香港長跑網 - 長跑長友

標題: [轉載自fb] 夢璃在xx周年越野跑的不愉快經歷 [打印本頁]

作者: LL3578    時間: 2011-10-16 23:01
標題: [轉載自fb] 夢璃在xx周年越野跑的不愉快經歷
有D相熟既跑友知道我十月都跑好幾場比賽
但最近係校內既一場比賽,令我仕途受到一D打擊

以下文章轉載自我同班同學既fb
今天有一件事,我不講不爽,睡不了.

xx越野賽,
是一年一度的'xx体壇盛事',
好多同學參加,好熱鬧,
雖然下著雨,但仍然照常比賽,亦沒有人退出,
精神可嘉,果然,教院体育人是真的不錯,別的學校可能連籌辦也罷了.
在起跑線上,人人都熱情如火,好想衝出去,
縱然是下著雨,刮著風,
也一時起哄,一時叫囂,
好有意思似的,
然而,
當起跑之後,我看見了一個畫面,是我八年跑步生涯重未見過的,
可能會在小學見過,比賽也未遇過,.....

有一位同學,對跑步好有熱誠,好執著,亦好重視每一場比賽,
更著緊自己的表現成績,他很樂意與人分享他跑步的所有事情,
行為上有點出人意表,同學們,很多人可能會覺得他有點傻,算上我也是...
他是我的同學,也是其中一位參賽跑手...

在起跑之後,好多人都衝出去,爭取有利位置,
也有一班人衝上前,
在我看來,他們大概並不像會跑比賽,或許跑步,
他們以他們的高速朝著那位同學,跑在他前面,圍繞他,
更騷擾他,笑他,接著更以'接力方式'阻礙他,
我'有幸'在前方見識,但我那時像旁人看著,
並沒有理會,只顧自己向前邁進,心裡只提他可惜和同情...

在完成比賽後,那位同學得了獎,我去問候他,寒暄兩句,
原來他有情緒,對於被阻礙,他顯得很不高興,他更話要投訴,
當然,沒有人理會他...

他令我回想起頭先的情節,
我好後悔無即時出手阻止那班人,
更後悔沒有那一刻出聲喝停那班人,
因為這是一種欺凌,侮辱...
'路見不平,拔刀相助',我後悔無做到..

突然之間,整個比賽變得不再完美,也沒有意思,
因為失卻了尊重,
莫說是体育精神,丁點兒也沒有,
枉說是体育人,普通人也不會這樣做,
那班人更可能將來成為教師...
雯時之間,對xx,對身處其中很失望,
對自己亦不爽,沒有趁時作出即時正確反應,有點慚愧,
在其他人看來,可能好少事,不必多提,
但我看到的,是一個縮影,體育教育的縮影...

唉,不吐不快...
想不到比賽過後,並不是成績,時間,表現纏繞我,而是'他'.

作者: lewischan    時間: 2011-10-16 23:21
這些人的做法非常幼稚,很難想象是教院的人.
作者: LL3578    時間: 2011-10-16 23:23
原帖由 lewischan 於 2011-10-16 23:21 發表
這些人的做法非常幼稚,很難想象是教院的人.

lewis 師兄,香港地真係咩人都有
佢地咁做法對佢地自己本身都冇咩好處
冇獎拎不特止,仲輸埋風度
作者: fung7934    時間: 2011-10-16 23:23
體育精神要尊重,比賽變得冇義意.
作者: aznable    時間: 2011-10-16 23:41
最大問題呢d人可能會成為敎師。。。可恥可悲。。。
作者: 大便晴子    時間: 2011-10-17 03:23
學生做就唔出奇...
但為人師表, 竟然這樣...行為非常荒誕無比...
一定要forward出去~ 最好俾返果班人知...佢地的所作所為, 係有其他人看在眼內的!!
作者: Anthony    時間: 2011-10-17 07:07
SAM, 絕對支持你!不平的事一定要出聲,否則那班人只會變本加厲。
作者: LMF    時間: 2011-10-17 09:23
點解準教師D行為咁幼稚,可悲,亦可恥
作者: fai821229    時間: 2011-10-17 12:44
可以的話, 最好先關心被欺凌的那位同學, 再了解一下具體是什麼情況, 是否只是單方面發生了問題?
希望欺凌別人的那些人, 最好能夠及時自省, 否則將來在社會上吃虧的不是別人, 正是他們自己!
作者: shogikin    時間: 2011-10-17 12:45
夢夢,

