香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2011.7.10 adidas荃灣田徑會主席紀念盃10公里黃昏賽2011 [打印本頁]

作者: LL3578    時間: 2011-5-19 09:22
標題: 2011.7.10 adidas荃灣田徑會主席紀念盃10公里黃昏賽2011
日期2011710(星期日)

登記時間:下午4

起跑時間:下午530

地點:荃灣城門水塘引水道
路線:沿引水道跑至5公里處折返 (全平路)
距離:10公里

交通:可在荃灣兆和街乘搭82號專線小巴至總站,下車後向小食亭方向上斜步行200米至起點。

不設車位,請盡量使用公共交通工具。

截止報名日期2011626日,名額800名,額滿即止。

獎項
每組前五名可獲獎盃

每組前三名可獲adidas專業跑鞋一對、第4及第5名則可獲adidas運動袋一個

報名辦法:報名費每位$100
$160(包括adidas比賽紀念T-shirt) 。請用劃線支票抬頭為
荃灣田徑會,報名表連同劃線支票及貼上$1.4郵票的回郵信封寄至以下地址:
荃灣田徑會
葵涌麗瑤村華瑤樓209 (號碼布及比賽晶片在比賽日在登記處派發給參賽者)
查詢:電郵
[email protected]

報名表:
http://www.hkrunners.com/files/Enry%20form%20Chinese%202011(20110518).doc

作者: yk_stephen    時間: 2011-5-19 14:12
舊年有幾個人中暑,參加的跑友要小心
作者: AlexCat    時間: 2011-5-20 08:40
要件T-shirt要收$160
作者: 丁蟹    時間: 2011-5-20 19:15
唔要衫都要$ 100 , 貴左少少!
我自己去城門水塘練跑好過..........
作者: econecon    時間: 2011-5-20 19:21
原帖由 丁蟹 於 2011-5-20 19:15 發表

真係幾貴. 如果100元有埋衫又唔同講法
作者: trektrek    時間: 2011-5-20 20:48
當日先取物資都唔太好. 可能要排長龍.
作者: coolmanlai    時間: 2011-5-20 22:01
原帖由 丁蟹 於 2011-5-20 19:15 發表
total agree,沒有成績証書給予,如果冇實力攞獎的話,點解要比100元您陪襯!
作者: peter2008    時間: 2011-5-20 22:17
不如簡單些報名費$160連T-shirt。
作者: chuen3182    時間: 2011-5-20 23:31
與其他賽事比較,答案是:貴夾孤寒......四個大字。
作者: AY60    時間: 2011-5-20 23:41
如今有些机构收取参赛的费用真的超贵,个别非牟利比赛只收几十圆! 可想而知收百多圆应该有可观的利润!部分目的有赚钱之嫌,若所赚的不是用在慈善事业上我就绝对不参加,每年有那么多比赛可供选择,亦可自找几个朋友围住城门河/跑马地跑。若机构坦白说明所赚的钱是为筹措经费就当别论,可考虑支持。
作者: 丁蟹    時間: 2011-5-20 23:49
唔知係咪真係物價高 ?  部份比賽的報名費真係越來越貴!
如有善慈成份 , 收得貴當然OK!!
又或是很有氣氛的大型賽事 , 如渣打! 貴都預左俾佢!
又或有名牌優惠券贈送... 感覺會好少少!
又或者係一條平時無可能跑到的賽道....

故此 , 這個黃昏跑雖然上年我都有去支持 , 但今年決定不去了!!

原帖由 AY60 於 2011-5-20 23:41 發表
如今有些机构收取参赛的费用真的超贵,个别非牟利比赛只收几十圆! 可想而知收百多圆应该有可观的利润!部分目的有赚钱之 ...

