人來說,答案自明。

莊兄其實不用太介意香港田總的主辦方式,如果你可以影響到果6500個位只得果100零個要sub-3hr﹝睇個未update list得70多人﹞參加,田總自然要改,如果65000個位一早爆滿,田總點解要改?65000乘300是接近2千萬元,是個不少的收入,除非有新贊助商,否則加一樣野就要在2億元裡分出來,點解要減少收入。倒不如就當香港的特色就是一個很mean很悶的比賽,反正總得有個特色。

幾個從專業跑手角度出發來討論的人兄,講得太多不如考慮自己如果攞獎金,依種精英心態相信是大家進步的泉源,不過渣馬不是世運不是亞運,始終是個大眾跑步運動﹝如果香港真係有65000個馬拉松選手,點只支持申辦亞運,申辦世運都是合理的呀﹞,請多點宽容,接受一般人的想法。

好多討論都係籨經濟角度出發,其實田總有冇將盤數交出來睇過?﹝我以前未留意過也沒有時間去找﹞,如果大家都學我想當然的諗,只會各有各諗,沒有結論的。我個人的諗法是點解唔係叫田總馬拉松而係叫渣馬,當然渣馬有好多贊助,所以T-shirt等等一定唔係果2千萬元內支出。又如記得有年smart﹝車﹞是指定大會車,咁你以為大會要買幾架smart coupe定smart要比贊助費呢?攪過大型event都知是一個大商機,又點會要大會自己出資買水買蕉,只有果D同政府有關的events先會由區議會出錢。我依個諗法可能太naive,不過在沒有資料下,惟有如此想了。

最後
>>回複師兄個問題:如果你有途徑,讓我們出力…
>>我答案好簡單:跑個好成績出黎,乜都有得deal,你信唔信?
>>(下刪三百字,小弟自己都覺得唔太適合)

依種精英心態,真係好難接受。唔係個個都可以做霍公子。師兄請見諒。

作者: joserose    時間: 2010-10-3 11:37
Oscarynk:
小弟點會介意,直頭支持你個睇法tim
精英精神並非出於本意,只係見倒跑友們對於"香港呢個國際都會搞D咁嘅比賽"、"點解咁都做唔好"等等嘅要求,作出同等付出嘅良性建議。
作者: josam    時間: 2010-10-3 12:06
加價我冇意見 反正一年一次 只希望煮飯單位可以投入多啲熱情
作者: awyh    時間: 2010-10-3 12:35
原帖由 joserose 於 2010-10-3 00:35 發表
跑步建立信心係來自於自己!係自己做唔做倒,冇人幫倒你!如果打個x會信心盡失,咁打個o會唔會好D?唔打記號又話唔理你,打記號又驚你唔舒服,咁要唔要報名果時開一欄比跑手選咗先?

我鐘意呢句!
作者: pires7    時間: 2010-10-4 02:52
其實係咪每年都有類似o既post?! 加價...貴...差...好...
我發覺有些人兄不知不覺, 想將自己的認為強加給別人, 人人唔同好難比較, 打個比喻...我失緊業你加成10%報名費我一定唔係咁開心, 你岩岩加左人工, 又有閒錢炒下股, 10%只係碎料。今晚睇完無綫個節目, 題目係"投訴之都", 講下香港人好鍾意投訴, 其中有一part講d接投訴o既人分享, 好多時客人投訴都係為啖氣, 比多d時間佢地講, 發洩左問題會易解決好多, 其中有一句話大約係, "接投訴時唔好著眼係件事情對或錯, 如果個客錯你岩, 就問題大", 況且呢度都唔係接投訴的, 大家發表下意見已經ok啦
作者: sunrise    時間: 2010-10-4 11:16
政府對本地田徑運動直接投放的資源有限, 田總靠一年一度的馬拉松比賽籌集資金, 其實都是無可厚非的.

老實說, 田總有不少賽事是賺不到錢, 甚至是蝕本, 但為了推廣田徑運動, 都仍然舉行.  我個人認為, 香港馬拉松參與的65000人當中, 真正熱愛長跑的只有少數, 大部分都是湊熱鬧的群眾, 田總用他們的錢, 去推動田徑運動, 是十分正確的做法! 而我們熱愛跑步的人, 應該不介意付出多少少, 去幫助推廣跑步運動, 特別是年青的跑手, 是需要很多資源去培訓的!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2010-10-4 12:45
原帖由 hksis8888 於 2010-9-29 09:02 發表
加11% 到 $300 , 對我呢類低收入人士係負擔 .

