香港長跑網 - 長跑長友

標題: 25K 同30K 唔見有香蕉........頂 !! [打印本頁]

作者: TerrySze    時間: 2011-2-23 13:35
標題: 25K 同30K 唔見有香蕉........頂 !!
大會刊物寫明25K 同30K有香蕉,:
http://www.hkmarathon.com/marath ... ners_Guide_FMHM.pdf
我去到25K唔見有香蕉,去到30K一邊跑一邊問工作人員有沒香蕉.工作人員話去攞

大哥....我好多謝你去攞,但我沒可能停下等你 !
唔係一早擺好係台面咩. ! ? 你收起香蕉定你唔記得擺出黎 ? or 沒計劃擺出黎 ?
上年都係同一情況 ! ...頂 !!

作者: kf    時間: 2011-2-23 13:39
原帖由 TerrySze 於 2011-2-23 13:35 發表
http://www.hkmarathon.com/marath ... ners_Guide_FMHM.pdf
我去到25K唔見有香蕉,去到30K一邊跑一邊問工作人員有沒香蕉.工作人員話去攞

大哥....我好多謝你去攞,但 ...
朱古力都係冇
作者: 得得地    時間: 2011-2-23 13:41
我淨係喺汀九見到蕉皮, 有幾塊仲喺賽道上添.   
蕉皮之後都冇見過.
朱古力都唔知有冇.

(我跑4.5hours, 慢腳冇份.)
作者: ~~菲菲~~    時間: 2011-2-23 13:41
我去到青馬大橋轉折位時有蕉, 但果陣20km都未到, 無諗住咁快食~~~
但去到25km & 30km完全唔覺有呢
朱古力都唔見呀~~~有冇人見過朱古力??
作者: ~~菲菲~~    時間: 2011-2-23 13:43
我見到果陣係義工伸手派, 但無放响枱度.....但我覺得跑埋義工身旁攞有d危險呢.
作者: schnix    時間: 2011-2-23 13:48
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2011-2-23 13:41 發表
我去到青馬大橋轉折位時有蕉, 但果陣20km都未到, 無諗住咁快食~~~
但去到25km & 30km完全唔覺有呢" />" />

義工派個陣, 我拎左先, 因為未需要食住, 所以拎住跑左一陣
之後一食落口.... 咁生既, 好苦  苦到想吐左佢, 夾硬吞左之後,.剩番個d 掉左啦
作者: MJ576    時間: 2011-2-23 13:55
會唔會比半馬食晒??
作者: ~~菲菲~~    時間: 2011-2-23 13:59
原帖由 schnix 於 2011-2-23 13:48 發表

義工派個陣, 我拎左先, 因為未需要食住, 所以拎住跑左一陣
之後一食落口.... 咁生既, 好苦  苦到想吐左佢, 夾硬吞左之後,.剩番個d 掉左啦

我之後一路跑都聽到有人講話d蕉生到食唔到....
下年都係自己帶gel穩陣~~~
作者: SEA    時間: 2011-2-23 14:02
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2011-2-23 13:41 發表

兩樣都有的 .......但 朱古力要佢比
作者: schnix    時間: 2011-2-23 14:04
原帖由 SEA 於 2011-2-23 14:02 發表

兩樣都有的 .......但 朱古力要佢比

係派蕉既同一位置嗎? 要問先比?
作者: imchristy    時間: 2011-2-23 14:04
25K 同30K 唔見有香蕉........頂 !!大會刊物寫明25K 同30K有香蕉,:

大哥....我好多謝你去攞,但我沒可能停下等你 !
唔係一早擺好係台面咩. ! ? 你收起香蕉定你唔記得擺出黎 ? or 沒計劃擺出黎 ?
上年都係同一情況 ! ...頂 !!

Terry,你緊係無祝田總新年進步啦......

作者: @Rebecca@    時間: 2011-2-23 14:16
原帖由 MJ576 於 2011-2-23 13:55 發表
會唔會比半馬食晒??