別人的行為不用太放在心上了
就是別人不適當的行為
才可以反映出正當行為的可貴

Kin in Running
作者: 齋老味    時間: 2011-10-17 13:19
新一代既老師變成咁
新一代既學生仲點會好喎
夢ching加油
唔好畀班敗類影響到!
作者: lewischan    時間: 2011-10-17 13:50
原帖由 LL3578 於 2011-10-16 23:23 發表 lewis 師兄,香港地真係咩人都有佢地咁做法對佢地自己本身都冇咩好處冇獎拎不特止,仲輸埋風度

呢D系準教師來的, 1個教幾拾個, 替香港的下一代可悲
作者: ccomeout    時間: 2011-10-17 14:02
其實教院要負好大責任,為何他們不認真處理這問題?難度沒有職員看見嗎?若那位ching若真的去投訴,教院有無認真看待,甚至發出聲明遣責?
Sam仔,不用唔開心!一樣米養百樣人!看見這些事情,更應必策自己,作個正真被學生敬佩的師表,全香港咁多教師,那些只是少數,有很多人是跟你同一陣線的!努力!
作者: sunrise    時間: 2011-10-17 14:36
內容已自動隱敝...

作者: shogikin    時間: 2011-10-17 14:54
說得真對
凡事都不可只看一面,更不可只看表面

不過就當是
一班準老師看見他之前有不當行為
想教訓(教導)一下他
但方法錯誤了
令自己都煩錯
又如何有資格批評別人的錯誤

"人地錯,自己更不可以錯" 這句是聽之前有位教我跑步的跑友說的

作者: LL3578    時間: 2011-10-17 15:11
原帖由 sunrise 於 2011-10-17 14:36 發表
或者, 比人圍果位人兄要檢討下, 點解人地寧願放棄獲獎機會, 都要去攪佢!
作為一個教師, 最要的就係唔可以有過份偏激的思想, 呢個世界唔係剩係贏定係輸咁簡單, 所以唔一定要攞第一去證明自己的價值, 有好多人, ...

我只不過係入左黎教院冇耐既一名新生
做任何事都係行得正,企得正
從冇得罪過任何人
我真係唔明白果班害群之馬點解呢D咁幼稚既行為可以做得出
我而家係度forward呢單野唔係要博大家同情
只係想大家反思下"體育精神"何在
並且希望呢D野唔好再發生
作者: sunrise    時間: 2011-10-17 15:54
內容已自動隱敝...

作者: shogikin    時間: 2011-10-17 16:32
標題: 回復 17# 的帖子
正巧在這個post就再多說些
就算你的道理幾對,幾好
要教導人
都要對適當的人,適當的時間,用適當的方法
佛學的禪故事都有大和尚當頭棒喝教徒弟
但這些方法都要受打的人有智慧去承受才可

現在的人,心靈脆弱,被打了怕承受不了.....

作者: sunrise    時間: 2011-10-17 16:43
原帖由 shogikin 於 2011-10-17 16:32 發表
sunrise 兄,
就算你的道理幾對,幾好
要教導人
佛學的禪故事都有大和尚 ...

我諗我太多事了! 之前的兩個POSTS內容已刪掉!

作者: shogikin    時間: 2011-10-17 16:49
sunrise 兄,
看來是我多說了
冒犯了你才真
我改了post#18 說笑的部分
請見諒

作者: shogikin    時間: 2011-10-17 16:56
原帖由 sunrise 於 2011-10-17 16:43 發表

我諗我太多事了! 可唔可以幫我將之前的兩個POSTS刪掉, 謝謝!

sunrise 兄,

如真的是想 刪除
應該可以在自己的post
按 "編輯"
右下角
有 "刪除"

作者: runrun    時間: 2011-10-17 17:19
原帖由 sunrise 於 2011-10-17 15:54 發表

或者, 比人圍果位人兄要檢討下, 點解人地寧願放棄獲獎機會, 都要去攪佢!
作為一個教師, 最要的就係唔可以有過份偏激的思想, 呢個世界唔係剩係贏定係輸咁簡單, 所以唔一定要攞第一去證明自己的價值, 有好多人, 只要有得跑, 就會好開心!
當然忠言逆耳, 唔啱聽的說話會令人討厭, 別人的事本來我唔想多發表意見, 不過見個一位有為的年青人, 如果常常諗埋一邊, 因而生活得唔開心, 那就十分婉惜了!

