香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2010.12.19 特步香港15公里挑戰賽2010 [打印本頁]

作者: saki    時間: 2010-10-9 11:16
標題: 2010.12.19 特步香港15公里挑戰賽2010
賽事網站:
http://www.hkaaa.com/hkaaa/event/event/Year2010/HK15K/HK10-15K.htm

主辦機構網站
http://www.hkaaa.com

表格下載:
(個人) http://www.hkaaa.com/hkaaa/event ... xtep_individual.pdf
(隊際) http://www.hkaaa.com/hkaaa/event ... HK15K/xtep_team.pdf

網上報名:
https://www.hkaaa.com/hkaaa/events/15k_2010/forms/chi-15k2010_login.asp

查核報名情況:
未有提供

路線地圖:

登錄/註冊後可看大圖

主辦機構: 香港業餘田徑總會 (HKAAA)
日期      : 2010年12月19日 (星期日)
時間      : 8:00 a.m.
起點      : 西貢北潭涌郊野公園管理站
終點      : 西貢北潭涌萬宜路/西灣路交界處
路線      : 請参閱路線圖
距離      : 15.00公里
時限      : 2小時
組別      : 男子 - 先進二組 (1960或以前), 先進一組 (1961-70), 壯年組 (1971-90), 青年組 (1991-94)
               女子 - 先進二組 (1960或以前), 先進一組 (1961-70), 壯年組 (1971-90), 青年組 (1991-94)
               隊際 - 須由六人組成 (四男二女)
名額      : 2,000
費用      : 1950年或之前, 或1991-1994年出生參賽者: $100/$75 (田總會員) + $25 (來回交通)
              1951-1990年出生之參賽者                      : $150/$110  (田總會員) +  $25 (來回交通)
               (註: 不須繳付晶片按金)
截止日期: 2010年11月19日 (星期五)
查詢      : 2504-8215 / [email protected]

作者: saki    時間: 2010-10-9 11:17
reserved for future use
作者: saki    時間: 2010-10-9 11:17
reserved for future use
作者: econecon    時間: 2010-10-9 11:39
果日已經報左沙田節長跑
作者: kk52    時間: 2010-10-13 15:39
上年冇左, 今年先有, 好想玩, 但又報左沙田半馬......
作者: saki    時間: 2010-10-25 12:34
現已表接受報名, 11月19日截止!!!
作者: lap    時間: 2010-10-25 12:39
網上報名好似虧左, 有冇人試過Okay呀?  
作者: stanwong    時間: 2010-10-28 14:33
今日收到田總寄來的form,但已報沙田半馬, 呢個冇得玩啦~
作者: peter2008    時間: 2010-10-28 22:31
原帖由 stanwong 於 28-10-2010 14:33 發表
今日收到田總寄來的form,但已報沙田半馬, 呢個冇得玩啦~

若你懂得用競步,何不嘗試在沙田半馬用競步作賽。
作者: JDMR    時間: 2010-11-4 17:16
小弟報了這個賽事,但見大部份CHING都去左玩沙田,擔心西貢當日會場面好冷清...
作者: stephensuen    時間: 2010-11-9 13:20
報左,但係無報大會車,依家發覺出事,住元朗可以點去,要幾點出門口先可以
作者: 興記J-run    時間: 2010-11-12 15:04
我報呢個....
作者: 正宗球迷    時間: 2010-11-16 00:43
我都報左呢個,不過睇黎多人去玩城門河個賽事.
作者: 興記J-run    時間: 2010-11-16 14:29
唔緊要....最好每個賽事都有長跑網的朋友參加...為自己的目標而奮鬥
作者: ISSAC521    時間: 2010-12-1 01:13
想問下呢個FULL左未,仲可以報嗎?
作者: Lawrence    時間: 2010-12-2 13:16
佢話 11月19號截止囉... 唔知打去仲得唔得呢?!
作者: rytleung    時間: 2010-12-3 23:08
未收到信, 唔知大家收到確認信未呢?
作者: chowsmile    時間: 2010-12-4 22:21
我今日收到喇!!
作者: Lawrence    時間: 2010-12-6 11:06
我都收到喇 !!

