香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請問大家最後一課長課幾時跑好? [打印本頁]

作者: chohin    時間: 2011-1-23 19:01
標題: 請問大家最後一課長課幾時跑好?
我唔知最後長課應該要幾時跑?1星期前?2星期前?
thx
作者: marcoip805    時間: 2011-1-23 19:57
你跑全馬定半馬?
作者: chohin    時間: 2011-1-23 20:20
原帖由 marcoip805 於 2011-1-23 19:57 發表
你跑全馬定半馬?

全馬
作者: tn2535055    時間: 2011-1-24 19:02
我呢4年都係比賽前一日...一早7點熱身去跑長課...ps差唔多40公里左右...之後就食野...沖個涼...去街放鬆心情...晚上8時訓覺= =
作者: waikwong    時間: 2011-1-24 19:32
師兄,你真係好好力。之前一日跑四十公里,即是連續兩日跑兩個全馬。一個字,勁!
作者: 大圍新跑手    時間: 2011-1-24 22:05
原帖由 tn2535055 於 2011-1-24 19:02 發表
我呢4年都係比賽前一日...一早7點熱身去跑長課...ps差唔多40公里左右...之後就食野...沖個涼...去街放鬆心情...晚上8時訓覺= =

之前一日仲跑40公里長課, 正常人冇可能恢復到, ching真係勁~
作者: 大雄2009    時間: 2011-1-25 00:52
原帖由 tn2535055 於 2011-1-24 19:02 發表

師兄你係超人定係人?

個人覺得太早回到比賽會唔夠狀態, 最後一次長課大約起兩個星期前最好, 半個月乜都夠回.
作者: 馬神    時間: 2011-1-25 09:42
40K ...  ? 師兄真係妤強, 我都覺得2個星期剛剛好了
作者: jsmleung02    時間: 2011-1-25 10:26
其實你講最後一次長課是不是超過30K的長課, 還是一般廿零K的長課?
作者: Tarry    時間: 2011-1-25 15:17
原帖由 waikwong 於 2011-1-24 19:32 發表
師兄,你真係好好力。之前一日跑四十公里,即是連續兩日跑兩個全馬。一個字,勁!

X2
作者: Mike_Li    時間: 2011-1-25 16:48
比賽前二個星期是最後一個長課(約27K),跟著就開始減量(Taper)。到比賽這星期訓練主要是幾次幾km的輕鬆跑或Recovery和 speed (e.g. 6 x 100m)。比賽前一天跑40k長課真是超強,但我就唔會喇,留番D力氣比賽好過。

作者: 燉奶佬    時間: 2011-1-25 17:32
兩星期前最後長課!之後就要睇平時係點練同練習既質素再調節!
作者: 大俠    時間: 2011-1-25 17:40
30K以上應該係今個星期日跑
作者: miller    時間: 2011-1-25 17:43

唔通你第二日跑400m?定係踩單車?
作者: 大俠    時間: 2011-1-25 17:46
原帖由 tn2535055 於 24-1-2011 19:02 發表

19/2 約我見識下
作者: miller    時間: 2011-1-25 17:47
原帖由 大俠 於 2011-1-25 17:46 發表

19/2 約我見識下

我諗o個日想見識o既人會好多…
作者: tn2535055    時間: 2011-1-25 19:39
好,比你地見識下唔係仁既本識,2/19早上7點馬鞍山運動場見
作者: ar125    時間: 2011-1-25 23:41

ching 真係識講笑!我諗世界級馬拉松跑手都無可能咁做!

不過你又無講第日比賽啲乜,可能係唔使用腳!

