香港長跑網 - 長跑長友

標題: 練跑過程:跑步人生(再接再勵) [打印本頁]

作者: redred    時間: 2008-7-20 01:52
標題: 練跑過程:跑步人生(再接再勵)
好啦,買左新錶,計到時間
都係時候開個練跑日誌
大家ching/ctse 多多指教,得閒入黎坐下,招呼唔到, 唔好見怪" />hjk" />" />hjk" />

作者: nc    時間: 2008-7-20 02:03
原帖由 redred 於 2008-7-20 01:52 發表
都係時候開個練跑日誌
大家ching/ctse 多多指教,得閒入黎坐下,招呼唔到, 唔好見怪" />hjk" />

恭喜恭喜redred姐
作者: redred    時間: 2008-7-20 02:14
18/7/2008 由屯門鄧記→蝴蝶灣更衣室

先運動場warm up 2個圈(第8線)
02'29"47
02'20"05
用左17'26"66等人& 拉筋
由澤豐起步→蝴蝶更水室 35'01"10
停低拉筋05'44"82
再重起步跑回澤豐36'59"35

過程:
原本諗住係鄧記跑圈
點知見到7兄係場邊,過了幾分鐘,新look既ken 兄到逹
再見叮噹姐由更衣室方向行黎
係大家好言相向下,決定一同慢跑
出鄧記即見blackfly 兄

今次由留力既7兄同輕鬆彈彈下既blackfly伴我慢跑
而ken 兄則陪叮澢姐邊跑邊傾邊練氣

woo~~跑入蝴蝶更衣室途中,果真風景怡人
而且海風吹黎,格外醒神
回程途中,遇到傳說中既yungwai ching

之後由yungwai & blackfly 2位ching 帶頭跑回鄧記
而7兄則一路充當教練,導促我唔好放棄
而後面由ken 兄 & 叮噹姐拍住慢跑,各自回家修練
最後得我同7兄回鄧記拉筋及吹水

在今次跑中,多謝7兄同blackfly慢跑就我速度
另,特別鳴謝7兄不停在則指點教導及屈教練既呼吸法
等我宜家mark 低佢,次次都要記得點改跑姿 :

1. 大腿如何提升,不要用小腿力 (由7兄傳授)
2. 呼吸心法 (由屈教練傳授)
3. 跑時,手既搖擺 (多謝7兄指出問題所在,及指導如何改善)

好彩今次有去跑啫, 唔係點學到咁多野呀
咁多謝學,真係有排練

不過,腳又再痛過,似乎因為就左巳經傷左既筋,而引致另一絛筋都開始瀨野
睇黎過埋7月26,真係要好好休息jgh" />jg" />h

作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-7-20 09:12
原帖由 redred 於 2008-7-20 01:52 發表
都係時候開個練跑日誌
大家ching/ctse 多多指教,得閒入黎坐下,招呼唔到, 唔好見怪" />hjk" />

恭喜恭喜redred姐
作者: nc    時間: 2008-7-20 12:57
標題: 回復 3# 的帖子
red姐, warmup兩個圈的速度好快喎
作者: 711MF    時間: 2008-7-20 18:50
作者: redred    時間: 2008-7-20 18:51
原帖由 obaanc 於 2008-7-20 12:57 發表
red姐, warmup兩個圈的速度好快喎
nc 姐, 我就咪只係warm up 快囉
由蝴蝶返鄧記個段路
跑到我想停
唔係7兄傍住
我一早停左行返去
作者: nc    時間: 2008-7-20 22:20
原帖由 redred 於 2008-7-20 18:51 發表
nc 姐, 我就咪只係warm up 快囉
由蝴蝶返鄧記個段路
跑到我想停
唔係7兄傍住
我一早停左行返去

redred姐, 妳得o架 , 其實妳跑得很好, 真係o架.
不過都係個句, 快d攪番掂對腳, 長跑長有
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-21 09:50
作者: 力    時間: 2008-7-21 10:04
標題: 回復 1# 的帖子
恭喜 redred C tse
作者: Gills    時間: 2008-7-21 12:49
嘩...恭喜RedRed C姐, 開Blog大吉, 長Blog長有, 幾時比D時間大家分享吓先?
作者: Alfred    時間: 2008-7-21 13:38
原帖由 Gills 於 21/7/2008 12:49 發表
嘩...恭喜RedRed C姐, 開Blog大吉, 長Blog長有, 幾時比D時間大家分享吓先?  

