香港長跑網 - 長跑長友

標題: 坦克長跑大作戰...!! [打印本頁]

作者: tank1438    時間: 2011-2-24 10:02
標題: 坦克長跑大作戰...!!
本劣作為小弟2011年初馬後的一個少少感受..!!     

三年前開始接觸長跑,由於身型所限,跑三公里都有困難。後來經密集式苦練半年後完成左第一次渣打半馬,成績都還可添(2:12)  

而體重亦由近二百磅减至一百七十三磅,當時明報記者在網上看到我在討論區中的POST都透過電話訪問我減磅心得,而且登了在明報的  

馬拉松專頁內,當時滿懷雄心壯志希望參加多一年半馬就可以挑戰全馬。不過世事從來都不會盡如人意,跑完該次半馬後左膝開始痛(可  

能與足球有關)於是只好減低訓練量,而第二年勉強參加的半馬只能以兩小時廿四分完成~>_<~而第三年更放棄參加,因此體重上升回  

195磅◎﹏◎      

登錄/註冊後可看大圖

還幸休養一年多後足患已除,加上肥佬大作戰後減磅持續,所以嘗試挑戰全馬,由大作戰完結開始,足足練了五個月,今天終於成功在五

小時內完成了全馬^_^ 而今次全馬的美妙經歷一定會令我終身難忘:-)由於全馬分了挑戰組與一組,所以參加一組的我在起步時在不太多

人的情況下可輕鬆的跑(不用給勁人帶快),頭幾公里留力上昂船洲大橋,在橋的長命斜路抬頭一望,橋的鋼索形成的圖案 令我相當震撼

,好似踏上天梯一樣,不過始終第一次跑全馬,所以我收起興奮的心情,繼續保持6'30"左右一公里前進..到進入南灣隧道時終於在跑途上覺得

熱了,於是收起雨衣進軍青馬大橋...!!在出隧道入大橋時巧遇肥佬大作戰的長跑高手ALAN哥,他在挑戰組正在回程過汀九橋,於 是與他擊掌鼓

勵士氣..^^而跑上青馬橋後,終於感受到強風的威力,不是之前做足功課,戴定CAP 帽的話,一定吹到頭痛...而在橋的折返點見 到一個我比較

欣賞的立法會議員梁耀忠著住件平反六四TEE在我前面(真厲害,而且令人敬佩)....而由於橋的斜幅較細,雖然最長但跑得最輕鬆 ,之後就到可

以望到我居所的汀九橋..望著居住的大廈跑步好似回家一樣溫暖...^^之後就係漫長的落斜...保持平均速度直到第一個考驗---西隧上斜,由於

跑了三十幾公里才來個長命斜加上有少許餓,就開始行住食一早預備的朱古力BAR(全程都無得派=.=),過了西隧之後的幾條上落斜天橋路面相

當窄,想跑都唔易,只可以慢慢跑又要避人(應該要改善尢其是愈來愈多人跑)....到最後一個攞命位---馬師道天橋,跑了40K無理 由被呢條短橋攪

到抽搐,所以決定行...XDD接著就是最後2公里的平路各終點,來到呢一刻我都還可以跑得郁,我已經知到我成功在望了....!!最後在終點衝線之後

,竟然有一個工作人員叫我,原來佢係[肥佬大作戰]的其中一個導師ALVIN濤哥仔呀...佢仲幫我影了相和與他來了一張合照^^  ...哎呀累到不記

起感謝他...!!在此再一次多謝佢..!!  

登錄/註冊後可看大圖

10KM -- 1:0320KM -- 2:08半程-- 2:1530KM -- 3:1740KM -- 4:3742.195 --- 4:57(最後大會時間係4:55,因我同ALVIN影完相先記得撳停個錶..XDD)  

登錄/註冊後可看大圖

p.s.仲有一樣難忘既係真係好多麻甩隨地痾尿架,仲有d在青馬射落海添...XDD

作者: ~~菲菲~~    時間: 2011-2-24 10:48
ching由減肥到跑全馬都好有毅力, 繼續加油, 唔好俾佢停~~~
作者: tank1438    時間: 2011-2-24 11:41
經過[肥佬大作戰]同長跑既訓練,跑呢個全馬時只身重163磅(我身高5'10"),都唔算好負磅啫...

來年要SUB-4
作者: leefs    時間: 2011-9-16 23:34
原帖由 tank1438 於 2011-2-24 11:41 發表
經過[肥佬大作戰]同長跑既訓練,跑呢個全馬時只身重163磅(我身高5'10"),都唔算好負磅啫...

來年要SUB-4

今日先發覺Tony嚟過,
原來重有提個下本人,
在賽道上互相"擊掌"唔單只可以鼓勵士氣,
我更加感覺係一股正能量的傳遞,
加油!肥佬加油!
作者: tank1438    時間: 2011-10-24 15:32
原帖由 leefs 於 2011-9-16 23:34 發表 今日先發覺Tony嚟過,原來重有提個下本人,在賽道上互相"擊掌"唔單只可以鼓勵士氣,我更加感覺係一股正能量的傳遞,加油!肥佬加油!
alan哥,我都差d唔記得在此post左呢篇劣作...!!希望跟多d你地練長課,真係可以成功挑戰 sub-4喇..!!
作者: tank1438    時間: 2011-10-24 15:41
此為本人舊年年中開始的作戰經過..!!