作者: tn2535055    時間: 2011-1-26 00:43
好心...多d睇以前人地跑手既自傳同日志....記得係6年前我岩岩玩長跑...有位前游泳教練教我去吸收以往既跑手既跑法,訓練方法...或者我習慣左每日返完12個鍾廚房之後都去練習
各有各練習方式...各有各既路...只要練得好做到理想既成績..無野係無可能....
個個全職既運動員都係一星期練4~5日.以我...返完12個錐都仲要去練..因為我熱愛我既長跑
分享各人既經驗...吸收各人既得失....別以為一般正常就是對...要反觀別的想法...我知你地會覺得我好白痴咁練法...但係你地追求既係咩?起初覺得長跑網既人係唔錯既會友..原來都係不外如事....從呢一刻.我唔想再同你地去討論分享我既練習方式...道不同...比賽完終點見啦
作者: WalkBreaks    時間: 2011-1-26 02:03
tn ching, 人地問大家最後一課長課幾時跑好? 你答, 之前一日, 仲要係40k...你其實想人點反應呢? 唔係唔信你.但一定係好少有.同大部份人認同既tampering好大出入.

(tapering 至真...串錯)

作者: tomcat    時間: 2011-1-26 02:16
我都係40k,不過係今個星期跑.
作者: winner1    時間: 2011-1-26 09:32
每日返完12個鍾廚房之後都去練習--勁!!!
作者: philipccwong    時間: 2011-1-26 10:50
其實各施各法、我就三星期最後一次、之後重質唔重量
作者: kenneth    時間: 2011-1-26 11:36
作者: waikwong    時間: 2011-1-26 15:17
我知美國有跑手,在參加全馬前當日,會跑二小時去起跑點,他說跑全馬唔夠(喉),很多職業跑手在比賽前數天都keep住慢跑十幾二十公里,有些下午比賽,上午還會操練。
所以我說tn ching勁不是說笑的
作者: chohin    時間: 2011-1-26 20:13
謝謝各位意見
作者: tiredhdr    時間: 2011-1-26 22:25
我有一事請教各位師兄,內容如下:

我在16/1前的三個星期日均練習43.9km的長課(時間約5小時15分),只是16/1因用跑步機練習35km的長課(時間約3.5小時,速度因機器帶動而增快),結果在23/1重練戶外長課時,雙腿乏力,跑程只有32km。如果我在30/1練習長課,應該按平常練回43.9km的長課,還是練習37km-38km,直至二月才練43.9km好呢?
作者: Mike_Li    時間: 2011-1-27 09:35
從書本看到的練習program,業餘跑手的長課一般約32至36km,師兄練習43.9km超強。比賽前兩星期應開始進入taper階段(減量)。
作者: econecon    時間: 2011-1-27 13:25
好勁. 我就未做過咁長既課. 有時間都係做20k度
作者: wong.siufu    時間: 2011-1-27 14:15

網上Ruunger's World 個smart choach既 schedule,都係比賽前兩星期應開始減量.
又看過一位英國馬拉松代表寫既書,佢就話最長一課是在比賽三星期前,之後要減量.

所以.我都唔知
作者: tiredhdr    時間: 2011-1-27 16:22
原帖由 Mike_Li 於 2011-1-27 09:35 發表
從書本看到的練習program,業餘跑手的長課一般約32至36km,師兄練習43.9km超強。比賽前兩星期應開始進入taper階段(減量)。

不過,人在比賽前兩星期減少練習距離,不是令自己不能適應長途比賽,事倍功半嗎?本人是每星期練習一次長課。
作者: MatthewTse    時間: 2011-1-27 16:23
咁多師兄長課做 30k 40k 好勁. 我這2年 32k 長課僅僅兩次.
作者: kenneth    時間: 2011-1-27 16:24
作者: miller    時間: 2011-1-27 16:39
原帖由 tiredhdr 於 2011-1-27 16:22 發表

不過,人在比賽前兩星期減少練習距離,不是令自己不能適應長途比賽,事倍功半嗎?本人是每星期練習一次長課。

即係咁,你當跑馬拉松好似食大胃王比賽咁,平時都要食大個胃,但係比賽之前o個朝你都唔會食比賽咁多o既份量掛?