各位ching, 我係新仔一名, 多多指教...

想了解下呢段路d 上落斜勁嗎(比起disney, SC, etc)?, 多彎位? 有冇邊一段要小心注意呀? 仲有冇其他注意事項呀? 係咪都會有距離指示牌架? 呢段時候跑向東時間多嗎? 我prefer唔戴鏡, 不過多數向東跑太陽直射就冇得唔戴喇.

因為佢俾果個都唔係map, 只係show有邊幾個站, 所以上google map都睇唔到d 乜野..
作者: leefs    時間: 2010-12-6 11:29
原帖由 興記J-run 於 2010-11-16 14:29 發表
唔緊要....最好每個賽事都有長跑網的朋友參加...為自己的目標而奮鬥

加油!

作者: leefs    時間: 2010-12-6 11:35
原帖由 Lawrence 於 2010-12-6 11:06 發表
我都收到喇 !!

各位ching, 我係新仔一名, 多多指教...

想了解下呢段路d 上落斜勁嗎(比起disney, SC, etc)?, 多彎位? 有冇邊一段要小心注意呀? 仲有冇其他注意事項呀? 係咪都會有距離指示牌架? 呢段時候跑向東時 ...

副路線圖有點誤導,
睇落會以為來回走唔同嘅路,
唔好理咁多比多啲時間練下斜路啦!

作者: Lawrence    時間: 2010-12-7 11:04
知道 知道... 哈哈.. 我平日跑極都係運動場..

真係要'的'起心肝練斜路先得... 管理員... 多謝提醒~
作者: stephensuen    時間: 2010-12-12 15:18
I want to ask where and when to take the chip, thanks
作者: Lawrence    時間: 2010-12-13 10:40
你收到封信未呀?!

我記得佢寫係去到果度先有得
作者: stephensuen    時間: 2010-12-13 22:14
原帖由 Lawrence 於 2010-12-13 10:40 發表
你收到封信未呀?!

我記得佢寫係去到果度先有得

Thanks ching,因為之前不在香港所以有此一問,現在看到信了
作者: stephensuen    時間: 2010-12-14 00:25
不過我依家有個更大既難題,就係唔知有咩車去西貢,唔知依家可唔可以搭返大會巴士呢
作者: Lawrence    時間: 2010-12-14 09:20
封信就寫係憑票入座既..

正常就唔會爆車.. 不過去到先都唔俾你即刻俾錢上車.. 就無謂啦..

自己去都幾煩架, 仲要咁早喎. 打個電話去問下有冇d再幫你安排好d... copy左個電話俾你:

查詢 Enquiry 2504 8215 / [email protected]
作者: 黃金右腳    時間: 2010-12-14 13:09
原帖由 stephensuen 於 2010-12-14 00:25 發表
不過我依家有個更大既難題,就係唔知有咩車去西貢,唔知依家可唔可以搭返大會巴士呢

我有飛, 但有傷跑唔到, 唔知可唔可以俾你用呢?
作者: stephensuen    時間: 2010-12-14 13:33
原帖由 黃金右腳 於 2010-12-14 13:09 發表

我有飛, 但有傷跑唔到, 唔知可唔可以俾你用呢?