不經不覺做左差不多40年人,做左30年肥仔/佬....
試過好幾次瘦身計劃:
年輕時為找對象 ---- 220->180
成家時為影靚相 ---- 200->172
三張野時想為自己做d野 ---- 190->175
三年前愛上跑步 ---- 200->173

可惜每一次都減唔到170磅呢個極限.....
今日終於打破宿命,突破左呢個關口...^^
其實兩年前有機籍跑步突破到,可惜當年腳患初現,
打亂左我既計劃,跟住見到脂肪/體重瘋狂式反彈,
去到今年初又去番195,失望之餘又唔想放棄自己,
腳傷亦好得七七八八,再加上俾我遇上"肥佬大作戰".
(多謝keymansoho,中大運動醫學,與及沙田足球隊既英哥/柱哥)

從來我都唔食藥減肥,因相信no pain no gain,
所以每次都好辛苦咁去做運動,
可能意志力不足每次都維持唔到超過兩年.
以前試過食素,代餐....但唔係自己喜歡既都好難持久..
今次聽完中大為我地攪的講座,知道除了食物的種類,
份量都好重要,所以今次除了超高脂的食物外...
其他我都照食,只是份量慢慢減少,
現在我比起年初至少減左四分一食量,
飽的感覺亦早左出現,相信今次可以長久維持落去....
因我從無一次減得咁開心...(多謝晒一班戰友一齊努力)

雖然24堂既訓練完成了近兩個月,但我一樣繼續減到...
仲可以好平均咁減....離160既目標愈來愈近...
加上呢三星期開始既sit-up令收腰效果出奇理想,
由每日50吓開始到現在120吓...
最幼既高腰位置已經under33寸...腹肌紋亦已出現

2010年
1月 3月 6月(大作戰開始) 7月 8月 9月(大作戰結束) 10月 11月
192 196 195                188 184 180                  174 168.3

希望在2011年2月20日前可以達標去跑人生第一次既全馬....
打後既時間我會放多d時間去練跑以完成呢個挑戰,
當然我喜愛既足球都會繼續(雖然我踢得唔好).....................永不放棄

最新紀錄 2011/1月15日 163磅
             2011/3月18日 162磅...可能160真係極限喇,跑完全馬果陣短暫159之後又穩定番在162-3左右,
                                             不過高腰位已經減到UNDER31"喇...!!
             2011/3月24日 160磅...經加操situp到150吓後高腰位成功達陣30"..^^
             2011/4月9日   157磅...終於突破平台期...BMI去到22.3喇...
             2011/5月1日   154磅...達陣bmi22...!!腰位under30"添喇...:0)
             2011/5月20日 152.8磅...30度天氣跑次步就輕唔少..成功減超過40磅喇XDD
             2011/6月6日   149.7磅...酷熱警告下早一日踢了一場足球,今天跑了12km.....多年黎第一次under150磅....腰位under29"
             2011/6月29日 148.2磅...經過尋晚比賽打足全場,不斷奔跑...又輕左少少..XDD
             2011/7月20日 147.8磅...繼續有得輕..^^
             2011/12月17日 148.2磅..成功半年黎不斷跑步練習,隨了跑步有增進外體重都KEEP住磅數相差不大..!!                          
             2012年黎都不大改變由138-150不等!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: tank1438    時間: 2011-10-24 15:44

2012-2013跑季賽事紀錄

2012.9.23       跑族半馬香港站邀請賽                半馬     1:52'14"    熱爆左
2012.10.1       國慶10k...(領跑)                          10k       48'34"      領郭健
2012.10.7       NB10k                                         10k       42'59"
2012.10.21      醫局陸運會5k先進組                   5k         20'31"      曬爆下跑第二名首度企櫈仔^^
2012.11.3       台灣花蓮縣的太魯閣峽谷馬拉松   全馬      3:35'38"    pb
2012.11.11      NB15K                                         15k       1:05'54"     pb
2012.11.16-18   毅行者                                       102k     22:55'25"  青公癲友隊
2012.12.16      台北9k...(領跑)                            9k          42'29"       領郭健成功奪冠而回
2012.12.23      地質20                                        20k         1:35'52"     pb
2013.1.6        美津濃半馬                                   半馬          1:33'28"    pb
2013.1.13       石崗30                                        10k           43'02"
2013.1.19-20    Vibram Hong Kong 100             100k        17:49        兩腳抽筋下完成到都值得高興
2013.2.10        新春利是跑                                 6k            37:xx       全程陪坦克妹跑^^
2013.2.17       醫局跑                                         6.5k        27:27
2013.2.24       渣打全馬                                     全馬        3:23:38      pb
2013.3.16       lantau 50                                     50k         7:49:xx      team with wuso (men team 2runner up)
2013:3.24      飛達復活跑                                  10k          44'14         曬爆下造出年半黎的pw
2013.04.07    to the top hong kong                   30k         3:48:48      

2011-2012賽季比賽:

2011.08.07 K-Swiss城市之王挑戰賽2011 - 九龍站                 3.3km  00:15:00
2011.9.18 可口可樂健跑樂2011                                            10km   00:55:47
2011.9.25 第24屆荃灣體育節閉幕典禮暨New Balance 2011    10km   00:49:07  PB
2011.11.6 New Balance黃金海岸15公里賽2011                     15km   01:16:42  PB
2011.11.20 第一屆HKMP 20K—萬宜地質之旅                         20km   01:38:15  PB
2011.12.11 香港國際機場翱翔活力十公里                               10km   00:43:34  PB
2011.12.18 Kappa 30km馬拉松熱身賽暨石崗十公里賽            30km   02:45:57  PB
2012.1.2 美津濃香港半馬拉松錦標賽                                      半馬     01:38:39  PB
2012.1.8 離島10公里跑                                                         10km   00:42:13  PB
2012.1.15 金門建築中國沿岸馬拉松2012                                全馬     03:45:49  PB
2012.1.29 醫管局新春長跑 11km                                           11.5km 00:50:35  PB
2012.2.5  渣打馬拉松                                                            全馬      03:37:14  PB

