香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。) [打印本頁]

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-15 11:18
標題: 大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)
10/11賽季成績記錄
[attach]14920[/attach]

09/10賽季成績記錄
[attach]14919[/attach]

08/09賽季成績記錄
[attach]14918[/attach]

作者: 711MF    時間: 2008-7-15 11:23
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-15 11:30
作者: redred    時間: 2008-7-15 11:31
ching 好有目標同計劃喎
努力努力
作者: nc    時間: 2008-7-15 11:44
原帖由 redred 於 2008-7-15 11:31 發表
ching 好有目標同計劃
努力努力

x 2

努力+油呀 
作者: kenneth    時間: 2008-7-15 11:48
作者: spmho    時間: 2008-7-15 12:47
大圍兄,大張大吉啦
大家努力啦

由於小弟跑步經驗淺,相信會報既比賽會俾你多
作者: 洛虎添    時間: 2008-7-15 14:32
原帖由 obaanc 於 2008/7/15 11:44 發表

x 2

努力+油呀 " />

x3
作者: alex504992004    時間: 2008-7-15 15:47
大圍兄:
恭喜!恭喜!  開BLOG大吉。
作者: 力    時間: 2008-7-15 16:10
大圍 hing,
努力! 恭喜恭喜
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-15 16:17
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-15 11:30 發表
大圍兄,
祝開BLOG大吉, 長跑長有!
為免俾拋離太遠, 師兄的參賽計劃小弟唯有照跟是了.

瘋狂兄,一於拍住一齊上。
小弟來緊星期五晚先會開操,有冇興趣一齊來個河畔拍跳?啱時間既7:30pm係大圍火車站等啦
作者: ram    時間: 2008-7-15 16:17
祝大圍兄開blog大吉,長跑長有
恭喜恭喜 !!!
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-15 16:25
標題: 回復 7# 的帖子
standley兄,跑多d比賽吸收經驗非常好。其實小弟既經驗比你應該還要淺,只係本人懶山長水遠咁去比賽,所以只係揀d地點方便既賽事跑
大家一齊努力!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-15 16:29
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-15 21:46
標題: 回復 14# 的帖子
瘋狂兄:
練跑其實都幾辛苦,我覺得都幾難會跑得開心,不過跑完出身大汗然後沖返個靚涼,個人就會覺得好舒服就真。
另外想請問ching如果我由大圍火車站跑到去雙橋果度大約路程係幾長?
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-15 22:10
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-16 10:10
作者: Alfred    時間: 2008-7-16 10:39
標題: 回復 17# 的帖子
唔好跑馬塲嗰邊,封咗路
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-16 10:41
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-16 17:06
標題: 回復 17# 的帖子
瘋狂兄,下非常多謝提供以上網址同埋計算辦法,如果係咁我一個來回都已經有11K,平時練習來講都幾好。
其實我不嬲練習開都係跑呢段路來回,只係冇留意距離所以都冇計時間,而家知道咗對以後既練習一定好有幫助。 睇來瘋狂兄下個比賽要超越小弟就更加艱難!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-16 17:29
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-16 23:06
標題: 7.13 10K賽後四人足球 Cross Training
今日放工踢咗場小型足球,7:30開波踢到9:00,叫做可以出身大汗同埋keep住自己狀態。
由於之前不停係咁落雨已經兩個多月冇踢波,盡興而歸。
作者: 神童威威    時間: 2008-7-17 00:30
恭喜大圍兄開新blog!踢波我都有興,遲D有時間約d ching踢番場友誼波切磋下啦!
作者: 力    時間: 2008-7-17 08:26
四人足球  Are there goalkeeper?
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-17 09:20
原帖由 waiwaibrother 於 2008-7-17 00:30 發表
恭喜大圍兄開新blog!踢波我都有興,遲D有時間約d ching踢番場友誼波切磋下啦!

梗係正啦,而家踢開果班有時都唔係咁夠人,咁一於等ching安排返場友誼波
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-17 09:22
原帖由 Alex 於 2008-7-17 08:26 發表
四人足球  Are there goalkeeper?