多謝ching先,我終於找到架紅van 係旺角去西貢,希望ching快d好返
作者: running-sue    時間: 2010-12-18 22:29
ching / ctse 們, 加油呀
作者: stephensuen    時間: 2010-12-19 11:32
似乎個個都去左沙田 呢度無咩人氣
今日趕頭趕命去到 成績一般 因為唔慣上落斜
大會時間1:29前完成

作者: calvinlo    時間: 2010-12-19 14:44
跑完, 幾好玩, 多上落斜, 希望下年會再攪.
作者: saki    時間: 2010-12-19 23:48
請參加賽後投票
https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
作者: jackyhoi    時間: 2010-12-20 12:35
標題: 特步
上落斜,幾好玩,
大會時間1:16完成,但件T恤就認真麻麻
唔會著出街
作者: 曲奇    時間: 2010-12-20 12:46
出左成績啦~~
http://www.hkaaa.com/hkaaa/event/event/Year2010/HK15K/result.htm
作者: 興記J-run    時間: 2010-12-20 17:43
Thank you 曲奇ctse....
作者: peter2008    時間: 2010-12-20 18:35
原帖由 stephensuen 於 19-12-2010 11:32 發表
似乎個個都去左沙田 呢度無咩人氣
今日趕頭趕命去到 成績一般 因為唔慣上落斜
大會時間1:29前完成
每公里6分鐘的速度都很快。
作者: Lawrence    時間: 2010-12-21 09:49
嘩.. 唔係好多人.. 所以都跑得好舒服..

上落斜, 尤其折返之後果段上斜, 認真想死... 第一次參加15k比賽, 第一次響北潭涌跑.. 風景好靚, 天氣好好.. 係就係辛苦d, 不過都值得~

1'13".. 今次教訓係上斜臨尾真係腳都軟埋... 係時候練好d 大腿肌肉... 落斜又衝得唔夠人快, 要練下跑姿.. 始終練親都係運動場.. 唔係好夠.. 係時候要prepare SCHM..

作者: chowsmile    時間: 2010-12-21 14:27
我都係第一次跑呢個賽事, 用了1'23.

最刺激係落斜過終點

不過下個月有美津濃和中國沿岸賽事, 真係要啤心機練習了.

作者: peter2008    時間: 2010-12-21 18:33
原帖由 Lawrence 於 21-12-2010 09:49 發表
嘩.. 唔係好多人.. 所以都跑得好舒服..

上落斜, 尤其折返之後果段上斜, 認真想死... 第一次參加15k比賽, 第一次響北潭涌跑.. 風景好靚, 天氣好好.. 係就係辛苦d, 不過都值得~

1'13".. 今次教訓係上斜臨尾真係腳 ...
請問特步和跑步有何分別。
作者: 正宗球迷    時間: 2010-12-22 02:00
標題: 回復 40# 的帖子
特步係牌子............
作者: 正宗球迷    時間: 2010-12-22 02:07
今年我都有跑呢個15K,算係第三次玩,最初reebok搞,我冇玩,同埋呢個賽事,試過1月頭搞,或者十二月尾搞.

今年算係比較暖既一次跑,上兩次都凍到死.同埋應該好多人去左沙田跑,明顯一開頭上斜個段,同過往既盛況唔同.折返個度上條長命斜,我都係覺得幾有絕叫度,因為個落差幾大.
另外會唔會係條賽道唔係全封關係,成日都有車經過要避車.的士或者郊野公園車都試過.唔通真係唔可以全封?
上兩次都試過比綠的士從後駛上黎要小心避.今次去到近折返點前,比架郊野公園車阻住,因為路窄,車要面向回跑向點既跑手,大部份車身都去左邊,令到向折返點跑既選手比佢阻住.
可能呢個都係賽事既特色
作者: Lawrence    時間: 2010-12-22 10:22
哈哈... 係呀.. 有坐的士d 公公婆婆啦, 有家庭車啦, 有郊野公園車啦, 又有行山人士啦, 不過今年得果 800人.. 條路就夠哂寬敞... 有d 工作人員響度叫人向左跑囉.. 不過你知大部份都聽住歌架啦, 所以我都係估估下, 前面靠左我就靠囉.

so far so good 啦.. 又唔係非常好, 又不至於有太大不滿... 最不滿都只係件 特步'底衫'... 大佬.. d 質地真係未必夠d 底衫好著.. 唉.. 希望下次唔好咁求其啦, 哈哈..

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2