香港長跑網 - 長跑長友

標題: 14.12.2008 第七屆「樂善盃」30k 慈善賽 [打印本頁]

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-30 10:56
標題: 14.12.2008 第七屆「樂善盃」30k 慈善賽
有興趣既 ching ctse 可以到以下網址瀏覽 :

http://www.careaction.org.hk/

報名表 :
http://www.careaction.org.hk/46HKform.pdf

已報名長跑網 ching ctse 名單:" />" />
1.  alex504992004
2.  大圍新跑手
3.  waynekkw
4.  ee_tpk
5.  xo523
6.  kandis
7.  runningmonkey
8.  eyeonme
9.  前進
10.joelkk88
11.runrunrun
.....

作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-30 11:01
作者: hobbywet    時間: 2008-7-30 11:14
應該行山賽黎,9小時內完成,可獲證書
作者: cfchan    時間: 2008-7-30 11:20
行山比賽黎既,我都參加過!跑當然可以,但係事前一定要操足,唔係的話,連完成都有問題!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-7-30 11:45
作者: blurmax    時間: 2008-7-30 11:55
I have interest to take a hike wor.  Anyone else?
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-30 19:32
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-30 11:01 發表
嘩, 30K咁長? 好, 當係全馬熱身啦! , 不過跑得晒先講.

瘋狂兄:
係呀,我都係諗住跑唔使咪行law,又可以做吓善事,不過梗係想跑使啦。
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-7-30 20:29
嘻嘻!這天是我生日喎!

好不好參加呢?

作者: =chairman=    時間: 2008-7-30 22:38
嘩 ~ 慢子兄生日 wo ~~ 當然要好好慶祝啦 ~~~ 不如就同各位 Ching 一齊參加啦 ~~
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-31 00:32
原帖由 慢速小子 於 2008-7-30 20:29 發表
嘻嘻!這天是我生日喎!

好不好參加呢?

萬子兄:
唔使諗啦一於去馬啦,到時咁多ching ctse 一齊用對腳同你慶祝生日。
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-7-31 15:26
原帖由 大圍新跑手 於 2008-7-31 00:32 發表

萬子兄:
唔使諗啦一於去馬啦,到時咁多ching ctse 一齊用對腳同你慶祝生日。

作者: Ning    時間: 2008-8-3 23:44
C-Hings, it is not a easy run in 蚺蛇尖. It is a real x-race.
作者: nc    時間: 2008-8-4 09:08
好似近這一兩年不上蚺蛇尖頂, 但04年(如無記錯)也行到小妹作"老抽", 真係第一次, 反而行trailwalker沒有事, 可能自己的support team 好, 飲食一流又有massage

這個行山賽事越來越多人報, 很快便額滿, 有朋友去年也參加不到.
作者: Ning    時間: 2008-8-4 09:18
原帖由 obaanc 於 2008-8-4 09:08 發表
好似近這一兩年不上蚺蛇尖頂, 但04年(如無記錯)也行到小妹作"老抽", 真係第一次, 反而行trailwalker沒有事, 可能自己的support team 好, 飲食一流又有massage

這個行山賽事越來越多人報, 很快便額滿, 有朋友 ...

yes, no more "蚺蛇尖頂" for these two years.
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-8-4 10:13
原帖由 obaanc 於 2008-8-4 09:08 發表

這個行山賽事越來越多人報, 很快便額滿, 有朋友 ...

原來咁多人玩o架,唔怪得而家係比d上年玩過既人優先報名先啦[attach]1483[/attach],咁一公開報名各位想玩既 ching ctse 要即刻報[attach]1482[/attach]。
作者: nc    時間: 2008-8-4 10:22
主辨單位辦得唔錯, 有很多行山隊support, 如果早去到長咀還有糖水吃, 終點站有0樂煲薑, 好感動
作者: 瘋瘋    時間: 2008-8-4 11:07
作者: nc    時間: 2008-8-4 12:03
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-8-4 11:07 發表

加上自已帶埋D野路上食, 當係旅行!

咁ching記住帶埋相機, 因為風景一流
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-8 09:46
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-8 10:29
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-8 09:46 發表
因為12.13要入尖鼻咀, 呢個比賽唔玩了.

