香港長跑網 - 長跑長友

標題: Cliff之跑步記錄 [打印本頁]

作者: Cliff    時間: 2011-9-20 12:57
標題: Cliff之跑步記錄

健康跑步快樂生活-Cliff之跑步記錄

自2010年底参加左鹽田山地馬拉松的10K,便開始中意上跑步。平時都是在家附近的平路上夜跑,週末時不時會到深圳市的各大公園跑,喜歡邊跑邊拍相,希望可以有機會可以同大家分享。亦很佩服長跑網大家庭里的ching/tse。

點解要跑步,其實小弟一路都中意運動,讀書階段,基本上系足球、籃球、乒乓球,樣樣都玩得下,工作后,曾經有過幾年打乒乓球,2000年起,羽毛球成左我ge最愛,後來由於羽毛球對身體損傷太大(本身腰椎就不好),次次打完都要腰痛幾天,便改為游泳,但系由於場館所限,2010年便上半年就無點運動。

由於工作關係,小弟需要長時間對住電腦,頸椎、腰椎勞損長期折磨我(10+年啦),頸椎勞損導致腦部供血不足令我長期頭痛,腰椎問題亦好麻煩,坐耐d企耐d行耐d都會好累、好痛,另外,從2010年初開始,經常感覺胸悶(但到醫院檢查又話心臟無大問題,就系有d勞累,可能系精神緊張,最好睇下心裡醫生),最嚴重時,我隨身都帶住救心丸,經常訓覺前都擔心一覺不醒。而且也有嚴重的睡眠問題,訓唔著,早醒,睡眠質量極低。果段日子,我真系覺得人生好灰。

好偶然ge機會,嘗試左大步走(快走)同埋跑步,我感覺身體好左好多,宜家經過差不多10個月的跑步,本人的身體發生左積極的變化,如:成功戒左抽左15年的煙癮(真系好奇喔,跑下跑下就唔想抽啦),瘦左fit左,能一口氣爬上6、7層樓(以前根本唔可能),睡眠質量好左,精神好左,亞健康無左,腰頸勞損疼痛好左,胸口唔再悶(醫生睇左我ge心電圖話我ge心臟好fit)..........真系講都無信,好似打通左任督兩脈,一通百通,仲勁過仙丹。不過有病都系要睇醫生,齋跑步唔得架。

跑步距離也從一開始跑700米都要喘到趴低到宜家可以輕鬆跑7、8公里(當然跟高手不能比,但系同自己比就很滿意啦),希望今年2011年能完成一次half M(已報名12月的上海馬拉松半程和鹽田山地馬拉松10K)。希望在明年2012年能完成了一次全程。

本人跑步的口號同目的系“健康生活、快樂跑步”。

希望在此記載我的一些跑步經歷(同時也在國內的跑步聖經論壇有記我的跑步日誌)

作者: Cliff    時間: 2011-9-20 13:21
2011.9.18 在 塘朗山郊野公園跑山。

塘朗山位於深圳南山區,主峰高430米,盤山道全長4.25K。

早上8點來到公園,太陽都幾辣下,無點熱身就開跑。

作者: Cliff    時間: 2011-9-20 13:24
盤山道入口,一起手就黎個長坡。

作者: Cliff    時間: 2011-9-20 13:27
一路都好陰涼
作者: Cliff    時間: 2011-9-20 13:28
少少曬無問題。
作者: Cliff    時間: 2011-9-20 13:29
長路漫漫。。。。
作者: Cliff    時間: 2011-9-20 13:33
回望來時路,一切都變得好渺小,人生其實也一樣
作者: Cliff    時間: 2011-9-20 13:36
最美風光在頂峰。空氣質素就麻麻。
耗時:上山38分鐘,落山22分鐘,山頂逗留10分鐘。
作者: Cliff    時間: 2011-9-21 13:25
11年7月回左趟鄉下,晨跑東山嶺天梯,早上7點開始跑,跑左40分鐘,跑程無計算。

企系山腳望上去都幾震撼。

作者: Cliff    時間: 2011-9-21 13:34
從上望落去,就更震撼。

作者: Cliff    時間: 2011-9-21 14:00
11年6月中,陪母親大人到鼎湖山旅遊,早上7點零晨跑鼎湖山,盤山道坡度不大,空氣超級好,如能在此常住就好啦。
作者: Cliff    時間: 2011-9-21 14:02
盤山道望出去,陽光普照。跑跑停停,4K左右,用時40分鐘到。
作者: Cliff    時間: 2011-9-21 14:04
啲山澗水清澈而涼爽
作者: Cliff    時間: 2011-9-21 14:10
其实仲有好多相片,不過由於quota問題,一張張upload好麻煩,唯有摘取其中某幾張啦。
曲徑通幽