等我講個故事比你聽, 當年筆者讀大學的時候, 有一位同學同你一樣, 行得正, 企得正, 沒有得罪任何人, 不過就係招積, 個樣好寸; 于是有一日一班同學趁一次混亂的場合, 圍揪佢, 對佢拳打腳踢, 打到佢訓低然後四散.  佢 ...

今朝我看完這個貼,我都有與sunrise相同感覺,不過真係怕忠言逆耳,我向來愛講真話,在此網都得罪唔少人,於是忍手了!
但看完你的意見,又挑起我的多言!

堅堅說得很對,凡事不可看表面,如果一兩個人對你不好,可能會是偏見,但一大班人都對你不好,那位仁兄就應要好好反省吓!
人冇樣樣事都對,但很多人往往就將不對的事情表面化,把不對的諉卸於外層,而缺乏深入的究底,結果永遠都只能停留於原步,
怨天尤人。

Sunrise, 你的同學好嘢!懂得自我成長,現今的一代可能太受保護了!

讓我又說一個故事,早前我十歲的兒子告訴我,他經常在家附近的公園與一班和他同齡的孩子玩耍,其中有一個不受大夥兒歡迎,
因為他自私、招積、乜都要其他人讓晒佢,所以大夥兒都排斥佢、不肯跟他玩,有一日,這個孩子哭着帶了自己的媽媽來跟大夥兒
說話,這位媽媽說大家不可以"蝦"她的兒子,要跟她兒子一同玩耍,你估班細路會唔會照做?我個仔話梗係唔會啦!佢話大夥兒
依家見到呢個小朋友個個即刻一齊掉頭走,當見到鬼咁樣!

唉!有一個這樣的媽媽去教導一個這樣的兒子,會否就等如是將來的老師和他/她的學生們?
哈哈!我真係唔可以安心去退休了,我是一個在職教師。

作者: runrun    時間: 2011-10-17 17:25
原帖由 shogikin 於 2011-10-17 16:32 發表
就算你的道理幾對,幾好
要教導人
佛學的禪故事都有大和尚當頭棒喝教徒弟
但這些方法都要受打的人有智慧去承受才可

現在的人,心靈脆弱,被打 ...

堅堅,你又為何咁一針見見血呀?
作者: shogikin    時間: 2011-10-17 17:39
原帖由 runrun 於 2011-10-17 17:25 發表

堅堅,你又為何咁一針見見血呀?

runrun,

只能說我都在學習,成長

之前我有什麼說不好,做得不好
請大家見諒

我一定會多加反思

作者: laputa99    時間: 2011-10-17 17:48
原帖由 LL3578 於 2011-10-16 23:01 發表
有D相熟既跑友知道我十月都跑好幾場比賽
但最近係校內既一場比賽,令我仕途受到一D打擊

以下文章轉載自我同班同學既fb
今天有一件事,我不講不爽,睡不了.

教院越野賽,
是一年一度的'教院体壇盛事',
好多同學 ...

可能你朋友對人處事有問題, 先引致遭人排斥, 但始終不能影響人比賽,
這班為人師表做岀一啲mk行為很難信服將來他們是位好老師, 好榜樣.
夢璃支持你!
作者: laymsi    時間: 2011-10-17 18:28
夢璃兄...可能班同學只係想整蠱下你....
作者: LL3578    時間: 2011-10-17 18:36
原帖由 laymsi 於 2011-10-17 18:28 發表
夢璃兄...可能班同學只係想整蠱下你....

佢地身為師兄
無論佢地咁做係善意定惡意都好
都令我對佢地反感
始終比賽時應該有比賽時既認真同執著

*佢地點解咁團結?因為佢地係教院既足球隊院隊D人黎
作者: lewischan    時間: 2011-10-17 19:59
原帖由 大便晴子 於 2011-10-17 03:23 發表 學生做就唔出奇...但為人師表, 竟然這樣...行為非常荒誕無比...一定要forward出去~ 最好俾返果班人知...佢地的所作所為, 係有其他人看在眼內的!!

Yes, agree...! forward
作者: tango    時間: 2011-10-17 20:37
大家同一起步點,唔係好明點樣用「接力方式」阻礙他,仲可以一路跑,一路笑,一路騷擾他人,呢班製造騷擾既參加者速度應不下於得獎者   

教院越野賽,所指係香港教育學院嗎?
作者: sunrise    時間: 2011-10-17 20:57
原帖由 shogikin 於 2011-10-17 16:56 發表

sunrise 兄,

如真的是想 刪除
應該可以在自己的post
按 "編輯"
右下角
有 "刪除"

可能我電腦盲, 真的找不到”刪除”兩字!
作者: pigdigreat    時間: 2011-10-17 20:59
夢璃...我撐你﹗

我都有睇開長跑網...主要係睇下最近有咩比賽...亦無意間發現到有你呢位熱愛跑步既人...

