香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2008-9-28 荃灣區國慶盃長跑賽 (截止日期9月16日) [打印本頁]

作者: desmond    時間: 2008-7-23 14:44
標題: 2008-9-28 荃灣區國慶盃長跑賽 (截止日期9月16日)
比賽日期:2008年9月28日 (星期日)
報到時間:上午7:30        起步時間:上午8:30
比賽路線:汀九引水道 (約九成平路,一個折回點)       
賽事距離:八公里                                               
截止日期:2008年9月16日
報名費用:每位港幣80元正 (名額有限,先到先得)               
晶片按金︰港幣100元正冠軍晶片按金,擁有個人冠軍晶片者可免收按金。
集合地點 : 在青山公路汀九停車場。(近麗都灣及汀九橋橋底)

報名表: https://www.longrun.hk/doc/TW_Nationalday08.doc
路線圖: https://www.longrun.hk/doc/TW_Nationalday_map.doc

呢個比賽我都未玩過,但睇可樂個邊情況麻麻 ,有高興趣跑的c-hing c-tse在等可樂盃的同時請留意這比賽的截止日期是2008年9月16日。
作者: 力    時間: 2008-8-28 13:30
Any chings and ctses hv join this race
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-28 15:25
小弟明天會寄 Form,希望趕得切啦,未報名既 ching ctse 都要快d手。[attach]1687[/attach]
作者: blurmax    時間: 2008-8-28 16:27
I will mail the enrollment form tmw too
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-8-28 21:57
我都寄左啦!
作者: blurmax    時間: 2008-8-29 08:26
Mailed my enrollment form in the early morning today
作者: 洛虎添    時間: 2008-9-7 22:27
準備寄form la...
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-7 23:55
原帖由 大隻添跑手 於 2008-9-7 22:27 發表
準備寄form la...

大隻 ching:
聽日拿拿淋即刻寄咗佢啦,我上星期都寄咗,到時又可以一齊跑。
作者: MJ576    時間: 2008-9-15 14:42
有冇 c hings / c tse 跑過哩條賽道呢?

可否分享 ?
作者: saki    時間: 2008-9-15 23:48
仲考慮果日去遠足定比賽...........
作者: hobbywet    時間: 2008-9-17 22:41
我仲未收到信喎
作者: randyip    時間: 2008-9-17 23:51
原帖由 hobbywet 於 2008-9-17 22:41 發表
我仲未收到信喎
ching 你都好勁wor,3日跑2場
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-18 11:36
原帖由 hobbywet 於 2008-9-17 22:41 發表
我仲未收到信喎

我都未收到,就來跑wor!一陣打去問吓搞咩先。[attach]2097[/attach]
作者: pwong5618    時間: 2008-9-18 12:27
標題: 回復 9# 的帖子
此路線與 NB 15K 同一條路線,NB 15K 就跑長 D 至回頭,
起步是有一段 300-400M 斜路,都幾斜下,勿衝上去,唔係就回唔到氣, 終點同一位置,急斜下來,也要小心!其它路是引水進道平路,很好跑,風景也十分好,可看青馬及汀九橋。

我都有報此比賽,因為想懷念吓以前年青時代練跑地点,
另外也近些屯門,方便一些。
作者: Gills    時間: 2008-9-18 12:32
標題: 回復 14# 的帖子
咁pwong兄加油啦, 小妹對8K賽有點疲倦, 怕再走類似比賽, 唔識跑10k以上, 睇吓當日得唔得閒, 過黎做"義公"先.
作者: pwong5618    時間: 2008-9-18 12:39
唔係做 " 義妹 " 咩?!
作者: blurmax    時間: 2008-9-18 12:42
Gills, I don't think any running distance below 42 Km will cause trouble to U wor.  By the way don't address urself as "siu Mui" which is quite odd!