作者: chuen3182    時間: 2011-5-21 00:53
人家搞賽事要封路及多禮品:如在天水圍賽事,包括5月29日的元朗賽事及之前老虎、味精濃、中國沿岸馬拉松、山頂發財跑、機場賽事等。
禮品有:機本賽事丅恤、毛巾、袜、旅行銀包、賽事完成獎牌、証書、藥油等等。
荃灣田徑會老字號,今次出手小家、孤寒了一點...............
作者: gogo    時間: 2011-5-21 02:32
真係wor......畢拉山 $170 有 車 跑衫 獎牌 毛巾 水杯 5公里慈善挑戰盃暨家庭同樂日 $150有 跑衫 藥油 藥膏 骨素丸 証書 水 蕉 書刊 魚蛋一串 超抵!!
第五屆Malcolm Phillips 5公里 $80 都有 支水 同 游水快乾巾 :
P 飛達$150 (其中$60為捐款)  都有 支水 同 薄跑外套

呢個: 如果係$170送adidas 都睇下咩衫, dryfit都好

作者: 得得地    時間: 2011-5-21 12:09
其實 $160 真係貴.
舊年有啲都係 $120-130.

佢有得揀要唔要衫, 算係進步咗 ?
不過, 去到冇衫, 又好似冇乜留念.

黃昏賽一年得一場.
不過, 今年當日上午有水陸兩項賽,
水陸兩項賽, 雖然冇衫, 但係都冇咁貴.

本來有諗去唔去, 但係都係再諗耐啲先.
睇吓八月中興盃, 會唔會又係收咁貴 ??
作者: peter2008    時間: 2011-5-21 22:06
得得地兄,駛唔駛咁慳計過數先才報名。
作者: 小力奇    時間: 2011-5-21 22:35
上年果件衫, 我已長埋衣櫃, 完全唔著得, $160多件跑衫值唔值呢??
作者: 丁蟹    時間: 2011-5-21 22:39
講開上年件衫  , 顏色唔得! 料唔適合做運動 ! 款亦唔得!
我都係用來冬天當底衫著 , 最後攞了去回收站!

原帖由 小力奇 於 2011-5-21 22:35 發表
上年果件衫, 我已長埋衣櫃, 完全唔著得, $160多件跑衫值唔值呢??

作者: denis3885    時間: 2011-5-21 22:47
原帖由 peter2008 於 2011-5-21 22:06 發表

其實10K比賽報名費我認為$120元是較合理。
作者: econecon    時間: 2011-5-22 00:32
原帖由 丁蟹 於 2011-5-21 22:39 發表
講開上年件衫  , 顏色唔得! 料唔適合做運動 ! 款亦唔得!
我都係用來冬天當底衫著 , 最後攞了去回收站!

差到咁... 今年話三間, 陣間又係咁既料就....
作者: 丁蟹    時間: 2011-5-22 11:57
咁上年係無品牌的跑衫(好似係棉質) , 原則上拿來跑係好唔舒服!
今年話晒係ADIDAS , 應該有一定質素~

原帖由 econecon 於 2011-5-22 00:32 發表

差到咁... 今年話三間, 陣間又係咁既料就....

作者: econecon    時間: 2011-5-22 12:13
原帖由 丁蟹 於 2011-5-22 11:57 發表
咁上年係無品牌的跑衫(好似係棉質) , 原則上拿來跑係好唔舒服!
今年話晒係ADIDAS , 應該有一定質素~

發財跑, 石門10k, 美記半馬全部都綿質 都係大牌子, 係咪有一定素質係未知數.
作者: 丁蟹    時間: 2011-5-22 12:42
haha~
原帖由 econecon 於 2011-5-22 12:13 發表

發財跑, 石門10k, 美記半馬全部都綿質 都係大牌子, 係咪有一定素質係未知數.

作者: althea_suen    時間: 2011-5-22 21:48
留名..果日有閃避球公開賽() ..唔知幾點...
好耐無比賽
作者: econecon    時間: 2011-5-22 21:54
原帖由 丁蟹 於 2011-5-22 12:42 發表
haha~

無意得罪. 唔好意思
作者: 丁蟹    時間: 2011-5-23 10:46
?? 你幾時得罪了 ? 無喎! 大家傾下講下 , 不知幾高興 !