比賽之前唔食野又唔得,咪食少少打下底咯…
作者: piyrag    時間: 2011-1-27 16:42
作者: Left3    時間: 2011-1-27 18:30
講開又講...
我真係食大咗個胃...成日偷公司妹妹仔d嘢食!
作者: 得得地    時間: 2011-1-27 18:58
我有聽人講過, 就係跑 1mile, 就要抖 1日.
即係跑 10km (~ 6mile), 就抖六日成個星期.
舊年跑完渣半馬, 我覺得好似係啱.
不過, 體能好跑得多, 可能唔駛抖咁耐.   

今日最後一堂長課, 因為遲啲又過年, 冇咁多時間.
但係想跑 35km, 跑唔掂, 行咗好多 km.   
次次話長課, 由 26km 30km 33km, 35km 都冇次真係跑得成, 咁點算.   
作者: fabulijin    時間: 2011-1-28 14:56
作者: purejoey    時間: 2011-1-28 22:01
想請教如果每周應付到3隻21k,可以挑戰全馬嗎?
作者: tn2535055    時間: 2011-1-28 23:20
原帖由 waikwong 於 2011-1-26 15:17 發表
我知美國有跑手,在參加全馬前當日,會跑二小時去起跑點,他說跑全馬唔夠(喉),很多職業跑手在比賽前數天都keep住慢跑十幾二十公里,有些下午比賽,上午還會操練。
所以我說tn ching勁不是說笑的

係外國好多跑手都係會係比賽前一天昨長課
因為馬拉松要保持住身髒機能每天都能有出賽水準
我自己做飲食..日日都12個鍾..好多同事都話我傻..咁樣去練同比賽.
不過..我鍾意跑步...熱愛漫長既馬拉松,,,就如人生經過既每一小的點滴
只要還有一位朋友在背後支持我也會盡我所能去跑出最好既成績
上年..出左長青不夠5公里右腳以經痛到跑唔到...雙腳不停抽根...最後行返終點....
為著的是第一次我女朋友係終點等我
今年..都跟以往一樣去練...今天很大風...不過我享受寒風的凍
享受那種痛
各有各經驗經歷...分享我很喜歡.但請別以為自己的就是正確...我也有錯,只是沒人提點
祝各位今年比牡時做出再好的成績各位加油吧
作者: tn2535055    時間: 2011-1-28 23:32
原帖由 miller 於 2011-1-27 16:39 發表

即係咁,你當跑馬拉松好似食大胃王比賽咁,平時都要食大個胃,但係比賽之前o個朝你都唔會食比賽咁多o既份量掛?

比賽之前唔食野又唔得,咪食少少打下底咯…

每個人身體既體能體質都唔同...
飲食習慣.新陳代謝回復都唔同
練馬拉松都有分長課短課
長課:時間.耐力.氣量
短課都一樣
曰要人似我除非兩個我
有時練習呢家野經驗分享..心分交流..
好似忠言一樣...岩聽岩用..去學囉...唔岩聽唔岩用..聽完就算囉
唔通下下都要學世界第一個個跑?好似佢咁練?
每一個教練教既每一個學生都用唔同方法家啦...看各人體制既姐
有時d野唔洗下下都咁到肉...去到咁盡...
留低一點如地....別當西瓜吧,拍謝
作者: spmho    時間: 2011-1-28 23:36
原帖由 tn2535055 於 2011-1-28 23:32 發表

每個人身體既體能體質都唔同...
飲食習慣.新陳代謝回復都唔同
練馬拉松都有分長課短課
長課:時間.耐力.氣量
短課都一樣
曰要人似我除非兩個我
有時練習呢家野經驗分享..心分交流..
好似忠言一樣...岩聽岩用 ...

ching,我比較有興趣知道,你比賽前一日走完40k,你個比賽咩成績?
作者: tn2535055    時間: 2011-1-28 23:37
原帖由 Mike_Li 於 2011-1-27 09:35 發表

如果當你屋企有兄弟姐妹係香港田徑隊的一份子...我想你也會受他感染.....
我雖是業於跑手...但自小以經常常在山上通山跑@@"
住圍村大..經常都同d狗上山玩>"<回想小時候真的不錯
作者: tn2535055    時間: 2011-1-28 23:38
原帖由 spmho 於 2011-1-28 23:36 發表

ching,我比較有興趣知道,你比賽前一日走完40k,你個比賽咩成績?

