香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2011.2.13 馬鞍山盃8K長跑賽2011暨2公里賽 [打印本頁]

作者: saki    時間: 2010-12-17 17:20
標題: 2011.2.13 馬鞍山盃8K長跑賽2011暨2公里賽
賽事網頁:
http://202.131.44.50/activist/aaActDetail.asp?ActID=82

主辦機構網頁:
http://www.acthk.org

表格下載:
(報名表) http://202.131.44.50/activist/doc/longrun_2011_form.pdf
(簡介)    http://202.131.44.50/activist/doc/longrun_2011_poster.pdf

網上報名:
未有提供

路線地圖:
稍後提供

主辦機構: 力行社
日期      : 2011年2月13日 (星期日)
時間      : 9:00 a.m.
地點      : 馬鞍山運動場
路線     : 由馬鞍山運動場出發, 沿海濱長廊及城門河緩跑徑至沙田醫院附迎折返 (達情請參考路線地圖)
距離      : 8.00公里 / 2.00公里
時限      : 1小時30分 (8公里) / 20分 (2公里)
組別      : 八公里
               男子 - 元老二組 (1940-). 元老一組 (1941-50), 先進組 (1951-54), 壯年組 (1955-64), 成人組 (1965-74), 青壯組 (1975-87),  青年組 (1988-94), 少年組 (1995-98)
               女子- 元老二組 (1940-). 元老一組 (1941-50), 先進組 (1951-54), 壯年組 (1955-64), 成人組 (1965-74), 青壯組 (1975-87),  青年組 (1988-94), 少年組 (1995-98)
               二公里
                男子 - 公開組 (1998-), 少年組 (1999+)
                女子 - 公開組 (1998-), 少年組 (1999+)
費用      : $78
名額      : 1,500
截止日期: 2010年12月31日 (星期五)
查詢      : 2607-1780 / [email protected]

