香港長跑網 - 長跑長友

標題: tuen mun 新手 [打印本頁]

作者: yukit_loveerg    時間: 2011-9-7 01:29
標題: tuen mun 新手
我跑tuen mun碼頭的,跑了只有2個月,剛開始為了減肥,現在唔跑唔安樂!喜歡一頭大汗的感覺!可惜呢4幾日右膝蓋好痛,行路都唔舒服!唔知要等幾耐先好
作者: queenielty    時間: 2011-9-7 11:10
你好呀~
會唔會係姿勢唔正確呀?
我都睇好多資料.. 希望自己無跑錯.
作者: kf    時間: 2011-9-7 11:52
hi 你好~! 歡迎你~!

如果行路都唔舒服 , 我覺得你最好先休息1,2星期 , 同埋要學習一d基本功 , 打好個基礎先可以避免受傷

你可以留意吓我地d約跑活動 , 有好多都有進行基本功ge訓練

祝長跑長有
作者: kf    時間: 2011-9-7 11:55
星期一屯門鄧肇堅運動場訓練係個好好ge訓練黎架,有時間你可以留意吓

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4035&extra=page%3D1&page=476
作者: yukit_loveerg    時間: 2011-9-7 23:04
星期一鄧肇堅運動場訓練可以隨時join ma?
作者: rexleung    時間: 2011-9-8 02:11
原帖由 yukit_loveerg 於 2011-9-7 01:29 發表 我跑tuen mun碼頭的,跑了只有2個月,剛開始為了減肥,現在唔跑唔安樂!喜歡一頭大汗的感覺!可惜呢4幾日右膝蓋好痛,行路都唔舒服!唔知要等幾耐先好  

你好!小弟都係屯門跑友,碼頭都係常去嘅跑徑之一。膝頭痛就一定要抖下,抖都唔痛先再跑。期間可以做下啲交叉訓練,例如游水、單車之類同埋練下啲四頭肌來加強膝蓋保護。勤力緊要,但保養一樣要緊,長跑長有嘛!
作者: kf    時間: 2011-9-8 09:57
原帖由 yukit_loveerg 於 2011-9-7 23:04 發表
星期一鄧肇堅運動場訓練可以隨時join ma?
逢星期一都有,你入去個post同黃sir 打聲招呼啦

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2