我同瘋兄你相反,我應該報呢個所以12.13唔入尖鼻咀,到時睇吓來唔來到食飯吹水啦,分頭加油。
作者: alex504992004    時間: 2008-10-8 12:47
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-8 10:29 發表

我同瘋兄你相反,我應該報呢個所以12.13唔入尖鼻咀,到時睇吓來唔來到食飯吹水啦,分頭加油。

大圍兄:我都報咗呢個比賽,到時見。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-8 13:42
原帖由 alex504992004 於 2008-10-8 12:47 發表

大圍兄:我都報咗呢個比賽,到時見。

咁到時Alex兄記得睇住細佬。
作者: pwong5618    時間: 2008-10-8 15:43
大圍兄:

我多數會報此賽,到時一齊走(行),記得帶多幾條蕉。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-8 16:05
原帖由 pwong5618 於 2008-10-8 15:43 發表
大圍兄:

我多數會報此賽,到時一齊走(行),記得帶多幾條蕉。

冇問題, 帶埋你果份點話。
作者: alex504992004    時間: 2008-10-8 20:01
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-8 13:42 發表

咁到時Alex兄記得睇住細佬。

到時一齊走啦。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-21 12:20
原來有咁多贊助o架,我好想要件風褸做記念[attach]2649[/attach],睇返上年成績要3:36完成先攞到,真係有d難度。

參與全港第七屆「樂善盃」鼠年慈善行的部份贊助人士及單位

作者: witchycatcat    時間: 2008-10-24 16:10
我都有朋友邀請我玩呀.....
而家考慮中
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-24 16:24
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-24 16:10 發表
我都有朋友邀請我玩呀.....
而家考慮中

catcat妹妹仔:
真係要考慮吓wor,前一日炒完蝦拆完蟹仲有冇力行呀?[attach]2712[/attach]
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-24 17:18
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-24 16:24 發表

catcat妹妹仔:
真係要考慮吓wor,前一日炒完蝦拆完蟹仲有冇力行呀?2712

係喎....................死啦甘.....................!!!!!!!!!!
因為我朋友未告訴我詳情呀....這個樂善盃究竟係行山定係跑山...?幾多k???
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-24 17:27
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-24 17:18 發表

係喎....................死啦甘.....................!!!!!!!!!!
因為我朋友未告訴我詳情呀....這個樂善盃究竟係行山定係跑山...?幾多k???

全長30K呀,行同跑就睇妳參加既目標啦,如果主要想睇風景既梗係行啦,聽講d風景好靚。
詳情妳可以參考呢個網址:
http://www.careaction.org.hk/
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-31 15:24
我都係唔join啦...怕連續跑2日會死啦
作者: waynekkw    時間: 2008-11-4 01:05
我都係120名内架

登錄/註冊後可看大圖

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-4 10:26
原帖由 waynekkw 於 2008-11-4 01:05 發表
我都係120名内架

登錄/註冊後可看大圖

way兄真係勁,我睇過上年的時間要3'30度先得,如果我想攞個背包真係有d難度。

blurmax兄 & pwong兄有冇報名呀?唔知仲有冇其他長跑網 ching ctse 玩呢個呢?[attach]2981[/attach]

作者: ee_tpk    時間: 2008-11-4 15:58
小妹新手...第一次 join 呢個比賽....
之前行山都有行過呢條路...希望在 六至七小時完成
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-5 14:18
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-4 15:58 發表
小妹新手...第一次 join 呢個比賽....
之前行山都有行過呢條路...希望在 六至七小時完成

ee_tpk ctse,我都係第一次玩呢個比賽,我想攞佢件風褸所以希望可以係120名內呀,不過我知道係好難。
作者: xo523    時間: 2008-11-5 17:56
標題: 回復 33# 的帖子
上星期報咗
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-5 18:03
原帖由 xo523 於 2008-11-5 17:56 發表
上星期報咗

xo兄之前玩過未呀?諗住咩時間完成呢?
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-5 18:09
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-5 14:18 發表

ee_tpk ctse,我都係第一次玩呢個比賽,我想攞佢件風褸所以希望可以係120名內呀,不過我知道係好難。

大圍 c 兄...盡力而為丫.... 蚺蛇去長咀下山條路多碎石呢...
我怕落山亦怕整傷自己..(其實我唔識得大膽地碌落山..)所以志在輕鬆行...
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-5 18:26
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-5 18:09 發表

大圍 c 兄...盡力而為丫.... 蚺蛇去長咀下山條路多碎石呢...
我怕落山亦怕整傷自己..(其實我唔識得大膽地碌落山..)所以志在輕鬆行...

