香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2011.08.07 K-Swiss城市之王挑戰賽2011 - 九龍站 [打印本頁]

作者: lewischan    時間: 2011-6-24 09:29
標題: 2011.08.07 K-Swiss城市之王挑戰賽2011 - 九龍站
K-Swiss城市之王挑戰賽2011 - 九龍站
K-Swiss King of the City 2011 - Kowloon Run

賽事時間: 2011-08-07
報名結束時間: 2011-07-20

冠名贊助: K-Swiss
主辦機構 : 香港宋慶齡金鑰匙培訓基金會
協辦機構: 運動版圖 SportSoho
對象: 8歲以上,身體健康人士均可參加。
日期: 2011年8月7日
時間: 上午8時至上午10時(比賽時間)
報名截止日期: 2011年7月20日
參賽名額: 1200名
比賽組別: 稍後公佈
奬項: 勝出者可獲奬牌及奬品
紀念品: 各參賽者將獲贈精美紀念T恤及完成証書。
報名費: 個人 - 3.3公里130港元
雙人接力 - 6.6公里 240港元 / 隊
三人接力 - 9.9公里 330港元 / 隊
*全部組別以出生年份計算
路線: 文化中心-->海濱長廊-->海景嘉福酒店天橋-->百週年紀念公園-->麼地道-->好時中心天橋-->海濱長廊-->文化中心

獨有特色 香港唯一一項在鬧市進行的跑步競賽,由極具歷史意義的尖沙咀鐘樓及文化中心出發,經星光大道,環繞海濱長廊,至國際郵件中心折返,再穿越尖東主要商業中心區再沿海濱長廊跑向文化中心終點。
極富挑戰 全長3.3 公里賽道相當曲折,如上落天橋,穿越商業中心行人路,百週年紀念公園,停車場等,考驗應變能力和體能。
合作精神 由3.3至9.9公里的賽程,由個人,雙人以至三人接力,絕對講求合作精神。

惡劣天氣警告
- 如於比賽當日零晨十二時懸掛紅色或黑色暴雨, 三號颱風警告賽事將延期舉行。
- 如比賽進行中天氣惡劣或懸掛上述任何警告,賽事總監有權將比賽賽程改變或取消正在進行中的比賽。
- 如補賽當天再度天氣惡劣或懸掛上述任何警告,是項賽事將取消而不再補賽及報名費用不會退回。
- 請在比賽早上致電香港天文台查詢有關天氣情況。 (電話: 1878200)

代領取跑手跑安排(7.8.2011城市之王-九龍站)
有關"7.8.2011K-Swiss城市之王挑戰賽 - 九龍站",
會員如欲透過本會代為處理(跑手包),
及於比賽當天於場地發放,
會員請在會員區 > 按此 <留下有關比賽編號
本網會於下星期二交資料主辦單位作特殊處理。

作者: 丁蟹    時間: 2011-6-24 12:46
即同上年完全一樣 ? 除了報名費貴左少少
我依稀記得上年係..... 個人: $120    ;  二人組 : $200
作者: stephensuen    時間: 2011-6-24 13:05
想參加,但sportsoho 有份搞又有d保留......
作者: 阿火    時間: 2011-6-24 16:18
備用:http://www.sportsoho.com/pg/match/read/1320491/kswiss2011
作者: 小叻    時間: 2011-6-24 18:04
原帖由 stephensuen 於 2011-6-24 13:05 發表
想參加,但sportsoho 有份搞又有d保留......

x2! 有陰影...
作者: baki    時間: 2011-6-24 21:05
我有興趣
作者: YaNbAbI`    時間: 2011-6-25 01:59
正...可惜8月14有野跑..如果唔係一定去
作者: harrylee6124    時間: 2011-6-25 11:31
上次受影響人士可以免費
作者: peter2008    時間: 2011-6-25 19:48
是否不收回上次的費用才免費。
作者: baki    時間: 2011-6-26 11:51
$130 3.3km好像貴了一點
除紀念T外,還有甚麼禮物?
作者: longing    時間: 2011-6-27 01:05
想起上次佢搞唔成果次比賽,實在可以用"可惡"來形容,錯漏百出、不負責任......
所以我定必會追討佢上次話"免費"俾受上次賽事所影響既跑手....!
作者: 丁蟹    時間: 2011-6-27 20:06
原帖由 baki 於 2011-6-26 11:51 發表
$130 3.3km好像貴了一點
除紀念T外,還有甚麼禮物?