一樣都會有龍門o架,Alex兄梗係踢慣d大場啦所以唔知。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-20 01:14
19/7 大圍火車站 <---> 雙橋
全長: 約11公里           時間: 約1小時
17,18號都冇跑,唔係因為小弟懶,只係兩日都有人約食飯,以後會操返多d補數。
今日訓咗個午覺之後,6:30度落樓下公園做吓拉根,然後慢Jog到大圍火車站當熱身,因為7.13之後都冇跑過唔知狀態點,所以用平時練跑既速度慢小小咁開始跑,雖然唔係太辛苦,不過真係好熱流好多汗,未到回程已經將支500ml既pocari飲咗2/3,到咗雙橋諗住禁停個時間睇吓,點知禁錯制冇咗個時間睇唔到,自已估計可能要35",跟住踱步來回雙橋休吓息就開始跑返大圍。
回程開始都係用返咁上下速度跑,一路跑到畫舫見回緊程又覺得自已仲有d力,所以開始加快速度,不過跑咗冇耐已經開始索氣,於是冇辦法又減返慢小小跑,跑跑吓個電話仲冇埋電,因為我用佢來聽歌同埋計緊時,就係咁回程又計唔到時,唔覺唔覺又跑返到大圍火車站,去咗7仔買水飲,望吓個鐘8:05,計吓全程11K可能用咗成個鐘,超慢
跟住一路飲水一路行返屋企,完成今日既操練
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-20 23:15
20/7 大圍火車站 <---> 雙橋  全長: 約11公里
        大圍火車站 ---> 海鮮舫            16"59'
        海鮮舫 ---> 雙橋                      29"30'
        雙橋 ---> 海鮮舫                       41"16'
        海鮮舫 ---> 大圍火車站          58"16'

今日都係用返平均速度咁跑,回程夠得自己已經跑快咗,但係時間出咗來都係差唔多,可能只係練跑所以都冇咩太迫自己跑,跑完都唔係覺得太攰,我諗7.26尋花問柳13公里應該冇問題。

作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-21 07:03
作者: redred    時間: 2008-7-21 08:56
ching 勁呀
回程快左,証明ching 掌握得好好
我就次次回程都好似想死咁
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-21 09:57
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-21 07:03 發表
連下兩城, 氣勢如雄.
要過下你, 難過登天!

仲話氣勢如虹,連跑兩晚今朝起身已經成身散使,同其他ching幾乎日日練既ching & ctse (包括瘋狂兄你),真係冇得比啦。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-21 10:04
原帖由 redred 於 2008-7-21 08:56 發表
ching 勁呀
回程快左,証明ching 掌握得好好
我就次次回程都好似想死咁

red妳好:
其實我之前都好似ctse咁,開頭唔識留力使咁跑,仲試過前段去得太盡跑傷咗,仲痛到跑唔到要行路返來,我諗ctse慢慢都可以掌握到適合自己既步速。
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-24 13:09
作者: 洛虎添    時間: 2008-7-24 13:54
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008/7/24 13:09 發表

呢個星期日日休息, 為的是夠力去尋花問柳! 今晚慢jog七K算, 湊足夠呢個星期20K算數!

對我黎說, 隔日既話可以跑到最少11-13K
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-25 01:06
7.25 Cross Training 沙田穗禾宛足球場
幾日都唔得閒所以冇跑步,但係每個星期四既波一定要去踢,最慘今日來得八個人要四打四,所以踢得好辛苦,踢咗唔夠一個鐘已經有波友頂唔順要收工。
如果有多d人既唔使踢得咁辛苦又可以玩耐d,呢度應該都有ching鐘意踢波,有興趣可以下星期四JOIN埋一齊玩。

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-25 01:12
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-24 13:09 發表

呢個星期日日休息, 為的是夠力去尋花問柳! 今晚慢jog七K算, 湊足夠呢個星期20K算數!

我呢個星期都冇咩點跑留力跟各位ching去尋柳,希望唔會太失禮啦
作者: 神童威威    時間: 2008-7-25 21:47
原帖由 大圍新跑手 於 2008-7-25 01:06 發表
7.25 Cross Training 沙田穗禾宛足球場
幾日都唔得閒所以冇跑步,但係每個星期四既波一定要去踢,最慘今日來得八個人要四打四,所以踢得好辛苦,踢咗唔夠一個鐘已經有波友頂唔順要收工。
如果有多d人 ...

當然有興趣踼下衛生波啦!不過地點太遠了.....
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-27 17:28
7.26 長跑網梅子林尋花問柳13K長課
今次對我來講係一個很好既長課,不過跑完之後真係有小小散散地,證明自己耐力仲係未夠。
如果要實現出年渣打完成全馬,真係再要努力比心機練多d先得。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-30 00:21
7.29 樓下公園緩跑徑21圈約12.6K (每圈約600m)
[attach]1409[/attach]

今晚放工見空氣冇琴晚咁差仲有d風,嗱嗱淋換衫著鞋落街走返轉,不過唔敢跑遠淨係樓下公園跑圈。
1-5圈            17:11
6-10圈         15:56    33:07   
11-15圈        17:27    50:34
16-20圈        17:38    1:08:12
21圈                2:37     1:10:49

原定計劃跑20圈,因為天氣仲係好熱怕自己頂唔順所以頭5圈慢慢跑先,跟住個5圈開始上力就迫自己跑快小小,跟住個10圈已經跑得幾辛苦吓淨係諗住想完成到20圈,跑完18個圈既時候突然諗起梅子林一役後白頭ching對小弟指導,於是決定跑完20圈之後再盡力爆一個圈,原來我都可以爆到。