輕鬆行吓都唔錯呀,仲可以沿途欣賞吓風景同影吓相,睇吓到時可唔可以約埋ctse一齊行啦。
但係自己報咗渣打全馬,個心又想當呢個比賽係一個長課咁練,真係1516都係到時先決定。
作者: waynekkw    時間: 2008-11-6 13:36
絕對係渣打FM 指標, careaction time = standard charted time
信不信由你

登錄/註冊後可看大圖

作者: xo523    時間: 2008-11-6 22:00
標題: 回復 37# 的帖子
第一次哈哈哈
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-7 23:49
收到信呀,編號2139。
wayne兄你就勁啦,可以入種子隊係種子區出發。
作者: kandis    時間: 2008-11-22 00:37
14.12.2008 第七屆「樂善盃」30k 慈善賽
不如update吓呢個名單丫
已報名長跑網 ching ctse 名單:
1. alex504992004
2. 大圍新跑手
3. waynekkw
4. ee_tpk
5. xo523
6.kandis
7.
.....
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-22 02:12
原帖由 kandis 於 2008-11-22 00:37 發表
不如update吓呢個名單丫" />" />
2. 大圍新跑手
3. waynekkw
4. ee_tpk
5. xo523
6.kandis
7.
.....

歡迎 kandis ctse,多d人一齊玩好呀,下年諗諗組隊都好wor。
ctse今次諗住行定係會跑呢個比賽呢?有冇興趣下星期三晚 26/11 過來沙田一齊操吓上落斜呢?對呢個比賽應該會有幫助。
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-22 09:52
原帖由 kandis 於 2008-11-22 00:37 發表
不如update吓呢個名單丫" />" />" />" />
2. 大圍新跑手
3. waynekkw
4. ee_tpk
5. xo523
6.kandis
7.
.....

kandis ctse.. 你都報0左名啦
25-28/11 去拎物資丫...
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-22 12:59
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-22 09:52 發表

25-28/11 去拎物資丫...hgj088" />" />hj

各位參加咗既ching ctse果日我地使唔使集合埋影張相先出發呀?
因為果日要著大會衫,起步之後應該好難搵得返。
作者: kandis    時間: 2008-11-24 00:58
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-22 09:52 發表

25-28/11 去拎物資丫...hgj088" />" />hj

係呀,我deadline前一日先寄form,都俾我報到,好開心!!!你之前果日會唔會入天水圍跑??

我應該星期三去取物資!!
作者: kandis    時間: 2008-11-24 01:09
ching/ ctse, 我想問是次比賽有水站/補給站嗎???
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-24 11:56
原帖由 kandis 於 2008-11-24 00:58 發表

係呀,我deadline前一日先寄form,都俾我報到,好開心!!!你之前果日會唔會入天水圍跑??

我應該星期三去取物資!!

haha~ 唔去天水圍啦... 唔想果日跑晒 d 能量第二日被困山頭....
你去唔去天水圍跑丫 ?

我因工作關係... 要聽日去拎物資... 同 ctse 緣慳一面
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-24 12:04
原帖由 kandis 於 2008-11-24 01:09 發表
ching/ ctse, 我想問是次比賽有水站/補給站嗎???

聽聞要到長咀才有水站同埋少量補給...
咸田可以自己俾錢補級...終點會有大食會...

小妹朋友意見係..自己帶足夠既水同埋補級... 當大會補級只係 bonus ... 山路崎嶇... 工作人員好難拎幾千人既野上山丫...
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-24 12:50
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-24 12:04 發表

聽聞要到長咀才有水站同埋少量補給...
咸田可以自己俾錢補級...終點會有大食會...

