香港長跑網 - 長跑長友

標題: 我的Polar RS400有問題 [打印本頁]

作者: prairie    時間: 2011-4-21 10:29
標題: 我的Polar RS400有問題
買了約半年,近幾次用時發現心跳率無端端大幅變化,又或在某個數字靜止不動一段時間,請問各師兄師姐有冇試過咁?睇o黎要攞去整...
作者: winner1    時間: 2011-4-21 10:59
小弟用左3年,每逢天氣熱心跳會快D,如果靜止可能條心跳帶無電或Detect唔到,當然如果心跳得20或Over200咁就去Check吓好D...
作者: gforce    時間: 2011-4-21 21:20
通常都係接觸位出問題, 可以試下用酒精清洗下佢
包括同胸口接觸既金屬, 心跳帶同sensor接觸既"park鈕"
作者: felixcat    時間: 2011-4-21 21:23
我都有試過,亦攞過polar去問,同水洗吓條心跳同細細力擦吓過接觸點,應該可以回復正常。
作者: bluegene    時間: 2011-4-23 14:21
要記住整濕HRM電極

Extracted from manual:

...the heart rate reading becomes erratic, extremely high or shows nil (00)?

原帖由 prairie 於 2011-4-21 10:29 發表 買了約半年,近幾次用時發現心跳率無端端大幅變化,又或在某個數字靜止不動一段時間,請問各師兄師姐有冇試過咁?睇o黎要攞去整...

作者: prairie    時間: 2011-4-27 09:07
多謝各位師兄指教!

不如我講下我點用同清洗,我買了約大半年,每星期用三次左右,每次配戴前都用少少水整濕同身體接觸果個位(Electrode),用完後甩開粒Connector,用水沖一沖,抹乾,條strap就整條用水及少少梘液清洗,然後晾乾.其實粒拍鈕位重好新淨,全無污跡.

請問以上用法有冇不妥呢?

等我今晚dump幅有問題的紀錄給大家看看.
作者: prairie    時間: 2011-4-28 09:42
這是其中一次有問題的紀錄.
作者: bluegene    時間: 2011-4-28 13:42
我覺得似contact問題。
我以前只係小小濕下條帶,就會見到極高或低心率,後來全濕條帶contact 位就冇遇過喇。
不過你可以加埋check下HRM會唔會電池不足。

原帖由 prairie 於 2011-4-28 09:42 發表
這是其中一次有問題的紀錄.

作者: felixcat    時間: 2011-4-28 19:24
處理方法我都係咁又好似無乜唔妥,攞上polar check 吓囉。反而師兄張圖心跳條線好平吓,我果啲有上有落,你set幾耐take 一次 records?我set 2或5秒。

登錄/註冊後可看大圖

作者: prairie    時間: 2011-4-29 09:03
昨晚用前已用水沖果兩個electrodes,一樣唔掂,唸住攞去Polar check,不過佢地office淨開辦公時間,星期六都唔開,好鬼麻煩!

話時話,我唸隻錶個設計已經考慮咗汗水會導電呢個因素下話!?
作者: prairie    時間: 2011-4-29 09:05
原帖由 felixcat 於 2011-4-28 19:24 發表 處理方法我都係咁又好似無乜唔妥,攞上polar check 吓囉。反而師兄張圖心跳條線好平吓,我果啲有上有落,你set幾耐take 一次 records?我set 2或5秒。http://images4.fotop.net/albums4/ ...

可以set架!我都唔知添!
作者: felixcat    時間: 2011-4-29 11:52
標題: 回復 10# 的帖子
我相信汗水入面啲電解質都導電,所以有時我唔之前濕水都ok。不過我試過行山用果時,唔知係咪鹽分太多有汗都無哂反應,所以自始長期monitor我會用EGC gel,效果幾好唔會乾。
作者: prairie    時間: 2011-5-1 00:54
Felix師兄你用邊個軟件?同我個Polar ProTrainer5好唔同噃!
作者: felixcat    時間: 2011-5-1 08:04
標題: 回復 13# 的帖子
邊方面唔同呢?
作者: prairie    時間: 2011-5-3 10:44
個樣完全唔同噃!
作者: felixcat    時間: 2011-5-3 19:26
標題: 回復 15# 的帖子
咁我估有邊樣唔同喇:首先呢張係今年渣馬嘅圖,深紅色果條係高度記錄,右下角係全程上落時間及距離,RS400無內置高度計所以你可能無見過,第二果啲垂直線係我用manual lap加上去,代表住大會check points 嘅位置同我嘅時間,我加咗啲icons方便記認,咁就有分段步速同大會分段時間比較。其他我諗無乜分別喇。
作者: prairie    時間: 2011-5-4 12:59
咁即係你幅圖都係由Polar ProTrainer 5度dump出來?
作者: felixcat    時間: 2011-5-4 18:54
標題: 回復 17# 的帖子
全對! dump screen to photoshop, export as jpg. That's all.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2