香港長跑網 - 長跑長友

標題: 原來今年件衫唔再係 NB [打印本頁]

作者: 炒炒    時間: 2011-10-4 16:20
標題: 原來今年件衫唔再係 NB
http://hk.biz.yahoo.com/111004/263/4az1s.html

特步(1368.HK)(1368.HK - 新聞 - 公司資料)宣布,集團獲委任為渣打馬拉松2012的服裝合作夥伴,將於明年2月為來自全球各地達7萬名健兒提供比賽服裝。是次為渣打馬拉松16年來,首次引入內地運動品牌作為其服裝合作夥伴。(mi/d)
作者: shogikin    時間: 2011-10-4 16:25
好事好事
起碼肯定有新款式

Kin in Running
作者: 小叻    時間: 2011-10-4 16:37
特步... 上次奧運歡樂跑件dri-fit竟然底面倒轉車... 即係網面在底!
好明顯今年一定質數下降~ 好在我都唔著...
作者: 炒炒    時間: 2011-10-4 16:56
原帖由 shogikin 於 2011-10-4 16:25 發表 好事好事起碼肯定有新款式Kin in Running

但係我對佢 QC 有 D 擔憂
作者: shogikin    時間: 2011-10-4 17:10
我想可能樂觀d看
要成為這次贊助商,應該是要付不少$的
而且是上市公司響招牌頭炮
應該值得期待的

作者: 柔詠    時間: 2011-10-4 17:20
希望Ok 啦!
作者: hkyen    時間: 2011-10-4 18:03
原帖由 柔詠 於 2011-10-4 17:20 發表
希望Ok 啦!

唔方好啦
作者: ccomeout    時間: 2011-10-4 18:25
最希望係有件靚靚新設計睇下,NB年年一樣,悶死人!
作者: wlau    時間: 2011-10-4 18:28
反正好大機會著長跑網新衫跑... 唔駛埋邊件 ..
作者: kf    時間: 2011-10-4 18:28
遲吓可能連渣打銀行都轉埋
作者: LionelRichie    時間: 2011-10-4 18:28
原帖由 shogikin 於 4-10-2011 17:10 發表 我想可能樂觀d看這次贊助應該是要付不少$的而且是上市公司響招牌頭炮應該值得期待的 Kin in Running

唔好睇係上市公司就絕對好嘢...最大問題是Made in China,你有信心嗎????祖國的名牌佢地都冇信心買.....
作者: hei.911    時間: 2011-10-4 22:52
oh~  although the design is boring~
but i still like nb this brand~
作者: stunyap    時間: 2011-10-4 23:40
賽事形象downgrade左
作者: forget    時間: 2011-10-4 23:50
NB 果件都係 MADE IN CHINA

作者: wlau    時間: 2011-10-4 23:54
原帖由 LionelRichie 於 4-10-2011 18:28 發表

唔好睇係上市公司就絕對好嘢...最大問題是Made in China,你有信心嗎????祖國的名牌佢地都冇信心買.....  

講真, 你估件NB 又唔係MADE IN CHINA 咩..我手上仲有件未拆牌上年既渣馬跑衫係度(跑左幾年,大多同樣既衫, 都唔駛咁快拆牌), 大大隻寫寫住MADE IN CHINA..
大家家裏唔多唔少都開始有D 大陸牌品野.. 我地都未見到件衫, 就一野話我無信心? 會唔會有少少過於偏見呢?
見到件衫先再俾評論會比較公平D..
而且牌品既野, 亦唔係一日就可以建立到..六七十年代既日本貨, 九十年代既韓國貨..咪一樣俾人覺得係次貨無信心..當年兩個地方既PRODUCT 一樣係COPYCAT, 一樣係俾人唔夠信心..
等件衫出左世再話佢都未遲啦..
作者: wlau    時間: 2011-10-4 23:58
原帖由 stunyap 於 4-10-2011 23:40 發表
賽事形象downgrade左

乜個賽事形象係睇件衫來自邊度既咩? 唔係咁表面呱...
作者: stunyap    時間: 2011-10-5 00:26
標題: 回復 18# 的帖子
如果asics 10k 改做 特步 10k,形象都冇改變咁冇野好講

再者,有香港人用/有得賣咩?
唔識真是以為同kamachi差不多
作者: tank1438    時間: 2011-10-5 00:35
我上掏寶買左D特步既TIGHT著,幾十蚊都唔錯喎,只要件衫唔好DESIGN得咁"娘",就問題不大喇,
不過前幾年我果幾件XL,依家修身後大件到當睡衣著都厭大,諗住今年攞件NB既M碼,依家無行LU..!!
作者: wlau    時間: 2011-10-5 00:37
如果asics 10k 改做 特步 10k,形象都冇改變咁冇野好講...即係你睇個比賽個名, 而唔係睇個比賽性質?
如果只係一件衫唔係名牌, 就會令人覺得會DOWN GRADE 既, 我覺得係果個人既自信心不足JA...