從你既post睇得出...跑步係你生命中好重要既野...帶比你寄託...帶比你成功感...欣賞你為長跑的付出...欣賞你尊重跑步...

同時...你那輝煌的戰績逐一描述...奪獎紀錄...看了的人絕對會感到不是味兒...
妒嫉...是有一點的...更不滿是那份自大...或許你眼中的紀錄...只是你記錄生活的一點痕跡...但別人看了...只會覺得好show off...

跑步既精神唔係在於成績...成績好人地唔代表要尊重你...只有人格好...謙厚...同時實力超群的人...才有得到其他人既肯定...

我明白...你冇得罪佢...什至你都唔識果班人...但人地點解要咁對你...相信答案係以上會搵到...
要學識溝通...首先就要明白對方既感受...

藏鋒...學懂這兩個字...你既人生路絕對會大大改變...

那班破壞比賽秩序的人...相信你地都會留意到呢篇文章...睇人唔信眼既...咪用真憑實力贏人囉...做出呢d九流既小動作...根本唔係男人既所作所為...替你身邊既人感到羞恥...夢璃無意攻擊到你...但你蓄意對佢還擊...係因為你知唔夠人跑...要用盡方法令佢難受...

校園是最純真的地方...校園既運動場上更是一片聖地...大家努力鍛鍊...用真實力得到勝利...勝利不是重點...而是雙方對運動既尊重...係比賽場上認識既人...好多時都會成為好朋友...一齊向著同樣目標努力...

你地仲未踏入社會...就要好好珍惜呢份純真...當你踏入社會...充滿利益既世界入面...人人戴住假面具...就會知道那些年的運動場上...才是最珍貴的地方...

夢璃...對於你既努力...我100%佩服...你是一位值得人尊重既跑手...遇到呢d唔如意既事...你可以挺起胸膛面對...你才是男子漢...他們不是...

人生還有慢慢長路...學到的事...遇到的事...多的是...最緊要係事情過後...能提升自己...不只是成績...而是令人尊重既人格...

感謝你對長跑無私既奉獻...

路過的人上~
作者: wewahaha    時間: 2011-10-17 22:03
覺得樓主寸寸貢既咪唔好做朋友囉,做人最緊要行得正企得正,其它既野唔在自己控制範圍,朋友既野一齊隨緣啦,覺得對方唔順眼就要用下三流既手段玩人,呢種朋友不要也罷。

難為有人用一個招積學生被人圍打來叫樓主反省自己,既然有關人士都用行得正企得正形容那人,其它人憑乜野圍打那個人,唔順眼就要打,咁我覺得你唔順眼係咪要搵人教訓你?為人師表既唔去教導學生如何分辨對錯,唔懂得去教導學生擇善而固之,反而鼓勵學生組織朋黨去教訓唔順眼既人?

返回正題,如果樓主投訴都冇用,係咪表示夾參賽者都係比賽容許範圍之內?其實單車、賽車都時常出現隊友夾其它參賽者讓自己隊友突圍而出,就算國際跑步比賽都曾見過有同隊隊友一齊夾擊它隊突出參賽者讓自己隊友突圍而出。

果班所謂師兄不理也罷,坦白講,有時我都覺得樓主你說話態度有點兒...不過冇問題,岩咀形就做朋友,唔岩咀形如同陌路人又何妨,總不能每見唔順眼唔順超既人就要組朋結黨去"教導"人"教訓"人下話,教好自己先算啦。
作者: LL3578    時間: 2011-10-17 22:35
原帖由 tango 於 2011-10-17 20:37 發表
大家同一起步點,唔係好明點樣用「接力方式」阻礙他,仲可以一路跑,一路笑,一路騷擾他人,呢班製造騷擾既參加者速度應不下於得獎者   

教院越野賽,所指係香港教育學院嗎?

1. 佢地既騷擾係一起跑開頭果五百米

2. 係,正是,我唔記得係度澄清番
作者: tango    時間: 2011-10-17 22:53
標題: 回復 33# 的帖子
too bad....