本賽季不經不覺原來跑了12個長跑比賽,應該之前做左40年人加埋都未有咁多
第一次長跑比賽應該係08年的醫局長跑10.5K用了約一小時完成,當時還是肥佬一個的的的其實時間都不差,之後跑了渣馬半馬,以2:10完成,
09年醫局長跑10.5K用了56分幾完成,不過接著有小傷,渣馬半馬只能以2:21完成,受傷後停了一年無跑,都傷愈後開始積極減磅,在減了30磅
的情況下10年尾的沙田半馬竟然都係2:20才完成,好在11年醫局長跑10K以49:55完成,首次SUB60,於是膽粗粗的情況下只跑了一次30K左
右的長課就上全馬...全程欣賞風景下開心的以4:55:44完成初馬,慶幸全程都無抽筋,之後繼續踢波無跑幾個月,到8月K-Swiss城市之王挑戰
賽2011 - 九龍站 跑出15分的成績,在無練習的情況下有咁既成績,重燃我長跑的熱火.

踏入九月,練習正式開始,在青公路上不停跑,10K時間操練時由58分跑到48分,在可樂跑前一直諗跑47左右應該好穩陣,但由於比較遲到場,排
好後出發所塞車兩公里已經14分鐘,最後竟然55分幾才完成,心情直插谷底,之後練習也變得沒精打彩,還幸兩星期後主場出戰NB10K,在熟悉
的跑道上,即使甩了兩次鞋帶還可以以49:07 正式創出今季第一個PB,令我再次積極起來,還記起肥佬戰友ALAN兄是長跑網的話事人,於是即
時找他幫忙入會,再四出找約跑,跟其他CHING CTSE學野.10月4日與MILL姐更重新組織青公約跑,估唔到四個月,我地已經可以有現在咁既規
模..^^
在10月經過幾次長課同約跑(跟喵姐,亮哥,會長,LULU姐,波哥,駿哥,金金......等等學習)11月的兩個中距離的比賽都跑出意想不到的好成績..!!
12月機場10K,由於天氣寒冷加乾燥,之前想45分鐘左右PB4分鐘都算唔錯,但上線後好似一架衝鋒車咁,完全唔識死,連跑兩K4分內,到5K都係
20:56,最後以43:34..PB左5:33,一個想都未想過的成績,亦大想頭地將渣馬的目標時間由SUB4改為330,之後在石崗呢個魔鬼賽道30K,
以2:45:57完成,雖然唔算快,都叫唔差的完成左,之後再為美記半馬同CCM作準備跑了幾個中長課,亦識了不少跑友!

2012年1月2日,美津濃半馬,一個相當好玩的賽道,輕輕鬆鬆的將半馬的PB推前32分鐘,令我渣馬330的妄想好似變得充滿希望,為了唔想連場
PB在1月8日離島10K前專登連跑幾日中長課,點知原來賽道唔足,又做出一個唔知當唔當真的10KPB 42:13,1月15日來到渣馬前最大考驗CCM
全馬,在另一個魔鬼賽道,尾段少抽筋下亦可以3:45:49,成本將全馬PB推前接近70分鐘.由於渣馬臨近,之後開始減練高速,在輕視了醫局跑的情況
下加上今年改左賽道,原來有超過了11.5K,因此只恣以50:35完成,不過未跑過呢個距離,所以都叫PB喇...XDD
2月5日本季大考渣馬全馬終於來臨,由於壓力不知原因地從四方八面湧出來,加上天氣變化,令我心情有點緊張,於是在想減壓下為自己定了340做
最低要求,最後在尾段氣力不繼下做出3:37:14,雖然完成唔到330呢個壯舉,都叫又PB左8分半鐘,點講都唔算差吧...^^

登錄/註冊後可看大圖

來年展望 10K要SUB40,半馬要SUB1:30,全馬SUB3:15,雖然好似好大想頭,但目標放遠D無壞啫...^^

作者: little-fish    時間: 2011-10-27 11:17
雖然24堂既訓練完成了近兩個月,但我一樣繼續減到...<----------is?
作者: tank1438    時間: 2011-10-27 11:21
原帖由 little-fish 於 2011-10-27 11:17 發表 雖然24堂既訓練完成了近兩個月,但我一樣繼續減到...
"肥佬大作戰"呀..!!舊年既事黎喇...!!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作戰前後

作者: ccomeout    時間: 2011-10-27 11:43
睇完ching 滅肥大計,你好利害!估唔到你之前係肥佬一名!
我都想減到150樓下(依家大約165),過2招來駛下!
作者: tank1438    時間: 2011-10-27 12:01
原帖由 ccomeout 於 2011-10-27 11:43 發表 睇完ching 滅肥大計,你好利害!估唔到你之前係肥佬一名! 我都想減到150樓下(依家大約165),過2招來駛下!
可惜之前無影肚腩,依家同腹肌比較可好震撼...

作者: hkyen    時間: 2011-10-27 13:13
hihi 我都由200lbs減到150lbs之後fat番

作者: tank1438    時間: 2011-10-27 13:41
標題: 回復 12# 的帖子
咁師兄要檢討吓發生咩問題喇
我半年黎都keep到...
作者: ccomeout    時間: 2011-10-27 19:24
你唔講,我仲以為係電腦執相!
ching, 我點樣先可以減到去 <150? 我無咩特別控制飲食,平時每星期跑2-3日,其中一次係長課,大約16-20km 唔定!呢2個月早餐多數都係食麥皮!我夜收工,晚餐多數成10點後先食!
作者: tank1438    時間: 2011-10-30 12:44
十月三次長課近90km,八次青公105km加埋15km的recover run,共220km.
十一月目標250km.
作者: tank1438    時間: 2011-11-2 21:30
由於昨晚踢大場踢足全場,傍晚跑14km只能71分幾完成未能全程保持5’/km.
呢幾日要休息多d迎接NB15k.

