香港長跑網 - 長跑長友

標題: 要換鞋,徵意見 [打印本頁]

作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 16:19
標題: 要換鞋,徵意見
小妹要換跑鞋了!
沒有參加比賽,平日練跑用,喜歡較厚底,明顯外八字腳,沒有扁平足,價錢要實惠.
過去,現在穿Adidas,考慮試試美記,有沒有好介紹及意見?

另外,小妹發現樓下運動店有美記賣,價錢平,唔知道如何分辨它是否正貨呢?
作者: 力    時間: 2008-7-21 16:25
I just bought a pair of Wave Spacer last Sunday. It's good!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 16:30
How good is Wave Spacer?
作者: spmho    時間: 2008-7-21 16:39
叮師姐,以我記憶,我覺得你唔適合spacer
因為鞋底保鞋唔算十分好
呢類係做適合track練習同俾身體唔算太重既人士

我估師姐都係慢跑居多,建議你買返d腳跟保護較強既鞋,如美記rider、aero
其實你可以到鞋店直接問個老闆有什麼鞋適合你
一來你自己可以學到野,兩來知道間鞋店係pro既定係錢字當頭

好既鞋店應該可以就你既情況,推介合你既鞋

作者: kenneth    時間: 2008-7-21 16:39
作者: 力    時間: 2008-7-21 16:42
輕到吳識講

作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 17:04
原帖由 Alex 於 2008-7-21 16:42 發表
輕到吳識講

一定唔識合小妹囉!比我壓扁
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 17:07
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-21 16:39 發表
叮師姐,以我記憶,我覺得你唔適合spacer
因為鞋底保鞋唔算十分好
呢類係做適合track練習同俾身體唔算太重既人士

我估師姐都係慢跑居多,建議你買返d腳跟保護較強既鞋,如美記rider、aero
其實你可以到鞋店直接 ...

邊間pro呀?
上星期去麗閣找不到ching提及的鞋店,
星期四必去該區,想去睇睇,聽下意見.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 17:12
原帖由 kennethwat 於 2008-7-21 16:39 發表

小弟之是用 WARE 10 系列,已用了兩對,避震等都相當不錯,但較為重了少少,而 WARE SPACER 據聞來港的,都沒有小弟碼數,所以我和此鞋都無緣,如閣下暫時只是慢跑,不會去得太快的話,小弟覺得 WARE11 都應該可 ...

ware10 & 11有何分別?
重少少可能更適合小妹.
作者: leefs    時間: 2008-7-21 20:32
NIKE  專賣店"平貨"
地址﹕觀塘開源道62號駱駝漆大廈一座B3鋪

有成2000呎專賣NIKE嘢,市價4至5折…
作者: nc    時間: 2008-7-21 21:24
原帖由 叮叮噹 於 2008-7-21 17:12 發表

ware10 & 11有何分別?
重少少可能更適合小妹.

叮噹姐,
小妹現穿wave rider 11, 穿了大約3個月, 覺得都幾好, 底是厚d - 保護性好d, 其他就唔係好清楚

都係以前做隱蔽青年時e到d  ching說wave rider 11好, 所以便試下, 買時永安做緊9折.
作者: blurmax    時間: 2008-7-21 21:33
NB 903 is probably a good choice to U!

登錄/註冊後可看大圖

http://www.nbwebexpress.com.hk/newbalance/product/WR903LW

作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 21:57
標題: 回復 12# 的帖子
好靚啊!個底夠厚,似我個對.
等我去shopping先!
作者: nc    時間: 2008-7-21 21:57
原帖由 blurmax 於 2008-7-21 21:33 發表
NB 903 is probably a good choice to U!

登錄/註冊後可看大圖

http://www.nbwebexpress.com.hk/newbalance/product/WR903LW

幾靚喎, 價錢都好靚
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 21:58
原帖由 obaanc 於 2008-7-21 21:24 發表

叮噹姐,
小妹現穿wave rider 11, 穿了大約3個月, 覺得都幾好, 底是厚d - 保護性好d, 其他就唔係好清楚

都係以前做隱蔽青年時e到d  ching說wave rider 11好, 所以便試下, 買時永安做緊9折.