原帖由 econecon 於 2011-5-22 21:54 發表

無意得罪. 唔好意思

作者: econecon    時間: 2011-5-23 16:21
原帖由 althea_suen 於 2011-5-22 21:48 發表
留名..果日有閃避球公開賽() ..唔知幾點...
好耐無比賽

閃避球係咩?
作者: blurmax    時間: 2011-5-23 16:56

"躲避球,又稱為鬥球,是一種由兩隊參與的球類運動。場地分成內外場,內場為20公尺長,10公尺寬之長方形,兩長邊中點畫一條為中線,用以區隔兩隊球員。每隊外場位於對方內場後半段外圍寬度3公尺之「凹」形區域內。比賽時每隊出場12名隊員,分居於內、外場,其中外場人數至少一人以上[1]。"

http://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E9%96%83%E9%81%BF%E7%90%83
作者: lewischan    時間: 2011-5-24 10:15
寄左form 了.........
作者: lazioman    時間: 2011-5-24 14:31
果頭應該無地方沖涼,要臭到回家.
作者: AlexCat    時間: 2011-5-24 15:24
原帖由 lazioman 於 2011-5-24 14:31 發表

行番落和宜合道運動場,和體育館都可以沖涼,去年我都是跟著人行落山,在體育館沖涼。
作者: timothywongtw    時間: 2011-5-28 10:26
原帖由 econecon 於 2011-5-23 16:21 發表 閃避球係咩?

熱血高校囉!

其實而家10K公價係幾多?
作者: raphaelmak    時間: 2011-5-28 21:20
玩左呢個比賽兩年今年終於唔得閒, 有樂團練習 (如果入到個個樂團的話 )
作者: econecon    時間: 2011-5-28 21:59
原帖由 raphaelmak 於 2011-5-28 21:20 發表
玩左呢個比賽兩年今年終於唔得閒, 有樂團練習 (如果入到個個樂團的話 )

你玩咩樂器架. 麥生
作者: raphaelmak    時間: 2011-5-28 22:18
原帖由 econecon 於 2011-5-28 21:59 發表

你玩咩樂器架. 麥生

長笛
作者: econecon    時間: 2011-5-29 00:51
原帖由 raphaelmak 於 2011-5-28 22:18 發表

長笛

我成日都好想學樂器. 但學費唔係講笑. 加油呀!!!!!
作者: sunnyman913    時間: 2011-5-29 14:54
不大興趣......
作者: ccomeout    時間: 2011-5-31 11:12
未跑過荃灣黃昏跑,考慮中!
作者: 得得地    時間: 2011-5-31 12:11
原帖由 lazioman 於 2011-5-24 14:31 發表

試過行到落城門谷, (偷雞) 網球場附近沖身.

原帖由 peter2008 於 2011-5-21 22:06 發表

半個月前練跑後 ITB 有啲緊.
星期日啱啱玩水陸兩項, 跑 2km + 2km, 又痛.   

報咗奧運歡樂跑, 5-6km, 希望唔好再痛啦.   
哩個 10km [咁多], 都係唔玩得住嘞 !   
作者: asmcando    時間: 2011-5-31 19:25
原帖由 ccomeout 於 2011-5-31 11:12 發表
未跑過荃灣黃昏跑,考慮中!

舊年有幾個師兄熱到抽筋, call白車
作者: ccomeout    時間: 2011-5-31 20:46
原帖由 asmcando 於 2011-5-31 19:25 發表

舊年有幾個師兄熱到抽筋, call白車

真係熱到咁
好驚喎!
作者: peter2008    時間: 2011-6-1 22:36
5:30pm開跑不會太熱,再熱些不如玩中興杯。
作者: 丁蟹    時間: 2011-6-1 23:28
原帖由 peter2008 於 2011-6-1 22:36 發表
5:30pm開跑不會太熱,再熱些不如玩中興杯。

上年就唔算話好熱 , 但都辛苦!
基本上條路唔算話好好跑  / 好特別  , 只是大部份沿引水道跑 , 中途折返跑同一賽道回程~
而且部份跑道較窄 , 右面又係引水道位置(無欄杆) , 跌落去都幾傷~
原本都想參加 , 但$160元叫貴少少 , 放棄了!!
作者: ccomeout    時間: 2011-6-2 18:58
今日寄左form!