加1.5km熱身

本月已跑15.5km
作者: tank1438    時間: 2011-11-4 23:35
11月3日..RECOVER RUN 5K 用左45分鐘

11月4日青公約跑...由於星期日有NB15K比賽,全程HEA跑,加上嘗試"姿勢跑法"未習慣,所以14KM用左80分鐘..!!

本月已跑34.5km
作者: mill    時間: 2011-11-4 23:44
睇左你之前張肥相...都唔係好肥啫...不過宜家就真係好FIT
作者: tank1438    時間: 2011-11-5 00:03
標題: 回復 18# 的帖子
我無放張最肥時的相出黎啫...
作者: Gunners    時間: 2011-11-5 02:09
標題: 回復 19# 的帖子
咁就要放上黎俾大家睇吓啦
作者: tank1438    時間: 2011-11-5 13:59

登錄/註冊後可看大圖

08年的我

作者: tank1438    時間: 2011-11-5 14:00

登錄/註冊後可看大圖

最重份量時的我

作者: mill    時間: 2011-11-5 14:06
藍色衫果張又真係幾"賬" 睇得出你之前真係下過唔少苦工
你有無睇過亮哥之前的肥相呀? 仲賬呀!
作者: tank1438    時間: 2011-11-5 14:57
標題: 回復 23# 的帖子
mill姐,邊樹有得睇呀...
作者: tank1438    時間: 2011-11-6 12:52
nb15k 1:16:42挑戰1小時15分失敗,不過都比三年前玩快了十二分鐘都叫pb
分段時間: 8’05  4’38 4’40 4’42 4’39 4’45 4’41 4’47 4’51 5’12 5’08 5’15 5’10 5’16 4’53

如計第2K至12K之間就係 48分03...做埋10K的PB..!!

作者: tank1438    時間: 2011-11-6 12:56
11月5日recover run 5k 45分鐘
11月6日 2k warm up nb15k +2k cooldown
本月已跑58.5km

作者: mill    時間: 2011-11-6 13:00
嗱...你有add亮哥先睇到架
http://www.facebook.com/media/se ... 45333918&type=1
作者: tank1438    時間: 2011-11-9 01:12
可能星期日nb15k去得太盡,又可能我只適合跑街,今日襯去運動場踢波,就早個幾鐘去練跑。
點知跑了十個外圈已經忍唔住要停,再拉筋再跑六個,加熱身慢跑兩圈,共跑了18個外圈,即約8k共五十分鐘。

本月已跑66.5km.
作者: Princess    時間: 2011-11-11 17:36
坦克車師兄,你好勁呀 ,你既長跑大作戰真係無得頂啊
作者: tank1438    時間: 2011-11-11 17:54
原帖由 Princess 於 2011-11-11 17:36 發表 坦克車師兄,你好勁呀 ,你既長跑大作戰真係無得頂啊
比起亮哥,我呢d算乜呀...仲有排學呀我...
作者: tank1438    時間: 2011-11-13 15:16
11月11日 青公約跑  16.5K 1H24M
11月12日 RECOVER RUN 8K 51M
11月13日 TKO運動場<-> 布袋澳 全上斜落斜(仲要係3K上,3K落 )23K  2H15M

本月已跑 114KM
作者: tank1438    時間: 2011-11-16 18:55
11月14日踢大波打足九十分鐘都可以當一課interval喇。 11月15日3K recover run 20分鐘
11月16日襯放假下午跑20K當係地質公園20k比賽最後測試,跑出未想過的時間1:36:50  
分段時間 5k 22:50 10k 46:05 15k 1:11:37 20k 1:36:50
可能上星期日ko左布袋澳,青公已經無難度。

本月已跑137km

作者: tank1438    時間: 2011-11-18 22:29
11月17日recover run 6k 45分鐘
11月18日青公約跑hea左10k 60分鐘+2k快跑8分半鐘

20號地質20k 目標加快5分鐘 1:40唔過份吖

本月已跑155km
作者: tank1438    時間: 2011-11-20 15:29
20KM 1:38:14 對一個慢腳來說都算係理想的成績..!!

分段時間:

2K         4K          6K          8K         10K        12K         14K           16K         18K        20K
9:49      8:47       10:28      9:24       9:21      10:37       11:01        9:31        10:16     9:00

頭10K 47:49 回程 50:25

看回分段時間相當飄忽,原因係此路線上落波幅相當大.頭2K少少上斜加上要避人,所以慢了少少,
但心諗衝線時可以放縱地狂奔又不錯呀..!!接著的2K是微微向下,所以加速追時間,直到西壩4K牌時,
看到手錶分段時間八分幾,真是難以相信,而由於賽事受同日幾個比賽同時進行的影響,應該只有四百
多人參加,到西壩開始,我附近已經賽道人煙悕少(100米內都無10個人),真是少有的可以跟自己跑,不
需受他人影響....但又有一份"孤身走我路"的感覺...!!於是我盡量走,希望趕上前面,不過西壩後又開始
上斜,令跑速又再減慢,但我也許練斜路都算多,因此在此段路反而追過了幾人,到6-10K時路段開始下波,
心想大件事了,跑咁耐風流,一陣回程時就有咁耐折墮...!!
首10K 47:49也算是比賽10K的PB

回程時,由東壩開始上斜,折墮時間開始,慶幸上星期布袋澳的練習不是"流"的,所以此段雖則辛苦,但時間
都不差4K 21:38.而在回程時看到不少後面的跑手經過,孤獨感開始減低,接著的4K繼續上上落落 19:47
完成,到最後2K,雖然開始疲倦,但見路段開始向下,又無剩幾多了,一於放盡去跑..9:00完成衝線..!!