點解唔俾人自由選擇要唔要件衫 ? 唔要就減報名費 .

作者: potsuen    時間: 2010-10-4 13:36
原帖由 sunrise 於 2010-10-4 11:16 發表
政府對本地田徑運動直接投放的資源有限, 田總靠一年一度的馬拉松比賽籌集資金, 其實都是無可厚非的.

老實說, 田總有不少賽事是賺不到錢, 甚至是蝕本, 但為了推廣田徑運動, 都仍然舉行.  我個人認為, 香港馬拉松參 ...

贊成!!
作者: chisuet    時間: 2010-10-4 13:43
原帖由 sunrise 於 2010-10-4 11:16 發表

老實說, 田總有不少賽事是賺不到錢, 甚至是蝕本, 但為了推廣田徑運動, 都仍然舉行.  我個人認為, 香港馬拉松參 ...

無錯, 除長跑賽外, 田總也有不少田徑賽及競走賽, 報名費都只係三四十元, 青少年組則更便宜,
一些較冷門的項, 如道路競走賽得只廿零人玩但要封路, 肯定蝕得好緊要.
但我覺得為了推廣不同的田徑項目也應該繼續.

當然, 我希望佢加得價, 係配套支援方面也應有所提升.
作者: allanccl    時間: 2010-10-4 15:11
好高興大家理性討論及可以自由表達意見!
講句公道說話,睇下舊年既報名費,係$320,Early bird提早報名減$50,其實今年$300係平左,不過沒有了Early bird提早報名減$50這優惠而矣。點都好,今年公開報名幾日就爆了,未報既又想跑這個賽事既朋友報名要快手了。
歡迎繼續發表意見!
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-4 15:33
各位贊成或反對都必定有原因,唔會明知自己錯都當對。不過,要講加價是否合理,最好有客觀數據,可惜我真係搵唔到內幕資料,知道筆錢點使。

搵左一輪,只係在HKRUNNERS的討論中,見到2007年HKAAA換主席時有些討論涉及渣馬及田總的財政,節錄少少:

"A source close to the HKAAA disclosed yesterday that the organisation had accumulated more than HK$20 million, mainly from revenue from the Hong Kong international marathon. The association charged each participant HK$270 to take part in this year's races (10km, half marathon and marathon). With 43,000 entrants for last Sunday's races, the HKAAA's bank balance would have been boosted by up to HK$11.6 million. Of that amount, it is understood the HKAAA is expected to make a profit of about HK$1.5 million after expenses, including paying 29 per cent of the entry fee to a company - owned by the chairman of the marathon's organising committee, "
( http://www.hkrunners.com/?q=node/750 )

大概是

實際上好多賽事都唔係由主辦單位直接主辦,外判一間公司做,而這間接辦的公司當然盆滿砵滿。所以你今年交300元報名,如果以為可以資助本地田徑發展,就最多有30元左右會入左落田總戶口﹝未必攞出泥用﹞,其他都是支出。唔係想計,因為計完要玩就都係要比錢玩﹝老實講,我2001年玩過,唔會再玩﹞,只係大家都義正詞嚴咁批評有人話貴,如果唔知D錢的去向,講野就冇乜ground。

其實連慈善活動如TW都係唔見一大截,所以我唔會好熱衷咁用做善事的心情去參加。

作者: sunrise    時間: 2010-10-4 16:39
原帖由 Oscarynk 於 2010-10-4 15:33 發表
各位贊成或反對都必定有原因,唔會明知自己錯都當對。不過,要講加價是否合理,最好有客觀數據,可惜我真係搵唔到內幕資料,知道筆錢點使。

搵左一輪,只係在HKRUNNERS的討論中,見到2007年HKAAA換主席時有些討論 ...

正如你所說, 因為缺乏資料, 田總內部的管理是否妥當, 我地外人是很難評估, 不過我地又唔應該用陰謀論去推測, 呢次加費係為左增加佢地自己人架利潤!