夢璃, 支持你

作者: kf    時間: 2011-10-18 00:03
夢夢

相信呢個post ge留言都係出於好意,需然方向各有不同,慢慢細心去睇吓,有乜野可以在今次事件學到,抓出自己缺點改進,日後要做得更加好,再過幾年到你做教師教人,做好佢啦
作者: 小叻    時間: 2011-10-18 14:39
原帖由 pigdigreat 於 2011-10-17 20:59 發表
夢璃...我撐你﹗

我都有睇開長跑網...主要係睇下最近有咩比賽...亦無意間發現到有你呢位熱愛跑步既人...

從你既post睇得出...跑步係你生命中好重要既野...帶比你寄託...帶比你成功感...欣賞你為長跑的付出...欣 ...

路過... 唔好意思, 我都buy呢位師兄, 相信佢係真心為夢璃好je~
我都覺得夢璃仔有時都幾認叻下, 我以前都係咁, 自己一時成功就得意忘形, 唔覺之下lai野~ 要知道愈跑得快的人, 愈會懂得天外有天!

講返呢件事, 其實夾擊或者玩係唔道德, 但新一代世風日下, 教院又並非收生特別嚴格的一所大專, 有害群之馬也非奇事!
不過比賽場上坐box係常見, 亦見過有參加者的隊友旁觀者用言語打擊人, 不過呢d都未算犯規, 除非係有正式身體碰撞, 就算係有身體接觸, 大會都要考慮係咪蓄意, 同埋會否影響賽果才會DQ佢, 我試過比賽被人從後貼跟kick了幾腳, 因為個女仔係無心, 大會只係警告下就算!
今次就話係蓄意被阻, 但好多時參加大型比賽都係有好多人有意無意咁阻住你, 到時你又要罵人?
我有朋友早前比賽一起步被人kick低了, 佢跌損晒但立即起身狂奔, 雖然對賽果有影響, 不過佢無投訴人bor~
真正有實力的人, 會識點起步, 走位和唔坐box被人阻, 這也是比賽經驗和策略的一部份!

希望對你有幫助, 無意冒犯你, 你唔buy唔勉強你, 唔會再作解釋或補充了!

作者: lewischan    時間: 2011-10-19 09:12
原帖由 runrun 於 2011-10-17 17:19 發表 今朝我看完這個貼,我都有與sunrise相同感覺,不過真係怕忠言逆耳,我向來愛講真話,在此網都得罪唔少人,於是忍手了!但看完你的意見,又挑起我的多言!堅堅說得很對,凡事不可看表面,如果一兩個人對你 ...

比賽場上有比賽的規則, 目的是想大家在一個公平的情況下比賽。
如果英美對北韓不滿而在Olympics Games 上 對北韓運動員 干擾的話,這是不能接受的
作者: sunrise    時間: 2011-10-19 10:24
原帖由 lewischan 於 2011-10-19 09:12 發表

比賽場上有比賽的規則, 目的是想大家在一個公平的情況下比賽。
如果英美對北韓不滿而在Olympics Games 上 對北韓運動員 干擾的話,這是不能接受的

首先, 樓主只是轉載一篇FB的留言, 內容是否真實, 我們唔知道; 就算佢無講大話, 將眼見的事情講出來, 但考慮到佢係比賽者, 高速奔跑的時候, 仲係唔係可以好清楚地看見曬事件的全部呢? 而佢看到的同佢寫出來的, 又是否一樣?

本來純粹討論如果發生這樣的事件, 算唔算違反體育精神, 亦無可厚非.  不過, 現在係討論緊一件發生左的事件, 教院越野賽; 而根據比賽規則, 當時係無人犯規, 記住有無犯規係由裁判決定, 而唔係參賽者主觀的意見.  既然主辦單位已經覺得呢場比賽沒有問題, 根據體育精神, 我們係咪要尊重大會判決呢? 若事後仍然有人不服氣, 嘗試利用群眾力量去為自己討回公道, 呢種又算唔算係體育精神架表現呢?

而這裡有些留言, 係無證據之下, 對教院的一些學生, 作詆毀性的批評, 不但損害教院的聲譽, 對有關人士亦很唔公平!