Gills兄,你又幾時開blog呢?
作者: kenneth    時間: 2008-7-21 14:49
作者: Gills    時間: 2008-7-21 17:56
原帖由 Alfred 於 21-7-2008 13:38 發表

Gills兄,你又幾時開blog呢?

唉....懶到死, 用左好多時間跑步(藉口), 無冇心機Blog, 寫吓故事仲好, 不過我的長跑故事會擇吉日推出下集. 咁不如比D機會C兄/C姐Blog.
作者: Gills    時間: 2008-7-21 17:57
原帖由 kennethwat 於 21-7-2008 14:49 發表
REDRED 姐,現在隻腳有冇事?

睇怕未好哂, 因為未開始有試錶時間.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 18:00
開張大吉!

作者: blurmax    時間: 2008-7-21 18:04
開張大吉!

作者: nc    時間: 2008-7-21 21:05
原帖由 Gills 於 2008-7-21 17:56 發表

唉....懶到死, 用左好多時間跑步(藉口), 無冇心機Blog, 寫吓故事仲好, 不過我的長跑故事會擇吉日推出下集. 咁不如比D機會C兄/C姐Blog.

Gills ching, 我以為你唔記得下集, 等到我地個個都  

快d啦
作者: redred    時間: 2008-7-22 09:33
原帖由 711MF 於 2008-7-20 18:50 發表
恭喜 redred姐.
warmup兩個圈真好快喎...努力加油..
重有唔好講教只不過係互相提點,我都係經其他cing,教導下所應知.大家分享,,
希望大家進步啦.
7兄, 真係要多謝你就真
將你d寶貴經驗教我
唔係我到宜家都唔明點樣先可以提高大腿
識lee 樣,跑時可以省好多小腿力
作者: redred    時間: 2008-7-22 09:34
原帖由 obaanc 於 2008-7-20 22:20 發表

redred姐, 妳得o架 , 其實妳跑得很好, 真係o架.
不過都係個句, 快d攪番掂對腳, 長跑長有
唉..nc姐, 多謝你關心
我都希望快d好返
但今日唔知係咪無捽藥酒
今日條筋特別痛
行一步痛一下
作者: redred    時間: 2008-7-22 09:38
gills 兄, 你既下集等到我地頸都長
我都變左長頸鹿
莫非gills 兄其實準備緊一本黃頁咁厚既下集比我地分享
好期待

作者: lvrunner    時間: 2008-7-22 09:39
紅紅姐 ~

有冇食消炎/止痛丸呀!  小弟相信D神油冇乜作用bor, 小心愈整愈傷呀!!

作者: redred    時間: 2008-7-22 09:47
原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 09:39 發表
紅紅姐 ~

有冇食消炎/止痛丸呀!  小弟相信D神油冇乜作用bor, 小心愈整愈傷呀!!
LV CHING...講起真係無.....
睇黎真係要食, 今晚返去食返粒
但係咪普通去藥房買個d消炎藥巳經ok ?唔該曬
作者: lvrunner    時間: 2008-7-22 09:54
原帖由 redred 於 2008-7-21 17:47 發表
LV CHING...講起真係無.....
睇黎真係要食, 今晚返去食返粒
但係咪普通去藥房買個d消炎藥巳經ok ?唔該曬

係呀, 小弟上次mentioned果種, 亞yungwai兄亦提及過NSAID(Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug)丸, 但切記唔好空肚食, 會"那"胃的.
作者: redred    時間: 2008-7-22 09:58
ken兄未攪掂呀
今日無捽藥酒
點知一步一驚心(即係仲係痛)
行步路都就住就住
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-22 10:01
作者: redred    時間: 2008-7-22 10:07
原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 09:54 發表

