香港長跑網 - 長跑長友

標題: 澳門國際馬拉松2008 [打印本頁]

作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-24 09:43
作者: oscar    時間: 2008-6-24 10:14
作者: kenneth    時間: 2008-6-24 10:36
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-24 10:54
作者: spmho    時間: 2008-6-24 10:59
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-24 10:54 發表
估計六,七百蚊(兩日一夜)有得玩食宿全包, 其它玩意另計  

都ok喎,有冇半馬或者10k跑架?
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-24 11:07
作者: kenneth    時間: 2008-6-24 11:07
作者: 力    時間: 2008-6-24 11:28
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-24 10:54 發表
估計六,七百蚊(兩日一夜)有得玩食宿全包, 其它玩意另計  

澳門其它玩意
作者: kenneth    時間: 2008-6-24 11:33
作者: Gills    時間: 2008-6-24 11:37
12月唔知算唔算旺季, 3月中曾去過$500一晚, 當然唔係有大型賭場果D, 兩人夾每人都係$250. 好過晨早起身過關, 跑完又要趕返去退房. 玩方面, 澳門唔算大, 實行跑步週遊名勝, 慳唔少搭車錢.
作者: 711MF    時間: 2008-6-24 11:51
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-24 12:00
作者: oscar    時間: 2008-6-24 12:13
作者: cfchan    時間: 2008-6-24 12:47
原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-24 10:59 發表

都ok喎,有冇半馬或者10k跑架?

咁多年都係搞全馬、半馬同5k,無10k既!
作者: michaelyw    時間: 2008-6-24 13:37
有點興趣,
不過我想hea 跑個全馬(冇harsh 時限)
不過澳門呢個5:00就閘人....
此外,同新加坡馬拉松撞期
我唔知到時會唔會去singapore一星期探朋友,去的話可能會去個邊跑
作者: spmho    時間: 2008-6-24 15:06
全馬就唔會住啦,半馬啦
o個期開始都係半馬比賽啦

海外跑點都無理由跑5K
作者: awyh    時間: 2008-6-24 18:32
我舊年同前年都有跑過半馬,幾好玩的,今年應該會跑全馬,但要留意住宿,因為好多香港跑友都會係之前的一晚Book房,所以係澳門運動場附近的酒店會Full的好快,而且房租仲唔平。如果係市區的酒店,留意要早一點時間到會場。如果想住珠海的話,應該未必得,因為要就時間排隊過關,可能會唔夠時間去到會場(雖然都唔知拱北幾點開關)。所以各位網友想安排一齊去跑的話,要留意時間同價錢,同平時去澳門玩的準備係唔同的。
作者: alfredyu    時間: 2008-6-25 17:33
我今年打算跑三次馬拉松, 香港年初跑左兩個• 年底去澳門跑第三個, 好過去其他地方仲遠..
作者: oscar    時間: 2008-6-25 23:32
作者: kenneth    時間: 2008-6-26 08:50
作者: ram    時間: 2008-6-26 08:57
如到時大人簽發通行證 ,小弟都有興趣一跑
(其實重有掛念澳門的美.............食)
作者: kenneth    時間: 2008-6-26 09:05
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-26 09:18
作者: kenneth    時間: 2008-6-26 09:31
作者: oscar    時間: 2008-6-26 09:44
作者: kenneth    時間: 2008-6-26 09:56
作者: oscar    時間: 2008-6-26 10:28
作者: kenneth    時間: 2008-6-26 10:39
作者: oscar    時間: 2008-6-26 13:07
作者: kenneth    時間: 2008-6-26 13:34
作者: ram    時間: 2008-6-26 13:50
見到報名費更貴都真係打個突 ,點解貴更多架 ?
不過如果多d ching一齊去跑下行下都冇咩所謂
最緊要到時有批文遮~
作者: kenneth    時間: 2008-6-26 14:06
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-26 14:10
作者: awyh    時間: 2008-6-26 18:50
記得舊年同一日就有三場比賽進行,分別是澳門馬拉松、新加坡馬拉松同埋迪士尼半馬。唔知今年仲係唔係撞到應一應。