等我去試試先.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 21:59
原帖由 obaanc 於 2008-7-21 21:57 發表

幾靚喎, 價錢都好靚

How much?
我想先試美記.
作者: nc    時間: 2008-7-21 22:17
美記wave rider 11, 我買的時候折了好似是$500幾, 買了就唔記得幾多銀
作者: cfchan    時間: 2008-7-21 22:21
原帖由 obaanc 於 2008-7-21 22:17 發表
美記wave rider 11, 我買的時候折了好似是$500幾, 買了就唔記得幾多銀

唔使五百幾,我果對幾個月前買,折實$472銀
作者: nc    時間: 2008-7-21 22:26
可能係, 因為我張credit card statement是$506, 可能買了其他野

買左就唔記價錢
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 22:45
原帖由 obaanc 於 2008-7-21 22:26 發表
可能係, 因為我張credit card statement是$506, 可能買了其他野

買左就唔記價錢 " />

買完唔記價錢係女性的特性,又係死穴,唔覺唔覺會好快乾塘.
四百幾合我budget.
作者: lvrunner    時間: 2008-7-21 23:38
Ding Dong tse,

Do you have over pronated feet?  NB 903 is a stability performance shoes for over pronated feet.  I just bought a pair myself (see my thread).  I have yet tried it for a LSD (over 15 miles) so don't really know how good it is.  But it is excellent for short 10Ks and intervals.  The heel isn't as thick as the Asics 2130 or 2120 (last years model) though.  Try the Asics 2130, one of the most popular running shoes in North America besides the Asics Kayano 14.

Oh , make sure you get yourself a good pair of arch support insoles for your new shoes.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-21 23:42
標題: 回復 21# 的帖子
Thanks for your recommendation.
I'll get a pair of arch support insoles as well.
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 00:03
其實慢跑, 我會著d 舊鞋算. 因為跑得都吾會快, 衝力都會吾大, 我試過 幾星期 , 每星期超過百K 都冇事. 亦問過個兩個朋友, 佢地都咁做. 就係跑屯門至荃灣青山路果段路.

另外, 我有兩對 rider  , rider 7, rider 8 . 價錢是 $350. 如果太貴 , 就覺吾值.  吾知係吾係口裨問題. 之後d rider X , Y, Z 貴晒
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 08:21
作者: redred    時間: 2008-7-22 08:40
叮噹姐, 如果去開荃灣, 可以去下中興睇下
佢d美記大約300~500左右
都有d款揀下

不過,想請教下大家
其實咁多款美記有咩分別 ? 好似wave 係咩意思 ?
作者: Alfred    時間: 2008-7-22 08:49
原帖由 叮叮噹 於 21/7/2008 17:07 發表

邊間pro呀?
上星期去麗閣找不到ching提及的鞋店,
星期四必去該區,想去睇睇,聽下意見.

師姐,唔係麗閣,係幸福邨,長沙灣港鐵站B出口,過咗救護站就係,商塲地下。
作者: Gills    時間: 2008-7-22 09:10
原帖由 Alfred 於 22-7-2008 08:49 發表

師姐,唔係麗閣,係幸福邨,長沙灣港鐵站B出口,過咗救護站就係,商塲地下。

Alfred兄, 是否商場內舖面望到球場果間.
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 09:54
原帖由 redred 於 2008-7-22 08:40 發表
叮噹姐, 如果去開荃灣, 可以去下中興睇下
佢d美記大約300~500左右
都有d款揀下

不過,想請教下大家
其實咁多款美記有咩分別 ? 好似wave 係咩意思 ?

每款牌子都有自己標榜的技術來作避振. mizuno 用wave 瀉力, tiger 用gal , nb 好似用absorb

http://www.mizuno.com.tw/mizuno/web/mizuno/wave/index.html

簡單來講, 一般人被mizuno 介定有 三種類型 低,中,高弓
http://www.mizunousa.com/Corporate.nsf/WebPages01/D2063D2B4D3C079285256ECF00509CE6?OpenDocument

所以起碼有三類. 來以用途來細分幾類, 距離, 速度 

http://www.run100.jp/gear/shoes.html

最後可能想賺多d你d錢又再分 .... 

詳情都係上mizuno 睇

作者: kenneth    時間: 2008-7-22 09:55
作者: lvrunner    時間: 2008-7-22 10:05
原帖由 clerkb 於 2008-7-21 17:54 發表
每款牌子都有自己標榜的技術來作避振. mizuno 用wave 瀉力, tiger 用gal , nb 好似用absorb

So far, Asics Tiger嘅gel系列鞋應該算是No.1.  試著吓對Kayano便知龍與鳳了.  