作者: Cliff    時間: 2011-9-21 14:15
出去旅遊,都會帶埋雙跑鞋,早晨或晚上會在旅遊點跑下,通常可以睇到更多的風光,感受到更地道的風情,同時亦另旅遊多左啲意義。
作者: Cliff    時間: 2011-9-22 08:33
2011.9.21 Thu 天氣涼爽

食完dinner,洗完碗,兼輔導完小朋友功課,又迎來一天中開心的時光。
來到體育館8:30PM,拉筋熱身10分鐘后開跑,體育館外圍一圈700米,今晚計劃跑7圈零,5K。
用番自己最舒服的步速,6K/m(4‘15“/700米),天氣非常清涼,跑到第4圈(約3K)才開始流汗。全程呼吸非常均勻,到最後一圈開始加速至3'33"/700米。

跑完后,慢跑200米后,再跑10米的斜10個來回。之後拉筋放鬆,9:30PM收工。

跑程:5K
用時:28’33”
作者: Cliff    時間: 2011-9-23 09:20
我ge跑步地點之一:平巒山公園(週末長課)
成個公園其實就是幾座山頭,有盤山路亦有登山梯,盤山路系環繞住山而建ge瀝青路,全長8k+,起伏ge長短斜無數,跑起來相當過癮。通常耗时:48-50分。

盤山道入口處,醒目的警示標誌,令人精神為之一振。呢道真系經常有大蛇橫穿馬路,據聞見過最長ge都有2米+,好彩我就沒遇過。

作者: Cliff    時間: 2011-9-23 09:21
路況相當唔錯

作者: Cliff    時間: 2011-9-23 09:22
繼續。。。。
作者: Cliff    時間: 2011-9-23 09:23
跑到半山la
作者: Cliff    時間: 2011-9-23 09:24
就系曬左小小
作者: Cliff    時間: 2011-9-23 09:25
鳥瞰水庫。。。。。。
作者: Cliff    時間: 2011-9-23 22:59
2011-9-23 星期五 涼爽

今晚早左小小,8:00pm黎到體育館,10分鐘熱身。
頭5圈(700米每圈)4‘10“的圈速,呼吸順暢,后兩圈加左少少速,呼吸有點緊,不過還頂的順。
跑完後,慢跑700米放鬆,繼續10米斜坡跑左15個來回,用時4‘45”。

場地:體育館外圍
每圈距離:700米
圈數:7圈零
用時:27‘33”
跑鞋:美記
作者: kan0902    時間: 2011-9-24 01:26
恭喜Cliff ching 開blog大吉
作者: kan0902    時間: 2011-9-24 01:30
睇見Cliff 兄 d相影得好靚

你就係跑 郊野公園 塘朗山
我就係跑 屋企後面果座山 飛鵝山

作者: Cliff    時間: 2011-9-24 09:31
標題: 回復 24# 的帖子
多謝根師兄支持!
作者: Cliff    時間: 2011-9-24 09:34
原帖由 kan0902 於 2011-9-24 01:30 發表
睇見Cliff 兄 d相影得好靚

你就係跑 郊野公園 塘朗山
我就係跑 屋企後面果座山 飛鵝山

多謝!
我覺得跑山無咁悶,而且空氣好好多。
作者: little-fish    時間: 2011-9-24 10:03
真幸福啊,有個咁靚的山跑
作者: Cliff    時間: 2011-9-24 14:03
原帖由 little-fish 於 2011-9-24 10:03 發表
真幸福啊,有個咁靚的山跑" />" />

多謝。可惜離屋企唔系好近,只能週末去跑,如果日日有得跑就真系好幸福law.
作者: Cliff    時間: 2011-9-24 14:33
最近睇左一部短片《兩個人ge馬拉松》,被短片中ge故事感動到。

短片講ge系一個男仔,出世時由於臍帶繞頸,導致全身癱瘓。距父親不忍心將距送到福利院,反而無微不至咁照顧個子。

系個仔學校ge一次5k跑步活動中,父親推住個仔艱難咁跑完5K,跑完后,仔仔同老豆講:“當你推住我跑ge時候,我感覺自己就似系正常人一樣”。為左仔仔呢句話,為左仔仔可以好似正常人咁,父親在跟住過幾十年,推住個仔完成左N次馬拉松、十幾次鐵人比賽,甚至騎車橫穿東西岸。