上次尖沙咀有T恤 , 有過期SPORTSOHO 一本! 比賽當日若快手在助贊助商攤位填問卷 , 有索繩背包仔一個!
亦有K-SWISS 水壼!
整體感覺OK的! 比賽安排則當日有少少亂  , 但尚可接受! 氣氛不錯 , 及事後的跑相極多!

至於早幾個月前取消了的香港站城市之王! 很多師兄都提過了 ... 大家都好清楚!
作者: merino    時間: 2011-6-27 22:05
原帖由 peter2008 於 2011-6-25 19:48 發表
是否不收回上次的費用才免費。

唔不收番上次D錢,咁就唔係免費,因為始終PAID左錢MA。
作者: harrylee6124    時間: 2011-6-27 23:01
是咁的
為答謝各友好的支持,所有受影響之參賽者將獲由賽事冠名贊助商K-Swiss免費提供下一場「K-Swiss城市之王挑戰賽2011九龍線」之參賽名額。賽事將於2011年8月7日在尖東舉行。參賽者將於賽事招募階段獲得個別通知免費報名詳情。
之前係咁講

作者: 長褲    時間: 2011-6-27 23:15
個人 - 3.3公里, 路程會唔會太短 ?
作者: stephensuen    時間: 2011-6-28 13:06
原帖由 長褲 於 2011-6-27 23:15 發表
個人 - 3.3公里, 路程會唔會太短 ?

真係短左d,唔夠喉,唯有自己跑夠3次
作者: Kennychoi    時間: 2011-6-28 13:51
原帖由 harrylee6124 於 2011-6-27 23:01 發表 是咁的為答謝各友好的支持,所有受影響之參賽者將獲由賽事冠名贊助商K-Swiss免費提供下一場「K-Swiss城市之王挑戰賽2011九龍線」之參賽名額。賽事將於2011年8月7日在尖東舉行。參賽者將於賽事招募階段獲得個別通知 ...

最好啦.....但會唔會又有其它問題既...
作者: harrylee6124    時間: 2011-6-30 20:52
sportsoho 已邀請受影響參賽者
已send左email啦
大家可以睇下
作者: ricch    時間: 2011-6-30 21:37
oh...i haven't received the email yet.....
作者: maxwongwk    時間: 2011-6-30 23:24
i have no e-mail too
作者: bazihk    時間: 2011-7-1 02:00
原帖由 harrylee6124 於 2011-6-30 20:52 發表
sportsoho 已邀請受影響參賽者
已send左email啦
大家可以睇下

Yeah! I received their invitation today.  It's free of charge.  You may get a free T-shirt if successfully enrolled!
作者: tommyleung    時間: 2011-7-1 09:21
原帖由 bazihk 於 2011-7-1 02:00 發表 Yeah! I received their invitation today.  It's free of charge.  You may get a free T-shirt if successfully enrolled!

咁你收到佢所謂"Invitation"既email未? 我淨係收到個"notice"話免費....
作者: lewischan    時間: 2011-7-1 10:08
me too............
作者: blurmax    時間: 2011-7-1 11:03

I haven't receive any e-mail>.<
作者: bazihk    時間: 2011-7-1 11:50
原帖由 tommyleung 於 2011-7-1 09:21 發表

咁你收到佢所謂"Invitation"既email未? 我淨係收到個"notice"話免費....