作者: pwong5618    時間: 2008-9-18 13:00
最緊要  " 開心 "
最緊要  " 好玩 "

理佢係 " SIU MUI "
理佢係 " SIU  DE "

作者: Gills    時間: 2008-9-18 13:49
原帖由 blurmax 於 18-9-2008 12:42 發表
Gills, I don't think any running distance below 42 Km will cause trouble to U wor.  By the way don't address urself as "siu Mui" which is quite odd!  

....
作者: Gills    時間: 2008-9-18 13:52
原帖由 pwong5618 於 18-9-2008 13:00 發表
最緊要  " 開心 "
最緊要  " 好玩 "

理佢係 " SIU MUI "
理佢係 " SIU  DE "

Right, 聽歌...

http://www.youtube.com/watch?v=ZKIGpkOiPTM
作者: blurmax    時間: 2008-9-19 00:40

http://hk.youtube.com/watch?v=QAa-dE1WZpk

登錄/註冊後可看大圖

作者: Gills    時間: 2008-9-19 09:29
原帖由 pwong5618 於 18-9-2008 12:39 發表
唔係做 " 義妹 " 咩?!

比賽"做妹"唔係幾好呀.
作者: Gills    時間: 2008-9-19 09:30
原帖由 blurmax 於 19-9-2008 00:40 發表

http://hk.youtube.com/watch?v=QAa-dE1WZpk

登錄/註冊後可看大圖

多謝blurmax兄, 亞SA好野, 讚吓自己先, 亞嬌好野.
作者: 瘋瘋    時間: 2008-9-19 10:17
作者: Gills    時間: 2008-9-19 10:27
標題: 回復 24# 的帖子
悶悶地可以搵倒幾多野睇嫁.
作者: 瘋瘋    時間: 2008-9-19 10:30
作者: blurmax    時間: 2008-9-19 10:32
blur兄對youtube產生左興趣!

Youtube is really very interesting gar !

Dedicate this to LongRun.hk

http://hk.youtube.com/watch?v=UQ0pV2QGfy4
作者: 洛虎添    時間: 2008-9-19 23:05
我就未肯定可以跑呢個la...

多數預唔得
作者: MJ576    時間: 2008-9-20 14:59
原帖由 blurmax 於 2008-9-19 10:32 發表

Youtube is really very interesting gar !

Dedicate this to LongRun.hk

http://hk.youtube.com/watch?v=UQ0pV2QGfy4

Blurmax,

你真係一字 ""

作者: blurmax    時間: 2008-9-20 15:47
Blurmax,

你真係一字 ""

MJ,

你真係一字 "強" instead of me!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

作者: CRE    時間: 2008-9-20 19:35
可有人收到接納信?
作者: blurmax    時間: 2008-9-20 21:41
可有人收到接納信?

Not yet - probably next week

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 洛虎添    時間: 2008-9-22 17:29
我收到la...

1029 here
作者: MJ576    時間: 2008-9-22 19:23
原帖由 大隻添跑手 於 2008-9-22 17:29 發表
我收到la...

1029 here

x2

see U then
作者: 力    時間: 2008-9-22 19:37
原帖由 大隻添跑手 於 2008-9-19 23:05 發表
我就未肯定可以跑呢個la...

多數預唔得

原帖由 大隻添跑手 於 2008-9-22 17:29 發表
我收到la...

1029 here

大隻兄,
你動作咁快, 利害利害!19號仲係多數預唔得, 但22號已收到信!
作者: hobbywet    時間: 2008-9-22 22:43
我今日都收到信
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-23 11:03
我都收到。
有冇 ching ctse 諗住約埋荃灣一齊搭車入去?[attach]2163[/attach]
作者: blurmax    時間: 2008-9-24 08:01
   I received my acceptance letter on Monday

http://hk.myblog.yahoo/blurmax
作者: CRE    時間: 2008-9-26 00:01
原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-23 11:03 發表
我都收到。
有冇 ching ctse 諗住約埋荃灣一齊搭車入去?2163

