香港長跑網 - 長跑長友

標題: (Swim 300m + Bike 12km + Run 3km)x2@Science Park [打印本頁]

作者: key    時間: 2011-5-12 16:56
標題: (Swim 300m + Bike 12km + Run 3km)x2@Science Park
http://www.revolution-asia.com/Events/2XTRI_-_Double_Triathlon.htm

好似幾玩喎, 時間又match倒, 加上8月冇乜賽事, 所以應該會join     

作者: drexler    時間: 2011-5-12 18:13
x2
作者: 得得地    時間: 2011-5-12 22:21
原帖由 key 於 2011-5-12 16:56 發表
好似幾玩喎, 時間又match倒, 加上8月冇乜賽事, 所以應該會join       

最近都有留意吓哩個網攪嘅活動,
有啲組合都好似幾得意.

哩個好喎 !
好似幾好玩 !
不過未試過跑完游水, (哩個仲要踩跑完再游)   
唔知會唔會攰到游唔郁. (係就大鑊)   
作者: gforce    時間: 2011-5-12 22:44
呢個比賽好有趣, 戰術同平時完全唔同, 一定要試下
希望落水唔會老抽
作者: cb34    時間: 2011-5-12 23:10
呢個好似好好玩,差唔多連續玩2次 繽紛組。
參加。
作者: owen8000    時間: 2011-5-13 08:59
呢個好正,唔參賽都要去睇下。
作者: RowerBee    時間: 2011-5-13 10:30
我4月3個時玩左佢攪O既水陸, 覺得氣氛好好,
好多唔識你O既外國人同埋玩完O既參加者為你打氣, So Touch!!

Lee個都一定玩!!!
作者: sunbird    時間: 2011-5-13 11:39
有趣!
不過好驚中途頂唔順。
作者: gforce    時間: 2011-5-13 13:35
原帖由 sunbird 於 2011-5-13 11:39 發表
有趣!
不過好驚中途頂唔順。

慢玩一定無事, 不過要快就好有挑戰性
作者: key    時間: 2011-5-13 13:56
原帖由 orce 於 2011-5-13 13:35 發表

慢玩一定無事, 不過要快就好有挑戰性

慢玩冇隱, 快玩先刺激       
兩個fun distance, 唔知可唔可以由頭爆到尾呢?
作者: saikui    時間: 2011-5-15 21:09
原帖由 key 於 2011-5-12 16:56 發表
http://www.revolution-asia.com/Events/2XTRI_-_Double_Triathlon.htm

真係有趣喎! 我游水差,都係擔心跑轉游(T3??!!)會出事!
作者: key    時間: 2011-5-16 10:07
原帖由 saikui 於 2011-5-15 21:09 發表

真係有趣喎! 我游水差,都係擔心跑轉游(T3??!!)會出事!

Okay喎, 仲有時間喎, 大家一齊操多d咪得law   
作者: gforce    時間: 2011-5-16 21:58
原帖由 saikui 於 2011-5-15 21:09 發表

第一轉果3k跑同平時好唔同, 點都要留番d貨
平時唔好只係練均速, Interval對呢種比賽會好大幫助
作者: Gunners    時間: 2011-5-18 09:55
咁多位ching/ctse,想問吓呢個比賽啱唔啱新手玩嫁,賽會有無單車租呢?
作者: 阿火    時間: 2011-5-18 10:25
原帖由 Gunners 於 2011-5-18 09:55 發表 咁多位ching/ctse,想問吓呢個比賽啱唔啱新手玩嫁,賽會有無單車租呢?

師兄,可以電郵問問大會有無單車租
email to: [email protected]
email subject: Enquiry about 2X Tri - Double Triathlon

作者: Gunners    時間: 2011-5-18 14:06
標題: 回復 15# 的帖子
Thanks 阿火師兄^^
作者: kito807    時間: 2011-5-19 08:39
咁好玩一定報
作者: drexler    時間: 2011-6-8 23:23
原來要$360
作者: key    時間: 2011-6-8 23:30
原帖由 drexler 於 2011-6-8 23:23 發表
原來要$360

嘩, 又真係好貴喎 !!!
作者: drexler    時間: 2011-6-8 23:39
聽聞總會同日會係愉景灣搞一場兩項比賽
作者: 得得地    時間: 2011-6-9 00:41
原帖由 drexler 於 2011-6-8 23:39 發表

但係, 總會暫定係8月21日喎 ?!
不過, 應該可以睇定啲先報名嘅......