Yes la.  The following is extracted from the email:

邀請 - 城市之王挑戰賽2011(九龍站)

由於原定於3月20日舉辦的城市之王挑戰賽(香港站)臨時取消,大會承諾將於8月7日城市之王挑戰賽(九龍站)預留名額予各參賽者,費用全免,重新感受不一樣的城市跑步比賽!
如欲參加是次賽事,你只須於7月20日前,填妥附件之報名表格, 並傳真至21170023 或 電郵至[email protected],確認信將於5個工作天內以電郵通知。
賽事網站: www.k-swiss.sportsoho.com
作者: ricch    時間: 2011-7-1 11:54
I just got it today!!
作者: amos    時間: 2011-7-1 12:53
剛剛收到, 已報 $0報名費, 希望今次唔好再有問題啦.
作者: blurmax    時間: 2011-7-1 14:08

E-mail received and registered^.^
作者: ivanwongs    時間: 2011-7-1 18:07
請問各位師兄,以往6.6及9.9的師兄是否與3.3的一齊跑?還是他們先起跑後,跑完後3.3最後起跑?因為一條賽道很窄,如果1200人同時跑,會對小朋友很危險!!
作者: ktluk    時間: 2011-7-1 18:36
Just registered and confirm
作者: john    時間: 2011-7-1 23:50
Application completed. This time is really fast and easy. And the most important thing is absolutely free...........
作者: keiyung0428    時間: 2011-7-2 02:18
我都收到邀請E-mail,至於件tee唔清楚,要問下~
作者: blurmax    時間: 2011-7-2 18:02

Registered and was confirmed by e-mail afterwards^.^
作者: lewischan    時間: 2011-7-2 23:57
真系唔洗錢呀........好開心呀!!  報左啦!

====================

Hi Chan, Lok Ming            You have applied for the K-Swiss King of the City 2011 - Kowloon Run on July 2, 2011.The application fee is HK$0, and your payment has been successfully processed.            Application Number: KK8033Race Category: Two Person Relay Male Senior (total age 41 or above)  =========================

作者: MJ576    時間: 2011-7-3 00:30
Registered  free of charge
作者: 阿聰    時間: 2011-7-3 14:06
我都報左名,但到時未必會參與。
作者: joew    時間: 2011-7-4 18:08
我都收到喇, 唔使錢當然報左先啦.
作者: ericasit    時間: 2011-7-5 07:46
我都收到e-mail喇,由於佢地冇退上次d錢,焗住參加啦!
作者: rytleung    時間: 2011-7-5 12:37
total age 既setting 係咪有問題, 兩人用41, 三人用61, 即係用20歲做界線, 咁99%既人肯定係41 or 61啦
作者: merino    時間: 2011-7-6 00:33
原帖由 ericasit 於 2011-7-5 07:46 發表
我都收到e-mail喇,由於佢地冇退上次d錢,焗住參加啦!

CTSE, 點解你唔繼續追佢地退還上次的款項?
作者: kevintam1984    時間: 2011-7-6 14:21
標題: 回復 44# 的帖子
除左比賽個 invitation letter 之外, 仲有另外一封退$ ge mail send比你. 今次比賽除左免費比上次報名參加個d人之外, 他們仲會退番上次比賽d $ 比你們
作者: ericasit    時間: 2011-7-6 16:00
其實我有fax果張退錢表,但係一直冇收到退款,而加又send e-mail叫我參加....咁.....就去玩下啦.....
作者: merino    時間: 2011-7-6 21:55
單單fax去未必有用,之前我打電話及E貓後才收回退款。
作者: D文    時間: 2011-7-7 23:34
件tee d尺寸好似好古怪,打去問問先
作者: rabbit88    時間: 2011-7-8 16:10
有陰影........
作者: prairie    時間: 2011-7-9 00:55
我都收到invitation email,但點解我上sportsoho選唔到接力?有冇免費嘅師兄報到?
作者: prairie    時間: 2011-7-10 11:04
問過大會,照填表,只付需付費的隊員那份便可。
作者: Piccolo    時間: 2011-7-13 19:11
I received the invitation email but was too busy to take any action.  Then, all of a sudden, I received a confirmation email two days ago:?
---------------------------------------------------------------
K-Swiss King of the City 2011 - Kowloon Run Application successfully processed

You have applied for the K-Swiss King of the City 2011 - Kowloon Run on July 11, 2011.