小妹朋友意見係..自己帶足夠既水同埋補級... 當大會補級只係 bonus ... 山路崎嶇... 工作人員好難拎幾千人既野上 ...

好多謝ctse提供有用資料呀,咁我到時睇來都要咩個背包來跑啦,諗起都辛苦。
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-24 14:42
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-24 12:50 發表

好多謝ctse提供有用資料呀,咁我到時睇來都要咩個背包來跑啦,諗起都辛苦。" />" />ghj

大圍兄.. 你咩一個小包包加水袋加幾包 power gel or 寶礦力... 跑完山在終點開大食會啦...
作者: running-sue    時間: 2008-11-24 17:31
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-24 14:42 發表

大圍兄.. 你咩一個小包包加水袋加幾包 power gel or 寶礦力... 跑完山在終點開大食會啦...

終點開大食會係一個唔錯o既建議呀!
一路跑, 一路唸住 "終點, 大食會! 終點, 大食會!"
好有推動力呀!!  哈哈!!
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-24 20:07
原帖由 running-sue 於 2008-11-24 17:31 發表

終點開大食會係一個唔錯o既建議呀!
一路跑, 一路唸住 "終點, 大食會! 終點, 大食會!"
好有推動力呀!!  哈哈!!

最緊要係... 大食會唔駛自己拎野食...大會屆時會提供大量食物..
水果... 汽水...粥... 最要命係有蕃薯糖水任食

到時各跑友可以在終點食住等... 開個長跑網大食會...
作者: running-sue    時間: 2008-11-24 22:12
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-24 20:07 發表

最緊要係... 大食會唔駛自己拎野食...大會屆時會提供大量食物..
水果... 汽水...粥... 最要命係有蕃薯糖水任食

到時各跑友可以在終點食住等... 開個長跑網大食會...

紫心蕃薯糖水
有咁好o既o野響終點等住, 個個一定做到pb, 哈哈
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-25 00:18
為咗應付呢個比賽,啱啱個星期六朋友陪我去買咗對越野跑鞋,佢有75折折實都要$738,雖然對我來講都幾貴,不過反正諗住出來都會試吓玩d越野賽所以決定買,大家覺得對鞋點呢?
[attach]3305[/attach]

[attach]3306[/attach]
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-25 00:24
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-25 00:18 發表
為咗應付呢個比賽,啱啱個星期六朋友陪我去買咗對越野跑鞋,佢有75折折實都要$738,雖然對我來講都幾貴,不過反正諗住出來都會試吓玩d越野賽所以決定買,大家覺得對鞋點呢?

...

小妹覺得行山鞋比較重...同埋硬... 未知瘋 ching 呢對著上去感覺如何...

我當日著番厚底既 new balance RT1000 去跑(行先0岩啦.... )
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-25 00:46
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-25 00:24 發表

小妹覺得行山鞋比較重...同埋硬... 未知瘋 ching 呢對著上去感覺如何...

我當日著番厚底既 new balance RT1000 去跑(行先0岩啦.... )

ee ctse:
對鞋我買比自己著架....
我著咗一日覺得對鞋一d都唔重(個sales話係新物料比之前個款輕d),不過都幾硬就係真既。
所以我而家有機會都會著佢來行街希望快d可以著軟佢,到比賽果日會跑得舒服d。
作者: kandis    時間: 2008-11-25 01:52
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-25 00:18 發表

...

嘩~~~黃金戰鞋呀!!!!
作者: kandis    時間: 2008-11-25 01:54
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-24 12:50 發表

好多謝ctse提供有用資料呀,咁我到時睇來都要咩個背包來跑啦,諗起都辛苦。" />" />ghj

我本來諗住腰bag ok!現在我諗背包安全d!謝謝ctse意見
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-25 09:47
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-25 00:46 發表

ee ctse:
對鞋我買比自己著架....
我著咗一日覺得對鞋一d都唔重(個sales話係新物料比之前個款輕d),不過都幾硬就係真既。
所以我而家有機會都會著佢來行街希望快d可以著軟佢,到比 ...

