香港長跑網 - 長跑長友

標題: 行三十公里路唔飲水 [打印本頁]

作者: 228華    時間: 2010-10-11 21:09
標題: 行三十公里路唔飲水
我爸爸話細個係大陸毎個星期返學都行三十公里路唔飲水
有無人信
作者: hkyen    時間: 2010-10-11 21:38
原帖由 228華 於 2010-10-11 21:09 發表
有無人信

登錄/註冊後可看大圖
d爸爸成日都好誇張 細個時我老豆話橡筋會吸血tim....
作者: monsterjoe    時間: 2010-10-11 21:57
原帖由 228華 於 2010/10/11 21:09 發表
我爸爸話細個係大陸毎個星期返學都行三十公里路唔飲咁小
有無人信

成句應該係咁, 你可能聽漏佐幾隻字
作者: Riffalo    時間: 2010-10-11 23:05
佢其實話佢一星期共行30k, = 1日6k, 3k去3k回咁 所以唔駛飲水

如果唔係, 一程30k你唸吓要行幾耐?
作者: sleung2002hk    時間: 2010-10-11 23:08
可能你爸爸細個係窮到冇水飲~~~~但係唔衰得~~依家咪同你講佢唔飲水
講笑
作者: onon    時間: 2010-10-11 23:17
咁你而家要過多D水佢嘆下啦~
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-12 00:17
睇緊本書講個Burundi的長跑選手Gilbert Tuhabonye(mana),佢細個時每日行幾公里上學.... 不過就未有30公里咁勁。

如果十公里,又冇太陽,都可以唔飲水。不過一星期行30公里,唔知每日幾多?
作者: awyh    時間: 2010-10-12 00:38
你會唔會聽錯,佢可能講緊30米...............
作者: 228華    時間: 2010-10-12 07:45
綜合大家意見,我都係唔相信!
作者: lynnling    時間: 2010-10-12 11:09
原帖由 228華 於 2010-10-11 21:09 發表
有無人信

一小時行四公里
三十公里路= 7.5小時..........
作者: 228華    時間: 2010-10-12 11:26
原帖由 lynnling 於 2010-10-12 11:09 發表 一小時行四公里三十公里路= 7.5小時..........
係呀!我老豆話讀寄宿學因學校離家成三十幾公里所以每期只回家一次>_<
作者: 聰仔    時間: 2010-10-13 06:02
標題: 回復 1# 的帖子
係唔係笑話來
作者: 迪迪仔    時間: 2010-10-13 10:39
有無人信

舊年[定今年年頭],
我同Lulu,mill姐等人,
試過係馬鞍山<->大埔,跑過一次長課,果次就算無30公里,都起碼26,27公里.
可能果日天氣清涼,我又懶唔想帶住樽水,
我果次真係無飲水跑左大概三個鐘架.

所以,我信架......[不過,我估我應該唔會再試第二次了]
作者: 228華    時間: 2010-10-13 12:24
原帖由 迪迪仔 於 2010-10-13 10:39 發表 舊年[定今年年頭],我同Lulu,mill姐等人,試過係馬鞍山大埔,跑過一次長課,果次就算無30公里,都起碼26,27公里.可能果日天氣清涼,我又懶唔想帶住樽水,我果次真係無飲水跑左大概三個鐘架.hgonion_icon_107ghg ...
嘩!咁嗰次跑完有無柯血尿呢?
我老豆仲話每星期如是>_<>_<
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-13 12:54
今日剛剛跑完兩小時,都係之前之後飲水,但係我跑好慢,要30公里,就算可以保持體能,都要4個鐘先得。我估我最大上限都係2小時唔飲水,所以行30公里唔係飲水我一定死。
作者: 阿聰    時間: 2010-10-17 00:24
原帖由 迪迪仔 於 2010-10-13 10:39 發表

舊年[定今年年頭],
我同Lulu,mill姐等人,
試過係馬鞍山大埔,跑過一次長課,果次就算無30公里,都起碼26,27公里.
可能果日天氣清涼,我又懶唔想帶住樽水,
我果次真係無飲水跑左大概三個鐘架.hgonion_icon_107ghg ...

迪迪仔,三個鐘頭連續不停跑而且不飲水,係我未來既目標之一。
作者: monsterjoe    時間: 2010-10-17 09:44
原帖由 阿聰 於 2010/10/17 00:24 發表

我相信呢個目標...係玩命之一...呢d野都好試既, 多過一隻半馬仲要唔飲水...唔好玩啦 (就算俾你得咁又點...係用黎証明d乜野 )
作者: 阿聰    時間: 2010-10-17 10:23
原帖由 monsterjoe 於 2010-10-17 09:44 發表

我相信呢個目標...係玩命之一...呢d野都好試既, 多過一隻半馬仲要唔飲水...唔好玩啦 (就算俾你得咁又點...係用黎証明d乜野 )

咁我係唔想因為飲得太多水 ﹐而要跑跑下半路中途去洗手間啫
不過我都認同﹐咁樣做等同"玩命",而且要做到亦不容易
作者: 迪迪仔    時間: 2010-10-17 11:06
原帖由 阿聰 於 2010-10-17 00:24 發表

千祈唔無試,我相信我都唔會試第二次.
作者: 迪迪仔    時間: 2010-10-17 11:09
原帖由 monsterjoe 於 2010-10-17 09:44 發表

無錯,千祈唔好試.
我果日都係懶,唔想帶水,天氣又涼涼地先會咁.

應該唔會有下次.......
作者: 迪迪仔    時間: 2010-10-17 11:12
原帖由 阿聰 於 2010-10-17 10:23 發表

咁我係唔想因為飲得太多水 ﹐而要跑跑下半路中途去洗手間啫
不過我都認同﹐咁樣做等同"玩命",而且要做到亦不容易

通常,我係唔會有"太多水"既問題,
一路跑,一路出汗,排汗都走左唔少水啦,
只會有"唔夠水"既問題......
作者: 田中雅茂    時間: 2010-10-21 15:47
原帖由 Oscarynk 於 2010-10-13 12:54 發表
今日剛剛跑完兩小時,都係之前之後飲水,但係我跑好慢,要30公里,就算可以保持體能,都要4個鐘先得。我估我最大上限都係2小時唔飲水,所以行30公里唔係飲水我一定死。

我同Ching一樣,有時夜晚跑23/24K啲兩小時度可以跑晒嘅路程,
都係之前飲好多水及跑完之後飲水嘅!暫時都無乜問題.

作者: rickyonp    時間: 2010-10-26 16:00
作者: Aery    時間: 2010-10-30 23:39
標題: 回復 23# 的帖子
CHING你比我早3個月註冊為會員~~我是新人才對...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2