作者: tyler    時間: 2011-10-19 23:30
運動場上最重要係尊重對手,無論他能力是高是低。
作者: lewischan    時間: 2011-10-19 23:33
原帖由 sunrise 於 2011-10-19 10:24 發表 首先, 樓主只是轉載一篇FB的留言, 內容是否真實, 我們唔知道; 就算佢無講大話, 將眼見的事情講出來, 但考慮到佢係比賽者, 高速奔跑的時候, 仲係唔係可以好清楚地看見曬事件的全部呢? 而佢看到的同佢寫出來的, 又是 ...

如是這樣,
很多事情都不用討論, 因為很多事情放在 forum 無証無據, 又無人拍低。

"...有無犯規係由裁判決定..."   大家玩長跑甘耐,難道每100M都放一個栽判 ???

作者: sunrise    時間: 2011-10-20 10:31
原帖由 lewischan 於 2011-10-19 23:33 發表

如是這樣,
很多事情都不用討論, 因為很多事情放在 forum 無証無據, 又無人拍低。

"...有無犯規係由裁判決定..."   大家玩長跑甘耐,難道每100M都放一個栽判 ???

大會規則就係咁樣, 合唔合理, 係咪可以保證每位參賽者都可以公平競賽又係另一回事. 但係所有參加者, 參賽前都應該清楚了解有關規則, 並同意遵守...

一般吹水事件,  係網上討論當然唔需要任何証據. 但現在討論的是一件開名事件, 今屆教院越野賽發生的小風波. 有關人物的身份呼之欲出, 疑似欺凌者被指為係一班高年班足球隊隊員, 而若有人以帶有誹謗性的言論去批評呢班人,  有關人士可能會以法律途徑處理呢件事, 雖然長跑網可以有很多抗辯理由, 但若管理者在知悉有關言論下仍容許誹謗性言論存在, 就有機會被告入. 之前東方報業就有類似的事件, 成功地告入某網上論壇, 對方被判要賠償一筆6位數字的金額!
作者: Anthony    時間: 2011-10-20 11:49
原帖由 sunrise 於 2011-10-20 10:31 發表

大會規則就係咁樣, 合唔合理, 係咪可以保證每位參賽者都可以公平競賽又係另一回事. 但係所有參加者, 參賽前都應該清楚了解有關規則, 並同意遵守...

一般吹水事件,  係網上討論當然唔需要任何証據. 但現在討論的 ...

我都只係路過,不過見到歪理連篇,原告變被告(誹謗),確實很概歎。不想多言!
作者: sunrise    時間: 2011-10-20 12:39
原帖由 Anthony 於 2011-10-20 11:49 發表

我都只係路過,不過見到歪理連篇,原告變被告(誹謗),確實很概歎。不想多言!

係呢個世界, 原告唔一定啱, 同樣被告唔一定錯, "惡人先告狀"呢句話, 相信大家都成日會聽到, 所以如果只係有人將原告說成被告, 就係歪理, 呢種說法, 似乎有欠公道!
Anthony, 你係咪話我歪理連篇呢? 如果係, 麻煩你指出我有歪理的地方吧, 謝謝!

作者: Anthony    時間: 2011-10-20 13:13
原帖由 sunrise 於 2011-10-20 12:39 發表

係呢個世界, 原告唔一定啱, 同樣被告唔一定錯, "惡人先告狀"呢句話, 相信大家都成日會聽到, 所以如果只係有人將原告說成被告, 就係歪理, 呢種說法, 似乎有欠公道!
Anthony, 你係咪話我歪理連篇呢? 如果係, ...

只是說出個人感受,不會作無謂爭論。sunrise兄,你喜歡的話可以繼續暢所欲言,不過留些口德,言詞不要過份,以免傷害別人的自尊心。
作者: sunrise    時間: 2011-10-20 15:19
原帖由 Anthony 於 2011-10-20 13:13 發表

只是說出個人感受,不會作無謂爭論。sunrise兄,你喜歡的話可以繼續暢所欲言,不過留些口德,言詞不要過份,以免傷害別人的自尊心。

如果你只係說出個人感受, 回覆的時候希望唔好引用我的留言, 因為這樣會令人覺得你的留言是針對我, 而我不得不為自己的聲譽辯護!
我的留言, 只是針對事, 而沒有針對人, 言詞應該合乎版規, 如果有人看了而自尊心受損, 我都無能為力!
作者: lewischan    時間: 2011-10-20 17:13
原帖由 Anthony 於 2011-10-20 11:49 發表 我都只係路過,不過見到歪理連篇,原告變被告(誹謗),確實很概歎。不想多言!

