香港長跑網 - 長跑長友

標題: 每人/日一句~~~跑步ge好處 [打印本頁]

作者: Cliff    時間: 2011-9-27 17:01
標題: 每人/日一句~~~跑步ge好處
各位Ching/Ctse,齊齊黎講講la.

我先起個頭,算系抛磚引玉.

一路跑住去趕巴士都唔会索曬氣,爽啊.

作者: shogikin    時間: 2011-9-27 17:12
我又來:
跑得快,好世界
跑得more,進步多

Kin in Running
作者: chuen3182    時間: 2011-9-27 17:36
我又來:
想要跑長久  夜晚要早抖
想要跑持久  日常要抖夠
作者: Cliff    時間: 2011-9-28 08:15
Kin哥、駿哥,真系好有文采。

我又來:

跑得多,數學都好左好多。
(唔信?睇下d猛人ge Blog,個個都好似系數學家咁,成堆數字。)

作者: shogikin    時間: 2011-9-28 16:48
幾年前渣打之前寫的打氣句
大賽之前打氣就緊係咁打氣
不過現在想起d惡劣環境都有d驚.....

寒風給我清涼爽
雨水洗我滴汗顏
烈日當空人朝氣
斜坡帶我上高峰

作者: Cliff    時間: 2011-9-29 08:22
醫生話:“你ge脂肪肝無左wo”,爽啊!
作者: Cliff    時間: 2011-9-30 15:10
發福前ge衫褲又0岩著la,正!
作者: shogikin    時間: 2011-9-30 16:16
人生同馬拉松一樣
時間一長
就很多預料不到的情況都會發生

作者: LMF    時間: 2011-9-30 22:28
想瘦身  跑步啦
想型仔  跑步啦
想喘氣  跑步啦
想折磨自己  跑步啦
想挑戰自己  跑步啦
想使錢  跑步啦
想哈哈哈  跑步啦
作者: tomcat    時間: 2011-10-1 00:27
跑足,食飽,睡夠.............都肥唔起.
作者: Cliff    時間: 2011-10-1 08:28
跑完后拉根時,見d汗不停咁滴落地,一陣地下就滴濕一片,真系好好feel架。
作者: Cliff    時間: 2011-10-2 00:20
800k啦,又可以買新鞋啦,爽啊。
作者: Cliff    時間: 2011-10-3 09:21
人過中年后都可以有夢想,跑步真好!
作者: Cliff    時間: 2011-10-4 11:03
以前想半天兼撓爆頭都寫唔清一句話
宜家想半天兼撓爆頭都可以寫清一句話咁大把啦
作者: Cliff    時間: 2011-10-5 20:12
不知不覺間,發覺生理同心理都硬凈左好多,記得keep住啊。。。。。。
作者: shogikin    時間: 2011-10-6 09:56
From Vileung :

報咗全馬, 無得偷懶!!
作者: Cliff    時間: 2011-10-7 09:29
五花腩,中意食就食,反正都唔會肥ge,爽啊。
作者: Cliff    時間: 2011-10-12 08:53
心情唔好?跑步啦,跑完後,d壞心情好似都隨汗水流曬,爽啊。
作者: Cliff    時間: 2011-10-16 23:41
早上牽住一歲半小外甥出去玩,系落樓梯ge最後一格時突然踩空,就在向前撲低壓到小外甥ge電光火石之間,我居然完成左兩件事:一是向旁邊推開小外甥,二系側身扶住掛在胸前ge單反。雖然最終跌得都幾狼狽,但系小外甥爬起身喊都無喊,拍拍蘿油就跑左出去;自己除左擦損手肘痛膝蓋無大礙;單反亦都無事。
感謝跑步,讓我反應都敏捷左。
(有少少長氣羅)
作者: Cliff    時間: 2011-10-21 21:23
2012就黎到了,跑得快d會唔會機會都大d?
作者: Cliff    時間: 2011-10-25 12:41
引用一位ching的说话:

青春跑得好快架,你唔跑,点捉得住距啊。
作者: Cliff    時間: 2011-10-28 09:38
“人生好短,唔好跑咁快”。

作者: Cliff    時間: 2011-11-12 18:36
“如果跑步在延長壽命方面的作用有朝一日得到證明,那麼這種作用也不需要好大,就能給人帶來很大ge好處。比方說,你從20歲開始跑步,每天跑半個鐘,跑到68歲,那麼,你花在跑步上ge時間正好1年,如果說跑步會使你的生命延長1年零1天,那麼你跑步時花費的每一分鐘都會還比你,再加上24小時的tips“

-引自《跑步人生》

作者: shogikin    時間: 2011-11-13 16:22
爸爸教我跑步 不看速度
能換到最暢快的呼吸 先驕傲

From 歌詞 <家教> 周吉佩
填詞:林夕
作者: Cliff    時間: 2011-11-13 20:02
“跑步不能保證使你的生命增長年頭,但是跑步一定會使你活着的年頭增加生命力”。