系短片結尾,父親話自己年紀越來越大,唔知仲可以跑得到幾耐,觉得好对唔住個仔,講下講下,咁堅毅的男人喊左,個仔話自己最想做ge野就系爸爸坐系輪椅度,等距推住爸爸黎跑。睇到呢度,我都眼濕濕左。

題外話:部短片睇落好似系老豆點樣點樣偉大,其實個仔就救左老豆條命。因為系跑步前,個老豆有遺傳性心髒病,全身血管大部份梗塞,隨時都會無命。如果唔系跑步,好難相信距可以生存咁長時間。

條片ge link(國語): http://www.tudou.com/programs/view/Rny8ZEVLFCA

作者: Cliff    時間: 2011-9-24 20:33
9-24 星期六 清涼

跑休

囡囡真系大個女啦(雖然只得6歲零),早上去超市買菜,我執一、兩樣菜距就羅住去稱重,稱重處都幾多人排隊,遠遠睇到距好吃力咁舉住d餸菜比服務人員稱重,都幾心痛,亦都好安慰。其實d細路唔系大人想像中咁脆弱ge,距地d潛能甚至超乎大人想像,執左6、7樣菜,距就黎黎回回排左好幾趟趟隊。買水果時又幫住我挑選,仲老練過我,都系平時媽咪教ge;我一話唔記得個只好中意ge餅乾擺左系邊個貨架,距就lala聲跑左去搵;買完單又搶住提d餸菜.........搞到距系大人,我反而成左細路咁。或者囡囡真系大個女羅,只不過我唔想認嗟。

晚飯就真系老貓燒須,晚上炒餸時全部菜都放多左鹽,搞到到d餸菜鬼死咁咸。太太同囡囡就好比面,完全唔投訴,只是每人碗邊都多左杯水(當然都包括我la),杯水有乜用就唔使講到明la。下次一定要比d心機炒得好味d先得。

作者: denis3885    時間: 2011-9-24 20:41
恭喜Cliff ching 開blog!
作者: Cliff    時間: 2011-9-24 22:33
標題: 回復 32# 的帖子
多谢denis 师兄。
作者: Cliff    時間: 2011-9-25 17:57
2011-9-25 星期日 陰涼,小雨

今日一早就陰陰涼涼,仲伴有小雨。今日就跑下大南山,其實以其話系跑,不如話系爬或者登。因為今日從半山別墅登山口上山,無盤山道,全程基本都系臺階,行臺階完全唔系我個強項,搞到攰到飛起,上落用時1個鐘頭左右。落山时就记住根师兄的提醒,慢得就慢,所以落山ge時間甚至比上山仲多。
總結今次爬南山,覺得唔系好爽,主要是因為去錯入口,搞到全程都系石階,攰到死,一d成就感都無。

大南山位於深圳南頭半島上,周圍系蛇口工業區,主峰336米。山上樹林茂密,景色宜人,等高望遠,整個深圳灣畔景物盡收眼底:遠可觀市中心樓群,香港流浮山脈,元朗景色,近可俯視南山半島、寶安新城。

日日爬ge話肯定壽比南山啦。。。

作者: Cliff    時間: 2011-9-25 17:58
繼續。。。。。。
作者: Cliff    時間: 2011-9-25 17:59
繼續。。。。。。。。
作者: Cliff    時間: 2011-9-25 18:00
繼續。。。。

有少少“你站在桥上看風景,看風景人在楼上看你,明月装饰了你的窗子 你装饰了别人的梦”ge feel。

作者: Cliff    時間: 2011-9-27 08:58
2011-9-26 星期一 晴朗凉爽

今日跑休。
作者: Cliff    時間: 2011-9-28 09:25
2011-9-27 星期二 晴朗

今晚囡囡功課特別多,輔導完都黎9點。著上跑鞋就去跑啦。
今晚想住跑少d,比身體多d恢復時間。最後跑左4.2K,平均圈速都提高左幾秒,感覺唔錯。

距離:6圈 4.2K
時間:24‘33“
跑鞋:Nike lurnarswift
作者: Cliff    時間: 2011-9-29 08:40
2011-9-28 星期三 陰

颱風“納沙”來襲,公司的重整計劃就勁過“納沙”多多聲,睇住唔少多年ge同事默默咁執嘢離開,雖然自己暫時未受影響,但系都不得不感歎現實ge殘酷。(不過替距地安慰ge就是補償方案都好合理)。
作者: monkeywsk    時間: 2011-9-29 08:48
恭喜cliff ching得到了健康!!!

post 多d靚相上黎呀~~~

繼續加油~~

作者: Cliff    時間: 2011-9-29 22:21
標題: 回復 41# 的帖子
多謝Kevin兄!