至於報名費方面,澳門大會知道一定多香港人去跑而少澳門人參加,所以特登浪高個價,其實也是商業決定,願者上釣吧。

禮物方面,舊年同前年澳門都有一條我最鐘意的大毛巾,平時沖完涼用黎抹身就最好。希望今年會繼續。

而我自己,就幾鐘意跑澳門條賽道,又唔駛攞假(當然如果有假也會玩耐一點),再加上今年又想跑全馬,所以我諗都係會跑番澳門。
作者: kenneth    時間: 2008-6-27 10:29
作者: kenneth    時間: 2008-6-27 10:31
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-27 10:58
作者: spmho    時間: 2008-6-27 11:01
原帖由 kennethwat 於 2008-6-27 10:31 發表

吓﹗紀念品,得一條毛巾?無其他? 要考慮,考慮。

Kenneth兄,紀念品只係bonus
就算香港既比賽,好多時都係得件t-shirt都係咁啦
作者: 力    時間: 2008-6-27 11:12
原帖由 awyh 於 2008-6-26 18:50 發表
記得舊年同一日就有三場比賽進行,分別是澳門馬拉松、新加坡馬拉松同埋迪士尼半馬。唔知今年仲係唔係撞到應一應。

至於報名費方面,澳門大會知道一定多香港人去跑而少澳門人參加,所以特登浪高個價,其實也是商業 ...

迪士尼半馬! Are you meant Unicef HM?
作者: kenneth    時間: 2008-6-27 11:16
作者: spmho    時間: 2008-6-27 11:20
原帖由 kennethwat 於 2008-6-27 11:16 發表

其實小弟參加的比賽,紀念品,都是一個其中考慮因素,如以剛過的星期日,30元比賽,小弟是不大興趣參加的,但有一班著長跑網跑衣的兄弟參加,可以考慮,加上有跑衫等紀念品,可以補償小弟部份交通費。所以就立即 ...

哈哈,我明既,個個人考慮既因素唔同

唔知上年跑左4x個比賽既blurmax點睇呢?
報比賽都差唔多用左幾千蚊(假設全部自費)

作者: awyh    時間: 2008-6-27 18:27
原帖由 Alex 於 2008-6-27 11:12 發表

迪士尼半馬! Are you meant Unicef HM?

無錯!
作者: 007    時間: 2008-7-5 14:21
http://www.macaumarathon.com/cn/event_cm.php
比賽時限、證書及紀念牌:

各項比賽之時限分別如下:
項目 全程馬拉松           
首30公里 3小時30分全程 5小時
上午10時00分上午11時30分
半程馬拉松
2小時30分
上午9時正
迷你馬拉松
1小時
上午7時30分
每項賽事之賽道將於上述時間後關閉。無法於限定時間內完成賽事之運動員,須依從大會指定的安排,且不能進入運動場及在賽事終點衝線。
要求高過香港,跑得慢冇得入運動場及在賽事終點衝線
作者: spmho    時間: 2008-7-5 17:28
原帖由 007 於 2008-7-5 14:21 發表
http://www.macaumarathon.com/cn/event_cm.php
比賽時限、證書及紀念牌:

各項比賽之時限分別如下:
項目 全程馬拉松           
首30公里 3小時30分全程 5小時
上午10時00分上午11時30分
半程馬拉松
2小 ...

朋友,你條LINK仲係2007年比賽既資料,08年應該未出
作者: kenneth    時間: 2008-7-5 18:46
作者: 007    時間: 2008-7-7 08:55
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-5 17:28 發表

朋友,你條LINK仲係2007年比賽既資料,08年應該未出

呢個梗係知啦,都係大家分享
作者: shogikin    時間: 2008-8-10 18:51
幾時開始報名?
已等了很久.

Kin in Running
作者: awyh    時間: 2008-8-11 17:55
我記得舊年在9月頭開始報名,唔知今年係唔係,不過都應該唔會差得太遠。如果想跑的話,開始久唔久留意下。
作者: desmond    時間: 2008-9-3 09:53
"澳"馬我都有o的興趣,其實有無師兄/姐之前跑過完,覺得條路、大會安排及氣氛跟港馬相比如何?
作者: shogikin    時間: 2008-9-3 23:29
蚊脾同牛脾
"澳"馬
差差差差差
所以更加要去

(注意:本人上年慢了幾分鐘,入不到運動場.明知自己是訓練不足,仍在賴天賴地賴賽會)

作者: kenneth    時間: 2008-9-4 12:08
作者: awyh    時間: 2008-9-4 18:16
有得報喇有得報喇............