另外, 前年港大渣馬係NB , 但上年變左SUPER-X.. 唔通咁樣代表左著港大衫出賽既人DOWNGRADE 左?
唔係既嘛.. 件衫平左, 但如果成個團隊攪得好, 令人覺得成功既, ..
有幾多人會去介意你著件乜野牌子既衫..

作者: 司機    時間: 2011-10-5 10:08
原帖由 LionelRichie 於 4-10-2011 18:28 發表

係大陸著特步/kappa/361既人絕對唔比adidas/nike少
係香港人少著lee d 牌子姐...(因為怕俾人覺得自己係大陸人?)
我著過幾件..質料唔差ka..價錢都唔係話好平...

作者: cyfung1230429    時間: 2011-10-5 10:21
咁唔知尺碼有無變呢?
報名只有xs s m l選擇
但係無實際大小尺寸提供參考喎
作者: AY60    時間: 2011-10-5 13:27
特步是西甲X球队的赞助商,在内地是一个大牌子。从乡镇企业发展到国内名牌甚至乎国际名牌都需要一个过程,怎么可能一步登天?而且这是SCM跟XTEP的商业决定,我们只可选择穿或不穿.
话说回来,现今大多数比赛都附"送"一件T或背心,如果质量好设计不错我倒也会考虑穿着跑步或逛街,但还是失望的多,如今衣柜内塞满了一堆"废物",我早就开始拒绝取赛服,除非设计比较特别或很有纪念价值.
现在提倡环保,SCM及其他举办机构有否想过放下这个不明文规定,少搞点门面工夫,多花点心思去让运动员享受该比赛还实在.亦可考虑将赛服当作一个option,让参赛者自由选择买.其实羊毛出在羊身上,我宁愿将那几十圆捐出来做公益,拿了件不穿的衣服还要找地方存放,岂不是搬石头砸自己的脚?
我经常见到一些熟口熟面的跑友来来去去都是穿着那一两件战衣去比赛,试想想送给他们的赛服到那里去哩?举办机构硬送跑友赛衣的目的是什么哩?打广告?怕我们没衣服穿?还要坚持什么?就算是免费我也可以拒绝收礼!
希望大家也好好思量这问题: 要拿赛服吗?
作者: asmcando    時間: 2011-10-5 15:10
今年荃灣黃昏跑件TEE係ADIDAS贊助, 要加50元先至有, 但我鍾意三間, 唔介意俾, 件衫設計又唔錯。俾錢買會珍惜D。
作者: denis3885    時間: 2011-10-5 15:44
原帖由 asmcando 於 2011-10-5 15:10 發表
今年荃灣黃昏跑件TEE係ADIDAS贊助, 要加50元先至有, 但我鍾意三間, 唔介意俾, 件衫設計又唔錯。俾錢買會珍惜D。

年頭鄭開馬拉松都係特步贊助,送一套跑衫衭,款色同質量不錯;希望渣馬T恤亦有咁既水準。
作者: asmcando    時間: 2011-10-5 17:16
原帖由 nothing 於 2011-10-5 15:48 發表

件衫根本係求其一件姐. 你去允x都見到有得賣189元. 係加60元同埋冇記錯

yes, $60.
作者: leefs    時間: 2011-10-6 00:32
其實名牌子未必一定出好嘢,
當年都只喺"底衫"一件!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 上水馬王    時間: 2011-10-6 12:13
原帖由 leefs 於 2011-10-6 00:32 發表

登錄/註冊後可看大圖

http://img01.taobaocdn.com/imgextra/i1/22965696/T2TS4 ...

好經典!

不過更感到絕望,相信來屆件Tee的設計都唔會有大改變。
作者: 興記J-run    時間: 2011-10-6 19:28
有改變...是好事!!!
作者: leefs    時間: 2011-10-6 22:19
原帖由 興記J-run 於 2011-10-6 19:28 發表
有改變...是好事!!!" />" />

不如開个圖片集,
講下歷年渣馬紀念品嘅轉變啦!
作者: 柔詠    時間: 2011-10-7 09:49
小弟2004-2011....做左8件睡衣...唔想著出街.
作者: shogikin    時間: 2011-10-7 09:59
原帖由 上水馬王 於 2011-10-6 12:13 發表

好經典!