作者: saki    時間: 2010-12-17 17:20
reserved by bm
作者: 洛虎添    時間: 2010-12-20 22:13
<TABLE class=t_table width=0>
<TBODY>
<TR>
<TD>比賽日期</TD>
<TD>2011年2月13日(星期日,年十一) </TD></TR>
<TR>
<TD>起跑時間</TD>
<TD>9:00am(時限: 8k-&gt;90min;2k-&gt;20min) </TD></TR>
<TR>
<TD>起終點</TD>
<TD>馬鞍山運動場</TD></TR>
<TR>
<TD>賽事距離</TD>
<TD>8km / 2km</TD></TR>
<TR>
<TD>報名費</TD>
<TD>每位 HK$78</TD></TR>
<TR>
<TD>名額</TD>
<TD>1500位(額滿即止)</TD></TR>
<TR>
<TD>截止日期</TD>
<TD>2010年12月31日</TD></TR>
<TR>
<TD>報名查詢</TD>
<TD>力行社(馬鞍山鞍誠街28號富輝商場1樓66號) 電話: 26071780</TD></TR>
<TR>
<TD>紀念品</TD>
<TD>參加者可獲精美兔年跑步汗衫一件 </TD></TR>
<TR>
<TD>行李寄存</TD>
<TD>行李區設在馬鞍山運動場內, 參賽者需先把其比賽號碼綁在行李上方可寄存, 比賽完結後<BR>需出示號碼布取回行李。參加者若有貴重物品,請自行保管, 若有遺失大會怒不負責 <BR></TD></TR>
<TR>
<TD>領取計時晶片及號碼布</TD>
<TD>計時晶片及號碼布將於 <FONT color=red>2011年1月21 - 27日 </FONT>於力行社(馬鞍山鞍誠街28號富輝商場1樓66號)<BR>領取 (時間: 早上10時半至晚上7時)<BR></TD></TR>
<TR>
<TD>查詢</TD>
<TD>網站: <A href="http://www.acthk.org/" target=_blank>http://www.acthk.org</A> 電郵: <A href="mailto:[email protected]" target=_blank>[email protected]</A><BR>電話: 26071780<BR></TD></TR>
<TR>
<TD>其他注意事項</TD>
<TD>
<P>1. <FONT color=red>不接受即場報名<BR></FONT>2. 8k隊際及2k親子<FONT color=red>不設附加費<BR></FONT>3. 8k隊際每隊最多6人, 2k親子每組最多2人<BR>4. 每組計算"頭4個跑手(8k);個人時間(2k親子)"的總和, 最少時間隊伍/組別勝出,如有同時間,<BR>&nbsp; &nbsp; 則比較隊中第1名的時間<BR>5. 每人限報1隊, 且必須集齊所有隊員的報名表一併遞交,如資料不齊或更改名單,<BR>&nbsp; &nbsp; 只接受 2010年12月31日或之前處理, 並須每次繳交手續費$30</P>
<P>6. 報名一經接受, 報名費將不獲發還及不得轉讓</P>
<P>7. 如賽事因天氣或其他因素導致取消, 本會不作另行安排及退款</P>
<P>8. 本會不設任何上訴</P>
<P>9. 參加者的個人保險須自行負責</P>
<P>10. 大會設有行李寄存, 但參加者需自行保管貴重物品, 如有遺失, 怒不負責</P>
<P>11. 大會中途設有水站</P>
<P>12. 本賽事委員會擁有修改及解釋以上規則的權利<BR></P></TD></TR></TBODY></TABLE>
<P>獎項: 全場男子及女子組總冠軍可各得大利是$500</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>每組優勝者可獲大會頒贈獎座乙面, 取錄優勝者數量如下:</P>
<TABLE class=t_table cellSpacing=0 cellPadding=0 width=0>
<TBODY>
<TR>
<TD><U>男子組</U></TD>
<TD><U><FONT color=red>女子組</FONT></U></TD></TR>
<TR>
<TD>少年組-&gt;前9名</TD>
<TD><FONT color=red>少年組-&gt;前4名</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD>青年組-&gt;前6名</TD>
<TD><FONT color=red>青年組-&gt;前3名</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD>
<P>青壯組-&gt;前9名</P></TD>
<TD><FONT color=red>青壯組-&gt;前4名</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD>成人組-&gt;前9名</TD>
<TD><FONT color=red>成人組-&gt;前4名</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD>壯年組-&gt;前9名</TD>
<TD><FONT color=red>壯年組-&gt;前4名</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD>先進組-&gt;前3名</TD>
<TD><FONT color=red>先進組-&gt;前3名</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD>元老1組-&gt;前3名</TD>
<TD><FONT color=red>元老1組-&gt;前3名</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD>元老2組-&gt;前3名</TD>
<TD><FONT color=red>元老2組-&gt;前3名</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD>2k少年組-&gt;前3名</TD>
<TD><FONT color=red>2k少年組-&gt;前3名</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD>2k男子組-&gt;前3名</TD>
<TD><FONT color=red>2k女子組-&gt;前3名</FONT></TD></TR></TBODY></TABLE>
<P>8k隊際男子及女子組各設1至3名, 2k親子組設1至3名; 任何組別/隊際組 少於4人則不設獎項; 大會頒發証書以示鼓勵</P>

作者: LL3578    時間: 2010-12-28 12:47
我今朝已經遞左表去力行社
各位已經報左呢場既跑友,到時見
作者: wlau    時間: 2010-12-28 13:00
今次又係力行社攪, 唔知有無長跑網報名及集中領取選手包既活動呢?
作者: shogikin    時間: 2010-12-30 20:22
標題: 回復 7# 的帖子
應該不會了
今次自己去力行社都很方便

Kin in Running

作者: shogikin    時間: 2010-12-30 20:24
有女子腳X3
想問問有無人想組隊參加女子隊制8K (尚欠一女將便可成隊,4-6人一對,組隊不影響個人獎項)

明天截止報名啦!!

作者: shogikin    時間: 2010-12-31 10:30
鴨仔團成隊!