有你地ge feedback 同鼓勵我就更有動力la。
作者: Cliff    時間: 2011-9-29 23:02
2011-9-29 星期四 白天大風大雨 /夜晚大風無雨

今日白天大風大雨,好彩夜晚就無再落雨。
夜晚8點開跑,由於落過雨,地面非常濕滑,加上著左抓地性較差ge Lunarswift,雖然已經跑得好慢,仍然唔系好掂,最羅命系今晚ge跑褲內膽居然刮大俾,跑得我一路扯條褲,最後跑左5圈收工。

距離:4K
用時:23‘24“
跑鞋:Nike Lurnarswift
作者: Cliff    時間: 2011-9-30 20:04
2011-9-30 星期五 晴朗

今日annual leave。早上送完囡囡上學,由於昨晚未跑過癮,就黎到學校附近ge靈芝公園跑過。好耐無黎,個跑道全部鋪成瀝青路面,而且跑道唔系平ge,而系蜿蜒起伏,跑起來零舍過癮。

環園跑道每圈大約1K,因為仲有事,只是跑左3圈(3K)就收工。今日著番美記,舒服ge感覺又番黎la

場地:靈芝公園
距離:3K
時間:16‘18“
跑鞋:美記

作者: Cliff    時間: 2011-9-30 20:06
靈芝公園蜿蜒ge跑道
作者: Cliff    時間: 2011-9-30 20:06
瀝青路面,唔會線腳,唔會凹凸不平,唔會積水,抓地感覺十足,相當唔錯

作者: Cliff    時間: 2011-9-30 20:07
好中意呢段直道,跑起來好有feel
作者: Cliff    時間: 2011-9-30 20:10
呢段就當系做日光浴啦。
作者: Cliff    時間: 2011-9-30 20:11
細公園有大雕塑:奔馬雕塑。
作者: 上水馬王    時間: 2011-9-30 22:21
靈芝公園環境好正呀,我都想去跑下!
作者: Cliff    時間: 2011-10-1 08:45
原帖由 上水馬王 於 2011-9-30 22:21 發表
靈芝公園環境好正呀,我都想去跑下!

多謝馬王亦都歡迎馬王過黎跑番幾十轉!幾時你都post d靚跑線俾我地流下口水啦。

其實未中意跑步前,真系唔知身邊仲有咁多跑步佳境,或者系因為平時行公園,通常行路系行唔曬ge,所以睇到的風景都好有限,用跑ge方式就唔同啦,可以睇多好多美景架。

作者: Cliff    時間: 2011-10-2 22:22
2011-10-2 陰有短時小雨

國慶假期第二天,亦都系屋企抖左兩日,今日雖然個天一直陰陰地,仲有短時小雨,不過我都想好左,小雨都照跑。
今日決定跑寶安公園。寶安公園其實同塘朗山公園一樣,基本上系圍住幾座小山頭而建,size就比塘朗山公園細好多。之前去寶安公園都系跑環山道,一圈3K,環山道依山而建,石子水泥路面,長斜同急斜交錯,綠蔭環繞,簡直是跑步聖地,不足之處就系(尤其系週末同節假日)好多人,有d路段有時甚至可以用寸步難行黎形容。

另外,公園總有一條上山道,石板路面,斜度更大更陡,d坡度個人認為比塘朗山、平巒山更甚,從北面上山道入口跑上山頂再從另一面落山到東面上山道入口大約2K。

今日好彩落小雨,我到ge時候公園唔多人。跑左一圈環山道后,我決定挑戰一下上山道(之前未试过跑呢條上山道,都系走上去ge,而且行上去都覺好辛苦)。

跑上山道時,仍然貫徹上落斜慢跑,平路快跑的策略,估唔到,之前在我眼裡算系不可能跑上去ge路,今日居然輕鬆征服,而且總上落山兩次,跑完後仲想跑多轉環山道,不過想下都系算了,上半身無問題,擔心ge系下半身出事。系跑上山道ge途中,遇到幾位同樣跑緊ge跑友,以前覺得只能遙望或仰視ge猛人,宜家居然可以拉近d甚至可以平視甚至甚至有机会超越羅wo,好有成就感啊。

跑完後,仲落廚整埋餸兼飯後洗埋碗筷,完全無覺攰。

Ps:今晚整左:薯仔燜五花肉、涼瓜炒蛋、肉片炒絲瓜&炒麥菜,破例飲左罐啤酒,好正!

