香港長跑網 - 長跑長友

標題: 其實游水同跑步用既力係咪一樣呀? [打印本頁]

作者: am2188    時間: 2008-7-31 19:23
標題: 其實游水同跑步用既力係咪一樣呀?
小弟近期2日就游一次水....今日冇游去跑步...點知一跑就冇力.....
係累個隻....行路隻腳都舉唔起.....其實2隻有冇關係呢??(平時游完水都好累)
作者: nc    時間: 2008-7-31 22:28
很奇怪, 小妹游完水 (2km) 後第二天肌肉都會有d痛, 大約1-2天.
但傍晚跑完步後第二天一早肌肉會有d累外, 下午都ok.

我都想知道游泳不是relax嗎???  為何會較跑步累???
作者: tkytea    時間: 2008-8-1 14:50
其實都是習慣問題,如大家游水的次數及時跟跑步對換的話,我相信你會話,跑一次步會像你現在游水那麼吃力。
只是游水是全身運動,頭、脛、肩、腰、腳、手都要同時用力﹝大力、細力、陰力、剛力...總之是剛柔並重﹞才可游得省力和快的,基本跟跑長跑也是一樣!只是一般人的錯覺,跑步只要對腳掂便是,但當你跑得長程如20k以上的話,你會發覺對手臂也會倦的!
運動﹝游/跑﹞如用得太多死力的話都是很累的事。
大家可試試浮水看能否在水中保持平衡...起步雙腳踏池邊,身體1字伸直﹝像雙腳站立雙手伸高摸天花板般,腰要直保持身體挻直,用陰力﹞平浮地滑出去像獨木舟那般,這時身體不能左搖右擺要保持平穩直至停下﹝推動力完了﹞也是的話便是能輕鬆地游水的第一步;再來就是身體在做泳姿時也要保持這種直就是"掂"!游他2-3k也不是問題,且是越游越順及不需停的。
暫時最多都可一氣過游50min但起碼每次下水都要一氣35min-45min。
作者: nc    時間: 2008-8-1 15:37
原帖由 tkytea 於 2008-8-1 14:50 發表
其實都是習慣問題,如大家游水的次數及時跟跑步對換的話,我相信你會話,跑一次步會像你現在游水那麼吃力。
只是游水是全身運動,頭、脛、肩、腰、腳、手都要同時用力﹝大力、細力、陰力、剛力...總之是剛柔並重﹞才 ...

茶ching, 閣下所指"身體不能左搖右擺要保持平穩", 其實浮在水面便不會左右搖擺, 我估ching在最後一段是指游泳時要放鬆, 保持身體直, 放鬆了便不需用很大力氣, 是嗎
作者: 711MF    時間: 2008-8-1 15:43
作者: nc    時間: 2008-8-1 16:02
原帖由 711MF 於 2008-8-1 15:43 發表
我都好想去游水..可惜.......

可惜什麼 7兄???

我都好想去游水, 可惜現在免費入場+放暑假, 攪到我完全唔敢去, 除非下雨天+涼涼地, 應該無咁多人
作者: cfchan    時間: 2008-8-1 16:09
原帖由 obaanc 於 2008-7-31 22:28 發表
很奇怪, 小妹游完水 (2km) 後第二天肌肉都會有d痛, 大約1-2天.
但傍晚跑完步後第二天一早肌肉會有d累外, 下午都ok.

我都想知道游泳不是relax嗎???  為何會較跑步累???

游泳是relax的 但要找到省力模式,才會放鬆
有可能是ctse你收緊了肌肉而不自知,也可能是呼吸不暢順影響,當然姿勢亦可能制造水阻而跟水鬥力,引致疲累。
作者: nc    時間: 2008-8-1 22:06
標題: 回復 7# 的帖子
謝謝三鐵手cf ching, 可能小妹真係不自覺地收緊了肌肉都唔知

游完水時是很relax的, 成個人鬆晒咁, 但第二天肌肉便有d累.  相反, 跑完步便會肌肉累, 但第二天又ok.  可能正如茶ching所說, 因為跑步多, 相對少d游水.  