有,但我唔識係邊度落車
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-26 00:31
原帖由 CRE 於 2008-9-26 00:01 發表

有,但我唔識係邊度落車

CRE兄:
張運動員須知上面有教點搭車,如果約埋一齊可以約7:00係千色店門口等,然後一齊去搭小巴 or 的士。
有冇 ching ctse 都想約埋一齊去?
作者: CRE    時間: 2008-9-27 00:26
原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-26 00:31 發表

CRE兄:
張運動員須知上面有教點搭車,如果約埋一齊可以約7:00係千色店門口等,然後一齊去搭小巴 or 的士。

ok,到時點相認?
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-27 00:58
原帖由 CRE 於 2008-9-27 00:26 發表

ok,到時點相認?

已pm小弟手號碼給你,到時長跑網衣為記。
作者: pwong5618    時間: 2008-9-27 17:41
原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-26 00:31 發表

CRE兄:

I will be there at 7:00 am, see you !
作者: 711MF    時間: 2008-9-27 21:42
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-27 21:46
原帖由 pwong5618 於 2008-9-27 17:41 發表

I will be there at 7:00 am, see you !

see you tomorrow!
作者: 龜速行    時間: 2008-9-27 23:16
C hing / C tse 們 
明天

作者: 洛虎添    時間: 2008-9-28 10:34
今次真係.... 中途甩左最少左5次鞋帶, 搞到慢左咁多落黎, 不過我總係覺得回程比去程快, 但係差唔多全程得個"捱"字. 最後總算完成到果8K, 之後個大腿仲痛到上唔到樓梯
作者: Gills    時間: 2008-9-28 10:52
失職啦...失職啦...琴晚因工事被同事點幾鐘打黎Call醒做Support, 之後瞓返一醒, 大獲...8點幾鐘...原先plan左去荃灣幫各位C兄/C姐影相, 結果黎唔到, 唯有自己走轉海濱公園->吐露港->山塘路->配水庫. 雖然猛太陽, 難得有點涼意, 天氣開始轉, 真爽, 希望各C兄/C姐都能暢快盡興而歸.
作者: 711MF    時間: 2008-9-28 10:54
作者: Gills    時間: 2008-9-28 11:05
原帖由 711MF 於 28-9-2008 10:54 發表
恭喜...恭喜.... 艾莉絲.韋CTSE  生日又有獎攞添

7兄咁快收到風, 利害呀...不過要恭喜韋C姐, 成功奪標, 自己獎勵一份生日禮物比自己.
作者: 711MF    時間: 2008-9-28 11:09
作者: blurmax    時間: 2008-9-28 11:18

恭喜...恭喜.... 艾莉絲.韋CTSE  生日又有獎攞添
X 2

I completed the race in a slow time of 43 mins+.  I felt a little pain in my right belly from 4 Km to 6 Km and had to slow down to jogging.

Still having the old problem of having not enough sleep (3 hrs).  However I still enjoyed the run and felt happy to meet so many LongRun.hk's runners including MJ, 711 and others.

Gills, U should buy us Starbucks at next race por!
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-28 12:00
原帖由 711MF 於 2008-9-28 11:09 發表
我今日都有去跟跑所以知道,重有一齊影左攞好多相啊..
不過要等ctse post 出尼

等我先 post 一張 cmui 威水相大家睇吓先。
同埋都要多謝7兄咁遠水路來陪跑兼打氣。
[attach]2250[/attach]

作者: CRE    時間: 2008-9-28 12:02
感謝今朝
大圍同pwong 師兄帶路
如果唔係睇怕我都要一條友搭的士入去

今朝天氣清爽,正宜長跑
相信各位都能做出滿意的成績

另外阿大隻添跑手
以前我跑步都成日甩鞋帶
跟住有人教我打兩個蝴蝶結
之後跑步都未試過甩鞋帶,你不妨試試
當其他人都在全力奔跑時
自己卻要閃到一邊綁鞋帶是十分尷尬的事
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-28 12:06
原帖由 CRE 於 2008-9-28 12:02 發表
感謝今朝
大圍同pwong 師兄帶路
如果唔係睇怕我都要一條友搭的士入去

今朝天氣清爽,正宜長跑
相信各位都能做出滿意的成績

另外阿大隻添跑手
以前我跑步都成日甩鞋帶
跟住有人教我打兩個蝴蝶結
之後跑步都 ...