另外星期四晚8:30我同d波友會係火炭穗禾宛球場踢波,我地唔係好夠人,想問吓有冇鐘意踢波既ching有興趣一齊玩?可以send短訊息比我留手提。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-1 10:02
7.30 穗禾宛足球場 Cross Training 出身汗 [attach]1432[/attach]
琴晚放工照平時星期四踢咗場友誼波,不過有幾個波友冇來到,得返7條友 4 打 3[attach]1435[/attach],
冇所謂志在出身汗[attach]1434[/attach],未夠10:00已經收工[attach]1433[/attach],飲吓水吹咗一陣水就散 band 返屋企。[attach]1436[/attach]

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-2 14:48
8.1  20:00 沙田城門河 <---> 科學園 14K 中長課
今日8月份第一日開操,先為自己訂個8月目標里數150K。[attach]1444[/attach]

總時間 : 1'24"49 (全程冇休息)
沙田城門河 ---> 雙橋  (4K)     22'42"
雙橋 ---> 科學園          (3K)     18'35"      41'17"
科學園 ---> 雙橋          (3K)     18'28"      59'45"
雙橋 ---> 沙田城門河  (4K)     25'04"      1'24"49

先係屋企慢 jog 到城門河當熱身,之後拉吓筋開始跑。今晚雖然熱過好啋都有d風,跑落都唔係太辛苦,頭個10K都啱啱可以係一個鐘完成[attach]1446[/attach],之後果4K對腳真係好攰仲有少少抽抽地筋既現象,好彩冇驚冇險都跑到返城門河[attach]1448[/attach]。本來仲想慢 jog 返屋企當 cool down ,但係最後都係行返去,一路行都感覺到左邊膝頭好似有少少痛[attach]1447[/attach],我諗呢兩日放假我都要比自己對腳一齊放吓假先。

現在係8月2日既14:56pm,啱啱訓醒食完個 lunch 就入來 update 返個 blog,而家左邊膝頭已經唔痛,應該冇咩事過兩日又可以開始練跑[attach]1449[/attach]。

作者: 力    時間: 2008-8-2 15:18
大圍兄,
8月一開波就14K, 勁
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-2 16:15
原帖由 Alex 於 2008-8-2 15:18 發表
大圍兄,
8月一開波就14K, 勁

Alex兄過獎啦[attach]1450[/attach],只係小弟希望出年渣打可以跑到全馬,如果而家唔開始練定長力,到時冇可能跑到。
我聽有位 ching 講過要跑全馬,起碼要連續不停咁跑到 3 個鐘先可以應付到,我而家仲有排都未做到,唔努力又點得呢[attach]1451[/attach]。
作者: ram    時間: 2008-8-2 16:24
好勁啊大圍兄
小弟下年只敢跑半馬炸
祝大圍兄早日達標!
作者: redred    時間: 2008-8-2 18:48
CHING 真係好有目標,祝你明年跑完全馬
ching 練跑唔好練之過急,努力,夏天咁難頂都跑到
沒什麼難到你,加油
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-2 22:03
原帖由 ram 於 2008-8-2 16:24 發表
好勁啊大圍兄
小弟下年只敢跑半馬炸
祝大圍兄早日達標!  

我都係希望可以跑到全馬咋,點都要睇吓跟住來既進度,所以而家要早少少練定[attach]1452[/attach],到要報名既時候我先會知道自己有冇信心可以完成到全馬,或者到時都會同 ching 一樣跑返半馬呢,哈哈![attach]1453[/attach]
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-2 22:12
原帖由 redred 於 2008-8-2 18:48 發表
CHING 真係好有目標,祝你明年跑完全馬
ching 練跑唔好練之過急,努力,夏天咁難頂都跑到
沒什麼難到你,加油

多謝 red ctse 提點[attach]1454[/attach],其實我都好怕會收傷,所以練跑都唔會夾硬來[attach]1456[/attach]。
聽講 ctse 好似有d受傷,唔知而家復完成點呢,希望 ctse 都可以快d復完再上戰場[attach]1455[/attach]。
作者: 力    時間: 2008-8-3 08:15
原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-2 22:03 發表

我都係希望可以跑到全馬咋,點都要睇吓跟住來既進度,所以而家要早少少練定1452,到要報名既時候我先會知道自己有冇信心可以完成到全馬,或者到時都會同 ching 一樣跑返半馬呢,哈哈!1453

大圍兄,
玩雙節棍個公仔點整出來
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-3 12:32
標題: 回復 48# 的帖子
Alex兄,我點會識整wor,都係上網DOWNLOAD咋。
鐘意可以係度DOWNLOAD:
http://briian.com/?p=84
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-8-3 14:57
原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-2 14:48 發表
8.1  20:00 沙田城門河  科學園 14K 中長課
今日8月份第一日開操,先為自己訂個8月目標里數150K。1444

總時間 : 1'24"49 (全程冇休息)
沙田城門河 ---> 雙橋  (4K)     22'42"
雙橋 ---> 科學園          (3K) ...