多謝師兄支持!
作者: chisuet    時間: 2011-10-20 19:39
首先, 事主平日待人處事有無問題是一回事, 就算真的有問題, 可以另行規勸,
但絕不等於對方就可以此為理由, 在比賽期間任意對事主作出挑釁或違反體育精神的行為.

當然, 大前提是事主所說的是事實(而且是事實的全部), 而且有其他人證明此事確有發生, 若然如此就不必怕講出來.

然而在這個網上平台, 倒不必指明示或暗示對方是何人或是來自那個團體, 因為大家都是對事而非對人, 我們也不是要起他們的底, 或發動網絡圍攻.

另一方面, 沒錯大家都應該尊重大會的裁決, 但我相信事主講出來, 目的不是投訴大會, 而是希望大家注意一些違反體育精神的行為, 自己要警惕之餘, 下次若見到這些情況時, 亦應該及時舉報, 以免助長壞風氣.
作者: alexckwhk    時間: 2011-10-20 23:43
原帖由 runrun 於 2011-10-17 17:19 發表

今朝我看完這個貼,我都有與sunrise相同感覺,不過真係怕忠言逆耳,我向來愛講真話,在此網都得罪唔少人,於是忍手了!
但看完你的意見,又挑起我的多言!

堅堅說得很對,凡事不可看表面,如果一兩個人對你 ...

其實如果我係那個孩子的媽媽,我會問下其他孩子對自己兒子的評價,才會決定是誰對誰錯,細心聆聽是溝通的第一步,分析思考是第二步,
單憑自己主觀的想法,而不聽或漠視別人的意見,令自己兒子備受排斥,更甚者禍害自己的兒女成為自私霸道的人

當然規則是要遵守,私底下有乜問題,也不應以比賽來作宣洩的地方,那些人選擇以比賽來作宣洩的地方,而不以其他恰當的途徑,相信當中的原因亦只當事人或排斥他的人最清楚,你如何待人,人如何待你,你是如此,你的兒女也是如此
作者: pigdigreat    時間: 2011-10-20 23:55
呢位sunrise會員...你睇黎唔太喜歡夢璃播...

首先唔好講果班「被告」犯規與否...呢個有預謀既舉動已經對夢璃好唔尊重...已經談不上比賽犯規...

我好明白學生哥不免年少氣盛...睇你唔順眼...好多時都係做d令對方難堪既野...跑步係夢璃好最要既野...佢地就要係比賽場上令佢難受...

夢璃轉載果篇野係第三者打出黎...而果位人兄就係荃灣田徑既李康政(4x1500m hk record holder)...路見不平...既然唔能夠及時拔刀相助...就係fb分享番呢件事...同時希望比果班「被告」反省一下...

什麼誹謗...什麼六位數字...你以為會嚇到受害者嗎?相信呢件事發生之後...夢璃同大家分享...唔係想要拎番d咩...而係因為求助無援...取番一個公道...

呢個公道...係無價的...

其實事情並不是那麼嚴重...去到講法律既地步...只是校園一些人人都會經歷既事...希望「被告」能好好反省...向事主道歉...夢璃也想想為什麼其他人會對你不悅呢...

訓醒覺...又係新既一日...大家繼續為人生努力打拼啦
作者: 大便晴子    時間: 2011-10-21 02:49
原帖由 lewischan 於 2011-10-19 09:12 發表

對!!!
比賽就係比賽, 係一個比較實力的戰場...
而非爾虞我詐、出陰招的戰場~

縱然平日有咩深仇大恨, 都唔應該出現係唔應該出現的地方~

就算現在打仗都有規矩, 唔可以亂炸非軍事區...
落毒、買兇....暗鬥另計~~
但光明正大, 人人見到都咁做...

...就係蠢/唔用腦/唔知"掟"/唔識走"精"面!!!

1) 做埋 X能行為, 又要用"屎橋"阻住人, 又要成班人都冇練好實力去圍足佢全程, 最後仲要俾佢贏埋, 呢樣已經輸晒~
拜託~~~! 害人之前都諗下有冇足夠把握去搞掂對方, 搞唔掂對方之餘, 仲要俾對方贏埋, 真係顏面何存, 俾人笑足十條街!!!
(e.g. 你搵仇家隻揪之前都練返身肌肉+好武功先撩交打啦~ 明知自己皮黃骨瘦就唔好撩大隻佬開片~ 就算要開片, 都搵件牙籤仔~ 起碼實力唔會差太遠~)

2) 俾人見到將來為人老師, 咁高調做埋d犯規/陰招/冇風度的行為, 真係獻醜~

3) 如果真係咁憎果個人, 但自己又冇能力搞掂佢, 不如暗地裡出陰招算~~ 成功機會又大, 表面上又捉你唔到, 又報到仇~

呢班人.....光天化日、光明正大、眾目睽睽之下......使橫手、出陰招、又唔成功、又不自量力......