不過, 今個夏天都唔駛點諗游水了, 人山人海, 除非下雨天啦
作者: cfchan    時間: 2008-8-1 22:25
標題: 回復 8# 的帖子
真係好難搵到游水空間,星期二晚去荔枝角泳池,情況係五米一小撞,十米一大撞
不過明早開場時,我都會去元朗泳池游一轉!
其他時候就要等下雨或雷暴喇!

作者: cfchan    時間: 2008-8-1 22:39
原帖由 obaanc 於 2008-8-1 15:37 發表

茶ching, 閣下所指"身體不能左搖右擺要保持平穩", 其實浮在水面便不會左右搖擺, 我估ching在最後一段是指游泳時要放鬆, 保持身體直, 放鬆了便不需用很大力氣, 是嗎

最主要係唔好左搖右擺,咁身體就會較易保持平直!保持水平推進,去水會最佳!
作者: nc    時間: 2008-8-1 23:04
原帖由 cfchan 於 2008-8-1 22:25 發表
真係好難搵到游水空間,星期二晚去荔枝角泳池情況係五米一小撞,十米一大撞
不過明早開場時,我都會去元朗泳池游一轉!
其他時候就要等下雨或雷暴喇!

ching是否所指美孚-荔枝角公園泳池   那個池很正, my favourite, 以前 (未"好心做壞事之前") 都唔係好多人, 比較深水土步泳池, d人斯文d

聽ching所說, 我都係唔會去博了, 常常要避人, 游得不暢快, 棧攪

同意, "好心做壞事"是否到10月尾才完結 ?? 那麼到時候很多泳池又關閉了 !!!!
作者: nc    時間: 2008-8-1 23:06
原帖由 cfchan 於 2008-8-1 22:39 發表

最主要係頭唔好左搖右擺,咁身體就會較易保持平直!保持水平推進,去水會最佳!

頭會"左搖右擺"

好的, 留意下吧
作者: cfchan    時間: 2008-8-1 23:07
原帖由 obaanc 於 2008-8-1 23:04 發表

ching是否所指美孚-荔枝角公園泳池   那個池很正, my favourite, 以前 (未"好心做壞事之前") 都唔係好多人, 比較深水土步泳池, d人斯文d

聽ching所說, 我都係唔會去博了, 常常要避人, 游得不暢快,  ...

到九月尾,十月回復俾錢入場,兼天氣較涼,又可以操水準備迪迪尼3鐵喇!
作者: nc    時間: 2008-8-1 23:08
原帖由 cfchan 於 2008-8-1 23:07 發表

到九月尾,十月回復俾錢入場,兼天氣較涼,又可以操水準備迪迪尼3鐵喇!

迪迪尼有3鐵咩???  幾時??  小妹都係多事問下咋...
作者: cfchan    時間: 2008-8-1 23:14
原帖由 obaanc 於 2008-8-1 23:06 發表

頭會"左搖右擺"

好的, 留意下吧

會架,頭部擺動會將整個身體帶引到你唔想去的方向,游唔到直線好大程度係呢個原因,
人就算放鬆浮起,但係受著人造或天然浪濤衝擊,會偏離"航線"
如果保持頭部(即係視線)向著標的物前進,不偏移,那麼會較易保持直線前進

作者: cfchan    時間: 2008-8-1 23:15
原帖由 obaanc 於 2008-8-1 23:08 發表

迪迪尼有3鐵咩???  幾時??  小妹都係多事問下咋...

十一月十六日,無得玩NIKE 10K囉!
作者: nc    時間: 2008-8-1 23:19
原帖由 cfchan 於 2008-8-1 23:14 發表

會架,頭部擺動會將整個身體帶引到你唔想去的方向,游唔到直線好大程度係呢個原因,
人就算放鬆浮起,但係受著人造或天然浪濤衝擊,會偏離"航線"
如果保持頭部(即係視線)向著標的物前進,不偏移,那麼會較易保 ...

唔怪得有d人游到打斜, 絕對不是小妹, 小妹游到直線o架
作者: nc    時間: 2008-8-1 23:19
原帖由 cfchan 於 2008-8-1 23:15 發表

十一月十六日,無得玩NIKE 10K囉!