我要搵番我舊年個Number先報得,如無意外,會今晚報。

各位跑友,想報就要快,手快有手慢無。

http://www.macaumarathon.com/zh/login.php
作者: desmond    時間: 2008-9-5 09:35
原帖由 shogikin 於 2008-9-3 23:29 發表
蚊脾同牛脾
"澳"馬
差差差差差
所以更加要去

咩原來澳馬的評價咁一般?咁又好似唔係太值得特意過大海去參加一過麻麻地的賽事..........
作者: shogikin    時間: 2008-9-5 17:22
http://www.macaumarathon.com/zh/event_regulat.php

賽事資料:
路程指示牌 每公里設有指示牌(共42個)

救傷站及流動洗手間
沿途均備有此設施
灑水站 一個設於澳門,一個設於路氹城
供應站 每5公里供應水及海綿
終點站 提供水,香蕉及巧克力
設施 洗手間、更衣室、淋浴設施及儲物站
過往天氣紀錄 清涼乾爽、舒適度最高
平均氣溫: 16.5 ºC
平均風速: 偏北風時速13.2公里
平均濕度:69%
作者: shogikin    時間: 2008-9-5 17:39
上年個人經驗

慢跑的會發現:
設施 洗手間 極長龍
灑水站  closed
足每5公里供應水,後來的水不夠
平均氣溫: 16.5 ºC 但很快出太陽,被曬足3hrs

過往天氣紀錄 清涼乾爽、舒適度最高 OH NO!!
人車爭路,交通繁忙.....
職員都很辛苦,完全無氣氛
一切靠自己.

條路 : 為了經2次銀河,我們要過4次橋
起跑塞人

(注意:本人上年慢了幾分鐘,入不到運動場.明知自己是訓練不足,仍在賴天賴地賴賽會)

作者: desmond    時間: 2008-9-6 09:37
thank you shogkin c-hing! in that case i don't think i will run the macao marathon la
作者: kenneth    時間: 2008-9-6 09:51
作者: nc    時間: 2008-9-6 10:50
原帖由 shogikin 於 2008-9-5 17:39 發表
上年個人經驗

慢跑的會發現:
設施 洗手間 極長龍
灑水站  closed
足每5公里供應水,後來的水不夠
平均氣溫: 16.5 ºC 但很快出太陽,被曬足3hrs

過往天氣紀錄 清涼乾爽、舒適度最高 OH NO!!
人車爭路 ...

ching這個賽事有這麼多不善之處, 咁有什麼好玩之處, 值得去完又去
作者: kenneth    時間: 2008-9-6 10:55
作者: shogikin    時間: 2008-9-6 12:40
值得因為是全馬

我練跑的目標是
不論任何賽道環境
5小時內跑完全馬 (新加坡sundown 6:38)

上年誤信  "清涼乾爽、舒適度最高"
差幾分鐘入不到運動場

今年要用新跑法
放前頂後
要在太陽未出,溫度未高之前,
看盡跑到幾多,之後頂住到尾
希望: 4:30-5:00 跑完

作者: peteruno    時間: 2008-9-19 20:03
我已寄出參加表格,長跑網Ching誰人有興趣?

白頭佬
作者: lvrunner    時間: 2008-9-22 01:55
哇! 離哂普! 原來係5 hours limit! 超大壓力呀!!! 咁去多一兩次小解, 忽然肚瀉唔舒服或老抽咪玩完? 要上巴士? 呢邊北美小弟都未見過有全馬係5 hours limit 嘅!! 真tough呀!
作者: lvrunner    時間: 2008-9-22 01:59
原帖由 kenneth 於 2008-9-3 20:08 發表
好似賽事,沿途只有""供應。

有冇攪錯呀! 咁都得!?! 真cheap!
作者: shogikin    時間: 2008-9-22 14:43
要小解機會不大,因為水都不足夠.
可能無巴士的,因為我有朋友慢了20min也是自己跑回運動場.

(注意:本人上年慢了幾分鐘,入不到運動場.明知是自己是訓練不足,仍在賴天賴地賴賽會)

作者: 章魚    時間: 2008-10-17 13:16
我報了半馬,打算坐夜船去,即日來回,希望遇到網友
作者: kenneth    時間: 2008-10-17 14:16
作者: michaelyw    時間: 2008-10-19 22:28
原帖由 lvrunner 於 2008-9-22 01:55 發表
哇! 離哂普! 原來係5 hours limit! 超大壓力呀!!! 咁去多一兩次小解, 忽然肚瀉唔舒服或老抽咪玩完? 要上巴士? 呢邊北美小弟都未見過有全馬係5 hours limit 嘅!! 真tough呀!