Application Number: KK8772
作者: wlau    時間: 2011-7-15 01:25
我都報左.. 到時見啦.
作者: JohnsonC    時間: 2011-7-17 01:57
請問有無人知點解報名時要揀定T-shirt尺碼?
係咪因為可以在比賽前去指定地方領取左選手包或件紀念tee先?
如果可以, 領取果時如果件tee唔o岩身可否轉返其他size?
需唔需要一定著住黎跑?
作者: shogikin    時間: 2011-7-19 10:59
標題: 回復 54# 的帖子
不一定要穿來跑
但跑完可能要穿來取禮品

明天截止,考慮下今年仲參不參加先

Kin in Running
作者: prairie    時間: 2011-7-25 12:30
有冇師兄�姐知領取選手包詳情?
作者: LL3578    時間: 2011-7-25 12:41
原帖由 prairie 於 2011-7-25 12:30 發表
有冇師兄�姐知領取選手包詳情?

據以往經驗,我記得係賽前果2-3日好似要上sportsoho 個 office 度拎
作者: wlau    時間: 2011-7-26 13:52
原帖由 LL3578 於 25-7-2011 12:41 發表

據以往經驗,我記得係賽前果2-3日好似要上sportsoho 個 office 度拎

有D 不好預感...
同比賽日相差不足兩個禮拜...
又係好似無晒聲氣咁...

有D 似三月中個比賽咁.....

希望唔好俾我開口中...

作者: 長褲    時間: 2011-7-26 22:50
網頁公佈左
最新消息
2011年7月26日

"領取賽事包通知"已經電郵給各參賽者, 敬請留意!

嘩... 要去到好遠攞 ......
作者: wlau    時間: 2011-7-27 01:08
原帖由 nothing 於 26-7-2011 22:02 發表

今次完全冇事呀. 達哥

HAHA.. YES.. 果頭CHECK 完E-MAIL 無, 講完有D 驚, 之後就出左封E-MAIL 出來..
作者: wlau    時間: 2011-7-27 09:22
已報3.3K 個人賽
1.wlau
2.
3.
4.
5.
作者: blurmax    時間: 2011-7-27 12:39

已報3.3K 個人賽
1. wlau

2. Blurmax
3.
4.
5.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: keiyung0428    時間: 2011-7-27 13:28
原帖由 LL3578 於 2011-7-25 12:41 發表

剛剛check左email我起跑時間為八時正,而女友起跑時間為八時四十分,即是說不能一起跑有點失望 不過之前沒有預計這個問題,唯有希望師兄為我們拍個照留念好了
作者: keiyung0428    時間: 2011-7-27 13:30
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
3. keiyung0428
4.
5.
作者: ktluk    時間: 2011-7-27 13:31
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5.
作者: leefs    時間: 2011-7-27 16:19
標題: 代領取跑手跑安排(7.8.2011城市之王-九龍站)
有關"7.8.2011K-Swiss城市之王挑戰賽 - 九龍站",
會員如欲透過本會代為處理(跑手包),
及於比賽當天於場地發放,
會員請在會員區 > 按此 <留下有關比賽編號
我會於下星期二交資料主辦單位作特殊處理。

作者: D文    時間: 2011-7-27 22:48
還未收到email.....
請問一下幾時開始攞衫呢?
作者: keiyung0428    時間: 2011-7-27 22:55
城市之王挑戰賽2011 (九龍站) - 領取賽事包

"城市之王挑戰賽2011 (九龍站)" 快將舉行了!

請於以下時間,連同此電郵列印本,親臨本公司辦事處領取,每隊只需一位代表或委託親朋領取,無需委託書,唯必須出示此列印本便可!