隊名:鴨仔團
隊員:
1. lulu
2. vileung
3. gloria
4. angel
5. Tracy
6.

還剩 1 個位
有興趣的請PM聯絡 vileung

作者: maxwongwk    時間: 2011-1-3 16:10
Just phoned to this organization, they extended the registration date to 7 Jan 2011.
作者: colemen    時間: 2011-1-5 17:16
[size=+1]報名最後日期現已改為2011年1月10日

作者: tank1438    時間: 2011-1-6 22:16
呢個同醫管局長跑撞到應一應,醫管局長跑沙田醫院起步,呢個就做折返點,好易做成混亂...
作者: 得得地    時間: 2011-1-6 23:01
原帖由 tank1438 於 2011-1-6 22:16 發表
呢個同醫管局長跑撞到應一應,醫管局長跑沙田醫院起步,呢個就做折返點,好易做成混亂...

醫管局嘅係 9am / 915am 兩個時段出發.
會跑落城門河畔過橋, 去對岸馬會附近跑另一邊.

呀... 至於會唔會撞到......
咁樣諗, 我都唔係好清楚......   
作者: 蕉:)    時間: 2011-1-19 22:45
想問下有冇c hing收到電郵或者通知書,通知去囉計時晶片及號碼布?
作者: kevintam1984    時間: 2011-1-20 10:24
我都想知, 我係寄信去大會 gei
作者: colemen    時間: 2011-1-20 11:09
我收到啦....
作者: Lawrence    時間: 2011-1-20 17:17
數就過左, 信就未~~~~~~~~~~
作者: 蕉:)    時間: 2011-1-20 20:33
我岩岩都收到...不過佢英文果到打錯左我個名
作者: LL3578    時間: 2011-1-21 21:51
收到信,我既bib no. 係8775
各位有份參賽既跑友,要係27號或之前去力行社領號碼布果D野
作者: bazihk    時間: 2011-1-22 21:22
今日取號碼布,件衫係粉紅色,好難平日著!
作者: SEA    時間: 2011-1-25 09:50
我都報了

到時見 了

作者: kevintam1984    時間: 2011-1-26 10:12
標題: 回復 21# 的帖子
個 design 都幾好, 我估今年因為係兔年所以件衫先用粉紅色
作者: Lawrence    時間: 2011-1-26 10:15

作者: Lawrence    時間: 2011-1-26 10:17
未pick up 選手包添.. 唔知可唔可以去到會場先問佢地呢?

星期日佢又唔開, 平日放工去馬鞍山又趕唔切~
作者: baki    時間: 2011-1-26 23:50
件恤d質地和款式都比上次半馬好
作者: lewischan    時間: 2011-1-30 18:11
件衫好怪
比左老婆當睡衣
作者: baki    時間: 2011-2-4 16:08
乘鐵路,哪個站落?哪個出口?謝謝
作者: LL3578    時間: 2011-2-4 19:02
原帖由 baki 於 2011-2-4 16:08 發表
乘鐵路,哪個站落?哪個出口?謝謝" />" />

馬鞍山線恆安站落
跟住係C出口度出
作者: 零下十度    時間: 2011-2-4 20:34
原帖由 lewischan 於 2011-1-30 18:11 發表
件衫好怪
比左老婆當睡衣

我件衫都比左個女做睡衣~~
作者: 得得地    時間: 2011-2-8 22:53
原帖由 tank1438 於 2011-1-6 22:16 發表

睇返清楚, 原來醫管局長跑係喺威爾斯醫院做起點, 所以兩個賽應該唔會撞.   
作者: lewischan    時間: 2011-2-8 23:24
呢個賽好似幾冷清.........
作者: LL3578    時間: 2011-2-8 23:26
原帖由 lewischan 於 2011-2-8 23:24 發表
呢個賽好似幾冷清.........