你現在的進度,

想做 sub 4 應該問題不大的,

只要 下決心做多幾課長課!

作者: redred    時間: 2008-8-3 20:05
原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-2 22:12 發表

多謝 red ctse 提點1454,其實我都好怕會收傷,所以練跑都唔會夾硬來1456。
聽講 ctse 好似有d受傷,唔知而家復完成點呢,希望 ctse 都可以快d復完再上戰場1455。
大圍ching 有心了
今日腳仍痛,故又去做針灸+敷藥

ching 所以真的不要硬來,否則好似我咁便浪費曬d時間
ching,夏天咁熱,跑長課記得補水呀
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-3 20:56
原帖由 慢速小子 於 2008-8-3 14:57 發表

你現在的進度,

想做 sub 4 應該問題不大的,

只要 下決心做多幾課長課!

如果可以 sub 4 完成到對我來講真係唔錯,其實如果係可以全程跑返來唔係行既話我已經當達標啦,始終都未跑過全馬咁長,唔知自己得唔得[attach]1462[/attach]。
咁 ching 你跑全馬既時間係咪都係 sub 4呀[attach]1463[/attach]?
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-3 21:18
原帖由 redred 於 2008-8-3 20:05 發表
大圍ching 有心了
今日腳仍痛,故又去做針灸+敷藥

ching 所以真的不要硬來,否則好似我咁便浪費曬d時間
ching,夏天咁熱,跑長課記得補水呀

希望 ctse 妳快d冇事就好啦。[attach]1464[/attach]
我明白 ctse 既意思啦,本來我今日都心郁郁想出去跑吓,諗起左腳兄星期五跑完個膝頭有少少痛應承咗比佢休息返幾日,卒之忍住係屋企訓覺[attach]1465[/attach]。
另外補水既問題我都有諗到o架,琴日已經去咗旺角買咗下面呢個個水壺腰包,佢將會係我來緊以後長課不可缺少既好拍擋[attach]1466[/attach]。

[attach]1467[/attach]
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-8-4 09:48
原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-3 20:56 發表

如果可以 sub 4 完成到對我來講真係唔錯,其實如果係可以全程跑返來唔係行既話我已經當達標啦,始終都未跑過全馬咁長,唔知自己得唔得1462。
咁 ching 你跑全馬既時間係咪都係 sub 4呀1463?

我只能完成 sub 4 一次在三年前,

到現在已肥了2十多磅,沒可能了!

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-5 00:09
8.4  公園緩跑徑15圈 9K 速度訓練
休息咗兩日,今日放工落樓下公園跑吓圈,個心係刻意想盡量跑快d,每3圈既分段時間如下:

1-3圈            8'26"
4-6圈            9'08"            17'34"
7-9圈            9'39"            27'13"
10-12圈      9'09"         36'22"
13-15圈      8'52"         45'14"

初初我真係好有雄心咁沖[attach]1497[/attach],點知沖得兩圈度就開始唔夠氣沖,唯有減慢d速度繼續試吓跑,唔係咁得再減d,跑到10圈度先慢慢跑返順[attach]1498[/attach],之後都係用返均速咁跑到最後一圈,再用埋最後啖飲奶力盡力沖埋果圈,禁停時間都唔想睇住,慢jog兩圈cool down跟住返屋企[attach]1499[/attach]。
經過呢課之後再加埋之前既練習記錄我了解到一樣野,以10K來計最適合我既步速可能係around 5'/K,如果跑快d會回唔到氣[attach]1496[/attach]。
作者: redred    時間: 2008-8-6 00:16
原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-3 21:18 發表

希望 ctse 妳快d冇事就好啦。1464
我明白 ctse 既意思啦,本來我今日都心郁郁想出去跑吓,諗起左腳兄星期五跑完個膝頭有少少痛應承咗比佢休息返幾日,卒之忍住係屋企訓覺1465。
另外補水既問題我都 ...
CHING,有左lee 個補水好拍擋,可以跑遠d都得囉
又唔需要就住搵地方補水,幾好幾好

膝頭好重要架,痛係比你一個警告,佢要休息下啦,
唔係佢再投拆仲衰,傷左有排都唔比你跑
好彩ching 都好忍得,咁宜家無事啦 ?
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-6 12:00
原帖由 redred 於 2008-8-6 00:16 發表
CHING,有左lee 個補水好拍擋,可以跑遠d都得囉
又唔需要就住搵地方補水,幾好幾好

膝頭好重要架,痛係比你一個警告,佢要休息下啦,
唔係佢再投拆仲衰,傷左有排都唔比你跑
好彩ching 都好忍得,咁宜家無事啦 ?