成功1:40內完成,超越定出目標,加上回程"甘D"都只是慢去程兩分幾,証明耐力不成問題,看來渣馬可以將
目標定高一點,之前目標3:55,現在定3:30過份嗎???
作者: tank1438    時間: 2011-11-20 15:32
2K 熱身 20K 地質 1K COOLDOWN

本月已跑178KM
作者: Gunners    時間: 2011-11-20 16:39
標題: 回復 34# 的帖子
坦克兄,離渣馬仲有兩個多月,你咁勤力,sub-330無難度吖
作者: tank1438    時間: 2011-11-20 21:55
標題: 回復 36# 的帖子
根拿匙...SUB330要42K都5分鐘內....好有難度架....
作者: tank1438    時間: 2011-11-22 22:33
雖然未夠班做領跑員,帶視障人事跑比賽,但今晚能夠參與他們的操練,帶著一個輕度視障跑手有講有笑的練一課已經好滿足^^
13km 1h15m
本月已跑 191km

作者: tank1438    時間: 2011-11-25 22:24
11月23 5k recover run 40mins

11月25 青公約跑,早到食左5k慢jog 30mins
              齊人再放16k 1:21:57 隋了頭2k帶路外基本全程5k/min

本月已跑217Km
作者: ccomeout    時間: 2011-11-26 00:38
坦克,你好利害!我今個月跑左150km喳!
作者: skylinelin    時間: 2011-11-26 01:12
真系好堅! 步大力洪.
作者: tank1438    時間: 2011-11-27 17:56
11月26 上山試石崗30k的最甘路段12k+9k青公青龍頭段,2:35:xx 11月27 引水道慢jog recover 5k 30mins

本月已跑 243km接近目標!

作者: tank1438    時間: 2011-11-30 07:06
小休兩日,今早睇完波落海旁跑了7K 35分鐘!

本月已跑250km 完成目標^^
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-2 21:52
坦克兄:我終於看完你的BLOG 啦...你好堅呀!
由肥0都0都變成鋼條型....好佩服你!
不過可能你之前係...「水腫」型...哈哈哈!
如果是天生肥0都0都....點跑都有個身形?(是嗎?)
作者: tank1438    時間: 2011-12-2 23:43
標題: 回復 44# 的帖子
師妹我都唔知咩型,係十歲左右突然發褔,肥足三十年,四十歲先黎瘦身成功,依家好多耐無見既人,撞見都唔敢叫我驚認錯人...
作者: tank1438    時間: 2011-12-2 23:46
12月1日 RECOVER RUN 5K 35分鐘
12月2日 青公約跑,早到私跑12K 60分鐘 再同小師妹慢跑8K 都係60分鐘..!!

本月已跑  25KM
作者: Gunners    時間: 2011-12-2 23:55
原帖由 tank1438 於 2011-12-2 23:43 發表 師妹我都唔知咩型,係十歲左右突然發褔,肥足三十年,四十歲先黎瘦身成功,依家好多耐無見既人,撞見都唔敢叫我驚認錯人...

俾我識你都唔敢叫你啦
作者: Gunners    時間: 2011-12-2 23:57
原帖由 tank1438 於 2011-12-2 23:46 發表 12月1日 RECOVER RUN 5K 35分鐘12月2日 青公約跑,早到私跑12K 60分鐘 再同小師妹慢跑8K 都係60分鐘..!!本月已跑  25KM

今晚跑青公凍唔凍呀
作者: skylinelin    時間: 2011-12-3 04:13
坦克兄, 昨晚跑青公有無變雪條? 我坐喺屋企都覺得有啲冰.
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-3 08:46
原帖由 tank1438 於 2011-12-2 23:43 發表
師妹我都唔知咩型,係十歲左右突然發褔,肥足三十年,四十歲先黎瘦身成功,依家好多耐無見既人,撞見都唔敢叫我驚認錯人..." />" />" />" />

" />" /> 哈哈!師兄!我估計你本身是「瘦底型」...只係10多歲青春期脹卜卜(好正常!),你在後期開始運動...都好呀!運動可以加速新陳代謝!對健康都好好!" />" />
你放心啦!我平日係街見到你!我一定夠膽叫聲你lor~~只怕你無反應!" />" />
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-3 08:52
原帖由 tank1438 於 2011-12-2 23:46 發表
12月1日 RECOVER RUN 5K 35分鐘
12月2日 青公約跑,早到私跑12K 60分鐘 再同小師妹慢跑8K 都係60分鐘..!!

本月已跑  25KM

慢跑8k..已經好叻女ga la..希望下次可以跑到8.1k,然後慢慢加上去!
師兄!你都得ga la...「本月」已跑25km....依家先係12月初....
咁你12月底...一定超過200KM 啦
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-3 08:54
原帖由 Gunners 於 2011-12-2 23:57 發表

今晚跑青公凍唔凍呀" />" />" />" />

gunners師兄:唔好介意我搭咀....跑青公不太凍...係D海風勁...因為有坦克兄在我前面擋風!嘩哈哈~~!
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-3 09:01
原帖由 skylinelin 於 2011-12-3 04:13 發表
坦克兄, 昨晚跑青公有無變雪條? 我坐喺屋企都覺得有啲冰.

skylinelin師兄:唔好介意我又搭咀....昨晚我跑青公無變雪條...因為D汗好似倒水咁...
最重要係....坦克兄幫我食晒D風...相信佢一早變左雪條...