$360 係貴啲... 哩個賽有 T-shirt.
作者: key    時間: 2011-6-9 09:58
原帖由 drexler 於 2011-6-8 23:39 發表

未試過愉景灣, 應該會參加埋e個   
作者: drexler    時間: 2011-6-9 10:10
原帖由 得得地 於 2011-6-9 00:41 發表

但係, 總會暫定係8月21日喎 ?!
不過, 應該可以睇定啲先報名嘅......

$360 係貴啲... 哩個賽有 T-shirt.

咁我搞錯了
作者: cfchan    時間: 2011-6-9 18:09
有得報名啦!
作者: wong.siufu    時間: 2011-6-9 23:06
費用成$360,有冇人報?
作者: cb34    時間: 2011-6-9 23:40
好似真係幾貴喎,唔知有無埋腳帶計時呢?
如果有都OK值,
好似呢個同總會的水陸差一個星期,
大家會唔會報晒?
作者: key    時間: 2011-6-10 11:39
原帖由 cb34 於 2011-6-9 23:40 發表
好似真係幾貴喎,唔知有無埋腳帶計時呢?
如果有都OK值,
好似呢個同總會的水陸差一個星期,
大家會唔會報晒?

如無意外, 兩場都會報, 因為自己太貪玩, 而兩場都比倒新鮮感     
作者: drexler    時間: 2011-6-10 13:54
原帖由 key 於 2011-6-10 11:39 發表

如無意外, 兩場都會報, 因為自己太貪玩, 而兩場都比倒新鮮感       

me 2
作者: saikui    時間: 2011-6-10 22:18
有得報喇!
作者: D文    時間: 2011-6-11 00:33
原帖由 wong.siufu 於 2011-6-9 23:06 發表 費用成$360,有冇人報?
仲要另加service fee,埋單要$38x
作者: saikui    時間: 2011-6-11 10:03
原帖由 D文 於 2011-6-11 00:33 發表
仲要另加service fee,埋單要$38x

填FORM寄去報名會唔會唔收service fee呢?
貴就貴D,不過個玩法新鮮(我未玩過)而且有爛鬼T-Shirt,OK喇!
作者: D文    時間: 2011-6-11 16:03
原帖由 saikui 於 2011-6-11 10:03 發表 填FORM寄去報名會唔會唔收service fee呢? 貴就貴D,不過個玩法新鮮(我未玩過)而且有爛鬼T-Shirt,OK喇!
寄去我估唔洗啦,不過我上網報時冇諗過
作者: 阿火    時間: 2011-6-16 14:50
2X TRI
作者: junjun    時間: 2011-6-16 23:46
新手已報~~~

計埋交通成四舊...緊係玩 2 X tri ~~ 志在完成~~ 包尾都要玩完~~
作者: drexler    時間: 2011-6-17 09:45
想問下elite同age group係咪同場作場?!
應該選邊個?
作者: 阿火    時間: 2011-6-17 16:00
原帖由 drexler 於 2011-6-17 09:45 發表 想問下elite同age group係咪同場作場?! 應該選邊個?

drexler 兄:
我之前發過電郵去問大會( [email protected] )有關接力賽,裡面亦包括你嘅疑問,希望幫到你手!
阿火

1. It is allowed to 2 or 3 male, female or mixed racers on the relay

team to achieve the Beginner Tri (Swim 300m, Bike 12km, Run 3km) ? Yes 2 or 3 people per team.

2. If 3 mixed racers formed the relay team for the Beginner Tri the

registration fee (x1 cost) only but the transportation fee (x 3 cost)

? One registration fee per team ($360), but 3 transportation fees (3 x $100)

3. If the relay team has 3 racers the team finally got the T-shirt (x1

pcs) only OR (x3 pcs)? 3 pieces t-shirt

4. What is the "elite" and who is qualified to choose the elite group?

Anyone can be elite if they want to race for the prize money (and they think they can win!)