CRE小師兄唔使咁客氣wor,恭喜你都跑到自己預期既時間,你既時間對我來講好快,希望你第時多d參與長跑網約跑活動,等我跟你學吓野。
作者: 坑口公牛    時間: 2008-9-28 13:15
原帖由 711MF 於 2008-9-28 10:54 發表

X3

好高興見到咁多師兄師姐。抱歉因要照顧我的打氣團,未能一一與各位師兄師姐打招呼,請原諒。

另外更加要請 Blurmax 兄原諒,因為我位小老板的攝影技術問題,我們的合照變成號碼布特寫,惟有等12/10再請師兄一齊合照。
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-9-28 13:53
剛剛訓醒 ~   ~ 次次比賽完都散左...

多謝各cting ~~ , 今次第一次同大家真真正正吹吹水, 打打氣呢 !
小妹拿獎真係....好好彩...時間真係好好好好普通; 都算係自己向來水準 ~ abt 6 mins 1K.
各cting 早早到晒, 最後係我到終點,亦係第一個長跑網ctse 到終點 ~ hahaha因為只有我一個ctse。

好快有相架啦 ~
p.s. 期待下次比賽再見各cting ~ 未決定10月報什麼比賽。
作者: 坑口公牛    時間: 2008-9-28 13:58
Sorry 各位師兄師姐,我大老板影o既相大多數都唔得。只有以下兩張ok。貼住先。
作者: 龜速行    時間: 2008-9-28 14:13
原帖由 711MF 於 2008-9-28 10:54 發表 恭喜...恭喜.... 艾莉絲.韋CTSE  生日又有獎攞添

X4

作者: 洛虎添    時間: 2008-9-28 15:02
大會: 46'13"
晶片: 46'08"

頭半程: 23'12"
尾半程: 22'57"

A組第39名
男子組總名次: 279
全場總名次: 295

總平均跑速: 5'45" /km

作者: blurmax    時間: 2008-9-28 15:05
Hang Hou Ox,

Doesn't matter lah!  Ur daughter's still young mah!
作者: CRE    時間: 2008-9-28 17:57
話都冇咁快已經有成績睇:
http://www.hkrunners.com/files/HKSAR11th%20(TsuenWan%208k)%202008%20-%20Full%20Set%20Results.pdf

作者: edwinc    時間: 2008-9-28 19:21
個個都做negative split...
唔通去程上斜回程落斜? 係就個賽道幾好玩wor
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-28 21:05
原帖由 edwinc 於 2008-9-28 19:21 發表
個個都做negative split...
唔通去程上斜回程落斜? 係就個賽道幾好玩wor

冇錯呀,頭段有500m係大上斜,其餘係平路,所以回程尾段大落斜。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-28 21:14
原帖由 大隻添跑手 於 2008-9-28 15:02 發表
大會: 46'13"
晶片: 46'08"

頭半程: 23'12"
尾半程: 22'57"

A組第39名
男子組總名次: 279
全場總名次: 295

總平均跑速: 5'45" /km

大隻兄:
唔錯wor,10.12 樂華盃再來過。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-28 21:24
Official Time : 39'03
Chip Time :     39'01
Split Time :      19'59   19'03
Overall Rank :  94
原來快過沙田歡樂跑果次 7 秒咁多,即係PB。

作者: MJ576    時間: 2008-9-28 21:41
原帖由 711MF 於 2008-9-28 10:54 發表

x5

首先thanks 公牛 ching's 大人, 千金 及 韋CTSE 朋友 同各長跑網 chings/ctse 影相.
又要多謝7兄沿路監埸, 使各ching/tse 積極參賽, 不會偷懶.