可能D人寧願再抖抖直接跑渣打ma~~
如果真係冷清既話,我再拎獎既機會會大大提高
作者: tank1438    時間: 2011-2-10 22:15
原帖由 得得地 於 2011-2-8 22:53 發表 睇返清楚, 原來醫管局長跑係喺威爾斯醫院做起點, 所以兩個賽應該唔會撞.   
可能驚撞所以改左去威記呀...我報果陣都仲係沙田醫院架,係過完年番去先收到通知改地點咋...
作者: baki    時間: 2011-2-11 15:28
星期日氣溫又急降…
作者: denis3885    時間: 2011-2-11 23:16
各位加油!記得比賽後著返件風褸;小心冷親,還有渣馬啊。
作者: LL3578    時間: 2011-2-12 00:19
原帖由 baki 於 2011-2-11 15:28 發表
星期日氣溫又急降…" />" />

後日既天氣對我黎講有利亦有弊
利就係有機會落雨,我係雨天跑係特別醒神既
弊在天氣凍,個情況同我跑今年"心晴行動"差唔多,愈凍就對我既實力愈大打折扣
作者: purejoey    時間: 2011-2-12 00:23
原帖由 LL3578 於 2011-2-12 00:19 發表

後日既天氣對我黎講有利亦有弊
利就係有機會落雨,我係雨天跑係特別醒神既
弊在天氣凍,個情況同我跑今年"心晴行動"差唔多,愈凍就對我既實力愈大打折扣 " />" />

凍都唔緊要,最怕冷親影響左渣馬
作者: 零下十度    時間: 2011-2-12 00:38
有報左名試用(服他靈24小時藥用止痛貼)的跑友,
星期日可以問我取貨∼∼
作者: purejoey    時間: 2011-2-13 00:40
各位參賽健兒加油!!!

到時見
作者: baki    時間: 2011-2-13 11:24
馬鞍山比賽真好,回到家只是10:30左右,還可吃早餐…
今天都ok,幸好跑完才下大雨,但地有d濕,39分多些少
作者: purejoey    時間: 2011-2-13 11:35
天公造美,起步時收左雨,否則我唔會跑的。

係渣馬前一周感受作戰感覺,慘勝僅 pb 狂被界到死狗咁,都好過冇得跑。

時間係 38分半。

作者: baki    時間: 2011-2-13 11:54
標題: 回復 42# 的帖子
對我來說已經好勵害,師兄加油
作者: purejoey    時間: 2011-2-13 12:03
[quote]原帖由 baki 於 2011-2-13 11:54 發表

登錄/註冊後可看大圖

對我來說已經好勵害,師兄加油

baki 兄同我差唔多啫,大家再努力
作者: blurmax    時間: 2011-2-13 12:07
Baki & purejoey Ching,

Well done^.^

I did not join this race coz the organizer had DAB background^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 得得地    時間: 2011-2-13 12:22
原帖由 purejoey 於 2011-2-13 11:35 發表
時間係 38分半。
原帖由 blurmax 於 2011-2-13 12:07 發表
I did not join this race coz the organizer had DAB background^.^

purejoey ching,

Well done !

blurmax ching,

DAB background ??
作者: blurmax    時間: 2011-2-13 12:36

DAB = 民建聯

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: LL3578    時間: 2011-2-13 12:45
標題: 夢璃連續獲獎神話終結
今朝係陰天下跑呢場比賽,比賽前就冇落雨,但我都能夠PB左
起步初段,我係跟住好前既位置,甚至比泰基會既人仲要快
但後段就比較辛苦,最終跑30分29秒,時間同我預計差唔多
但要挑剔既就係果29秒,如果我係30分正完成既話,我就有獎拎
只可惜因大會賽際既問題,我跑果組係得頭果六名先有獎拎
而我就果組第七、八名到過終點
我既長跑連續獲獎神話終於告一段落

* 我拎唔到事小,但大會有D野既安排好亂,呢行先至拎到我好火滾
作者: lewischan    時間: 2011-2-13 12:51
今日同2個仔一起跑好開心.......加上天氣又好無下雨
不過跑完就很大雨了
作者: blurmax    時間: 2011-2-13 12:52

LL3578 Ching,

Well done already.

