香港長跑網 - 長跑長友

標題: 配速時間 [打印本頁]

作者: waikwong    時間: 2010-11-5 19:54
標題: 配速時間
各位ching,請問怎定配速時間?
作者: 比因    時間: 2010-11-6 00:27
"配速時間" ?

好深奧, 恕在下孤陋寡聞, 可唔可以簡單而具體咁講係D咩來?
作者: oscar    時間: 2010-11-6 00:33
作者: joserose    時間: 2010-11-6 04:23
睇落好似係問Tempo或者Interval點練多D
作者: waikwong    時間: 2010-11-7 00:33
sorry, 令大家誤會,我想問各ching怎定在比賽時的配速時間。
作者: joserose    時間: 2010-11-7 01:17
哇~呢個問題真係得自己先知,唔係講笑
場馬跑幾長、咩天氣、準備程度、身體狀況…全都有關係
有人陪你跑開嘅話就可以自己帶"配速兔"落場,冇嘅話就只好落場時盡快搵隻,但要有心理準備會一直換,因為好多快兔都好快玩完

數字參考下都可以,但建議唔好太在意囉~
跑馬唔係跑邊個數據做得靚,係跑邊個狀態準備得好
作者: Sicily    時間: 2010-11-7 02:24
標題: 回復 1# 的帖子
有冇玩過任何比賽?
有的話用近期比賽時間,然後上網搵d pacing calculator 會計到唔同比賽對應成績,由5k-全馬都有
如果冇玩過任何比賽,自己試跑個2.4k,然後照計返。10km樓下都應該準確
如果係全馬,最好用10km或以上成續去計
作者: 比因    時間: 2010-11-7 08:31
原帖由 joserose 於 2010-11-7 01:17 發表
數字參考下都可以,但建議唔好太在意囉~
跑馬唔係跑邊個數據做得靚,係跑邊個狀態準備得好

絕對同意!
作者: fabiolee    時間: 2010-11-19 01:07
可以试下用http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm这个来算。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2