從反應看來, 大眾對加費似乎沒有太大的意見, 如果真係貴, 應該少人報名才是, 不過事實就係反應依然熱烈.  所以我係贊成田總搵多d錢, 用黎推動長跑活動, 所謂收之于民, 用之于民, 可是現在田總似乎將係長跑比賽中賺到的錢, 花在短跑, 或徑賽項目, 就有負長跑人士的期望! 點解田總唔用錢支持全職長跑運動員呢?
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-4 17:23
原帖由 sunrise 於 2010-10-4 16:39 發表

正如你所說, 因為缺乏資料, 田總內部的管理是否妥當, 我地外人是很難評估, 不過我地又唔應該用陰謀論去推測, 呢次加費係為左增加佢地自己人架利潤!

從反應看來, 大眾對加費似乎沒有太大的意見, 如果真係貴, 應 ...

對呀,正正因為唔想估,所以先要找資料,我引述的一段討論其實都已廣為人知,所以我先會引出來讓大家多點認知。

外人不宜評論的講法,好多極權國家都好鍾意引用。其實只要光明正大,任何事都可以接受陽光測試,沒有內外之別。當然,純靠估就可免則免。

至於加價是多是少,不是由參加人數有沒有大幅減少來論斷的,我未讀過經濟學,對所謂物價的彈性的理論其實不太清楚。但我知道若果我每天要坐的黃石碼頭到西貢市的94號巴士要由5.8加到10.8我都要搭,最多去抗議下咁。
作者: 不停向前    時間: 2010-10-4 20:31
我未出過去其他地方比賽, 只係玩過渣馬及幾個其他10km比賽,
但覺得渣馬既氣氛係最好既, support都好, 所以就算佢年年加價我都會參加
一來挑戰自己, 二來感受下途人打氣既氣氛

不過作為參與者, 有意見, 有要求係理所當然既, 有人出得聲, 就可能有值得改善既地方, 如果連年都有相同聲音, 田總都要諗下係咪有需要改善啦, 下話?
渣馬已經做得好好, 只不過, 收得錢又加得價, 比人感覺只係交左行貨就唔好啦

運動員挑戰自我, 主辦單位都應該精益求精~
作者: smith    時間: 2010-10-4 21:26

莊先生,睇到你嘅留言,真係...唉...記者喎....唉....Too simple, sometimes naive.

倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」聽完都覺得好笑又傷心。  - 乜倒垃圾,唔可以跑渣馬??莊先生會唔會太誇張哩?

你嘅言論,確實值得令人反思,但都應該包括跑手自己. 跑步究竟係為乜嘢? 為件衫?為啖氣?為成績?為香港?為健康?為獎金?如果,真係如你所言,香港渣馬如斯不濟,咁,點解年復年,人數都不斷增加?點解仲有60,000個傻人義無反顧咁去跑?有時少一份固執,嘗試去接受,欣賞,堅持,包容都係馬拉松另一種精神!
作者: WalkBreaks    時間: 2010-10-4 22:40
原帖由 allanccl 於 2010-10-4 15:11 發表
好高興大家理性討論及可以自由表達意見!
講句公道說話,睇下舊年既報名費,係$320,Early bird提早報名減$50,其實今年$300係平左,不過沒有了Early bird提早報名減$50這優惠而矣。點都好,今年公開報名幾日就爆了, ...

心水清~ 讚!
作者: shogikin    時間: 2010-10-4 23:56
原帖由 Oscarynk 於 2010-10-4 17:23 發表

至於加價是多是少,不是由參加人數有沒有大幅減少來論斷的,我未讀過經濟學,對所謂物價的彈性的理論其實不太清楚。但我知道若果我每天要坐的黃石碼頭到西貢市的94號巴士要由5.8加到10.8我都要搭,最多去抗議下咁。 ...

經濟學角度看
因為名額一早爆滿,很多人報不到名
是可以每年加價加到截至日才滿額
一定可以賺更多(甚至可能加價到不滿額,賺得更多)

但如果真是賺咁多
一定會有業內人士加入競爭

就全馬而言,滿得最快
但又無其他同類競爭者
可能不是想像中咁好賺
OR
田總壟斷了某些社會資源,使新來者難以加入市場

就半馬,10公里而言
競爭者多的是
就要大家帶眼識比賽
唔好見人多就報名
選擇適合自己的比賽

總結:
加價容易進步難
有競爭才有進步

作者: awyh    時間: 2010-10-5 00:12
原帖由 smith 於 2010-10-4 21:26 發表

莊先生,睇到你嘅留言,真係...唉...記者喎....唉....Too simple, sometimes naive.

倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」聽完都覺得好笑又傷心。  - 乜倒垃圾,唔可以跑渣馬??莊先生會 ...

都係一個抵讚既Post!
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-5 09:27
smith >> 香港渣馬如斯不濟,咁,點解年復年,人數都不斷增加?點解仲有60,000個傻人義無反顧咁去跑?

今年會有65000
其實大家點解要咁 Too simple, sometimes naive 去睇這件事? 要有時少一份固執,嘗試去接受,欣賞,堅持,包容是做人的大方向,唔會有人反對,不過若沒有愛之深,就不會恨之切,其實改不改善香港渣馬都唔會死,要破十萬大關也不難,對跑手而言,可能有得跑青馬大橋比起跑其他日常可以練跑的地方更有吸引力,可能比600元甚至1千元去跑都唔會唔跑,但如果香港渣馬再辦得更人性化無異對推廣香港的跑步文化會更具影響力,畢竟,要推廣香港跑步文化,HKAAA是義無反顧的吧。

另外,香港渣馬並不是什麼慈善活動,就如我搭紅色小巴,他要加價,我還能支付,還是會搭,縱使心裡不舒服。所以我明白樓主反對加價的想法,也理解這裡有許多人不反對加價甚至欣賞加價的言論。至於引伸到如何辦好渣馬、T恤設計及收費的去向是另外的問題,都是有意思的討論,唔知HKAAA會否有人在長跑網收料的呢?
作者: sunrise    時間: 2010-10-5 10:08
原帖由 shogikin 於 2010-10-4 23:56 發表

經濟學角度看
因為名額一早爆滿,很多人報不到名
是可以每年加價加到截至日才滿額
一定可以賺更多(甚至可能加價到不滿額,賺得更多)

但如果真是賺咁多
一定會有業內人士加入競爭

就全馬而言,滿得最快
...

同意shogikin兄的講, 要有進步, 就要有競爭; 不過攪大型的跑步比賽, 一定要有政府的支持同祝福, 而在這個條件下, 田總得到的競爭優勢, 其他跑步賽事的攪手, 似乎望塵莫及!

曾經聽聞有攪手想在廸士尼攪全馬的比賽, 如果成事, 或者會對渣馬構成威脅; 因為只要有賽道, 私人團體攪的比賽, 很多時都比田總的辦得好!
作者: shogikin    時間: 2010-10-5 10:42
標題: 回復 80# 的帖子
有競爭,跑友們就有選擇
無進步搞得不好的,就無人參加
無競爭,但有市場一定爆棚的
要有進步就要靠搞手的熱誠

渣打的搞手有無熱誠,大家自行判斷
我之前個post一開始就說
渣打馬拉松近幾年都有不少進步的地方
很多做到改到的都肯改善

但我就會看到底渣打衣會不會大幅改設計
來看搞手有無為跑友的心

作者: Mike_Li    時間: 2010-10-5 13:59
標題: 回復 81# 的帖子
---如果跑衫是NB 贊助的r,想大幅改設計就唔到田總話事。
---"無競爭,一定爆棚的" 也不是必然的,澳馬可以說明。
作者: shogikin    時間: 2010-10-5 14:04
Thanks Mike,

那句我改了一改,清楚很多了

作者: 小叻    時間: 2010-10-5 17:13
年年跑渣打前後, 都有人投訴大會做得不夠好... 但論宣傳, 水站, 設備資源, 封路, 效率, 渣打係做得唔錯!
個人認為, 十多年前的澳門馬拉松, 跟現在相比是每況愈下; 但香港渣打馬拉松則愈攪愈好!
參加了渣打13年, 對呢條賽道好有感情, 見到渣打在電視, 地鐵站樓梯的廣告好有心思, 總會會心微笑!

請問參加比賽係為件衫? 講真, 成6萬人的比賽, 無論佢設計成點, 我9成9都係放埋一二邊唔會著出街!

香港無特色? 我覺得都經過唔少景點, 尖沙咀, 汀九/青馬橋, 長青隧道, 西隧, 添馬艦, 會展, 銅鑼灣, 維園... 港九新界去晒啦~ 香港地方細細, 仲想點?
外國係有外國的好, 但論賽道, 好多都係去下市郊, 圍住條河, 在公園, , 城市跑~ 咪一樣係悶! 何況真係有心盡力地跑馬拉松, 都跑到死死下啦~ 邊有咁好心情四圍睇風景~! 再唔係, 同對面線的參加者打氣激掌, 睇下人地跑都唔悶啦! 睇風景的, 以拎相機跑, 諗住映完相就上岸的參加者為多.