David兄~
沒辦法啦,澳門咁細,交通擠塞,能夠搞馬拉松都算係咁了。
我問過這邊的澳門朋友,過往他們就連馬拉松舉行過都唔知,一看之下驚覺他樓下的馬路也是賽道的一部分,大概比賽在進行時他們仍在與周公會面吧。
作者: shogikin    時間: 2008-10-19 23:43
7 weeks to go
大家加油

作者: awyh    時間: 2008-10-20 18:55
原帖由 章魚 於 2008-10-17 13:16 發表
我報了半馬,打算坐夜船去,即日來回,希望遇到網友

我突然間諗起,你坐夜船過去,應該攞唔好號碼布同晶片,可能你要再安排一下了。
作者: michaelyw    時間: 2008-10-20 22:20
原帖由 awyh 於 2008-10-20 18:55 發表

我突然間諗起,你坐夜船過去,應該攞唔好號碼布同晶片,可能你要再安排一下了。

號碼布和晶片是即場攞的嗎?
作者: shogikin    時間: 2008-10-21 13:02
號碼布和晶片
5/12
6/12
10:00-10:00
運動場取
(可能排長隊)

作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-21 13:06
作者: michaelyw    時間: 2008-10-21 13:47
原帖由 shogikin 於 2008-10-21 13:02 發表
號碼布和晶片
5/12
6/12
10:00-10:00
運動場取
(可能排長隊)

明白.. 賽前的一、兩天攞... 那麼師兄打算攞完又搭船回家,賽前再過海參賽?
會否太頻撲?若沒有其他辦法的話,願師兄當天有充足的休息。
作者: shogikin    時間: 2008-10-22 18:13
忘記了可以委託人去取的.
詳情不知

作者: shogikin    時間: 2008-11-2 21:58
好消息:
有路線圖了
http://www.macaumarathon.com/zh/event_cm.php

今年全馬好跑多了.
跑2次路環
不用氹仔市區

但半馬要最尾才過橋......

作者: awyh    時間: 2008-11-5 00:12
佢地好似年年都會改賽道。
作者: kenneth    時間: 2008-11-5 12:01
作者: di692    時間: 2008-11-11 22:24
我也報了名,有邊位ching/ctse報了呢
我book了酒店了,各位如果未book ,請早少少準備,最好book氹仔附近的,近比賽場地呀!!
作者: shogikin    時間: 2008-11-12 09:30
1 week to go, 大家備戰如何 , 地圖已經update

已知報了名的跑友:
1. awyn
2. peteruno
3. shogikin
4. 章魚
5. di692
6. harryyim
7. laputa99
8. alfredyu
9. 比因
10. 廉廉廉

攝影2公 : allanccl

大家加油!!

作者: 哈利330    時間: 2008-11-12 13:57
我都報左,有冇人住格蘭酒店?
作者: di692    時間: 2008-11-12 23:20
我訂了駿景酒店,聽聞是大會指定酒店,最近比賽場地,各位ching/ctse不妨考慮一下
作者: laputa99    時間: 2008-11-13 23:41
我都報了澳門半馬,跑完去食豬扒包
作者: di692    時間: 2008-11-14 15:44
原帖由 laputa99 於 2008-11-13 23:41 發表
我都報了澳門半馬,跑完去食豬扒包

ching一場過到澳門,唔止凈係食豬扒飽,買番d手信啦!!
到時睇下見唔見到ching你,打打招呼,加加油呢!!
作者: alfredyu    時間: 2008-11-14 21:52
睇左路線圖,點解走兩個圈?總係想跑多d唔同的地方,可惜。
作者: awyh    時間: 2008-11-14 23:40
原帖由 alfredyu 於 2008-11-14 21:52 發表
睇左路線圖,點解走兩個圈?總係想跑多d唔同的地方,可惜。

同意!
作者: di692    時間: 2008-11-16 11:55
澳門地方唔係大,要set一條全馬路線要唔重疊都幾難!!
作者: shogikin    時間: 2008-11-16 19:03
3 weeks to go

大家備戰如何?
有什麼戰略?

