香港長跑網 - 長跑長友

標題: 100k 點樣練? [打印本頁]

作者: Anthony    時間: 2011-5-20 17:48
標題: 100k 點樣練?
星加坡日落馬拉松好吸引,但100k真係唔講得笑。究竟有甚麼條件才可完成呢?有無訓練方法呢?
作者: kf    時間: 2011-5-20 22:22
原帖由 Anthony 於 2011-5-20 17:48 發表
星加坡日落馬拉松好吸引,但100k真係唔講得笑。究竟有甚麼條件才可完成呢?有無訓練方法呢?
kinkin上年玩過84k , 佢好似試過連續4日跑21k黎練
作者: clerkb    時間: 2011-5-21 00:09
maybe reference to this

http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-244--7556-3-2X3X4-3,00.html
作者: shogikin    時間: 2011-5-21 09:11
標題: 回復 2# 的帖子
是復活節假5日
每日跑半馬
但只是輕鬆跑

不過84KM和100KM我看來分別很大
我這樣想: 跑到66KM時, 仲有10多KM就可以, 如果仲有34KM就......
所以84KM的經驗都無嘜值得參考
我想年年行毅行100KM的經驗仲有用

Kin in Running
作者: Anthony    時間: 2011-5-21 10:48
標題: 回復 3# 的帖子
很有參考價值,謝謝!初時見到個programme, 以為好容易,睇真d,原來係英哩,嚇儍左!不過點都會嘗試下。
作者: allanccl    時間: 2011-5-21 22:41
原帖由 shogikin 於 2011-5-21 09:11 發表
回復 2# 的帖子                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        是復活節假5日
每日跑半馬
但只是輕鬆跑

不過84KM和100KM我看來分別很大
我這樣想: 跑到66KM時, 仲有10多KM就可以, 如果仲有34KM就......
所以84KM的經驗都無嘜值得參考
我想年年行毅行100KM的經驗仲有用

好似減肥咁,鍾意聽就聽吧!
小弟認為世上無不勞而獲的(除左六合彩及肥肚覽), 儲多D 哩數。
作者: Anthony    時間: 2011-5-22 08:51
原帖由 allanccl 於 2011-5-21 22:41 發表

好似減肥咁,鍾意聽就聽吧!
小弟認為世上無不勞而獲的(除左六合彩及肥肚覽), 儲多D 哩數

謝謝亮兄,我會好好儲蓄!
作者: Encore    時間: 2011-5-22 10:06
Anthony,
少少經驗分享....2010年跑北海道100K前基本上跟Runnner's World 這個program.最終以12小時內完成(限時13小時).
1. 重點係練跑時間(time on your feet), 比里數更重要.
2. 周末連續兩日LSD係重中之重, 最高峰的周末練左90K(超過兩個馬拉松).
3. 如果志在完成, 無需跟足TMP, HMP, MP等
4. 賽前要預算時速=?K, 包括補充/休息時間, 上半程勿超速.
5. 沿途必湏充足補水/運動飲品/食物.
祝你好運!
作者: Anthony    時間: 2011-5-22 21:25
原帖由 Encore 於 2011-5-22 10:06 發表
Anthony,
少少經驗分享....2010年跑北海道100K前基本上跟Runnner's World 這個program.最終以12小時內完成(限時13小時).
1. 重點係練跑時間(time on your feet), 比里數更重要.
2. 周末連續兩日LSD係重中之重, 最 ...

多謝encore兄的指點,不過我諗有排都未到你的境界。不過我會盡力練習。多口一問,跑100k中途是否要休息、換鞋、進食等?北海道的賽事何時會舉行?多謝指教!
作者: shogikin    時間: 2011-5-23 09:24
Anthony,

我上年由決定報名到跑的記錄
現在看來雖然都無甚麼參考價值
都給你參考下

作者: Encore    時間: 2011-5-23 13:35
Anthony,
北海道超馬於6月尾舉行. 每5K有補給站(水, 運動飲料, 食物); 在65K處可換鞋/衫.
作者: Anthony    時間: 2011-5-23 21:16
原帖由 shogikin 於 2011-5-23 09:24 發表
Anthony,

我上年由決定報名到跑的記錄
現在看來雖然都無甚麼參考價值
都給你參考下

很有參考價值,謝謝指教!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2