唔好意思丫..大圍 ching... 睇錯0左以為係瘋 ching  出 post....
你仲有兩個星期時候著軟佢....
唔知呢對鞋對 ching 上蚺蛇同埋落米粉頂有無幫助呢....
ching 記得報告一下關於呢對鞋既賽後感...
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-25 09:51
原帖由 kandis 於 2008-11-25 01:54 發表

我本來諗住腰bag ok!現在我諗背包安全d!謝謝ctse意見

腰 bag or 背包... 係個人喜好同埋習慣... 小妹習慣0左用背包行山..
幸好有個朋友買0左個腰包但唔要水袋... 佢俾0左個水袋我....另外佢借0左個背包俾我... 慳番筆...
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-25 10:19
原帖由 kandis 於 2008-11-25 01:54 發表

我個心仲係1516,又想輕裝上路希望跑快d考驗吓,但係又未試過路同埋唔清潔沿途補給夠唔夠。都係等我收集多d資料諗清楚再決定。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-25 10:23
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-25 09:47 發表

唔好意思丫..大圍 ching... 睇錯0左以為係瘋 ching  出 post.... " />" />
你仲有兩個星期時候著軟佢.... " />" />" />" />" />jhk
唔知呢對鞋對 ching 上蚺蛇同埋落米粉頂有無幫助呢.... " />" />
ching 記得報告一下關 ...

希望對鞋幫到我順利完成比賽,唔會受傷就得啦,到時一定報告比ctse參考吓。
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-25 10:39
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-25 10:19 發表

我個心仲係1516,又想輕裝上路希望跑快d考驗吓,但係又未試過路同埋唔清潔沿途補給夠唔夠。都係等我收集多d資料諗清楚再決定。" />" />

俾個參考你...
上年我朋友係背包黨 (即係四個幾小時完成果堆).. 佢用背包+水袋咩0左 2L 寶礦力去完成比賽
途中不用補給...

未知今年天氣及 ching 既體質係點... 以上只作參考...
小妹應該用背包.. 水+ 寶礦力 + 梨 x2 + power gel / snacker x2
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-25 11:21
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-25 10:39 發表

俾個參考你...
上年我朋友係背包黨 (即係四個幾小時完成果堆).. 佢用背包+水袋咩0左 2L 寶礦力去完成比賽
途中不用補給...

未知今年天氣及 ching 既體質係點... 以上只作參考...
小妹應該用背包.. 水+ 寶礦 ...

唔該使ctse既寶貴資料。
作者: 快活人    時間: 2008-11-25 12:20
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-25 10:39 發表

俾個參考你...
途中不用補給...

小妹應該用背包.. 水+ 寶礦 ...

ctse 加油呀 , 上年女子頭200名有背BAG 取 .
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-25 13:00
原帖由 快活人 於 2008-11-25 12:20 發表

ctse 加油呀 , 上年女子頭200名有背BAG 取 .

ctse.. 小妹做唔起背包黨......

不過我都 target 六小時完成去開大食會.... 希望得啦....
作者: 快活人    時間: 2008-11-25 13:05
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-25 13:00 發表

ctse.. 小妹做唔起背包黨...... hgjD092" />" />hj

不過我都 target 六小時完成去開大食會.... 希望得啦....

6小時都機取到背BAG 呀   
上年聽D CTSE 講跑成6粒令都有得取背BAG...
作者: waynekkw    時間: 2008-11-25 18:14
25th , 26th  and 27th 可以去取號碼布啦!
大圍兄,對 Salomon 要操吓先得啊!星期六來轉蚺蛇尖啦。
我有個腰Bag俾你。

登錄/註冊後可看大圖

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-25 21:51
原帖由 waynekkw 於 2008-11-25 18:14 發表
25th , 26th  and 27th 可以去取號碼布啦!
大圍兄,對 Salomon 要操吓先得啊!星期六來轉蚺蛇尖啦。
我有個腰Bag俾你。