仲有...上次你和師兄師姐一起跑(是嗎?) 我昨天都領教過佢地既所謂「慢」...
都係一開始一大班柴娃娃起步...然後唔見人lu~~(勁好笑lor)
但我都會繼續join佢地跑...我做最後包尾的一個!
作者: Gunners    時間: 2011-12-3 10:35
原帖由 chusiuyee 於 2011-12-3 08:54 發表 gunners師兄:唔好介意我搭咀....跑青公不太凍...係D海風勁...因為有坦克兄在我前面擋風!嘩哈哈~~!

chusiuyee 師姐,你好呀.跑街係咪好玩好多呢
作者: Gunners    時間: 2011-12-3 10:39
原帖由 chusiuyee 於 2011-12-3 09:01 發表 仲有...上次你和師兄師姐一起跑(是嗎?) 我昨天都領教過佢地既所謂「慢」...
都係一開始一大班柴娃娃起步...然後唔見人lu~~(勁好笑lor)

係呀係呀,佢地一轉出青公就踩行油ga啦
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-3 10:44
原帖由 Gunners 於 2011-12-3 10:35 發表

chusiuyee 師姐,你好呀.跑街係咪好玩好多呢" />" />fvhfgj" />" />" />fvhfgj" />" />" />fvhfgj" />" />" />fvhfgj" />

gunners師兄...你唔好叫我「師姐」啦...我好細個ga...叫我師妹好啦!!" />" />   
不過第一次跑街勁好玩....我幻想自己係青公追緊巴士...「等埋呀~~!!" />" /> 」
跟住坦克兄追巴士...不經不覺追左8km lor..." />" />
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-3 10:50
原帖由 Gunners 於 2011-12-3 10:39 發表

係呀係呀,佢地一轉出青公就踩行油ga啦" />" />" />" />

哈哈哈! 以我既「龜速」功力...我只係跑到「帝x酒店」指示牌就調頭lu~~所以見唔到佢地點踩油呀!
不過一開始跑無耐....佢地都「開痕」turbo啦...雖然我跑得超慢,但無乜所謂,我志在一起柴娃娃跑下..總有人快人慢.
作者: tank1438    時間: 2011-12-3 11:23
多謝小師妹今朝做左我個卜的代理人,我上個月都250km la.本月目標係280,下月係300km ar!
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-3 11:32
原帖由 tank1438 於 2011-12-3 11:23 發表
多謝小師妹今朝做左我個卜的代理人,我上個月都250km la.本月目標係280,下月係300km ar!

我平時星期六日休息....所以晨早起身無野做....所以去你個blog玩下~~唔洗多謝我wor!昨晚你陪我跑,今次「打和」啦!

你上個月都有250km...12月目標係280km..... 一個月只有30日...最多頂晒每日10km......(師兄!你好狂呀... )
你明天4/12唔係有比賽咩??見到你地有比賽真「登」你地開心!如果需要啦啦隊及茶水...可以搵我呀!
作者: tank1438    時間: 2011-12-3 12:27
標題: 回復 59# 的帖子
我地練全馬既每星期要跑一次20K的中距離,一次25K以上的長課架,二百幾k唔算好狂架咋!
我明天就約左人跑一段超30k的長課,明天的短距離比賽我一向少玩!
作者: Gunners    時間: 2011-12-3 13:36
標題: 回復 58# 的帖子
哈哈,坦克兄有個秘書喇
作者: tank1438    時間: 2011-12-3 17:09
標題: 回復 61# 的帖子
係喎,陪次跑多個秘書有so喎
小師妹得閒既幫我地影比賽相夠架喇,比賽時通常都有水俾參賽者飲㗎!
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-3 20:58
原帖由 Gunners 於 2011-12-3 13:36 發表
哈哈,坦克兄有個秘書喇

Gunners兄...你唔好敢講啦...我唔係秘書...其實,,,我係一個搗旦王...坦克兄既blog將會俾我玩殘ga la...哈哈哈!
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-3 21:01
原帖由 tank1438 於 2011-12-3 17:09 發表
係喎,陪次跑多個秘書有so喎" />" />
小師妹得閒既幫我地影比賽相夠架喇,比賽時通常都有水俾參賽者飲㗎!

作屎你咩~~坦克兄...你講d野...好令人誤會wor...==>什麼叫「陪次跑多個秘書」
你地唔嫌棄我部傻瓜機...幫你地影比賽相都無所謂...哈哈!
作者: tank1438    時間: 2011-12-3 21:37
標題: 回復 64# 的帖子
秘書都誤會?
搗蛋王申請入會未?下星期日機場十公里有無興趣入去幫我地影相,當天我地好叠馬架
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-3 22:50
原帖由 tank1438 於 2011-12-3 21:37 發表
秘書都誤會?" />" />jg" />
搗蛋王申請入會未?下星期日機場十公里有無興趣入去幫我地影相,當天我地好叠馬架" />" />

坦克兄!我跑青公個日入左會啦...仲有件靚靚網衫tim啦~!
下星期日機場10公里我都有興趣幫你地影相呀...
but我的相機是...超級傻瓜機...唔係什麼長鏡頭wor...你地跑咁快...我未必影得好wor...
不過如果你地唔介意,我都想去見識下真正的比賽係點...

不過我有少少問題:
1•我首先要去地鐵睇下有無機場快線半價先(搭一程都要60元)...而且8am開跑...我咪要俾你地更早去到?
2•我要不要向比賽大會申請做義工攝影?佢唔俾我影咪大鑊?
3•如果個個都係用長相頭靚機影....咁我用傻瓜機...好似影衰你地wor
4•我要不要跟你地跑,在不同路段影你地既跑姿ga??
5•有幾疊馬先?有無10丁長跑網會員比賽呀??

不如你問下你d隊友...介唔介意我「殺」出來為你地影相先啦...
ps:咁...星期五...仲跑唔跑青公ga?你地要留力去機場wor...
作者: tank1438    時間: 2011-12-3 23:56
標題: 回復 66# 的帖子
你肯黎,隨時有件比賽衫送俾你添!
至於你的疑慮如下:
1:係要去東涌mtr搭大會免費巴士入去,最遲7:45開出!
2:當做觀眾入去打氣就得喇。
3: 靚相好多龍友會影,你咪試吓用傻瓜機同我地呢班傻瓜影囉。
4:你只要在賽道某位置企定定影跑手就得,唔駛跑架(當然見著住網衫既就影多幾張喇)
5:我地當天有成六十人入去跑呀,而且仲租左旅遊巴入去添,可惜荃葵青都無站啫!