祝ching好運喇
作者: am2188    時間: 2008-8-3 23:08
SORRY...近期比較多野做...冇時間上來.....
我就係游娃式(講起真失敗...成2x歲人先識游).....
游完係小腿冇晒力.....家下都唔敢去跑...係跑跑下冇晒力咁樣.....
前幾日試過跑左10分鐘左右就冇力......真係驚驚
作者: lvrunner    時間: 2008-8-4 00:43
嘩! 免費入場? 香港咁大人口. 咪乜野人都去得? 很定變尿池呀 !

小弟小時係摩利臣山泳池嘅常客.

登錄/註冊後可看大圖

作者: cfchan    時間: 2008-8-4 11:11
原帖由 lvrunner 於 2008-8-4 00:43 發表
嘩! 免費入場? 香港咁大人口. 咪乜野人都去得? 很定變尿池呀" />jhk" /> !

小弟小時係摩利臣山泳池嘅常客.

登錄/註冊後可看大圖

唔止變尿池 出水口仲充滿人體污垢!
作者: ccz    時間: 2008-8-4 13:23
標題: 回復 19# 的帖子
其實跑步同游水受到鍛鍊的肌肉大致相同, 并且可以在肌力, 心肺功能上起互補作用, 所以人們常採用跑游交叉訓練來提升運動表現.
游完水累并不可怕, 原因是不常游, 有d平時無參與運動的肌肉受到刺激, 等回復後, 就會覺得比上次進步咗. 係好事來0架
作者: tkytea    時間: 2008-8-4 16:54
標題: 回復 4# 的帖子
你的理解是正確的!
如各下能做到浮在水面時保持平穩,就非常好了。

現主池,已有巡環游線﹝快線、左上右落﹞在中央給游術較徍者用的,應能減少碰撞機會的。
當碰上慢車時,便從右邊抽出過頭後再cut回航道便是了。只是有時碰到不讓你的,在這時加速就要用點勁而已 但如在尾段無油的話就只好自己收油返回原來航道休閒地跟尾了
深水涉及荔枝角泳池,我也是常客。
作者: lvrunner    時間: 2008-8-5 05:14
原帖由 cfchan 於 2008-8-3 19:11 發表

唔止變尿池 出水口仲充滿人體污垢!

哇哇哇! 咁都得!  Whose smart idea ~ "free to the public"?!? 小弟見議如各位有任何皮膚損傷, cuts or open wounds.  請不要到泳池游泳, 以勉接觸到A型肝炎菌!

作者: ChARsoN    時間: 2008-8-5 16:45
我前個禮拜都開始游水
但唔覺有問題
反而跑步時好似fit 咗
上身發達咗 可能對臨尾爆發有幫助
作者: am2188    時間: 2008-8-6 01:08
近期小弟都唔知咩野事.....特別雙腿都在游完水後痛....特別右腳d膝部後.....好像之前跑步的情況一樣......
諗都諗唔到...竟然可以好似跑步咁傷
作者: 力    時間: 2008-8-6 08:18
標題: 回復 26# 的帖子
游完水後膝部痛, 你游乜泳式
作者: cfchan    時間: 2008-8-6 10:13
原帖由 am2188 於 2008-8-6 01:08 發表
近期小弟都唔知咩野事.....特別雙腿都在游完水後痛....特別右腳d膝部後.....好像之前跑步的情況一樣......

師兄係咪做"蛙蛙"呢,仲要大蛙腳個隻,咁就真係好傷!
作者: ccz    時間: 2008-8-6 11:12
標題: 回復 26# 的帖子
叫多個朋友幫幫眼, 睇吓動作有無出錯.
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-6 14:06
原帖由 lvrunner 於 2008-8-5 05:14 發表

" />jhk" /> " />jhk" /> " />jhk" /> " />jhk" /> " />jhk" />
哇哇哇! 咁都得!  Whose smart idea ~ "free to the public"?!? 小弟見議如各位有任何皮膚損傷, cuts or open wounds.  請不要到泳池游泳, 以勉接觸到A ...