By the way the organizer is already infamous for chaotic arrangement^.^

作者: vileung    時間: 2011-2-13 14:41
好彩跑時無落雨,我跑49分。
作者: shogikin    時間: 2011-2-13 14:56
請支持
賽後投票 -2011.2.13 馬鞍山盃8K長跑賽2011暨2公里賽

^^2010賽後投票總選^^

作者: 零下十度    時間: 2011-2-13 16:51
原帖由 LL3578 於 2011-2-13 12:45 發表
但要挑剔既就係果29秒,如果我係30分正 ...

夢璃,做到自己想要既時間已經好好喇~~
作者: 零下十度    時間: 2011-2-13 16:53
原帖由 vileung 於 2011-2-13 14:41 發表
好彩跑時無落雨,我跑49分。

仲有兩個鴨仔跑成點啊~~
我就跑37:34~~
作者: Lawrence    時間: 2011-2-13 17:49
有幾段條路好窄.. 不過都好, 當為SCHM之前操一次PACING同人迫點應付~~

見到長跑網d ching, 同兩位, "熱鬥小馬" 同 "阿堅" 打左 招呼 !!!

仲撞到次次join比賽(連續四次喇)都撞到既ANDY ching, 傾多兩句原來SCHM又係同組, 真係有緣!!
作者: 大俠    時間: 2011-2-13 18:03
今日跑完沖涼啲熱水好正
作者: SEA    時間: 2011-2-13 20:08
地下有d濕

37:10
作者: econecon    時間: 2011-2-13 20:54
原帖由 purejoey 於 2011-2-13 11:35 發表

係渣馬前一周感受作戰感覺,慘勝僅 pb 狂被界到死狗咁,都好過冇得跑。

時間係 38分半。

僅PB!!恭喜晒
作者: econecon    時間: 2011-2-13 20:56
原帖由 LL3578 於 2011-2-13 12:45 發表
但要挑剔既就係果29秒,如果我係30分正 ...

雖然今次係大會問題. 好可惜

如大家以後叫你做奬王啦. 呢個名岩晒你
作者: vileung    時間: 2011-2-13 21:32
原帖由 零下十度 於 2011-2-13 16:53 發表 仲有兩個鴨仔跑成點啊~~我就跑37:34~~

佢地跑得快過我,應該 45分和 48分。
作者: LL3578    時間: 2011-2-13 21:44
原帖由 econecon 於 2011-2-13 20:56 發表

雖然今次係大會問題. 好可惜" />" />

如大家以後叫你做奬王啦. 呢個名岩晒你

其實所謂獎王都係虛銜黎jer~~~
我出道唔夠一年已經拎左8個獎都已經超額完成la~
皆因我冇正式join任何跑會 (唔計長跑網)
同埋我唔係日日練跑既人,正一大懶蟲
我好多時比賽都係跑天才
*我拎埋上年必達夏日跑既成績data 睇,如果我今年肯報呢場既話,都有機會拎獎嫁
作者: lewischan    時間: 2011-2-13 21:45
原帖由 LL3578 於 2011-2-13 21:44 發表

我好多時比賽都係跑天才
*我拎埋上年必達夏日跑 ...

師兄你真有天份....英雄出少年
作者: bazihk    時間: 2011-2-13 21:54
好多學生參加比賽,又有財神派金幣朱古力,氣氛非常好。

主場路線!每星期都跑三四次來回,非常好跑。

PB 左 - 38"43

作者: 大圍新跑手    時間: 2011-2-13 22:07
原帖由 lewischan 於 2011-2-13 21:45 發表

師兄你真有天份....英雄出少年

x 2
如果join埋跑會,加埋重點培訓,真係前途無限~
作者: econecon    時間: 2011-2-13 23:36
原帖由 LL3578 於 2011-2-13 21:44 發表

