香港長跑網 - 長跑長友

標題: 「強風正勁�強風吹拂」 [打印本頁]

作者: 阿火    時間: 2011-3-6 09:31
標題: 「強風正勁�強風吹拂」
師兄/師姐:

唔知道大家有冇睇過講跑步嘅小說「強風吹拂」、漫畫「強風吹拂」、電影「強風正勁」呢?

因為我曾經睇過呢套日本電影,但唔知道香港邊處有得買小說、漫畫或電影DVD呢?
最近朋友提及有關跑步書籍,亦使我好想尋找它們,謝謝!

電影曾帶出「跑步是為了甚麼?」,以及「對跑手最好的稱讚,你認為是什麼?」答案當時令我一生受用!

「強風正勁」電影是根據日本作家三浦紫苑嘅小說「強風吹拂」改編,講述10位大學田徑隊成員為了參加大學馬拉松接力賽而奮鬥的故事。

「強風正勁」電影http://www.youtube.com/watch?v=1Q9jPJqA6Bs
「強風吹拂」小說http://www.anobii.com/books/強風吹拂/9789866823619/0173bf84ab36a9694b/
「強風吹拂」漫畫http://lingocandy.pixnet.net/blog/post/32424130

(英文:Feel the wind,日文:風が強く吹いている)

作者: 得得地    時間: 2011-3-6 10:22
原帖由 阿火 於 2011-3-6 09:31 發表
唔知道大家有冇睇過講跑步嘅小說「強風吹拂」、漫畫「強風吹拂」、電影「強風正勁」呢?
因為我曾經睇過呢套日本電影,但唔知道香港邊處有得買小說、漫畫或電影DVD呢?
最近朋友提及有關跑步書籍,亦使我好想尋找它們,謝謝!

電影曾帶出「跑步是為了甚麼?」,以及「對跑手最好的稱讚,你認為是什麼?」
答案當時令我一生受用!

我舊年三月, 喺飛機睇咗哩套戲. 好好睇 !
不過, 香港好似冇哩隻碟賣, 搵唔到.

有次喺新世紀, 應該係最樓上好大間嘅大眾書局,
我見到有佢本書賣, 不過我冇買到......

你講嘅兩個問題同啟發, 好可惜我已經唔記得咗個答案,
(如果冇正式答案, 個諗法同啟發, 我都唔記得咗.)
但係我就好記得隊長, 佢對個個人都好好, 照顧好好,
所以先感動到跑步唔跑步嘅人都幫佢實現夢想.
有時我都覺得, 哩一樣係好值得欣賞嘅地方.

我之前嘅留言:   https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=9422&extra=page%3D7&page=2
有關 箱根駅伝 :   http://hk.myblog.yahoo.com/duckduck-day/article?mid=6213   
作者: 大俠    時間: 2011-3-6 12:12
我有碟, 都幾好睇
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-6 13:18
大俠隻碟有冇中文字幕?等我又找下....
作者: 大俠    時間: 2011-3-6 13:25
原帖由 MatthewTse 於 6-3-2011 13:18 發表
大俠隻碟有冇中文字幕?等我又找下....

緊係有字幕啦, 唔係都唔知佢up乜spring
作者: 阿火    時間: 2011-3-6 15:14
今日,
去過旺角信和,間間漫畫店都話冇入到呢本漫畫。
去過旺角樓上書店,間間書店都話聽都未聽過呢本小說,有間話三年前入過但唔會再入....

唔通連個天都唔鍾意我???
作者: 司機    時間: 2011-3-6 15:23
係土豆睇過

另外taobao有D9中字

作者: MatthewTse    時間: 2011-3-7 15:25
原帖由 阿火 於 2011-3-6 15:14 發表
今日,
去過旺角信和,間間漫畫店都話冇入到呢本漫畫。
去過旺角樓上書店,間間書店都話聽都未聽過呢本小說,有間話三年前入過但唔會再入....

唔通連個天都唔鍾意我???