我身上有d 皮膚"損傷"係長年都恢復唔到的.....
但先前照去游水都冇大問題
作者: am2188    時間: 2008-8-6 21:39
係呀...小弟用娃娃式.....家下打算學自由式...聽講冇咁傷....
不過家下真係.....竟然重衰過跑步...
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-22 12:06
原帖由 cfchan 於 2008-8-1 23:07 發表

三鐵ge 單車係咪要自備?
冇ge 話有冇得借?
一架公路單車好貴.......
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-22 12:09
原帖由 am2188 於 2008-8-6 21:39 發表
係呀...小弟用娃娃式.....家下打算學自由式...聽講冇咁傷....
不過家下真係.....竟然重衰過跑步...

我都研究緊自由式點樣游得快
遲下會試下轉身
如果掂ge 話應該會去快線游
作者: cfchan    時間: 2008-8-22 12:26
原帖由 ChARsoN 於 2008-8-22 12:06 發表

三鐵ge 單車係咪要自備?
冇ge 話有冇得借?
一架公路單車好貴.......

單車一定要自備,唔係的話,到時發覺唔岩setting就大件事
可以問fds借,問外人借就少d啦,因為炒車唔知點計
公路單車價錢平至入門級的$3000左右,貴至幾萬銀都有,視乎個人目標同財力!
作者: cfchan    時間: 2008-8-22 12:34
原帖由 ChARsoN 於 2008-8-22 12:09 發表

我都研究緊自由式點樣游得快
遲下會試下轉身
如果掂ge 話應該會去快線游jg" />

大腿以小而密的幅度踢水,基本上全條腿保持接近平直
踢水時,只向下用力,向上時不發力,由雙腿自行浮起,就不會製造反漩渦阻慢速度
手伸前時,儘量貼近耳背,效率最佳
換氣時,頭部只作左右轉向,不向前望(游渡海泳例外,不向前看就望不到方向),可以先試試換氣時,視線向著肩膊,會較容易成功完成
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-22 14:28
原帖由 cfchan 於 2008-8-22 12:34 發表

大腿以小而密的幅度踢水,基本上全條腿保持接近平直
踢水時,只向下用力,向上時不發力,由雙腿自行浮起,就不會製造反漩渦阻慢速度
手伸前時,儘量貼近耳背,效率最佳
換氣時,頭部只作左右轉向,不向前望(游 ...

thanks ching~
但仲有一個問題
就係.................飲水...........(呼吸時)
作者: kenneth    時間: 2008-8-22 14:32
作者: cfchan    時間: 2008-8-22 14:37
原帖由 kennethwat 於 2008-8-22 14:32 發表

自由式?如果鼻於水內,長呼氣,鼻上水面後先吸氣,做熟呢個動作,飲水機會應不大。

Ken兄說得對,如果按我上述的換氣方法做,飲水機會不多,而且不會影響去水速度!
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-22 14:39
原帖由 kennethwat 於 2008-8-22 14:32 發表

自由式?如果鼻於水內,長呼氣,鼻上水面後先吸氣,做熟呢個動作,飲水機會應不大。

原來係用鼻係水底呼.....
我呼同吸都用慣咗口@@(包括水底)
但怕唔怕吸埋d 水入肺?
作者: kenneth    時間: 2008-8-22 14:39
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-22 14:47
標題: 回復 40# 的帖子
而家香港跑10k (跑街)最快係咪李致和?
作者: kenneth    時間: 2008-8-22 14:50
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-22 14:54
原帖由 kennethwat 於 2008-8-22 14:50 發表

小弟相信"不是"。 李玫和是三項都強,但如果只是計跑步的話,小弟覺得應該不是他。

不過而家個香港紀錄係佢保持...好似31分幾
作者: kenneth    時間: 2008-8-22 15:07
作者: spmho    時間: 2008-8-22 15:17
原帖由 kennethwat 於 2008-8-22 15:07 發表
小弟只找到這份文件,但無李玫和 ,而頭一名是紀家文 324910,我們的大師兄,王天佑都有上榜。
CHARSON 兄,在那裏可以找到香港紀錄的資料?等小弟都上去更新一下自已的資料庫。

田總嘛....
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-22 15:17
原帖由 kennethwat 於 2008-8-22 15:07 發表
小弟只找到這份文件,但無李玫和 ,而頭一名是紀家文 324910,我們的大師兄,王天佑都有上榜。
CHARSON 兄,在那裏可以找到香港紀錄的資料?等小弟都上去更新一下自已的資料庫。

佢講ge 10000m 應該係指田徑場跑25圈
作者: kenneth    時間: 2008-8-22 15:20
作者: cfchan    時間: 2008-8-22 20:08
原帖由 kennethwat 於 2008-8-22 14:39 發表

CF兄,幾時去鄧記跑番轉?