我好多時比賽都係跑天才

你跑天才都可以拎咁多奬. 真係好羡慕. 其實有幾多人可以日日練跑? 你係學生哥都仲好d. 如果係打工仔就更加.....
作者: TerrySze    時間: 2011-2-14 11:45

我好多時比賽都係跑天才

...琴日D小型賽事,幾百人玩,無謂斤斤計較邊個有獎.
如果C兄可以放眼大賽,係渣打/ASICS10K獲獎....就可以延續"神話",萬人景仰!
努力 !
作者: TerrySze    時間: 2011-2-14 11:51
原帖由 大俠 於 2011-2-13 18:03 發表
今日跑完沖涼啲熱水好正

水的確好熱,但水流好少,我搵了幾格,都係甘......好沒"引"
作者: LL3578    時間: 2011-2-14 15:00
原帖由 TerrySze 於 2011-2-14 11:45 發表

...琴日D小型賽事,幾百人玩,無謂斤斤計較邊個有獎.
如果C兄可以放眼大賽,係渣打/ASICS10K獲獎....就可以延續"神話",萬人景仰!
努力 !

係渣打同 ASICS10K獲獎 對我黎講係更加冇可能既事
我之前係沙田區某D長跑賽咁都拎到獎已經可以偷笑   
我係短期內都唔會再跑沙田/大埔舉行果D長跑賽
跑斜路已經係我唯一既出路
作者: 零下十度    時間: 2011-2-14 15:20
原帖由 TerrySze 於 2011-2-14 11:51 發表

水的確好熱,但水流好少,我搵了幾格,都係甘......好沒"引"

女廁戈邊D水流好正喎~~又夠熱~~
作者: bazihk    時間: 2011-2-14 22:05
比賽結果:http://202.131.44.50/activist/aaActDetail.asp?ActID=82
作者: LL3578    時間: 2011-2-14 22:17
我係呢場拎唔到獎真係有D唔抵
因為我係我果組真係跑第7  
時間係30"28先岩

組別名次:7/58
性別名次: 23/492
總名次: 23/663
作者: purejoey    時間: 2011-2-14 22:40
原帖由 LL3578 於 2011-2-14 22:17 發表
因為我係我果組真係跑第7  " />" />ghj
時間係30"28先岩

夢璃Ching 係時候要為跑步付出多d,第時個個賽事都3甲
作者: bazihk    時間: 2011-2-14 22:52
比賽后排隊等成績證明書時,眼見起碼有兩宗賽果投訴:

投訴1 - 有位學生聲稱佢報左以校隊比賽,但係佢跑完至知道大會無將佢名字列校隊比賽,本來佢地可以贏得頭一二位!在場職員只叫他寫下姓名同電話,之後才跟進!學生無耐離開。

投訴2 - 有位先生聲稱佢嘅成績應該晌佢個組取得頭一二位,但係大會公報結果無佢名!在場職員又叫他寫下姓名同電話,之後如果證實錯誤會補發獎項!果位先生話後補都無用啦!

PS: 在報名時大會話明無上訴制度的!
作者: baki    時間: 2011-2-14 23:04
標題: 回復 61# 的帖子
不打緊這只是小型比賽,曾拿到獎已經好勁,我跑了廿多三十次比賽,仍停留5分鐘1km的速率,一次獎也沒拿過,但我仍會努力縮短時間,跑快一兩秒,師兄努力
作者: lewischan    時間: 2011-2-14 23:09
我跑: 33:50
哥哥: 33:31 跑 第15 無獎
result在此:
http://202.131.44.50/activist/doc/long_run_2011_8k_result.xls
作者: bazihk    時間: 2011-2-14 23:19
原帖由 LL3578 於 2011-2-14 22:17 發表
因為我係我果組真係跑第7  " />" />ghj
時間係30"28先岩

同意大會分配獎項不平均,尤其青壯組多少年組三個獎咁多!你應該奪獎的,只是欠小小運!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2