謝謝 redred ctse 關心啦[attach]1512[/attach]!早兩日巳經去咗跑都冇咩問題,咁 ctse 妳既腳傷進展如何呀? 祝早日康復再上征途[attach]1513[/attach]。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-6 12:18
8.6 - 又大一歲,生日先來打風,「北冕」為我加冕。

今朝起身原來已經 8 號波唔使返工,又訓過到而家先再起身。[attach]1514[/attach]
如果係以前冇啦啦放多日假會好開心,而家就會諗到又有幾日跑唔到,好似有少少失落感[attach]1516[/attach],唯有當搵個借日可以比左腳同右腳兄休吓息。
最後,happy birthday to me![attach]1515[/attach]
作者: Alfred    時間: 2008-8-6 12:55
原帖由 大圍新跑手 於 6/8/2008 12:18 發表

今朝起身原來已經 8 號波唔使返工,又訓過到而家先再起身。1514
如果係以前冇啦啦放多日假會好開心,而家就會諗到又有幾日跑唔到,好似有少少失落感1516,唯有 ...

happy birthday
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-8-6 14:10
happy birthday
作者: ram    時間: 2008-8-6 14:11
祝大圍兄生日快樂,身體健康,越跑越快!!!
作者: spmho    時間: 2008-8-6 14:21
生日快樂啦
作者: blurmax    時間: 2008-8-6 14:39
祝大圍兄生日快樂
作者: nc    時間: 2008-8-6 15:36
原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-6 12:18 發表

今朝起身原來已經 8 號波唔使返工,又訓過到而家先再起身。1514
如果係以前冇啦啦放多日假會好開心,而家就會諗到又有幾日跑唔到,好似有少少失落感1516,唯有 ...

風姐都趕黎為大圍ching送上祝福, 真犀利

生日快樂, 長跑長有
作者: 711MF    時間: 2008-8-6 15:53
作者: alex504992004    時間: 2008-8-6 17:39
大圍兄: Happy Birthday
作者: redred    時間: 2008-8-6 18:02

登錄/註冊後可看大圖

大圍CHING,生日快樂,身體健康,心想事成,長跑長有,愈跑愈快

作者: 洛虎添    時間: 2008-8-6 18:17
大圍兄

生日快樂

BY. 大隻添..
作者: 力    時間: 2008-8-6 18:23
Happy Birthday 大圍兄
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-7 00:06
呢個生日真係過得好開心,多謝咁多位 ching ctse既祝賀。[attach]1527[/attach]
作者: 瘋瘋    時間: 2008-8-7 10:10
作者: =chairman=    時間: 2008-8-8 16:21
遲左來添 ~~~ HAPPY BIRTHDAY ~~~
作者: kenneth    時間: 2008-8-8 16:23
作者: oscar    時間: 2008-8-9 08:35
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-9 16:35
8.9  沙田城門河 <---> 科學園 14K 慢慢跑

本來唸住今朝6:00起身索吓K,點知今朝起唔到身要成9:00先出到門口,先去7仔食個飽然後jog去沙田城門河熱身,拉咗一陣筋開始跑,可能第一次帶住腰包水壺跑唔係咁習慣,同埋果時個太陽已經好曬吓,只可以 keep 住用平均 6" / K既速度咁一路跑到去科學園,頂唔順都要停底休息吓。原本係計劃跑去大埔,但係果時對腳已經有d攰同埋實在太曬,所以決定返轉頭,回程果 7K真係好難頂,跑完到而家個人仲係好似散使咁。

最後都要記錄返d時間:沙田城門河 ---> 雙橋  (4K)     23'29"
雙橋 ---> 科學園          (3K)     19'48"      43'17"
科學園 ---> 雙橋          (3K)     25'06"      1'08"23"
雙橋 ---> 沙田城門河  (4K)     34'08"      1'42"31"
作者: Alfred    時間: 2008-8-9 17:39
原帖由 大圍新跑手 於 9/8/2008 16:35 發表
8.9  沙田城門河  科學園 14K 慢慢跑

本來唸住今朝6:00起身索吓K,點知今朝起唔到身要成9:00先出到門口,先去7仔食個飽然後jog去沙田城門河熱身,拉咗一陣筋開始跑,可能第一次帶住腰包水壺跑唔係咁習 ...

師兄好勁,咁熱都索到14K。
作者: 力    時間: 2008-8-9 20:55
原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-9 16:35 發表
8.9  沙田城門河  科學園 14K 慢慢跑

本來唸住今朝6:00起身索吓K,點知今朝起唔到身要成9:00先出到門口,先去7仔食個飽然後jog去沙田城門河熱身,拉咗一陣筋開始跑,可能第一次帶住腰包水壺跑唔係咁習 ...