作者: MJ576    時間: 2011-6-3 16:35
賽道又窄, 又熱又焗, 嘟係唔玩.....
作者: YaNbAbI`    時間: 2011-6-3 23:14
好想去..但我味夠班...
作者: 丁蟹    時間: 2011-6-4 15:28
原帖由 nothing 於 2011-6-4 13:38 發表

感受下囉. 係錢既問題. 唔係能力. Hea跑一定跑得晒.

又熱又焗~
盡力而為! 也適可而止~
上年我見到有兩三人不適倒下了 , 要救護人員料理~( 當然佢地比我跑得快很多  , 所以我才看到, haha~)
其中有一個在路旁休息中 , 應該也是曾不支倒下了 ..... 救護人員勸他坐下退出比賽 ,
那人堅持說想繼續 , 云 :"我練了好耐 .. 我xxxxx"
我佩服他的毅力 , 但心想:"來日方長 , 你大把機會 , 何需過份執著?"
作者: blurmax    時間: 2011-6-7 12:01

Registered runners :

1. Blurmax

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: mephistopheles    時間: 2011-6-7 13:23
大家對呢個比賽既comment都好似唔係幾好咁bor...
但係七八月除左中興杯好似都無咩10k or above既比賽喇wor...

hmmm...跑唔跑好呢......
作者: asmcando    時間: 2011-6-7 18:22
Okay la.
I joined last year, but really, quite hot.  I will enrol this year.
作者: 煩人    時間: 2011-6-9 06:18
已經收到確認信....
作者: lewischan    時間: 2011-6-9 10:56

1. Blurmax
2. Lewischan
3. IanChan (lewis 個仔)
4.
作者: joew    時間: 2011-6-9 11:19

1. Blurmax
4. joew
5.
6.
7.
8.
作者: 坑口公牛    時間: 2011-6-9 12:21
原帖由 nothing 於 2011-6-5 00:17 發表

咁如果feel到自己唔係咁掂. 我都會收晒油既..

其實係feel唔到嘅,我試過比賽中跑跑吓,特然眼前一白,跟住就斷片,醒返已經有幾個靚仔(點解唔係靚女?)照顧緊我,話我中暑(當曰28度,陽光普照)。
作者: 丁蟹    時間: 2011-6-9 14:29
原帖由 坑口公牛 於 2011-6-9 12:21 發表

其實係feel唔到嘅,我試過比賽中跑跑吓,特然眼前一白,跟住就斷片,醒返已經有幾個靚仔(點解唔係靚女?)照顧緊我,話我中暑(當曰28度,陽光普照)。

feel 唔到 ? 會唔會係意志習慣超越肉體 , 視辛苦及不適的感覺為等間事呀?
作者: raphaelmak    時間: 2011-6-11 00:03
原帖由 坑口公牛 於 2011-6-9 12:21 發表

先兆都冇?
作者: Turalyon    時間: 2011-6-11 16:30

1. Blurmax
4. joew
5. Turalyon
6.
7.
8.
作者: chengtszhang    時間: 2011-6-13 11:19
標題: Registered runners :
I joined the race

Hanghang
作者: LL3578    時間: 2011-6-14 21:11
標題: 關於此賽事最新消息
據主辦單位係hkrunners透露,此賽事只有少量名額(約70個)可供報名
如欲參加者,請透過網上報名
作者: Edward    時間: 2011-6-18 12:47
太熱, 之後仲要做人口普查
唔係好想報
作者: ccomeout    時間: 2011-6-18 15:20

1. Blurmax
4. joew
5. Turalyon
6. 大力
7.
8.
作者: peter2008    時間: 2011-6-18 17:19
原帖由 LL3578 於 14-6-2011 21:11 發表
據主辦單位係hkrunners透露,此賽事只有少量名額(約70個)可供報名
如欲參加者,請透過網上報名
十分之好消息只餘下70個名額,要大家支持舉辦者便有信心繼續辦下去。
作者: pan-pan    時間: 2011-6-19 08:33
十分之好消息, 我報左 !
作者: pan-pan    時間: 2011-6-19 08:34

1. Blurmax
4. joew
5. Turalyon
6. 大力
7. pan-pan
8.
9.
作者: ccomeout    時間: 2011-6-20 11:10
原帖由 nothing 於 2011-6-18 16:20 發表

場賽事過左數未呀各位? 同埋收到封回郵信未呀?

