香港長跑網 - 長跑長友

標題: 女跑手內衣褲(CTSE only) [打印本頁]

作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-29 19:26
標題: 女跑手內衣褲(CTSE only)
請問各ctse,

跑步會否穿運動內衣/bra top呢?
唔知道足夠支撐力嗎?
另外,穿跑褲時會否穿內褲呢?
一直認為,穿了很熱,唔穿又好似冇安全感!
有沒有為女跑手特設計的跑褲?
作者: redred    時間: 2008-6-29 19:34
叮噹姐
我由一開始跑步而且買曬全幅裝備
所以一直都係著運動bar跑
我無咩身材, 所以問題不太

不過, 我見好多女仔即使跑都係戴普通出街d bra

我一定著內褲, 我未有咁大膽唔著啦
而且我覺得跑褲個條唔算好緊喎
作者: Alfred    時間: 2008-6-29 21:13
Sorry, forgive my rudeness. Please note the enclosed information.

作者: nc    時間: 2008-6-29 21:28
原帖由 叮叮噹 於 2008-6-29 19:26 發表
請問各ctse,

跑步會否穿運動內衣/bra top呢?
唔知道足夠支撐力嗎?
另外,穿跑褲時會否穿內褲呢?
一直認為,穿了很熱,唔穿又好似冇安全感!
有沒有為女跑手特設計的跑褲?

已習慣了做運動時穿sport bra, e.g, hiking, running, gym etc..., v. gd support for me as ... " />" />  普通去街bra 不吸汗, 最緊要條帶滑下來, 很不方便, sport沒有這問題. 有d sport bra 有 pad, 有d 無, 有d pad厚d, 有d pad薄d, 要試過才知自己喜歡什麼.  e.g. Nike bra reasonable price, 但自己不太喜歡個pad 比較厚左d, 美津濃都幾好, 不太貴 (以這個brand), 好似無pad, 其他行山舖頭都有, 大多無 pad. 都幾好. "black yak" mamatei, 質料吸汗不太好, sport hill, macpac 都唔錯.

完全無想過穿跑褲時不穿內褲, 就算穿跑褲都驚走光hjhvbj" />hjhvbj" />  ctse 妳好勇

作者: philomena    時間: 2008-6-29 21:54
我都係穿sport bra,而且全部係NIKE,因為價錢平及排汗好,仲顏色選擇多,穿背心唔怕走光,至於跑褲內一定會穿內褲,都係全未想過唔穿.
作者: redred    時間: 2008-6-30 08:45
我都係著開nike
但近日想試下adidas
有無女跑友試過 ?
好唔好著 ?
因為我見adidas 個d可以自己調較bra 帶長度
作者: Ning    時間: 2008-6-30 09:01
My girl friend is using this one. http://www.cw-x.com/ss/products/womens/w_support_bras_technology
作者: redred    時間: 2008-6-30 09:27
原帖由 Ning 於 2008-6-30 09:01 發表
My girl friend is using this one. http://www.cw-x.com/ss/products/womens/w_support_bras_technology
好多人都話喱個牌子幾好著

不過價錢比較貴d
作者: BB+    時間: 2008-6-30 10:37
原帖由 redred 於 2008-6-30 09:27 發表
好多人都話喱個牌子幾好著

不過價錢比較貴d

我著這個牌子, ok舒服
作者: bee    時間: 2008-6-30 17:04
梗係要sport bra啦,有無pad,就視乎個人身形而定 bra及內褲最緊要排汗,舒適
作者: Ning    時間: 2008-7-1 00:05

登錄/註冊後可看大圖

http://www.mizuno.com.tw/mizuno/ ... ootname=athletics#1
作者: wongc    時間: 2008-7-9 11:09
(CTSE ONLY!!!!)

講開又講, 各位ctse如果M到的時候, 還會跑嗎?  我都會, 但就住就住咁, 唔係幾自然, 又唔敢去咁盡.  