下個星期搵日落去,但未知星期幾!
作者: kopo1128    時間: 2008-8-25 15:31
原帖由 am2188 於 2008-8-6 01:08 發表

我自己就會以游泳(自由式)來relax. 我通常會游1.5km至2.4km(視時間許可而定). 我覺得蛙式對跑步未必有舒緩作用. 我覺得蛙腳會與跑步一樣使用差不多的肌肉群.  而且由於水有浮力, 有時弄傷了筋骨也未必立即知道. 相反, 自由式則以手部為主. 可以讓腿部有多點休息.
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-25 21:26
原帖由 kopo1128 於 2008-8-25 15:31 發表

我自己就會以游泳(自由式)來relax. 我通常會游1.5km至2.4km(視時間許可而定). 我覺得蛙式對跑步未必有舒緩作用. 我覺得蛙腳會與跑步一樣使用差不多的肌肉群.  而且由於水有浮力, 有時弄傷了筋骨也未必立即知道.  ...

原來如此
唔怪之得我游蛙式可長游長有....
自由式就...........相對較快謝
作者: am2188    時間: 2008-9-27 20:33
小弟家下都識自由泳..不過都係好快唔掂....重要大腿係酸痛冇力..
作者: cfchan    時間: 2008-9-27 22:47
原帖由 am2188 於 2008-9-27 20:33 發表
小弟家下都識自由泳..不過都係好快唔掂....重要大腿係酸痛冇力..

極可能係泳姿問題,C兄點踢水法
係大腿用力掘,定係好僵硬咁伸直腳踢呢?
作者: am2188    時間: 2008-9-27 23:52
原帖由 cfchan 於 2008-9-27 22:47 發表

極可能係泳姿問題,C兄點踢水法
係大腿用力掘,定係好僵硬咁伸直腳踢呢?

伸直腳踢
作者: cfchan    時間: 2008-9-28 00:32
原帖由 am2188 於 2008-9-27 23:52 發表

伸直腳踢

我係大致上伸直,但實際上有少許微曲,而且只是向下用力,向上基本上唔俾力,以水的浮力浮上來
腳唔駛需打得太深,否則有水阻兼浪費力量,很容易累!
作者: ChARsoN    時間: 2008-9-28 10:11
經過2個多月鑽研後
我星期三(打完風果日)下午5點幾到6點終於連續游咗800米自由泳~
果時發覺手同腳都唔太累 係去到後尾透氣愈來愈唔順
果陣2下手換氣 後來發覺3下手先換會順好多 但唔熟左邊換氣
但仲未掌握打關斗轉身....
p.s. 泳池就快要比番$$了

作者: nc    時間: 2008-9-28 10:18
原帖由 ChARsoN 於 2008-9-28 10:11 發表
經過2個多月鑽研後
我星三(打完風果日)下午5點幾到6點終於連續游咗800米自由泳~
但仲未掌握打關斗轉身....
p.s. 泳池就快要比番$$了

抄神好野

作者: ChARsoN    時間: 2008-9-28 11:11
原帖由 obaanc 於 2008-9-28 10:18 發表

抄神好野

相對於人地2~3千米
我呢d 少野啦~
作者: cfchan    時間: 2008-9-28 22:44
原帖由 ChARsoN 於 2008-9-28 11:11 發表

相對於人地2~3千米
我呢d 少野啦~

游到八百米,好快可以游到三千喇!
我都係由幾百米開始咋!
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-18 18:39
原帖由 cfchan 於 2008-9-28 22:44 發表

游到八百米,好快可以游到三千喇!
我都係由幾百米開始咋!

今日終於游到1500米了~
後尾越游越順
游完後都未攰
唔夠跑步(10000米)咁攰

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2