作者: clerkb    時間: 2008-7-22 10:15
eKiden 真係未岩你著住. 好武斷咁講. 如果你係可以 10km 跑37 min 內, 全馬接近sub three 著下冇防.

我冇著過 ekiden , 吾好講到佢咁差(今年金帶都係著佢跑全馬). 亦吾好拎來行街, 佢好似係石墨底來, 吾好咁浪費. 遲d練好再作. 

跑山款多數重的.如merrel. 好多都鞋底硬,'come' 磨 . 其實係我來講. rider 以可應付一般山徑, 因為現在大部分

都是石屎路, 碎石路都吾太多
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 10:18
原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 10:05 發表

So far, Asics Tiger嘅gel系列鞋應該算是No.1.  試著吓對Kayano便知龍與鳳了.  

我有朋友臨吾要時,試剪開鞋底, 不過找不到 gel . Anyway, 我聽過既跑鞋(mizuno 同 asics 都有著開的), asics 係最好的
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 10:21
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 10:27
其實rider 的 , 另外選擇 我覺得可試 aero , 保護減左d(相對rider ) , 不過 輕幾多 的 可以試試. 或再進一級的Idaten

rider(310g) > aero(240g) >  idaten (200g)  (以重量計)  主要設計好似都係類似的 

idaten > aero > rider 以咬地計 

註: 我未著過aero , idaten 的

作者: clerkb    時間: 2008-7-22 10:27
原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 10:21 發表

的確,以前買錯了鞋,現在,此鞋都差不多比小弟行到報銷了。

攪錯, 咁浪費
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 10:29
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 10:30
ok wor. good ! Where buy ga
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 10:31
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 10:32
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 10:33
原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 10:32 發表

不能說的....秘密﹗hjhvbj" />hjhvbj" />只能說是行貨。

頂你, 要滅口,

講離聽下啦, 米咁孤,寒啦.

作者: Alfred    時間: 2008-7-22 10:33
原帖由 Gills 於 22/7/2008 09:10 發表

Alfred兄, 是否商場內舖面望到球場果間.

對哂。上次我見好多牌子嘅鞋都有。
作者: spmho    時間: 2008-7-22 10:36
原帖由 clerkb 於 2008-7-22 10:27 發表
其實rider 的 , 另外選擇 我覺得可試 aero , 保護減左d(相對rider ) , 不過 輕幾多 的 可以試試. 或再進一級的Idaten

rider(310g) > aero(240g) >  idaten (200g)  (以重量計)  主要設計好似都係類似的 ...

我自己著過兩對aero,其實都唔錯
正如b兄所講,佢輕過rider,都係一對唔錯既慢跑鞋

lv兄講既老虎鞋,香港好少同好貴,kayano買成$8xx以上,有d成千
未必適合叮噹姐
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 10:37
原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 10:31 發表

sun威都闆都叫小弟買對 aero 試試﹗等小弟減到140後,就會入一對。

如果係, 你試著Idaten先. 我覺得好d ,咬地. 遇到平野就好買. 我見過最平 350到(米當訓練鞋著)
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 10:41
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 10:52
haha , idaten 仲美呀 !
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 10:54
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 11:13
呀, 跑會有個叫亞基 , 佢岩岩買左 idaten , 你可睇下.

另外個叫亞源, 佢好似著 aero 的
作者: lvrunner    時間: 2008-7-22 11:16
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-21 18:36 發表
lv兄講既老虎鞋,香港好少同好貴,kayano買成$8xx以上,有d成千
未必適合叮噹姐

哇! 搶錢law! 小弟對Kayano 12 (two years old model)都係$75USD減價買的.  鞋身比other Asics narrow小小, 但跑起黎真係好似個脚錚裝咗彈弓咁! .  一分錢一分貨. 依家等緊Kayano 14年尾on sale才入貨.