日期:2011年7月30日 至 2011年7月31日 (星期六 至 星期日)
時間:下午12:30 - 下午7:00
地址:九龍新蒲崗太子道東638號譽港灣商場G37號舖

日期:2011年8月3日 至 2011年8月4日 (星期三 至 星期四)
時間:上午9:00 - 下午7:00
地址:九龍鑽石山彩虹道202﹣204號華懋工業大廈1樓B室

賽事包內含有以下物品:
T恤
計時晶片
號碼布
其他優惠資料
作者: wlau    時間: 2011-7-30 20:03
物資已取~
作者: bazihk    時間: 2011-7-30 23:42
雖然入場費貴小小,件T恤幾靚下,ok喎!
作者: blurmax    時間: 2011-7-31 01:07

The souvenir tee is probably too red with a large K-Swiss" logo in the front^.^
作者: dannyc0907    時間: 2011-7-31 10:32
原帖由 leefs 於 2011-7-27 16:19 發表 有關"7.8.2011K-Swiss城市之王挑戰賽 - 九龍站",會員如欲透過本會代為處理(跑手包),及於比賽當天於場地發放,會員請在會員區 > 按此  

您無權進行當前操作  
作者: allanccl    時間: 2011-7-31 14:31
原帖由 dannyc0907 於 2011-7-31 10:32 發表

您無權進行當前操作  

因閣下不是註冊會員,所以去不到會員區,該服務只給本網會員,請諒!
作者: 山貓    時間: 2011-7-31 16:27
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
作者: lewischan    時間: 2011-8-1 22:43
原帖由 blurmax 於 2011-7-31 01:07 發表 The souvenir tee is probably too red with a large K-Swiss" logo in the front^.^

同感!!! 流動廣告板!!!
作者: lewischan    時間: 2011-8-1 22:47
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓

2人接力
1. lewischan + ian951212
作者: harrylee6124    時間: 2011-8-2 00:23
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
6. harrylee6124

2人接力
作者: 阿火    時間: 2011-8-2 06:36
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火

2人接力
作者: kevintam1984    時間: 2011-8-2 11:04
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火
8. kevintam1984

2人接力
作者: jogging_cat    時間: 2011-8-2 13:29
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火
9. jogging_cat

2人接力
作者: pck    時間: 2011-8-2 23:26
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火
10. pck
2人接力
作者: pigdigreat    時間: 2011-8-3 01:18
今日試跑完...麼地道間hotel停車場同前面條馬路周不時都有車駛出駛入...

有冇師兄舊年有玩過...比d tips...
作者: Daniel    時間: 2011-8-3 10:37
原帖由 pigdigreat 於 2011-8-3 01:18 發表
今日試跑完...麼地道間hotel停車場同前面條馬路周不時都有車駛出駛入...

放心不用跑過馬路, 全程經過兩條行人天橋跑
作者: leoleebi    時間: 2011-8-3 11:17
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火
10. pck
11. leoleebi

2人接力
作者: jogging_cat    時間: 2011-8-3 12:54
請問LEE個比賽有冇K牌架?
作者: tommyleung    時間: 2011-8-3 13:56
原帖由 bazihk 於 2011-7-30 23:42 發表 雖然入場費貴小小,件T恤幾靚下,ok喎!

係真唔係呀, 真係ok? 我仲未囉...
作者: rabbit88    時間: 2011-8-3 15:28
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火
10. pck
12. rabbit88

2人接力
作者: 丁蟹    時間: 2011-8-3 19:14
原帖由 jogging_cat 於 2011-8-3 12:54 發表
請問LEE個比賽有冇K牌架?
印象中 , 上年好似無!
作者: pigdigreat    時間: 2011-8-3 23:13
原帖由 Daniel 於 2011-8-3 10:37 發表 放心不用跑過馬路, 全程經過兩條行人天橋跑
不過橋與橋之間既麼地道...有一條馬路架播...