大圍兄,
咁熱都14K, 勁! 我今日唔夠10K就扯白旗...
作者: 瘋瘋    時間: 2008-8-9 22:46
作者: redred    時間: 2008-8-9 23:20
CHING , 放假都可以9點起身,巳經好好野
而且你無因為遲左起身而放棄去跑
証明你熱愛跑步..good~~~

不過現9點開始跑
應該巳經好曬同好熱
新水壺有無用到呀 ? 好唔好用 ?
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-11 09:17
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-8-9 22:46 發表
大圍兄, 今日專登跑去你地頭諗住撞下你, 可惜撞唔到, 原來你跑左去大埔方向.小弟比你索少左4k 添!

係啦,我一路跑都有留意會唔會撞到瘋狂兄你,其實我回程果段都係爬返來[attach]1558[/attach],時間都冇 ching 咁快,睇吓邊日啱時間既有冇興趣一齊拍跳返課呢?[attach]1559[/attach]
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-11 09:35
原帖由 redred 於 2008-8-9 23:20 發表
CHING , 放假都可以9點起身,巳經好好野
而且你無因為遲左起身而放棄去跑
証明你熱愛跑步..good~~~

不過現9點開始跑
應該巳經好曬同好熱
新水壺有無用到呀 ? 好唔好用 ?

redred ctse:
之前我都係黃昏後或者夜晚先跑,原來日頭跑真係好熱好熱同埋個人好似冇咩力咁[attach]1561[/attach],下次長課都係要揀返黃昏後或者夜晚跑先得。
可能第一次帶住個水壺跑唔多習慣,跑得唔係咁舒服同埋咁熱跑其實帶一個水壺600ml都唔夠,途中都係要搵地方補水,下次都係用手拎住支水跑仲方便。
希望ctse可以快d復原,遲吓可以一齊跑。[attach]1560[/attach]
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-14 09:36
8.13 沙田城門河 <---> 雙橋 8K

去程       20'17"
回程        22'04"        42'21"

琴晚見放工準時,雖然個人都係攰攰地[attach]1586[/attach],但係點都要走返轉。去程都算跑得幾快(當然係以自己既標準啦),跑完都索索地氣所以休息咗一陣先回程。回程因為冇咩力點都跑唔起,唯有順住咁跑返來算數。[attach]1587[/attach]

後記:
而家對鞋跑得開始唔係咁舒服,見到咁多 ching ctse 都話買新鞋,睇來我都係時候換鞋。[attach]1588[/attach]
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-18 10:06
8.16 大圍 <---> 科學園 18K 長課

星期六晚跑完太攰[attach]1610[/attach],而家先 update 返 d 資料。
因為跟住星期日8.17個比賽冇報名,所以等個太陽落山大約6:00pm度去走返轉,因為主要都係想練長力所以過程都冇咩特別,只係記錄咗半程同埋全程既時,時間好似幾慢吓[attach]1612[/attach]。
去程 :    1'01"
回程 :   1'20"
半程既時係科學園個公厠度洗個面,然後對住吐露港吹咗陣海風休息咗10分鐘度先回程。[attach]1613[/attach]

來緊 8.31 個比賽我都有報,我諗要試吓學其他 ching 咁落場衝吓圈練返d速度先得,唔係到時d咁既時間真 係失禮死人。[attach]1611[/attach]
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-20 10:18
8.19 沙田運動場 10圈間歇跑練習

琴晚第一次學人落場練吓間歇跑[attach]1641[/attach],頭一組跑完 6 圈休息既時候先發現禁錯錶,淨係睇到第一圈時間為1'37"。
跟住休息咗一陣開始第二組,因為攰所以淨係跑咗 4 圈[attach]1640[/attach],時間為 1'43", 2'09", 1'46", 2'10"。
加埋屋企來回運動場慢跑既 4K,合共跑咗 8K。

8月份現時里數:71K [attach]1639[/attach]
作者: 洛虎添    時間: 2008-8-20 12:48
你訓練時候既強度越大, 越需要多0的熱量

例:

菲比斯每日需 12000 卡路里 係正常人既6倍有多

食多0的野先至可以跑多D跑遠D

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-20 14:25
原帖由 大隻添跑手 於 2008-8-20 12:48 發表
你訓練時候既強度越大, 越需要多0的熱量

例:

菲比斯每日需 12000 卡路里 係正常人既6倍有多

食多0的野先至可以跑多D跑遠D

大隻兄:
但係我怕肥wor,咁點算呀?[attach]1642[/attach]
作者: 洛虎添    時間: 2008-8-20 15:17
原帖由 大圍新跑手 於 2008/8/20 14:25 發表

大隻兄:
但係我怕肥wor,咁點算呀?1642

呢樣就要睇下你每日既訓練量ga...