5. The race will start by different age group/elite group on different

time OR the same time together? There will be different wave start times, Elite will start separately from other age groups
作者: key    時間: 2011-6-21 11:24
啱啱報左age group   
作者: kito807    時間: 2011-6-21 14:28
我覺得真係貴左d

唔報
作者: saikui    時間: 2011-6-25 22:51
報左!
希望第二轉水唔會浸「屎」!
作者: daiichi    時間: 2011-7-7 14:51
打算今年參予笫一次,但係原來入場都幾貴
作者: cb34    時間: 2011-7-8 23:00
已報。
作者: Laichi    時間: 2011-7-12 23:19
我證實左, 郵寄報名表是不用收service charge的, 我寫了張$360支票, 再貼上$1.4的郵票, 下午寄出, 翌日早上十一時許已收到確認的電郵了!
作者: D文    時間: 2011-7-13 01:00
原帖由 Laichi 於 2011-7-12 23:19 發表 我證實左, 郵寄報名表是不用收service charge的, 我寫了張$360支票, 再貼上$1.4的郵票, 下午寄出, 翌日早上十一時許已收到確認的電郵了!
賴野鳥
作者: cfchan    時間: 2011-7-13 20:03
原帖由 D文 於 2011-7-13 01:00 發表 賴野鳥
X2
作者: cb34    時間: 2011-7-13 23:21
我入數之後EMAIL 報名表同入數紙去,1.4都唔駛比。都係第二日有人覆我EMAIL
作者: Laichi    時間: 2011-7-13 23:43
原帖由 cb34 於 2011-7-13 23:21 發表
我入數之後EMAIL 報名表同入數紙去,1.4都唔駛比。都係第二日有人覆我EMAIL

我懶得去銀行入數嘛!
作者: saikui    時間: 2011-7-15 10:10
原帖由 Laichi 於 2011-7-12 23:19 發表
我證實左, 郵寄報名表是不用收service charge的, 我寫了張$360支票, 再貼上$1.4的郵票, 下午寄出, 翌日早上十一時許已收到確認的電郵了!

報BEGINNER組定接力呢?
作者: Laichi    時間: 2011-7-15 16:23
原帖由 saikui 於 2011-7-15 10:10 發表

報BEGINNER組定接力呢?

Beginner!雖然未見過2X的賽事,但作為新仔連一場正式的三項賽事都未玩過,咁快玩咁大好似唔係幾好!
所以雖然玩一轉和玩兩轉都是同一價錢,我都係玩一轉試下先啦!費事跑完游唔到DISQ收場就唔好啦!
作者: lemon    時間: 2011-7-17 22:16
大家好!
小弟從來未參加過三鐵比賽,諗住參加這個beginner組試下,但有好多問題

1. 大會有無寄存物品服務?

2. what is double triathlon....

3. 睇到有D 師兄話lee個賽事同平時唔同,又話要跑完再游,邊度睇到? 明明寫住 swim + Bike + Run

4. triathlon 游水比唔比著 無fin 果d swim shoes.  香港d 海邊全部都係蠔殼

5. 我見 revolution asia 裡面的 rules 寫住 Wetsuits & swimskins are NOT allowed for age group participants. 平時見鐵人著個d 算唔算係這兩種???

真係對 triathlon 一d 認識都無...
作者: D文    時間: 2011-7-17 23:39
1.三鐵大部份都不設寄存行李,通常都會放返響單車前/後位置
2.遮係 游>踩>跑為一組,連續玩兩次
3.如果玩BEGINNER係玩一次,2X TRI係 游>踩>跑> 游>踩>跑
4.科學園玩過幾次都冇中招,而且上水時都唔覺多蠔殼
5.三鐵衫唔同WETSUIT,後者厚D同會浮水D

玩過包你上引
作者: lemon    時間: 2011-7-18 07:28
標題: 回復 50# 的帖子
唔該晒c兄
即係我一定報beginner, 如果唔係一定遇溺..
作者: Laichi    時間: 2011-8-22 09:01
原來賽事資料出左囉喎!
http://www.revolution-asia.com/E ... ouble_Triathlon.htm
作者: gforce    時間: 2011-8-22 13:56
原帖由 Laichi 於 2011-8-22 09:01 發表
原來賽事資料出左囉喎!