阿火 ching ~~ 今日去過 Wanchai "雲起"漫畫店, 都話冇, Show 你 post 個 link「強風吹拂」漫畫, Check database 話倉庫裡有 (遲d有可能送回 Taiwan), 已預訂了 book 1 - 3, $40 each. 旺角信和好似有雲起,你再去問問...

作者: 阿火    時間: 2011-3-7 17:56
原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 15:25 發表 阿火 ching ~~ 今日去過 Wanchai "雲起"漫畫店, 都話冇, Show 你 post 個 link「強風吹拂」漫畫, Check database 話倉庫裡有 (遲d有可能送回 Taiwan), 已預訂了 book 1 - 3, $40 each. 旺角信和好似有雲起,你再去 ...

師兄,原來係你,怪唔得啦!
今日下午五點幾我又去左灣仔”雲起”漫畫店問,個店舖哥哥仔對我講點解今日之前又係有人問埋同一本漫畫?
我笑了一吓答佢因為有人尋日posted左上網介紹呢本漫畫囉!(咪係自己囉!)

我都係同你一樣訂左,又係一樣價錢,嘻嘻!

除左漫畫,小說都被評論好正,因為好多細節被電影版cut左!

阿火
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-7 18:02
原帖由 阿火 於 2011-3-7 17:56 發表

師兄,原來係你,怪唔得啦!
今日下午五點幾我又去左灣仔”雲起”漫畫店問,個店舖哥哥仔對我講點解今日之前又係有人問埋同一本漫畫?
我笑了一吓答佢因為有人尋日posted左上網介紹呢本漫畫囉!(咪係自 ...

Yeah!!!!

叫我 MT la. 小說我們又搜尋下, 發現互相通知!!! 如果我去Wanchai/North Point 熟悉 bookshop 訂小說, 駛唔駛幫你訂埋?

MT 上

作者: 阿火    時間: 2011-3-7 18:12
原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 18:02 發表 Yeah!!!! 叫我 MT la. 小說我們又搜尋下, 發現互相通知!!!                                              MT 上

MT師兄:
好開心我所講嘅野有人睇同重視!
目前我已去過幾間旺角樓上書店及灣仔書店搵過都冇!

至於漫畫,希望你閱後會令你更加熱愛跑步,”feel the wind!”

作者: 得得地    時間: 2011-3-7 18:13
OT 題外話:

有冇人睇過 [奈緒子] Naoko 哩套戲 ?!
又係著名漫畫改編......
今日喺旺角見隻 VCD 減價到 $29, 仲未捨得買......   

http://blog.xuite.net/s0901423/think/14523773

另外, 仲有漫畫 [馬拉松硬漢]...
雖然網上好似有得睇, 但係唔慣咁睇法... 所以未睇......   

http://www.comicscafe.com.hk/book0501.htm
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-7 18:27
阿火兄 ~~ 我次次練到爆肺死死下至安樂.....

得兄 ~~ 漫畫 [馬拉松硬漢] MK "十大" 漫畫有得睇, 一般 la. 誇張d...

作者: 司機    時間: 2011-3-7 19:18
原帖由 得得地 於 7-3-2011 18:13 發表
OT 題外話:

有冇人睇過 [奈緒子] Naoko 哩套戲 ?!
又係著名漫畫改編......
今日喺旺角見隻 VCD 減價到 $29, 仲未捨得買......   

http://blog.xuite.net/s0901423/think/14523773

另外, 仲有漫 ...

"奈緒子"劇情無"強風"咁熱血...
不過可能係"強風"太跨長..佢D完成時間好似有D唔合邏輯...
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-7 21:01
火師兄可能己经和我一樣,收到漫画到,明天可取啦!
作者: 阿火    時間: 2011-3-7 22:59
原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 21:01 發表 火師兄可能己经和我一樣,收到漫画到,明天可取啦!