作者: kenneth    時間: 2008-7-22 11:17
作者: spmho    時間: 2008-7-22 11:18
原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 10:54 發表

等小弟返港留意吓先﹗ 只拍老闆話沒有我的尺碼﹗" />

算啦,我建議ken兄最多去到aero
因為某個程度上idatan開始似lightsurd,應該唔係你杯茶啦
但idatan既顏色的確係最多最fancy
作者: spmho    時間: 2008-7-22 11:22
原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 11:16 發表

哇! 搶錢law! 小弟對Kayano 12 (two years old model)都係$75USD減買的.  但跑起黎好似個脚錚裝咗彈弓咁!

最唔開心係賣到咁貴都係「中國」製
就算最新既nimibus10,我係香港見既都係國貨

所以lv兄你地好幸福,鞋款多,質素好,價錢平均比較平
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 11:25
原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 11:17 發表

CHING 後日小弟昅昅﹗另外閣下後日來不來?

梗係吾來, 成三十度呀, 依家休息下好過啦. 迎奧運, 中國加油
作者: kenneth    時間: 2008-7-22 11:28
作者: clerkb    時間: 2008-7-22 11:40
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-22 11:18 發表

算啦,我建議ken兄最多去到aero
因為某個程度上idatan開始似lightsurd,應該唔係你杯茶啦
但idatan既顏色的確係最多最fancy

um .... 真係要佢試試先知.   以我覺得 lightscud, spacer, subthree, idaten, aero  保護性相差不太大, 他們的腳'爭'都有一定的厚度的. (當然aero 真係最多). 我都係以保護性來作首要. 健康為首的. 吾會胡亂叫佢買的. 亦吾想叫佢買貴野. 而佢都有能力分的. 你睇平時處理網上d 事就知. 我只想比d 岩佢範圍既鞋試作比賽(可能會盡d , 不過次數不會多)同interval (運動場) 用而已. 長課可用回rider 麻,    亦冇叫佢立即買. 試岩先, 再見平, 先出手. 當然最終決定係佢.

以咬地計 (lightscud > spacer ) > (subthree = idaten 估計) > aero. 不過佢地與 ekiden 差好遠以保護性來計

我只著過 lightscud , spacer , subthree , 不過最愛spacer .

作者: redred    時間: 2008-7-22 13:18
各ching ,睇左咁多頁, 同睇埋網頁(日文唔曉睇喎)
都唔係好明個分別
同點樣先會合適自己喎

wave ekiden : ching 所講就輕身, 避震差只係合適比賽著
rider : 保護性夠
aero : 好似最平均,保護性,咬地震性,輕身都比較平均

因為下個月左右, 我都要買對跑鞋
我成日睇美記個d, 但點分咩打咩 ?唔通下下問sales ?
其實佢對鞋點可以一睇就知 ? 請各位賜教
作者: 力    時間: 2008-7-22 13:22
some of the sales are very pro (e.g. such as sales of Athletics Natxxx). Ask them and some of them can provide their advise to you
作者: spmho    時間: 2008-7-22 13:38
um .... 真係要佢試試先知.   以我覺得 lightscud, spacer, subthree, idaten, aero  保護性相差不太大, 他們的腳'爭'都有一定的厚度的. (當然aero 真係最多). 我都係以保護性來作首要. 健康為首的. 吾會胡亂叫佢買的. 亦吾想叫佢買貴野. 而佢都有能力分的. 你睇平時處理網上d 事就知. 我只想比d 岩佢範圍既鞋試作比賽(可能會盡d , 不過次數不會多)同interval (運動場) 用而已. 長課可用回rider 麻,    亦冇叫佢立即買. 試岩先, 再見平, 先出手. 當然最終決定係佢.

以咬地計 (lightscud > spacer ) > (subthree = idaten 估計) > aero. 不過佢地與 ekiden 差好遠以保護性來計