場地:寶安公園
時間:環山道 3K 17‘
         上山道 2K*2  45‘
         Total: 9K  62'
跑鞋:美記Wave Mustang 6 (宜家越黎越中意WM6 啦)

作者: Cliff    時間: 2011-10-2 22:25
環山道隨拍
作者: Cliff    時間: 2011-10-2 22:26
上山道隨拍
下面第一幅就系北面上山道入口,右面ge系環山道

作者: Cliff    時間: 2011-10-2 22:29
仲系上山道,從未覺得上山道如此美麗,因為從未從頭到尾行曬。
作者: Cliff    時間: 2011-10-2 22:31
最後一張梗系山頂ge view 啦
作者: 上水馬王    時間: 2011-10-3 00:46
原帖由 Cliff 於 2011-10-1 08:45 發表

多謝馬王亦都歡迎馬王過黎跑番幾十轉!幾時你都post d靚跑線俾我地流下口水啦。

其實未中意跑步前,真系唔知身邊仲有咁多跑步佳境,或者系因為平時行公園,通常行路系行唔曬ge,所以睇到的風景都好有限,用跑 ...

睇你post寶安公國d相,環境一樣咁正
作者: Cliff    時間: 2011-10-4 11:14
原帖由 上水馬王 於 2011-10-3 00:46 發表

睇你post寶安公國d相,環境一樣咁正

。。。。。。
作者: Cliff    時間: 2011-10-4 11:18
2011-10-3 星期一 阴凉、雨

今日去左市場買餸,好耐無去市場買餸,宜家先發現的餸菜價錢真系貴左好多(真後知後覺得好厲害 ),一般都系到超市買,好多餸計埋一齊look卡,都唔多覺肉赤,系市場就系一樣樣俾cash,真系不當家不知柴米貴啊。

今日跑休,等個膝頭go抖下先。

作者: Cliff    時間: 2011-10-4 22:18
2011-10-4 星期二 陰涼

晚上8點半開跑,頭3圈(每圈700米)都系4‘15“ge圈速,第4圈起加小小到4’10”,跑到第7圈(5K)時用時28‘12“,平均4’03”每圈。今晚臨時加多3圈,共跑10圈(7K)。最後一圈居然仲有力衝刺,好爽。

今晚天氣明顯涼左好多,風都大左。汗出得都無咁多。返去ge路上都系好大風,大家記得要注意跑后擦汗保溫,感冒就唔抵啦。

距離:10圈(7K)
時間:40‘12“
跑鞋:美記Wave Nexus 5
作者: Cliff    時間: 2011-10-7 09:22
2011-10-6 星期四 晴朗凉爽

今晚穿翻ACE跑。
差不多成個月無著ACE,唔知系唔系呢條友要比d顏色比我睇,只系比兩樣感覺比我:個底薄、硬,完全唔系之前輕盈舒適ge感覺。可能系因為呢牌都系著美記Wave,底厚避震強,而家著翻輕量化ge ACE一下子未適應到。

所以,適應跑就系今晚ge主題,慢、慢、慢。先至跑到第3圈,膝頭同腳踝就已經唔舒服,唯有再慢d。最後跑左7圈(5k),呼吸非常順暢,梗系啦,咁慢。對腳就唔系好妥,腳踝、膝頭酸脹,即可拉根,好左少少,睇黎要抖多幾日恢復先得啦。

今晚依然涼爽,大風,所以都帶左件長袖衫去,跑完后擦乾汗即刻著翻,都系穩陣d好。

距離:7圈(5K)
用時:32’28” (好慢)
跑鞋:Adizero ACE
作者: Cliff    時間: 2011-10-7 10:53
RIP Steve Jobs......................