至於無人打氣, 香港人普遍係無心參予任何體育盛事, 看東亞運就知, 一係就好似大陸咁比$, 夾硬叫長者, 中小學生出來撐場! 要咁多人打氣做咩? 好似廈門和波士頓, 我覺得太嘈~好煩!

渣打馬拉松貴? 首爾要四百幾, 日本要八百, 波士頓, 威尼斯, 雅典要過千!
唔同地方的馬拉松有唔同定位, 有些以快路見稱, 有些以困難為賣點, 有些以氣氛為主, 有些就用紀念品吸引人. 香港嘛~就係成為香港盛事, 鼓勵多啲人出來跑!

其實一年有咁多馬拉松, 要揀一個合自己心水的都唔難. 既然仲有好多人撐渣打, 唔滿意香港渣打嘅, 就留番個位比有心跑的人啦!
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-5 18:14
原帖由 小叻 於 2010-10-5 17:13 發表
年年跑渣打前後, 都有人投訴大會做得不夠好... 但論宣傳, 水站, 設備資源, 封路, 效率, 渣打係做得唔錯!
個人認為, 十多年前的澳門馬拉松, 跟現在相比是每況愈下; 但香港渣打馬拉松則愈攪愈好!
參加了渣打13年, 對 ...

好同意內中的講法,畢竟煮飯果個唔係我地,我地食飯姐,煮到泥又想食就食。

不過,最尾幾句 既然仲有好多人撐渣打, 唔滿意香港渣打嘅, 就留番個位比有心跑的人啦! 如果改下為咁會較為叫人接受:
既然仲有好多人撐渣打, 就應該有好多人多謝唔滿意香港渣打嘅比咁多意見, 無論撐或有意見的人都一齊跑啦!
作者: awyh    時間: 2010-10-5 18:50
原帖由 小叻 於 2010-10-5 17:13 發表
見到渣打在電視, 地鐵站樓梯的廣告好有心思, 總會會心微笑!

好同意!
作者: calvinlo    時間: 2010-10-5 21:18
加價都咁快Full, 下年一定再加. 既然係咁, 就無謂為左幾十蚊影響自己心情.
作者: sunrise    時間: 2010-10-6 10:35
關于件衫, 我會聯想起渣打銀行多過nb, 所以或者t-shirt的設計, 係贊助商的意見, 佢地覺得唔大變會有更大的宣傳作用都未定!

我同意小叻的說法, 其實我都幾鍾意呢條賽道, 勝在變化多端!
作者: shogikin    時間: 2010-10-6 10:49
原帖由 sunrise 於 2010-10-6 10:35 發表
關于件衫, 我會聯想起渣打銀行多過nb, 所以或者t-shirt的設計, 係贊助商的意見, 佢地覺得唔大變會有更大的宣傳作用都未定!

我同意小叻的說法, 其實我都幾鍾意呢條賽道, 勝在變化多端!

咁嘜就系
贊助商的意見 >> 跑友的意見

當然主辦單位可以說
都有跑友喜歡這個設計
跑友的意見未有一致共識

作者: sunrise    時間: 2010-10-6 11:16
原帖由 shogikin 於 2010-10-6 10:49 發表

咁嘜就系
贊助商的意見 >> 跑友的意見

當然主辦單位可以說
都有跑友喜歡這個設計
跑友的意見未有一致共識

跑友們可能們可能覺得紀念t-shirt係報名費架一部份, 既然比左錢, 當然有要求! 不過事實上好多大型的比賽, 件衫只係贊助商架宣傳品之一, 係件衫上賣廣告, 佢地要比錢架; 所以, 件衫對佢地黎講, 只不過是人肉廣告牌而已, 當然如果設計得好, 好多d人着出街, 宣傳效果會更佳都未定!
作者: shogikin    時間: 2010-10-6 11:19
原帖由 sunrise 於 2010-10-6 11:16 發表

跑友們可能們可能覺得紀念t-shirt係報名費架一部份, 既然比左錢, 當然有要求! 不過事實上好多大型的比賽, 件衫只係贊助商架宣傳品之一, 係件衫上賣廣告, 佢地要比錢架; 所以, 件衫對佢地黎講, 只不過是人肉廣告牌 ...