很高興比賽前, 可以見到咁多chings/ctse, 有blurmax, 711, 大圍, pwong, CRE,
公牛, 大隻潻兄, 韋CTSE 和她的朋友等.

今朝天氣都算唔錯, 初段上500m 大鈄路, 跟住一路都係平路, 原路回程, 再落大鈄路衝终點.  
回程比去程快 1分30秒. 總時間係 39'04   

作者: blurmax    時間: 2008-9-28 21:48

大會: 43'49"
晶片: 43'43"

頭半程: 22'49"
尾半程: 20'54"

C組第84名
男子組總名次: 197
全場總名次: 207

作者: meimei    時間: 2008-9-29 08:15
想借問一聲琴日的荃灣區國慶盃長跑賽,大會在賽後派果件衫點樣款叻?T-SHIRT or 背心?因為我大感冒食左藥,屋企人吾卑我去跑...
作者: blurmax    時間: 2008-9-29 08:35
想借問一聲琴日的荃灣區國慶盃長跑賽,大會在賽後派果件衫點樣款叻?T-SHIRT or 背心?因為我大感冒食左藥,屋企人吾卑我去跑...

A bright orange color tee - not very nice :

登錄/註冊後可看大圖

作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-9-29 10:06
http://picasaweb.google.com.tw/paulyeung07/TsuenWanNationalDay8K#

[attach]2281[/attach]

[attach]2282[/attach]
作者: blurmax    時間: 2008-9-29 10:43
I found one of my small pic only, but MJ's pics are vey nice.
作者: 坑口公牛    時間: 2008-9-29 12:42
大會: 41'14"
晶片: 40'49"

頭半程: 21'57"
尾半程: 18'53"

C組第55名
男子組總名次: 131
全場總名次: 136

平均跑速: 5'06"/Km

未能PB
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-29 13:33
標題: 回復 71# 的帖子
Nice pictures, 唔該使果位攝影師
作者: 瘋瘋    時間: 2008-9-29 13:36
作者: onon    時間: 2008-9-29 14:23
原帖由 坑口公牛 於 2008-9-29 12:42 發表
大會: 41'14"
晶片: 40'49"

頭半程: 21'57"
尾半程: 18'53"

C組第55名
男子組總名次: 131
全場總名次: 136

平均跑速: 5'06"/Km

未能PBjgh" />jg" />

牛兄好耐無見! ...如報名順利10.12再傾!
作者: daniel0415    時間: 2008-9-29 15:10
現在我才知道邊位係大圍及MJ ching了!當日去到時見到各位著戰衣的網友都已影完相散水,到起步時才見各位ching已早早霸定了前列位置,因為我都估唔到行去起點係咁遠、咁斜的。希望下次有機會和各位SAY HI 啦。(其實最後的2K小弟就在兩位CHING附近)

作者: MJ576    時間: 2008-9-29 21:08
原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-29 13:33 發表
Nice pictures, 唔該使果位攝影師

x2  
作者: MJ576    時間: 2008-9-29 21:30
原帖由 daniel0415 於 2008-9-29 15:10 發表
現在我才知道邊位係大圍及MJ ching了!當日去到時見到各位著戰衣的網友都已影完相散水,到起步時才見各位ching已早早霸定了前列位置,因為我都估唔到行去起點係咁遠、咁斜的。希望下次有機會和各位SAY HI 啦。(其實最 ...