登錄/註冊後可看大圖

頭先放工去咗攞完返來啦,我都知對鞋要時間著軟佢先得,所以聽晚我都諗住會著佢來慢操吓,難得有ching帶路星期六應該冇問題呀,咩時間係邊度等呢?
p.s. 頭先去攞選手物資仲有個小插曲,話說我係mtr去緊觀塘途中攞封通知信出來睇既時候,隔離有個著住西裝既後生仔即刻問我係咪參加咗而家去攞選手包,佢話佢都參加咗仲係同公司幾個同事一齊參加,不過佢今日放工有野做諗住聽日先去攞野,咁我地就開始吹水,我地好多野都好相似o架,原來大家都有玩長跑而家佢啱啱Nike個時間同我差唔多,就連跑半馬既時間都差唔多,今次又係第一次玩樂善盃,唯一好唔同係佢只係2x年紀果個group。我開頭以為佢第一次玩都係諗住行,點知佢同我講佢taeget3'30跑完希望攞到背包同風褸,初時聽到我都一個突,之後諗係我自己報名果時都係咁諗,點知越諗反而越冇信心。而家聽完佢咁有信心我都比佢感染到一於搏一搏3'30跑完佢。
傾到呢度佢因為到站要走,好彩佢留咗張咭片比我,頭先send咗個e-mail比佢請佢過來吹吓水,睇吓14/12比賽果日有冇機會怕住佢一齊跑一齊創造傳奇啦。
作者: waynekkw    時間: 2008-11-25 23:20
So 我咪又少個 chances。
星期六通常早上9:30 - 14:30, 如果Frist time, may need 6 hours to finished.
有興趣星期五call我.
有2個bag, which would you like?
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-25 23:31
小妹已經拎0左野啦..今年都係無俾腰包...
不過蜜糖仍在

我記得幾年前有腰包
作者: kandis    時間: 2008-11-26 01:38
原帖由 waynekkw 於 2008-11-25 18:14 發表
我有個腰Bag俾你。

登錄/註冊後可看大圖

ching 你地pre-trip 整個30km??? or 某一段?會出長咀嗎?

另外,我想問比賽當日係咪好似毅行者咁多人架??我驚行到大浪灣之後行錯分丫路
作者: batigoal    時間: 2008-11-26 09:39
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-25 21:51 發表

頭先放工去咗攞完返來啦,我都知對鞋要時間著軟佢先得,所以聽晚我都諗住會著佢來慢操吓,難得有ching帶路星期六應該冇問題呀,咩時間係邊度等呢?" />" />
p.s. 頭先去攞選手物資仲 ...

大圍兄,關鍵是上山同落山,如果能上山時唔停,同埋能快步落山,3'30" 有機會,但因為要跑泥路,小心"咬"柴...
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-26 10:57
原帖由 waynekkw 於 2008-11-25 23:20 發表
So 我咪又少個 chances。
星期六通常早上9:30 - 14:30, 如果Frist time, may need 6 hours to finished.
有興趣星期五call我.
有2個bag, which would you like?

wayne兄:
ching有使準備,仲係種子跑手,一定好大機會啦。
邊個bag都冇所謂呀,多謝你先,星期六一定去呀,我星期五call你約地方等啦,我要準備d咩?
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-26 11:00
原帖由 kandis 於 2008-11-26 01:38 發表

ching 你地pre-trip 整個30km??? or 某一段?會出長咀嗎?

另外,我想問比賽當日係咪好似毅行者咁多人架??我驚行到大浪灣之後行錯分丫路

我估wayne兄係諗住pre-trip全程,ctse係咪都有興趣?如果係可以send個短訊比wayne兄留contact。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-26 11:06
原帖由 batigoal 於 2008-11-26 09:39 發表

大圍兄,關鍵是上山同落山,如果能上山時唔停,同埋能快步落山,3'30" 有機會,但因為要跑泥路,小心"咬"柴...