作者: Cliff    時間: 2011-10-9 23:43
2011-10-9 星期日 晴朗涼爽

多跑休左一日,今日一定要跑啦。

今晚都系著返Wave啦。跑左10圈,速度唔系太快,不過感覺好舒服。

上午,送囡囡返學后,去左父母家。做左一d好耐無做ge小事,比如陪媽媽到街市買餸;買餸返黎后一邊泡功夫茶一邊陪老豆睇影碟《建黨偉業》,而媽媽就系旁邊幫孫女縫衫;中午就落廚房幫媽媽煮餸,順便學左炒一個新菜;食完放后搶住去洗碗,等老豆休息一下。我感覺得到,距地好開心。其實父母要求真系無高,得閒多d陪下daddy、mammy啦。

距離:10圈(7k)
時間:41’59”
跑鞋:美記Wave Nexus 5
作者: Cliff    時間: 2011-10-12 09:21
2011-10-11 星期二 阴有阵雨

下午開始一直落雨,仲以為晚上跑唔到添,誰知到左晚上居然停左,又可以跑啦。

晚上8點開跑,跑左10圈(每圈700米共7K),都系慢慢跑,用時40‘58“,前面都系keep住4’20”ge圈速,到左后3圈就加到4’,最後一圈沖左一下,去到3‘29“。

距離:7K
時間:40‘58”
跑鞋:美記Wave Mustang 6
作者: Cliff    時間: 2011-10-14 23:00
2011-10-14 星期五 雨

晚上难得無落雨,抖左3日,今日終於可以跑了。
今晚跑體育館大圈,一圈1.2K 左右,最終跑左6圈,7.2K左右。前面5圈都系幾慢,最後一圈加速衝刺,條氣都唔會頂唔順,最後用時41‘26“。

場地:體育館外圍(大圈)
距離:7.2K左右
時間:41’26”
跑鞋:美記wave nexus 5
作者: Cliff    時間: 2011-10-17 09:19
2011-10-16 星期日 晴朗涼爽

今日北京馬拉松比賽日,無得參加,就系屋企睇直播,可惜睇睇下都系d黑人ge鏡頭,只睇左半粒鐘。

晚上8:40開跑。計劃跑10K。距離上次跑正正經經跑10K都系幾個月前ge事,自從膝蓋同腳踝受傷恢復后,一跑到7K下半身都會無舒服。其實經過咁耐ge恢復訓練同深蹲訓練,膝蓋應該硬凈好多。

一個人跑步ge時候,好似可以聽得到身體各個部位ge聲音。一陣個心臟話:“無事war,可以再跑快d!”一陣個胃話:“速度0岩0岩好,不會痛war”。一陣個膝蓋話:“喂喂喂,跑慢d啦,酸酸地啦”!一陣個腳趾又話:“大佬,速度無錯啊,我地宜家感覺良好”!一陣個腳踝又話:“宜家ge速度、跑鞋都幾舒適,keep住啦”..............就系咁一路聽住身體ge彙報,一路勻速咁跑,不知不覺就跑過5k、7k,身體各部位都話無事,可以繼續跑war。最後跑左10.3K,用時57’30“。

距離:10.3K
用時:57‘30”
作者: Cliff    時間: 2011-10-19 10:27
2011-10-18 星期二 晴朗清凉

晚上8:40開跑,輕鬆跑7.2k,用時39‘38“,天氣涼左,風都大左好多,跑極都唔覺好多汗,跑完后拉筋時d汗先至baba聲咁流。

距離:7.2K
用時:39’38”
跑鞋:美記wave rider 14
作者: Cliff    時間: 2011-10-21 21:20
2011-10-20 星期四 晴朗清涼

今日成日腦裏面只得一個念頭:跑,不停咁跑.......讓所有抑鬱煩惱統統隨汗水揮灑出去。

人生不如意常有八九,42.195 ge心仲怕10公里ge困難?無咁容易俾困難打垮ge。

晚上本來應該跑7K,跑完7k時,跑ge念頭仍然未有打消,對腳凈系不知疲倦咁邁出,最終跑左10K。

場地:體育館大圈
距離:10K
用時:55‘33“
作者: Cliff    時間: 2011-10-24 13:04
2011-10-22 星期六 晴朗清涼

12K,與我而言算系長課了,今晚就跑左12K,跑完後,少有咁大小腿、腳板底都覺得酸痛。

不過,肉體疲累,精神爽快,突破的感覺讓人一路回味。

距離:12K
用時:69‘16“
作者: Cliff    時間: 2011-10-25 12:39
2011-10-24 星期一 秋高氣爽

星期六跑左“長課”,本來今日應該等對腳抖多日,不過晚上都系去跑左下。
放鬆跑,計劃3K,結果跑左3.5K,跑完都大汗淋漓。

距離:3.5K
用時:21‘02“
作者: Cliff    時間: 2011-10-26 11:19
2011-10-25 星期二 清凉  陰霾

尋日輕鬆跑,今晚先系正日。
跑左8大圈,9.6k。跑到8k起,開始感覺辛苦,先天不足,後天又唔夠刻苦,人地開口埋口都系20K,40K甚至以上,而我仲系10K處苦苦掙扎。不過想開d,能夠跑就知足啦,心急吃唔到熱煎堆,慢慢跑啦,日子仲長呢。