係呀, 小弟上次mentioned果種, 亞yungwai兄亦提及過NSAID(Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug)丸, 但切記唔好空肚食, 會"那"胃的.
LV CHING, 即係普通消炎丸唔得 ? 一定係nsaid 少有用嗎 ?
想請問ching 你之前提及可以係屈人持同萬0買到
咁佢包裝係咪會註明 nsaid 這些字 ?
我怕一陣買錯, 買左人地普通消炎藥
作者: 711MF    時間: 2008-7-22 10:45
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 10:50
同意.不過醫生都係會開消炎藥的. 如去左睇. 記住keep 住個袋, 食完未好晒,可以去藥房配. $0.5 - $1 粒到
作者: redred    時間: 2008-7-22 10:54
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-22 10:01 發表
紅紅ctse,
你個頭像好鬼屎型bor! 好似有個男跑手力跑個女跑手咁bor!  嘻嘻嘻. 精彩精彩!
隻腳好返未呀, 就來尋花問柳啦, take care!
瘋兄, 未好返我都會黎尋花問柳, 最多跑少d
作者: redred    時間: 2008-7-22 10:58
多謝7兄同clerkb 兄意見
睇醫生..其實唔想..因為好似唔係好嚴重
不過, 想請問睇普通醫生巳經ok
定係一定要搵d專科睇 ?
作者: lvrunner    時間: 2008-7-22 11:02
原帖由 redred 於 2008-7-21 18:07 發表
LV CHING, 即係普通消炎丸唔得 ? 一定係nsaid 少有用嗎 ?
想請問ching 你之前提及可以係屈人持同萬0買到
咁佢包裝係咪會註明 nsaid 這些字 ?
我怕一陣買錯, 買左人地普通消炎藥" />hjk" />" />hjk" />

red red tse,

NSAID is the catagory of the drug,  And the drug is divided into either generic name (雜嘜牌) or brand name (名牌).  Generic is cheaper than brand.  Generic name for this pain/anti-inflammatory pill is "Ibuprofen", brand name in HK is called "Cortal"  Just ask the pharmicist at the counter and say you want Ibuprofen or something equivalent to Ibuprofen which is Cortal in HK.  Hope I am not confusing you.  No need to see doctor at this stage yet.  Take the pill first to see if it is better.  Like clerkb hing said, even you go see doctor, he/she will prescribe you the same kind of pills.

作者: clerkb    時間: 2008-7-22 11:10
其實我信你. 消炎藥好普通. 傷得多就知

我試過有d藥房吾肯開, 要我睇次醫生, 拎個袋.  跟住好易買到
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 11:18
作者: redred    時間: 2008-7-22 11:41
原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 11:02 發表

red red tse,

NSAID is the catagory of the drug,  And the drug is divided into either generic name (雜嘜牌) or brand name (名牌).  Generic is cheaper than brand.  Generic name for this pain/anti-i ...
哦..真係唔該曬 lv 兄既解釋
咁我宜家明白曬啦
我今晚返學前會抽d時間先時間去買, 希望快d好返
作者: kenneth    時間: 2008-7-23 08:45
作者: redred    時間: 2008-7-23 10:24
原帖由 kennethwat 於 2008-7-23 08:45 發表

ctse 今天情況如何 仲有冇痛?
KEN 兄, 我食左消炎+止痛藥呀
不過仲係痛呀
作者: kenneth    時間: 2008-7-23 10:28
作者: 711MF    時間: 2008-7-23 10:37
作者: lvrunner    時間: 2008-7-23 11:09
原帖由 redred 於 2008-7-22 18:24 發表
KEN 兄, 我食左消炎+止痛藥呀
不過仲係痛呀jgh" />jg" />

redred tse,

What kind did you buy?   Did you talk to the pharmacist at the drug store?  If no relieve then it is time to visit the doctor.
作者: clerkb    時間: 2008-7-23 12:20
原帖由 kennethwat 於 2008-7-23 10:28 發表

睇睇醫生穩陣D ﹗

Yes
作者: clerkb    時間: 2008-7-23 12:28
原帖由 711MF 於 2008-7-23 10:37 發表
redred 姐 其實你係,肌肉 / 根膜 / 骨,這一樣痛  ??
如果 按摩 &摔藥酒 自己唔夠力架,叫屋企人幫幫啦...