似乎參加既運動員同平時總會比賽既好唔同
大家要努力玩出好成績, 可能會有驚喜既名次!
作者: D文    時間: 2011-8-22 19:42
今次我個bib number勁靚
作者: cb34    時間: 2011-8-22 23:17
我個組有成60人,唔係呀嘛。
另外有無荃灣去的朋友,可以一齊搭的士。
作者: cb34    時間: 2011-8-22 23:22
原帖由 D文 於 2011-8-22 19:42 發表
今次我個bib number勁靚
218" />" />

你唔係250咩????218好似唔係你個名。
作者: swimbikerunner    時間: 2011-8-23 11:43
原帖由 cb34 於 2011-8-22 23:22 發表

你唔係250咩????218好似唔係你個名。

個 start list update 0左,所以比賽前一兩日要再望真0的。
作者: Laichi    時間: 2011-8-23 13:49
原帖由 swimbikerunner 於 2011-8-23 11:43 發表

個 start list update 0左,所以比賽前一兩日要再望真0的。

又係喎!我由73變左去100!個number都OK喎!哈哈!
作者: D文    時間: 2011-8-23 23:57
原帖由 cb34 於 2011-8-22 23:22 發表 你唔係250咩????218好似唔係你個名。
係wo,真係轉左落250.
原來仲未update完
睇怕都要等到星期五晚再睇先最準
作者: 阿火    時間: 2011-8-24 09:37
大家俾心機,呢幾日儲能、抖足精神為出戰作最好狀態!
千奇唔好學我咁臨比賽前先嚟感冒.... 噢!賣桔!

作者: 阿火    時間: 2011-8-24 18:48
報左2X-TRI 距離嘅溫響提示:(第一轉跑完後可以skip去轉項區直接落水游!)

Second Swim
"When competitors have finished their first triathlon they need to immediately start their second swim. To do this most efficiently we will set up transition baskets at the swim start area for competitors to leave their running shoes after their first run while they complete their second swim. We suggest that competitors bring their swim goggles and cap with them on their first run to use for their second swim. This eliminates the need to go back to the transition area to retrieve them. Swimmers will need to retrieve their running shoes before going to their bike for their second bike leg.“

作者: gforce    時間: 2011-8-25 13:08
多謝阿火, 要做到呢個效果, 大家可以注意以下數點:
1. 係第一轉跑步(T2)時記得帶同泳帽及泳鏡,否則又係要返去tranistion, 一來一回起碼要3分鐘!
2. 跑轉游既時候(T3)要放底以下物件 : 跑鞋, 太陽鏡, 號碼帶, 要記住擺放位置, 以便上水取回
3. 上水時要取回太陽鏡, 號碼帶, 建議多帶一對跑鞋, 咁就唔做係T4時又著又除
作者: cb34    時間: 2011-8-25 13:39
如果戴住泳帽同泳鏡完成第一轉,第二轉應該就唔會漏野。
如果係大泳鏡,可能戴住踩都得
作者: drexler    時間: 2011-8-25 14:28
唔知個今使唔使改期, 海面都幾多紅潮下
作者: Laichi    時間: 2011-8-26 08:57
原帖由 drexler 於 2011-8-25 14:28 發表
唔知個今使唔使改期, 海面都幾多紅潮下

係?吐露港都有紅潮?大會淨係話打風落雨的話會改期去9.11,但又冇提過紅潮喎!
咁唔知呢場會否因紅潮而改期呢?如果會,而今個星期日愉景灣冇事,咁又返去玩愉景灣囉!
定係.... 會否變成陸上兩項架?
作者: D文    時間: 2011-8-26 12:11
唔係得香港西/南沿海有紅潮?
作者: swimbikerunner    時間: 2011-8-26 14:57
大家注意,start list 再一次 update 0左。
作者: 得得地    時間: 2011-8-29 12:45
Facebook 某處, 見到哩邊 2x Tri 嘅相 !