我只著過 lightscud , spacer , subthree , 不過最愛spacer

b兄所言甚是,我呢d跑步初哥無謂多言

都唔係好明個分別
同點樣先會合適自己喎

wave ekiden : ching 所講就輕身, 避震差只係合適比賽著
aero : 好似最平均,保護性,咬地震性,輕身都比較平均

因為下個月左右, 我都要買對跑鞋
我成日睇美記個d, 但點分咩打咩 ?唔通下下問sales ?
其實佢對鞋點可以一睇就知 ? 請各位賜教

其實鞋係貼身既野,你睇我地講既野
一個話呢隻鞋好,一個話o個隻鞋好,咁即係隻隻好?
咁當然唔會

其實最好係有個教練跟你
因為佢最知你既身型、你練既野程度,咁樣佢建議你買既鞋就比較中肯一d
但就係因為好多人都無教練

個個買鞋都係問下問下,永遠都係要trial and error
一定係要著過先知
呢個係個人經驗

作者: clerkb    時間: 2008-7-22 14:17
>b兄所言甚是,我呢d跑步初哥無謂多言
吾係. 我由吾係d 咩專家, 我只係講自己既立場 . 比意見 我覺得冇問題. 何況我都吾係著過好幾多鞋. 亦有紙上談兵的 (我未著過aero同 identan,只係拎過上手.  ) 都想交流d 睇法.  反而你太言重 , 你覺得我認為你多言. 我冇反對aero.  

好似 之前係另一處, 見到 gills 講 lightscud 既睇法, 佢覺得斜路吾好, 可能由於鞋底硬. 我冇留意到, 所以我都會注意下係吾係 ? 不過理論後, 我認同佢既講法

>個個買鞋都係問下問下,永遠都係要trial and error
>一定係要著過先知
>呢個係個人經驗

絕對同意. 初入鞋店, 我覺得太多鞋. 真係冇從入手. 之前我有提過kenneth 試下  spacer . 點知冇留意到會有冇鞋號既情況. 所以米講多兩款.  總知試到岩先好買.

作者: clerkb    時間: 2008-7-22 14:28
原帖由 redred 於 2008-7-22 13:18 發表
都唔係好明個分別
同點樣先會合適自己喎

aero : 好似最平均,保護性,咬地震性,輕身都 ...

我好少比意見d吾未見過既人. 因為未同你跑過. 吾知你買來有咩目的. 所以我都吾想同比吾到意見的 . 而 網頁主要目的係答係點解分咁多款. 只可講 ekiden 絕對吾岩大部分人.
作者: spmho    時間: 2008-7-22 14:37
叮噹、redred姐,其實你地買鞋如果唔放心唔知點,你地不如搵人同你一齊去買啦
兩位屯門人,大把師兄可以幫到你,kenneth兄係屯門買美記仲有人肉七折

諗諗佢
作者: redred    時間: 2008-7-22 15:51
多謝clerkb 兄同stanley 兄既意見先
我買鞋都係留意d款式先
當然著落覺得岩先會買

希望叮噹姐可以快d搵到心頭好
下次記得著靚鞋出黎show off, 等我恨下

e....ken兄擺明係熟客喎(係咪就係m記附近個間 ? )
有7折咁好, 唔怪得佢成日係咁買跑鞋啦
我都係某幾間買女仔去街衫有9折咋...
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-22 16:20
原帖由 Alfred 於 2008-7-22 08:49 發表

I see Thks.
I will go on Thur.
作者: spmho    時間: 2008-7-22 16:27
原帖由 redred 於 2008-7-22 15:51 發表
多謝clerkb 兄同stanley 兄既意見先
我買鞋都係留意d款式先
當然著落覺得岩先會買

希望叮噹姐可以快d搵到心頭好
下次記得著靚鞋出黎show off, 等我恨下jg" />

e....ken兄擺明係熟客喎(係咪就係m記附近個 ...

好多跑鞋都無咩款可言,有時可以話老套
賴茄、愛迪d款係好,不過垃圾亦多(當然呢兩個牌子有好野)
買跑步鞋最好係功能、保護性行先
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-22 16:41
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-22 14:37 發表
叮噹、redred姐,其實你地買鞋如果唔放心唔知點,你地不如搵人同你一齊去買啦
兩位屯門人,大把師兄可以幫到你,kenneth兄係屯門買美記仲有人肉七折

諗諗佢

等師兄出聲出手相助 lae飯應
星期四先去荃灣中興看看,再去長沙灣看看,聽聽小白意見,
星期五或六再去新墟新威睇,
相信可以 決定買邊對啦!
作者: Alfred    時間: 2008-7-22 22:01
原帖由 叮叮噹 於 22/7/2008 16:41 發表

等師兄出聲出手相助 lae飯應
星期四先去荃灣中興看看,再去長沙灣看看,聽聽小白意見,
星期五或六再去新墟新威睇,
相信可以 決定買邊對啦!

