香港長跑網 - 長跑長友

標題: 收藏號碼布 [打印本頁]

作者: baki    時間: 2011-2-12 00:21
標題: 收藏號碼布
我有一個小習慣,每次長跑比賽的號碼布我都會儲起作留念,各師兄師姐你們有沒有這習慣?
現儲了二十多塊了,目標在40歲前儲到50塊…
遺憾的是一塊獎牌也沒拿過(不計渣打個塊)
作者: Gunners    時間: 2011-2-12 12:02
我都有,不過得五塊咁大把
作者: kenneth    時間: 2011-2-12 12:30
作者: baki    時間: 2011-2-12 14:36
標題: 回復 3# 的帖子
我也是…每一塊紀錄了血和汗水
作者: =chairman=    時間: 2011-2-12 14:47
原帖由 kenneth 於 2011-2-12 12:30 發表

我由我參加的第一場長跑比賽,到現在,都有儲起,每一塊號碼布,都有我珍貴的回憶﹗﹗

x2 而家有12塊,渣馬後就13塊~
好奇一問,Ken兄而家大約有幾多塊到?
作者: fungkw10    時間: 2011-2-12 19:07

今年渣打至係第一次參加長跑比賽
作者: 得得地    時間: 2011-2-12 19:30
原帖由 baki 於 2011-2-12 00:21 發表
我有一個小習慣,每次長跑比賽的號碼布我都會儲起作留念,各師兄師姐你們有沒有這習慣?

有, 不過, 都是放在櫃裡.
跑步一年後, 整理過一次, 有約廿塊.
最近試過數一數參賽數目, 兩年有差不多四十場了.

另外, 有一習慣......
當然, 每次都會盡量找回比賽相片.   (多謝長跑網攝影師 !)
再有一習慣是, 隔一段時間, 夠相片的話, 會用 Window Movie Maker 整 video !   

不過, 對於參賽的日期成績, 有寫 Y-Blog, 卻未有好好統計紀錄 (像 purejoey ching 那樣),
如果要整理的話, 相信要不少時間再翻查......
作者: purejoey    時間: 2011-2-12 20:03
原帖由 baki 於 2011-2-12 00:21 發表
遺憾的是一塊獎牌也沒拿過(不計渣打個塊)" />" />" />" />

我有儲ga,應該由09年第一個長跑賽黃金海岸15k開始到依家都一塊不漏儲低。

最騎呢係人生第一個公開賽2004年tvb協辦的「香港步步創高峰」跑樓梯比賽的號碼布都有留低,重有容祖兒、郭羨妮、胡杏兒親手係我著住的大會Tee度簽名,之後件Tee當然唔洗la。
作者: purejoey    時間: 2011-2-12 20:10
原帖由 得得地 於 2011-2-12 19:30 發表

有, 不過, 都是放在櫃裡.

另外, 有一習慣......
當然, 每次都會盡量找回比賽相片.   (多謝長跑網攝影師 !)
再有一習慣 ...

我都係每次賽完發下牢騷寫下blog,談不上有系統了。
最花時間都係搵相,因為熱心映相的Ching Ctse 越黎越多。
最正係透過搵相可以組織番當時比賽的情景,好好的回憶。
作者: 坑口公牛    時間: 2011-2-12 20:29
嘻嘻,我都有收藏,不過冇數過。
作者: wongc    時間: 2011-2-12 20:50
我都有, 剛剛數過有47張, 有幾張唔見左.

我就開左個file, 寫低哂所有比賽日期, 距離, 號碼, 完成時間, 排名(全場, 性別, 組別), 再加張相添.
作者: wadee    時間: 2011-2-12 21:26
我都有儲呀
不過我參加過的比賽唔多
到依家得十零塊

作者: tommyleung    時間: 2011-2-12 21:42
其實.....號碼布通常後面都有張form要填, 例如一些個人資料或緊急contact person, 你地有冇填開架?
作者: Gunners    時間: 2011-2-12 21:49
原帖由 tommyleung 於 2011-2-12 21:42 發表
其實.....號碼布通常後面都有張form要填, 例如一些個人資料或緊急contact person, 你地有冇填開架?

通常係比賽果日先派,所以都無填
作者: running-sue    時間: 2011-2-12 22:52
我都有儲架, 用個file入住哂佢
作者: waynekkw    時間: 2011-2-12 23:09
即丢.

登錄/註冊後可看大圖

作者: tyler    時間: 2011-2-12 23:19
我儲開酒塞
號碼布淨係留有記念性
例如  學界 XC (D1)
第一(唯一)渣打10k,因為最後一年跑西隧
第一個半馬
第一個有獎拎
同回歸子夜跑,因為個號碼特別MD3333
作者: 得得地    時間: 2011-2-13 18:43
原帖由 得得地 於 2011-2-12 19:30 發表
再有一習慣是, 隔一段時間, 夠相片的話, 會用 Window Movie Maker 整 video !   

由於短片中, 有機會睇到我個名, 所以都係俾一張相上載嚟睇吓.
但係就冇 [公牛師兄] 咁犀利 !!!   

我都有一場比賽有特別號碼, 係 1111 !   