恭喜各位師兄師姐得獎或完成.
見 Laichi 師姐完成第一場三鐵.   支持鼓勵 !     
作者: Laichi    時間: 2011-8-29 13:14
原帖由 得得地 於 2011-8-29 12:45 發表
Facebook 某處, 見到哩邊 2x Tri 嘅相 !

恭喜各位師兄師姐得獎或完成.
見 Laichi 師姐完成第一場三鐵.   支持鼓勵 !     

Thanks! 得得地! 完成到好開心呀!
仲有我應該不是包尾那個! 哇哈哈!
作者: cb34    時間: 2011-8-29 15:53
原帖由 得得地 於 2011-8-29 12:45 發表 Facebook 某處, 見到哩邊 2x Tri 嘅相 !恭喜各位師兄師姐得獎或完成.見 Laichi 師姐完成第一場三鐵.   支持鼓勵 !     

我想問下邊到可以有想睇呀,師兄?
作者: 得得地    時間: 2011-8-30 00:21
原帖由 cb34 於 2011-8-29 15:53 發表
我想問下邊到可以有想睇呀,師兄?

我喺 facebook 朋友嘅朋友嘅相簿見到你哋嘅相.
另外, 我喺 facebook 見到一個 album.

http://www.sportsoho.com/pg/photos/album/1496662/2x-triathlon--20110828
作者: key    時間: 2011-8-30 11:38
仲未出result架   
作者: swimbikerunner    時間: 2011-8-30 15:31
出0左result了。
作者: Laichi    時間: 2011-8-30 16:57
有成績睇啦!
http://www.revolution-asia.com/Results.htm
作者: lemon    時間: 2011-8-30 19:49
第一次玩了 beginner
在中遊位置都算滿意
雖然係一生第一次游到300m.. 但差不多最後上水.....
作者: Laichi    時間: 2011-8-31 13:16
原帖由 lemon 於 2011-8-30 19:49 發表
第一次玩了 beginner
在中遊位置都算滿意
雖然係一生第一次游到300m.. 但差不多最後上水.....

你唔夠我勁,我係尾二個上水!
作者: sunbird    時間: 2011-8-31 14:17
原帖由 Laichi 於 2011-8-31 13:16 發表

你唔夠我勁,我係尾二個上水!

你唔夠我勁,我全場尾二。
作者: edmunday    時間: 2011-8-31 23:26
原帖由 得得地 於 2011-8-30 00:21 發表

我喺 facebook 朋友嘅朋友嘅相簿見到你哋嘅相.
另外, 我喺 facebook 見到一個 album.

http://www.sportsoho.com/pg/photos/album/1496662/2x-triathlon--20110828

我參加了beginner, 但Sportsoho裡面無自己既相...仲有邊道可以搵搵呀?
作者: rock    時間: 2011-9-1 15:53
我都冇,唔知係咪冇着三鐵衫,唔夠型,冇人有興趣影。

原帖由 edmunday 於 2011-8-31 23:26 發表 我參加了beginner, 但Sportsoho裡面無自己既相...仲有邊道可以搵搵呀?

作者: Laichi    時間: 2011-9-1 20:51
edmunday, rock: 你地咩編號呀?等我睇下我家影的有冇你地的蹤影!
作者: Laichi    時間: 2011-9-1 20:52
原帖由 sunbird 於 2011-8-31 14:17 發表

你唔夠我勁,我全場尾二。

其實.... 我同你一樣... 係所有同時間出發的尾二... 嘻嘻...
作者: junjun    時間: 2011-9-1 21:00
原帖由 Laichi 於 2011-8-31 13:16 發表 你唔夠我勁,我係尾二個上水!

上水包大尾.... 好 hurt ~~ .. 已經比平時快好多~~ >.<
作者: edmunday    時間: 2011-9-2 00:12
原帖由 Laichi 於 2011-9-1 20:51 發表
edmunday, rock: 你地咩編號呀?等我睇下我家影的有冇你地的蹤影!