----羅百特格羅夫(前紐約市西區基督教青年會保健處長)
作者: Cliff    時間: 2011-11-15 08:58
“每天都跑步,戒煙便是自然而然。戒煙誠然不是一件輕而易舉的事,但是你沒法一邊吸煙一邊堅持跑步。‘還想跑得更多’這一自然的想法,成了戒煙的重要動機,還成了克服脫癮癥狀的有效手段。

戒煙,仿佛是跟從前的生活訣別的象徵。”

from 村上春樹《當我談跑步時,我談些什麽》
作者: Cliff    時間: 2011-11-15 09:18
+1
“那時候,每天跑步,同時感到身體結構日日發生變化,實令內心欣喜:即便過左三十歲,我的身體依然還有改變的可能wo!這樣的未知之處,通過跑步一點一點地得以揭明。”

作者: Cliff    時間: 2011-11-22 15:56
陳冠希系11月20日上海ge lunar run 10K 跑左 44‘24“。
雖然對其為人不認同,但系呢個成績應該算唔錯啦。
作者: shogikin    時間: 2011-11-22 16:32
孤單的路 風霜滿途
只想有人伴我一起趕路
你有意志繼續跑 我有拼勁繼續追
追上前與你邁步

<邁步向前>
作詞:潘源良
作曲/主唱:林子祥 
作者: tank1438    時間: 2011-11-22 17:34
標題: 回復 28# 的帖子
佢著慣草嘛
作者: shogikin    時間: 2011-11-22 17:44
標題: 回復 30# 的帖子
平時有練跑
著草唔洗煩

作者: Cliff    時間: 2011-11-23 08:19
原帖由 shogikin 於 2011-11-22 17:44 發表
平時有練跑
著草唔洗煩

作者: Cliff    時間: 2011-11-23 08:20
"同為長跑者,每日在路上相逢,彼此間似有心心相通之處。哪怕水平上有天壤之別,有些東西卻只有長跑者自己才明白”

from 村上春樹
作者: Cliff    時間: 2011-11-23 08:26
“肌肉很像记忆力良好的动物,只要注意分阶段的增加负荷,它就能自然地适应与承受。示以实例,反复地说服肌肉:“你一定得完成这些工作”。......肯花时间,循序渐进,它就毫无怨言,只会偶尔苦着脸,顽强而顺从地不断提升韧度。”

from 村上春树《当我谈跑步时我谈些什么》
作者: Cliff    時間: 2011-11-29 09:07
“我認為,因为希望長命百歲而跑步的人,大概不太多。懷着“不能長命百歲不打紧,至少想在有生之年過得完美”這種心情跑步的人,只怕多得多。... 跑步無疑大有魅力:在个人的局限性中,可以讓自己有效地燃燒----哪怕是一丁點兒,這便是跑步一事的本質,也是活着(在我来说还有写作)一事的盈餘。這樣的意見,恐怕會有很多跑者予以贊同。”

作者: wowodog    時間: 2011-11-29 10:01
標題: 回復 35# 的帖子
村上春樹 《當我談跑步時,我談些什麽》真是一本生活小品,很有同感
作者: Cliff    時間: 2011-11-30 09:13
“跑步系認識一個城市很好的方式。”

From 一位經常出差ge跑友
作者: Cliff    時間: 2011-11-30 09:37
“人體在正常呼吸時,只用到肺部的5~10%,至少90%的肺是很少用到。而經常唔使用ge果部份肺,會開始緩慢地退化,如果再不適當地運動,果部份肺或者一世都唔會用到。這時候距就會完全萎縮也稱為肺纖維化。而萎縮的結果就是,老年人不管得什麽病進入醫院后,大多都容易發生肺部感染和肺功能衰竭。”

From 一位運動專家

ps:話雖說得有少少絕對,不過適當ge運動一定無壞ge。
作者: alvina    時間: 2011-12-1 21:14
跑步, 讓轉咗成日的腦袋, 終於有機會變成一片空白。
作者: KKLAI    時間: 2011-12-2 09:48
標題: 趁吓熱鬧...
跑步毋須尋伴侶 刻苦勤練也輕鬆 早晚陰情無遠近 "Nike""多威"盡相同
參加比賽求挑戰 不求獎項得認同 其實並無沖天志 但求掌握馬拉松
強身健體為我願 遊歷四方更歡容 旅遊參賽得雙鵰 難得快樂與逍遙
良朋好友多鼓勵 自當發奮勤用功 更蒙同好相邀約 長課速度一齊衝
作者: Cliff    時間: 2011-12-4 13:23
跑完長課后果餐飯ge胃口真是好,食咩都咁好味,爽啊!
作者: Cliff    時間: 2011-12-4 13:25
原帖由 KKLAI 於 2011-12-2 09:48 發表
跑步毋須尋伴侶 刻苦勤練也輕鬆 早晚陰情無遠近 "Nike""多威"盡相同
參加比賽求挑戰 不求獎項得認同 其實並無沖天志 但求掌握馬拉松
強身健體為我願 遊歷四方更歡容 旅遊參賽得雙鵰 難得快樂與逍遙
良朋好友多鼓勵 ...