不過更感到絕望,相信來屆件Tee的設計都唔會有大改變。

我就始終樂觀d

新贊助商給咁多$才有得贊助
應該不想活在咁多年NB的陰影下
除非新贊助商都無能力改款

作者: kin8333    時間: 2011-10-7 10:07
原帖由 leefs 於 2011-10-6 22:19 發表

不如開个圖片集,
講下歷年渣馬紀念品嘅轉變啦!

x2  我都好想知道這麼多年的跑衫是如何的
作者: orgafish    時間: 2011-10-7 10:19
原帖由 柔詠 於 2011-10-7 09:49 發表 小弟2004-2011....做左8件睡衣...唔想著出街.

我通常要渣打件衫都要大D, 因為可以當睡衣。如果著出街.....好容易撞到好多件一模一樣既。個款咁多年無變過,真係有D悶。換左特步可能重有新意雖然我對內地產品無乜特別好感但全世界都賣緊祖國出產既野,要完全避免都唔係咁容易。祖國貨衝出內地,都係一件好事
作者: witchycatcat    時間: 2011-10-8 08:35
原帖由 leefs 於 2011-10-6 00:32 發表

http://img01.taobaocdn.com/imgextra/i1/22965696/T2TS4 ...

e~~~但我覺得lee件反而經classic幾好睇wor
作者: witchycatcat    時間: 2011-10-8 08:36
原帖由 柔詠 於 2011-10-7 09:49 發表
小弟2004-2011....做左8件睡衣...唔想著出街.

聽講跑3質地做睡衣唔好架~~
易有皮膚病
作者: mander.lala    時間: 2011-10-8 16:21
原帖由 柔詠 於 2011-10-7 09:49 發表

我同你一樣有8件, 都係04-11
個人覺得04果件最靚, 全白色, 中間有個圖.
我曾經著過去街都係得呢件. 其餘比晒阿哥著
作者: shogikin    時間: 2011-10-8 18:01
個人覺得04果件最靚, 全白色 x 2

03 是NB棉T, 我當古董存起

作者: kit82mei    時間: 2011-10-9 18:04
如果今年件衫唔得架話, 我會穿返上年nb 個件
作者: wlau    時間: 2011-10-9 18:06
原帖由 kit82mei 於 9-10-2011 18:04 發表
如果今年件衫唔得架話, 我會穿返上年nb 個件

如果唔得既, 不如買長跑網件衫著..
作者: kito807    時間: 2011-10-10 11:59
轉下仲好, 反正年年nb 0個d 都樣衰到死, 又年年唔轉design連0個隻野 (係咪叫Marco?) 個姿勢都無變, 人地米芝蓮都會有唔同動作啦!我都唔想再要nb件衫, 特步就算樣衰都好, 我都情願要特步
作者: hktong    時間: 2011-10-10 15:34
轉左贊助,唔知個主色調會唔會轉,大家點睇?
作者: wlau    時間: 2011-10-10 16:53
原帖由 hktong 於 10-10-2011 15:34 發表

九成九唔會.. 因為佢個主色調係渣打隻色, 唔係NB 隻色..
所以綠藍色應該唔會轉..但睇下個圖案會唔會轉呢..
作者: kalok    時間: 2011-10-10 17:22
原帖由 kito807 於 2011-10-10 11:59 發表
轉下仲好, 反正年年nb 0個d 都樣衰到死, 又年年唔轉design連0個隻野 (係咪叫Marco?) 個姿勢都無變, 人地米芝蓮都會有唔同動作啦!我都唔想再要nb件衫, 特步就算樣衰都好, 我都情願要特步
原帖由 hktong 於 2011-10-10 15:34 發表

其實, 件衫唔轉款根本一直以黎都唔關NB事, 個Logo根本就年年都一樣, 大家期望件衫可以點轉??

登錄/註冊後可看大圖

作者: orgafish    時間: 2011-10-10 17:31
原帖由 nothing 於 2011-10-7 18:59 發表 睡衣我一件都冇. 之前比晒人. 有d後悔. HAHA

渣馬衫做睡衣好舒服,用黎比賽就.....
作者: orgafish    時間: 2011-10-10 17:33
原帖由 wlau 於 2011-10-9 18:06 發表 如果唔得既, 不如買長跑網件衫著..