MT:

唔好意思,之前用手機睇漏左你最一句關於訂小說,如果你真係搵到小說「唔洗」幫我訂,你只要回報俾大家知就得架喇,因為我唔想勞煩你又要約出黎交收,哈哈!
至於漫畫,我就冇你咁好彩,個店舖哥哥仔預先講左我訂就要兩至三個禮拜先有,佢亦都講左我對上個位顧客會好彩過我佢會早啲收到!

聽你咁講,你都對跑步充滿熱血!我黎緊會到朋友跑3月20日K-Swiss 10K、3月27日禁毒10K 同埋4月17日Panasonic 10K賽,志在玩吓,睇吓到時會唔會撞到你啦!旗

阿火
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-8 10:56
原帖由 阿火 於 2011-3-7 22:59 發表

MT:

唔好意思,之前用手機睇漏左你最一句關於訂小說,如果你真係搵到小說「唔洗」幫我訂,你只要回報俾大家知就得架喇,因為我唔想勞煩你又要約出黎交收,哈哈!
至於漫畫,我就冇你咁好彩,個店舖哥哥仔預先 ...

10k 賽還沒有跑過, 下季會試試. 預祝你順利跑個滿意時間。

作者: 阿火    時間: 2011-3-8 11:56
原帖由 MatthewTse 於 2011-3-8 10:56 發表 10k 賽還沒有跑過, 下季會試試. 預祝你順利跑個滿意時間。

MT:

咁收到漫畫後睇完再回報好睇定唔好睇啦!

阿火
作者: mc    時間: 2011-3-8 11:57
原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 21:01 發表 火師兄可能己经和我一樣,收到漫画到,明天可取啦!

MT, 等你個report
作者: 阿火    時間: 2011-3-8 12:07
這條URL都有少少介紹漫畫,等我又引死大家先....
http://blackburrowes.blog124.fc2.com/blog-entry-144.html
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-8 13:47
一路食一路看强風,我最擔心既畫風都冇問題,簡潔似死亡筆記類,就算不熱愛跑步,故事也相当吸引。
作者: 斯卡    時間: 2011-3-8 14:38
作者: 阿火    時間: 2011-3-8 15:30
睇電影時睇到我喊左出黎,點解?
因為套戲描繪到跑手嘅心情同埋隊友間肝膽相照!
作者: 阿火    時間: 2011-3-9 04:11
呢個係其中一段電影拍攝花絮,起初以為跑幾吓步拍攝有幾難吖?但其實拍攝一班人靚同埋齊嘅跑步姿勢係唔容易! 片尾一幕似遊戲多過練習,演員們都好開心。不過我都會嘗試呢種鍛鍊方法!

http://tieba.baidu.com/%C1%D6%C7%B2%B6%BC/shipin/play/f6ef1abfcb07c85fe1c9f86e

作者: 喪Ken    時間: 2011-3-9 13:49
尋晚去咗荃灣圖書館還書,好唔覺意地見到有兩本「強風吹拂」小說,即刻借咗本...
作者: 阿火    時間: 2011-3-9 15:53
原帖由 喪Ken 於 2011-3-9 13:49 發表 尋晚去咗荃灣圖書館還書,好唔覺意地見到有兩本「強風吹拂」小說,即刻借咗本...

巧合!我今個中午從洛克道圖書館借到小說!
全書共四佰七十幾頁都算厚....
作者: 喪Ken    時間: 2011-3-9 23:28
原帖由 阿火 於 2011-3-9 15:53 發表

巧合!我今個中午從洛克道圖書館借到小說!
全書共四佰七十幾頁都算厚....

謝謝火兄推介,小弟昨晚時間趕急,去到翻譯小說一排見到有1Q84 便拿上手走人,點知眼尾見到同隔離櫃有2本書名熟口熟面的書,原來是昨午在跑網見 ching 推介過的。兩本書都咁厚,便放返低本 1Q84...
作者: 斯卡    時間: 2011-3-9 23:45
作者: 喪Ken    時間: 2011-3-10 08:00
原帖由 斯卡 於 2011-3-9 23:45 發表
兩本咁厚ge書.....你邊有時間睇....放低本比我先啦!