最好個次係2小時42分
最差上年5個鍾足足..因為右腳腳掌骨(以)位

作者: tn2535055    時間: 2011-1-28 23:39
原帖由 spmho 於 2011-1-28 23:36 發表

叫我tn就好-,-我不是ching
作者: spmho    時間: 2011-1-28 23:43
原帖由 tn2535055 於 2011-1-28 23:38 發表

最好個次係2小時42分
最差上年5個鍾足足..因為右腳腳掌骨(以)位

2:42也是渣打跑出的成績?.....原來係高手
作者: tn2535055    時間: 2011-1-29 00:15
原帖由 spmho 於 2011-1-28 23:43 發表

2:42也是渣打跑出的成績?.....原來係高手

一年比一年差唔知點解...可能工作既關係....
今年好想有新既紀錄...雖然好多朋友支持...但係相對壓力大了
作者: lawger    時間: 2011-1-29 07:37
tn add oil
作者: tn2535055    時間: 2011-1-29 13:41
原帖由 lawger 於 2011-1-29 07:37 發表
tn add oil

多謝支持>"<
作者: runningman    時間: 2011-1-29 13:51
原帖由 tn2535055 於 2011-1-29 00:15 發表

一年比一年差唔知點解...可能工作既關係....
今年好想有新既紀錄...雖然好多朋友支持...但係相對壓力大了

your result dropped seriously...........or you typing wrong for your 4 hrs 24 min for full marathon to 2 hrs 42 min (just kidding)

you mention your leg hurt last year
maybe your training method have problem
you may claim that 40k before race was good....but your result told us that this method maybe sxxk
作者: MatthewTse    時間: 2011-1-29 16:56
TN 兄咁年輕真厲害,4年前己經渣打全馬跑2:49,記得2007年壯年組第十名都穿2:50. 强呀!

作者: chohin    時間: 2011-1-29 17:42
請問tn兄張相係咪你?
作者: waikwong    時間: 2011-1-29 19:26
tn你好,我有小小的意見。你的最好時間是二小時四十二分,在香港可能是top的一group, 但在US or World 來說,是很低水平(對不起,得罪了),所以不應用職業跑手的訓練方式(如在比賽前日40k長課),可能你有能力作這樣的的訓練,但到比賽時跑不到好時間。我看過幾個教練的文章,長跑成績不能跳級上。
我見到你的相片,年紀應不大,應有很大進步空間,希望你找到合適自己訓練方法。如你純粹enjoy跑步,這便沒所謂。
(我可能有所偏面,因不知你全面訓練方法,只知你比賽前跑40k)
作者: tn2535055    時間: 2011-2-1 00:11
原帖由 waikwong 於 2011-1-29 19:26 發表
tn你好,我有小小的意見。你的最好時間是二小時四十二分,在香港可能是top的一group, 但在US or World 來說,是很低水平(對不起,得罪了),所以不應用職業跑手的訓練方式(如在比賽前日40k長課),可能你有能力作這 ...

我都覺我成績一年比一年差....可能係英國玩同香港唔同瓜...其實跑得既都想拎好成績既...可惜我無咩緣份受教
為一能令我去跑既動力都以經無左2樣...其實想今年睇下破唔破到自己既總時間...唔得...就專心進修和工作...
仲有2星期...壓力一天比一天大..一天一天緊張......
作者: Mike_Li    時間: 2011-2-1 09:13
標題: 回復 54# 的帖子
Tn師兄,唔好比壓力自已,會影響成績架。輕輕鬆鬆享受跑步樂趣吧。加油呀!
作者: rock    時間: 2011-2-2 10:23
關於 tapering, 可參考一下以下網址:
http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-244-255-5958-0,00.html
作者: jsmleung02    時間: 2011-2-2 15:31
我會以完成和享受的心態去比賽. 不會太計較成績, 不竟大家都不是職業跑手.
作者: LEE良    時間: 2011-2-2 23:26
Tn師兄我以前睇成績都睇的好高,現在跑馬拉松都是享受過程.渣打大家加油!
作者: chisuet    時間: 2011-2-5 18:31
我今日都跑左個半馬距離的長課, 時間約為2:06左右.
這亦是我在今年渣馬前的最後一個長課(我今次跑半馬), 之後都既練習都以輕鬆為主, 每次也不多於10K, 直至比賽日.
作者: key    時間: 2011-2-7 13:08
Of course on this weekend la (Feb 12 or 13), 之後再加一個短課on next Tue.(Feb 15), 咁就ready to go go go !!!
作者: GChenier    時間: 2011-2-7 13:43
原帖由 tn2535055 於 2011-2-1 00:11 發表