又如果M到撞正比賽, 咁你地仲去唔去?  我未試過撞正, 但試過之前一日跑比賽, 個肚谷得好辛苦, 跑跑下個肚突然"拿住"咁, 要停低行一陣先得.  所以而家報比賽都會約略計一計日子先報.

這是"女人之苦"!!!
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-7-9 23:10
我都會著sport bra, nike 較多, NB 都唔錯!
沒想過唔著under war.......

如果唔勁經痛的話,M到會跑。我報比賽, 行山都會計下日子才決定去唔去。
行山試過有次"突然而來"...好彩早有準備。
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-9 23:29
小妹個個月都遲來,一世都未試過廿八日的週期,年終節省不少
很幸運,可能與壓力有關,每次過了活動如camp,行山,影相...才珊珊來遲

只有一次很驚險及尷尬經歷.
04年行毅行者,過程沒有肚痛不適,只是尾段半夜超想睡
個人開始手軟腳軟,隻眼開隻眼閉地行,超辛苦地死回終點.
拍照後去洗手間發現出事,大量出血(可以身體忍了許久直至目標達到才缺堤)
又要死下死下行返support team 處,取乾淨衣服及用品,找好友幫手,再去膠幕內更衣.
試過三日兩夜行完100km,缺乏休息,妳就明白行來行去更衣是何等大公程
作者: wongc    時間: 2008-7-10 11:07
之所以我覺得跑步的大多數是男生是有原因的.  佢地可以一個人通山跑練習, 又無咩周期要顧及. 始終男女有別啊!!
作者: nc    時間: 2008-7-10 12:50
原帖由 wongc 於 2008-7-10 11:07 發表
之所以我覺得跑步的大多數是男生是有原因的.  佢地可以一個人通山跑練習, 又無咩周期要顧及. 始終男女有別啊!!

e個題目都幾得意, 小妹很同意ctse所講... 男女有別 (當然)

始終一出生是女性的話, 就要接受月事這件事, 其實玩陸上運動已好好好多了, 如果是其他水上活動更加唔方便, 始終覺得這是生活的點滴, 有了它, 更加珍惜其他舒服的日子. 再者, 因為它, 女性鍛鍊得更有耐性、刻苦...
作者: vhtober    時間: 2008-9-17 23:23
原帖由 叮叮噹 於 2008-7-9 23:29 發表
小妹個個月都遲來,一世都未試過廿八日的週期,年終節省不少
很幸運,可能與壓力有關,每次過了活動如camp,行山,影相...才珊珊來遲hkjhk" /> .

只有一次很驚險及尷尬經歷.
04年行毅行者, ...

wowow~你好好好勁丫...咁都可以完成賽事...
作者: xue    時間: 2008-11-4 11:43
the new wacoal sports bra is good, good support and comfortable. a bit expensive though. HKD320.
作者: philomena    時間: 2008-11-4 13:48
有番咁上下身材著wacoal係對的,所以我著sport bra已足夠.
作者: Rover媽    時間: 2009-5-29 15:39
m到咪用綿條, 用著nike, addi同wacoal, 都差唔多, 冇咩分別.
作者: cherubic_bear    時間: 2009-10-26 21:23
標題: 合适的内衣裤
任何一种运动都最好着合适的内衣裤,我知道有些跑裤有内胆的,但我还是觉得要着内裤的,最近发现有跑步内裤,但没有着过,试过后告诉大家
作者: imchristy    時間: 2009-10-30 23:05
nike既sport bar唔焗嗎???
我未買過不過摸落 我覺得好厚好多布同埋好"cool"住哂,
同埋我以前買過幾款不同牌子既sport bar,
胸下條橡根位係最最最焗汗既地方,
著過一兩次都情願著番普通有wire既bar仲涼快....(本身大汗)
作者: imchristy    時間: 2009-10-30 23:09
原帖由 nc 於 2008-6-29 21:28 發表

已習慣了做運動時穿sport bra, e.g, hiking, running, gym etc..., v. gd support for me as ... " />" />" />" />" />" />" />  普通去街bra 不吸汗, 最緊要條帶滑下來, 很不方便, sport沒有這問題. 有d sport bra 有 pad, 有 ...