之前我問過個做過鈇打的. 吾係要大力摔的. 源住傷左既根來順摔便可.
作者: redred    時間: 2008-7-23 12:30
原帖由 kennethwat 於 2008-7-23 10:28 發表

睇睇醫生穩陣D ﹗
唔駛掛
我覺得抖耐d應該會好返
作者: redred    時間: 2008-7-23 12:32
原帖由 711MF 於 2008-7-23 10:37 發表
redred 姐 其實你係,肌肉 / 根膜 / 骨,這一樣痛  ??
如果 按摩 &摔藥酒 自己唔夠力架,叫屋企人幫幫啦...
7兄, 一 定唔係肌肉同骨, 所以應該係筋拉傷左

尋日個藥劑師話傷左筋好麻煩, 要休息好耐~唉
作者: 711MF    時間: 2008-7-23 12:35
作者: redred    時間: 2008-7-23 12:35
原帖由 clerkb 於 2008-7-23 12:28 發表

之前我問過個做過鈇打的. 吾係要大力摔的. 源住傷左既根來順摔便可.
係咁架咩
但我之前睇鐵打, 佢都唔幫我捽
係咁易比d藥酒同放塊草藥上去,包埋就係
作者: nc    時間: 2008-7-23 12:38
原帖由 clerkb 於 2008-7-23 12:20 發表

Yes

x2, 在佐敦有個鉄打師傅幾好, 有幾個行山朋友幫襯開, 很多年前我試過他的針灸一、兩次 (膝頭), 之後沒事了.  如想試o下, 可pm妳.
作者: clerkb    時間: 2008-7-23 12:57
原帖由 redred 於 2008-7-23 12:30 發表
唔駛掛
我覺得抖耐d應該會好返

隻腳係你自己的, 自己決定啦. 不過你都要一世用佢的
作者: redred    時間: 2008-7-23 12:59
[quote]原帖由 obaanc 於 2008-7-23 12:38 發表

登錄/註冊後可看大圖

x2, 在佐敦有個
作者: nc    時間: 2008-7-23 13:03
原帖由 obaanc 於 2008-7-23 12:38 發表

x2, 在佐敦有個鉄打師傅幾好, 有幾個行山朋友幫襯開, 很多年前我試過他的針灸一、兩次 (膝頭), 之後沒事了.  如想試o下, 可pm妳.

不過, 無論係西醫/中醫, 都係撞彩, 睇下夾唔夾.
作者: clerkb    時間: 2008-7-23 13:05
原帖由 redred 於 2008-7-23 12:35 發表
係咁架咩
但我之前睇鐵打, 佢都唔幫我捽" />
係咁易比d藥酒同放塊草藥上去,包埋就係

個個師傅都吾同. 我只是亂講. 因為你有炎症, 所以佢吾幫你捽. 又可能佢懶吾幫你捽.  其實原則都有小心似 . 西醫的急救. 冷, 熱敷咁. 當你初傷時 會冷敷減輕傷勢.  事後傷勢穩定先熱敷 , 增加血液循環.  而捽藥酒都係有相似作用. 一般藥酒都有田(三)七. 佢係加速散'魚'血的
作者: redred    時間: 2008-7-23 13:06
又出唔到字
nc 姐, 麻煩你pm 我
作者: redred    時間: 2008-7-23 13:08
原帖由 clerkb 於 2008-7-23 12:57 發表

隻腳係你自己的, 自己決定啦. 不過你都要一世用佢的
知啦..ching, 不過我之前岩岩跑個時痛得仲勁
我都係咁休息左1個月左右就無事

不過, 我都會睇情況, 多謝ching 意見
作者: redred    時間: 2008-7-23 13:10
原帖由 clerkb 於 2008-7-23 13:05 發表