至於青公約跑當然繼續喇,不過會跑hea d 啫(6分1k左右喇)
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-4 08:52
標題: 回復 67# 的帖子
你肯黎,隨時有件比賽衫送俾你添!==>如果無比賽衫衫送俾我....,就將你個件送俾我啦!" />" />
至於你的疑慮如下:
1:係要去東涌mtr搭大會免費巴士入去,最遲7:45開出!==>好啦!我自己入東涌坐啦...但你地有無人在東涌自行入呢?
2:當做觀眾入去打氣就得喇。==>好啦!我做歡眾啦,我會穿埋網衫...和你地揮揮手ga la~~仲要唔要舉埋banner ga" />" />
3: 靚相好多龍友會影,你咪試吓用傻瓜機同我地呢班傻瓜影囉。==>好啦!咁我叉定電啦!(其實長跑網本身有無指定攝影ga?)
4:你只要在賽道某位置企定定影跑手就得,唔駛跑架(當然見著住網衫既就影多幾張喇)==>我企係起點和終點前50-100米左右啦,ok" />" />
5:我地當天有成六十人入去跑呀,而且仲租左旅遊巴入去添,可惜荃葵青都無站啫!==>咁荃葵青d跑友點呀?是否入東涌坐?不如join埋我?

至於青公約跑當然繼續喇,不過會跑hea d 啫(6分1k左右喇)==>" />" /> 咁你一定快我1分1k lu~~(我今次估計都係7分1k左右)
作者: tank1438    時間: 2011-12-4 15:13
試跑石崗30k賽道,比賽章程話難度等同一個馬拉松,真係無呃人,甘過渣馬好多,亦比地質20K更斜,多段上上落落,在25K時的大斜跑終於頂唔住要行住飲水行左二百米左右,最後幾k無咁甘,不過體力不繼只能以六分幾1K跑埋去,好在剛剛三小時内完成!

12月4曰30k2:56:44

本月已跑55km
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-4 20:38
原帖由 tank1438 於 2011-12-4 15:13 發表
試跑石崗30k賽道,比賽章程話難度等同一個馬拉松,真係無呃人,甘過渣馬好多,亦比地質20K更斜,多段上上落落,在25K時的大斜跑終於頂唔住要行住飲水行左二百米左右,最後幾k無咁甘,不過體力不繼只能以六分幾1K跑埋 ...
努力啦!師兄!你又拉近了今個月目標300KM的距離啦!
作者: ccomeout    時間: 2011-12-5 18:58
坦克,4日就跑左55km, 今個月達標無問題啦!
順便同小師妹say hello 先!
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-5 20:25
原帖由 ccomeout 於 2011-12-5 18:58 發表
坦克,4日就跑左55km, 今個月達標無問題啦!
順便同小師妹say hello 先!

大力師兄...你係咪同我SAY hello呀~~(我怕會錯意...因為呢度好多小師妹)
而且...呢個blog係屬於坦克兄...我唔敢再講太多...怕佢唔like... (我要即閃....)
作者: Gunners    時間: 2011-12-5 21:09
標題: 回復 72# 的帖子
唔緊要啦小師妹,咪當攪旺個場佢law
作者: tank1438    時間: 2011-12-5 22:18
係囉小師妹我無咁小氣既,比賽衫已為你準備好,你係咪真係黎做喇喇隊架?我都係東涌搭接駁巴入去架!
仲有根拿兄似乎想你去佢個場搗蛋咁喎!
作者: Gunners    時間: 2011-12-5 22:23
標題: 回復 74# 的帖子
己經執左lu
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-5 23:09
標題: 回復 73# 的帖子
我怕坦克兄打屎我,
得罪佢,就無人教我點跑快D
我就會好慘!因為我已經跑得慢!
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-5 23:25
原帖由 tank1438 於 2011-12-5 22:18 發表 係囉小師妹我無咁小氣既,比賽衫已為你準備好,你係咪真係黎做喇喇隊架?我都係東涌搭接駁巴入去架!仲有根拿兄似乎想你去佢個場搗蛋咁喎!

我真係會為你們影相!我部相機叉緊電!多謝你為我預備衫。但我只係入來打打氣!但都要穿比賽衫?
那我可否約你在東涌站巴士等7:35?
我星期五會跑青公,開跑前再約!

最後],我會搗亂根拿兄的blog!哈哈!放心吧!
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-5 23:30
原帖由 Gunners 於 2011-12-5 22:23 發表 己經執左lu

我將會入來搗蛋啦!等我呀!根拿兄!
作者: Gunners    時間: 2011-12-6 01:15
原帖由 tank1438 於 2011-12-5 22:18 發表仲有根拿兄似乎想你去佢個場搗蛋咁喎!

作者: chusiuyee    時間: 2011-12-6 08:29
原帖由 Gunners 於 2011-12-6 01:15 發表

早晨根拿兄!仲乜一早咁燥呀??(等我沖杯花旗蔘俾你降下火)
作者: tank1438    時間: 2011-12-6 22:46
12月5日 recover run 4km@30分鐘
12月6日 今晚又一次去嘗試當領跑員,帶視障跑手操練,先跟上次操練時一起的敬錚哥用10分鐘跑了2km,後來跟他到台灣比賽的領跑員到達後,就換上一個年輕的視障跑手阿輝,但他跑得比較hea,用左一小時才跟他跑了10km,唯有在安頓好他後再自隊2km@8分鐘,再加1km@6分鐘慢跑!先夠皮^^

本月已跑74km
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-6 23:31
原帖由 tank1438 於 2011-12-6 22:46 發表
12月5日 recover run 4km@30分鐘
12月6日 今晚又一次去嘗試當領跑員,帶視障跑手操練,先跟上次操練時一起的敬錚哥用10分鐘跑了2km,後來跟他到台灣比賽的領跑員到達後,就換上一個年輕的視障跑手阿輝,但他跑得比較 ...

