香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步減肥一問 [打印本頁]

作者: 洛虎添    時間: 2008-6-28 13:13
標題: 跑步減肥一問
跑步減肥係咪跑緊果陣一定要動用到腹式呼吸呢
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-28 13:17
作者: blurmax    時間: 2008-6-28 19:53

I don't think it's matter.  However such breathing method could make ur breathe smoother and run faster.

作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-28 23:06
唱歌時要用腹式呼吸,可以增加吸氣的深度及氣量,控制呼氣的速度及力度.

至於跑步時會深呼吸,自然會運用腹式呼吸.

正如睡覺時,身體在放鬆的狀況下也會用腹式呼吸,不用刻意去做的.
作者: cfchan    時間: 2008-6-28 23:10
小弟跑步時都好自然地用腹式呼吸!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-28 23:19
作者: lvrunner    時間: 2008-6-29 02:14
原帖由 大隻添跑手 於 2008-6-27 21:13 發表

No, it doesn't matter.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-29 14:59
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-28 23:19 發表

果然又跑得, 又唱得, ctse好叻呀.

謝謝ching自誇獎!

跑步,希望減肥,身體強壯之外...
係練氣,增強心肺功能,唱歌先夠氣啊!
作者: Alfred    時間: 2008-6-29 21:20
原帖由 叮叮噹 於 29/6/2008 14:59 發表

謝謝ching自誇獎!

跑步,希望減肥,身體強壯之外...
係練氣,增強心肺功能,唱歌先夠氣啊!

但係各位有無留意高音歌者都係比較有份量?
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-29 23:22
原帖由 Alfred 於 2008-6-29 21:20 發表

但係各位有無留意高音歌者都係比較有份量?

本地唔一定,外籍的好似比較多有份量的歌者.
可能得閒練歌及週遊列國表演,唔得閒做運動啦!

我老師提醒要做運動練氣及操fit身體囉!
作者: cu83    時間: 2008-12-9 20:41
我認為唔使咁刻意用邊種呼吸,最緊要自然
作者: allanccl    時間: 2008-12-9 21:55
想用跑步黎減肥,緊係可以啦,配合埋健康飲食便事半功倍,我去年就用左呢個方法,用左兩個半月就減左三十磅,跟住keep住每日跑步,到而家都無反彈。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2