我都覺我成績一年比一年差....可能係英國玩同香港唔同瓜...其實跑得既都想拎好成績既...可惜我無咩緣份受教
為一能令我去跑既動力都以經無左2樣...其實想今年睇下破唔破到自己既總時間...唔得...就專心進修和工作 ...

TN師兄,唔好俾太大壓力自己,希望你能夠好好享受今屆既比賽啦
作者: key    時間: 2011-2-7 15:29
tn兄, 不如你試吓喺比賽前一, 兩日都休息, 只做一些拉筋動作, 話唔定到比賽當日有更佳嘅發揮呢
作者: Netregistration    時間: 2011-2-7 22:56
原帖由 key 於 2011-2-7 13:08 發表
Of course on this weekend la (Feb 12 or 13), 之後再加一個短課on next Tue.(Feb 15), 咁就ready to go go go !!!

How long you will run in this weekend  (12 or 13 Feb) ?
作者: key    時間: 2011-2-7 23:32
原帖由 Netregistration 於 2011-2-7 22:56 發表

How long you will run in this weekend  (12 or 13 Feb) ?

由於我只join左HM, 所以e個weekend會練大概24K作賽前最後一次長課; 其實之前已經操開e個距離, 但咁唔好彩新年病左3日, 所以要靠今個星期(Feb 7 - 13)谷番起D狀態
作者: trektrek    時間: 2011-2-7 23:50
我相信三星期前做比較合適.
作者: Netregistration    時間: 2011-2-8 00:55
原帖由 key 於 2011-2-7 23:32 發表

由於我只join左HM, 所以e個weekend會練大概24K作賽前最後一次長課; 其實之前已經操開e個距離, 但咁唔好彩新年病左3日, 所以要靠今個星期(Feb 7 - 13)谷番起D狀態

師兄,你 join HM, 其實唔使操到24K 咁長, 驚你唔夠taping, 16-20K 都可以啦
我join FM, 13 Feb 會操轉 21K, 己後收彊, 慢跑多2-3 曰就等比賽
作者: oscar    時間: 2011-2-8 01:01
作者: rexleung    時間: 2011-2-8 03:15
小弟只跑半馬,我諗15號前跑多次21k,減晒d肌醣就開始儲能...
作者: key    時間: 2011-2-8 09:18
原帖由 Netregistration 於 2011-2-8 00:55 發表

師兄,你 join HM, 其實唔使操到24K 咁長, 驚你唔夠taping, 16-20K 都可以啦
我join FM, 13 Feb 會操轉 21K, 己後收彊, 慢跑多2-3 曰就等比賽

Netregistration兄, 其實我驚當日比其他ching帶快左pacing, 所以諗住操長少少就番   

作者: Netregistration    時間: 2011-2-8 12:41
標題: 回復 69# 的帖子
我慣左睇錶跑,加自已感覺去調節速度,唔會跟人
作者: 711MF    時間: 2011-2-9 15:54
作者: econecon    時間: 2011-2-9 17:06
原帖由 Netregistration 於 2011-2-8 12:41 發表
我慣左睇錶跑,加自已感覺去調節速度,唔會跟人