作者: 比因    時間: 2008-11-17 23:08
我都有去~!

幅圖都好弔詭下, 有D水站/醫療站 根本係條跑線唔經既
作者: shogikin    時間: 2008-11-30 21:37
1 week to go, 大家備戰如何 , 地圖已經update

已知報了名的跑友:
1. awyn
2. peteruno
3. shogikin
4. 章魚
5. di692
6. harryyim
7. laputa99
8. alfredyu
9. 比因
10. 廉廉廉

攝影2公 : allanccl

大家加油!!

作者: 比因    時間: 2008-11-30 22:30
呢個星期休養生息啦, 到時見衫認人, 大家加油!!
作者: shogikin    時間: 2008-12-1 08:49
原帖由 比因 於 2008-11-30 22:30 發表
呢個星期休養生息啦, 到時見衫認人, 大家加油!!

x2

我沒綠衣的
只是去影相皇上借我著一陣
到時我認大家

誰人會著綠衣戰衣

作者: di692    時間: 2008-12-1 22:57
我都未有綠衣,真係唔知點認喎!!
人生路不熟,影張合照都唔知係邊度集合好
作者: 比因    時間: 2008-12-1 23:14
我件跑衣都係綠色, 不過唔係longrun.hk個件, 係nike既雞翼袖款

據舊年經驗, 大會到開跑前30分鐘先開門讓跑手入運動場 (好離譜, 難以理解),  加上儲物處的長龍, 各跑友宜盡早儲物, 之後應該不太有可能帶備相機(至少我不會), 故開跑前如要影相, 便要見機行事, 不要因儲物進度慢誤了開跑時間.

而跑完後大家都會在同一個室內體育館拿行李/休息, 在那裡要找回大家應該不難. 希望到時見啦!

(順帶一提, 在下跑全馬的, 即是約10時半至11時左右才回到終點)
作者: 廉廉廉    時間: 2008-12-2 00:17
小弟是長跑網長期支持者,會跑半馬

連續三個禮拜跑半馬比賽了
作者: shogikin    時間: 2008-12-2 09:15
原帖由 di692 於 2008-12-1 22:57 發表
我都未有綠衣,真係唔知點認喎!!
人生路不熟,影張合照都唔知係邊度集合好

人生路不熟......
我上年在運動場找不到WC
排傷殘WC到遲了2分鐘起步.......

想問下大家哪裡有WC?

作者: shogikin    時間: 2008-12-2 09:20
標題: 回復 93# 的帖子
唯一方法是見到長跑網綠衣人就集合起來

不過起跑都是盡快出起點好
因為出運動場的門口很細
有排塞人!!

作者: leefs    時間: 2008-12-2 11:39
辛苦晒多位﹕
星期日遠征到澳門比賽跑手,
見你地咁想著長跑網戰衣出賽,
新衫就無啦…
如果有意借用戰衣,
可以PM
發短消息本人
我會為你們找找!

作者: 比因    時間: 2008-12-2 15:31
原帖由 shogikin 於 2008-12-2 09:15 發表

人生路不熟......
我上年在運動場找不到WC
排傷殘WC到遲了2分鐘起步.......

想問下大家哪裡有WC?

There are many WC around the sport ground, refer to the runner guide, you will find many WC with few people use if you go further away from the sport ground entrance (many people just squeezed up at those WC near to them, ignore others!).
作者: di692    時間: 2008-12-2 22:53
原帖由 比因 於 2008-12-1 23:14 發表
我件跑衣都係綠色, 不過唔係longrun.hk個件, 係nike既雞翼袖款

據舊年經驗, 大會到開跑前30分鐘先開門讓跑手入運動場 (好離譜, 難以理解),  加上儲物處的長龍, 各跑友宜盡早儲物, 之後應該不太有可能帶備相機(至少 ...

半小時先放人入運動場,又要儲物,又要去WC, 又要熱身,邊有咁多時間呀,安排似乎唔係幾好喎!!
我係跑半馬的,8時半應該回來的 ,大家加油呀!!
作者: 比因    時間: 2008-12-2 23:00
雖然儲物處係係運動場外面的, 但係橫掂裡面有凳有空間, 點解唔早D開俾人入去? 係要人堆晒係出面條路? 呢個好有問題

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2