我都有買網衫架,不過只係得 T-shift,買唔到背心
作者: orgafish    時間: 2011-10-10 17:35
原帖由 kalok 於 2011-10-10 17:22 發表 其實, 件衫唔轉款根本一直以黎都唔關NB事, 個Logo根本就年年都一樣, 大家期望件衫可以點轉??

登錄/註冊後可看大圖

用番渣馬個 logo 都可以型 D 架
作者: hktong    時間: 2011-10-10 21:55
標題: 回復 50# 的帖子
我期望就算一樣色,但顏色分佈、比例、配搭會有轉變啦.
作者: hktong    時間: 2011-10-10 21:56
原帖由 kalok 於 2011-10-10 17:22 發表

其實, 件衫唔轉款根本一直以黎都唔關NB事, 個Logo根本就年年都一樣, 大家期望件衫可以點轉??

登錄/註冊後可看大圖
或者轉成件係綠色,logo 變細..
作者: kalok    時間: 2011-10-11 10:43
原帖由 hktong 於 2011-10-10 21:55 發表
我期望就算一樣色,但顏色分佈、比例、配搭會有轉變啦.

呢樣, NB都有做個喎, d綠色年年都唔同位置架~~~
作者: hktong    時間: 2011-10-11 10:46
原帖由 kalok 於 2011-10-11 10:43 發表

呢樣, NB都有做個喎, d綠色年年都唔同位置架~~~

如果成件綠色, 大家接唔接受到,哈哈﹗
作者: tank1438    時間: 2011-10-11 11:57
如果件衫由綠色漸變藍色咪夠晒特別囉...
作者: 小叻    時間: 2011-10-11 12:58
好似除了98年有新機場圖案, 之後差不多年年一樣!
作者: 晁茂之    時間: 2011-10-23 23:53
強國貨品, 特別出色!!!!!!!!
最多當睡衣著
作者: china_108    時間: 2011-10-28 11:07
特步赞助厦门马拉松是棉衣不是速干的,港马不知道是怎样。
作者: craig    時間: 2011-10-28 13:41
原來今年件衫唔再係 NB絕對好事
NB年年一樣,悶死人
作者: hktong    時間: 2012-1-29 00:08
標題: 回復 48# 的帖子
當時亂講,現在變成事實....成件綠色..
作者: sunbird    時間: 2012-1-29 01:39
標題: 回復 56# 的帖子
原帖由 hktong 於 2012-1-29 00:08 發表
當時亂講,現在變成事實....成件綠色..

當時亂講,現在變成事實....成件綠色..  X2
作者: LMF    時間: 2012-1-29 02:02
原帖由 sunbird 於 2012-1-29 01:39 發表 當時亂講,現在變成事實....成件綠色..  X2

開口中,隻綠色完全跟唔到渣打隻色,
好有大陸feel
作者: shogikin    時間: 2012-1-29 10:37
總算有改變
不是年年一樣
希望越變越好啦

作者: horseman...    時間: 2012-1-29 22:09
New Balance就當做紀念, 而家嗰件我情願唔要, 如果可以俾少D錢!
作者: skylinelin    時間: 2012-1-30 10:16
客觀啲講, 顏色嘅嘢各花入各眼.  不過今年件大會特約戰衣質地真系.....  相信唔打底的話, 幾公里後加上天氣寒冷的關係, 雙峰應該會如兔年股市一樣--見紅.  雙手響戰衣表面劃過會感覺到明顯嘅刮手感, 莫非係啲原材料膠粒太雞?  個人非常不明白一樣事情, 以現今嘅上市企業規模, 無理由話聘請唔到專業設計, 質監人才?  一件最少7萬人會接觸到嘅商品竟會如此劣質?  搞到背後頸位個特步logo啲裂紋係固有設計抑或脫皮都不得而知.
作者: WalkBreaks    時間: 2012-1-30 12:15
Not that bad.....  以前以白為主又話悶。隻綠色,小册子封面都係呢隻綠wor。係大胆左都叫肯搏肯變。 Logo 同往年差唔多證明生產商冇say. 質地一定係NB較好。只怪NB/大會捉唔到發聲一羣的喜好只敢造大路既款式(不過nb同渣打本身都係形象偏穩陣果派)。講真我地都係一般消費者而唔係咩時裝達人,只係不滿連續幾件太似。其實只要有少少明顯特別既print/detail/花臣一般人都唔太挑剔。例如石質20k岩石圖案加sharp螢光色,nb 15k 2011.紅白袖同身唔同色加風景圖案,2010廸士尼衫邊身側同正面分別唔同色,有d個性咁…
肯試新色同埋身前果幾粒反光位我係buy既。顏色我ok但同意冷門左。我認為着黎行街打波跑步唔失禮仲反而夠特別!
作者: WalkBreaks    時間: 2012-1-30 12:23
裂紋係設計。佢cataloge有。我都專登望左佢維園攤位。啲野普通啲,跟大牌trend...
Nike/jordan fans 會知道cement石紋圖案。
作者: asmcando    時間: 2012-1-30 21:59
有個師兄可能唔知道改咗贊助, 攞完跑手包之後, 爆咗一句, 早知唔係New Balance就唔參加, 好似現實咗d啩!?
作者: Frankie7    時間: 2012-1-30 23:15
見到件衫真開心, 因為巳後有7萬人幫特步宣傳......特步X...与众不同.