每日都10-20K , carbo 及 適量脂肪 補充唔少得ga..

食得太少野跑果陣會好易到極點
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-22 00:46
8.21 Cross Training 一小時小型足球
襯住鸚鵡仲未飛到來又冇落雨,一星期一場友誼波如常進行,不過真係唔夠人踢只係 4 打 4 好辛苦呀。順便係度想問吓有冇其他 ching 有興趣又唔介意入來沙田既可以一齊玩。[attach]1650[/attach]
打完風我諗都會落幾日雨,正好可以比對腳休息吓,養精蓄銳跑好來緊8.31既比賽。[attach]1651[/attach]
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-8-22 08:25
原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-22 00:46 發表
襯住鸚鵡仲未飛到來又冇落雨,一星期一場友誼波如常進行,不過真係唔夠人踢只係 4 打 4 好辛苦呀。順便係度想問吓有冇其他 ching 有興趣又唔介意入來沙田既可以一齊玩。1 ...

小弟都有興趣,

不過自十多年前在英國同鬼仔踢完後就沒有再踢了,
所以宜家技術十分.......

作者: 神童威威    時間: 2008-8-22 10:35
原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-22 00:46 發表
襯住鸚鵡仲未飛到來又冇落雨,一星期一場友誼波如常進行,不過真係唔夠人踢只係 4 打 4 好辛苦呀。順便係度想問吓有冇其他 ching 有興趣又唔介意入來沙田既可以一齊玩。1 ...

大圍兄,的確好有興趣踢波,不過要平日入沙田踢真係好遠
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-24 21:52
8.24  公園緩跑徑15圈共約9K

今晚來一次8.31比賽模擬戰略試跑,雖然場地同埋時間都非常之唔同,都希望可以有參考作用。
每 3 圈分段時間為 8:15  8:50  9:11  9:37  9:11,總時間 45:04。
聽其他 ching 講要做好時間頭1K一定要盡量跑快少少,所以頭兩圈都刻意跑快,跟住用返大約 5'/K既平均速度完頭三段,第四段開始覺得攰同埋諗住留返少少力係尾段度沖一沖,雖然尾 3 圈都唔係好快,但起碼感覺係仲有力唔係斷使果隻。
根據今晚既試跑,考慮埋8.31條賽道要上斜落斜同埋係跑 10K,我都有信心可以 sub 55' 完成。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-24 21:57
原帖由 慢速小子 於 2008-8-22 08:25 發表

小弟都有興趣,

萬子兄:
同鬼仔踢唔講得笑wor,爛船都有三斤釘啦,下星期四預埋 ching 你呀。[attach]1661[/attach]
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-27 10:57
原帖由 慢速小子 於 2008-8-22 08:25 發表

小弟都有興趣,

萬子兄:
嘩!你踢開鬼仔而家對住我地呢班老鬼,你出 3 成功力都卓卓有餘啦,一於聽日星期四場波預埋你呀,8:15pm 火炭車站等,我 send 我手提去你訊息度來到既call我。[attach]1672[/attach]

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-29 00:23
8.28 沙田運動場 10圈 Interval Training
本來今晚係踢波既,點知有兩個波友唔得閒唔夠人 cancel 咗真係冇引[attach]1691[/attach],好彩萬子兄話唔來如果唔係實比佢話我玩野[attach]1692[/attach]。 既然冇波踢一於又去學吓人衝圈先,加埋來回運動場慢 jog 果 4K (其實回程太攰有一半要行) 共 8K[attach]1693[/attach]。
先由屋企慢 jog去運動場當熱身,去到運動場門口離遠見到有班應該係跑會既人係度預備緊練習,咪行埋去望吓會唔會見到d識得既長跑網 ching 啦,點知真係見到我偶像米拿兄wor,於是揮手同佢打個招呼啦[attach]1694[/attach],佢可能睇唔到我又或者唔認得我所以冇咩反應[attach]1695[/attach],反而好搞笑企佢隔離個位 ching 好開心咁又同我揮返手打招呼[attach]1696[/attach]。之後佢地開始跑,我就做吓拉筋然後都開始跑[attach]1697[/attach]。
今晚 10 圈既時間為:快跑 :1) 1:35     3) 1:40     5) 1:41     7) 1:37     9) 1:42
                                       慢跑 :2) 2:08     4) 2:20     6) 2:35     8) 2:42     10) 2:39
雖然快跑果幾圈都 keep 到個時間係 1:40 咁上下,但係跑完 2 組之後好明顯慢咗好多先夠時間回氣[attach]1698[/attach]。
我而家跑 10K 用平均速度跑可以做到 5"/K,如果我想可以做到 4.5"/K 既話,咁樣練法會唔會有幫助?有冇 ching  ctse 可以比d意見小弟?[attach]1699[/attach]
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-31 16:22
8.31 第24屆泰基盃10公里賽
今日賽事順利完成 + 達標,總時間 54:18 (大會時間 53:52),因為今日天氣仲係好熱同埋成9:00先開跑已經好曬,賽道仲要係不停咁上落斜,做到呢個時間已經好滿意。其實真係要多得有 ching 預先提供有關賽道情況,如果唔係真係不敢想像。
分段時間:
5:38 / 5:40 / 5:12 / 10:38 (4-5K, 唔知點解睇唔到4K個牌) / 5:03 / 5:58 / 5:50 / 5:18 / 5:01 (4:35)真係咁快[attach]1806[/attach]
今次呢個比賽自己都學d野,應該開始識得 listen to my body,真係一個好好既比賽經驗。