一直有個疑問就係無pad既bra唔怕突點嗎???,好似好無安全感喎...
作者: 草兄弟    時間: 2009-12-26 23:32
我著開好似係wacoal既sport bra, 只著係入面果隻, 同普通bra差唔多樣既, 米色, 平時唔跑步我都係著呢隻, 覺得幾好, 我胸細, 所以幾合身
作者: Pesca    時間: 2010-4-22 13:19
長跑內褲 or Bra 呢度有得賣:
http://www.racingtheplanet.com/store/clothing/women-s-clothing/womens-underwear.html?___store=chinatrad

呢個網賣D衫褲應該專業D。同埋可以上去佢地個showroom度睇過先買。
作者: queenielty    時間: 2011-10-26 09:24
看完你地D POST
已經成功催眠到我買左個SPORT BRA.
昨天買了兩個NIKE SPORT BRA
今日著住來跑
比起普通BRA的感覺, 差很遠
起碼, 條帶唔會掉膊.
跑左2個月先入個SPORT BRA
真後悔無早D 買.
不過, NIKE SPORT BRA, 係運動家買, 好快就斷晒碼.
SALES 姐姐仲話, 以家多左人做運動買, 一返貨, 就俾人買晒. 睇中就好買啦.
哈...
作者: minmin    時間: 2011-11-9 00:02
我都係著nike嘅,tank top 連埋bra,小妹平胸所以著bra唔係為咗成托乳房,只係防止凸點!
一定著under的
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-5 13:32
原帖由 queenielty 於 2011-10-26 09:24 發表
看完你地D POST
已經成功催眠到我買左個SPORT BRA.
昨天買了兩個NIKE SPORT BRA
今日著住來跑
比起普通BRA的感覺, 差很遠
起碼, 條帶唔會掉膊.
跑左2個月先入個SPORT BRA
真後悔無早D 買.
不過, NIKE SP ...

其實我都想買...因為我一跑步就跌帶...好樣衰lor...
但...只有大中細size...唔知邊個size 0岩wor??
你買的nikxx 是$ 1xx or $2xx ??好似有兩款...??是嗎?
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-5 13:34
[quote]原帖由 minmin 於 2011-11-9 00:02 發表

登錄/註冊後可看大圖

我都係著nike

me too
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-5 13:36
原帖由 草兄弟 於 2009-12-26 23:32 發表
我著開好似係wacoal既sport bra, 只著係入面果隻, 同普通bra差唔多樣既, 米色, 平時唔跑步我都係著呢隻, 覺得幾好, 我胸細, 所以幾合身

我昨晚去sogo睇過...乜wacxx 有sport bra 買??
作者: kit82mei    時間: 2012-1-29 01:00
sport bar 會唔會好焗架? 我未試過, 次次跑都係穿普通bra, 不過好快跌帶.
我見到的sport bar 都係好厚的, 我太多肥肉了, 穿太厚好恐怖的.
ps: 之前好驚個日黎m, 想過食藥延遲, 又想過飲涼茶谷佢黎. 最後我買左一樽廿四味, 好正呀, 飲完第三日就黎. 現在唔驚lu, 而家黎左, 2月5日跑馬拉松就唔會辛苦了. 今次黎m 我黎得好開心, 未試過m到如此開心,
作者: sunbird    時間: 2012-1-29 01:46
NIKE, wacoal既sport bra 我都有著。我喜歡wacoal多D,不過一個wacoal sport bra貴到可以買兩三個NIKE sport bra。
作者: 大便晴子    時間: 2012-1-29 05:31
原帖由 kit82mei 於 2012-1-29 01:00 發表
sport bar 會唔會好焗架? 我未試過, 次次跑都係穿普通bra, 不過好快跌帶.
我見到的sport bar 都係好厚的, 我太多肥肉了, 穿太厚好恐怖的.
ps: 之前好驚個日黎m, 想過食藥延遲, 又想過飲涼茶谷佢黎. 最後我買左一樽 ...