個個師傅都吾同. 我只是亂講. 因為你有炎症, 所以佢吾幫你捽. 又可能佢懶吾幫你捽.  其實原則都有小心似 . 西醫的急救. 冷, 熱敷咁. 當你初傷時 會冷敷減輕傷勢.  事後傷勢穩定先熱敷 , 增加血液循環.  而捽藥酒 ...
似係懶唔幫我捽多d囉
不過, 個陣時,敷完鐵打係好d
但我會敏感,痕死人
作者: redred    時間: 2008-7-23 13:27
原帖由 lvrunner 於 2008-7-23 11:09 發表

redred tse,

What kind did you buy?   Did you talk to the pharmacist at the drug store?  If no relieve then it is time to visit the doctor.
LV ching, 我係屈人寺同 藥劑c講左我既情況, 之後佢建議我買 "nurofen" 既止痛藥
佢有你提及既成份 " ibuprofen"
作者: nc    時間: 2008-7-23 14:21
redred姐,

已pm地址.
作者: redred    時間: 2008-8-3 19:40
今日去左做gym
大約做了1hrs 左右
但腳到今天仍痛,尤奇想試跑步機時
結果,做完即睇針灸同敷藥 (試新醫師,夠細心同專業)

踏單車機 : 2次各15mins : 3.7km , 3.6km
另一部又係類似單車機功能,但唔知叫咩 : 玩左15mins
划艇機 : 10mins ,(1000m掛,唔記得單位)
跑步機 : 跑左2mins (痛..痛...痛)

希望快d好返,
腳..你要爭氣d啦
作者: 叮叮噹    時間: 2008-8-3 23:40
原帖由 redred 於 2008-8-3 19:40 發表
今日去左做gym
大約做了1hrs 左右
但腳到今天仍痛,尤奇想試跑步機時
結果,做完即睇針灸同敷藥 (試新醫師,夠細心同專業)

踏單車機 : 2次各15mins : 3.7km , 3.6km
另一部又係類似單車機功能,但唔知叫咩 : 玩左 ...

Redred,
醒目啊!找到醫師,有沒有他的服務時間,
pm給瘋狂跑步機嗎?因為我沒有醫師的資料.

妳的腳如何呀?
希望妳好快康復.
作者: michaelyw    時間: 2008-8-4 07:47
原帖由 redred 於 2008-8-3 19:40 發表
另一部又係類似單車機功能,但唔知叫咩 : 玩左 ...

也許是stepper~

願你早日康復
作者: redred    時間: 2008-8-4 11:16
原帖由 叮叮噹 於 2008-8-3 23:40 發表

Redred,
醒目啊!找到醫師,有沒有他的服務時間,
pm給瘋狂跑步機嗎?因為我沒有醫師的資料.

妳的腳如何呀?
希望妳好快康復.
叮噹姐, 我巳將醫師資料pm左比瘋兄啦
今日會去再針多一次
希望快d可以跑返

叮噹姐, 搵日好返一齊跑囉
作者: redred    時間: 2008-8-4 11:16
原帖由 michaelyw 於 2008-8-4 07:47 發表

也許是stepper~

願你早日康復
MICHAEL 兄,多謝曬
作者: 叮叮噹    時間: 2008-8-4 23:21
原帖由 redred 於 2008-8-4 11:16 發表
叮噹姐, 我巳將醫師資料pm左比瘋兄啦
今日會去再針多一次
希望快d可以跑返

叮噹姐, 搵日好返一齊跑囉

好呀 !等妳的好消息.
作者: Molala2    時間: 2008-8-4 23:29
祝早日康服
作者: 711MF    時間: 2008-8-5 09:59
作者: redred    時間: 2008-8-5 12:12
尋日又去左針多次同敷左藥
問過醫師, 佢叫我睇情況
話應該問題不大
但都要再休息下先可以做返d劇烈的運動

今日按落仍有痛
但無之前咁痛
作者: redred    時間: 2008-8-5 12:31
我想請問各位有經驗ching/ctse

按本人狀況,估計要休息多久才可以正式跑返 ?
我唔想跑完又傷,又曬長時間休息

我想一開始巳經可以跑返, 唔需要再擔心又再傷
作者: 卓卓    時間: 2008-8-5 21:13
原帖由 redred 於 2008-8-5 12:31 發表
我想請問各位有經驗ching/ctse