乘機行街?
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-22 23:09
小妹唔種意行街的!
有需要才去行喱.
作者: redred    時間: 2008-7-22 23:56
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-22 16:27 發表

事實..跑鞋d款又真係
不過話曬都叫有d顏色可以揀下
好過連色都無得揀
作者: kenneth    時間: 2008-7-23 08:41
作者: Gills    時間: 2008-7-23 12:31
原帖由 kennethwat 於 23-7-2008 08:41 發表

算熟客啩,由一出來返工,幫襯該店買鞋買到今日(以前是買籃球鞋多)。另外小弟其實不是經常買鞋的,但會買多一對備用。

人肉7折咭....

登錄/註冊後可看大圖

作者: clerkb    時間: 2008-7-23 12:54
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-22 16:27 發表

其實我都吾明 , 點解mizuno 吾可以設計埋d 外形好d 既鞋. 好跑同 好形真係不能共存?
作者: blurmax    時間: 2008-7-24 00:31
I changed my perference from Mizuno to NB latetly coz I found it harder and with better response.
作者: blurmax    時間: 2008-7-24 00:57
I guess Mizuno's wear is better than Nike  wor.  U can use photoshop to resize ur pics and Xanga for posting.

http://www.xanga.com/blurmax
作者: spmho    時間: 2008-7-24 09:53
原帖由 clerkb 於 2008-7-23 12:54 發表

其實我都吾明 , 點解mizuno 吾可以設計埋d 外形好d 既鞋. 好跑同 好形真係不能共存?

可以既,但要諗下喎
跑鞋技術用左一部份成本
外形搵designer又一部份成本,越靚越貴
到時對鞋仲唔賣成千幾蚊一對,邊個肯買?
作者: clerkb    時間: 2008-7-24 11:45
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-24 09:53 發表

可以既,但要諗下喎
跑鞋技術用左一部份成本
外形搵designer又一部份成本,越靚越貴
到時對鞋仲唔賣成千幾蚊一對,邊個肯買?

其實我冇著過adidas d 跑鞋. 因為見好似吾岩腳型. 不過只睇對鞋款同估計效能. $6XX  都可同mizuno d $6XX 比. mizuno 果d 都幾'娘' .
作者: spmho    時間: 2008-7-24 13:10
原帖由 clerkb 於 2008-7-24 11:45 發表

其實我冇著過adidas d 跑鞋. 因為見好似吾岩腳型. 不過只睇對鞋款同估計效能. $6XX  都可同mizuno d $6XX 比. mizuno 果d 都幾'娘' .

我自己都無著過愛迪
一來好似b兄你咁講,唔岩腳型
二來真係好靚既我覺得唔係好多
三來我覺得佢d鞋保護性唔係好好,睇得上眼既鞋底較薄,鞋底厚既,個款又唔得
作者: clerkb    時間: 2008-7-24 13:12
oh, 你講得佢好差哦
作者: spmho    時間: 2008-7-24 13:16
原帖由 clerkb 於 2008-7-24 13:12 發表
oh, 你講得佢好差哦

其實我一路都唔敢買佢d鞋,因為價錢佢唔係特別平
個價錢同美記差唔多
同有d朋友買過著過,評語唔係好好

我只係知道有一兩個series既愛迪鞋好似唔錯
不過而家好似唔見有
作者: 力    時間: 2008-7-24 18:45
原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-24 13:16 發表

其實我一路都唔敢買佢d鞋,因為價錢佢唔係特別平
個價錢同美記差唔多
同有d朋友買過著過,評語唔係好好

我只係知道有一兩個series既愛迪鞋好似唔錯
不過而家好似唔見有

聽講 add啲zero唔錯, 另外見到白頭師兄果對都好似幾好!
作者: redred    時間: 2008-7-24 21:44
叮噹姐, 買左鞋未 ?
買左記得post 上黎比大家開下眼界
作者: 叮叮噹    時間: 2008-7-24 23:21
原帖由 redred 於 2008-7-24 21:44 發表
叮噹姐, 買左鞋未 ?
買左記得post 上黎比大家開下眼界

今晚買了鞋及水樽連腰袋,超值及超喜歡!
剛回家,等小妹沖完涼再慢慢影相post上來分享.
作者: blurmax    時間: 2008-7-24 23:31
你著開Mizuno's wear有甚麼心得嗎?