巴兄,多謝提點,我會小心,希望對新戰鞋可以保護到我對腳啦。
係wor....ching今晚會唔會過來一齊上梅子林,我都想搵ching指點吓落斜既技巧。
作者: jshho    時間: 2008-11-26 12:35
30/11  好多人 Pre-trip.
作者: waynekkw    時間: 2008-11-26 17:04
就星期六 29/11 9:30AM北潭涌巴士站等,最遲10:00AM出發,Full Version。
行装盡量輕便; 早餐盡量豐富。
請準備:
1:起輕背包或腰包,
2:2L 水或以上,(用腰包的可能要手握多700ML)
3:起輕風褸,黑超和帽  

登錄/註冊後可看大圖
(周末天氣轉谅),一件 T shirt 跑完後換

登錄/註冊後可看大圖

4:錢,八達通,电話和少量食物或Power GEL。

行程:
瀑走北潭郊遊徑(大約4KM)→

登錄/註冊後可看大圖

赤徑→大浪坳→蚺蛇→長咀→東灣→大灣→鹹田灣(大約16KM,士多補給)

登錄/註冊後可看大圖

西灣→西灣亭(大約3.5KM),

登錄/註冊後可看大圖
(重有6.5KM,頂不往有的士和小巴)→北潭涌。

各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-26 17:20
原帖由 waynekkw 於 2008-11-26 17:04 發表
就星期六30/11 9:30AM北潭涌巴士站等,最遲10:00AM出發,Full Version。
行装盡量輕便; 早餐盡量豐富。
請準備:
1:起輕背包或腰包,
2:2L 水或以上,(用腰包的可能要手握多700ML)
3:起輕風褸,黑 ...

wayne兄:
星期六係29/11,我報名先,有ching帶路冇有怕啦!
作者: runningmonkey    時間: 2008-11-28 02:00
hehe~i also join this event! I know that the route before the first check-point is quite steep and irregular, so I may slow down on those difficult/up and down terrain and only jog on smooth route...anyone has the same plan as me?
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-28 11:58
原帖由 runningmonkey 於 2008-11-28 02:00 發表
hehe~i also join this event! I know that the route before the first check-point is quite steep and irregular, so I may slow down on those difficult/up and down terrain and only jog on smooth route...a ...

ching之前玩過未?今年plan咩時間完成呀?
作者: waynekkw    時間: 2008-11-28 12:42
原帖由 runningmonkey 於 2008-11-28 02:00 發表
hehe~i also join this event! I know that the route before the first check-point is quite steep and irregular, so I may slow down on those difficult/up and down terrain and only jog on smooth route...a ...

當日行程預算6小時,很多斜路和碎石, 我地平路同落斜都會跑, 上斜就會急步.
如果有上山下海同完成半馬既experience, 24KM 應該難你唔倒,last 6.5KM可以打的。
以下是行程分段:

北潭郊遊徑(平路+上斜山路,40Min )→

赤徑→大浪坳 (平路上落斜路,45Min,休5Min)→

蚺蛇→長咀→東灣→大灣→鹹田灣(上落斜山路,碎石路,最高460M+4個沙灘,2小時士多補給,休8Min

西灣→西灣亭(上落好很斜路, 1小時

西灣亭(比起西灣算係6.5KM平路,重有貨嘅 跑出去,45Min)→北潭涌。

Total 唔洗6個鐘。

登錄/註冊後可看大圖

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-28 14:40
原帖由 waynekkw 於 2008-11-28 12:42 發表

當日行程預算6小時,很多斜路和碎石, 我地平路同落斜都會跑, 上斜就會急步.
如果有上山下海同完成半馬既experience, 24KM 應該難你唔倒,last 6.5KM可以打的。
以下是行程分段:

北潭郊遊徑(平路+上斜山 ...

wayne ching:
明白使到時我會盡跟,希望可以係預計時間完成。
聽朝9:30北潭涌巴士站等,有咩電聯啦。
作者: runningmonkey    時間: 2008-11-28 19:40
I also plan to run on down-slope and flat route and walk for up-slope. However I am quite weak in "uneven, rocky" downslope and may make it extra slow (as Monkey dunno how to walk downslope~ )
However I also plan to finish within 6 hours, or as fast as possible~
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-28 22:14
原帖由 runningmonkey 於 2008-11-28 19:40 發表
I also plan to run on down-slope and flat route and walk for up-slope. However I am quite weak in "uneven, rocky" downslope and may make it extra slow (as Monkey dunno how to walk downslope~ )
Ho ...

ching, add oil together.
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-29 19:25
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-28 22:14 發表

ching, add oil together.