嘩~飲廿四味谷佢黎?! 你唔驚會痛咩? 廿四勁寒...寒到都痛+暈~
作者: queenielty    時間: 2012-1-29 13:45
原帖由 sunbird 於 2012-1-29 01:46 發表 NIKE, wacoal既sport bra 我都有著。我喜歡wacoal多D,不過一個wacoal sport bra貴到可以買兩三個NIKE sport bra。

我都穿nike!
覺得好舒服呀!

反而試穿adidas ,就覺得d 料係軟綿綿,覺得support 度一般!
作者: queenielty    時間: 2012-1-29 13:47
原帖由 chusiuyee 於 2011-12-5 13:32 發表 其實我都想買...因為我一跑步就跌帶...好樣衰lor...但...只有大中細size...唔知邊個size 0岩wor?? 你買的nikxx 是$ 1xx or $2xx ??好似有兩款...??是嗎?

ctse , 咁耐先回覆你,我著$1xx 果款!
未穿過2xx的
作者: 阿娟    時間: 2012-2-1 08:59
原帖由 大便晴子 於 2012-1-29 05:31 發表

嘩~飲廿四味谷佢黎?! 你唔驚會痛咩? 廿四勁寒...寒到都痛+暈~

你好,请问还有什么方法可以延迟,担心5号会出彩,想办法延期,多谢。
作者: 小叻    時間: 2012-2-1 11:47
睇醫生,和食避孕藥!
我小時很喜歡露營差不多每個星期都去所以真係無得避! 到大時又差不多每個星期都跑比賽所以無論如何都會撞!
以我經驗除了正正頭一兩日其餘時間都無大影響!
反而m痛去做完運動就會舒服好多忘記痛楚 (我讀書時m痛到係可以嘔吐暈低和入first-aid room!
就是頭一兩日要比賽也無不可,只係會有肌肉酸痛和少少腳軟而已,又唔會跑唔到o既~

而bra-top,我次次著完'剔'牌跑十幾k就會磨損! 請問邊隻牌子真係又輕又舒服又唔磨呢?

作者: jogging_cat    時間: 2012-2-1 13:16
原帖由 小叻 於 1-2-2012 11:47 發表
睇醫生,和食避孕藥!
我小時很喜歡露營,差不多每個星期都去,所以真係無得避! 到大時又差不多每個星期都跑比賽,所以無論如何都會撞!
以我經驗,除了正正頭一兩日,其餘時間都無大影響!
反而m痛去做完運動就會舒 ...
我之前都有LEE個問題,轉咗三間就無問題了,師姐可以試吓。
作者: wingwingiris    時間: 2012-2-1 16:48
原帖由 小叻 於 2012-2-1 11:47 發表
睇醫生,和食避孕藥!
我小時很喜歡露營,差不多每個星期都去,所以真係無得避! 到大時又差不多每個星期都跑比賽,所以無論如何都會撞!
以我經驗,除了正正頭一兩日,其餘時間都無大影響!
反而m痛去做完運動就會舒 ...

天氣乾時, 我著'剔'牌跑都會磨損! 試過損到出血   
所以而家次次都搽定花士令
NB Sports bar 都好著, 不過而家唔覺有得賣
作者: muimui    時間: 2012-3-6 16:51
我有時著普通果的bra,真係會心口挖到出血架!
作者: chusiuyee    時間: 2012-3-6 23:17
原帖由 muimui 於 2012-3-6 16:51 發表
我有時著普通果的bra,真係會心口挖到出血架!

係咪乾燥的時候?不過穿sport bar跑係好正,但D汗勁黏,感覺不太好!
作者: fafa    時間: 2012-3-19 17:17
我最近試了Uxxqlo的過頭笠的 bar, 都吾錯, 雖然吾係話專門for sport 的, 但都好support.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2