Not much gar.  In fact most of my running wear were from my running races including Nike 10 K, NB's SCM tees of course.  However Mizuno's running shorts are most comfortable.
作者: Gills    時間: 2008-7-25 09:12
原帖由 叮叮噹 於 24-7-2008 23:21 發表

叮叮噹C姐, 妳的戰利品......想賞相.
作者: nc    時間: 2008-7-25 09:20
叮叮噹姐,

妳賣關子呀????
作者: redred    時間: 2008-7-25 11:48
叮噹姐, 又話比相睇既
攪到我好心急呀
快d啦..快d啦
作者: nc    時間: 2008-7-25 22:44
原帖由 叮叮噹 於 2008-7-24 23:21 發表

叮叮噹姐, 妳返來未呀

有相睇未呀...
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-7-26 17:54
攪到我都身痕......
but....
我對鞋著左年多..姐姐送的聖誕禮物....
係天水圍銀座買 $200 多,,,
http://www.run-it.co.uk/store/la ... o_Conquest_Jnr.html
不過係藍色邊

我都好心急睇呀 !!!  女人睇下人地買左咩戰利品也好開心架!
作者: Gills    時間: 2008-7-28 13:36
叮叮噹C姐幾日冇上黎, 唔知係咪掛住試對新鞋, 跑黎跑去, 唔記得左我地班Fans呢?
作者: blurmax    時間: 2008-7-28 13:43
叮叮噹C姐,

Looking forward to seeing ur new running shoes too~
作者: nc    時間: 2008-7-28 13:53
叮叮噹姐, 好掛住妳呀, 自從星期四晚一別後, 已三天了, 妳在哪?? 是否已遠走高飛

妳知道我們等妳嗎
作者: redred    時間: 2008-7-28 15:35
叮噹姐, 你去左邊呀~~~(大叫中)
聽到就應下啦
作者: 叮叮噹    時間: 2008-8-1 17:00
我回來了!
唔好意思,首次離開大家幾天,才知道好掛住小師妹...
小妹家中的腦震盪,學人攪工潮囉!
星期五開始沒有電腦用...
靚相要等等部腦出廠.....
對新鞋已經跑了三天共22km,還未習慣,但一次比一次好著.
作者: redred    時間: 2008-8-1 17:15
叮噹姐, 好掛住你呀
仲以為你去左邊

咁幾時有相比我地欣賞下呀
作者: nc    時間: 2008-8-1 17:25
原帖由 叮叮噹 於 2008-8-1 17:00 發表
我回來了!
對新鞋已經跑了三天共 ...

太好了, 知道叮叮噹姐平安已很足夠了
作者: 叮叮噹    時間: 2008-8-1 17:32
原帖由 redred 於 2008-8-1 17:15 發表
叮噹姐, 好掛住你呀
仲以為你去左邊

咁幾時有相比我地欣賞下呀

冇腦用的日子,只好專心跑步,
多跑幾百里才能回本 ,希望物有所值
作者: Gills    時間: 2008-8-1 17:38
原帖由 叮叮噹 於 1-8-2008 17:00 發表
我回來了!

Glad to hear from you. 再唔上黎, 真係要出尋人post, 或者去開鄧記搵Kenneth兄幫手貼街招呀. 3日22K唔錯播.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-8-1 17:47
原帖由 Gills 於 2008-8-1 17:38 發表

Glad to hear from you. 再唔上黎, 真係要出尋人post, 或者去開鄧記搵Kenneth兄幫手貼街招呀. 3日22K唔錯播.

好驚啊!在鄧記貼街招,我死硬!
出街實比人笑,比人追
著新鞋跑步特別開心,不知不覺跑遠了.
作者: 711MF    時間: 2008-8-1 18:06
作者: blurmax    時間: 2008-8-1 21:08
Ding Dong Ctse,

Nice to see U again.  I had my 10 Km run tonite too.  My NB 901 still made my run felt good.
作者: Alfred    時間: 2008-8-1 21:15
原帖由 叮叮噹 於 1/8/2008 17:00 發表
我回來了!

開鞋要等對鞋適應,慢慢嚟。
作者: redred    時間: 2008-8-2 18:38
叮噹姐, 如果有時間,可唔可以貼鞋既相上黎呀 ?
我今日都去左睇跑鞋

但美記太多款式, 都唔知邊款先適合

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2