收到回條啦!ching幾時報,仲未收到呀?
作者: ccomeout    時間: 2011-6-20 15:29
原帖由 nothing 於 2011-6-20 15:01 發表

I sent the letter 2 to 3 weeks ago. btw, has your cheque presented?

咁我又無check過數未!但剛剛上佢地網頁睇過話已滿額。
http://hk.myblog.yahoo.com/hktwac
你一係打電話去問下收唔收到你張form, 你話一早寄左仲未有收到回覆!
查詢:電郵 [email protected] 或 致電 王葉礎 (6641 2239)
作者: peter2008    時間: 2011-6-20 22:05
原帖由 nothing 於 19-6-2011 01:30 發表

報左佢(不過支票未過數). 同時果然有中興盃. 唉咋.
再報中興盃,越熱越多人玩,不過黃昏賽我沒有報名。
作者: mephistopheles    時間: 2011-6-24 14:01
回條昨日已收到~
作者: 阿火    時間: 2011-7-3 14:33
有個friend舊年玩過佢話等開跑地方有幾隻蚊吸吓吸吓佢對腳,大家除左考慮防暑措施亦考慮防暑措施....

作者: ccomeout    時間: 2011-7-4 11:57
原帖由 阿火 於 2011-7-3 14:33 發表
有個friend舊年玩過佢話等開跑地方有幾隻蚊吸吓吸吓佢對腳,大家除左考慮防暑措施亦考慮防暑措施....

多謝火兄提醒!
你會唔會跑呢個比賽?
作者: 阿火    時間: 2011-7-4 12:18
原帖由 ccomeout 於 2011-7-4 11:57 發表 多謝火兄提醒!你會唔會跑呢個比賽?

大力兄:
你問到我就話你知我應該會到,唔會跑,會影相,哈!
作者: ccomeout    時間: 2011-7-4 15:14
原帖由 阿火 於 2011-7-4 12:18 發表

大力兄:
你問到我就話你知我應該會到,唔會跑,會影相,哈!

居然轉戰做攝記,唔該幫我影多幾張慢跑照!
作者: 阿火    時間: 2011-7-5 10:19
原帖由 ccomeout 於 2011-7-4 15:14 發表 居然轉戰做攝記,唔該幫我影多幾張慢跑照!

大力兄:

我好少好少機會影比賽相,所以你唔好對我抱咁大期望!Kakakaka
作者: tomcat    時間: 2011-7-7 00:58

1. Blurmax
4. joew
5. Turalyon
6. 大力
7. pan-pan
8. TOMCAT
9.
作者: ccomeout    時間: 2011-7-7 18:29
原帖由 阿火 於 2011-7-5 10:19 發表

大力兄:

我好少好少機會影比賽相,所以你唔好對我抱咁大期望!Kakakaka

對你有信心,我估用快門先決去影會比較合適!我等睇相!
作者: siuvan    時間: 2011-7-7 20:36

1. Blurmax
4. joew
5. Turalyon
6. 大力
7. pan-pan
8. TOMCAT
9.siuvan
10.
作者: mephistopheles    時間: 2011-7-8 01:18

1. Blurmax
4. joew
5. Turalyon
6. 大力
7. pan-pan
8. TOMCAT
9. siuvan
10. mephistopheles

(東馬後既復出賽。但呢排好鬼忙,一個星期都未必跑到一日,點算?
作者: keiyung0428    時間: 2011-7-9 15:00
天氣熱飮多D水,大家加油,明天見
作者: blurmax    時間: 2011-7-9 23:14

荃灣兆和街乘搭82號專線小巴
作者: lewischan    時間: 2011-7-9 23:59
原帖由 blurmax 於 2011-7-9 23:14 發表 荃灣兆和街乘搭82號專線小巴

Thanks for your info... See u tmr!
作者: mymarathon    時間: 2011-7-11 00:50
http://www.editgrid.com/user/hkt ... k_Evening_Race_2011
作者: mymarathon    時間: 2011-7-11 01:10
Official time: 43:48 Split: 21:53 / 21:55
Chip time: 43:47
Overall: 53/830
Category: 28/303
同兩年前比較,有些少進步,人數多咗但名次高咗
2009年:
45'35
Overall: 89/639
Category: 45/218

