香港長跑網 - 長跑長友

標題: 各師兄師姊有甚麼寶貴經驗可分享 [打印本頁]

作者: waikwong    時間: 2011-2-8 17:56
標題: 各師兄師姊有甚麼寶貴經驗可分享
小弟今年第一次參加全馬,各師兄師姊有甚麼寶貴經驗可分享
作者: 嘟嘟     時間: 2011-2-8 17:59
作者: 嘟嘟     時間: 2011-2-8 18:01
作者: Left3    時間: 2011-2-8 18:47
第一次參加全馬, 跑完就得呀啦!
如果有跑底, 咪被個比較輕鬆既目標被自已囉, 以後每次pb仲happy la!!
作者: WalkBreaks    時間: 2011-2-8 20:35
好斜,唔止上落斜,左右都有高低。忍。第一次唔好set time Target. SeT左都唔好同人講,
徒添壓力。
作者: Goman    時間: 2011-2-8 21:18
小弟是路過的,我雖然是參加半馬,幾位師兄的寶貴經驗我也合用。Thanks
作者: shogikin    時間: 2011-2-8 22:37
FROM: 馬拉松硬漢(日本漫畫) 結局後附錄一個教跑小故事
FOR:主角7.5hrs完成夏威兒馬拉松

1. 開頭10KM不要受其他人的步速影響,依自己步速跑
2. 不要在意自己步速慢,欣賞景色變化
3. 不停找前方景物做目標,跑到一個找下一個
4. 跑到辛苦時,就要記住途中每個人也是同樣辛苦,有同樣的目標,每踏出一步,終點就近一步

作者: key    時間: 2011-2-8 22:57
謝謝版主,#3 & #4很有用
作者: hkyen    時間: 2011-2-8 23:22
最緊要睇住自己身體 唔好死頂

身體要緊 有咩要講出黎

今次唔得未下次law
作者: oscar    時間: 2011-2-9 00:09
作者: piyrag    時間: 2011-2-9 00:10
作者: 228華    時間: 2011-2-9 08:22
謝謝各位分享!
有用有用......目標忍腳!
作者: 奧澤涼子    時間: 2011-2-15 02:39
每踏出一步,終點就近一步 <-- 好句
作者: seamandiver    時間: 2011-2-15 13:25
心中記住過終點時會有美少女 為你掛上獎牌 (要於指定時間內,今年是6小時),咁你就一定得!我上年就得左喇
作者: 得得地    時間: 2011-2-15 13:37
我都係 [處子之作].

我自己會提自己, '勒住勒住' 嚟跑;
我自己跑長課, 快少少, 後段就冇力.   

多謝各位師兄師姐 !   
作者: 比因    時間: 2011-2-15 20:51
我第1次就係係澳門無人知無人理, 跑到 4:54 返來

所以最簡單最好既準備, 就係當所有人所有野無到就係 (雖然幾難!)
作者: 零下十度    時間: 2011-2-15 21:11
"不追求速度,不追求時間,只享受過程"
我上年第一個全馬就在這種心態下完成,
唔使跑得快,最緊要跑得晒~~
作者: waikwong    時間: 2011-2-16 16:01
多謝各位寶貴意見。十日前試過用九成力在運動場2h29m跑30k後 ,本想比賽sub 3h30m, 但想到比賽有很多斜路,如要達標,便要出盡十成力.
第一次參賽沒經驗,用十成力去跑四十二公里真不知會有甚麼後果。
現决定比賽當日如感覺狀態好,便試一試,如不,便當練習去跑,吸收經驗。
再次多謝各位。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2