O 兄不好意思呀...本1Q84冇借到...
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-10 08:57
火兄 我經湾仔森記試找找,森記在軒泥C和飛林明道交界2樓,價錢未知,你手上台版幾錢,约台$除4。

O記 你想睇1Q84 我有B1B2,想借星期日帶比你,如果冇睇過村上小说就要有心理準備,非一般的。
作者: 斯卡    時間: 2011-3-10 10:05
作者: 阿火    時間: 2011-3-10 11:54
原帖由 斯卡 於 2011-3-10 10:05 發表 MT兄,都係唔好借啦,借完唔知幾時還....我真係好少出省的。村上啲書只睇過關於跑步個本......反而強風吹拂個本好有興趣睇。細個果陣睇過一本好厚,有關跑步的故事書,內容記得唔多,因為個陣係五年級,但印象 ...
斯卡兄:好多間市政圖書館都可以借閱「強風吹拂」小說!http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/catalogues/catalogues_srlm/catalogues_srlm.html
作者: 力    時間: 2011-3-19 13:39
請問漫畫版好唔好睇?我心思思又想入番套?
作者: 力    時間: 2011-3-19 13:42
原帖由 MatthewTse 於 2011-3-10 08:57 發表 火兄 我經湾仔森記試找找,森記在軒泥C和飛林明道交界2樓,價錢未知,你手上台版幾錢,约台$除4。O記 你想睇1Q84 我有B1B2,想借星期日帶比你,如果冇睇過村上小说就要有心理準備,非一般的。

我係村上迷,不過都頂唔住呢本84,有啲汗顏......
作者: 阿火    時間: 2011-3-20 14:44
原帖由 於 2011-3-19 13:39 發表 請問漫畫版好唔好睇?我心思思又想入番套?

力兄:

我建議你睇左電影版先,事關漫畫版較多少少描述每個角色....
雖然漫畫情節有啲同電影唔同,但我都覺得漫畫好睇!

阿火
作者: 力    時間: 2011-3-20 16:42
原帖由 阿火 於 2011-3-20 14:44 發表

力兄:

我建議你睇左電影版先,事關漫畫版較多少少描述每個角色....
雖然漫畫情節有啲同電影唔同,但我都覺得漫畫好睇!

阿火

Thank you!
作者: 得得地    時間: 2011-3-31 13:32
最近大家又講起跑步書, 咁我又講返哩本.
星期二晚經過黃埔大眾, (麥當當嗰邊個商場),
見到有好幾本 [強風吹拂], 賣 $50 兩本書類特價,
有興趣可以去睇睇.   

登錄/註冊後可看大圖

作者: Tarry    時間: 2011-3-31 13:49
原帖由 得得地 於 2011-3-31 13:32 發表
最近大家又講起跑步書, 咁我又講返哩本.
星期二晚經過黃埔大眾, (麥當當嗰邊個商場),
見到有好幾本 [強風吹拂], 賣 $50 兩本書類特價,
有興趣可以去睇睇.   

attachments/month_1103/2011030 ...

謝謝, 得得地報料, 去
作者: LMF    時間: 2011-4-12 23:36
請問DVD邊度有得買,我行過好多鋪頭都唔見有
作者: 阿火    時間: 2011-4-13 10:50
原帖由 LMF 於 2011-4-12 23:36 發表 請問DVD邊度有得買,我行過好多鋪頭都唔見有

LMF:

我已PM左你!