唔怪得之, 依家d細路咁樣......
呢班咁既人作育英材...冇風度、冇規矩、冇X、又唔腳踏實地
上樑不正, 下樑又如正?!

幾廿年後的香港...唔知會變左點?!

作者: lewischan    時間: 2011-10-21 08:56
原帖由 chisuet 於 2011-10-20 19:39 發表 首先, 事主平日待人處事有無問題是一回事, 就算真的有問題, 可以另行規勸, 但絕不等於對方就可以此為理由, 在比賽期間任意對事主作出挑釁或違反體育精神的行為. 當然, 大前提是事主所說的是事實(而且是事實的全 ...

謝謝師兄對夢璃支持
作者: lewischan    時間: 2011-10-21 08:57
原帖由 大便晴子 於 2011-10-21 02:49 發表 對!!!比賽就係比賽, 係一個比較實力的戰場...而非爾虞我詐、出陰招的戰場~縱然平日有咩深仇大恨, 都唔應該出現係唔應該出現的地方~就算現在打仗都有規矩, 唔可以亂炸非軍事區...落毒、買兇....暗鬥 ...

謝謝大便師姐
對夢璃支持

好少見你打0甘多字
作者: sunrise    時間: 2011-10-21 09:46
原帖由 pigdigreat 於 2011-10-20 23:55 發表
呢位sunrise會員...你睇黎唔太喜歡夢璃播...

首先唔好講果班「被告」犯規與否...呢個有預謀既舉動已經對夢璃好唔尊重...已經談不上比賽犯規...

我好明白學生哥不免年少氣盛...睇你唔順眼...好多時都係做d令對方 ...

我都講過我只係針對事, 唔針對人; 喜唔喜歡一個人, 同我對事件的看法是沒有關係; 或者呢道有好多人太喜歡佢, 才覺得我的留言是針對佢的!
老實講,  我地唔係比賽現場, 又無片睇, 好難定誰是誰非. 記得早年聯合國半馬, 就發生了紀先生同意大利火箭的碰撞事件, 當時紀生賽後投訴對手比賽時用手碰到佢, 而過程巧合地被大會人員看到, 于是意大利火箭就被取消資格, 當然, 火箭事後解釋是紀生踢到佢在先, 佢出手只係出于防衛, 可惜裁判睇唔到佢比人侵犯, 只睇到佢侵犯人.   比賽規則就係咁樣, 大會的裁判就係最後, 如果大會都沒有說那些人犯規, 我地憑什麼去譴責佢地呢?

好多時個人的感受, 未必就是客觀的事實, 我地可以對某人的遭遇表示同情和慰問; 但若將一個人的感受當作客觀的事實來分析, 就可能會有偏差, 畢竟唔同角度去看一件事, 就可能會得到一個唔同的答案.

我從申, 呢件已經係一件開名事件, 如果無實質證據之下作一些誹謗性的言論, 長跑網係有機會被民事索償, 東方報業的案件就係一個好好的例子!

作者: fai821229    時間: 2011-10-21 11:27
相信各位也有不同意見及立場, 這事件分享給跑者或非跑者的背後是有更深的意義, 例如比賽中的體育精神或對任何一方也要尊重等等。希望大家理性的討論, 何必太勞氣呢?
作者: LL3578    時間: 2011-10-21 12:53
事到如今
主辦單位教院HPE果邊今朝同我略略講過
佢地已知悉呢單野並已經展開內部調查
佢地會係適當既時候會交代番呢單野
希望你地不要再作一些評論
作者: pigdigreat    時間: 2011-10-21 16:48
原帖由 sunrise 於 2011-10-21 09:46 發表

我都講過我只係針對事, 唔針對人; 喜唔喜歡一個人, 同我對事件的看法是沒有關係; 或者呢道有好多人太喜歡佢, 才覺得我的留言是針對佢的!
老實講,  我地唔係比賽現場, 又無片睇, 好難定誰是誰非. 記得早年聯合國半 ...

你用呢件事同紀生果壇野比較...哈哈哈...

其實今次事件只係學生哥既一d小爭執jer...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2