按本人狀況,估計要休息多久才可以正式跑返 ?
我唔想跑完又傷,又曬長時間休息

我想一開始巳經可以跑返, 唔需要再擔心又再傷

師姐,我勸你都是黎個大休吧,不要心急......
雖然我唔知你 [ 筋 痛 ] 的情況有幾壞,
你試下set一個 period , during 3日或 5日 黎個超慢既跑步,睇下醫療或自我(服原)情況進展如何,只要一痛就要停,不要硬上....
以上是小弟受傷的日子跑步經驗,直至自己完全好番,可以放縱狂奔!
緊記好番,唔好突然黎個一百米或4百爆速,後果 = =....不說了..
作者: nc    時間: 2008-8-5 21:25
同意上面ching所說來個大休, 待完全沒有腳痛才復出試跑, e d 野唔急得  

最緊要保住對腳
作者: ram    時間: 2008-8-5 23:15
red ctse 放心養傷,來日方長
待完全康復後再跑過
希望早日可以同ctse跑番轉~
作者: Gills    時間: 2008-8-6 13:56
標題: 回復 67# 的帖子
Right, 好似"艾粒619"兄咁講, 只宜慢跑... ...慢跑... ...慢慢跑.
作者: kenneth    時間: 2008-8-15 16:25
作者: redred    時間: 2008-8-15 16:44
ken 兄, 呵呵,我期待巳久既日子好快來臨
下星期必定出山
到時可以觀賞下ken 兄同7兄改善跑姿後既快速沖圈
從中偷師
另再偷偷欣賞ken 兄既新寵

到時, 唔好笑我跑得超慢呀,知無
作者: kenneth    時間: 2008-8-15 17:06
作者: KK    時間: 2008-8-15 19:24
祝ctse 早日康復~最後我都休息緊隻腳趾公骨裂咗~
而家行路都有d傷殘~
哈哈~我都想快點康復跑番步~
作者: Gills    時間: 2008-8-16 06:45
咁phenli C兄及RedRed C姐就要多多休養生息, 復出後就養精蓄銳一鳴驚人.
作者: oscar    時間: 2008-8-16 06:59
作者: Gills    時間: 2008-8-16 07:17
原帖由 oscar 於 16-8-2008 06:59 發表
GILLS兄,乜咁早!
紅紅c姐你就一定要就住,唔好再傷,慢慢黎。
祝你早日康復。

係呀, 仲未 , 琴晚到家吓同加拿大D同事做緊野, 一陣先
作者: 叮叮噹    時間: 2008-8-16 21:57
redred,

妳隻腳進展如何呀?
幾時約慢跑一轉呀?
作者: KK    時間: 2008-8-17 01:32
原帖由 Gills 於 2008-8-16 06:45 發表
咁phenli C兄及RedRed C姐就要多多休養生息, 復出後就養精蓄銳一鳴驚人.  

多謝!!! 幪面超人ching~

你地d公仔圖案點整ga??

作者: blurmax    時間: 2008-8-17 18:24
多謝!!! 幪面超人ching~

你地d公仔圖案點整ga??

Choose "onion head" facial expression :

作者: KK    時間: 2008-8-18 00:54
標題: 回復 80# 的帖子
ching不太明白~~
我想的是那些白色公仔的圖案~~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-8-18 01:44
原帖由 phenli 於 2008-8-18 00:54 發表
ching不太明白~~
我想的是那些白色公仔的圖案~~

從洋蔥頭表情1或2,可以自選插入文字中.
作者: KK    時間: 2008-8-18 02:22
原帖由 叮叮噹 於 2008-8-18 01:44 發表

從洋蔥頭表情1或2,可以自選插入文字中.

謝謝ctse~~

希望傷患早日康復
否則成為悶死第一人----------------->
作者: redred    時間: 2008-8-19 13:10
phenli ching, 祝早日康復
ching 是否需要做物理治療 ?
作者: redred    時間: 2008-8-19 13:13
估計小腿現在沒什麼大礙了
現看看明晚跑還是星期四去做超慢跑觀眾

但因星期四有調動, 全日都要體力勞動
怕收工巳經行唔郁了

我要出山了~~~期待巳久 ...尤奇搭車經運動場只得個恨字
我要一雪前恥
作者: kenneth    時間: 2008-8-19 13:17
作者: redred    時間: 2008-8-19 13:37
原帖由 kennethwat 於 2008-8-19 13:17 發表

今晚先慢跑,試試先﹗但一定要"慢"及"輕鬆"的速度。
KEN 兄, 我今晚仲要返學呀
最快都要聽晚先可以開跑
作者: KK    時間: 2008-8-19 15:36
原帖由 redred 於 2008-8-19 13:10 發表
phenli ching, 祝早日康復
ching 是否需要做物理治療 ?