作者: lewischan    時間: 2011-7-11 11:18
我今年跑 47'11" 比去年快1分鐘
大仔第1次跑 49'30"
作者: joew    時間: 2011-7-11 11:36
原帖由 mymarathon 於 2011-7-11 01:10 發表
Official time: 43:48 Split: 21:53 / 21:55
Chip time: 43:47
Overall: 53/830
Category: 28/303
同兩年前比較,有些少進步,人數多咗但名次高咗
2009年:
45'35
Overall: 89/ ...

Ching, 你真是進步不少, 昨天有見到你, 我是最後跟你一起衝的那個人.
00:43:4600:43:3500:22:04

作者: shogikin    時間: 2011-7-11 12:17
參加完比賽
請來比個分

賽後投票-2011.7.10 adidas荃灣田徑會主席紀念盃10公里黃昏賽 https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=15484
作者: mymarathon    時間: 2011-7-11 14:13
Joew: you ran so fast and can't catch up you
作者: graceng    時間: 2011-7-11 16:20
今次出成績超快, 夜晚返到屋企就已經有成績啦, 飛達, hkmp, 元朗長跑同今次都係用同一間晶片公司, 次次出成績都超快, 都唔知點解上次元朗區議會長跑會咁耐都冇成績, 元朗區議會長跑會不嬲慢大家都知, 今次證明公家野真係差d
作者: 柔詠    時間: 2011-7-11 22:35
小弟同女友一起跑...女友人生第1次玩賽事...
chip time : 01:04:54 (一同到終點)....
小弟慢過平日LSD , 但好開心, 女友錦熱都65分鐘內完成到....
作者: 柔詠    時間: 2011-7-11 22:36
唔知搵唔搵到相....因為拖住手跑LAST 1KM + 衝線.
作者: keiyung0428    時間: 2011-7-11 23:45
我就跑到死死下,差D跌落條河度~跑左成個鐘,下次再參加^^
作者: asmcando    時間: 2011-7-12 00:25
今年天氣好過舊年LA, 仍然有幾架救護車。
作者: ccomeout    時間: 2011-7-13 11:17
原帖由 柔詠 於 2011-7-11 22:36 發表
唔知搵唔搵到相....因為拖住手跑LAST 1KM + 衝線.

ching, 好浪慢啫!
作者: blurmax    時間: 2011-7-13 22:59

TWAC Evening 10K Race 2011
Official time : 54:13 mins Chip Time : 53:43 mins
Overall ranking : 314 / 830 Category Ranking : 92 / 209

作者: 柔詠    時間: 2011-7-14 08:49
原帖由 ccomeout 於 2011-7-13 11:17 發表

ching, 好浪慢啫!" />" />

haha...見笑....浪漫要付出代價....要就佢慢過自己跑好多...
小弟雖然唔快...10km..應該45分鐘.(2010-11月的時間)
不過最後都搵到相....
作者: keiyung0428    時間: 2011-7-14 14:47
我女朋友終於第一次同我參加城市之王九龍個人賽,好感動~感受到柔詠師兄的喜悅~

作者: LL3578    時間: 2011-7-14 16:06
原帖由 keiyung0428 於 2011-7-14 14:47 發表
我女朋友終於第一次同我參加城市之王九龍個人賽,好感動~感受到柔詠師兄的喜悅~

咁就更加值得我係比賽當日去影下la~~~
遲D 見
作者: 阿火    時間: 2011-7-14 16:13
原帖由 LL3578 於 2011-7-14 16:06 發表 咁就更加值得我係比賽當日去影下la~~~遲D 見

夢璃:

果日我都會跑K-Swiss九龍站,所以我影唔到相,靠晒你幫我同大家影相,哈!

阿火
作者: keiyung0428    時間: 2011-7-14 16:31
原帖由 LL3578 於 2011-7-14 16:06 發表

咁就更加值得我係比賽當日去影下la~~~
遲D 見 " />" />

上次影我唔到,今次直頭去搵你影相留念,不過辛苦師兄你La~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2