贊助商有比$
唔通跑友無比$

點解贊助商的意見是意見
跑友的意見就不是意見

作者: witchycatcat    時間: 2010-10-6 13:46
我都覺得好貴,今年又加價.
不過,唯一可以走云大部份香港既道路,又真係玩老渣先至得~~~
作者: sunrise    時間: 2010-10-6 13:49
原帖由 shogikin 於 2010-10-6 11:19 發表

贊助商有比$
唔通跑友無比$

點解贊助商的意見是意見
跑友的意見就不是意見

好簡單, 因為跑友比得錢少囉!
一個跑友先係比300, 而一個贊助商就比幾十萬, 甚至幾百萬; 你話主辦單位會聽邊個講多d呢?
作者: shogikin    時間: 2010-10-6 13:59
原帖由 sunrise 於 2010-10-6 13:49 發表

好簡單, 因為跑友比得錢少囉!
一個跑友先係比300, 而一個贊助商就比幾十萬, 甚至幾百萬; 你話主辦單位會聽邊個講多d呢?

這個當然知啦
一個跑友比$300,但我們有60000多個跑友,過千萬收入

好簡單啦,主辦單位為了$,唔理咁多跑友的意見

作者: Mike_Li    時間: 2010-10-6 16:27
shogikin 兄,跑友參加比賽要$300,NB T-shirt值$200 (假設),贊助都過千萬。如果你系話事人,你會聽贊助商的意見,定糸聽成千上萬的參加者的不同意見/要求呀?大家比D心機練習!大會T-shirt/路線是否有改變,對各位參與的熱情和比賽的表現真是有很大的影響嗎?渣馬幾年才加$50元真是不合理和不能接受嗎?
原帖由 shogikin 於 2010-10-6 13:59 發表

這個當然知啦
一個跑友比$300,但我們有60000多個跑友,過千萬收入

好簡單啦,主辦單位為了$,唔理咁多跑友的意見

作者: shogikin    時間: 2010-10-6 16:44
標題: 回復 95# 的帖子
件T-shirt值$200....
各人不同看法啦

關於件T-shirt,我想我的意思已說清楚了,不再寫了

作者: leefs    時間: 2010-10-6 17:05
原帖由 shogikin 於 2010-10-6 16:44 發表
件T-shirt值$200....
各人不同看法啦

關於件T-shirt,我想我的意思已說清楚了,不再寫了

以我跟個別品牌的收風,
要在某个賽事中贊助物品,
先要比一筆大筆進場費,
除了要自理提供有關物品,人力,運輸等所有開支外,
有關賽事印刷品,電視,地鐵廣告,賽事開支都係由各贊助品牌分擔的!
即係話一个仙都唔使就…

作者: timothywongtw    時間: 2010-10-9 11:38
原帖由 Mike_Li 於 2010-9-29 15:03 發表
加價是可以接受。加到300元並不是什麼天價,何必大驚小怪。一分錢、一分貨,如果加到過千蚊,味可以按排多的人員、紀念品等等lor,但到時又比人話太貴。總之,香港很多人都是抱有"百彈'心態。
hychong兄,小弟也曾穿 ...

加成11%唔多呀!香港呢個係九流,外國嗰啲係一流,佢哋收過千都係值得,香港收三百就係貴!
有分別,香港嗰件好核凸,外國嗰件就好好睇!
作者: timothywongtw    時間: 2010-10-9 11:45
原帖由 凌志 於 2010-9-29 19:41 發表

如唔同其 ...

佢哋唔使揾錢呀!
作者: timothywongtw    時間: 2010-10-9 11:50
原帖由 hychong 於 2010-9-29 22:49 發表
其實香港跑友都好合理。我跑過要在街邊買水、買食物的比賽;跑過沒有流動紙巾提供,要自己用手敏屎的比賽,我都唔會有乜抱怨,因為至少睇到賽會是有心辦,只是要欠缺經驗,有甩漏在所難免。

田總最大的問題,是搞 ...

還要在號碼布上打X  ---好似死囚咁!
如果攪一個賽事,一個星期就滿額,咁我需要改善嗎?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2