過一兩天我會照多次 X光
基本上都是休息讓他自己復原
希望下個月可以開始跑步
我都明白一個鐘意運動~但得恨字
係件好痛苦的事
在此,我都衷心祝願CTSE妳早日康復~
作者: nc    時間: 2008-8-19 21:15
原帖由 redred 於 2008-8-19 13:37 發表
最快都要聽晚先可以開跑

恭喜redred姐, 開跑喇 ...

初初要慢慢來, 試下試下先, 讓對腳適應跑番步的節奏. 長跑長有.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-8-19 22:17
原帖由 redred 於 2008-8-19 13:37 發表
最快都要聽晚先可以開跑

紅紅師姊,

恭喜妳出山之喜
記住慢慢跑,做足熱身與Cool down.
長跑長有
作者: Alfred    時間: 2008-8-20 08:03
原帖由 redred 於 19/8/2008 13:37 發表
最快都要聽晚先可以開跑

恭喜師姐出山再跑,努力!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-8-20 08:40
作者: kenneth    時間: 2008-8-20 16:09
作者: redred    時間: 2008-8-20 21:06
今晚去左開跑,不知是否太耐無跑,還是天氣真的太悶熱
跑得好辛苦,無氣又無力
最後,只小跑了幾個圈便收工了

拉筋前先跑第8線2個圈各02'45" + 02'46"12
拉筋後,
第5線, 02'32"61, 02'36"02, 02'41"70, 02'35"03, 02'42"71, 02'40"57, 02'50"46,
第8線,03'02"88, 03"06"13, 03'35"83
開頭都會諗返7兄教我改善既提腿及擺手
亦都用ken 兄教既呼吸法
但愈跑愈無力,而且腳好似抬唔起,小腿又愈黎愈緊
結果都係留待下次再練

至於小腿是否痛,明天報告
作者: cfchan    時間: 2008-8-20 22:28
原帖由 redred 於 2008-8-20 21:06 發表
跑得好辛苦,無氣又無力

拉筋後,
第5線, 02'32"61, 02'36"02, 02'41"70, 02'35"03, ...

恭喜redred ctse可以重新開跑
作者: nc    時間: 2008-8-20 22:38
原帖由 redred 於 2008-8-20 21:06 發表
跑得好辛苦,無氣又無力

拉筋後,
第5線, 02'32"61, 02'36"02, 02'41"70, 02'35"03, ...

紅紅姐, 恭喜恭喜 開跑成功

今天實在太悶熱了, 打風前, 再加上無跑一段時間, 能夠跑10個圈, 而且有這個成績, 真係非同小可, 一點也不慢了.  但仍要多保護對腳, 不要一開始便去到太盡, 一步一步慢慢加上去, 長跑長有

希望明天聽到紅姐的好消息
作者: 叮叮噹    時間: 2008-8-20 23:28
跑得好辛苦,無氣又無力

拉筋後,

久休復出,要慢慢適應呵!
今晚天氣真的太悶熱,小妹跑得好辛苦,
早知道可以約妳起跑.
作者: kenneth    時間: 2008-8-21 08:27
作者: 洛虎添    時間: 2008-8-21 08:46
原帖由 redred 於 2008/8/20 21:06 發表
跑得好辛苦,無氣又無力

拉筋後,

2樣都係ar..., btw, 妳當晚係邊度跑, 多數30-31度...

跑到跑唔到就唔好再勉強再跑落去la..., 否則會更易受傷

作者: ram    時間: 2008-8-21 08:52
恭喜 redred ctse 復操
慢慢地小心地跑,一起享受跑步樂趣~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2