8月總里數 (練習 + 比賽):98K
9月目標里數                    :120K

作者: 瘋瘋    時間: 2008-8-31 16:57
作者: spmho    時間: 2008-8-31 17:03
今次俾大圍兄快過我 ,我會努力
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-2 11:51
9.1 Cross Training 沙田曾大屋人造草足球場
之前個fd約踢波以為係平時踢開d小型足球,已經推咗佢話比賽完果日要休息吓,後尾知道係踢大波仲要係沙田區咁難得,嗱嗱淋改口風話就算腳痛都來[attach]1789[/attach],踢完真真覺得好好玩,就算搞到受傷都抵[attach]1790[/attach]。
事源有一球我已經推過對方一個後衛係禁區頂諗住起腳射門[attach]1788[/attach],就係呢個時候感覺背脊比人壓一壓,就係咁右腳腳尖鋤落個地度,即時感覺到隻食趾好痛[attach]1791[/attach],擰轉頭望咗條友2,3秒以為自已會發火[attach]1786[/attach],點知原來自己年紀大冇使火,心諗鬼叫自已細粒輸身材冇計啦(其實可能係比對方身形嚇親唔敢出聲)[attach]1787[/attach],返到屋企除鞋先知成隻腳趾個甲位瘀使,希望唔會影響到練跑啦[attach]1792[/attach]。

P.S.:初時以為自己比賽完第二日就可以去踢波,復完得咁快好掂咁,點知睇返原來好多ching已經開始recover run,仲係咁意都話10K,一個字"勁"。[attach]1793[/attach]

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-4 15:30
3/9 沙田運動場 10圈 Tempo + 10圈 Easy Run

踢完 1/9 場波之後整瘀咗隻腳趾加上好似仲未復原咁,本來唔諗住跑,但係又怕月尾冇里數交同埋咁好又可以準時放工,都係走返轉 keep 住個進度。[attach]1826[/attach]

首先屋企樓下慢 Jog 2K去運動場當熱身,拉完筋諗住先來10圈 Tempo,希望 keep住大約每圈1'55,但係發現自己真係唔識控制速度,頭果圈快到1'50,之後一放慢就慢到1'58,跟住都係時快時慢咁跑完 10圈,之後休息飲水,因為唔小心 delete 咗個時間,淨係記得個總時間係 19'xx。[attach]1827[/attach]

休息完開始跑埋其餘10圈,但係跑落冇咩力所以將 Tempo 改為 Easy Run,仲諗住跑多5圈算數收工走人,唔知好彩定唔好彩,跑跑吓有個 ching 慢慢過咗我但係之後佢又冇加速咁走咗去,於是我一路跟住佢跑,仲每個圈都keep到2'0x,總時間為 20'18,分段 1'56, 2'01, 2'05, 2'07, 2'04, 2'03, 2'00, 2'00, 1'59, 2'00,好彩有果位 ching 帶住我跑,如果唔係應該跑唔到咁平均。[attach]1828[/attach]

休息一陣之後諗住Jog返屋企,果時先識後悔點解頭先唔跑少5圈,對腳完全係冇力同埋隻腳趾又有d痛痛地,仲要鬼咁肚餓,冇計都要半行半彈咁"冷"到大圍火車站真係唔想再行走咗去搭小巴,卒之用咗半個鐘有多先返到屋企[attach]1824[/attach]。咁辛苦先呃到果 10K 里數,值唔值得呢[attach]1825[/attach]?

作者: Alfred    時間: 2008-9-4 23:54
原帖由 大圍新跑手 於 4/9/2008 15:30 發表
3/9 沙田運動場 10圈 Tempo + 10圈 Easy Run

踢完 1/9 場波之後整瘀咗隻腳趾加上好似仲未復原咁,本來唔諗住跑,但係又怕月尾冇里數交同埋咁好又可以準時放工,都係走返轉 keep 住個進度。1826

首先屋企 ...

絕對值架ching。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2