半馬食得晒, 去晒懶屎啦
作者: mill    時間: 2011-2-23 14:16
報名費又收貴左..又少蕉又無朱古力, 好彩我無跑啫!
作者: imchristy    時間: 2011-2-23 14:20
原帖由 @Rebecca@ 於 2011-2-23 14:16 發表

我係半馬挑戰組,無食過,亦無見過 ,蕉皮都無見過...
作者: SEA    時間: 2011-2-23 14:23
原帖由 schnix 於 2011-2-23 14:04 發表

係派蕉既同一位置嗎? 要問先比?

可能我跑得慢 .........蕉 25 KM  30 KM一定有 ..仲不比 21 KM  的人拿 .......佢話比全馬 !!

古力就不是人人有 .......D 工作人員見你跑FM ......有D 會比你
但我都無 !
作者: 小參孫    時間: 2011-2-23 14:44
我在大約30公里的時候有拎到朱古力
同地方都有蕉的﹗但又係生到冇朋友...

不是平排放在水站的,是在水站對面有張細枱,然後有工作人員拎出黎...
作者: tommyleung    時間: 2011-2-23 15:08
好似真係見到有香蕉, 不過唔係放得咁明顯咁囉(我諗係我地半馬折返無耐), 但回到終點, 就真係無朱古力, 得香蕉同梨, 仲有袋渣打環保袋, 入面得兩支運動飲品, 同一疊廢紙....
作者: Parco爸    時間: 2011-2-23 15:10
我上年同今年情況相同...去到25K後開始肚餓...
上年找來找去...找不到蕉站、豬古力站...最後是在西隧前問工作人員..佢先在台底拿出來..我一手搶過走左...蕉站欠奉...

今年..又是在西九上面開始肚餓..一路左昅右昅...最終肚越來越餓...蕉依然未見出現...

事後天鬼匯報...佢是放在個紙箱、又似垃圾袋內...要行埋去..伸手入去摷先有...

天呀...天呀...我下年不會期望大會公開擺放蕉站...我會練餓跑不求蕉大法...

作者: bello    時間: 2011-2-23 15:24
係青馬羅過依隻之後,都無再留意有無蕉羅
根本生到皮都機乎meet唔到

登錄/註冊後可看大圖

作者: kito807    時間: 2011-2-23 15:33
d 蕉青bb, 見到都唔想食, 我問工作人員有無朱古力, 佢地又話派晒
頂! 乜唔係預好晒架咩?!
作者: cfchan    時間: 2011-2-23 15:40
過左27km左右,我有食過半隻蕉,只係生左少少!
作者: laputa99    時間: 2011-2-23 15:53

美孚得一檔有朱古力, 擺岀來一陣無唒~~
作者: 坑口公牛    時間: 2011-2-23 16:52
我都係喺大約30Km攞過半隻生生地嘅蕉,之係就喺終點先再攞到。

至於朱古力就連包裝紙都未見過。
作者: waikwong    時間: 2011-2-23 17:13
我跑全馬挑戰組,無見過蕉和朱古力,只是在入西隧前有位小姐(工作人員?)拿著包朱古力問我要唔要。
作者: lynnling    時間: 2011-2-23 17:19
全馬1組...
預左朱古力無份..點知..蕉都要搶

青馬時 見到地下好多有朱古力包裝紙, 蕉皮
差唔多27k 先搶到一隻蕉..
食左幾啖..太"生"啦
丟左
作者: TerrySze    時間: 2011-2-23 18:02
原帖由 MJ576 於 2011-2-23 13:55 發表
會唔會比半馬食晒??

全馬25K位......半馬應該去唔到.
係我前面最多幾百人.....唔通佢D食晒 ?

問題唔係有沒蕉......問題係明明有蕉唔擺出黎....  
作者: TerrySze    時間: 2011-2-23 18:02
原帖由 bello 於 2011-2-23 15:24 發表
係青馬羅過依隻之後,都無再留意有無蕉羅
根本生到皮都機乎meet唔到