我號碼係490, 唔該晒Ching~
作者: Laichi    時間: 2011-9-2 11:06
原帖由 edmunday 於 2011-9-2 00:12 發表

我號碼係490, 唔該晒Ching~

真係唔好意思... 491, 492, 495都影到個身影,但490就冇...
作者: edmunday    時間: 2011-9-2 12:59
原帖由 Laichi 於 2011-9-2 11:06 發表

真係唔好意思... 491, 492, 495都影到個身影,但490就冇...

無問題, 唔該晒Ching
作者: rock    時間: 2011-9-3 20:28
Ching, 請問有冇 468? 謝謝!!
原帖由 Laichi 於 2011-9-1 20:51 發表 edmunday, rock: 你地咩編號呀?等我睇下我家影的有冇你地的蹤影!

作者: Laichi    時間: 2011-9-4 18:51
原帖由 rock 於 2011-9-3 20:28 發表
Ching, 請問有冇 468? 謝謝!!

有張疑似背影唔肯定係咪你... 因為唔肯定最後個數字係咪8, 上半部似8, 應該唔係9呱! 你果日係咪穿泳褲游? 高高瘦瘦?
不過張相都係一堆人在起點咁, 就算真係你都怕你會失望...
作者: rock    時間: 2011-9-4 23:10
Yes, that's me. 影唔到都唔緊要,勞煩你去揾。話時話,Sportsoho 多咗幾個 album,大家可以去試吓。我終於揾張好動感既. (最左果個係我)
http://www.sportsoho.com/pg/photos/view/1499530/#1499530/gar_4172

原帖由 Laichi 於 2011-9-4 18:51 發表 有張疑似背影唔肯定係咪你... 因為唔肯定最後個數字係咪8, 上半部似8, 應該唔係9呱! 你果日係咪穿泳褲游? 高高瘦瘦?不過張相都係一堆人在起點咁, 就算真係你都怕你會失望...

作者: key    時間: 2011-9-5 09:08
Yes, 我都搵倒張我嘅(blue helmet black suit 嗰個) : http://www.sportsoho.com/pg/photos/view/1499446/#1499446/gar_3983
作者: gforce    時間: 2011-9-5 18:41
原帖由 key 於 2011-9-5 09:08 發表
Yes, 我都搵倒張我嘅(blue helmet black suit 嗰個) : http://www.sportsoho.com/pg/photos/view/1499446/#1499446/gar_3983

勁呀, 帶住成條車龍, 成班人跟你搵食!
作者: key    時間: 2011-9-6 12:53
原帖由 orce 於 2011-9-5 18:41 發表

勁呀, 帶住成條車龍, 成班人跟你搵食!

輪流帶, 咁啱輪到我; 佢地都幫我慳左好多力, he he
作者: cb34    時間: 2011-9-6 22:29
原帖由 key 於 2011-9-6 12:53 發表

輪流帶, 咁啱輪到我; 佢地都幫我慳左好多力, he he   

我係右面第二個,係藍色帽。
作者: key    時間: 2011-9-7 09:47
原帖由 cb34 於 2011-9-6 22:29 發表

我係右面第二個,係藍色帽。

cb兄, nice to meet u in the race   
作者: cb34    時間: 2011-9-7 22:42
原帖由 key 於 2011-9-7 09:47 發表

cb兄, nice to meet u in the race     

但係你地好快,我跟得好辛苦。
作者: key    時間: 2011-9-8 11:27
原帖由 cb34 於 2011-9-7 22:42 發表

但係你地好快,我跟得好辛苦。

cb兄, 其實有幾段我地係偷偷地食緊你水尾, he he     
多謝你帶左我地幾程
作者: cb34    時間: 2011-9-8 16:00
唔係掛,不過我當真
作者: key    時間: 2011-9-8 17:48
原帖由 cb34 於 2011-9-8 16:00 發表
唔係掛,不過我當真

真架, 我認得哂週圍班ching架啦

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2