阿火
作者: gti205    時間: 2011-4-13 12:24
剛看完,好片。
我都想介紹一套同樣是用"箱根駅伝"做背景主題的影片名字叫"給天國的大輔",此影片是真人真事改編,+分感人和勵志,我己看過數次,但每次看都很感動。
希望各師兄、師姐都能分亨片中帶出的意義。

以下是影片內容:
天國的大輔

演員陣容:福山雅治、瀨戶朝香、 松本莉緒

改編自真人真事的「天國的大輔」,是日本電視台五十周年慶的特別日劇。此
劇根據佐藤大輔的父親佐藤忠廣為了紀念自己兒子所寫的一本紀錄書「我會死
嗎?」改編而成,該書還曾獲得日本的「紀錄片大賞」。

「天國的大輔」劇情描述每年在箱根舉行的長跑接力賽中,有一名優秀的長跑
選手大輔(小栗旬飾),雖然知道自己罹患重病,卻仍挑戰肉體極限,也讓前
往採訪的報社記者(福山雅治),從原本高傲的態度,漸漸被他感動。大輔雖
然因急性再生不良性貧血,在二十三歲英年早逝,故事簡單感人。

為了能將這部戲忠實呈現死亡與夢想,特別找來日本當紅明星如福山雅治等人
擔綱演出,甚至還找來專業的路跑選手,教導演員如何跑出自信、看起來像個
貨真價實的路跑選手。這讓在劇情中真的跑了趟車站接力賽的小栗旬大笑說:
「那個斜坡跑起來真的好辛苦啊,現在真的能感同身受了。」

為了完整呈現,劇組一行人也特別選在以長跑聞名的箱根作為拍攝的地點,其
中在國道上安排的路跑賽可讓製作單位煞費苦心,因為要讓拍攝進行順利,不
但在當時動用相當多警力,還讓整個國道大塞車。

拍完此劇後,福山雅治也不禁大嘆:「也許可以一個人獨活下去,但如果可以
找到互相了解、互相託付或被託付的人,一定很棒。」

http://www.tudou.com/playlist/playindex.do?lid=2791459&iid=18623683
作者: jackyleu    時間: 2011-11-15 10:30
原帖由 阿火 於 2011-3-6 09:31 發表
電影曾帶出「跑步是為了甚麼?」,以及「對跑手最好的稱讚,你認為是什麼?」答案當時令我一生受用!

剛剛從大眾買了這本小說($50兩本),非常好睇!

「對跑手最好的稱讚,你認為是什麼?」
並不是 「你很快!」,而是「你很強!」

這個答案真的很有意義!
作者: 司機    時間: 2011-11-15 14:44
原帖由 jackyleu 於 15-11-2011 10:30 發表

剛剛從大眾買了這本小說($50兩本),非常好睇!

「對跑手最好的稱讚,你認為是什麼?」
並不是 「你很快!」,而是「你很強!」

這個答案真的很有意義!

$50??????邊區 ...please PM

作者: jackyleu    時間: 2011-11-15 17:32
旺角新世紀大眾搬遷清貨,$50兩本書,真係好抵!
作者: 司機    時間: 2011-11-15 20:52
原帖由 jackyleu 於 15-11-2011 17:32 發表
旺角新世紀大眾搬遷清貨,$50兩本書,真係好抵!

ching是"強風吹拂"嗎?
多唔多貨...
作者: jackyleu    時間: 2011-11-16 09:57
原帖由 司機 於 2011-11-15 20:52 發表

ching是"強風吹拂"嗎?
多唔多貨...

係呀!約有5-10本! 不過搬遷清貨好似已經完咗!
作者: 司機    時間: 2011-11-16 18:27
原帖由 jackyleu 於 16-11-2011 09:57 發表

係呀!約有5-10本! 不過搬遷清貨好似已經完咗!

買了,謝謝

17/11係last day
作者: jackyleu    時間: 2011-11-17 11:03
原帖由 司機 於 2011-11-16 18:27 發表

買了,謝謝

17/11係last day

Good!!!  雖然本書幾長 (接近500頁), 不過真係好好睇, 睇到停唔到, 差不多睇完了!
作者: alvinz    時間: 2011-11-17 14:23
原帖由 司機 於 2011-11-16 18:27 發表 買了,謝謝17/11係last day

唔知今日Last Day重有冇貨呢. 太耐冇去過新世紀.

呢本書之前都係中央圖書館睇過, 唔知幾時先會有個"香港"版呢~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2