登錄/註冊後可看大圖

.....我要 !!
作者: coolmanlai    時間: 2011-2-23 18:17
i found there is no chocolate and banana supply during racing  this year and last year !
作者: LMF    時間: 2011-2-23 18:37
我查成績時順便填問卷,都有提呢個冇蕉馬拉松,
各位CHING都可以一齊寫
作者: blurmax    時間: 2011-2-23 18:40
過左27km左右,我有食過半隻蕉 + one chocolate bar^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: ashleyFung    時間: 2011-2-23 19:56
青馬轉折點只係食過一忽仔既香蕉..佢一開2...
而朱古力只係見過包裝紙... ..my god
作者: slauhk    時間: 2011-2-23 21:55
你所說的是蕉在我們與半馬轉接點(U trun check point)那幾米之間,我剛剛跑到時有D半馬人士都跑去要,好彩D義工沒有派比他們,要看看我們號馬布先派。另外,我見到在終點時,義工會派個完成全馬之記念牌時,亦有D其它組別之參加者同義工嘈要?
原帖由 TerrySze 於 2011-2-23 18:02 發表 全馬25K位......半馬應該去唔到.係我前面最多幾百人.....唔通佢D食晒 ?問題唔係有沒蕉......問題係明明有蕉唔擺出黎....   

作者: derek_cat    時間: 2011-2-23 22:23
原帖由 TerrySze 於 2011-2-23 13:35 發表

大哥....我好多謝你去攞,但 ...

感谢你,哈。。。猫咪好像看到香蕉了,不过俺没有去拿。。
作者: ar125    時間: 2011-2-23 23:04
其實點解只得全馬先至有蕉同朱古力食,半馬又無?大家都係比三百蚊報名費,

點解唔預埋半馬跑手都有得食,每個跑手一兩隻蕉,一兩包朱古力,每人贊小十幾蚊啫!
作者: saki    時間: 2011-2-23 23:35
我只見到蕉皮, 蕉同朱古力完全見唔到!!!!

好彩我有自備朱古力
作者: saki    時間: 2011-2-23 23:38
原帖由 TerrySze 於 2011-2-23 18:02 發表 全馬25K位......半馬應該去唔到.係我前面最多幾百人.....唔通佢D食晒 ?問題唔係有沒蕉......問題係明明有蕉唔擺出黎....   

25k是長青隊道出口,30k是西九龍路近昂船洲大橋出口附近......有咩????
作者: tn2535055    時間: 2011-2-24 00:16
上年呀我問我妹點解無古古力...我妹話d工作人員自己食哂...
今年我妹去左數鞋...無份派野...不過好似話無古古力派...
我跑到25k左右(姐係隻腳發作個段)
有人派蕉...不過得半條...仲有位師兄同我一齊拎
好似得一小袋...
原路都唔見有好多蕉皮
下年都係自己咩個袋帶定d古古力同gel去
今年出門口唔記得拎袋gel...原路肚餓到飛起 隻腳又痛....e家隻腳仲睇緊鐵打
有無近沙田既好介紹...我睇開大圍個間趙大發鐵打醫師>"<仲有兩日要返工.很痛呢
作者: tn2535055    時間: 2011-2-24 00:22
有提意阿我...其實我地自己有咁多跑友去跑半全馬...又有師兄師姐幫我地係西隨影相...其實我地可以自己比錢買定d古古力或者蕉,叫師兄師姐幫幫忙派比自己人.我見到有其實跑會既都派比自己人.咁係咪最好既方法呢
提意如果覺得唔好唔好罵我>"<我只係比小小意見
作者: imchristy    時間: 2011-2-24 02:15
原帖由 tn2535055 於 2011-2-24 00:22 發表
有提意阿我...其實我地自己有咁多跑友去跑半全馬...又有師兄師姐幫我地係西隨影相...其實我地可以自己比錢買定d古古力或者蕉,叫師兄師姐幫幫忙派比自己人.我見到有其實跑會既都派比自己人.咁係咪最好既方法呢
...

good suggestion!!! 呢d先算係為跑民服務o麻
作者: 漫漫長路    時間: 2011-2-24 07:19
原帖由 mill 於 2011-2-23 14:16 發表
報名費又收貴左..又少蕉又無朱古力, " />" /> 好彩我無跑啫!