極力要求HKAAA比跑手選擇,唔要 "核凸步" 減$20報名費.
作者: cufre    時間: 2012-1-31 01:23
我到時應該唔會著呢件衫...
作者: key    時間: 2012-1-31 14:10
著落好好睇
完全冇問題

本身件美津濃可以放埋一邊
星期日就著特步出賽!!
作者: runningstone    時間: 2012-1-31 21:44
估計到時會出現不少忍者龜或史力加......

作者: keyman    時間: 2012-2-1 08:33
爽報   

胡孟青:出師不利要怪腳頭唔好

唔入市唔知時運高!體育用品巨企特步國際(1368)失意於足球,索性抵玩啲贊助渣馬跑衫,由於跑衫款式難變,惟有玩顏色,但銀行Corporate Colour又非藍即綠,頗大限制。結果今次選手們一打開選手包,即見由膊頭到衫腳綠油油;適逢台灣綠營選擇敗陣,內地股市亦最忌見綠,連選手都唔肯收貨,懷疑同樣有贊助英超利物浦嘅渣打究竟點解會肯畀件衫出街?網友刻薄插爆狂踩不在話下,連選手都話要罷穿,咁多劣評,極盡宣傳之效,唔使擔心港人唔識呢個品牌。設計師鄧達智話齋,Logo唔夠大,今次係要Sell渣打馬拉松唔係單Sell特步,點解特步個交叉Logo仲大隻過渣馬嘅英文字母?
原來網民已非首次質疑這家體育用品公司的設計,去年為所贊助英超球隊伯明翰城新球季主場客場大玩深色球衣,連波衫網站粉絲都話慘不忍睹,球會老闆出事,連球衣都冇運行。雖然老闆睇中股評人夠長氣有中氣兼交足戲,打入香港市場出師依然不利,中國人信邪,難道要賴腳頭?

特步要削一半分店
前年八月才與英超球隊伯明翰城結盟的特步,為期五年,合作推出包括球衣在內的專業足球用品,當時口口聲聲話要運用實行要挑戰阿迪達斯(adidas)在足球用品領域的霸主地位,而特步將運用農村包圍城市的營銷術,搶佔對手的市場份額。早前再公佈以5千萬元與西甲球隊維拉利爾簽下了5年贊助合約,威過晒只擁一隊車路士的阿巴莫域治。2010年生意額44億元,經營利潤不足10億。adidas單是足球體育相關產品,折合人幣都過百億,總營業額過千億,佔比超過一成,而特步相關收入佔比三成,要打贏大隻十倍的巨人,宏願可嘉。主席去年七月底接受媒體訪問時,點出李寧的龍頭地位不保是源於管理失誤,當時聲稱要保持每年開店800至1000間速度的擴張戰略目標言猶在耳,如今不足半年,竟突要削一半至400間,現在看今年銷售目標只有單位數增長,雖五十步笑百步,市場對管理層的坦白非常從寬。

胡孟青
獨立股評人
作者: key    時間: 2012-2-6 11:11
估唔到咁多人著特地戰衣出賽     
作者: jasonjason    時間: 2012-2-6 11:18
我一朝早望到都嚇一跳,原來甘多人著,不過今年CU 件隊衫都係甘色, 可能加重左效果
作者: henry_wong    時間: 2012-2-6 13:00
其實綠色都幾靚丫XD
作者: suniebo    時間: 2012-2-6 13:25
件衫質地又d鞋,又厚,我放棄佢, 咁06 NIKE果件,

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2