作者: ykchow    時間: 2011-2-13 20:08
我暫時得一張,兩星期後將會有第二張,我上次連個計時晶片都留番呀!
作者: kenneth    時間: 2011-2-14 09:05
作者: winner1    時間: 2011-2-14 10:32
其中有兩張渣打,個號碼是相同的....(咁都得)
小弟D号碼布影完相save落電腦就算
作者: kenneth    時間: 2011-2-14 10:50
作者: billy_yau    時間: 2011-2-14 12:26
我都有呢個習慣架, 除左碼布, 晶片呀甚至寄行李果張紙我都會留返...

我99%都有留低, 只係有一張大人洗衫果陣話我無除到, 佢幫我除左之后掉左
作者: purejoey    時間: 2011-2-14 12:53
原帖由 billy_yau 於 2011-2-14 12:26 發表
我都有呢個習慣架, 除左碼布, 晶片呀甚至寄行李果張紙我都會留返...

我99%都有留低, 只係有一張大人洗衫果陣話我無除到, 佢幫我除左之后掉左

行李紙都儲埋,厲害
作者: billy_yau    時間: 2011-2-14 12:53
原帖由 purejoey 於 2011-2-14 12:53 發表

行李紙都儲埋,厲害

我係連白色乜野LOGO都無果D都會儲...哈哈
作者: MW_Run    時間: 2011-2-14 12:55
我也有這習慣,賽後回家先將號碼布沖洗一下,然後風乾,之後在背面寫上日期、地點、時間等資料。
作者: 得得地    時間: 2011-2-14 13:23
原帖由 billy_yau 於 2011-2-14 12:53 發表
我係連白色乜野LOGO都無果D都會儲...哈哈

城門谷燒鵝盃就係哩種.
最近嗰次, 佢要收返號碼布先可以攞水......   

最後都係俾咗佢......   (因為已經有張細細張名次紙仔).   
作者: kevintam1984    時間: 2011-2-15 14:33
我都有儲 ga, 由上年渣打開始,連埋行山,定向 ge 比賽,大大少少都有成接近廿張
除號碼布,計時晶片都會keep埋. 同埋開個 file mark down 每次比賽 ge result
作者: 阿火    時間: 2011-2-16 10:50
幾年前比賽後丟掉,直至舊年比賽後將號碼布過膠然後釘在書房壁報板上,現今已有10張了....
作者: TerrySze    時間: 2011-2-16 11:17
收藏了五十幾張.....可以做牆紙...
作者: LL3578    時間: 2011-2-16 11:34
直到現時為止,我應該收藏左12張
果12張正正就係由前年跑渣馬10k開始去到而家今年渣打半馬
作者: ChowChow    時間: 2011-2-17 00:17
無特別儲起啲布, 只係有部份無掉塞埋一邊。反而張証書我有KEEP, 不過都唔太重視,只係第一次參加10K嗰張我過咗膠 係2003年Nike10K, 當年要跑58mins。另一張第一次跑50mins樓下的我都有過膠,係2004年adidas大路之王。其餘其他都係塞埋一邊,享受完個過程就算,參唔參賽我無乜所謂,參賽對我嚟講只係有人幫你計時同有水站,仲有人封埋條路你跑

唯一一張我覺得好正, 而家重貼係枱頭, 就係山頭霸王2009的號碼布, 因為嗰次4條傻佬柴娃娃去參加, 乜都唔識,沿途嘻嘻哈哈, 講下笑, 搵下路, 行到攰一攰打個邊爐+露營勁開心, 真係好好好玩。雖然我同啲資深行山友傾過佢哋話行山勁嗰批唔會玩山頭霸王, 只玩山野之王或毅行者, 但我覺得好玩咪得囉, 我自己又唔係勁。

作者: kanokanok    時間: 2011-2-17 20:04
號碼布同證書我都有keep...咩比賽都有keep...除左跑步,仲有競步,環島行, 跑樓梯都有...每次拎返出黎睇, 都會想起比賽當日的點滴

此外,也是鼓勵自己要比之前進步的動力!!

作者: 比因    時間: 2011-2-17 20:52
我第1次跑10KM那張 0062 號碼布不知所終 . . . . . .

其他都係度
作者: Josh    時間: 2011-2-19 10:40
都有廿幾張lu
最特別係Mizuno half marathon 07同08年連number
作者: blurmax    時間: 2011-2-19 15:15

More than 150 pieces^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: Josh    時間: 2011-2-19 16:31
原帖由 ChowChow 於 2011-2-17 00:17 發表
無特別儲起啲布, 只係有部份無掉塞埋一邊。反而張証書我有KEEP, 不過都唔太重視,只係第一次參加10K嗰張我過咗膠 係2003年Nike10K, 當年要跑58mins。另一張第一次跑50mins樓下的我都有過膠,係 ...

其實......我都唔會再玩山霸, 原因唔係我勁, 係因為雷利既工作人員, 做得非常差, 我記得有一屆玩粉嶺大埔, 其中一個組別個check point 既GR係錯既, 足足相差左一公里, 之後班友個個都被玩左咁, 最後第一天既成績唔算數, so funny
作者: 賓仔    時間: 2011-2-20 09:32
第一個比賽開始就有收藏..不過到而家得4張

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2