大圍兄..今日 pre-trip 好唔好玩丫...

btw..今日天氣好好... 個 view 一定勁靚啦
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-29 20:16
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-29 19:25 發表

大圍兄..今日 pre-trip 好唔好玩丫...

btw..今日天氣好好... 個 view 一定勁靚啦

ee ctse:
風景真係好靚,成個天仲一粒雲都冇,今為我地10:00am先出發太陽係正頭頂都幾熱。
不過講真我都冇咩時間/精神欣賞風景,妳都知我未玩過啦,所以要集中精神應付上上落落既碎石路同埋果d長命好很斜路。
不過我同wayne兄因為聽日要跑迪士尼半馬,所以決定(留力)去到西灣亭算數,其他野係度唔重複啦,去我個blog睇啦:
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=1453&goto=lastpost#lastpost
作者: eyeonme    時間: 2008-12-4 21:28
我都有報名呀  攞左號碼布 同衫呀  個號碼布 真的是布來呀 好特別呀

同件衫都幾好呀 黃色

到時見大家 師兄呀 仲有個多星期咋

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-12-5 13:58
原帖由 eyeonme 於 2008-12-4 21:28 發表
我都有報名呀  攞左號碼布 同衫呀  個號碼布 真的是布來呀 好特別呀

同件衫都幾好呀 黃色

到時見大家 師兄呀 仲有個多星期咋

係呀...我都係練過一次咋,之前又未玩過都有少少擔心架。
咁 ching/ctse 呢?
作者: eyeonme    時間: 2008-12-5 21:55
原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-5 13:58 發表

係呀...我都係練過一次咋,之前又未玩過都有少少擔心架。
咁 ching/ctse 呢?

我都第一次玩咋 都唔知點呀 好像無水站 得起步同西灣亭有水  長咀好像得d煲的溪水 其他要去 士多自己買啦    唔知是唔是 真呀
作者: waynekkw    時間: 2008-12-5 22:54
長咀有水站,都OK,個個都飲架, 好似重有其他糖水添!
不過次次都趕時間倒滿水就閃。

登錄/註冊後可看大圖

作者: 前進    時間: 2008-12-5 23:29
我都報左,希望快上年小小!
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-5 23:30
原帖由 前進 於 2008-12-5 23:29 發表
我都報左,希望快上年小小!

ching..你既 target 係幾多 ar?
小妹第一次參加... 祝我好運...
作者: 前進    時間: 2008-12-6 13:51
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-5 23:30 發表

小妹第一次參加... 祝我好運... " />" />

>3:18 囉!如未行過見議一定要試步,由其nam she tsim!小心!!如不是追時間不防帶理相機,因途經香港最美景區包妳大豐收!!
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-6 21:41
原帖由 前進 於 2008-12-6 13:51 發表

>3:18 囉!如未行過見議一定要試步,由其nam she tsim!小心!!如不是追時間不防帶理相機,因途經香港最美景區包妳大豐收!!

哦... 上個月已經行過 2次蚺蛇尖...不過未試過一次過行晒 30k

始終對落米粉頂有 d 恐懼...
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-12-6 22:25
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-5 23:30 發表

小妹第一次參加... 祝我好運... " />" />

ee ctse大家咁話啦,我最驚係一邊山一邊緣崖果d,我一到咗果d地方好自然個身會唉埋山邊,到時會唔會有人爭位唔小心推咗人落山呢?
作者: 前進    時間: 2008-12-6 23:17
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-6 21:41 發表

哦... 上個月已經行過 2次蚺蛇尖...不過未試過一次過行晒 30k

始終對落米粉頂有 d 恐懼... hgjD092" />" />hj

糸呀!!人多迫下迫分分鐘會踏錯腳架!
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-6 23:29
原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-6 22:25 發表

ee ctse大家咁話啦,我最驚係一邊山一邊緣崖果d,我一到咗果d地方好自然個身會唉埋山邊,到時會唔會有人爭位唔小心推咗人落山呢?hgj" />" />ghj

唉..我怕係我令人地碌0左落山....(因有時對腳不受控)
我自己下山好慢....有時要用埋手落...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2