師兄!原來你有做領跑員....佩服!佩服!
唔怪得上次你帶住我跑...很有經驗wor...
恭喜你今日又跑左唔少距離....
作者: tank1438    時間: 2011-12-6 23:38
標題: 回復 82# 的帖子
佢地跑得快過你好多架...
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-6 23:47
原帖由 tank1438 於 2011-12-6 23:38 發表
佢地跑得快過你好多架..." />" />

係咩...哈哈哈!點解咁夜你仲未訓??你唔洗照顧小朋友咩??
作者: tank1438    時間: 2011-12-6 23:49
小朋友訓左喇...呢個時間咪最FREE囉...
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-6 23:56
原帖由 tank1438 於 2011-12-6 23:49 發表
小朋友訓左喇...呢個時間咪最FREE囉..." />" />

你d小朋友都好乖wor...好早訓...我d小朋友反而成日唔訓...眼光光等天光...(佢地就係我d公仔啦)

師兄...我想問...出年荃灣燒鵝杯...是否平路...??我想試下...但...應該屎硬...
作者: tank1438    時間: 2011-12-7 00:13
標題: 回復 86# 的帖子
果個係城門谷運動場外的斜路黎架,原本近近地我都想玩,但我2/1有個半馬比賽,所以都係放棄喇..!!
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 00:29
原帖由 tank1438 於 2011-12-7 00:13 發表 果個係城門谷運動場外的斜路黎架,原本近近地我都想玩,但我2/1有個半馬比賽,所以都係放棄喇..!!

咁我都放氣啦!仲以為係平路,諗住跑完有燒鵝脾食tim.,我現在無心情
作者: tank1438    時間: 2011-12-7 00:53
https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
一係你報呢個囉,全平路,如你細過15歲仲可以報2.2公里的少年組添...
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 08:30
原帖由 tank1438 於 2011-12-7 00:53 發表
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=16154&extra=page%3D1
一係你報呢個囉,全平路,如你細過15歲仲可以報2.2公里的少年組添..." />" />

我剛剛半年前過左生日...現在15.5歲==>(我指心境)
我當然唔報啦...想「找屎」咩...就算平路10KM...我從未試跑超過10KM
我現在心情好好...因為我一早食左一粒90%既朱古力 (苦中帶甘)

忘記了和師兄說聲早晨呀!~~我在家中享受美味的早餐...

作者: tank1438    時間: 2011-12-7 09:44
標題: 回復 90# 的帖子
其實入石壁水塘跑咪當郊遊囉,全平路唔錯架,之前諗住帶埋個好字去玩添,可惜一月係考試月,老虎唔發牌無得去,先頭仲諗住跑完bbq添架嘛....!!
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 10:10
原帖由 tank1438 於 2011-12-7 09:44 發表
其實入石壁水塘跑咪當郊遊囉,全平路唔錯架,之前諗住帶埋個好字去玩添,可惜一月係考試月,老虎唔發牌無得去,先頭仲諗住跑完bbq添架嘛....!!

你用「老虎」來形容...有點兒那個...原來你有個「好」字...真羨慕你啦
我「蛋」都無隻...  ....如果自己一丁去石壁...好傻仔wor...
作者: tank1438    時間: 2011-12-7 10:16
標題: 回復 92# 的帖子
用「老虎」黎形容係代表尊敬啫...

你叫你愛人陪你去郊遊囉,其實都有幾個網友報左,而且$20報名費,東涌又有車接送,幾岩你架...
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 10:46
[quote]原帖由 tank1438 於 2011-12-7 10:16 發表

登錄/註冊後可看大圖

用「老虎」黎形容係代表尊敬

我兩袖清風一支公..." />" /> 1月太快啦...我趕唔切訓練對腳呀...
我差不多準備出去買錶錶啦...然後去旺角配d單車零件..." />" />

其實除左跑步,我都喜歡行山、踩單車、游水、飲早茶...如果有呢d活動,預埋我呀" />" />
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 21:52
我好傷心呀...因為今日用左3小時左去旺角新填地及廣東道...都配唔到粒單車螺絲呀....
咁我就玩唔到單車lu.... (好灰...我現在真的好灰...我對世界無晒希望啦....)
師兄有無識人可以幫幫手呀.......好down now...

作者: tank1438    時間: 2011-12-7 22:05
標題: 回復 95# 的帖子
咩螺絲,我工場可能有架!
作者: tank1438    時間: 2011-12-7 22:12
尋日做完占又硬爆左2k,攰攰地諗住跑recover但有跑友幫手買左盬糖,出去攞順便陪佢地跑左陣,跟住佢地步伐變左跑tempo, 11km@60mins

本月已跑85km

作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 22:30
原帖由 tank1438 於 2011-12-7 22:05 發表
咩螺絲,我工場可能有架!

係...一個公...一個母...合埋一齊...我搵左半日都無...(我今日真係一邊跳舞一邊喊...諗起無得玩單車...)
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 22:36
原帖由 tank1438 於 2011-12-7 22:12 發表
尋日做完占又硬爆左2k,攰攰地諗住跑recover但有跑友幫手買左盬糖,出去攞順便陪佢地跑左陣,跟住佢地步伐變左跑tempo, 11km@60mins

本月已跑85km

恭喜你呀...師兄...本月已有85km... 我想落街踩單車呀...嗚嗚嗚~~
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 23:38
唔該師兄...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2