好文采!
作者: Cliff    時間: 2011-12-6 08:44
跑步令人變得簡單左,無論系生活抑或系心靈。
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-6 08:48
原帖由 Cliff 於 2011-12-6 08:44 發表
跑步令人變得簡單左,無論系生活抑或系心靈。

我是新來的...請多多指教!

每人一句:跑步既好處==>令我每日處於興奮及開心狀態
每日笑一笑,世界更美妙!!
作者: Cliff    時間: 2011-12-6 13:27
標題: 回復 44# 的帖子
加油啊!
..........
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-6 13:47
原帖由 Cliff 於 2011-12-6 13:27 發表
加油啊!
..........

多謝cliff師兄鼓勵!你係第一個對我說「加油」的!  
你都要努力、加油、祝福你!!
作者: tank1438    時間: 2011-12-6 13:51
原帖由 chusiuyee 於 2011-12-6 13:47 發表 多謝cliff師兄鼓勵!你係第一個對我說「加油」的!  你都要努力、加油、祝福你!!
第一個唔係我咩...
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-6 13:57
原帖由 tank1438 於 2011-12-6 13:51 發表
第一個唔係我咩...

坦克兄...你呢個樣勁爆笑呀....唔好笑屎我啦===>
你淨係讚我「叻女」jar...無講「加油呀」~~我記得ga!!

你上次說「你好叻女喇...第一次都跑到8k,下次要跑快d,跑到10K」 (唔好以為我老人痴呆...我記得晒你講過D乜)
作者: tank1438    時間: 2011-12-6 15:24
標題: 回復 48# 的帖子

作者: chusiuyee    時間: 2011-12-6 15:29
原帖由 tank1438 於 2011-12-6 15:24 發表

師兄!你現在下午茶時間??可以隨時上網留言既...
最衰現在天陰陰...我真係好想出去踩單車呀!! (好唔開心!)
作者: Cliff    時間: 2011-12-7 09:52
原帖由 chusiuyee 於 2011-12-6 13:47 發表

" />" />多謝cliff師兄鼓勵!你係第一個對我說「加油」的!" />" />  
你都要努力、加油、祝福你!!" />" />fvhfgj

終於羅到一次第一啦
多谢chusiuyee Ctse。
作者: Cliff    時間: 2011-12-7 09:55
我超越左昨天ge自己,哪怕只是一丁點兒,才更為重要。在長跑中,如果說有什麽必須戰勝的對手,那就是過去ge自己!

from 村上春樹
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 09:57
原帖由 Cliff 於 2011-12-7 09:52 發表

終於羅到一次第一啦
多谢chusiuyee Ctse。

早晨師兄!我都終於得到第一次「加油」的鼓勵語too..
今日等我又講下...跑步ge好處....==>「跑步少D流鼻水」
作者: skylinelin    時間: 2011-12-7 17:24
原帖由 chusiuyee 於 2011-12-6 13:57 發表 坦克兄...你呢個樣勁爆笑呀....唔好笑屎我啦===>你淨係讚我「叻女」jar...無講「加油呀」~~我記得ga!! 你上次說「你好叻女喇...第一次都跑到8k,下次要跑快d,跑到10K」j ...

作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 21:37
原帖由 Cliff 於 2011-12-7 09:55 發表
我超越左昨天ge自己,哪怕只是一丁點兒,才更為重要。在長跑中,如果說有什麽必須戰勝的對手,那就是過去ge自己!

from 村上春樹

好深奧呀...太哲學了...
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-7 21:39
原帖由 skylinelin 於 2011-12-7 17:24 發表

" />" />" />" />" />" />

鑊中的那個就係坦克兄...笑爆...
等我又講下「跑步ge 好處」===>跑多d步,可以食多d雪糕~~
作者: Cliff    時間: 2011-12-8 11:37
每次跑馬拉松,我大體都會經歷相同的心路。跑到三十公里,總覺得:“這次沒准會出好成績”。過了三十五公里,體內的燃料變消耗殆盡,開始對各種事物大為光火。到了最後,則生出“揣著空空如也ge汽油箱不停行駛的汽車”般的心情。然而跑完之後少頃,曾經的痛苦、可悲的念頭眨眼間忘得一乾二淨,還下決心:“下次我要跑得更好”!任憑積累了多少經驗,增添了幾歲,還是一再重複相同的事情。

from 村上
作者: chusiuyee    時間: 2011-12-8 11:54
原帖由 Cliff 於 2011-12-8 11:37 發表
每次跑馬拉松,我大體都會經歷相同的心路。跑到三十公里,總覺得:“這次沒准會出好成績”。過了三十五公里,體內的燃料變消耗殆盡,開始對各種事物大為光火。到了最後,則生出“揣著空空如也ge汽油箱不停行駛的汽車 ...

真係好深奧...午安呀!cliff師兄!
每日一句:跑步ge 好處==>跑完步,打邊爐都唔怕肥!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2