Daniel 兄,

你哥日跑乜成績, 下次比賽有機會打吓招呼喇, 小弟10月有如下比賽:-

10月11日   五公里系列比賽第三回合 (寶雲道)    5K
10月12日   歐化寶1/4馬拉松(樂華盃)               10.549K
10月19日   水塘盃第一回合 (香港仔)                 12.5K
10月23日   香港長跑會第 31 屆半馬拉松            21.1K         

作者: blurmax    時間: 2008-9-30 08:36
10月11日   五公里系列比賽第三回合 (寶雲道)    5K
10月12日   歐化寶1/4馬拉松(樂華盃)               10.549K
10月19日   水塘盃第一回合 (香港仔)                 12.5K
10月23日   香港長跑會第 31 屆半馬拉松            21.1K         

MJ,

My running race schedule in Oct are as same as you.  See U then.
作者: 力    時間: 2008-9-30 08:45
Hi MJ & blurmax,
Except 5km series, my schedule are also same as you guys.
作者: blurmax    時間: 2008-9-30 09:15
Alex,

See U in the races then!

作者: daniel0415    時間: 2008-9-30 09:53
原帖由 MJ576 於 2008-9-29 21:30 發表

Daniel 兄,

你哥日跑乜成績, 下次比賽有機會打吓招呼喇, 小弟10月有如下比賽:-

10 ...

MJ兄,

從相中看到,其實當日小弟就在你和大圍ching左緊 。10月份小弟報了:1日、12日及26日的,但12日可能有事參加不了;香港長跑會大美督半馬應是10月26日的吧,希望到時能和各位ching/ctse打個招呼啦。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-30 12:55
原帖由 daniel0415 於 2008-9-30 09:53 發表

MJ兄,

從相中看到,其實當日小弟就在你和大圍ching左緊 。10月份小弟報了:1日、12日及26日的,但12日可能有事參加不了;香港長跑會大美督半馬應是10月26日的吧,希望到時能和各位ching/ctse打個招 ...

daniel兄:
聽日10.1我都有報,仲有好多長跑網 ching ctse,到時記得早d過來打聲招呼影大合照。
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1523&pid=38160&page=8&extra=page%3D1
作者: 坑口公牛    時間: 2008-9-30 13:52
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-29 13:36 發表

師兄, 你後勁凌厲, 可能前半程你保留實力所致!
加油吧!

多謝瘋兄鼓勵,我會努力
作者: 坑口公牛    時間: 2008-9-30 13:53
原帖由 onon 於 2008-9-29 14:23 發表

牛兄好耐無見! ...如報名順利10.12再傾!

OnOn師兄到時見。
作者: daniel0415    時間: 2008-9-30 13:58
原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-30 12:55 發表

daniel兄:
聽日10.1我都有報,仲有好多長跑網 ching ctse,到時記得早d過來打聲招呼影大合照。
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1523&pid=38160&page=8&extra=page%3D1

OK, See you tomorrow !
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-9-30 19:39
各cting ~ d 成績 都好厲害 ~~

小妹....平均都係6分鐘1k; 唔知點解跑10k 的均速係可以快過8k 。

今天才寄樂華歐化盃,唔知仲有冇機會比賽 !
作者: 711MF    時間: 2008-9-30 19:47
作者: 力    時間: 2008-9-30 20:04
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-9-30 19:39 發表

小妹....平均都係6分鐘1k; 唔知點解跑10k 的均速係可以快過8k 。

今天才寄樂華歐化盃,唔知仲有冇機會比賽 !

距離越長均速越快, 證明師姐後勁非常犀利!
作者: MJ576    時間: 2008-9-30 21:54
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-9-30 19:39 發表

小妹....平均都係6分鐘1k; 唔知點解跑10k 的均速係可以快過8k

咁就証明 ctse 越跑越有
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-30 21:56
原帖由 711MF 於 2008-9-30 19:47 發表

ctse 有冇相睇啊

有啦,已代ctse貼到賽事相片分享區。
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-10-1 12:07
標題: 回復 92# 的帖子
唔該晒~ cting

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2