海景嘉福酒店天橋-->百週年紀念公園-->麼地道-->好時中心天橋

我跟上面既route跑...唔知自己練習既時侯有冇跑錯呢?
作者: di692    時間: 2011-8-3 23:15
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火
10. pck
13. di692

2人接力
作者: LMF    時間: 2011-8-3 23:19
原帖由 pigdigreat 於 2011-8-3 01:18 發表

途中遇見好多自由行,小心D
作者: LL3578    時間: 2011-8-3 23:23
原帖由 LMF 於 2011-8-3 23:19 發表

最近上個月NIKE 夜賽既尖沙咀站都有類似既經歷
基本上你用任何語言好心同佢地講"唔該借借"
佢地都係聽唔到
有參加呢次賽事既跑友,到時只好靠自己去盡量避呢班人la~~~~
作者: merino    時間: 2011-8-4 00:09
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火
10. pck
13. di692
14. merino

2人接力
作者: wlau    時間: 2011-8-4 11:53
原帖由 LL3578 於 3-8-2011 23:23 發表

最近上個月NIKE 夜賽既尖沙咀站都有類似既經歷
基本上你用任何語言好心同佢地講"唔該借借"
佢地都係聽唔到
有參加呢次賽事既跑友,到時只好靠自己去盡量避呢班人la~~~~

你真係唔好彩, 我撞到幾次, D 人都好有禮貌咁讓開...

AND 你唔係用到煲東瓜講"唔該借借"呱, 咁佢真係唔識聽囉.. (just joking)

作者: wlau    時間: 2011-8-4 11:55
原帖由 LMF 於 3-8-2011 23:19 發表

果日朝早跑, D 名店, 商場都未開啦..邊有咁多自由行.. 再夜D 就唔敢包.
作者: cupnoodles    時間: 2011-8-5 17:52
我原本都唔信有好多自由行
但根據上年既經驗
去到某D位 佢地人多到會霸左半條大路
搞到好似玩緊障礙賽-,-
雖然大會已經安排左D人驅散人群...
作者: pigdigreat    時間: 2011-8-5 18:17
原帖由 cupnoodles 於 2011-8-5 17:52 發表
我原本都唔信有好多自由行
但根據上年既經驗
去到某D位 佢地人多到會霸左半條大路
搞到好似玩緊障礙賽-,-
雖然大會已經安排左D人驅散人群...

師兄呀...想問下麼地道...係咪有停車場出入口?同有馬路?

想今晚練下條賽道
作者: jogging_cat    時間: 2011-8-6 10:16
各位聽日參賽既師兄師姐,祝大家都有好成績,個個都pb,玩得開開心心平平安安,加油。
作者: Tarry    時間: 2011-8-6 10:27
各位加油, 跑得開心d, 預祝各位PB
作者: fwk322    時間: 2011-8-6 11:49
標題: 回復 94# 的帖子
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火
10. pck
13. di692
14. merino
15. fwk322

2人接力
作者: Piccolo    時間: 2011-8-6 17:35
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火
10. pck
13. di692
14. merino
15. fwk322
16. Piccolo

2人接力
作者: tommyleung    時間: 2011-8-6 18:13
已報3.3K 個人賽

1. wlau
2. Blurmax
4. ktluk
5. 山貓
7. 阿火
10. pck
13. di692
14. merino
15. fwk322
16. Piccolo

2人接力
2. tommyleung + friend
作者: tommyleung    時間: 2011-8-6 18:17
原帖由 pigdigreat 於 2011-8-3 23:13 發表 不過橋與橋之間既麼地道...有一條馬路架播...海景嘉福酒店天橋-->百週年紀念公園-->麼地道-->好時中心天橋我跟上面既route跑...唔知自己練習既時侯有冇跑錯呢?

睇佢張地圖, 真係好似無馬喎, 來回麼地道都是上落天橋
作者: LL3578    時間: 2011-8-6 19:47
各位有份跑城市之王既網友,聽朝見 hgj088" />" />hj

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2