我都係. 睇番自己既狀態先
作者: 奧澤涼子    時間: 2011-2-10 03:31
情人節
作者: gc9543    時間: 2011-2-13 14:41
‎2月12日天晴,氣下午 430;溫約14度; 路線:TKO>秀茂坪>藍田>TKO
渣打前最後壹個21km長課 時間 2:05
做足準備,迎戰渣打;當日參加的朋友
們,加油!
作者: dudulung    時間: 2011-2-13 15:34
尋日後庭打左一支感冒針, 今早又下雨, 故只能完成最後一課17km...願二二零能完成全馬!
作者: seamandiver    時間: 2011-2-15 20:12
呢幾日咁凍,成5日冇操,諗住二四兩晚短跑5k收手,準備星期日打破自己時間
作者: 天天跑    時間: 2011-2-18 22:43
好佩服各位CHING, 小弟跑步兩年多, 第一次參加全馬, 有點緊張, 半個月前開始, 練了幾明天半馬, 明天練一個30公里, 讓身體加快適應, 後天跑人生第一次的全馬!!!
作者: sk2k    時間: 2011-2-19 00:06
原帖由 天天跑 於 2011-2-18 22:43 發表
好佩服各位CHING, 小弟跑步兩年多, 第一次參加全馬, 有點緊張, 半個月前開始, 練了幾明天半馬, 明天練一個30公里, 讓身體加快適應, 後天跑人生第一次的全馬!!!

好佩服你就真 ....... 明天仲練 30k !!! 仲只當係加快適應 ...!!
明天有氣力跑 30k, 點解唔留番全馬果陣跑 ?!
作者: tn2535055    時間: 2011-2-19 12:37
原帖由 天天跑 於 2011-2-18 22:43 發表

今早雖然都係有下雨...但我都7點出門口完成慢步既練習=.="
記得練完沖個熱水涼
自己一個好啦唔好搵人陪你沖wo哈哈
我岩岩食完我既早餐出去行下街,今晚早d休息阿各位=口=
作者: 天天跑    時間: 2011-2-19 13:00
原帖由 sk2k 於 2011-2-19 00:06 發表

好佩服你就真 ....... 明天仲練 30k !!! 仲只當係加快適應 ...!!
明天有氣力跑 30k, 點解唔留番全馬果陣跑 ?!
ching, 因為未試過30K, 唔知身體頂得住, 所以今日跑順條氣, 最後仲跑多5K, 咁就有把握喇....下次都唔敢臨急抱彿腳
作者: 天天跑    時間: 2011-2-19 13:02
原帖由 tn2535055 於 2011-2-19 12:37 發表

今早雖然都係有下雨...但我都7點出門口完成慢步既練習=.="
記得練完沖個熱水涼
自己一個好啦唔好搵人陪你沖wo哈哈
我岩岩食完我既早餐出去行下街,今晚早d休息阿各位=口=
剛剛練完, 真係好累, 仲邊有力揾人冲涼? 今晚早D訓, 比心機呀ching!
作者: key    時間: 2011-3-1 18:03
tn兄跑成點呀, 唔見你update解???   
作者: 得得地    時間: 2011-3-2 10:41
原帖由 key 於 2011-3-1 18:03 發表

tn兄, 喺另一處, 有報上成績.

不過, 就真係唔見咗話跑 10km 要 sub-30 嘅師兄.
今年 10km, 都係 Mark Ryan 贏咗...... 好似 ~33min.
有冇知李致和跑成點 ??   
作者: key    時間: 2011-3-2 12:07
原帖由 得得地 於 2011-3-2 10:41 發表

tn兄, 喺另一處, 有報上成績.

不過, 就真係唔見咗話跑 10km 要 sub-30 嘅師兄.
今年 10km, 都係 Mark Ryan 贏咗...... 好似 ~33min.
有冇知李致和跑成點 ??   

李致和比賽前練傷左, 冇得比賽, 希望佢快d康復啦   

10km可以sub-30嗰位師兄每年都喺度吹吓水, 娛樂吓大家
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-2 16:49
原帖由 key 於 2011-3-1 18:03 發表

tn兄前半都快, 但後半跌得很厲害 ~~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2