btw,8k起,件N*跑步背心磨頭,真難頂,最後乾脆打赤膊黎跑。

距離:9.6K
用時:54‘21“
作者: Cliff    時間: 2011-10-27 22:07
2011-10-27 星期四 清凉 阴霾

晚上计划跑5k,减少少量,结果跑左6k。跑完后完全無不適。用時33‘12“,約5‘30”ge配速,于我而言,進步左。

跑到5k时,被一跑友超越,当时都想过要唔要反超,不过转念一想,比我强ge,加速都超唔到,比我弱ge,始終會反超,所以都系keep自己ge速度跑落去。

距離:6K
用時:33’12“
作者: Cliff    時間: 2011-10-29 22:44
2011-10-29 星期六 清凉 阴霾

晚上计划跑3.6K,結果跑左3.6K。於我而言,10月份跑量已經唔少了,計左下,差唔多100K了,都系减下量,來日方長,。用時18‘55“。

其實,有時想下,自己跑步ge目的系乜嘢,咪就系健康、開心。好似今晚咁,雖然只系跑左3.6K,但系跑完後,身體完全無不適,亦都出左一身汗,其實目的都達到左啦。以後都系唔洗太刻意追求距離,健康開心就好。

距離:3.6K
用時:18’55“
作者: Cliff    時間: 2011-11-2 11:06
10月31日星期一
夜跑3.6K,用时19‘05”,跑鞋:美記wave inspire 7

11月1日 星期二
夜跑4.8K,用時 26’13“,跑鞋:美記wave inspire 7
作者: Cliff    時間: 2011-11-6 22:16
2011-11-3 星期四

距離:7.2K
用時:42’11“
跑鞋:美記wave inspire 7
作者: Cliff    時間: 2011-11-7 10:16
2011-11-6 星期日 晴朗悶熱

今日黎到跑步發燒友ge大本營-筆架山公園

跑左7湖1山,距離大約10k,用時大約55‘,跑鞋:wave rider 14
作者: Cliff    時間: 2011-11-7 10:18
好似見到longrun件跑衫wo

作者: Cliff    時間: 2011-11-7 10:20
。。。。。。
作者: Cliff    時間: 2011-11-7 11:52
隨拍..
作者: Cliff    時間: 2011-11-7 11:53
隨拍。。
作者: allanccl    時間: 2011-11-7 14:51
很美很寬的跑道! 好多樹木! 筆架山公園是在深圳的嗎?
作者: Cliff    時間: 2011-11-7 15:25
原帖由 allanccl 於 2011-11-7 14:51 發表
很美很寬的跑道! 好多樹木! 筆架山公園是在深圳的嗎?

回亮哥,筆架山公園是在深圳的。
果度除左環境好,最緊要ge系跑步氣氛非常好,可以講系深圳長跑發燒友ge大本營,成日都有好多跑友系果度跑。
作者: Cliff    時間: 2011-11-13 20:06
2011-11-10 星期四 清凉大风

由于落雨,已经3天没跑,今天終於雨停了,晚上又能跑了。
今晚风很大,气温也下降了很多,大约20度。
跑左10.68K,用時51‘40“。
跑鞋:wave rider 14
作者: Cliff    時間: 2011-11-13 20:18
2011-11-11 to 2011-11-12

週五to週六,系鄉下ge表弟結婚,返左300公里外ge鄉下兩日。鄉下人ge婚禮,簡單而隆重,純樸而親切。

炮仗掛起來

[attach]16395[/attach]

炮仗燒起來

[attach]16396[/attach]
作者: Cliff    時間: 2011-11-13 20:21
賓客坐埋黎

[attach]16397[/attach]

叔伯、兄弟好落力

[attach]16398[/attach]

[attach]16399[/attach]
作者: Cliff    時間: 2011-11-13 20:31
喜碗

[attach]16400[/attach]

[attach]16401[/attach]

我地都系“大飯桶”
作者: Cliff    時間: 2011-11-13 20:38
熟悉又陌生的用品

[attach]16403[/attach]

[attach]16404[/attach]