多謝哂! 天寒地凍體能消耗大, 自己嘢食哂大會冇嘢吃 , 餓到冇力跑好彩有mill姐同師兄提供一包gel頂到尾3k先爆..
作者: jsmleung02    時間: 2011-2-24 10:36
原帖由 @Rebecca@ 於 2011-2-23 14:16 發表

半馬都唔經果條路. 我聽聞只有在汀九橋有蕉同朱古力威化, 但其他地方真係唔覺有.
作者: peter2008    時間: 2011-2-24 11:03
原帖由 coolmanlai 於 23-2-2011 18:17 發表
i found there is no chocolate and banana supply during racing  this year and last year !
我走得慢大會有蕉和朱古力供應,蕉也吃了3條,雖然有些未熟但照吃,朱古力在長青隧道取了一條吃,不過我自備腰包也有朱古力,中途取了一隻蕉,過了隧道才吃.
作者: peter2008    時間: 2011-2-24 11:09
[quote]原帖由 ar125 於 23-2-2011 23:04 發表

登錄/註冊後可看大圖

其實點解只得全馬先至有蕉同朱古力食,半馬又無?大家都係比三百蚊報名費,

點解唔預埋半馬跑手都有得食,每個跑手一兩隻蕉,一兩包朱古力,每人贊小十幾蚊

請看小冊子P.22說出25km和30km才有蕉和朱古力, 半馬限時3小時,基本上不會覺得肚餓.

作者: MW_Run    時間: 2011-2-24 12:00
蕉得半條仲生生地,其實點解要斬開佢吹風食塵?朱古力無見過........
作者: key    時間: 2011-2-24 12:16
會唔會比半馬食晒??

我跑半馬, 沿途完全唔見有蕉, 但蕉皮就成地都係, 幾驚"線"鑊金     
作者: kalok    時間: 2011-2-24 17:13
原帖由 peter2008 於 2011-2-24 11:09 發表
[quote]原帖由 ar125 於 23-2-2011 23:04 發表

登錄/註冊後可看大圖

點解唔預埋半馬跑手都有得食,每個跑手一兩隻蕉,一兩包朱古力,每人贊小十幾蚊

請看小冊子P.22說出25km和30km才有蕉和朱古力, 半馬限時3小時,基本上不會覺得肚餓.

何以見得呢? 小弟跑半馬挑戰組, 04:00起身食左一個出前丁丁至出門口.
可能小弟跑得慢, 跑到8~9km 已經開始肚餓, 食左一條自備power bar, 去到16~17km又餓過.
btw, 小弟沿途都唔見有蕉/朱古力/power bar派, 亦唔見有蕉皮/包裝紙.

作者: kito807    時間: 2011-2-24 17:46
原帖由 kalok 於 2011-2-24 17:13 發表

何以見得呢? 小弟跑半馬挑戰組, 04:00起身食左一個出前丁丁至出門口.
可能小弟跑得慢, 跑到8~9km 已經開始肚餓, 食左一條自備power bar, 去到16~17km又餓過.
btw, 小弟沿途都唔見有蕉/朱古力/power bar派, 亦 ...

ching 咁你又真係快餓左少少, 唔夠10k 已開始肚餓.....
下次早少少食多d 野, 其實之前準備充足係夠體力跑晒成個半馬唔使食野
作者: TerrySze    時間: 2011-2-24 17:56
原帖由 derek_cat 於 2011-2-23 22:23 發表

感谢你,哈。。。猫咪好像看到香蕉了,不过俺没有去拿。。

你真的要感谢你我.....我去到30K大聲 "有蕉還不擺出來 !
因為我這次跑在你前面(你的背心和上一年一樣...RIGHT !?)...你在後面才見到蕉.
作者: derek_cat    時間: 2011-2-24 18:44
原帖由 TerrySze 於 2011-2-24 17:56 發表

你真的要感谢你我.....我去到30K大聲 "有蕉還不擺出來 !
因為我這次跑在你前面(你的背心和上一年一樣...RIGHT !?)...你在後面才見到蕉.

俺还是去年那个背心短裤,只是背心里面有件白色的T恤,准备跑热了就脱了扔掉,可是一直很冷,俺就穿到终点。。

俺一般不吃东西的,天冷就更加不能吃。。。那里俺只喝了一些饮料,结果进西区隧道时候还岔气了,只能慢慢下坡。。。好容易基本不岔气,已经是上坡。。如果吃了banana,坏了肚子,那就更加是tragedy喽。。
作者: waikwong    時間: 2011-2-24 19:49
Hi cat, 你很厲害,賽前唔需食嘢。可否分享你的經驗?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2