好得意ge狗仔

[attach]16405[/attach]
作者: Cliff    時間: 2011-11-14 09:06
爐頭唔夠?鄉下人自有鄉下人的辦法。

[attach]16479[/attach]
作者: Cliff    時間: 2011-11-16 09:29
2011-11-15星期二 22度

夜跑,22度,風唔大,系咁ge氣候下奔跑真系一種享受。
速度唔快,6‘/K。

場地:體育館
距離:7K
用時:42’30“
跑鞋:wave rider 14
作者: Cliff    時間: 2011-11-22 15:36
11-16 22度  體育館 5k/25'59", i7
11-18 22度  毛毛雨,體育館長廊  7k/42', mustang 6
11-19 25度  寶安公園跑山  2上2落1環山,6.5k/ 42'20", mustang 6
作者: Cliff    時間: 2011-11-30 09:08
11-22 星期二  22度  體育館  12K/68'05" Nexus 5
11-23 星期三  22度  體育館   5k/29'11"  I7
11-24 星期四  22度  體育館   5k/28‘42“  Rider 14
11-27 星期日  22度  體育館   16.8k/96'55"  I7
11-29 星期二  24度  體育館    3.5k/20'23"  I7
作者: Cliff    時間: 2011-12-5 11:59
11-30 星期三 24度左右

场地:体育馆
距离:慢跑 5K
時間:29‘55“
跑鞋:R14
作者: Cliff    時間: 2011-12-5 12:01
12-3 星期六 晴朗寒冷 15度左右

寒風中,寶安公園完成人生第一次18K。用時:115’12”。
跑鞋:I7

作者: Cliff    時間: 2011-12-5 12:02
12-4 星期日 晴朗 18度左右

今日是上海馬拉松ge比賽日,因為種種原因,無法成行,希望來年能夠去到。
還是積極備戰黎緊ge 鹽田山地馬拉松,希望能完成了自己的首個半程馬拉松。

距離:2.8K
用時:16‘55“
跑鞋:Nexus 5

作者: chusiuyee    時間: 2011-12-6 14:18
原帖由 Cliff 於 2011-12-5 12:02 發表
12-4 星期日 晴朗 18度左右

今日是上海馬拉松ge比賽日,因為種種原因,無法成行,希望來年能夠去到。
還是積極備戰黎緊ge 鹽田山地馬拉松,希望能完成了自己的首個半程馬拉松。

距離:2.8K
用 ...

師兄!你差不多每日都跑步,真佩服你...我反而每日都會運動 (樣樣運動玩少少啦...好雜ga)
因為如果我淨跑步....我會悶屎左....
作者: Cliff    時間: 2011-12-7 11:51
原帖由 chusiuyee 於 2011-12-6 14:18 發表

hgj091" />" />hj 師兄!你差不多每日都跑步,真佩服你...我反而每日都會運動 (樣樣運動玩少少啦...好雜ga)
因為如果我淨跑步....我會悶屎左....hgjD092" />" />hj

其實都唔系日日跑,通常一周跑三到四次,有時鋪癮黎左就日日跑。
只要系適當ge運動,都系對身體有益ge,跑步只是其中一個選擇而已。跑步真系幾悶架,不過就好適合我。

其實唔少運動我都中意架,比如羽毛球、乒乓球、游泳..........,可惜種種原因現在少玩左。
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 12:03
原帖由 Cliff 於 2011-12-7 11:51 發表

其實都唔系日日跑,通常一周跑三到四次,有時鋪癮黎左就日日跑。
只要系適當ge運動,都系對身體有益ge,跑步只是其中一個選擇而已。跑步真系幾悶架,不過就好適合我。

其實唔少運 ...

師兄!係我最肥的時候,我真係日日跑足45mins(運動場)...
但現在年紀大左啦...氣力和體力都唔夠...所以改為一星期一次跑步
剩餘的六天,主要跳舞、踩單車、行山和游水(但公共泳池維修...要等到下年3月lu... )
但好可惜...我仍然是肥0都0都!
作者: Cliff    時間: 2011-12-8 10:46
原帖由 chusiuyee 於 2011-12-7 12:03 發表

師兄!係我最肥的時候,我真係日日跑足45mins(運動場)..." />" />
但現在年紀大左啦...氣力和體力都唔夠...所以改為一星期一次跑步
剩餘的六天,主要跳舞、踩單車、行山和游水(但公共泳池維修...要等到下年3月 ...

睇黎你真系愛好廣泛wo,咁樣ge人生先至精彩呀!
作者: Cliff    時間: 2011-12-8 10:50
魔方變形記
作者: Cliff    時間: 2011-12-8 10:51
魔方變形記con.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2